- Csatába küldte Magyarországon idei csúcs hangprojektoros szettjét a Samsung
- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
Hirdetés
-
Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
it Egyre nagyobb probléma az AI hallucinálása – most az osztrák adatvédelmi hatóság veheti elő a ChatGPT miatt az OpenAI-t, alapvetően a GDPR megsértése miatt.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Jövő hónapban érkezik Apple eszközökre az Assassin's Creed: Mirage
gp Az előzetes információk szerint a játék első 90 perce ingyen elérhető lesz bárki számára, a teljes verzióért természetesen fizetni kell.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #120749 üzenetére
Nekem se igazán jött be a JH-féle módszer pedig eleinte elég sokat azzal főztem. Szerintem relatív bonyolult (ha pontosan követi az ember az utasításokat), és nem is hoz annyira jó eredményt.
Ami nekem legjobban bejön mostanában a bloom + 2x egyenlő öntés. Szóval pl. 12g kávé, 40g bloom, 2x80g öntés (amit relatív sokan "feltaláltak" már, egymástól függetlenül is, legutóbb Scott Rao, illetve Sprometheus is posztolt ilyet, de Hedrick 121 módszere is kb. ez). Bloom a kb. 2-3x-osa az őrleménynek, megkeverni valamivel (vagy "swirl"), és vérmérséklettől függően 30 - 90 sec bloom. Utolsó felöntéssel pedig addig várni amíg a víz teteje majdnem eléri a kávéágyat, és utána újra "swirl" (első felöntés után nincs). Kb. 3-4 perc lefolyás.
Ugyancsak jó eredményeim voltak a La Cabra-féle különböző recept különböző ideje pörkölt kávékhoz módszerrel: [link]. De nem kísérleteztem vele eleget ahhoz, hogy egyértelműen azt tudja mondani jobb vagy nem jobb, mint a fenti.
De igen, ugyancsak jó eredményre vezet a többszöri felöntés, 40-80 ml / öntés és annyi öntés amennyi kell a kávémennyiséghez (szóval pl. 12g-hoz 4x50, 20g-hoz 5x70, stb.). Nem a kedvenc módszerem, fentiekkel általában jobbat értem el, de a többszöri felöntéssel mondjuk úgy, hogy "stabilabb" a végeredmény.
-
Erdei88
veterán
Aki esetlen tervezett rendelni a Normcore oldalárol. Én most vettem át a csomagom amit a legolcsóbb szállítási móddal kértem. Áfa és vám mentes volt. Cím szerint Luxembourgból küldték. Ugyanitt hamarosan eladó Tadamm marok tamper és disztributor.
-
gboszi
senior tag
Üdv mindenttudók ,
olyan kérdésem lenne, hogy az alap Lelit Mara pumpáját lecserélni mennyire lehet érdemes a "halk" verzióra? Gondolom, hogy kompatibilis. Gondom nincs vele, de egy kicsit hangosnak gondolom, főleg mikor reggel bekapcsol az időzítő és szív egy kis vizet...
"If you're good at something, never do it for free!"
-
Deer76
aktív tag
Valaki kóstolta már ezt? Szerintem kifejezetten kellemes aromájú indiai kávé. (Mondjuk a Malabar az egyik kedvenc)
India Harley EstateA fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
vicces1
aktív tag
Kösz a CM-tesztpörköléses észrevételeket!
Aztán most egy yirgát (Belekara) bontottam PY-tól, organic, nála is most van először.
Pedig nem a kedvenc ízvilágom, de a fekete tea az édességgel balanszos és komplex is egyben.
Nekem kissé kevés a sav, de ezt biztosan lehet mennyiséggel és hővel variálni.
Most félre teszem egy hétre, mert korán bontottam. Finom italok lesznek ebből.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz Cathfaern #120752 üzenetére
Kipróbáltam a 2X öntést, 15g kávé, 50g bloom-35s. (időben nagyjából ennyit szoktam hagyni mostanság), majd ezután 2x100 g víz, 3 perc körül volt a lefolyás.
A "tesztalanyom" a CM Karogato, amit múlt héten náluk-velük összekóstoltam az ő módszerükkel, ráadásul az egy friss pörkölés volt.
A 2x felöntéssel picit "kávésabb", mint az 5x felöntéssel, nekem több a gyümi az 5x felöntéses módszerrel. Szubjektív, határozottan, sosem "tanultam" kávét kóstolni, de lehet, hogy szeretnék majd valahol (tippek jöhetnek esetleg akárkitől )
Méghogy filterezni egyszerű...
Sőt: lefolyás után mennyit érdemes várni a kávéval? Mert határozottan érzem, hogy nem mindegy, mikor kóstolok rá, hogy "jó-e". -
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #120761 üzenetére
Szerintem mindenképp érdemes megvárni, hogy 54 fok alá menjen, világosabb kávékat inkább 51 körül szoktam inni.
-
qvik27
tag
válasz gboszi #120757 üzenetére
Bevallom, nem látok semmi egzakt adatot a hangnyomásra vagy hangteljesítményre vonatkozóan. Szóval semmilyen érdemi adat nincs arra vonatkozóan, amivel hirdeti a pumpát. Egy rezgőpumpáról meg elég nehéz a csendes működést feltételezni.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
-
DG790401
tag
válasz RetepNyaraB #120148 üzenetére
Mivel lehet, èrdemes polîrozni a tölcsèrt?
-
WarLock07222
tag
-
redingitell
senior tag
Koffein roasters kávéi ajánlottak kotyogóshoz? Illetve az is érdekelne, hogy a leírás szerinti ízjegyek mennyire intenzívek.
-
sgery
őstag
Almalomb kávé 2.0:
Az első, döglött, 5 hónapos kávét amit küldtek, jeleztem nekik - elnézést kértek és küldtek egy friss, pár napos pörkölést helyette (ill. vissza is akarták volna fizetni).
Most egy Etiópot küldtek - ez már hozza az elvárt minőséget, nagyon jó végeredményt produlál. Érdekes, lebombló csomagolásban küldik, ami úgy néz ki, mint bárki másé, viszont nem látok rajta szelepet.FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz redingitell #120772 üzenetére
Figyelembe véve, hogy a Koffein roasters különböző pörkölők kávéit árulja átcímkézve, erre nem igazán lehet válaszolni.
-
#98690560
törölt tag
válasz redingitell #120775 üzenetére
A weboldalon a keresőben szűkítheted a találatokat "kotyogós elkészítési módra" , illetve vannak külön kotyogósra tervezett csomagjaik, szóval igen, ajánlottak kotyira. Hogy az ízjegyek mennyire intenzívek, erre nehéz válaszolni, eszköze és kóstolója válogatja.
Én a Settegrammi kávéból rendeltem anno, kotyiban egész jó volt.[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
fagyó kérdésem lenne. eddig csak olaszos, keserűbb, sötét pörik mentek be, amik nem igazán érdekeltek : D
most raktam be világos Kolumbiát. talán két hetes pörkölés (az ominózus CM teszt), bontás után szétdobtam 5x180g zacskóba az imént, aztán az egészet még vissza a saját gyári zacsijába és ment be. ha kiveszek egy 180-ast a fagyóból, az nekem kb 5-7 nap alatt megy el. ennyi idő alatt nálatok mi a tapasztalat, hogy változik, bedöglik a végére? hűtőben tartja valaki fagyó után? vagy párapara miatt inkább nem?
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
p.lac
tag
-
Toobee
veterán
Ellenben most az Impresso Kenyát iszom, tegnap csak egy gyors kávéra volt idő délután, úgyhogy a Baratzával őröltem. Igazi üres, lapos kávé lett belőle. Na, mondom ez gyorsan ledöglött. Ma reggel újra a MP késes Ode-dal készült, újra vibrál. Szerintem az egyik legjobb kávés befektetésem volt az SSP kés. Nagyon szemezek azzal a 83-as Brew-val, csak már egész jól belaktam a F kést.
https://barbieripnk.hu/
-
rastacsz
tag
válasz Toobee #120785 üzenetére
151F és ssp mp között mekkora az eltérés?
Illetve most, hogy lesz df83, az ssp kínálat is bővülhet.
Mert a mostani 83 brewinghoz eléggé az espresso kés az alap, csak a végén van átdolgozva, ami miatt erősen korlátos espressohoz. [link][ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Illesvik
csendes tag
Eladó Megmaradt cuccok:
Reneka 58mm 16g kosár 12.000
IMS 58 mm B86 2T H24.5 GA kosár 2.500
Fragola féle tömörítő 4.000
Fragola féle szűrőmagasító 3.000
Joe Ferex kicsi kiöntő rozsdamentes 3.500Érdeklődni PM. Átvétel napközben BP. 5. kerületben.
Üdv Viktor
-
Bazsee71
őstag
Megválnék pár keveset használt kávés eszközömtől, mindegyik dobozában, szinte új (a napokban készül hozzá rendes hirdetés is, képekkel).
Moccamaster Cup-one: jelenleg a szűrőtartó leszerelve, így Switch is befér alá, de megvan minden és visszaszerelhető (gyári kosarat és csészét nem használtam), ára: 70 eFt.
Fellow Ode + SSP Cast (Lab Sweet): 180 eFt (gyári kést is adom hozzá).
Kinu Phoenix: 75 eFt
Mahlkönig X54: kalibrálva, bejáratva, ára: 200 eFt.Utolsóként adnám el az SSP ZrN 115 mm-es késsel szerelt Stawert W401-est. Ezen akad pár apró szépséghiba (már így került hozzám), de működését tekintve tökéletes. Kitakarítottam, a tasaktöltő lemezt eltávolítottam (megvan, adom hozzá), ára 350 eFt.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz p.lac #120782 üzenetére
Huh, ezt kicsit túlbonyolították. Az egész kulcsa a csatornásodás.
Minél jobban csatornásodik valami, annál inkább csak segít a bypass (még mindig jobb ha relatív gyors lefolyás mellett a kávé szélén fut végig a víz, mint ha befulladna és a csatornákon menne át). Így minél kevesebb a bypass, annál fontosabb, hogy ne csatornásodjon. Csatornásodást befolyásolja az őrlemény minősége (ezt említik ők is, hogy régebben ezért nem igazán lehetett elkerülni), de ezen felül befolyásolja az őrlemény méret is: minél finomabb, annál hajlamosabb csatornásodni. És pontosan ezért nem olyan egyszerű átültetni a tricolate-et decent-féle filter v2.0-ra: finomabb őrlemény több csatornásodást fog eredményezni, ami elveszi a no-bypass összes előnyét. Espressonál erre van a tampelés, de ugye az ebben a műfajban nem játszik (a nyomás hiánya miatt). Valószínűleg lehetne találni egy olyan konfigurációt amivel a kávéágy pont jó vastagságú lesz kosárban, megfelelő finomság mellett is, de látatlanban azt gondolnám az elég kevés kávét fog eredményezni.Megjegyzem a csatornásodás nem csak azért gond, mert ott túlkivonatolódik a kávé. A keserűséget-szárazságot ("astringency") okozó molekulák nem oldódnak vízben, ezek azért kerülnek bele az elkészült kávéba, mert az őrleményből kimosódnak. A papír filter ezeket szinte 1-1-ben átengedi, viszont maga a kávé őrlemény nagyon jól megszűri őket*. És pontosan ezért probléma a csatornásodás, és ezért probléma a bypass: ez a szűrő funkció kevésbé tud érvényesülni.
És pontosan ezért működik a tricolate annyira jól, mert a teljes főzet kénytelen átmenni a kávéágyon, így a lehető legjobban kiszűrődnek ezek a molekulák. De nyilván ehhez az kell, hogy a kávéágy minél egyenletesebb legyen, és minél kevésbé akarjon csatornásodni.* Megjegyzem ezért működik meglepően jól az "Osmotic-flow" módszer sötét pörkölésű kávékra, mivel ott a módszerből adódóan majdnem minden víz a kávéágyon fog átmenni. Cserébe a kávé kevésbé lesz jól kivonatolva, mert nem fog a teljes kávéágyon átfolyni a víz. De sötét pörkölésnél úgyis inkább az a kihívás, hogy ami nem kell az ne kerüljön bele a kávéba, mint az hogy minél több minden belekerüljön a végeredménybe (mint világos pörkölésnél).
Pörkölős részbe kevésbé akarok belevau, de szerintem filter esetén alapvetően cuppingra kéne pörkölni, nem pedig valamilyen főzési módszerre.
-
stereofan
tag
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
senior tag
válasz beleriand72 #120791 üzenetére
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Serpenthelm
csendes tag
IMS 58-as szűrő helyett mit javasoltok, ami előrelépés lenne? Mindenképpen érdemes elmenni a VST-ig, vagy van köztes út (árban, vagy amiben van különbség)? GC-hez lenne (kar miatt írom, semmi más. 18g méretben keresnék. Köszi!
-
senior tag
válasz Serpenthelm #120795 üzenetére
Szerintem csak a vst .
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Serpenthelm
csendes tag
Azt hiszem, akkor csak a VST marad. Pest környékén hol érdemes beszerezni?
Múltkor volt szó a poharakról, és "honnan": Ma hoztam el két presszós poharat Esze Dorka műhelyéből. Nem volt nagyon szűk "specifikációm" a poharakra, de ajánlani tudom Őt, mert nagyon együttműködően és egyedi gyártással csinál akármilyen poharat.
Ha nem bánjátok, megpróbálok beszúrni néhány képet (vagy linket), illetve az IG oldalát is. Emellett, csak hogy picit kevésbé read-only legyek, a szettem egy részét is láthatjátok, de amúgy a tárgyfotózás nem az erősségem.
https://www.instagram.com/de.ceramics/