- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- A Samsung hazánkban is piacra dob idén egy friss Micro LED tévét
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- E-book olvasók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Publikálta a Microsoft az MS-DOS 4.0 forráskódját
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
Hirdetés
-
Az Apple iPadOS-t is megrendszabályozza az EU
it Az EB közölte: az Apple iPad táblagépekre írt iPadOS rendszere is kapuőrnek számít, az üzleti felhasználókra gyakorolt fontossága miatt.
-
Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
ph Az ASTRIA 600 ARGB ráadásul a hűtési teljesítmény szempontjából sem szégyenkezhet.
-
Premier előzetesen a Gray Zone Warfare
gp A mai naptól hivatalosan is elrajtol a játék korai kiadása PC-n.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz adriankoooo #97737 üzenetére
Ja nem csak a két csőr között alig van különbség, ha azon múlik.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #97727 üzenetére
A nyomás maximumát nem tudod befolyásolni (csak ha rugót cserélsz), de kíváncsi lennék a profiljára. Igazából sokkal jobban érdekelnek a hőmérsékletek. Amúgy kézbevéve, a középső rész adja magát farigcsálásra. Most néhány cimbi rendelt, amit együtt hozunk el és kértem Will-t, hogy egy optikai selejtes középrészt dobjon még a csomagba. Egyelőre azt se tudja fiúevagylánye, annyi dolga van.... Will see... Nem akarok szép megoldást, csak működőt, ami roppant egyszerűen kivitelezhető kell legyen, mert kevés az időnk rá. De Will nagyon támogatná, ha a Back to the Moka Pot után leforgatnánk a 9B-vel a Moka Pot Strikes Back-et...
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #97752 üzenetére
Ha nem kell, hogy szép legyen és lenne egy bátran faragható darab akkor könnyebben megoldható a dolog.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz general #97748 üzenetére
Akartam is jelezni, csak elfelejtettem feljebb. Az új pörkölőjükkel rettenetesen elégedettek (a régit árulják 30k +áfa euróért ) és ezzel már képesek konstans világosabb cuccokra. Ami végeredményben gazdagabb ízű terméket jelenthet, ha a júzer le is tudja főzni
Én pl. általában nem tudom és igen, jön a savanyúcukor."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
general
addikt
válasz RetepNyaraB #97754 üzenetére
nem az én világom ez a vonal, de néha belekóstolok. a fent említett Colombia most bejövős.
-
RetepNyaraB
veterán
-
bl4ze
veterán
válasz RetepNyaraB #97757 üzenetére
Ez sem biztos. Én több helyen igen sok tökéletesen elkészített újhullámos/világos kávét kóstoltam, mégsem igen jön be.
Napi szinten képtelen lennék fogyasztani.Napi fogyasztásra a klasszik, Olasz cuccok jönnek be.
.:. bl4ze .:.
-
verti1
tag
Annyi igazság van benne, hogy sokan (köztük én is) próbálkoztam az elején tudás és technika hiányában világos kávékkal és nem jött az eredmény. Savanyú és üres volt többnyire. Ezért érdemes elmenni kontrollnak inni néha egyet-kettőt egy jó helyen és ha akkor se ízlik akkor oké. Otthoni pár próbálkozásból nem szabad lemondani róla. A nagyon világosak nekem se a kedvenceim egyébként.
-
general
addikt
válasz RetepNyaraB #97757 üzenetére
Ahogyan a többiek mondták, ittam már nagyon korrekt világos etiópot asszem. Nagyon jó volt, ahol elkészítették, még vettem is fél kilót tőlük, frissen pörkölve, de gyakran képtelen lennék, ennyire nem jön be. Otthon valóban baromi nehéz jól elkészíteni, nem is igazán sikerült akkor, de nem ezért nem próbálkozom vele gyakran, hanem mert nem a világom (most, aztán később majd kitudja ).
-
NagyGL
csendes újonc
-
Krajcsi
csendes tag
válasz NagyGL #97764 üzenetére
Örülök, hogy tudtam segíteni. Én is sokat szívtam vele, hogy világosabb pöriből tudjak jó kávét főzni, fél évig nem is sikerült... Annyit értem el, hogy közepesen jó kávét tudtm főzni a Leva X nyomásprofiljával.
Aztán valamelyik youtubeos vidiben láttam, hogy csak 6 barig tolja fel a csóka, kipróbáltam, jobb volt, de csak a Leva X profil szintet hozta ez is. Még mindig közepesen savanyú volt, de alapvetően jó izű.
Aztán az hozta meg az áttörést, hogy a leva x nyomásprofilját utánoztam de csak 6 barig. Így már egész jó kávékat húzok világos pöriből is -
norkov84
tag
válasz Krajcsi #97768 üzenetére
Ezt az utsó profilt még én sem próbáltam, megnézem, köszi a tippet.
@Kálmán:
Nem tudom, mi történt a mostani Etiópoddal, de kegyetlen jó lett, még így 2 naposan is
Az csak hab a tortán, hogy ugyanazon az álláson olyan volt tekerni a Kinuval, mintha egy pedelecre pattansz sima bringa után, azt’ csak nézel, mi történt -
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #97754 üzenetére
Azért ezen a fórumon azt tegyük helyre, hogy dobos pörkölővel is lehet konzisztensen, referencia profil szerint pörkölni. Csak a körülményeknek is állandónak kell lenniük.
A jó kávé meg inkább múlik az alapanyagon, mint azon, hogy Probat, vagy Loring. -
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #97770 üzenetére
Bizonyára így van, egyáltalán nem értek hozzá. Azt viszont feltételezem, ha valaki kiad ~40000 eurót pörkölőgépre, akkor pár év alatt igyekszik belőle a legjobbat kihozni.
Nem is a saját véleményem írtam (hiszen nincs), csak tolmácsoltam a vállalkozóét. Ezen nem veszünk össze"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #97771 üzenetére
Nem akarok senkivel összeveszni, csak tisztázni pár butaságot. Éppen elég ezt Facebookon olvasni, és szó nélkül megállni.
-
vicces1
aktív tag
válasz RetepNyaraB #97771 üzenetére
Az ám a szentírás amit Bélapapa hint.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #97772 üzenetére
Ezt is idéztem/linkeltem már pár helyen asszem. Talor Browne Tim Wendelboe egykori head roaster-e. Pár éve saját biznicét viszi (és tavaly vett Loringot).
A kávépörkölésről mondta:
"The thing I was really disappointed to learn was that even at the top, there is no known knowledge, only trial and error. Everyone, even Tim, is kind of bumbling along in the dark, looking for the light switch. It bothers me to see people be looked up to so much when it’s all so unknown. The things I do know are: if your raw coffee is delicious, it’s actually pretty hard to fuck it up."
"Kijózanító volt látni, hogy még a csúcson is menniyre kevés a bizonyosság, csak próba és szerencse" (m.j.egzakt tudomány :-)). Mindenki, még Tim is, csak bóklászgatva keresi a villanykapcsolót a sötétben. Zavarbaejtő, hogy mennyire felnéznek emberekre, pedig minden totál képlékeny. Egy dologról viszont meg vagyok győződve: hogy ha a nyers kávéd finom" (mj: jó minőségű), "akkor azt meglehetősen nehéz elkúrni."
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #97770 üzenetére
Hát igen, érdekes módon egy húsleves is pazar lesz, ha tényleg kivételes zöldséged van hozzá, meg jó hús és csont, akárhogy főzöd és bármilyen fazékban, kis túlzással.
De nyilván a fazék számít a legtöbbet, ha ez különböztet meg a versenytársaktól.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #97770 üzenetére
Hát, ha valamit nem sütnék rá az AVX-re, az a professzionalizmusra irányuló igény vagy törekvés. A kiegyensúlyozott, megbízható minőség sem állt hozzájuk túl közel, amíg foglalkoztam a cuccaikkal - főleg ezek miatt nem foglalkozom már velük évek óta.
( A professzionalizmus irányti belső igény teljesen más, mit a profitmaximalizálás és a rongyrázás megspékelve szánalmas marketing lózungokkal. )10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
HÁZIGAZDA
Biztos, hogy az a legjobbabb porkolo, ebben nem kételkedem. De egyrészt ugyanez a duma ment a Giesennel, pedig ezexerint az már nem a legjobbabb, akkor mégsem volt vele bajnok a kávé? Másrészt, az alapanyag a lényeg, a IV. Szimfónia lényege sem az, hogy tízmilliós hifin játsszák le. Lehet, hogy szuper a porijuk, de a gépet igenis azért reklámozzák, mert másnak nincs és lehet így marketingelni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
general
addikt
Azért ez nem újkeletű dolog. Ilyen a marketing. Van, akit ezzel lehet megfogni. És van, hogy csak azért vesz meg az ember egy drágább dolgot, mert neki jó érzés ezt használni.
Ezt most csak teljesen általánosságban mondom.
De az az egy biztos, hogy a legfontosabb a jó alapanyag. Az nem kikerülhető. -
Cathfaern
nagyúr
válasz pbalint #97708 üzenetére
A "sweet" kicsit furcsa kifejezés a kávé világában. De tipikusan az "acidic" ellentéteként szokták használni. Figyelembe véve, hogy az első felöntéssel lényegében bloom-ol, és a bloom ugye azért jó, mert jobban kivonatolt lesz a kávé, ami főleg azért lényeg, mert világos kávékat nehéz rendesen kivonatolni ha nem áztatod őket, ami meg azt jelenti hogy a világos kávék "acidic" ízvilága kevésbé érződik. Ezért végeredményben ha kevesebb vízzel bloomolsz, akkor kevésbé lesz "acidic" a kávé, tehát jobban "sweet" lesz. A fenti logika szerint. De mégegyszer, szerintem mind a "sweet", mind az "acidic" eléggé specifikus jelentéssel bír, és nem nagyon szabad a szótári értelemből kiindulni.
Szóval így nézve igaza lesz, annyiban, hogy így kicsit lehet befolyásolni az ízvilágát. De nyilván csodát nem lehet elérni vele.
Az alapmódszert egyébként kipróbáltam, az annyira nem jött be, majd megpróbálom variálni is. De a te módszered is szimpatikusnak hangzik, valószínűleg reggel teszek vele egy kísérletet
-
qvik27
tag
válasz general #97781 üzenetére
Elég bosszantó, sőt, etikátlan is az efféle marketing.
Ahhoz meg nem kell nagy logika, hogy valaki észrevegye: ha ilyesmin múlna a minőség, akkor a Frei kávék biztosan levernék a kiváló kis kávémanufaktúrákat - ugye, ez már nem tűnik hihetőnek elsőre sem.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
#64275200
törölt tag
Régebben volt szó a síktárcsás őrlök házilagos késszabályozásáról némi alufólia segítségével. Ha valaki emlékszik rá kérem adjon már támpontot, hol keressem, mert nem igen akadok rá. A cimbora végleg hazajött a sógoroktól a nyári munkájából és hozott magával egy Variot. Kést akar benne cserélni és azzal akar pepecselni.
Köszi előre is -
qvik27
tag
Valaki anno kérdezett a BORO-val kapcsolatban.
Rendeltem tőlük "próba-cseresznye" alapon néhány félét.
3 féle kóstolása után vsz. túlpörkölik a kávét. Nem rosszak, de megítélésem szerint agyonütnek így ízeket, így kevésbé gazdag az ízviláguk, mint lehetne. Az én ízlésemnek tehát kissé ízszegény, kissé kesernyés mindegyik.
PY, Bagira, CM ... vsz. lényegesen jobbak.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #97782 üzenetére
Kísérleteztem a hétvégén a 4:6-os módszerrel, és kifejezetten tetszik.
A hátránya, hogy eléggé figyelni kell végig, nem csak egy bloom és utána mehet érzésre amíg nincs meg a kívánt víz mennyiség, hanem végig kell nézni a mérleget meg a stoppert is. Viszont ha valakit ez nem zavar és/vagy miután az ember belejött kicsit akkor egy meglepően könnyen stabil eredményt adó módszer.
Előnye szerintem, hogy elég durvára őrölt kávéval dolgozik, french press szintet ajánl, így kevésbé befolyásolja a végeredményt az őrlő minősége. Illetve emiatt, és a módszer miatt (45 secet vár minden öntés kezdés között) mind az őrlemény konzisztenciája, mind az öntési technika kevésbé befolyásolja a lefolyási időt.Nem csináltam vaktesztet, de a hétvége tapasztalatai alapján az állítgatás tényleg működik. Én úgy fogalmaznám meg, hogy az első két öntésből minél hosszabb az első öntés, annál savasabb (nem savanyúbb!) lesz a kávé. És minél hosszabb az második, annál kevésbé érződik a savasság. Az öntés második szakasza meg 2 részben érezhetően kevésbé intenzív kávét eredményezett, mint 3 részben. Amikor 20g-al főztem két adagot, akkor jobb volt a 2 rész (valószínűleg ezért nem jött be első körben), 10g-al egy adagnál viszont kellett a 3. Nyilván ezt mind ízlés, mind kávé válogatja. Szóval ez a módszer mindenképp jól jöhet, ha az ember belevásárolt egy olyan kávéba, ami nem teljesen ízlésének megfelelő, mert valamennyire lehet variálni az ízjegyeket. Csodákra nyilván nem képes, kicsit lesz savasabb a kávé, vagy kicsit lesz kevésbé savas, vagy kicsit lesz jobban kivonatolt, vagy kicsit kevésbé intenzívek az ízjegyek. Szóval egy sötétre pörkölt olasz kávéból nem fog citrusos ízjegyeket kihozni De tónusváltásre alkalmas.
Röviden:
Hátrány:
- 45 secenként kell önteni, így az ember folyamatosan vagy a stoppert vagy a mérleget nézi
- Nem vagyok olyan szinten (sem őrlő, sem technika terén), de van egy olyan sejtésem, hogy a szakaszos módszer és a durvára őrlés miatt nem lehet a maximumot kihozni vele egy kávéból, főleg nagyon világos pörkölésekbőlElőny:
- Meglepően stabil végeredmény
- Könnyen lehet hangolni a kávén
- Kevésbé érzékeny őrlő minőségére, illetve az öntési technikáraÖsszeségében ideális kezdő módszernek tűnik, ha valakit nem rettent el a folyamatos stopperolás / méregetés.
-
adriankoooo
senior tag
válasz Cathfaern #97792 üzenetére
Egyenlőre én is ezzel próbálkozom. Háromból egyszer jött a virágos íz (örültem is, mint majom a banánnak), aztán amint hűlt a kv, úgy halványodott. Vajon forróbb vízzel próbálkozzak (95C most), vagy inkább az őrleménnyel játszak, hogy jobban ki tudjam hozni a kívánt ízjegyeket?
Én 20g/50-70-60-60-60g aránnyal készítem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #97794 üzenetére
Szerintem ennél a módszernél az őrlés nem sokat befolyásol. Ha világosabb ízjegyeket akarsz, akkor az első öntés legyen hosszabb (szóval az első kettő 70-50, de legalább 60-60). Ha az nem segít, akkor megpróbálnám forróbra venni a vizet.
Viszont a kávé íze mindenképp változni fog ahogy hűl, ezért is szokták cupping során többször is megkóstolni ugyanazt a kávét.
-
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Külpolitika
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- EA Sports WRC '23
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Renault, Dacia topik
- Politika
- További aktív témák...