- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós kamerák
- SSD kibeszélő
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Hirdetés
-
Samsung Univerzum: Így ismerhető meg a Galaxy AI bármilyen telefonon
ma A Try Galaxy webalkalmazás kontrollált környezetben mutatja meg, mit tud a One UI 6.1-es rendszer és a mesterséges intelligencia.
-
Az Apple iPadOS-t is megrendszabályozza az EU
it Az EB közölte: az Apple iPad táblagépekre írt iPadOS rendszere is kapuőrnek számít, az üzleti felhasználókra gyakorolt fontossága miatt.
-
Dragon Ball: Sparking! Zero - Mester és tanítvány
gp Egyelőre még mindig nem kaptunk megjelenési dátumot a játékhoz.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
public NMY
csendes tag
Kb 3 hete vettem először PY kávét, Hello Sicilia-t.
nekem ez eddig jónak tűnik, látom más is használ ebből pörkölőnől kávét
azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy hasonló típusú kávé más pörkölőnél található-e( sötétebb pörkölés, Classic olasz presso típusú kávét iszom, kevés savasság stb. , tejjel szinte alig iszom a kávét ) -
konzumpro
senior tag
válasz cooi11 #119555 üzenetére
Jó kérdés. Volt termoblokkos Catlerem, sosem hozta azt a minőséget amit a thermojetes Sage-ek. Ahogy automatánál is folyton gond van a harmadik kávénál. Vagy éppen akkor múlik el a gond, pl. hőhiány.
Ha csak egy kávét akarsz akkor lehet hogy be lehet állítani úgy hogy jó legyen, a PID abban segítene hogy több főzetnél se szálljon el a hőfok, de ha ez nem szempont akkor bármi jó lehet.
De én a másik irányból közelítem a dolgot, azt ajánlom ami bevált mert finomat főz. Általában. Nem speciálisan a Te igényeidnek megfelelően, azt mi nem tudjuk összerakni hogy mi a nyerő konstelláció, csak irányokat tudunk mutatni.[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
tag
válasz hoffman_ #119547 üzenetére
Príma lett a videó, én is hasonlóképpen csinálom a KV-t.
Ami a gépet ill. a szivattyút illeti, tényleg elég furcsa hangja van, nekem hangra úgy tűnik, mintha üresen indulna a szivattyú, vagyis nincs benne víz. Akkor szokott ilyen hangot adni, amikor kifogy a tartályból a víz, és levegőt szív fel, és üresen jár. Ez veszélyes üzem, mert szétveri a szivattyút, úgy tudom nem lehet sokáig így járatni. Miután felszívta a vizet, már jó hangja van. Szerintem visszafolyik a szivattyútól a víz. Valamelyik szelep lehet hogy nem tömít eléggé, tán a három járatú, és visszaengedi a vizet?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Jó újhullámos kávézót specialty kávéval ismerek párat Budapesten, de olaszosabb stílusút nem nagyon. Hol tudnék olyan sötétebb pörkölést kóstolni, ami biztosan jól van elkészítve? -
-v-
addikt
válasz justgiveup #119559 üzenetére
Én múltkor itt ittam jót: [link]
-
senior tag
-
dusangield
csendes újonc
válasz dusangield #119503 üzenetére
Megjött a Seashell, harmadjára sikerült belőni úgy az őrleményt, hogy 29 sec legyen egy 18g->38g. Nem tudom mennyiben placebó hatás, de a korábbi probálkozásaimhoz képest jóval kevésbé gyilkos az ecetessége, még akár a csomagra írt narancsos ízt is el tudom fogadni. A keserűsége is kevésbé bántó.
De összességében inkább feladat mint öröm ennek az italnak is az elfogyasztása Én most egy darabig azt hiszem feladom a presszó vonalat, az utóbbi napokban már ha rágondolok kezdek undorodni, pedig napi egyet szoktam inni, max. kettőt... Vagy pici cukor bele biztos segít...
[link] : keresném a kúpot, meg a kúp összeesését, meg a szőkülést, de vagy szemem nincs hozzá, vagy nincsenek ezek mert a technikám rossz."már a filterkávéra is gondoltam"
-
konzumpro
senior tag
válasz cooi11 #119566 üzenetére
100e környékén vannak ebay-kleinanzeigen.de oldalon quick mill karosok.
Nekem a gőz miatt kellett csak a Sage, de ha hosszú távra terveznék és már lenne egy olyan jó őrlőm mint a SJ, tuti hogy valami korban és kategóriában hozzá illő, bevált, felújított gépet keresnék hozzá. Nem ez fogja tönkretenni a rezsicsökkentésed...
-
konzumpro
senior tag
Volt már szó róla hogy a Sage gépek minősége javult a thermojetes sorozat megjelenéséhez képest. A Bambino Plusban anno zörgött a levegőztető motor, nem a tálcán lévő lyukra mutatott a gőzcső. Ez javult, már nem zörög, precíz, csak egy baja van, hogy még mindig nem lehet a hőfokot állítani rajta.
Viszont, noha sehol nem írják, mellékeltek egy-egy szimplafalú kosarat is, így azt nem kell rendelni a szervizből.Az olcsóbb, nem plus-os verzió komoly lebutításon esett keresztül, alumínium-műanyag könnyű kar, nincs háromjáratú szelep, de nem ismételném magam, nekem nem szimpi.
Barista Pro-m már volt egyszer, fórumtagnak adtam el még a covid időszak elején, most megint megvettem csak nem feketében hanem acél színben. A fekete tartósabbnak tűnik, az acélnál a víztartály fedele és a gép teteje festett műanyag, míg a fekete anyagában is fekete, strapabíróbb. Mindegy, kinézetre konyhai nagygép jellege van az acélnak, előnyéről nem tudok beszámolni, meglátszik rajta minden vízcsepp, vigyázni kell rá. Ez nem esik nehezemre, onnan folytattam mindent, ahol abbahagytam. Az őrlője nagyságrendekkel jobb, precízebb, mint a legkisebb tekergetős időzítős Sage őrlő, ami gyerekjáték hatású. El sem tudom képzelni, hogy ugyanazok gyártják mind a kettőt.
Előrelátóan megrendeltem egy alkatrészt ami az előző Barista Pro-ban meghibásodott. Egy hónap alatt meg is jött ez a pótalkatrész, ami mint kiderült nem is szükséges, mivel az újabb sorozatokban már eleve ez a fajta könyök van, nem a régi fajta, ami mindenkinél elrepedt a visszaöblítések során. De ha valakinek a régi fajta van, és éppen reped, kb. ennyi idő mire megérkezik, vagy választhatja az alternatív megoldásokat, bontott alkatrészből rézcsőre drótozott toldott csővel. Szerintem elegánsabb megoldás a gyári javítás, ami nem egyenlő a szerviz általi javítással, ők a múltkor inkább bontottból drótoztak.
Innen meg sikerült beszereznem egy jó minőségű adaptert, amivel nem három menetben kell őrölni a dupla kosárba, pont bepattan egy Duralex pohár is a kar helyére, így lehet más kávéfőzési módhoz is őrölni, de duplákhoz tökre felgyorsítja a folyamatot, semmi nem megy mellé, átfér rajta a tamper. Ez valami spéci rövid verzió, találtam többfélét de azok hosszúak.
WDT-re három akupunktúrás tűből készített eszközt használok, amit RetepNyaraB ajánlott.
Minden tökéletes, egy Tadamm tamper jó lenne, de naked karra nem vágyom, kétfelé osztom a presszót cappuccinohoz. Talán a fém gőzcsap kar még kézre állna, de a gyári is tetszik.
Ha a gőzölés nem lett volna szempont, nem egy ilyen all-in-one gépbe ölöm a rothadó forintot hanem vagy valami Kinu + Flair kombóba vagy Mazzer és Aplimont szettbe.
És mindez azért, mert ittam egy jó kávét a Boom Bike-ban, akkor eldőlt hogy megint kell karos gép a jó presszóhoz...
Nem merem összeszámolni a gépcserék veszteségeit, de nem bánom, elég sokat tanultam a kísérletezésekből.
Olcsóbban is meg lehet úszni de csak kompromisszumokkal, személyes kapcsolatok nélkül esélytelen hogy egy régi Quick Mill-t beszerezzek ami még évekig működni tudna, szóval átlag fogyasztó vagyok, átlag lehetőségekkel, abból főzök ami online elérhető.
-
hoffman_
nagyúr
válasz phranxinatra #119550 üzenetére
nem szoktam, mert ezt a nagy mérleget nem tudom beügyeskedni alá. tervben van. nyilván nem megoldás, de azonos kávénál már kb. szemre megmondom hány ml.
Gery0505:
köszönöm a tippet. igen, ez a csattogós hang engem is enged ilyenre következtetni. hogy mitől lehet, nem tudom... most volt pár hónapja fragolánál, azt mondta minden ok, annyival kiegészítve, hogy furán viselkedik a háromjáratú szerinte, de nem kell cserélni. illetve hangosabb a gép, mint a többi GC. ezekre nem tudtam mit mondani.
nem lenne jó szétverni, már elég régóta megy így, kéne szereznem egy háromjáratút ezek szerint? egyéb friss és ex-GC tulajnak esetleg ötlet? milyen szelep okozhatja még ezt?
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
SoundON
tag
válasz dusangield #119564 üzenetére
Én biztos vagy feljebb mennék még mennyiséggel vagy ugyanennél a bemenőnél finomabbra őrölnék. Próbálj egy csöpögősebb pl 35mp alatt 18ból 30g-ot. Egy próbát megér.
A másik amit ajánlanék hogy szeletelj fel egy csapolást és találd meg hogy melyik íz jön be neked. Egyáltalán ízlik e bármelyik szelet vagy sem.
De leginkább kezdésnek találnék magamnak olyan kávézót ahol minden úgy jó ahogy van és onnan lesném el milyen alapanyag, hogy készítik el stb.
-
hoffman_
nagyúr
válasz SoundON #119570 üzenetére
a kávézós javaslatra plusz egy szavazat tőlem is, ott kiderül minden. hogy jó-e a presszó irány egyáltalán.
a lefolyás nekem is túl gyorsan indul ezen a videón ránézésre, alulkivonatolt simán lehet annak ellenére, hogy az idő és mennyiség stimmel.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Hoek
tag
Tudtok egy kávézót Budapesten, ahol normális kávét tudnék venni MKB Szép kártyával?
''A világ legszebb dolga a fogaskerék,még a tengely-csapágy van ami még szép.'' D.A.
-
killerjohn
addikt
Sziasztok!
Új szerzeményemhez, egy Sage Oracle-höz már vettem gyári bottomless portafiltert, és most valami rendesebb dupla kosarat szeretnék hozzá, neadjisten vízterítő/felsőszűrő upgrade is érdekel. Esetleg van valakinek ezzel a géppel tapasztalata?
Előre is köszönöm!
-
killerjohn
addikt
válasz killerjohn #119573 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
Sziasztok, de rég nem jártam erre! Borzalmasan alakul ez a nyár.
Egyetlen kérdésem volna így futtában. Épp cold brewt akarok készíteni, esetleg filterest.
Érdemes-e valami élvezhetőt várni ezen a téren egy Major-C-től, s ha igen akkor nagyjából hány ricnivel nyissam meg a kést az espresso-hoz képest? Próbálta már ezt valaki? -
dusangield
csendes újonc
válasz killerjohn #119574 üzenetére
Nekem.
Normális presszót nem tudtam vele csinálni, de ez nem biztos, hogy a gép hibája Tejes italokhoz kiváló.Szettben vettem hozzá Amazonról vizteritő, felsőszűrő, szilikon kosár tömítést, majd megkeresem a linkjét. Nem mondanám, hogy elhozta a kánaánt.
IMS 18/20-as nano szűrőt vettem hozzá, a 18g dózis csak lötyög az alján. Ha van hozzá külön darálód és tampered, akkor ez nem biztos, hogy gond, de a beépített daráló/tamperrel ebbe a 18/20-asba 24.5g nekem a minimum dózis, szélsőértékre állított autó dózerrel.
Bár nekem az Oracle Touch van, de gondolom a mechanika ugyanaz.
[ Szerkesztve ]
-
killerjohn
addikt
válasz dusangield #119576 üzenetére
Nem kevés időt töltöttem a finomhangolásával (pl az őrlőt belül kellett szabályozni először ahhoz, hogy a külső tárcsának jó legyen a "felbontása"). Ezzel végleg sikerült megszüntetni a csatornázást.
A linknek örülök, ha el tudod küldeni, köszönöm!
Illetve a tamp fan-t is át kellett állítanom, hogy a gyári dupla kosárba pont 18grammot tegyen 22 helyett.
Igazából már most nagyon jókat húzok vele, de visszaemlékezvén, hogy a Gaggia Classicon mennyit javított a precíziós kosár+felsőszűrő, nem irreális, hogy ezeket upgrade-eljem.
Persze, ami nekem jó, az biztosan lehetne még ennél is jobb, de az életemnek azon a szakaszán vagyok, amikor a 95% pont jó, és a maradék 5%-ot nem ugrom meg háromszoros energiabefektetés árán, hanem inkább pihenek/szórakozok helyette
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz killerjohn #119577 üzenetére
Lehet hogy egy Decent a következő lépés ha mégsem elég a 95%.
-
dusangield
csendes újonc
válasz killerjohn #119577 üzenetére
Könnyen lehet, hogy nálam sem a géppel van a baj, hanem a kezelővel. Vagy az elvárásokkal
Stainless Steel Precision Kit Compatible with Double Boiler Breville/Sage. IMS Precision Screen, Stainless Shower Holder, Silicone Gasket. Fits 900 Series, Oracle, Dual Boiler https://a.co/d/aKFPCiS
Légy résen, mert az ár+szállításra nekem utólag még rádobták a 27% magyar áfát, amiről a checkoutkor szó sem volt, így összesen kb 90$-t vontak le.
-
killerjohn
addikt
válasz dusangield #119580 üzenetére
örök hála és köszönet Szerinted ezek jobbak, mint amiket korábban linkeltem?
-
dusangield
csendes újonc
válasz killerjohn #119581 üzenetére
Fogalmam sincs
Ha jól látom a szettben a felsőszűrő nem nanobevonatos.Neked az Oracle-lel a dózis mennyire konzisztens? Én kb. +1/-1g szórást tapasztaltam, amitől a lefolyási idők elég vadul változtak, képtelen voltam 20-30sec tartományban tartani az időt.
-
killerjohn
addikt
válasz dusangield #119580 üzenetére
szerencsém volt: megtaláltam az amazon.de-n is (innen rendelve nincs vám/áfa): [link]
lehet hogy a felsőszűrő nem bevonatos, de engem eléggé idegesít, hogy jelenleg a felső szűrőt tartó izé műanyagból van, és sok helyen olvastam hogy idővel repedezik, meghal. Szóval jó lesz amit linkeltél. Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
killerjohn
addikt
válasz dusangield #119582 üzenetére
Nem mérem mindig, egyelőre konzisztensnek tűnik: a lefolyás rendben van (értsd: simán 26-28 sec között tudom tartani az 1:2 arányt PallYotz kávéi esetében). De ha már így rákérdeztél, pár napig külön mérni fogom
-
Nutra
tag
válasz killerjohn #119583 üzenetére
killerjohn
Engem is zavar a gondolat (BES920), de ez a 60ajró még mindig elég húzós egy műanyag darab cserére. Régebben linkelt valaki egy Expolygonos felsőszűrő tartó magában. sajna nem találom a hozzászólást.
Van aki ebben ügyesebb nálam?dusangield
bevált a kit?[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz killerjohn #119583 üzenetére
Nem fogja befolyásolni a hővezetést/hőstabilitást ha fémre cseréled, nem romlik az egyenletessége? Ez csak teszteléssel derül ki.
-
zolnagy
őstag
Egy ismerősöm eladná a Baratza Sette 270W őrlőjét (ez a beépített mérleges verzió), ha valakit érdekel: [link]
-
killerjohn
addikt
válasz konzumpro #119586 üzenetére
Egészen biztos, hogy fogja befolyásolni, de én [eddig] úgy tudtam, hogy pont az a jó, ha fémből van. Neadjisten rézből mégtutibb mint aluból, stb. Ebből nekem az jött le, hogy minél "fémebb" annál jobb a hőstabilitás, a műanyag pedig a legkevésbé sem fém. De hiába elmélkedek hangosan, hiszen
1) laikus vagyok a kérdésben és úgyis
2) természetesen le lesz tesztelve, kimérve, objektív szempontok alapján. Dupla vakteszt + kontrol csoportnak áthívom a szomszédokat[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz killerjohn #119588 üzenetére
54mm-en nálam kimerül a tuninglehetőség egy naked karral, elméleti kibic vagyok.
-
hogyaza
csendes tag
válasz dusangield #119590 üzenetére
Olyan dezsavű érzésem van veled kapcsolatban.Nemrég volt itt egy ember,komoly pénzeket szórt szét szettre,tuningra,kavékra....
Mire végül rájött,hogy nem is szereti (undorodik) a presszót,mert tea vonalról jött,így a filter az Ő világa.
Biztosan találnál olyat itt a fórumról is,aki megkávéztatna ilyen-olyan irányból is,hogy rávilágítódjon,benned van-e a hiba,vagy a kávédban.Meg kellene mérni a vízterítő átmérőjét,mert vannak ilyen és ehhez hasonló cuccaim.Jobb is mint az az IMS.Lehet tudok segíteni hogy ne dobáljatok el 59 dodót,ha már ebben látjátok a megoldást.
-
MODERÁTOR
válasz dusangield #119590 üzenetére
Igyál tejes italt.
-
dusangield
csendes újonc
válasz hogyaza #119591 üzenetére
annyira nem drámai a helyzet, mert az Oracle-lel "habostejes" kávét kiválót lehet készíteni minimális manuális munkával, és ez az elsődleges felhasználás a mi háztartásunkban.
A presszóval kísérletezés csak egy plusz.
A Seashell-t egyébként még nem sikerült kormos citromlére belőnöm, szóval ott még van remény. Azon a vonalon most az jelenti a kihívást, hogy mióta a kapott tippek alapján átalakítottam az előkészítési szertartásom , azóta vadul mozog a konzisztencia, látszólag ugyanolyan paraméterek mellett 20sec és 50sec között bármennyi lehet a lefolyás(látható csatornásodás nélkül), így viszont nem lehet finomhangolni az extrakciót. (WDT, OCD, full tamp, korlátozott tamp; ezeknek a kombinációival kísérletezem; természetesen amikor ugyanolyan az előkészítés, akkor reménykedem csak hasonló lefolyási időben, de akkor sincs )
Amit észrevettem, hogy a pogi a főzés végére felemelkedik a kosár tetejére. Ma már annyira felemelkedett, hogy fent is maradt a felsőszűrőn. Nem vált sarassá, nem esett szét, nem dagadt meg extrém módon, egyszerűen ott volt szépen egy darabban a felsőszűrőre tapadva. Könnyen lehet, hogy semmi jelentősége:
"I believe that's caused by the greater headspace in the basket, from the coffees surface to the grouphead screen. When the brew switch is flipped off & the 3 way valve is then opened, there's more of a negative pressure or partial vacuum created & a greater tendency for the coffee puck to stick/cling to the grouphead." [link]
A "greater headspace" nálam adott, a 18/20-as IMS-nek a 18g dózis épp csak lötyög az alján.
Ezt a jelenséget kb. az elmúlt egy hétben kezdtem megfigyelni, de mivel több lépésben több dolgot alakítottam a processzen, nem tudom melyik okozta (talán a fagyasztott kávé, talán a más típusú kávé)
játszadozom tovább
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz dusangield #119593 üzenetére
feketeövesre olvastad magad, de közben saját bevallásod szerint ihatatlan kávékat készítesz. picit előreszaladtál fejben, nem érdemes. ha tudsz, hívj át egy rutinos valakit, aki megmutatja, hogy merre az arra. mondjuk egy jó kávéra...
ha nincs ilyen user, akkor meg türelem, idővel összeáll az.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
konzumpro
senior tag
válasz dusangield #119593 üzenetére
Sage-nél nem gond az updosing, csak hát ugye feltapad. Ha még kicsit növelsz az adagon, már nem tapad annyira a teteje, szárazabb lesz. De akkor bejön a képbe a duzzadó kávépogácsa mint nyomásfokozó szelep. Másik irány ha marad egy kicsivel több rés a felsőszűrő és pogácsa között, elvileg az lenne a jó.
-
killerjohn
addikt
válasz dusangield #119593 üzenetére
A 22grammos gyári dupla kosár 22mm magas, és még a 18gr sem "lötyög az alján".
A Sage-hoz való 70mm-es 18 grammos IMS 24 mm magas, ami szerintem túl sok "headspace", ezért én a 18gr dózisaimhoz most egy 15grammos IMS-t rendeltem (22mm magas). A 20 grammos IMS-em 26mm magas és abban eltűnik a 18gr kávé, nem is használom egyáltalán a Sage-hoz (a Gaggiában 22gr körül volt töltve, kávétól függően +-1 gr).Amivel én "jókat" húzok:
- az őrlőn belül 6-ról 3-ra csökkentettem az értéket. Forrás: [link]
- a tamp fant-t átállítottam 18 grammra (8 teljes fordulatot kellett kitekerni a gyári beállításhoz képest)
- így kávétól függően 17-21 beállítások között tudok őrölni a gyári kosárba (IMS-sel sokkal finomabb beállítás kell, de a 15gr-os IMS-re még várok, addig marad a gyári dupla kosár)
- amíg a belső beállítás a gyári 6 volt, addig 1-5 között tudtam őrölni, és borzalmasan csatornásodott, 1 méterre spriccelt a bottomless, horror
- a tamp max időre és erőre van állítva
- pre-infuse fix 6mp - nem szégyellem, még nem tartok ott hogy kávénként más-más pre-infuse időket keresgéljeka fentiek fényében nekem ezek az alap paramétereim a legtöbbet fogyasztott kávékhoz:
- Hello Sicilia: grind 18, 88C, 28mp
- Choco Madness: grind 19, 88C, 28mpPersze olyan apróságok vannak, hogy
1) reggeli első kávét a feleségemnek főzöm tejbe és édesítőbe - mert gonosz vagyok - így ő kapja a pangó őrleményt, de még így is pont 10x jobb a "lötyije", mint egy tejes nespresso .
2) mire egy negyed kilós zacsi végére érek, addigra a grind enyhén változik, és ezt a feleségem reggeli első kávéjával "detektálom", így a következő (az enyém) már finomítva van -
konzumpro
senior tag
válasz killerjohn #119597 üzenetére
Az őrlő beállítása egyedi, mindenkinél más, nálam 7-esen van a durva fokozat és tökéletes így. Adagonkénti őrlést nem próbáltál?
[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
válasz dusangield #119593 üzenetére
dusangield ha csak a feltapadás a gond, de adagban stb. jó vagy, akkor ez egy gombnyomással orvosolható. Portafilter levétel előtt egy pici (<1s) nyomás az egyes adag gombra, az a minimál víz amit ad, szépen leválasztja a pogit. Én aeropress papírt használok, így együtt gyakorlatilag tiszta marad a felsőszűrő.