- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
Hirdetés
-
Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
it Egyre nagyobb probléma az AI hallucinálása – most az osztrák adatvédelmi hatóság veheti elő a ChatGPT miatt az OpenAI-t, alapvetően a GDPR megsértése miatt.
-
Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
ph A Kereskedelmi Minisztérium egyelőre csak felméri a helyzetet, egyelőre nem látni, hogy tudnak-e bármit is tenni.
-
Megjelenési dátumot kapott a Star Wars: Hunters
gp A tervek szerint június elején végre befut a teljes kiadás mobilokra/tabletekre és Nintendo Switch-re.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
urbi107
tag
válasz RetepNyaraB #119301 üzenetére
Filterezni akarok ezzel, cold brew és aeropress.
A meronba volt ez cold brewba. Nagyon finom volt. -
Beni2360
félisten
Sziasztok, olvasgatom a topikot és a kinyitott szemes kávét tegyük a fagyóba. Na ha önteni akarok a darálós gépbe nem csapódik ki pára a daraloban?
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
rastacsz
tag
válasz urbi107 #119300 üzenetére
casmo kínálatában van most név alapján ugyanez a tétel (bár a szüretet nem tudni, ahogy azt sem, hogy ugyanaz a száraz feldolgozás volt-e) bár az ízjegyek mások erősen. A guava, mazsola, alma, rum vs. kajszi, ananász, szamóca. A pörkölés is más, ahogy látom, amit vettél, omniroast jellegű, a casmozcsak filter.
Érdekes lenne a kettőt összehasonlítani.
Milyen árban van a 250-es csomag?
Nem tudom, hogy mennyit fogyasztasz kávét, de ha két hétnél tovább lenne nyitva, simán kiporcióznám max heti adagra és vagy másik kávés zacsiban, a szelepet leragasztva fagyasztanám, vagy pl ikeas simítózárasban fagyasztanám.
Ha nem egyadagosban fagyasztod, akkor felhasználás előtt egy-fél nappal vedd ki a fagyóból és hagyd tárolási hőmérsékletre melegedni, hogy ne csapódjon ki a kávén a pára, mert a zacsiban lévő extra pára tudja rontani a minőséget. (ha adagonként fagyasztod, akkor akár egyből is őrölheted, csak más lesz a szemcseeloszlás, James Hoffmann videójában magyarázza)
Vannak, akik szerint nem öregszik ha hetekig nyitva a csomag, de nem mindenhol egyforma a hőmérséklet, pára. És én, ha nem is érzem ki az összes ízt, de azt, hogy friss bontásból az első kávé élénk, vibráló, határozottabb ízek vannak, a második hét végén, az utolsó adag pedig lapos azt észreveszem. Főleg, ha utána ugyanolyan tétel kerül elő a csomagból.@Beni2360
De. Remélem senki nem írt olyat, hogy a kilós fagyottból szedj ki egy adagot.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Beni2360 #119303 üzenetére
A _jol lezart_ szemes kv-t tedd fagyóba, ha szeretnéd. Ha nem iszod meg 10 nap alatt. A darálónak semmi baja nem lesz. A babot úgyis vizezni érdemes őrlés előtt. A kv-t kell minél gyorsabban visszarakni, mert azon viszont kicsapódik a pára a hősokktól.
Szerk.: Ahogy feljebb írják, kilósat szét kell porciózni legalább 250g-ra és külön elrakni, különben szétmegy a kicsapódó párától. 25 deka esetében én nem éreztem különbséget, de el is fogy 5-7 nap alatt.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Beni2360
félisten
válasz RetepNyaraB #119305 üzenetére
azt már én is olvastam, hogy érdemes kiporciózni de az elmúlt 7 év alatt még nem vettem magamat rá erre.
1 kg-s kávét szoktunk venni általában és kbhavonta ez elfogy napi 4 főzetre. Igaz most utoljára 6xfél kg kávénk volt és még van 2 csomag bontatlan. Ebbe a gépbe 25 dkg-m belefér de azt is olvastam, hogy 3 napnál nem ajánlott tovább benne tartani az aroma végett
Na nálunk 3 nap alatt 12 kávé fogy. Most ha kiporciózom 3 fele a fél kg-t és a maradék megy a fagyasztóba akkor onnan kivéve mehet rögtön a daráló részébe?
de el is fogy 5-7 nap alatt. - ezek szerint nálad tovább ott vannak a babszemek a darálóban mint 3 nap. Igaz én se tartottam be ezt a 3 napos ajánlatot.
A babot úgyis vizezni érdemes őrlés előtt. Na ilyet még nem hallottam, nem ragad a késekre darálás közben?Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Deer76
aktív tag
Sziasztok!
Gaggia Baby (nem Philips Saeco, régebbi) működik, de kb 20 perc, hogy bemelegedjen. Milyen hiba lehet? Kell-e e vele foglalkozni?
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
beleriand72
tag
Aki esetleg nem biztos a dolgában:a Mazzer f#s, az Eureka istencsászár. (árakat jövő héttől emeljük) 😂😂😂🤑🤑🤑
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Beni2360 #119306 üzenetére
Egyetlen percet sem áll az őrlőben; adagonként őrlök. A fagyasztott cucc kiolvadva nagyon gyorsan megpusztul, az teljesen felejtős, hogy beöntesz 25 dekát a dózerba! Fagyasztás csakis adagonként őrlés esetében működik!
Vizezés (pár cseppről beszélünk, kb. 2-3 tized gramm víz) a sztatikus feltöltődés ellen jó; kevesebb pangó őrlemény marad bent. Szintén adagonként őrölve. Otthonra ez az út, ha kicsit is komolyan veszed. Kávézó egész más terep.
De nem tudjuk milyen gépről van szó: automata esetében ez mind nem működik. De azért ott se rakd bele a fagyasztott babot. Akkor már vásárlás után rakd szét befőttes üvegbe, zárd le alaposan a teljesen megtöltött bödönt és tedd sötétbe.Deer76@ reggel én fél órát várok, hogy hőstabil legyen a rendszer. Ez ilyen, nem hiba. Ha meleg az egész ház, akkor jó.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Beni2360
félisten
válasz RetepNyaraB #119310 üzenetére
Igen automata és akkor a fagyi felejtős. Max 25 dkg-s csomagok leheggesztve és elteve dobozba.
Todom ez már a végső stádium nálam, de a darálós, egy adagos szuper főztek majd talán a ded unokáimnak lehet opció. Kb 8 éve 65 évesen hagytam fel a daralassal és a szarvasi kávéfőző kazancserelesevel. Most is a műhelybe porosodik a kazán a főző meg már a kukába landolt. Köszönöm a részletes magyarázatot.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
A kotyogós-ról szeretnék váltani.
A legelső belépő gép a Delonghi ? -
justgiveup
tag
Sziasztok!
Casino Mocca Buliye filter kávéjával vagyok kicsit bajban. Akár milyen recept szerint főzöm mindig marad benne egy kellemetlen kesernyés íz. Amikor még friss mindig ez a kesernyés íz, ami először megcsapja a számat, utána viszont tökre a jönnek a kellemes savak,kicsit virágos ízek és kicsi édesség. Amikor már állt egy 15 percet, akkor elkezd ez a kesernyés íz elmúlni és a többi pedig marad. Mit ronthatok el?
V60-nal készül, 60 gramm/liter (kevert vízből). A vizet végig forralom, szóval 100 fok közelében van, de próbáltam már azt is, hogy blooming után már nem tettem vissza melegedni. Timemore C2-vel őrlöm 18-20 klikk körül, ha valakinek ez mond valamit nagyobb szemű só méret környéke.
Létezik, hogy ennek ilyen íze van vagy tudtok valamit hacket, amit esetleg kipróbálhatnék?
Köszi! -
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #119314 üzenetére
Konkrét kávét nem ismerem, de:
1. Én ennél jelentősen lágyabb vízzel filterezek, ez ahogy nézem 40 KH, 80 GH körül van, amit én használok az 15 KH, 50 GH.
2. Mennyi kávéval és milyen módszerrel főzöd?
3. C2 jó belépő őrlő, de azért meg vannak a korlátai, elég sok fine produkál. Etiópok amúgy is hajlamosak több fine-t produkálni a többi termőterülethez képest. Szóval lehet ez is a szűk keresztmetszet.
4. 18-20 klikk nagyjából jó, bár én annó 12-20g-hoz 14-16 klikk körül használtam. De finomabbra őrléstől nem lesz kevésbé keserű, szóval nem hiszem hogy ez a gondDe próbáld meg cuppingolni, ha úgy is keserű, akkor a kávé vagy a víz (cupping eléggé érzéketlen az őrlőre). Ha úgy nem, akkor valami a főzési módszerrel van vagy az őrlő.
Egyébként alacsonyabb hőfök tipikusan segít eltüntetni keserűséget, ha máshogy nem megy.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz RetepNyaraB #119296 üzenetére
Van esetleg valami tipp, hogy álljak neki az első filteres kávé készítésnek a Switch-el?
Elég sok videót néztem már, érdemes a Hoffman féle technikát (először a víz, és utána mehet csak a kávé?) alkalmazni, vagy kövessem a user manual leírását?
Minden tanácsot szívesen fogadokTovábbá a Hario mini mill örlőt gondolom érdemes jól nyitni, a durva örlemény felé. Esetleg klikk szám van, mivel próbálkozzak?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz koxkids #119316 üzenetére
Egyértelműen víz először módszer, főleg gyengébb őrlővel. Switch-nél szerintem olyan nagyon bakot lőni nem tudsz az őrleménnyel, klikk számra sajnos tippem nincs, de nem kell nagyon durvára. Ha van hozzá valami leírás, akkor amit ők pour-overnek (v60 és társai) írnak, az teljesen jó lesz. Illetve nyugodtan próbálkozz hosszabb áztatással is, mint a 2,5 perc.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz koxkids #119316 üzenetére
Hoffmannal nem lősz mellé. Őrlemény finomság nehéz távgyógyítással; legyen láthatóan durva. Sztem kb mint egy olcsó bolti tégla (sárgacsibó), vagy még kicsit nagyobb szemű. Lefolyás, meg íz dönti el.
Ha van benne kesernye a végén, vagy egy percnél jelentősen lassabban folyik ki, akkor durvítsd még. De ezek csak ilyen alapvetések, ízlés dolga."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
aradebil2
senior tag
Lyonban van valakinek valami tippje jó kávézóra? Továbbra is próbálgatnám különböző műfajokat (világosabb pörkölések, filter/immersion brew-k)
Padovában egyelőre csak sötét pörkölésűt találtam mindenhol, még ott is ahol single origin kávékat adnak, és saját pörkölő is adott -
Cathfaern
nagyúr
válasz aradebil2 #119320 üzenetére
Prágában nekem nagyon bejött a térképük, szóval felteszem a lyoni is jó: [link]
Szerk: elsőre nem egyértelmű, de ha rákattintasz a kávézóra, akkor van amelyiknél nyitvatartás mellett kiír egyéb infókat is, pl. hogy van-e filter, vagy milyen pörkölőtől van a kávé. De nem mindegyiknél.
[ Szerkesztve ]
-
Deer76
aktív tag
válasz RetepNyaraB #119310 üzenetére
Köszi, ezek szerint ez alap. Ajándékba kapnám, csak én még Brikkához vagyok szokva.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
justgiveup
tag
válasz Cathfaern #119315 üzenetére
Szkeptikus voltam, de sajnos a 3-as tipp lehet a megoldás :/ Reggeli kipróbáltam úgy, hogy egy sima mezei szitán átráztam. Kicsivel több, mint 10% fine volt benne (méretet nyilván nem tudok, meg valszeg még tudtam volna belőle leszitáni, de kb-re stimmelhet). Lefőztem anélkül és full eltűnt belőle a keserű íz.
Érdekes tapasztalás, hogy ez ennél a kávénál ennyire kijött.
Kénytelen leszek beruházni egy új őrlőre vagy megszokni a szitálást Nincs valami összehasonlítás az ismertebb őrlők között, hogy melyik mennyi finet produkál? Esküszöm az rémlik, hogy a Lance féle nagy kézi őrlő teszt leírásában benne voltak ezek az értékek, de most meg nem találom.
Köszi a segítséget! -
Bazsee71
őstag
válasz justgiveup #119325 üzenetére
Nem hiszem, hogy benne volt a leírásban, mivel a fine-t mérni a lehető legnehezebb, elég komoly technika szükségeltetik hozzá. A nagyon apró méretű szemek feltapadnak a nagyobbakra, egyszerű szitálással nem lehet pontos értéket kapni.
Alapvetően pedig nem ellenség a fine, a szemcseméret eloszlása inkább a kérdés, de feltétlen az sem árulkodik az ízprofilról.
Egy bevált, kipróbált kézivel kell menni, és akkor nincs meglepetés. Presszóra nálam még mindig a Kinu a favorit. -
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #119325 üzenetére
Amennyire tudom Comandante C40 és 1ZPresso K-Max jelenleg a legkevesebb fine-t produkáló kézi őrlők, filterre ezek javasoltak.
-
yazoo1
tag
A Sage BES -s típusú gép Vs. Gaggia classik pidelten?
A napokban hirdették egy Sage gépet és megfordult a fejembe hogy lecserélem a Klasszik ot.
előrelépés lenne vagy talán nem?[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Ha már kézi akkor Apex, az visszafelé tekerve és tisztogatva a legkevesebb fine-t gyártó őrlő. (nem kézi hanem bármilyen közül. forrás: trust me bro)
-
RetepNyaraB
veterán
-
yazoo1
tag
válasz RetepNyaraB #119331 üzenetére
Van kinum, teljesen jó annyit leszámítva hogy a tartály gumi tomitese hamar lerugja magát. ..
vilt azt hiszem egy Sage hirdetés az ültette bele a bogarat. Meg aztán azt kb. Az asszony is könnyebben használna nem kellene a Kínuval kinlodnia.. -
konzumpro
senior tag
válasz yazoo1 #119332 üzenetére
Én 878-at használok, kisebb kihagyás után ugyanott folytattam ahol abbahagytam, teljesen jó presszót főz, tejet gőzöl, szinte el se lehet rontani ha jól van beállítva.
Szimplákat főzök, kvázi automataként használom, tartályban tárolt kávéval, az időzítőjét használom adagoláshoz. Dupla adagot három részletben őröltem eddig, de egy jó 3d nyomtatott illesztővel egy menetben is működik. Sima termoblokkos karosokhoz képest előrelépés, GC-hez képest a tejgőzölés miatt lehet előrelépés. Nem annyira tartós darab mint a lemez karosok, de már legalább nem reped el a könyök benne törvényszerűen, megerősítették a csatlakozásokat az újabb gyártmányokban. -
-
őstag
válasz Sic.Transit #119334 üzenetére
Köszi szépen
Itthon még van egy CM702 örlőm, Hario csak utazósnak van használva a Brikkához is. Ez azért jobb lesz hozzá úgy érzem.[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Sziasztok, nem tudom, hogy szabad-e itt ilyet írnom.
Van egy Graef CM702 őrlőm, tavaly vettem itt a fórumon, én kb fél kiló kávét engedtem át rajta, de kihasználatlanság miatt szívesen eladnám olyannak, aki hasznát is venné. ( Az előző tulaj kb 20-30kg-t darált vele, kések borotvaélesek)
Ha nem maradhat, akkor elnézést
EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html
-
rastacsz
tag
válasz rastacsz #119279 üzenetére
The wired gourmet kafmasino tesztje, Lance kommentje is árulkodó a hozzászólások között
https://youtu.be/i-fYZkd6-gwLenémítva néztem, de igaza van.
Tldr: a hw limitálja a sw-t. boiler, thermoblock és group csere után max egy ezrest megérne. 1500+ kategóriában inkább prosumer midrange gépek, pl rocket apartemento, profitec pro 500, aminek van összeszerelési és anyagminősége is, ami ebben az árszegmensben illik (1500-2000 euró)[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
őstag
válasz pető bá' #119194 üzenetére
megjött a CM zsákbamacska tesztpörkölés, most Gicherori (Kenya) került hozzám
van esetleg valakinek még ebből? french press is készült belőle, kotyogón is ment nyaralás alatt, tetszett.
Most GC-n viszont nem nagyon találok el vele kicsit lassan indul meg (10s), 5-7 bar környékén készül, kb 45-50s alatt lejön a 18->40g. viszont kb semmi crema, vagy nagyon gyorsan elillan. ízre sem klappol annyira.. menjek turbo shot irányba?"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #119343 üzenetére
ok, átmegyek a sötét oldalra vagyis a világosra..
"... and I hope you have a great day!"
-
Graphics
Jómunkásember
Na feltettem a Graef CM702-est, ha valakit esetleg érdekel.
Dobozában, minden tartozékával: [link]
EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html
-
dusangield
csendes újonc
válasz Mano66 #116999 üzenetére
Elnézést, ha nagyon kezdő a kérdés: eddigi utánaolvasásom és saját (korlátozott) tapasztalatom szerint a tampingnál meg kell lennie egy minimális erőnek(ha ennyi, vagy ennél több, akkor a pontos érték már szinte mindegy). Ez min. 10-15kg nagyjából.
A maroktampert ha beállítjuk egy fix mélységre, akkor az őrlemény mennyiséget úgy kellene belőni, hogy a minimálisan elvárt tamping erőnél kisebb erő esetén a tamper pereme még ne érje szűrő peremét, hiszen ha kisebb erőnél eléri, akkor hiába fejtünk ki nagyobb erőt, az már a szűrő peremét nyomja, nem a pogácsát.
A gyakorlatban nem tudom hogyan lehetne ezt a mennyiséget megtalálni, és ha bármi változik(őrlési finomság, páratartalom, bab kora, stb), akkor egyből a tömeget is változtatni kell, hogy meglegyen a megfelelő tampolás. Vagyis nem lehet egyetlen paraméter változtatásával hangolni a receptet, mindig változtatni kell a mennyiséget is, ami a gyakorlatban nagyon nehézzé teszi a beállítást
Ebből számomra az következik, hogy a maroktamper egy hibás koncepció, de ez nyilván az én tévedésem, hiszen sokan gyártják, sokan használják.
Hol van a hiba a logikámban, milyen folyamattal lehetne konzisztens eredményeket elérni a maroktamperrel?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz dusangield #119346 üzenetére
Túl van ez gondolva...
Ha az előkészítés jó volt (egyenletes őrlemény, szépen eloszlatva a kosárban), akkor már a tömörítés egy formalitás. Persze legyen meg, kisujjad begyével piszkálva ne legyen gödör benne, de ennyi. Hány kiló, eh...
A kutya az előkészítésben van elásva sztem. Ha féloldalas, spriccel, csatornás, azon a tömörítés már nem segít, mert előbb dőlt el."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
dusangield
csendes újonc
válasz RetepNyaraB #119347 üzenetére
Ha egy minimális erő nincs meg, akkor a tapasztalatom szerint fixen csatornás, ami tulajdonképpen logikus is. Hogy a minimális erő fölött mi van, arról zöldfülűként nem kezdek itt okoskodni :)
Én a maroktampert annak reményében szereztem be, hogy kezdőként egy paraméter(a tamping erő) változását lehet vele eliminálni, így kevesebb lenne a változó . De a használattal az lett a benyomásom, hogy pont kontrollálhatatlanná teszi tampolo erőt.
Ennél valószínűleg az is jobb, ha valaki különösebb rutin nélkül egy sima tamperrel érzésre tömöríti.
-
SoundON
tag
válasz dusangield #119346 üzenetére
...szerintem meg nincs ez túlgondolva...sőt...nagyon is jó helyen kapiskálsz... mindig mindent kell nézni és ésszel kell kávézni de ez megvan ahogy olvasom...
sok jó kávét és kóstolást kívánok -
p.lac
tag
Amíg a GC-hoz volt maroktamperem, akkor éppen az általad írtak miatt úgy használtam, hogy "túl volt tekerve", hogy ne üljön fel, és érezzem, hogy mennyire tömörítek. De már nincs maroktamperem.