- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
Hirdetés
-
Új Beats fej- és fülhallgatók jelentek meg
ma Frissítette a Solo termékcsaládot az Apple házi audiomárkája.
-
Az Apple iPadOS-t is megrendszabályozza az EU
it Az EB közölte: az Apple iPad táblagépekre írt iPadOS rendszere is kapuőrnek számít, az üzleti felhasználókra gyakorolt fontossága miatt.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #97946 üzenetére
Úgy látom, hogy már csak Te nem érted, hogy mi itt a probléma. Nem az üres csapolás alatti hőstabilitás!!!
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #97949 üzenetére
Ha ez így is van én továbbra is tartom, hogy egy ekkora cégnek a reklám miatt volt szüksége JH-ra. Ő egy kávés geek, barista, rengeteg követővel. Elsősorban felhasználói oldalról kellett véleményt mondania és segíteni a fejlesztést nem pedig kazánt kellett méreteznie. Persze az nagyon jó ha valamennyire tisztában van mi miért történik a gép belsejében. A vw botrányban se a teszt pilóta rakta bele a csaló software-t az utókba.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97951 üzenetére
"Úgy látom, hogy már csak Te nem érted, hogy mi itt a probléma. Nem az üres csapolás alatti hőstabilitás!!!"
Elolvastad az utolsó válaszom? Törvényszerű, hogy ilyen gyorsan áll vissza a beállított hőmérsékletre. Ha elgondolkodtál volna, Te is rájöttél volna. Sokkal többet tanulnál, ha Magad jönnél rá. Adjak fogózót? Pont az üres csapolás alatti szabadesésből (mármint, hgy miért történik) kéne rájönni, hogy miért áll helyre a hőmérséklet aztán ennyire gyorsan. Látod, mindenki arra vár, hogy Te találd ki, hogy az nagy kupac szar, mitől kapja össze magát ilyen eszeveszettül gyorsan. És ez a "megélhetési" tanácsadó kávésceleb miért "hazudik" ilyen szemérmetlenül az arcunkba. A Föld pedig nem lapos, és ezt az Armstrong is látta, mert eljutott a Holdra. Miért népszerűek az összeesküvéselméletek?! Miért egyszerűbb egy Simonellinek hazudoznia tanítania egy pidet, amikor annál sokkal egyszerűbb jól megcsinálni. Meg is csinálta. Jól (szerintem). Na, én egy türelmes ember vagyok. Várom a megfejtést. A Hoffmann meg hiszi-nemhiszi, kurvára ért a gépekhez. Nemcsak a reklám miatt van rá szükség.
Szerintem, már csak Te nem érted, miért történik mindez... hmmmmm.....gondol-gondol.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz verti1 #97952 üzenetére
Reklám miatt? Ugye az megvan, hogy neki saját (nem kisüzemi) pörkölője van, és nem ez az első kávégép aminek a tervezésében részt vesz? Szóval nem csak instaceleb aki veszi a kávés cuccokat és okosokat mond róla youtube-on. Plusz szerintem JH youtube csatornájának meg ennek a kávégépnek a célközönsége teljesen különböző.
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #97953 üzenetére
Ennyire nem kellene fölényeskedni, nem vagy felsőbbrendű!
Szerintem azért történik ez, mert a piden van egy digit filter (vagy ki hogy nevezi) funkció, ami beállítástól függően nem vesz tudomást - jelen esetben 5 fok - eltérésről. Illetve tudomást vesz, mert végzi a dolgát az algoritmus szerint, a kijelző viszont +-5 fokig nem reagál, megtévesztve a felhasználót.
Nem ismeretlen ez, bármelyik Gaggia tulaj tud ilyet beállítani a REX pidjén a df menüpontban.
Nekem ez a válaszom.
Várom a Te verziódat!https://caffe35.webnode.hu/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SoundON #97931 üzenetére
A korábban linkelt videóban ugyancsak elmondja miért látsz ennyire kevés adatot: azt a design döntést hozták, hogy a kávéfőzőn csak annyi beállítási lehetőség és adatkijelzés van ami mindenképp szükség ahhoz, hogy jó kávét főzhess. Ha részletekre vagy kíváncsi, vagy finomhangolni akarod a gép működését, akkor egy mobil app-on keresztül tudod.
Ami szerintem kicsit fura döntés, de (sajnos) ebbe az irányba megy a világ. Illetve ahova szánják, ott úgyse az a szempont hogy 10 év múlva, ha megveszed használtan akkor is gond nélkül működjön.
-
verti1
tag
válasz Cathfaern #97954 üzenetére
Megvan...rendszeresen rendelek is tőle...valami Square Mile. Talán valami versenyt is nyert... Egyébként félre értesz, én egyáltalán nem becsülöm le az embert, sőt nagyon szeretem, pont azért mert nem erőszakol semmit az arcodba. Jelen van minden csatornán, mert ma ez megkerülhetetlen. Csak az nem mindegy, hogy valakinek azért van több mint fél millió követője a youtube-on, instagram-on, mert a csöcseit mutogatja vagy mert értelmes tartalmat állít elő. Én mint 40-es célközönség nem a tv-t nézem hanem pl a youtube-ot. Ott keresek nekem tetsző tartalmakat. Manapság ez így működik. Na most egy ilyen Victoria Arduino a hátába a Simonelli-vel számító módon, mert ők is pénzből élnek bevonnak ismert embereket akikkel lehet promózni a terméket. Jelen esetben szerencsére nem egy insta celebnek szóltak hanem olyannak aki érdemben hozzá is tud tenni a fejlesztéshez felhasználói oldalról elsősorban. De azért a kicsit több pénzért azért szerették volna ha az arcát is adja hozzá. Giovanni arcát a gyárból aki a fejet rajzolta, reszelte hónapokig hiába teszik rá a reklám újságra, senki sem ismeri. Pedig Giovanni jobban benne van az esetleges átverésben mint JH.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97955 üzenetére
Dehogy vagyok felsőbbrendű, csak Te akarsz annak láttatni. Egy ürescsapolásból megállapítottad, hogy szarkupac és nem kávégép. A Hoffmann meg hazudik, mint a vízfolyás (hehe). Mint a vízfolyás, érted?
Na, JH épp a napokban tette ki a videóját az Eagle One-ról, amiből, ha az ember végignézi tök érdekes dolgokat tudhat meg. Ha nyitott/azt gondolja, hogy nem mindenttudó (alternatív), akkor még akár tanulhat is belőle.
Szerintem a megfejtés egyszerűbb nem is lehetne, nem kell túlgondolni (manipulált pid). Amíg folyik a víz az első 60-80-100 (tökmindegy mennyi) gr után zuhanni kezd a hőmérséklet. Tökéletesen mindegy is, hogy mennyit, mert ábszolúte irreleváns. Ha ott a kávépárna, stabil lesz mint az atom, nme másért fűtik a fejet. Aztán megállítod a csapolást és a hőmérséklet elképesztően gyorsan magára talál. Tényleg gyanús ez? Gondolom (ez tényleg csak feltételezés részemről, mert fingom nincs róla), a szonda a fejben úgy van elhelyezve (ha nem futóbolondok reszelik a gépeket a VA-nál), hogy a fém hőmérséklete a lehető legkevésbé hamisítsa meg az adatot, hogy a tényleges víz hőmérsékletét mérhessék. Megint csak fingom nincs, hogy milyen átmérőjűek a járatok a fejben, illetve amikor megállítják a csapolást, mennyi kb 80 fókás víz marad a 4000g-os 90 fokra fűtött fejben. Feltehetően 80g-nál nem sokkal több. De az is lehet, hogy 150-vagy 200, bár ezt már egy pöttyet soknak találnám. Na, ha a 4kg-os fejet kíméletlenül folyamatosan hőmérsékleten tartják, akkor mekkora esélye van a töredéke mennyiségű 80 fokos pangó víznek nem 90-re melegednie pillanatok alatt? Hát szerintem nem sok. Mondhatni semmi.Szerintem ennyire egyszerű ez a matek. Szerintem ingoványos terepre téved az, aki egy mobilteló videójából kíván diagnosztizálni egy kávégépet.
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #97960 üzenetére
Ebben most tévedsz. Olyan hőmérséklet változás, ami a videón van, egyszerűen lehetetlen. Szimpla általános iskolás fizika, meg minimális logika.
A másik dologra nem válaszoltál, hogy miközben ez a hőmérséklet változás történik és a pid 89-et mutat, a fejen 100 fok feletti víz jön. Ez is sima fizika, a gőz 100 fok feletti víz.
De mivel másnak egyenlőre nincs véleménye, így hiheted azt, hogy igazad van.
A másik dolog, hogy nem egy videó alapján mondok véleményt, járt nálam nem egy T3 gép, több gyártmányú is, akármilyen hihetetlen is ez.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
paljoc
tag
válasz fragola.6035 #97962 üzenetére
Mennyivel egyszerűbb pall yotzmann élete, 4 éve beállította a catler db PID-et 88 fokra, índított egy csapolást, az ikeás gagyi hőmérőt vízforralóból kivéve gyorsan beszúrta a kifolyó víz útjába és kiengedett fél perc alatt egy bő fél tehabosító kancsónyi vizet 87 fokon, majd elégedetten hátradőlt...és azóta is "úgy van maradva"...
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #97958 üzenetére
Nézd, nekem nincsen semmilyen rendszer ismeretem ezzel a géppel, így nem akarok semmilyen komolyabb kijelentést tenni. Én azt tudom elképzelni, hogy ez a kijelzett érték a baristának szól nem pedig a mérnököknek. A háttérben több hőmérséklet/flow szenzor, processzor stb. dolgozik egy ilyen rendszerben. A baristát egy dolog érdekli, hogy milyen hőmérsékleten kézül a kávé. Egy ilyen nyitott csapolásnál nyilván beesik a hőmérséklet a kijelzett érték irreleváns. Ugrik 5 fokot az se életszerű elfogadom. A sárkányos vízre nekem magyarázat lehet a fejfűtés intenzívebb vezérlése a sok kiengedett víz miatt ami a egy pillanatra sárkányosít. Gondolom egy nap közbeni intenzívebb öblítés se nagyon billentheti ki ezt a gépet 15 percre, mert elmegy a vendég. Amit te csalásnak gondolsz egész egyszerűen egy software, hogy az egytollú indián ne gondolkodjon, hogy most mi van. Miért csak 83 fok mikor ő 89-re állította. Kiírja a gép, hogy 89 és mindenki boldog, mehet a csapolás és valószínűleg annyi is lesz amikor felrakja a kart és elindítja a csapolást. Pl az én autóm is úgy működik, hogy amikor beindítom pár perc múlva beáll a vízhőmérő egy lendülettel a közép értékre. Nem úgy kúszik fel mint egy D Kadettben, hogy a valós értéket mutatja. Annyit mutat, hogy valahol már eléggé meleg a víz és kész. Persze meg tudom fogni még simán a hengerfejet. Vagy a szakmámból tudok ezer példát, hogy egy egy jelzés ami felvillan a pilótának azok mögött hány száz paraméter lehet. Adott esetben a fele rendszer nem működik, de még tudja a dolgot a repcsi, de nem terhelik vele a majmot a kabinban. Ezt az egészet szerintem egy mérőkarral lehetne eldönteni, mert az üzemszerű, hogy ott mit mutat. Húzni egymás után a kávékat és figyelni, hogy mit mutat a hőmérséklet ami a kávét éri. Az, hogy mi történik a bádog alatt max csak minket érdekel.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97962 üzenetére
Egyáltalán nem hihetetlen. Akkor tudod, hogy milyen felépítésű a fej, igaz? Mennyi a pangó víz benne, amikor megállítod?
Miért a gőz halmazállapot? Mert e fej/ a pid sokkolva van az átzubogó víztől és nem győzi melegíteni a fejet. A mért ponton 80 fokosra esik a hőmérséklet, közben meg ezerrel fűt a fej, merthogy nem győzi. De konkrétan leszarom, hogy mit csinál üresöblítésnél, mert tökéletesen irreleváns. Hőstabilitást, valószerű körülmények közt várok el. Szerintem pontosan tudod, hogy mi a pálya, csak nehéz elfogadnod.
Egyetlen kérdés van csak amire, ha Te kellőképpen szétborítottad a gépet választ adhatnál, hogy hol fűtik a fejet, és hol mérik a víz hőmérsékletét.
De a lényeg: ha a gép normál üzemben van, azaz a kávépárna megfelelően visszafogja az átfolyást, akkor meggyőződésem, hogy megfelelő stabilitású hőmérsékletet tud ez a gép is, mégpedig azért, mert ez egy 4kg-os fűtött fejjel egyáltalán nem kihívás jól megcsinálni. Sokkal nagyobb valószerűtlen adatokat szugeráló, könnyen tettenérhető, hazudozó pidet kókolni.
Rákérdezhetek? Ha az alapján szarkupacoztad le, mert szerinted a max hőmérséklet nem mehet 90 fóka fölé (mert rendesen simán fölé kéne menjen leállás után közvetlenül), akkor erről nem vitatkozom Veled. Ebben igazad van :-). Tökéletesen életidegen körülmények közt "tesztelve" a gépet. De ebből arra a következtetésre jutni, hogy kávét készítve vele (arra tervezték, meglepődnék, ha nem erre vennék) totál imbolygó hőmérsékleteket produkál, na az egy nagyon rövid vakvágány. Aki pid-en beállított 90 fokos vízzel akarja elmosni a csepptálcát, az garantáltan csalódni fog. De gyanítom nemcsak ennél a gépnél.[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
Jó végre eszmecseréket olvasni, a hülyeségek után
Azért van anomália ebben a pid -kifolyó kérdésben.
Én lehet megkérdeznék egy bennfentest, akit esetleg személyesen ismerek, hogy mit szól hozzáXiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #97968 üzenetére
Konkrétan ez a gép egy nemzetközi kávés kiállításon volt, és emlékeim szerint az volt vele a gond, hogy teljesen random hőmérsékletű volt a fejből távozó víz, természetesen folyamatos kávéfőzés közben. Az csak egy extra, hogy a pid is manipulálva van 5 fokkal.
De ez nem egyedi hiba, ezt produkálja a másik gép is.
Folyamatos használatnál elmelegszik a gép. Ezt csinálják a fejbojleres gépek is, még a Dalla Corte is.
Egy elektronika panel van benne, én abból nem tudom megfejteni, hogy a pid hatással van-e a fejre, de szerintem csak a puffert vezérli, a fejet pedig egy szimpla on/off hőfokszabályzó.
De hogy konkrétan mitől száll el a fej hőfok, azt nem tudom.https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
csak annyit szeretnék mondani, hogy egészen elnökit főztem a bő 2 hete pörkölt sidamóból ma, még mindig a számban érzem a zamatát. fantasztikusan gyümölcsös volt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paljoc
tag
válasz SoundON #97974 üzenetére
Majd megmérem egyszer nem lomha hőmérővel is, a következő ötéves tervben benne van. /amúgy mikor leállítottam a csapolást egy mp-en belül elindult lefele a hőfok a kijelzőn, ebből arra következtetek, hogy ha jelentős esés állt volna be a fél perces csapolás alatt míg kifolyt az a bögre víz, valamit csak mutatott volna.../
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97973 üzenetére
Na fasza, akkor kezd mindenki visszahűlni. Csak annyi szerintem a lényeg, hogy izgalmas lenne normál körülmények (normál átfolyás, nem hőmérsékletileg széjjelhajtott fej) mellett kávéval is méréseket végezni. Én az első szériás gépeknél hallottam ilyen olyan problémákról. De az, hogy kávégépek nem szénnétesztelve jelennek meg, az önmagában nem újdonság. A konstrukciós hiba az nekem mindenképp meglepő lenne.
-
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Tegnap már kérdeztem ugyan, de most újra. Darálóhoz "csúszkás" vagy doserless megoldást gyárt, fogalmaz valaki ideheza? Nem a cukrásztölcsérre gondolok, inkább arra csőrszerű dologra. Mazzerre valót már láttam, talán kompatibilis más géppel is...
Köszi. -
SoundON
tag
válasz paljoc #97988 üzenetére
Köszi, kíváncsi leszek
A mérésed sajnos nem csak azért pontatlan mert az IKEAs hőmérő vastag falú fém, ami eleve ad egy ellenállást/stabilitást, de nem tud tized C fokot ami meg +/- 1C fok láthatatlan ingást eredményezhet. Mindezeket megfejelve a hőmérő a kar kifolyó csőrére van támasztva ami tulajdonképpen nem is a karban már amúgy is kiegyenlített hőfokú összekeveredett vizet, hanem a brutál nagy hőellenállást jelentő bronz/rozsdamentes karod hőmérsékletét méri :/Lehet én sem mértem hibátlanul, de a fenti dolgokra azért figyeltem amikor is kiderült hogy az egyik legdrágább otthoni gép a GS3 sem tudja azt hozni csapolás alatti stabilitásban mint a fullrezes omronos Fragola GC.
GS3 [link] vs GC [link]De lehet hogy a CATLER mindent ver, nem tudom ...
-
paljoc
tag
válasz SoundON #97991 üzenetére
Nem hinném h a kar hőmérsékletét mérte volna, hisz ahogy a víz megàllt, egyből zuhanórepülésbe ment át a kijelző. Magával a fém csőrrel egy icipici ponton érintkezett a fém tüske, míg a kifolyó víz kb. a teljes utolsó egy cm-t vette körbe. De nyilván belejátszik az is a mérésbe h hozzáért a fémhez, plusz az ikea hőmérő valóban nem egy villám, de nem is laboratóriumi mérésként kezelendő ez a 4 évvel ezelőtti tevékenység, főleg pedig nem azt szándékozik jelenteni/mutatni h a catler jobb lenne akár egy LM-nál vagy egy tuning GC-nál, azt viszont mondom/tapasztalom h igen jól kitalált kis masina ilyen téren, de természetesen ez sem tökéletes. Nekem mindenesetre megfelel.
-
72lakiluk
tag
válasz gyuri860213 #97990 üzenetére
A 'grocery'-re gondolsz biztosan. Szerintem itthon nem gyártanak semmit, max forgalmaznak. Kintről jön minden.
-
paljoc
tag
válasz neducsinm #97994 üzenetére
A kijelzője kizárólag arra szolgál h be tudd állítani amit szeretnél. Nem is mutat mást semmikor, az nem egy hőfok visszajelző ilyen értelemben. Ha lezuhan a hőmérséklet, akkor simán villogni kezd csak, jelezvén h vmi nem kóser, de akkor is azt a számot látod amit beállítottál.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz SoundON #97991 üzenetére
A Marzocco-n én 0.4 fok lengést látok a GC-n 0.3 fokot. Szerintem ennek csak laboratóriumi körülmények között van jelentősége. A tized fokos hőmérséklet beállítást is túlzásnak tartja a hardcore kávésok többsége és nem is valószerű a mindennapokban. A másik dolog, hogy a stabilitás nagyon fontos, de nem minden. Illetve nem elég magában a “tökéletes” kávéhoz. Tudom, hogy te nagyon elemzed a kávét, vizet, hőmérsékletet és mindent, de 0,1 fok mit befolyásolhat? Nem tudsz úgyse két tökéletesen egyformát húzni. Ha minden paraméter egyforma is, mindent rögzítesz akkor is ott van pl. az előkészítés. Soha nem lesz két egyforma shot amiből te 0.1 fok különbséget kiérzel.
-
bbuffy
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- E-book olvasók
- iPad topik
- Itt az első kép a 2024-es Nokia 3210-ről
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Lightyear - befektetési app
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Futás, futópályák
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS