- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Dragon Ball: Sparking! Zero - Mester és tanítvány
gp Egyelőre még mindig nem kaptunk megjelenési dátumot a játékhoz.
-
Samsung Univerzum: Így ismerhető meg a Galaxy AI bármilyen telefonon
ma A Try Galaxy webalkalmazás kontrollált környezetben mutatja meg, mit tud a One UI 6.1-es rendszer és a mesterséges intelligencia.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Deer76
aktív tag
válasz gubabela #120398 üzenetére
Ez az: [link]
Akkor elvileg használtan, gyakorlatilag új állapotban lett véve egy ebben a topikba linkelt eladótól.
Ludovicus: sajnos a belsejéhez nem értek. Szegeden van hozzáértő ember?A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
Deer76
aktív tag
válasz gubabela #120402 üzenetére
Mintha megnyomnád az "M" gombot, vagyis pumpa+víz.
Mostanában kezdte. Egy-két hónapja azt hiszem (sógoromnál volt akkor még).
Olyan is előfordul, hogy nem reagál a gombokra, de ha ki és bekapcsolom, akkor jó lesz.[ Szerkesztve ]
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
gubabela
senior tag
válasz Deer76 #120403 üzenetére
Akkor az inkább az elektronika lesz. Jobb esetben csak az érintőpanel, rosszabb esetben a vezérlés. Tisztítsd meg először is az érintőpanelt finoman alkohollal kívülről, hátha csak koszos. Ha nem javul, akkor mindenképpen szét kellene szedni, ránézni a csatlakozására, hátha csak az lazult ki.
-
Deer76
aktív tag
válasz gubabela #120405 üzenetére
Köszi. Nem igazán merném szétszedni, mert még működik. Meg nem is tudom hogyan kellene.
Szegeden tud valaki kávégép szerelőt vész esetére?A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz Deer76 #120403 üzenetére
Nálam is pontosan ezek voltak a hibajelenségek, melyek idővel (hónapok alatt) rosszabbá, azaz sűrűbbé váltak. Ha nálad is az a probléma oka, ami nálam volt, idővel az érintőpanel sem fog tápfeszültséget kapni, tehát használhatatlan lesz a gép. Drágább és egyszerűbb megoldás egy új panel innen vagy az olcsóbbik, amit írtam, panelen látható kék transzformátor cseréje kb. 1000 Ft anyagáron.
-
pbalint
csendes tag
Mivel mostanában kevesebbet vannak elől, megválnék a Flair58-től és egy sz.zs féle C késes Major Electronictól. Holnap lesz időm feldobni őket apróra/marketplace-re, de ha addig is érdekel valakit innen, bátran!
-
Zen42
tag
válasz konzumpro #120395 üzenetére
Turbo shottal kissé híg lett és jobb de még mindig fényévekre van az automatástól. Lejjebb kéne menjek a nyomással asszem. Volt egy ideig egy szabályozó a szivattyúra kötveen de nem akartam kifúrni a Silviát, visszajelzés nélkül pedig nem tudtam mit csinálok, így ejtettem a játékszert. Most pedig jól jönne.
A második bekezdés második felé nem biztos, hogy tudom értelemezni. Mikor lesz "sós" a végerendemény? Ha felhúzom a hőfokot? Már a túlkivonatolás miatt, úgy érted?
Érdekes ez a "sós" íz. Nekem a legkülönbözőbb szitukban jött elő az évek során, nem egészen értem a logikáját a dolognak. -
Zen42
tag
válasz Bazsee71 #120397 üzenetére
Köszi a gondolatébresztőket. Mostanában szerintem nem vagyok elég türelmes a kávékkal. Nehezen érzek rá, hogy most a csöpögős indulás áll jó neki picit alacsonyabb hővel vagy inkább a "standard" lefolyás magasabb hővel. A sötét pörkölés egyszerű mint a faék. Azok mindig jól sikerülnek. A világosabbakkal van mindig a bajom. Amire régen rámondtam volna, hogy egész jó arról ma már tudom, hogy mégsem vagy lehetne jobb is de állandóan becsapnak az ízek. :-/
Szóval azt mondod, hogy a hőmérséklet állítgatását felejtsem el és a szemcsemérettel/lefolyási idővel próbáljam beállítani a kávét? Eddig ez eszembe se jutott, de még van ezekből a babokból, úgyhogy holnap újra nekilátok.
Úgy érzem, azért még egy ideig folytatódik majd a szívásom. Az mennyire pofázhat bele az ízbe, hogy én duplázom, ca. 15g-ból miközben az automata kb 7 g-ból nyomja ki nekem a kávét?
Próbáltam az arányokat lekövetni de túl vizes, híg lett a kávé.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Zen42 #120414 üzenetére
Amikor egyszerre túl- és alulextraktált, valahogy nem "nyílik", átfed a savas és a keserű, az okait nem tudom, de presszó őrlemény beállításnál ez az a fázis, amikor már csak egy pici hiányzik, finomabbra kell állítani az őrlőt. Turbo shotnál meg durvábbra kéne, vagy hosszabbra engedni, hogy ki tudjon bontakozni.
-
#98690560
törölt tag
Én érzek némi ellentmondást ebben az "1:3 körüli arány 24 mp körül" és a "nagyon finom őrleménnyel megy" között Ha minden igaz, akkor nekem ugyanez aszáraz kolumbia squid van most az őrlőben, és kipróbáltam a dolgot. A Mara X-nek kell 12 mp hogy felépítse a nyomást (előáztatás?) tehát nagyjából 12-15 mp alatt kellene kapnom nagyjából 60g kijövőt, amihez nemhogy a nagyon finom őrlemény nem jó, de olyan durvára kell őrölnöm, ahol még soha nem járt az őrlő beállítása. Hiába sikerült a fenti irány belövése, de a kávé egyáltalán nem a Bazsee által írt testes/balanszos/gyümis cucc lett. De lehet hogy csak én vesztem el túlságosan a részletekben
-
Bazsee71
őstag
válasz #98690560 #120418 üzenetére
Ez a kávé az átlaghoz képest igen finom őrleményt kér. A 12 mp körüli nyomásfelépülés elég extrém, minden rendben van azzal a géppel?
Tipikus probléma szokott lenni még a kosár túltöltése. Nálam a 20g-os VST-be megy 19-19,5g.
Sajnos sok helyen látni, hogy a pogácsa felszínén megmaradó vizet hibának tekintik, és a száraz felszínt mint minőségi jelző említik. Ez nagyon rossz irány, ugyanis ha marad egy kis víz, az - jobb esetben - azt jelenti, hogy volt egy kis tér a víznek a pogácsa felett. Ha ezt a kis vizet azzal küszöböljük ki, hogy túltöltjük a kosarat, akkor nagyon könnyen belefuthatunk a csatornásodásba. -
konzumpro
senior tag
válasz Bazsee71 #120419 üzenetére
Ezt hasznos volt megemlíteni, szerintem sokan használjuk updosinggal a gépeinket, vagy overdosinggal, amikor már szárazon belenyomódik a felsőszűrő a pogácsába, de ilyenkor is csak egy csatornán át folyik, naked karral rögtön látszik milyen izgága a lefolyás, de ez sima karral is feltűnik.
-
ribarszki
őstag
Van CM tesztpöri
-
hoffaboy
csendes tag
Sziasztok!
Van egy ilyen LaPavoni Mignonom szétszerelt állapotban.
http://www.francescoceccarelli.eu/La_Pavoni/m_Mignon/MI_1997_04_eng.htm
Erősen foglalkozós fajta, sajnos nekem nem lesz időm rá. Esetleg valakit érdekelne? Este felrakom apróra, de az árazással még gondban vagyok. Új tömítésszett, felsőszűrő, kosár is van hozzá. -
SteelCowboy
csendes tag
válasz SteelCowboy #120117 üzenetére
Lejjeb vittem a Profitec árát, hátha így szimpatikusabb.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kemcso #120420 üzenetére
Mármint a marax előáztat, amit nem tudsz kikapcsolni, ha jól emlékszem. Egyszerűen bele kell kalkulálni a shotba, ha ilyen géped van.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Gery0505
tag
válasz norkov84 #120426 üzenetére
A legjobbkor írtál, mert még mindig nem boldogulok a nyomásméréssel. Vettem egy karra szerelhető nyomásmérőt, és az nálam is ezt csinálja, hogy felmegy 12-13 Bar nyomásig, és nem tudom kinek higgyek. Feltettem a Profitec Pro800-ra is, és ott ez a kis nyomásmérő 9,5 Barnál megállt, Ez volt az úgymond hitelesítése is, mert a rugós gépnek elvileg 9 Bar körüli nyomást kell tudnia, és tudja is. De azt nem értem, hogy a pumpás gépnél miért megy fel ez a kis karra szerelt mérő 11-13 Bar nyomásra, amikor a gép nyomásmérője stabilan 9 Bar-on áll. 11 Barra felmegy, tartja egy darabig, majd 13,5 Bar nyomásra, ahol kinyit az expansion szelep. A Rocket szervizes ember erre azt mondta, hogy ha a pumpa nem tudja átnyomni a vizet a kávépárnán, akkor felmegy a nyomás. Többieket is kérdezném, hogy ez nálatok is így működik? A nyomást továbbra sem értem, hogy miért épül fel ilyen lassan, hogy 6-8 mp kell neki, amíg a 9 Bar-t eléri a gép mérője. A nyomást viszont úgy néz ki tartja, mert a karra szerelt mérő ott marad 11 Bar nyomásnál, ha félig lehajtom a kart, és leáll a pumpa, de alul nem lövi még ki a vizet a fejből. A gépen lévő nyomásmérő viszont azt mutatja, hogy leesik a nyomás. Arra tippelnék, hogy a gép nyomásmérője nem az igazi. A Rocket szervizben említették, hogy próbáljam valakinél hitelesíteni ezt a kis nyomásmérőt, hogy jó-e, akinél frankón be van állítva a nyomás. Tudnátok ebben segíteni nekem?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Toobee
veterán
1. Unifilter alul és felül AP papír+screen
2. VST 18g felül AP papír + screen
3. VST 18g alul és felül AP papír+screen
Az alsó papírok méretre vágva.
A flowval szándékosan nem csináltam semmit, 6 órára állítottam, mindegyik pontosan 18 gramm. Leállítani nem sikerült ugyanott őket, mert rosszul emlékeztem az első shot tömegére. Mazzer Major F késsel (átküldtem rajta 1,5 kg körül) bőven besüthető az Unifilter is. Ez marad egyelőre, még gyúrok az SSP-re. Egyszerű CasMo brazillal mentem neki, igazából nagy ízlelésekbe nem is mennék most bele, ez nem arról szólt. Csak az őrleményfinomsággal kapcsolatban szerettem volna egy kis támponthoz jutni.
Balos kép a 2-es, jobbos az 1-es
Ez pedig a 3-as.
A grafikonok számsorrendben.
https://barbieripnk.hu/
-
norkov84
tag
válasz Gery0505 #120428 üzenetére
Valami ott nem kerek. Nálam nagyon hamar felépül a nagy órán a nyomás.
Rocket szervizes ember erre azt mondta, hogy ha a pumpa nem tudja átnyomni a vizet a kávépárnán, akkor felmegy a nyomás.
Ezt nem értem. Ha így lenne, vakszűrővel is ezt csinálná. Nekem vakszűrővel sem megy feljebb a nagy óra, fejen lévő 1-1 alkalommal elmegy 12-ig ugyan, de az valami légbuborék lehet.A nyomást viszont úgy néz ki tartja, mert a karra szerelt mérő ott marad 11 Bar nyomásnál, ha félig lehajtom a kart, és leáll a pumpa, de alul nem lövi még ki a vizet a fejből. A gépen lévő nyomásmérő viszont azt mutatja, hogy leesik a nyomás.
Reggel megnézem az enyém mit csinál. Emlékeim szerint nem szokott 0-ra menni teljes kar lehajtás után sem.Kar hitelesítésben most kicsit nehézkesen tudok Bp-n segíteni, 1 hete megszületett a 3. gyerkőc, nem annyira kísérletezős most a terep
-
qvik27
tag
válasz konzumpro #120421 üzenetére
"overdosing" esetében a pogácsát valszeg zsigerből elbarmolja a felhelyezés maga.
Azt viszont, hogy csatornásodást idéz elő, ha a pogi duzzadáskor eléri a felső szűrőt, csak nagyon tré vízterítőnél vagy retkes, nagyrészt eltömődött felső szűrőnél tudom elképzelni - felette ugyanis vízréteg volna elvileg, a lyukacskák meg épp moderálnák az áramlást, ha alatta nagyon inhomogén volna a pogi.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Zen42
tag
válasz ribarszki #120422 üzenetére
Ha ugyanazt vetted tőlük mint amivel én küzdök akkor nagyon szurkolok neked. Az okokat leírtam korábban. Kezdek arra gondolni, hogy nem véletlenül próbapörkölés ez. Hogy az automatában csodakávé lett belőle az tagadhatatlan de kötve hiszem, hogy automatára pörkölnének.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Zen42 #120432 üzenetére
Nekem szerintem ugyanolyan etióp van mint neked - picit túlkivonatoltnak érzem még mindig ilyen 10s előáztatás (3bar) +35s lefolyás (6-7bar), 91-92 fok körül (PID 98).
De nagyon egyértelmű barackos illatot már sikerült előhozni, sós beütéssel ízben, most én is a durvább őrlemény és a gyorsabb lefolyás (előáztatás nélkül) irányba indulok.
Egyébként nekem mindegyik ízlett, igazán 'rosszat' nem sikerült húzni :)
Holnap megpróbálom french pressnek és ír kávénak is"... and I hope you have a great day!"
-
#98690560
törölt tag
válasz ribarszki #120422 üzenetére
Nekem azt írták, hogy egy kolumbiai mosott tétel van teszten, ezt fogják postázni a héten. Én rendeltem, mert kilós specialty kávé mezőnyben elég verhetetlen az ár, még úgy is, hogy bizonytalan lehet az eredmény, a korábbi tesztes etióp Keramo tesztből kevés shot sikerült igazán jól.
-
fragola.6035
aktív tag
-
Zen42
tag
válasz sz.zs. #120436 üzenetére
Igen, ez. És végül sikerült is belőni, úgy néz ki! Legalábbis közel járok hozzá.
Békén hagyva a hőmérsékletet ahogy Bazsee71 tanácsolta, (Bazi köszönet neki érte! .) nagyobb szemcsemérettel és hosszabbra engedve egyszercsak kivirágzott a kávé.
Az "úgy néz ki" annak szólt, hogy az utolsó két húzásnál kicsit kapkodtam és a pogácsa egyik felénél sokkal intenzívebb volt a lefolyás, szóval még mindig fennáll az a lehetőség, hogy ez a kávé annyira hosszan szereti, hogy meg kéne próbálni szimplázni vele, de ezt már csak délután fogom megtudni mert 3 dupla reggelire elég volt.
Volt már egyébként ilyen élményem kávéval többször is, de eddig buta módon elkönyveltem, hogy nem jó és kész. Most viszont megelőzte az a bizonyos automatás élmény, azért nem hagyott nyugodni.Kíváncsian várom te mire jutsz vele, neked hogyan muzsikál.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Zen42 #120441 üzenetére
Nyomást ne nézz, csak a flowt. Nincs SEP-em, így az az adat nem áll rendelkezésre. Az a 6 baros valójában végig 9-9,5 bar volt, tök klasszik irány, ennek megfelelően nem is funkcionált túl jól CasMo kávéval. Ezt olyan kontextusban kell érteni, hogy mint kávé nagyon finom volt, de ki lehet hozni belőle jobbat is, Nagyon alacsony volt az átfolyás. Ízben a VST papírral és az uni elég közel voltak, de ez nem egy komplex kávé, nem ezzel kóstolnám őket össze, hanem valami filter cuccal. Majd mindjárt elhozom a Flowból a Caballero Geisha-t, azzal szeretnék pár kóstolót.
https://barbieripnk.hu/
-
Gery0505
tag
válasz fragola.6035 #120439 üzenetére
Mutatnék Neked néhány videót, ami aggaszt engem, és nem jövök rá, hogy mi okozza.
1. A nyomás a gépen lévő nyomásmérő szerint nagyon lassan épül fel, 6-8 mp-ig tartja a kb 5 Bar nyomást, majd utána megy fel 9-re. Holott, az összes videóban az látszik, hogy a a nyomás 1-2 mp alatt felépül, és Norkov84 is így emlékszik. Ezt mi okozhatja, hogy rossz a pumpa, vagy rossz a nyomásmérő?A gép előélete nem ismert előttem, 2017-es masina. Teljesen szétszereltem, és kitisztítottam. Néhány dologhoz viszont nem mertem nyúlni, az egyik a pumpa, a másik a nyomásmérők. Ezeket fogalmam sincs ki lehet-e tisztítani, vagy szét lehet-e szedni, vagy csak cserélni lehet? A másik amihez nem nyúltam, az hátul alul a kis szolenoid szelepek, amelyek a vízrákötéskor használódnak, de a tartályos részt kitisztítottam.
2. Ennek folyománya, hogy a nyomás fogalmam sincs hogy mekkora a gépen, ehhez vettem egy karra szerelhető nyomásmérőt, és az a furcsa, hogy ez jóval nagyobb nyomást mutat mint amit a gép nyomásmérőjén látni lehet. Szóval nem tudom, hogy ki hazudik. Azon kívül a karon lévő nyomásmérő azt mutatja, hogy a nyomás felmegy, és fogalmam sincs miért. El tudnád mondani, hogy miért csinálja ezt a gép? volna valahogy visszatalálni a gyári értékekhez, és akkor onnan már el lehetne indulni valamerre.
Ami az érdekes még, hogy a karos nyomásmérőt feltettem a Profitec dugattyús gépre is és az meg 9,5 Bar-t mutatott. Erre a szervizes ember azt mondta, hogy a Bosco dugattyú teljesen más nyomáskarakterisztikával rendelkezik, és változik a nyomás ahogy a rugó enged. Szerintem 9,5 Bar a rugó csúcsnyomása.
Profitec gépen a nyomásmérős kar:
Mutatok néhány videót is a nyomás változásáról a Rocket gépen, csak harmadikra sikerült elérni azt, hogy a nyomás 13,5 Bar nyomásig felment, az első két csapolásnál 11 Barnál állt meg a mutató a karra szerelt órán.
1. próba: 1. mérés
2. próba: 2. mérés
3. próba: 3. mérésElőre is köszönöm szépen a segítséget.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
lszlfrng
csendes tag
Sziasztok,
valahol olvastam, hogy az AVX DB1 gépeknél be kell állítani az átfolyó vízmennyigéset (13mp, 80ml). Tudja valaki, hogy milyen cucc van oda beépítve amivel ezt állítani lehet?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
-