- A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
- A Keychron ismét egy űr betöltését vállalta magára az egerek szegmensében
- Az átlagnál vaskosabb ventilátorok kandikáltak ki a Corsair vitorlája mögül
- Csatába küldte Magyarországon idei csúcs hangprojektoros szettjét a Samsung
- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Az átlagnál vaskosabb ventilátorok kandikáltak ki a Corsair vitorlája mögül
ph Az amerikai cég legfrissebb szériája kétféle méretben választható, és fél évtizedes jótállással kecsegteti leendő gazdáit.
-
VR játék lesz az Batman: Arkham Shadow (Meta Quest 3)
gp Egyelőre csak egy teaser trailert kaptunk a teljes leleplezésre a Summer Game Festen kerül sor.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
tag
Nekünk Bosch mosogatógépünk van, szerintem már bőven 10 év felett van. A Samsung mosógéppel viszont megjártuk, egy 17 éves hibátlan Samsungot cseréltünk szintén Samsungra, és 9 hónap alatt bekrepált úgy hogy az egész belét kicserélték. Csak a külső burkolat maradt.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Deer76
aktív tag
válasz stereofan #119389 üzenetére
Köszi, megrendeltem.
A kart (amibe a kosár van), főleg a kifolyóját mivel célszerű tisztítani és hogyan?
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
bbuffy
senior tag
Hűtőlből is Liebherrt vettem, ezen analógia szerint csakis Miele. Meg amúgy is. Tuti nem hulladékgyártas így.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
frozy
csendes tag
Szeretnék egy őrlőt, amit főként presszóra használnék, de neha filtert is (v60) készítenék. Mazzer major vagy super jolly jó lehet erre? Melyik jobb? Illetve van más ajánlat ebben az ársávban? Köszi!
-
stereofan
tag
válasz Deer76 #119402 üzenetére
ahogy írták, kávézsíroldó: tersoclean, pully caff
a rugót is ki kell venni a karból[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
Deer76
aktív tag
válasz stereofan #119408 üzenetére
Köszönöm, ezeket feljegyeztem.
A mérleg megjött, végre tudok pontosan mérni.Sajnos még egy jó presszót nem tudtam készíteni. A pogácsa vizes és szerintem nem is annyira lassú a lefolyás, bár elég finom a szemcse. IMF felső szűrő van (talán az alsó is az), ez lehet, hogy befolyásol valamit.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Deer76 #119410 üzenetére
Azért ez a téma is kéthetente kezdődik. Nem azért, de mindig leírjuk:
Tanulni valami klasszikus, nem túl drága és nem igényes babbal kell. Én a robusztát hanyagolnám, de ez végül is egyéni. Pl. impresso klasszik vonal brazil, kolumbián. Vagy pallyotz, kapucziner arabica blendek. Stb.
1:2 arányú ital készüljön (pl 17g be, 34g ki), 27-32mp alatt. Ne töltsd túl a kosarat, mert becsap (tégy egy százast a tömörített pogácsa tetejére, tedd fel a kart, húzd meg. Ha épp látszik a nyoma levétel után, akkor jó) Az előkészítés és tamper sokkal fontosabb, mint hinné az ember, de a töméntelen pepecselés nem pótolja a pontosságot. Igen, sok gyakorlás kell hozzá.
Kezdettől sokat segít:
-pucér kar
-wdt"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
HÁZIGAZDA
urak, eladó, jó lenne, ha elkerülnének innen az útból:
- heycafé daráló mahlkönig k30 késsel felszabályozva, tökéletes eszpresszóhoz, 160e ft
- szinte új godmorn pid-es hattyúnyakú kancsó filterhez, 19e ft
- új hario ceramic slim daráló és hario v60 műanyag dripper, megegyezés szerint
privátban írjatok, ha érdekes valami. lusta vagyok, nem bánom, ha nem kell körbevideóznom stb.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mgy
senior tag
Köszönöm a mosogatógépes kérdéssel kapcsolatos türelmet azoktól, akit esetleg zavart, illetve a válaszokat, amiket kaptam!
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Tudtok most hazai pörkölőnél valami erősebben fermentált kávét ajánlani? -
Sic.Transit
csendes tag
válasz justgiveup #119418 üzenetére
Squid / Ignacio Rodriguez / Embrujo a RoastOpus-tól, nettó ferment. Presszóban, filterben is van, ha érdekes, Bp-n tudok is belőle adni,
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz frozy #119406 üzenetére
Ha a néha az havi szintű, akkor jó lehet bármelyik presszós őrlő. / Életem filterét egy Mazzer Mini-n őrölték.
Abban gondolkodj, hogy egy presszó őrlőt elég macera belőni, és a filter / presszó őrlemény elég messze van egymáshoz képest, hogy naponta / naponta többször átállítsd, és akkor a bent maradó pangó hatásáról nem is beszéltem. Mert két presszóban kb. nem érdekes, hogy van benne 0,2 g az előzőből, de egy filterben az már komoly túloldást jelenthet, és a presszóban is csatornásodást, ha abba meg az előző filterből kerül bele nagyobb szemcse.
Szóval ha gyakran, akkor a legutibb a külön őrlő, vagy tényleg folyamatosan 0-ra jöjjön ki, amit beletöltesz. Ha ritkán, akkor csak ezért nem kell külön őrlőt tartani.
-
Toobee
veterán
válasz Sic.Transit #119419 üzenetére
Szerintem is az. Azonnal éreztem az ízén.
https://barbieripnk.hu/
-
Flashback
addikt
válasz Sic.Transit #119420 üzenetére
Jó is lenne egy Mazzer Mini filterre és egy Major Presszóra.
Szerintem a filterre egy kézi örlö jobb megoldás tud lenni, abból kifolyólag hogy mobilis.
Egy V60 szett egy kancsó és egy kézi hajtány nem foglal sok helyet.Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
dusangield
csendes újonc
Tud valaki javasolni magyar vagy európai forrásból szűrő magasítót/tölcsért? Olyat keresek, aminek nincs belső pereme, hogy lehessen egyenletesen tölteni a szűrőt. A webshopos fotókon nem mindig egyértelmű, hogy van e perem, ezért kérek tippeket.
Ha Kínából tud valaki javasolni, az is jó, de jobb lenne olyan ami hamarabb megjön.Köszi!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz dusangield #119426 üzenetére
Tadamm. Én voltam a prototípus. Mondd el neki mit kérsz, emlékezni fog.
Egyébként máig nem tudtam eldönteni, hogy van-e ennek értelme, vagy sem. Úgy értem van belső peremes is.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
cotagg
tag
-
hoffaboy
csendes tag
válasz dusangield #119426 üzenetére
Én ezt vettem és nagyon szeretem. Másfél hét volt míg megjött. Régebbi hozzászólásomban van róla kép is.
[Barista space][ Szerkesztve ]
-
dusangield
csendes újonc
válasz RetepNyaraB #119428 üzenetére
A perem nélkülinek van e értelme a peremeshez képest?
Én azt tapasztaltam, hogy normálisan oszlatni wdt-vel lehet, ütögetéssel hiába néz ki egyenletesnek, a sűrűség nem homogén(biztos van az a technika amivel igen, de nekem nem megy). A többi disztribútor meg csak a tetejét kavargatja. A wdt-nek pedig útban van a perem.
Persze a tévedés lehetőségét fenntartom, nincs még elég tapasztalatom.
Köszönöm mindenkinek a tippeket!
-
Deer76
aktív tag
válasz RetepNyaraB #119411 üzenetére
Köszi, igyekszem. A kosarat nem töltöm túl, kb 16,5 gr kávét töltök bele.
Ma már volt valamennyi crema is. Igen, gyakorlok, de azért a rosszabbul sikerültet sem öntöm ki, koffeinnek jó.
Tamperelésnél kell figyeljek, mert volt hogy valamiért ferde lett.A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz dusangield #119431 üzenetére
Mondom nem tudtam eldönteni. Ha van wdt, akkor sanszos, hogy mindegy mert úgyis kavargatsz. Ha nincs wdt csak pofozgatás, akkor biztos jobb a perem nélküli.
És offban teszem hozzá, nevetségesnek tartok 30 eurót, de 7,5k ftot is kiadni ilyesmire. Persze mindenki úgy égeti a pénzét, ahogy szeretné. A tadamm is drága, de nem ennyire"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
dusangield
csendes újonc
válasz RetepNyaraB #119433 üzenetére
Ha belelóg a perem a kávéba, akkor a wdt-vel nem tudom kavarni a szélét a perem alatt, és maga a perem is szorít ki kávét. A tölcsér levétele után persze már nem akadályozza a wdt-t, de ha tölcsér nélkül kevergetem, akkor kiszórodik. De lehet, hogy valamit alapvetően félreértek a processzben.
(Azt vettem észre egyébként, hogy peremes magasitó mellett megkeverve, magasító levétele után pofozgatással, asztalhoz ütögetéssel kitöltve a perem helyét, OCD szerű disztribútorral vízszintesbe simitva aztán megtampolva, hiába néz ki szép vízszintesen a pogi teteje, főzés után akkor is ferdén dagad meg, néha egészen végletesen. Erre csak azt a magyarázatot látom, hogy a pofozgatás, ütögetés valamilyen irányba elmozgatja a cuccot, hiába néz ki a teteje egyenletesnek. Gondolom ez egyenetlen extrakcióhoz is vezet. Persze simán tévedhetek.)
-
MODERÁTOR
válasz dusangield #119434 üzenetére
Na, de tamperelés után már nem pofozgatunk. Ha előtte tenyérrel helyreráztad, disztri majd tamperelés akkor utána már majdnem biztos, hogy vízszintesnek kell lennie.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz dusangield #119434 üzenetére
"hiába néz ki a teteje egyenletesnek. Gondolom ez egyenetlen extrakcióhoz is vezet"
Gagné legújabb blog posztjában ír egy módszert pressonál az egyenetlen kivonatolás ellenőrzésére, igaz csak világos pörköléssel működik: [link] -
MODERÁTOR
válasz dusangield #119437 üzenetére
Nálam egy kis üvegpohárba megy az őrlemény aztán megy át a kosárba. Szűrőmagasítóval habverőzés, 1-2 pofozó mozdulat, disztri majd tamper, a tetejére meg AP papír. (a disztribútor sztem nem sokat tesz hozzá mert a normcore tamper eleve vízszintesen tömörít.)
-
hoffman_
nagyúr
válasz RetepNyaraB #119428 üzenetére
na, ilyen van? wow király. pont a héten töltöttem ki neki feedbacket, az egyetlen negatívumom az a betöltő konstrukció volt, mert befele ül fel a kosárra ugye, ami (nekem) nem jóu
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #119433 üzenetére
Nekem volt Tadamm (ilyen, mint a képeden), de nem feküdt fel rendesen a szűrőre/karra. Próbáltam megfaragni, de úgy meg lejött a lakk, csúnya lett, meg nem is lett jó. Nekem túl könnyű is volt, könnyen leugrott a szűrőről. Használtan vettem, ezért vissza nem küldtem, meg már meg is faragtam. Mindegy, tanulópénz. Nekem jelenleg belógós a belseje, de nem érzem hátránynak. Sokkal többet dobott, hogy kaptam egy ismerősömtől egy baromi jó 9 tűs wdt eszközt. Nagyon szép levegős és egyenletes őrleményt tudok vele gyártani. A lefolyások is szépek.
[ Szerkesztve ]
-
dusangield
csendes újonc
Előre is elnézést a hosszú posztért.
Az elmúlt napokban feltettem pár megkérdőjelezhető fontosságú technikai részletkérdést, de azt hiszem eljött az idő az ultimate egyben megválaszolhatatlan kérdés feltevésére: mitől sz*r a presszóm?
Kb. 8 hónapja kezdtem bele az itthoni presszózásba, rengeteg ezzel kapcsolatos infót elolvastam és megnéztem, de nyilván van sok amit (még) nem. A felszereltség és a munkafolyamat a 8 hónap alatt sokat változott, próbálom egyenként kiküszöbölni a gyenge láncszemeket. Most is vannak hibák amikkel tisztában vagyok, nem tudom mi lenne a legjobb következő lépés(esetleg feltenni az egész presszó cuccot a hardverapróra )
A probléma: a végtermék a citromlé és a brutál keserű iz valamilyen kombinációja. Azt már nagyjából tudom befolyásolni, hogy melyikből mennyi legyen benne. De igazából se a citromlevet se a brutál keserű ízt nem szeretem, így ezek tetszőleges kombinációját sem. Lehet, hogy szimplán nem szeretem a kávét? (viszont ha hagyom a csészébe beleszáradni a maradékot, annak az illata általában brutálisan jó, nincs benne se keserűség, se savanyúság, csak egy nagyon kellemes intenzív kávéillat, talán ezt mondják csokis/mogyorósnak. Ilyen ízű kávét szeretnék inni.) Sőt, néha a lefőzött pogácsa illata is szuper, egészen édes is volt valamelyik babból. De a főzet akkor is csak savanyú/keserű tudott lenni.
alapanyag: főleg egy helyi pörkölőtől szerzem be(eddig kb 15kg), emellett avx-től próbáltam talán 3 félét. Általában 4-8 héttel pörkölés után használom fel, 0,5kg-s csomagban áll szobahőmérsékleten a felbontásig, felbontás után csak visszazárom a simítózáras csomagot, és tárolom tovább saját zacskójában szobahőmérsékleten. A felbontott 0,5kg csomag kb. 1 hét alatt fogy el. Sejtem, hogy ezek nem ideális paraméterek.
őrlés: 1zpresso K-Plus kéziörlő, ebből következően SD. Úgy tudom ez nem ideális presszóra, túl nagyok a lépések. Ezzel együtt nincs az az érzésem, hogy két beállítás között lenne a god shot, értsd: tudok csinálni olyan kávét ami egyszerre brutálisan savanyú és keserű. Ebben a helyzetben nem tudom, hogy merre kellene nagyon picit(amire a k-plus nem képes) állítanom az őrlőt ahhoz, hogy kijöjjön az édes-csokis presszó SD tizedgrammos mérleggel beállítva (19.1 - 19.2g)
pogácsa előkészítés: a k-plus rögösödésmentesítős örleménytartójából megy az 58mm-es IMS nano szűrőbe(18/20), ami egy naked portafilterben van. Peremes szűrőmagasítót használva. Utána WDT(perem miatt csak részleges). Leveszem a magasítót, egy határozott ütés a pultra, határozottan markolva a szűrőtartót, ezzel ránézésre kitölti az örlemény a peremes magasító helyét, ránézésre egyenletes az eloszlás. A peremes magasító valószínűleg nem ideális, ill. a WDT tool-omban a tűk rövidek, így kb. az alsó 1mm-t nem lehet tökéletesen megkeverni vele. Nem mélyre állított disztribútorral simítom, és egy "túlállított" maroktamperrel "maximális erővel" tampolom, hogy ne üljön fel a tamper a szűrő szélére, ne korlátozza a tampolás erejét. Tampolás után őrleménymennyiség tizedgrammos mérleggel visszaellenőrizve(19.0-19.1g), őrlésfinomsággal együtt naplózva.
víz: próbáltam DM vízből designer vizet keverni az itt látott receptek alapján, leginkább a savak erősödtek fel, de kellemes íz nem jelent meg. 15 liter designer víz után visszaálltam a BWT patronnal szűrt csapvízre(sima BWT szűrő egyelőre, nem Mg+ -os)
főzés: Oracle Touch(PID, OPV, állítható hőmérséklet, nyomás nem állítható, nem ellenőrizhető) géppel (a darálóját eleinte használtam, de nem konzisztens vele a dózis, nincs SD, ezért lett a K-Plus). Gyári műanyag vízterítő rozsdamentesre cserélve(elrepedt a gyári), felsőszűrő IMS-re cserélve.
A csupasz portafiltert mindig figyelem, hogy csatornásodik e, ha igen, akkor nyilván nem várok jó eredményt. De ha nem csatornás, akkor is mindig rossz az iz.
Mióta az IMS felsőszűrőt használom megfigyeltem, hogy főzés után nagyon ferde a pogi teteje. Ez előtte nem tűnt fel, de lehet csak azért látszik jobban, mert az IMS felsőszűrő használatával koncentrikus körök vannak a pogi tetején csapolás után, talán emiatt feltűnőbb vizuálisan.Idő-főzési arány-hőmérséklet: a több forrásból összeszedett extrakciós elméleteket(home-barista.com espresso kezdő leírás, Lance Hedrick videók, stb.) próbálom alkalmazni, tesztelgetni, kevés sikerrel.
Amiket én látok hibák, és tervezem őket orvosolni(de nem tudom melyik fontosabb, melyik kevésbé):
-frissebb kávét kellene használni
-kávé más pörkölőtől, valamilyen bolond biztos blend, ha létezik ilyen
-a megbontott csomagot valahogy másként kezelni, hogy lassuljon a döglése benne a babnak
-presszóhoz való őrlő(finomabb állítási lehetőség, presszóra optimalizált profil)
-perem nélküli betöltő tölcsér és hosszabb WDT tool a tökéletes WDT-hez
-hagyományos tamper a maroktamper helyett, leginkább valamilyen erőkalibrált
-pogi alá/fölé papír a szűrőbe, esetleg fölé rácshát ez volt az én coming outom
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz dusangield #119441 üzenetére
Be tudod fullasztani, tudsz olyan finomra őrölni?
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz dusangield #119441 üzenetére
Hát...Nem véletlenül vagyok "csendes tag", ritkán írok, főleg olvasok, de az én megérzésem alapján itt "minden megvan", mégsem áll össze. Mindössze azért válaszolok, hogy ezt most kövessem, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy erre mit lehet mondani.
Részletes a leírásod ez tény, lehet, egyszerre túl sok mindent akarsz, és már elvesztél az apróságokban, ezek nélkül is lehet "iható" (de nem feltétlenül tökéletes, ez viszont nagyon más kérdés már, szerintem) kávét főzni.Szvsz (és azért írok, hogy utána konstruktívan építsük egymást )
Mindenképpen friss, "jó" szemes kávéval próbálkoznék, porcióznék (ha nem is őrlési adagokra, de úgy, hogy 3-4 adag legyen egy zacskóban), és bontás után mindenképpen fagyasztóban legyen. Én most kezdtem adagos szétosztást (IKEA-0,3 l-es simítózárasban), egyébként gyorsabb és egyszerűbb a reggeli kómában
A másik: az őrlemény-kávé tömegarányt valahogy nem túlbonyolítva lenne érdemes tartani, mindenféle "akármilyen fancy" (senkit sem megsértve) receptek nélkül. Kb. 30 mp alatt kb 1:2-1:2,5 arány általában jó kiindulás.
Pogi fölé AP papír vagy fémháló: nálam ez drasztikusan javította az ismételhetőséget (AP papír)
Ha BP-en élsz, és az is kérdés, hogy szereted-e a kávét (vagy csak vicceltél? ) menj el néhány igazán ajánlott helyre, és kóstolgass, ha még nem tetted.
Hidd el, ha arról van szó, hogy egyszerre savanyú és keserű kávét főzöl, akkor az nem attól lesz, hogy peremes-e a magasítód, vagy milyen vizet használsz. Legalábbis szvsz.
-
HÁZIGAZDA
válasz dusangield #119441 üzenetére
az alapanyag résznél keresgélnék. először is, ebben a 35 fokban hamar döglenek a kávék, a 4-8 hetes várás helyett inkább 2-3 hetet várj. másrészt, ez a "helyi pörkölő" és az "avx kávé" is lehet jó is, rossz is. jó kávéval kéne próbálkozni alapvetően.
az oracle touch gép az nem tudom, hogy micsoda, de ha valami automata, akkor ebbű' baj lesz, móre!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
dusangield
csendes újonc
válasz konzumpro #119442 üzenetére
Eddig nem teszteltem, köszönöm a tippet! Most gyorsan kipróbáltam, röviden: igen.
Hosszabban: K-plus-t 0-s állásra raktam, így már szerintem összeértek a kések, úgy őröltem a szokásos 19g-t (munkás volt, többször pihentem közben ). Szokásos full erővel tampoltam, a pogácsa így durván fele olyan magas lett mint szokott lenni. Csapolás közben még egy kis pára sem jelent meg a szűrőkosár alján, tökéletes volt a zárás.
-
hoffman_
nagyúr
válasz Parci #119444 üzenetére
ezt megerősítem.
nekem szinte mindig PY kávé van itthon, a fiókban áll 3-4 zacskó általában 20-24 fok között, azonnal iszom is őket. bontás után elkezdtem őket hűtőbe pakolni és gyakorlatilag így szinte konzisztens módon viselkedik az egy hét alatt egy zacsi, miután megbontom. hűtőzés előtt azért a végére szórt rendesen."The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Parci #119444 üzenetére
Az oracle egy Sage (840? 920?) klón. Alapvetően valószínűleg teljesen alkalmas a feladatra.
Dusangield @ csekkold a felsőszűrőt amennyire lehet: képes-e egyenletes terítésre. Forgasd fél centinként és eressz belőle kis vizet. Ha egyenletesen, sok pontból csepeg, az a jó. Legalábbis szemre, hiszen nyomás alatt értelemszerűen nem látjuk mi van. Gaggián az ims a legrosszabb felsőszűrő, négy pontban köpi a vizet. Ha jól látom nálad is gödröket rak a pogiba - ez nagyon nem jó jel. Simán lehet ettől egyszerre alul és felülextraktált a kv-d. Használj papírszűrőt mindenesetre, filléres tétel.
Amúgy rendes kávézóban jó élményeid vannak? Ez fontos kérdés, mert sok ember egyszerűen nem "érzi" az újhullámos kv ízt, hanem azt mondja savanyú. Mondjuk 8 hónap alatt ennek már el kellett vón múlnia
Milyen fajta babot iszol? Klasszik brazil, vagy valami gyümölcsös B pálya? Az utóbbi nyilván nehezített terep. Az elsővel illik hamar zöld ágra vergődni, túlgondolás nélkül.
Az egyszerre savanya és keserű az 100% csatornásodás, egyenetlen kioldódás miatt. Rossz előkészítés, rossz vízterítésből adódó hibás lefolyás. Seggetlen szűrőd van? Bocs nem emlékszem. Azon azért jól látszik, merre vagyunk a Jóistentől.
A gyenge minőségű\döglött babot kizárhatjuk? Avx felejtős, túl nagy a szórás.
Alapvetően a 18-as ims-be csak nagyon világos babokból kell több, mint a névérték (és én akkor se szoktam mostanában). Megtéveszti a lefolyást. Sötétebb cuccból pedig tuti, hogy sok. Oda 16,5-17g bőven elég.
Wdt után én nem vágom földhöz, mert nagy valószínűséggel ferde is lesz és össze is zagyválódik amit szépen elkevertem. Persze lehet, de inkább csak ha már kurvára érzed mit csinálsz. Akkor is felesleges. :)
A tamperelés nem fekve nyomás. Inkább legyen laza, ha a kisujjad nem hagy rajta érintéssel nyomot, már jó. Erőlködés is félretolhatja a pogit (oké, maroktamperrel nem annyira, de neked nem ül fel), plusz semmi kimutatható effektív értelme.Szóval ez nem egy kvantumfizika, inkább gyakorlás.
Hőfok nagyjából mindegy, legyen mondjuk 93-94 a pid. Próbálj kisebb töltetet és 1:2 arányt belőni 30mp alatt. Az esetek többségében ennek működnie kell, hacsak nem valami extrém babbal szivatod magad.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz dusangield #119446 üzenetére
El kell érni azt az őrleményfinomságot amikor megfelelő az őrlemény/főzet arány 25-30 másodperc alatt. Ehhez térfogatra korrigálni is kell, ha alacsonyabb lett a pogácsa, de gondolom a szintezést megoldja a disztribútor.
-
HÁZIGAZDA
válasz RetepNyaraB #119448 üzenetére
én jó kávéból igazán vackot nem bírok itthon húzni, akkor sem, ha semmi sem stimmel. kizárt dolog, hogy ilyen wdt, meg vízterítés, meg ilyesmi számítson annyit, hogy az eredmény remek helyett szörnyű legyen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó