- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Agyi chipes gyártóba fektetett a kriptocég
it A Tether 200 millió dollárt fektet a Blackrock Neurotech agyi chipes vállalatba.
-
Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
ph A cég megoldása centralizált vezérelhetőséggel, masszív radiátorral és robusztus ventilátorokkal igyekszik vásárlásra csábítani.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #119198 üzenetére
Undorító előkészítés és nem is mutatja végig. En már rég semmit nem hiszek el a tyúbról. Egyébként pedig keresni kell szorgosan a megfelelő beállításokat, ez van.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #119202 üzenetére
Lehet, hogy egy kicsit többet kattogok a témán, mint ami normális lenne
-
Bazsee71
őstag
válasz Sic.Transit #119199 üzenetére
Szűrőkosár akart lenni a plusz tölcsér, bocsi.
-
qvik27
tag
válasz RetepNyaraB #119202 üzenetére
...azé' az olaszpresszós srác nem olyan arc, aki trükközik a videóval, hogy menőzzön.
Tapasztalatom szerint sötétebb pörikkel könnyebb szép lefolyást produkálni - bár már régebben járt nálam olyan.
Ha a pogácsa fölött a csapolás során végig vízréteg van, akkor csak a nagyon retekrossz felső szűrő idéz elő csatornásodást - ezt meg észre lehet venni szemmel, ha kar nélkül beindítod: spriccelne.
A próba kedvééért pl. tennék szűrőpapírt a pogira, az pl.moderálja az átfolyást valamennyire, de persze van ellenállása is.
Mivel WDT-zel?[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz iatti #119209 üzenetére
Mikor gyakorivá vált a csatornásodás, akkor porral vakszűrőztem (ezt amúgy kb. 3 hetente szoktam) aztán levettem a felső szűrőt, meg annak a tartóját is és fél órára zsírtalanítóba fürdettem őket.. szóval elég jól áttakarítottam a masinát.
qvik27: Egyébként az utóbbi időben megfigyeltem, hogy őrlési beállítástól függetlenül víz marad a kávé készítés után a pogácsán.. kicsit furcsáltam is a dolgot.. Mikor levettem az ipari felsőszűrőt egyszer (ez ugye "hálós" felületű) és láttam apró kávé szemcséket a háló alatt.. de ezt nem igazán tudtam kiszedni belőle.. Lehet, hogy ezek az apró szennyeződések a ludasak? Hnap mindenképp megpróbálom gyári felsőszűrővel .. hátha
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #119210 üzenetére
Igen, láttam az impresszumot és furcsálltam is... Akkor csak szándékosan lehet olyan ótvar előkészítés, hogy a pukkperfekter még ebből is menő lefolyást csinál. Amúgy valóban nem mindegy, milyen bab, igazad van.
Robeesz@vizes a pogi (lucskos kicsit), vagy konkrétan áll a víz rajta? Ha utóbbi, ott valami azért nagyon el van rontva, gc mellett... Ez felsőszűrő független probléma.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
qvik27
tag
válasz roBEEsz #119212 üzenetére
Én nem ezt próbálnám.
Ha úgy adagolsz, hogy a pogácsa nem éri el a felső szűrőt a csapolás ideje alatt, akkor a pogácsa felszínére mindenhol ugyanakkora nyomás hat. Akkor is,ha nem szépen elosztva folyik oda. Ha tehát nem látsz spriccelést levett karral, akkor az egyenetlen vízterítés nem rongálja a pogácsát.
Ha és amikor a pogácsa eléri a felső szűrőt, akkor már van moderáló hatása az átfolyásra - ha jó a vízterítése, akkor jó hatása van, ha rossz, akkor rossz.
Olaszpresszó Károly emlékeim szerint úgy tölt, hogy a pogi eleve eléri a felső szűrőt epként.
(Bocs az esetleges egybeírásokért, vacakol a space billentyűm!)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #119213 üzenetére
Az utóbbi időben mindig egy kevéske víz áll rajta.. korábban ezt nem igazán tapasztaltam.. Majd dobok róla egy képet!
-
qvik27
tag
válasz roBEEsz #119216 üzenetére
Hány grammos a VST?
Egyébként: viszonylag lapos pogi (VST), világos pöri, nincs a vízterítőnek átfolyást moderáló hatása: ez azé' komolyabb pálya.
Amit láttál a videjón, abban a fenti 3-ból legalább 2 valszeg nincs.
Szóval nem ugyanaz a nehézségi fok:-) Csináld, aztán meglesz az rendben! Én biztos kipróbálnám felső szűrőpapír koronggal.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz RetepNyaraB #119213 üzenetére
bocsánat, nem "pukkperfektőr"?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
verti1
tag
válasz roBEEsz #119216 üzenetére
Kar nélkül ha spriccel akkor már nagyon retkesnek kell lennie. Ide el sem szabad jutni rendszeres takarítással. Egyébként hogy mennyi víz marad rajta, ha egyébként tiszta a felső szűrő/vízterítő semmi köze a csatornásodáshoz. Nekem amikor GC-m volt akkor sokat vacakoltam a felső szűrővel, vízterítővel. Alapvető probléma, hogy a fejből ha szemben vagy a géppel akkor a bal oldalon lép ki a víz. Ezért eleve féloldalas a vízterítés. A sárgaréz vízterítő pedig csak felnagyítja ezt a hatást, mert kisebb és egyenes furatok vannak benne a gyári aluhoz képest (abban kúpos furatok vannak). Tuning nélküli gépnél gödröket mosott a pogi tetejébe ami után azokon a pontokon rendszeresen csatornásodott is. A gyári kúpos furatú vízterítő+gyári felső szűrő sokkal jobban teljesít szerintem. Nagyon sokat javít egyébként az aeropress papír a helyzeten. Ezen felül csillapítani kell az ulka ütéseit valamilyen csillapító hengerrel és szűkítővel.
-
MODERÁTOR
válasz WarLock07222 #119221 üzenetére
Köszi, akkor könnyen el tudom engedni.
Debrecenben az egyik pizzériában viszont vettem egy zacsi costa ricát az Apriltől, 3500/250g sztem igen jó vétel volt. Egy rohadt jó doppiót ittam egy ecuadori kávéjukból, nem gondoltam, hogy jobb kofit kapok egy ilyen helyen mint a legtöbb pesti kávézóban... -
Bazsee71
őstag
Behoztam a pörkölőbe a Kinut, mert az E65S éppen kiküldetésben, az X54-est meg lusta vagyok kicsomagolni. Mostanában nem nagyon kávéztam otthon, vagy 3 hónapja nem használtam.
El is felejtettem, hogy milyen kezes, és milyen villámgyorsan be lehet lőni rajta az őrleményt. Várom vissza a motorost, de azért tök jó használni, na.[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz verti1 #119220 üzenetére
Amit írsz,azért érdekes, mert a fizika szerint nyugvó folyadék azonos magasságú pontjaiban a nyomás mindenütt ugyanakkora minden irányban. A belehelyezett felületre hat merőlegesen nyomóerővel.
Ha tehát békésen ráfolyik a víz a pogácsára (gyak. mindegy, hogy honnan), és nincs érdemi sebességű vízsugár,akkor a pogi felszínére mindenütt egyenlő erővel hat, mivel egy vízhenger van fölötte.
A tapasztalatod és a kép alapján azt lehet akkor kimondani valóban, hogy lokálisan előfordulnak lényeges sebességek, amelyek meg nyilván rongálhatnák a felszínt....hát, ennél azért könnyen lehet jobbat csinálni.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
verti1
tag
Ez akkor igaz is lehet ha már megtelt vízzel a tér a kávépogi felett, de akkor se lesz egyenletes az áramlás. A gödrök kimosása a vízzel feltöltődés alatt képződik. Vegyél le egy felsőszűrő tartót egy szűkítő nélküli GC-ről és indítsd el a pumpát akkor megérted miről beszélek. Sőt, mondok mást. A Flair-nél a sima szilikonos felsőszűrőt használva is kimosódott a pogi teteje. Mindezt úgy, hogy kannából nagyon óvatosan a falra öntöttem a vizet, nem egy ulka döngölte. Az egyik legkritikusabb pont a vízterítés szerintem a kávégépeknek. Érdemes megnézni a Decent többrétegű vízterítőjét, hogy hányszor töri meg a víz áramlását, hogy az simán lépjen ki a kávéra.
-
icm
tag
válasz verti1 #119226 üzenetére
Esetleg egy lower shower screen-t lehetne még alkalmazni. A vastagabb szerintem pont hasonlóan működik mint amit írsz. Persze nem látok bele, milyen a szövése, stb... Ezt érdemes lenne kipróbálnia Robeeesznek. Úgyis sokmindent megvesz az ember
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
phranxinatra
aktív tag
Az aktuális Roastopus Starfishre van valakinek egy jó receptje? Egyszerűen képtelen vagyok finomat húzni belőle.
[ Szerkesztve ]
-
roBEEsz
csendes tag
válasz qvik27 #119217 üzenetére
18 g VST, de eskü IMS-sel könnyebben dolgoztam.. amúgy van szűkítő meg minden kutyafüle már a gépben.. Még ezzel az aeropress papír vonallal megfogok próbálkozni.. csak tényleg egyszerűen azt nem értem, hogy másnak 0 puck preppel is megy Vissza kell térnem valami igénytelen robis sötét pörire..
-
Bazsee71
őstag
válasz phranxinatra #119228 üzenetére
1:2-2,5 közötti aránnyal érdemes próbálkozni, nálam 8 másodperces előáztatással 28-29 s alatt jött le. Elég durvára kell őrölni, így a 18-as VST kosárba nálam 17,5 g fért. Hőfok 93-94 C° körül.
-
sgery
őstag
válasz phranxinatra #119228 üzenetére
Nekem pont ma hozta a futár, gyorsan főztem is belőle egyet.
Lelit Biancán, 16g - 98fokra állítva, NZ 8-as őrlésen, ~10mp előáztatással max 3 baron, utána 8-9 bar körül lefőzve 30g-ot ~50mp volt, elég lassan adta de így is nagyon finom lett. Picit gyorsítok rajta holnap, szerintem az még dobni fog rajta.
Utóbbi időben minden közepest és világosat 98 fokon főzök már és sokkal jobbakat húzok így.FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
RetepNyaraB
veterán
-
phranxinatra
aktív tag
-
Bazsee71
őstag
válasz phranxinatra #119238 üzenetére
A nálam eddig megfordult gépeken nem nagyon mentem 92 fok alá, de akkor azt végigzongoráztad. A kosár túltöltése lehet probléma, de akkor azt tapasztalnád, hogy egyszerre alul-és túloldott.
Az más kérdés, hogy mit vársz tőle, de ha arra jársz, akkor most Dunakeszin a Pötiben húzzák, abban a formájában tudod kóstolni, ahogy Milánóra is belőttük.
-
qvik27
tag
válasz verti1 #119226 üzenetére
Igen, lehet igaz, akkor viszont nem "vízterítőnek" nevezném, hanem pl. befecskendezőnek... (És ez esetben persze nem lehet gyakorlatilag nyugvónak tekinteni...)
De én ilyet, amilyet fotóztál, nem láttam eddig, még a munkahelyre óccsóért vásárolt kis karos gépnél sem.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Flashback
addikt
Sopronban mi az ajánlott kávézó?
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #119231 üzenetére
Figyuzz nekem most háromszor egymás után egész érdekes lett egy Bagira Rwanda, amivel amúgy elég sok bajom szokott lenni. Bazsee71 legutóbbi receptje táján.
Oké, neked a kisebb VST van, de talán ez nem akkora difi.
18g be (huszat is elnyelne a kosár, mire a 100Ft meglátszik, de sosem jött be a túltöltés), NEM verem oda wdt után - ez se jött be sose, nem gorilla módon tamper, kapcsoló on, kicsivel 3 Bar alatt pumpa off, kb. 8mp ázás, már picit csöpög, felnyomom 5-6Bar közé és lejön 28-30s alatt a 36g. Így megvan a vibráló, de kerek sav és nincs benne a sós/kesernye túlkivonat. A csatorna opcionális, előkészítésfüggő"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
rastacsz
tag
Gagguinos gc alatt a válasz a tsoport szaGértőjétől :[kép]
Biztos majd kap kávét érte.
Btw, a gagguinot milyen nyelven kell programozni? Angolul, mert külföldön készülThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
sgery
őstag
válasz Flashback #119244 üzenetére
És van saját blendje is a kulturpresszonak, érdemes abból is venni pár zacsit mert nagyon jó :)
Én 2 havonta járok Sopronba, akkor mindig ott iszok kávét és veszek otthonra is.98 foknál valószínűleg a csapolás maga kevesebb, majd egyszer megnézem mit ad olyankor magából, de egyik se volt még égett tőle, nagyon lassú lefolyásnál sem.
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)