- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
Hirdetés
-
Saját Redmi Note 13 Pro+ a világbajnok focicsapatnak (és indiai rajongóiknak)
ma Argentína nemzeti válogatottjának mezével díszítik az új Redmi különkiadást.
-
Agyi chipes gyártóba fektetett a kriptocég
it A Tether 200 millió dollárt fektet a Blackrock Neurotech agyi chipes vállalatba.
-
Már tudjuk, hogy mikor jön az idei Xbox Games Showcase
gp A showt egy külön Direct előadás követi, ami szinte biztosan az idei Call of Duty lelepelzése lesz.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#98690560
törölt tag
válasz Cathfaern #120946 üzenetére
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én frászt kapok az olyan szolgáltatóktól, webshopoktól, ahol az oldal alján eldugott email címen lehet terméket rendelni, mert először kell írrni, hogy mi elérhető, az mennyibe kerül, van e kiszállítás, stb. , ezek mind úgy, hogy általában nem is válaszolnak azonnal, szóval mire egy ilyen le van zongorázva 8-10 levélben 3 nap alatt, addigra az ember kedve is elmegy, hogy bármit is vegyen tőlük. Mibe kerülne esetleg egy árat odaírni a termékekhez?
-
Cathfaern
nagyúr
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz Cathfaern #120947 üzenetére
Simán elképzelhető, hogy vannak ilyen aromák. Ahogy elnézem, a hideg kőgolyó lényege, hogy a forró vizet gyorsan visszahűti és így a lefolyó ital a gyors hűléssel kevésbé veszít aromákat. Viszonylag nagy is a golyó, a hőstabilitás miatt.
Mondjuk, jégkocka helyett ki lehet próbálni ezekkel az "újrahasználható jégkockákkal" is. Az simán beledobható a filter alá, és nem fogja elhígítani az olvadásával a jégkockát sem. És könnyen be is szerezhető.
Persze, akinek van óóóriási kőtömbje, azzal is lehet.
Vagy élelmiszeripari szárazjég? Az kipárolog a kávéból utána -
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #120953 üzenetére
Hedrick jött is ki videóval róla: [link]
"Mondjuk, jégkocka helyett ki lehet próbálni ezekkel az "újrahasználható jégkockákkal" is. Az simán beledobható a filter alá, és nem fogja elhígítani az olvadásával a jégkockát sem."
Persze, a lényeg csak az, hogy a főzet első felét le kell hűteni minél gyorsabban, az majdnem mindegy hogyan (elvileg hűtött pohár is jó lehet, csak ott nagyon el kell találni a hőmérsékletet, mert értelemszerűen nem lehet kivenni a kávéból ).
Ez az új állvány csak kényelmesebbé teszi az egészet (persze kérdés milyen áron).[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #120954 üzenetére
A zselés rozsdamentes acél golyó érdekes. Remélem, valaki "szét fogja szedni" , hogy milyen arányban van rm és zselé. Otthon mivel lehet kiváltani, azaz hogyan készül a szegény ember paragonja? Vagy otthon lehet-e koncentrátumot készíteni, amit vissza lehet hígítani a jéggel?
Viszont érdekes hogy a no bypass brewerek nincsenek jelen ilyen versenyeken, vagy nagyon időkorlátos egy ilyen verseny és nincs idő a tricolatere, vagy nextlevel brewerre?[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
phranxinatra
aktív tag
R58 (szerintem) jó áron. Ha nem lenne a Synchronika, én biztos rárepülnék.
-
JackFeryll
őstag
válasz phranxinatra #120956 üzenetére
Szinte érthetetlenül olcsó még egy Biancát se kapni ennyiért manapság.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz phranxinatra #120956 üzenetére
Ne kísérts.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
hoffman_
nagyúr
válasz JackFeryll #120957 üzenetére
én is azt hittem, hogy ez használtan is 1,5x ennyi.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Mano66
senior tag
válasz phranxinatra #120956 üzenetére
Valaki innen vette meg?
A feleségem sokáig gondolkodott rajta. Így lemaradtam.Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #120955 üzenetére
Semmi extra nincs a golyóban, el is mondja a videóban, hogy nem tapasztaltak különbséget aközött, hogy ha -18 fokos vagy -4 fokos volt a golyó. Szóval bármilyen "whiskey stone" megteszi, legtöbbjükben amúgy is van ilyen zselés cucc (szerintem ez amúgy kb. ugyanaz az anyag lehet, mint amit gyógyszertárban is kapni hideg / meleg pakoláshoz).
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #120961 üzenetére
Igen, csak a méretét optimalizálták, meg a tartó szerkezetet.
A rocket lehet simán jó, de lehet egy kívül szép, belül rohadt alma, amire lehet locsolni alkatrészt, időt, ahogy @Gery0505 is tette. 2016-os vétel volt, az, hogy kívül tiszta csak azt jelenti, hogy kívülről (rendszeresen) át lett törölve. De ha szerelőt kell még megfizetni, hogy gatyába rázza, mindent kiszedni, savazni, új tömítések, újra össze, próba... Sokan egy őrlőn az adagolót nem cserélik le tölcsérre, mert "nem értenek" hozzá, egy kávégép szét-össze pedig már végképp sok, ahhoz kell villáskulcs is... De ha semmi baja, akkor is "csak" a neve több, mint a legtöbb e61-es gép, flow control sincs rajta, az is pénz, idő. Oké, dual boiler, amit 90%-ban nem használnak ki, csak ki lehet kapcsolni a gőz fűtését. Fa fogantyúk, tekerők(ami szerintem szép) , meg rengeteg polírozott fém. Csoki és mogyoró ízű kávékhoz biztos tuti, de a szamócához kellhet a módosítgatás.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Bazsee71
őstag
válasz rastacsz #120965 üzenetére
Ezeknél a gépeknél azért a megépítettség elég eltérő tud lenni, ami a Rocketnél igencsak ott van a szeren.
És szépen hozza a málnát is, a szamócát pedig különösen, ezt anno többször megtapasztaltam Szegeden a Kék Elefántban. Még most is jár kitelepülésre az R58-as.Remélhetőleg jó helyre került, talán nem találkozunk vele 2 hét múlva 650-ért.
[ Szerkesztve ]
-
-
Flashback
addikt
Paragon titkos golyója 10dodó díszdobozban. Van rá egy ezresem hogy alin olcsóbb
Amúgy meg csinál neked ilyet bármelyik ködíszmüves/sírköves.[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
beleriand72
tag
-
Serpenthelm
csendes tag
-
Zen42
tag
válasz phranxinatra #120956 üzenetére
Ma reggel 8-kor olvastam a posztod, azonnal rárepültem volna ennyiért de akkorra már eladták. Nem csodálkozom.
-
rastacsz
tag
válasz Bazsee71 #120966 üzenetére
Ez esetben sajnálatos, hogy nem én vettem meg. De éppen az utóbbi hetekben kapom a csesztetést, hogy nincs a flair sem használatban, csak filterezés megy.
Aztán ma jött, az is, hogy ugyan csinálok-e délután is kávét, mert olyan finom volt a reggeli@Flashback
A paragon nem gránit, de a fém, belső zselés cuccal is van alin 5-10 euróért, EUs szállítással (+11-12euro)There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Gery0505
tag
válasz rastacsz #120965 üzenetére
Azt azért hozzá kell tenni, hogy én egy maximalista állat vagyok, és azt akartam elérni a Rocket géppel, hogy tökéletesen gyári állapotúra hozzam, és a belseje gyakorlatilag olyan legyen, mintha most vettem volna ki a dobozból. Persze azért volt pár kiakasztó dolog amivel találkoztam, és ekkor durrantam be, hogy szétborítom az egész gépet, és fullosra megcsinálom. Ugye ha emlékeztek a szakáll/f@sz szőr a perlátornál, a kék trutymó az expansion szelepben, vagy a belül fekete oxidos bojlerek, a tonna vízkő, az eldugult manométerek, a pocsék nyomásfelépülés, és még sorolhatnám. Az meg a másik fele, hogyha valaminek így el van hanyagolva a karbantartása, akkor az sajnos visszaüt így is úgy is, és ezeket meg kell csinálni, hogy tuti legyen a masina. Mindazonáltal, ha ilyen gép gondotok van, segítek szívesen felújítani.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Flashback
addikt
válasz rastacsz #120974 üzenetére
Néha napján whiskyezem is és már belefutottam ebbe a termékbe azért volt ismerös. Biztos van még pár féle kivitel. Nem gondolnám hogy csak zseléssel müködik.
Serpenthelm: Van egy sírköves ismerösöm. Ö kb már 10 éve ráált ezekre a whisky kövekre. Szerintem mindnehol ismerik ezt a terméket a szakmában. Maximum az az újdonság hogy kerek alakú. De valószínüleg olcsóbb megrendelni az Aliról. Mert ennyiért még a csiszológépet sem inditják már be.
[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #120943 üzenetére
Tettem egy kísérletet ezzel ma reggel (ha már whiskey golyóm nincs ):
The Barn Honduras-i kávé, amit hétvége óta iszunk, szóval be is van lőve már, meg ismerem is. Bloom + 2 egyenlő felöntéses módszerrel főztem (kéne erre valami rövid név ), bloom 60 fokos vízzel, majd ahogy felöntöttem a bloomot visszakapcsoltam a vízforralót és hagytam 100 fokra felmenni. Hario Buono tele volt töltve, így kereken 2 perc alatt abszolválta, ami vállalható kategória bloom időben (sőt ugye van aki szerint mindig ennyit kéne bloomolni).Ami biztos, hogy eddig a legfinomabb főzés volt ebből a kávéból. Nyilván ami befolyásolhatja a dolgot, hogy 2 perces bloom volt, míg amúgy ennél rövidebbet szoktam. Illetve nyilván nem volt összehasonlító teszt.
Szóval azt nem akarom mondani, hogy így tényleg jobb lesz a kávé, mert ahhoz kevés volt a teszt, de mindenképp érdekes a dolog. Szóval aki érez ilyenre affinitás, annak megér egy próbát (majd fogok még én is kísérletezni vele)
De kell hozzá a gyors kancsó, nyilván ha egy adagot főz az ember, akkor kevésbé kritikus, de nem vagyok benne biztos, hogy mindegyik kancsó tudja akár egy adagra is a megfelelő sebességet (emlékeim szerint a Hario az egyik leggyorsabb). Illetve az is megoldás lehet, hogy a bloom vízet átönti az ember valamibe (lehet tejkiöntő is alkalmas lehet rá), és onnan megy a bloom, vízforralónak meg van ideje felforralni a vízet.
-
Toobee
veterán
FELLOW STAGG EKG PRO-t néztétek már?
review
~200 dollár, szerintem itthon 90-100k körül lesz.https://barbieripnk.hu/
-
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #120977 üzenetére
Tippre a 2 perces bloom lesz az áttörés, de ugyanezzel a recepttel egy 90-100 °C közötti bloommal kiderül.
Sage Precision Brewert használom mostanában, ott 5 perc a max. bloom, azzal is megyek. Gagné ajánlás szerint el lehet vinni akár 8-10 percig is. Így lehet menni durvább őrleménnyel, abban a tartományban pedig már kevesebb a fine is (kb mindegyik őrlőnél). Vízhőfok 96-97 °C körüli.
EK43 SSP HU késsel így el tudok menni 1,57-1,60 TDS-ig. De a Fellow Ode + SSP Lab Sweet páros is jól működik 1,53-1,55 TDS-ig.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #120977 üzenetére
Az EKG-m nagyon gyors, szerintem teszek majd próbát vele én is. Bár mostanában rászoktam nagyon a La Scalara, nem sokat filtereztem. A hosszabb italok is azzal készülnek. Próbáltam a napokban vaktesztelni is, de tényleg be kellett volna kötni a szememet, mert már az ital kinézetéről meg lehet mondani, hogy mivel készül.
VST és Unifilter ugyanazon őrlőállás, 18g be, 50-55 körüli ki volt a cél, Impresso Arsosala.
Itt azért van némi gap a dologban, őrlővel is utána kéne menni, mert a VST klasszik 8-9 baros felfutást produlált, addig az Uni 3-3,5 bar, de ez látszik is az elkészült italokon, sebességen. Az Uni számomra sokkal tisztább volt, de mindkettőt élvezet volt elfogyasztani. VST-t is erre a görbére kellene hozni szerintem, hogy értelme legyen ennek az egésznek, így csak szimplán jó játék volt, meg két dupla reggelre.
Ezzel az Impresso robusztával meg óvatosan. Hiába a nagy hype, attól még robuszta marad. Nem azt mondom, hogy rossz, de elég lett volna belőle 50 gramm ishttps://barbieripnk.hu/
-
kepler8
csendes tag
Sziasztok! A segítségeteket kérném daráló kapcsán. A filteres kávékról nyergelnék át az otthoni espressok felé, viszont a darálók kapcsán kicsit tanácstalan vagyok, ugyanis valami olyat szeretnék, amivel továbbra is tudok V60/Aeropressre is daralni, így nem kéne a már amúgy is szűkös konyhapulton +1 darálónak helyet szorítani. Van valami tippetek, javaslatotok? Elsőre amúgy egy Gaggia Classic Proval kezdenék, aztán majd lehet váltok valami komolyabbra pár év múlva.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #120979 üzenetére
"de ugyanezzel a recepttel egy 90-100 °C közötti bloommal kiderül."
Igen, holnap ez lesz majd a teszt8-10 perces bloom? Ez új.
"Így lehet menni durvább őrleménnyel"
Nem teljesen értem az összefüggést. Oké, hogy jobban átitadódik vízzel az őrlemény a hosszabb bloom miatt, de attól még amikor a víz nagy része átfolyik, ugyanúgy nem fogja tudni a belsejét rendesen elérni, vagy rosszul gondolom? -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #120978 üzenetére
Csak honlapot néztem, de az alapján nem látom miért érné meg a több pénzt. Oké, egy-két kényelmi plusz funkció (ami nem tűnik túl hasznosnak, legalábbis nekem nem), némi ráncfelvarrás, de amúgy ennyi. Figyelembe véve, hogy majdnem az összes fejlesztés szoftveres, ez inkább tűnik egy bújtatott áremelésnek (ha idővel kivezetik a régit).
-
#28054016
törölt tag
válasz Piazza #115949 üzenetére
Nekem mostanáig tartott az év elejei Norda bezsákolás., de most már úgy néz ki, hogy ők is elvéreztek. Mármint a Piccolo Italia. Egyèbként van még Norda, csak valamiért nem adják el olyannak, aki hozzánk importálhatná.
Másik nicknév alatt kikupálódtam itt korábban, ismerem a desztvizes recepteket is, meg az egyéb megfelelő vízelőállítási eszközök is rémlenek, de nekem nagyon bejött a Norda, előtte meg a Nestle Vera megfelelő verziója, azaz az in Bosco.
Nincs olyan most is kapható flakonos víz, amivel helyettesíteni tudnám a Norda-t? A topik közössége nem túrt ki valamit időközben?
Bocs, de idén nem követtem már a hsz-okat, a sima Norda kulcsszóra keresés pedig nem hozott fel érdemi megoldást. A portugál Aldiban kapható alternívát ide nem értve, de azt most kihagyom. :-)
Kösz előre is.
[ Szerkesztve ]
-
stereofan
tag
válasz #28054016 #120985 üzenetére
clearwater esetleg?
hasonló forrásvizek vannak még nagyon drágán.minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #120977 üzenetére
Egy sima, rozsdamentes hattyúnyakú, ami tűzhelyes, nekem az indukciós lapon egy percen belül forr a 60-as bloom után, igaz, 450g körüli vízzel indulok, abból kb 80-at öntök ki blooming alatt.
De a külön edényben forralt 300 ml fél percen belül forr, amikor átöntöm a hattyúnyakúba. Szóval a 30-40 sec blooming is megy így. És az ízek is mások.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Flashback
addikt
Eu-ból honnan lehet Tricolatet rendelni?
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Flashback #120988 üzenetére
Tricolate is so last year, most már a Pulsar dripper a menő
Poénon túl ha nem nagyon sürgős, akkor én megvárnám a Pulsart, ahogy nézem gyakorlatilag tricolate + switch egybeépítve, amivel szerintem sokkal jobb eredményt lehet elérni és/vagy könnyebben ugyanazt.[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #120990 üzenetére
A linket meg majd a postás hozza?
@Flashback
Tricolate-et eddig inkább Hollandiából rendelték. De simán lehet, hogy offline, néhány kávézó árulja itthon is polcról, csak ezt rajtuk kívül kevesen tudják.
Plusz, egyre több zéró bypass cucc lesz(esz).[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #120993 üzenetére
Jajj, hát ez csak a nextlevel switches verziója, ezt LH már elsütötte, igaz a tricolate-tel, a percolative immersionben. Az tényleg tavaly volt
@Flashback
Korábban elfelejtettem, de a Kofio is árul tricolate-et.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
Espressosabb téma: 64mm (mazzer méretosztály) ssp kések összefoglalója a home baristan.
https://www.home-barista.com/blog/ssp-64mm-burrs-review-t82877.htmlThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #120983 üzenetére
A hosszú bloomos cikket még keresem (aztán lehet, hogy csak az előadásán volt), de a kioldódásról ez egy elég jó írás, már a végén a TLDR rész is hasznos: The Mechanism Behind Astringency in Coffee
"Extremely low slurry temperatures (think 70°C) can reduce the astringent compounds’ solubility even more, allowing to grind much finer and reach very high average extraction yields without astringency, but this also removes a lot of the interesting flavor compounds and makes the brews much less lively."