- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
Hirdetés
-
Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
ph Az ASTRIA 600 ARGB ráadásul a hűtési teljesítmény szempontjából sem szégyenkezhet.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Samsung Univerzum: Így ismerhető meg a Galaxy AI bármilyen telefonon
ma A Try Galaxy webalkalmazás kontrollált környezetben mutatja meg, mit tud a One UI 6.1-es rendszer és a mesterséges intelligencia.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz Petyuska111 #97297 üzenetére
A marketingszöveg mindent elbír. Ennél jóval drágább karos gépekhez is odaírják (mert adnak hozzá egy podos szűrőt is), de a valóság az, hogy szar lesz a kávé ESE PODból. Az ESE PODhoz célgép kell, amit arra és csak arra terveztek.
-
zolnagy
őstag
válasz Petyuska111 #97302 üzenetére
Sajnos nem tudom, nekem már nincs Podos gépem, de itt biztos írnak pár tippet, akiknek van.
-
senior tag
válasz Petyuska111 #97302 üzenetére
Bp.-en nem tudok, Dunakeszin van pl. ez: [link] Arra figyelj, hogy friss legyen viszonylag ( max. 2-3 hónap ).
Vagy innen szoktam még rendelni ( Németo.) , a Moak és Mocambo podokat tudom ajánlani: [link]Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
válasz MPowerPH #97303 üzenetére
Gyakorlatilag mindenki beleesik abba a hibába, hogy vesz olcsó kávét gyakorolni, majd nem jönnek a sikerek (én sem voltam kivétel ). Ráadásul a frissen bontott kávéd már 3 nap alatt is veszít minőségéből, így később szintén nem jön a siker. Keress rá a wdt (Weiss distribution technic) a youtube-on, a fogpiszkálós átkeverés alatt aztértik a kollégák. A kávé mennyiségét ami a szűrőre kerül mérd ki tigedgramm pontossággal, tömöríts ugyanolyan erővel (fürdőszobamérlegen gyakorolhatod ha van) és csak a darálón állítva lődd be a lefolyást. Ja,és használj friss, jó minőségű kávét.
Jönni foga siker meglásd.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz MPowerPH #97295 üzenetére
Nem rossz az.
Biztos hogy nem lejt egy kicsit sem a pult? 🤔
Attól is tarthat előre felé a lefolyás, de ezt egy videóból azért nem jelentteném ki.
Mérleg!!!
Ha ki tökölöd melyik kosár, mien kávé hány gramm.!
Mennyi idő alatt.!
Akor azt a mennyiséget csak viszonylag egyenletesen kell szorogatni/rázogatni/kevergetni fogpiszkáloval kevergetni vagy a beálitható "propellers" disztributorral besimitani a kávét és a sima fenekű állítható maroktampert szintrenyomni.
Így viszonylag könnyen kapsz egyenletes összetételű pogácsát/konzisztens kávét.
És egyértelmű hogy mit változtat ha egy paramétert változtatsz. (Finomabb durvább örlés, több kevesebb gramm, adott mennyiség hosszabb rövidebb idő alatt, hidegebb melegebb víz.) -
freaghill
őstag
Ha jól számolom bő 2 hét és meglesz a Robot, már alig várom.
-
kzoltann
aktív tag
válasz Toobee #97308 üzenetére
Szerintem vegyél ilyen ragasztos szalagot a fejhomero helyett, vagy a masik opcio hogy nem rakod fel a nyomasmerot. (nekem nem volt itthon hoallo teflon szalagom és nem tudtam felrakni 2 hétig de teljes oké volt nelkule)
Én kimértem az ml/sec-t az elejen és inkabb csak a flow-ra megyek ra hogy az kb mennyi. (ha nagyon elrontom az örlöbeallitast akkor latok nagyon mas nyomast, tul gyorsan / tul lassan épul fel).
De nekem a flow kimeres (negyed fordulatonkent kiszamoltam mennyi viz jön/sec) utana Smart Espresso Profilerben (vagy acaia appon) nezni mennyi g/sec jön ki jobb input mint magat a nyomasmerot figyelni. (bar lehet total tévuton vagyok) -
MPowerPH
félisten
válasz Ketchup2020 #97307 üzenetére
A pult leejteset passzolom, mindjart megnezem. De amikor szepen kozepen nyomta ki, akkor meg a masik helyen volt, nem itt.
Szerintem is en benaztam el a tamperelest.Don't Tread On Me
-
soldier2
őstag
válasz MPowerPH #97315 üzenetére
Az, hogy körben, féloldalasan indul mem írható a pult számlájára (gondolom nem 45 fokban lejt). Picit gyakorold a wdt-t és jobb lesz. Ha az 1s előáztatás után a háromjáratú kinyit (már pedig kinyit, ha az egyadagos kávé gombjára van programozva) akkor többet árt mint használ mivel mikor hirtelen lecsökken a nyomás repedések keletkezhetnek a pogácsában, ami szintén egyenetlen kioldódáshoz vezet. Próbáld ki előáztatás nélkül is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Toobee
veterán
válasz Kávé Kálmán #97002 üzenetére
Na, akkor legjobb esetben is csak a 2. tulaj lehetek. De soká' lesz november. Esetleg találtál már neki valami fasza kis táskát? Az se baj, ha a Kinu is elfér benne. Valami ilyesmire gondolok. Megkérhetlek esetleg, hogy a legszélesebb ponton is megméred? A weboldalon csak annyit írnak, hogy 18 cm magas.
https://barbieripnk.hu/
-
MPowerPH
félisten
válasz soldier2 #97316 üzenetére
Szerintem szimplan tul finom az orlemeny. Holnap megnezem eggyel durvabban. Ma mar nem iszok tobb kavet, mert elszallok. Az 5 adag ilyenbol egyebkent is overkill. (nem szeretem kionteni, ha finomra sikerul, a szomszednak meg mar adtam)
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
RetepNyaraB
veterán
válasz MPowerPH #97319 üzenetére
Ha esetleg állítható a nyomás, áztatáshoz vedd nullára (sötét pörkölésnél nem erőltetném amúgy) és csapolásra tekerd fel. Így nem szakad szét a pogi.
Gyakorlásra meg igyál ristretto-t, abban állíthatólag kevesebb a koffein :)"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
MPowerPH
félisten
válasz RetepNyaraB #97320 üzenetére
Jo lesz ez nah... En meg amator vagyok, ez egy mesterseg, nekem hobbi meg elvezet, nem megy azonnal. Turelmes vagyok.
Don't Tread On Me
-
RetepNyaraB
veterán
válasz MPowerPH #97321 üzenetére
Nekem fél éve nem megy
Szóval: ha tegnap és ma között annyi volt a különbség, hogy tegnap még fele-fele két állásban daráltam a cuccot, de picit sokalltam a lefolyást, ezért ma már a durvább állást választottam végig, illetve talán pár seccel rövidebb előáztatás történt és cserébe ma megjelent egy kis ócska savanykás íz a P&Y Etiop Sidamoban, akkor az WTF? Ezeket az anomáliákat annyira utálom
Nyilván nem az őrlésben az egy klikk, mert a lefolyási idő is gyakorlatilag ugyanaz volt. Elbasztam az oszlatást (egy fogpiszálós varázslás)? Ennyit számít kb 4 sec áztatás különbség?
Tudom, ne szopassam magam a világos pörkölésekkel, de azért ezt most már meg kell inni[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #97308 üzenetére
Pl így: ez az egy La Marzocco Mistral Seattle-ben. Az alapgondolat az egyidejű nyomás és hőmérés volt és először a Cremina-ra csináltam meg, aztán rájöttünk, hogy tökéletesen alkalmas két nyomásmérő (SEP és analóg) egyidejű használatára is (az ember nem mindig akar mobillal kávét rettyinteni), de szereti látni az aktuál nyomást. Csináltunk egy miniszériát belőle, amit rögtön szétkapkodtak. Most készül egy 100-as széria. Az e61-esen kicsit furán fog hatni, de nagyon sokan várnak rá.
A 9Barista most kölcsönben van és nem akarják visszaadni, úgyhogy nem mérős. Sorry! Emlékeztess egy hét múlva esetleg. -
Toobee
veterán
válasz Kávé Kálmán #97324 üzenetére
Na, akkor nem csak bennem merült fel. Profitec + egy ilyen akkor megvehető lesz hamarosan?
https://barbieripnk.hu/
-
SoundON
tag
Tudom nem spanyolviasz:
De itt van ez a CM Yara presszó pöri. Elég jóízű, sűrű csöpögős eszpresszót lehet belőle húzni EKval. Gondolom mással is.
Majd valami fotó kapcsán jött az ihlet és elszórakoztam azzal hogy Niche-el brutál durva filterre elő őröltem, majd ezután engedtem át az EKn a már kitapasztalt álláson. Nagyjából hasonló tempóban 28mp alatt jött le így is. De a lefolyás most konkrétan tökéletes lett látványra, a kávé meg majdnem életem legjobbja lett a nagy semmiből, de az biztos hogy rögtön a top 5be ugrott. A kávé illatanyagai egyszerűen más dimenzióba kerültek, eddig nem érzett aromákban és édességben úszott minden. A kenyai klasszikus grapefruitos kesernye és áfonyás savasság valahogy egybekelt és kiegyenesítette egymást egy tökéletesen harmonikus intenzíven illatos kávéba.
Közben rájöttem hogy a Lido ET-vel egyszerűbb durva filtert őrölnöm, tehát kézivel is tökéletes az elő őrlés.
Ajánlom mindenkinek kipróbálásra akinek síktárcsás elektromosa és kúpos kézije is van.
Annyi csak a szépséghibája, hogy a ZÉRÓ pangó síktárcsásom ebből az elő őrölt kávéból most elnyelt vagy 2g-ot De ezt az áldozatot bőven megéri! -
#64275200
törölt tag
(#97324) Kávé Kálmán
Engem is érdekelne a dolog, igaz nekem ECM átfolyásszabályzóm van.
Tudnál egy képet esetleg arról, hogy az E61-es fejen hogyan néz ki?
A manométer mellé/mögé milyen hőmérőt lehet a másik furatba betekerni?
Ár és elérhetőség?[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
-
SoundON
tag
válasz zolnagy #97331 üzenetére
Az elég jó páros!
Az első próbálkozásomnál a NIche a jelölt maximális (50-es) álláson volt. Ez nálam kb egy V60 finomságnál kicsit finomabb. Na ekkor nyelte el a 2g kávét az EK viszont itt szakadt le az arcom a legjobban a változástól!
Ezután kezdtem sokkal (még a cuppingnál is) durvábbra venni a kúpos elő őrlést, hátha akkor kevesebbet nyel el. Másodszor olyan 1-2mm-es szemeket öntöttem az EKba ami így is 0,5-1g-ot elnyelt. Ezen a végső őrleményen látszódott hogy a pernyék kivehetőbbek maradtak, tehát nem képződött olyan szép őrlemény mint előzőleg. Talán az ízekre is diszkrétebben hatott.
Érdemes kipróbálni mindkettőt és tovább kísérletezni -
-
HÁZIGAZDA
a végén még kiderül, hogy a csóka, aki a villanyos darálója tetejére szerelte a tekerőset, tudott valamit
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mgy
senior tag
Neeeeee!!! Nem kellett volna kinyitni ezt a szálat!
Pár hónap, és az lesz a nemnormális, ha valaki csak egy körben őröl. -
verti1
tag
Ez régi dolog egyébként. Jó példa erre a Cimbali Max őrlő. Ott egy kúpos kés van egybeépítve egy síkkal. A kúpos elő őröl és a sík pedig a végleges méretre. A gyári kés is inkább filter késekre hasonlít. De láttam San Marco-ba is ilyet. JH-nak is volt egy ilyen videója a youtub-on, azért is kapott megint szárnyra ez a dolog. Egyébként van benne valami, mert nem kell a késeknek a nagy kemény babokkal küzdeni, egyenletesebb lesz a méret és talán kevesebb a fine. Ki kellene méregetni ezt is szitával pl.
-
-
HÁZIGAZDA
válasz kzoltann #97337 üzenetére
azért tegyük hozzá, hogy "fejleszteni" akkor is kell, ha nincs mit, mert eladni szeretne minden gyártó. szóval bármiből divat lesz, abból tuti lemegy egy kör, de engem picit zavar, hogy amit tavaly előtt úgy árultak, hogy eddig minden szar volt, ez meg a nirvána, az most szintén szarrá avanzsál.
miközben egész jó kávékat lehet csinálni 50 éves lomokkal is
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #97346 üzenetére
+1
-
Krajcsi
csendes tag
-
vicces1
aktív tag
válasz Krajcsi #97348 üzenetére
Ez már elavult, jön a 4lépcsős őrlés:
1. szecskázóval 8-ba vágja a babokat (itt már megnyílnak az illatok)
2. nagy kúpos (nirvána kapuja, -2gramm)
3. nagy síktárcsa (-1gramm, de orgazmus)
4. 240-es szita kiszedi a fine-t
Eredménytől könnybe lábadt szemek.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus