Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- SSD kibeszélő
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen széket vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
válasz
Ursache
üzenetére
Ezzel nem értek egyet, nagyon beszűkült látókör vagy egyedi eset lehet akkor max ha ti nézitek csak. Mert még cégen belül is rengeteg csapatnak kell olvasnia a ti repotokat ha dependál rá + devops, infra részről is kell gyakran, eleve a code ownershipnek is gyengülnie kell az a tendencia. az ilyen insider poénokon kiégek, jellemzően nemzeti cégeknél van csak érdekes mód egyébként, nemzetközinél vhogy nem divat... legjobb mikor merger után a nyakatokba akad egy ilyen foshalmaz, ami tele van baxva teszem azt spanyol poénokkal...
Nyilván a másik irány meg jó lenne, ha esetleg tényleg vmi kontextust tennének oda, mert egyrészt lehet a devnek is jól jön, aki a saját kódját olvassa másfél év múlva, h mi is volt itt a történet, de h egy másik teamnek pláne nem devnek (aki ettől még kódot tud olvasni s írni is, de teszem azt az üzleti folyamatokkal miértekkel sokkal kevésbé van képben teszem azt egy user login követelmények esetén...) is megkönnyítené az életét az biztos.
s akkor el is érkeztünk oda, h ha feltételezed h a kommentek valid releváns tartalmakat hordoznak (végülis munkakód, nem 9gagre szánt screenshotról beszélünk) akkor feltételezed h a kommenteket elolvassa az, akinek foglalkoznia kell az adott résszel, de a másik idióta irreleváns fos poénjaival kell baxxa az idejét, mikor teszem azt prod issuet fixál...
-
Ursache
senior tag
Nyilván sok tényezős, kinek szállítunk (kódot!), ki a vendor, ki kapja a repot, ki kap priviliget a repohoz. De az hogy dev session közben meglátok egy ilyet, előbb röhögök, minthogy sírjak. Ha minden nap 2X találkozok ilyenekkel, akkor már elkezdek aggódni.
Félreértés! Nem a designer írja ki a dropdown egyik elemébe, hogy kurvaügyesvagymegtaláltad (és design hűnek kell maradni), hanem a fejlesztő a mínusz másodikon a bitek világában írja be a source code-ba, hogy ld. fentebb. A sourcecode transzformálódik, a commentek eltűnnek (attól függ milyen platform és milyen nyelv és milyen beállítások, etc..) a kifordított binárisból (artifactból).
Várhatóan a csapat látja csak ez a kommentet, vagy aki éppen dolgozik a kódon/projekten. Ha lib-ként használom fel ezt a kódot, még akkor sem látom, mert ott van az API doksi meg a többi.
Teamfüggő, hogy mit enged meg magának a csapat (vagy mit engedett meg magának).
Szerintem vicces! Szerinted nem. Ez így van rendjén!
-
-
Kobe
veterán
válasz
Ursache
üzenetére
Elbeszelunk egymas mellett. Ez inkabb a meglevo munkahelyekre vonatkozik, illetvw h azokkal kinek mi az elvarasa.
Lehet technikai specifikacio, kod dokumentacio, fejlesztesi/uzemeltetesi atadasi dokumentum, de a konkret kod maga is, normalis munkahely latszatat fenntartani kivano cegnel mindegyikben inkabb ciki, mint vicces.
(nyilvan ha meg ilyen kodok siman atmennek tobbemberes devqc-n, es dokumentacion, akkor meg azert verciki, eselyes h komoly bugokat is olyan sikeresen vesznek eszre mint azt hogy Karcsika befingott a kodba es haromnapja azon rohog a sarokban)
Egy szarazteszta gyarto sem nyomtatja a zacskora hogy "ha lejarat utan eszed meg, megbaxlak", kerdes egy normalis IT-s miert csinalna? Az o kodja ugyanolyan produktum mint a zacskosteszta ebben az esetben, azzal megy ki a piacra...
-
vzozo
senior tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Ugyan én nem vagyok fejlesztő, és nem is szívesen ugatok bele a tisztelt kóderek mindennapjaiba, de azért hadd legyen véleményem.

Mert még a kis csökött infrás / cloudos agyammal én is fel tudom fogni, hogy MIT csinál a kód. Ellenben hogy MIÉRT csinálja, na általában az az érdekes kérdés.
És amikor kapok egy "nemműködik" eszkalációt az egységsugarú mérnöktől, nekem ugyan van source code accessem, de hogy megfelelő kommentek / dokumentáció nélkül én sem fogom érteni a miértet, az száz százalék.
-
CyberPunk666
senior tag
Mi nem kommentezunk, ha komment nelkul nem ertheto, az rossz kod.
Ha megis valamit muszaj ugy beletenni, akkor todo komment es egy ticketszam, ahol le van irva mi a baj es bent van a backlogon, mint feladat, hogy ne legyen elfelejtve es a tucketben pedig termeszetesen kifejtve a problema.
De ezt is igyekszunk minimalizalni.
A kommenteles szerintem egy tulhaladott technika. -
Ursache
senior tag
Nem ezen múlik egy állás, hidd el! Te ezer ilyenről beszélsz, a fáma pedig pontosan 1db-ot említett (groupolva...), más a kettő.
szerk: ja és, igen, onnan indultunk, hogy kommentek. tehát tényleges kód dokumentációra gondoltunk itt vagy ténylegesen kommentre? Mérd meg a kommentem hasznosságát. Ez is akkora baromság, mint a test coverage X% alatt failel a build, nem fog failelni, ne aggódj

-
Kobe
veterán
válasz
Ursache
üzenetére
Szakmai profizmus teljes hianya pl? :)
Azert kulsos cuccoknal ha esetleg uzemeltetot, fejlesztot cserel a megrendelo ceg, a korabbinak szerintem szakmai alapon eleg ciki ugy atadni hogy teli van a munkaja "megbax a rezfacu bagoly" es hasonlokkal....Masreszt gondolkodasmodban sem a legproaktivabb... ha mar annyira kommentalgatni szeretne mondjuk irja bele miket probalt mar helyette es mi nem mukodott, hogy legyen haszna is.
De addig csak olyan az a megjegyzes mint egy unatkozo forum troll bejegyzese :) -
Ursache
senior tag
ne legyunk mar lelki serultek. ez egy poen! ufi mit lat? semmit. code reviewer? elismeri, hogy tre ott a kod. backlogban bent van, poenos megjegyzeseket irunk a kod specifikus pontjara, hogy szorakoztassuk egymast. plane hogy tobb kollega is belefutott ugyanabba a pofonba. itt mi a baj? ugy oszinten.
-
válasz
Resike
üzenetére
Van néhány kedvenc kommentem, amit korábban láttam éles kódbázisban.
-Ez így nem működik jól, át kell írni. (2010-es komment, 2014-ben olvastam)
-Ha ezt átírod, xy megb@sz
-Itt kezdődik a fosbónusz pont: egy rakat olyan metódus, aminek a neve a get + ticket négy számból és 6 karakterből álló azonosítója
-
válasz
instantwater
üzenetére
Általában addig vagy érdekes amígy lát belőled pénzt. Mondjuk ez szerintem pont képmutató magatartás, de sajnos ez a helyzet.
-
Resike
tag
válasz
instantwater
üzenetére
Vannak olyan cégek ahol nem fogadnak el forráskódot bizonyos százalékú komment alatt (20%?), szerintem a legtöbb document generator plugin az ilyenek miatt született meg.
"Hát igen ez itt bizony egy sztring lesz" -
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ilyen van felénk is.
Bár a kislány csak addig volt olyan lelkes amig nem interjúztam az ő kliensével.
Az a meló nem jött össze, azóta nem olyan lelkes, hogy mizu velem.Es mi volt a feedback a klienstől?
Nem folytatják velem, mert a tesztfeladatban keveset kommenteltem.
Köszönöm, de én sem akarok egy olyan cégnél dolgozni aki többre értékeli a kommentekkel teletűzdelt spagettikódot, mint egy szépen szervezett, olvasható self-documenting kódot, ami érthető első olvasásra.Nem operációs rendszert kellett írni, hanem egy nyamvadt serverless függvényt. Kevés komment...
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
instantwater
üzenetére
egyébként a mostani keresés alatt összehozott a sors egy felkészült recruiterrel, aki két-háromnaponta egyeztetett velem, h állnak a beadott életrajzok az egyes cégeknél, ki mit kér, melyik cégnél mire figyeljek az interjún, pontosan képben volt az életrajzommal, tényleg, olyan pöpec volt a fickó, olyan felkészült, h el sem hittem. mondom, létezik a fajtádból ilyen is?
mondta ő is, h tudja, h a kollegái 99%-a egy kalap sz...t sem ér, de neki ez a hivatása, megteszi, amit csak tud, h jól csinálja a dolgot. végül nem ő hozott munkát (munkáltató keresett meg közvetlenül), de azért kapott egy pozitív értékelést. -
norbeey
tag
válasz
adrian14
üzenetére
Nalunk van egy vak kollega usaba, screenreaderrel nyomja es olyan szinten penge, hogy tobb mint 1 evig nem is tudtam rola hogy nem lat, utana is csak mert elmondtak. Aztan kesobb lattam feher bottal egy videokonferencian. Abszolut nem eszreveheto a munkajan. Scriptel, logokat elemez, troubleshootol, stb minden amit el lehet kepzelni. Siman felveszi a versenyt egy atlagos alkalmazottal. Teljesen felfoghatatlan szamomra hogy tud egy scriptet ertelmezni karakterenkent hallas alapjan.
-
JayZ
tag
Egyébként csak nekem megdöbbentő, hogy nincs adókedvezmény arra, hogy a munkáltató ösztönözve legyen változott munkaképességű embereket foglalkoztatni? 2020 van, come on..
Ha van monotóniatűrésed, érdekel az IT, van némi rendszerszemléleted, ne adj isten kimondottan érdekel valamilyen domain (bank, biztosító, telco, akármi) szerintem minden adott, hogy junior manuális tesztelő légy egy fejlesztőcégnél, onnan meg lehetsz mondjuk automata tesztelő. A bökkenő csak az, hog távmunkát juniorként nem hiszem, hogy tudsz vállalni. A körülményeket nyilván te ismered, mennyire kizáró ok az irodába járás (akadálymentesített, rövid út háztól a leendő íróasztalodig. Multinál dolgozom, szoktam látni a liftek mellett a földszinten kerekesszéket/motoros segédeszközt, szal lehet, h nem lehetetlen ez sem.) -
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ahogy említettem, nálam is spam mappába kerülnek.
Csak példának mutattam. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
adrian14
üzenetére
Ezt én sem gondoltam volna, de nem csak azt tudtam meg nem régen, hogy vannak vak programozók, hanem azt is, hogy ~60% körüli teljesítményre is képesek. (gondolom mondjuk sokkal keményebben dolgoznak és kevesebbet facebookoznak, de számomra ez a 60% egészen elképesztő még így is.)
Bár lehet, ha valaki eleve így tanulja, akkor annyira megszokja, hogy nem is annyira nagy a gap, mint így látóként gondolnánk. De ez a szakma egy létező opció egy vak ember számára. -
-
sarkanyolo2
őstag
Nem dolgozik valaki a Delta Technologies berkeiben? Dobhatna egy pm-et légyszi!
-
Zilliax
csendes tag
válasz
kexksz
üzenetére
Ide azért írtam első sorban hogy kézzelfogható lehetőséget kapjak, vagyis irányt ,javaslatot. És utána pedig jobban utána nézek . Hidd el van napi felesleges 16 órám, és Google által próbáltam keresni olyan munkát ami megfelelne mindkét félnek. De.. 90% ban vagy nincs,vagy valami olyan kikötés van amit nem tudok teljesíteni (pl iroda a munkavégzés helye), vagy kamu az egész ,és csak kihasználás lenne a vége, és a munkabér ki nem fizetése . Amolyan megkérdem itt is hátha eséllyel írtam be ide hozzatok is. Konkrét dolgokkal tudok csak valamit kezdeni jelenleg.
-
sarkanyolo2
őstag
válasz
kexksz
üzenetére
Kicsit szerintem -tudom, senki nincs rászorulva- meg kell védenem, az hogy rákérdez, a keresés egyik formája és ez egy speciális eset, nem nagyon szokott hasonlóról itt szó lenni, de lehet, hogy van köztünk valakinek ilyen szempontból tapasztalata, szerintem jól tette, hogy itt is kérdez.
-
Zilliax
csendes tag
válasz
lumpy92
üzenetére
“tervrajzkészítés, 3D modellezés, látványterv készítés”
ez nem lenne jó ,mivel nem 100%os a kezeim, itt pedig ügyesen kell bánni az egêrrel biztos.a leghatékonyabban az iPad pro 11” készülékemet tudom használni állapotom miatt, és elég erős is ,video vágás stb könnyedén megbirkózik .
pl jelenleg egy adatrogzites vagy hasonló munka, illetve bármi ,amit iPad rol lehet végezni ,az feküdne a legjobban,de nem látok sok esélyt rá hogy összejönne rá valami Munka.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
Zilliax
üzenetére
Szia!
Esetleg másik lehetőség számítógépen végezhető munkához tervrajzkészítés, 3D modellezés, látványterv készítés stb. Ezek persze mind spec. szoftverek, de valószínűleg könnyebben és gyorsabban elsajátítható, mint a programozás. Sajnos nem is fizet olyan jól.
Videóvágás, hangvágás is szóba jöhet. Mindenhez idő kell, de ha valamelyiket érdekesnek találod, akkor hamar beszippant a dolog és kitanulod. -
Zilliax
csendes tag
válasz
sarkanyolo2
üzenetére
Nem teljesen , de a bevitelt meg tudom oldani azért,nem lenne gond vele. Köszi ,csak nehéz lesz elindulnom bármerre is sajnos úgy látom . Pedig nem az a tervem hogy egyhelyben üljek és karba tett kézzel várjam az állami támogatást ,hanem szeretnék ugyan úgy társadalmilag fontosnak érezni magam,tevékenykedni ,mint balesetem előtt
-
Zilliax
csendes tag
válasz
kexksz
üzenetére
Ez mit takar pontosabban?
Madwe: figyelj en kész vagyok bármit megtanulni ha képességeim engedik. Reggel 8 tol van időm hajnal 2 ig. Valahol szeretnék elindulni már és ezt a rengeteg időmet hasznos dologgal, illetve pénzkeresetre fordítani . Angol alapfok megy. Van laptopom, iPad pro, okos telo , keszulekbol nem lenne hiány ,az nem hátráltatna.
HoTDoG egyenlőre egy olyan munka is jól jönne , szóval adat rögzítés vagy hasonló
-
Madwe
nagyúr
válasz
instantwater
üzenetére
Disclaimerig látom nem jutottál el a levélben
-
HoTDoG
tag
válasz
Zilliax
üzenetére
Adatrögzítés? Sokszor hirdetik otthon végezhető betöltendő munkakörként.
Gyors keresés után, bár ez irodaiként van hirdetve, de várnak megváltozott munkaképességűeket
Ha érdekel az IT, akkor ez azért is testhez álló, mert "szünetekben" képezheted magad, szemben egy gyöngyfűzéssel. Talán a cégek pályázhatnak olyan támogatásra is, ami támogatja a megváltozott munkaképességűek alkalmazását. -
GeeForGolf
junior tag
válasz
instantwater
üzenetére
nincs ebben semmi újdonság, bizonyos domain-ekről kapott email-ek nekem automatikusan egy külön mappába érkeznek, amely a "recruiter nonsense" nevet viseli.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Íme egy kiváló példája az indiai tömegspamnek.
Azt sem tudja mit tudok, de írjak vissza, hogy mennyi tapasztalatom van, mikor és mennyiért vállalnám a melót.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Zilliax
üzenetére
És mennyi időd lenne megtanulni ezekre, mikortól kell már égetően a pénz? csakmert long term vmi programozói skill felszedése lenne a legjövedelmezőbb, ez kétségelen.
Angol nyelv mennyire megy? az sem árt mellé...
Itt jellemzően ITsok irogatnak, egyéb otthoni melóra félek nagyon sok - valós tapasztalattal rendelkező - komment nem fog jönni... -
Zilliax
csendes tag
-
-
Zilliax
csendes tag
Sziasztok, nincs têma összefoglaló ,de gondolom a pénzről és munkáról szól a topic,így megkérdezném hogy , milyen lehetőségek vannak szerintetek egy kerekesszékes embernek hogy találjon otthon végezhető munkát ? Van valakinek tippje hol kellene próbálkozni ?
-
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Gondolom a C++ sok helyen "C with classes".
-
-
buherton
őstag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Nekem nagyon sokáig a C volt az egyetlen és kizárólagos nyelv, amiben programoztam. Villamosmérnökként végeztem. Rendre kaptam az ajánlatokat a C/C++ pozíciókról, és akkor mindig visszakérdeztem, hogy a C és/vagy C++. A válasz kivétel nélkül az volt, hogy: őőőőőőőőő.
Azóta persze sok minden változott, de én még mindig C programozónak vallom magam. Azóta már megismertem a bash-t, perl-t, python-t, C++-t, és elisp-t.
-
válasz
Stanlee
üzenetére
Azért egy Amazon kaliberű cég meg tud engedni magának ilyen referral feeket.
Itt legalább valamelyest előszűrést ad az, hogy egy jelenlegi dolgozó ajánl valakit, és egy recruiternek is kifizetne legalább ennyit. Így mindenki jól jár.
A külsős recruiterek felénk csak párszáz fontokat ajánlanak, ha mutatsz nekik egy pofát akit ki tudnak helyezni.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Hát nézd, Indiában elég olcsó az élet, és elég sok az ember.
Felvesznek egy hordányi embert az utcáról aki tud minimálisan angolul (volt gyarmat, nem nehéz), tudja kezelni a Kitekintő Gyorsvonatot (Outlook Express
), és tessék, lehet menni jutalékért spammelni.Akinek megy, az keres némi pénzt, ami ott nem rossz pénz, a többi kihullik.
Ez sajnos ilyen. Ez egy az egyben ügynökmeló. -
-
Stanlee
őstag
Sogort volt kollegaja beajanlotta az Amazonhoz Regensburgba, 1000 euro volt a fejpenz, ha mar arra alkalmasnak talaljak, hogy behivjak, utana 3-5000 euro ha fel is veszik. Most azt nem tudom, hogy jelenleg is adnak-e ennyit, de nem lehetetlen.
Ez a recruiter nagyjabol az a kategoria, amikor az ingatlanos nagyobb nemet varosokban megker egy alberletnel 2-3 havi alberleti dijat, aztan a munkaja abbol all, hogy hetvegen egy par oras helyben lodorgest tart a tuljelentkezo tomegeknek es utana kivalasztja a tulajjal a nyertest. Ez nem munka. Habar az ingatlanosok eskusznek ra, hogy nekik 2-3 ezer euronyi munkajuk van benne, ill. egy lakas/haz eladasakor is 30-60 ezer euronyi munka volt, amit beletettek.
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
Domonkos
üzenetére
az American Welding Society nem lesz gond, de annak a másiknak még utána kell néznem

az én kedvencem ez:
Skills: C#, .NET, Xamarin Forms, XAML, Microsoft Azure, Actors Programming Model, Distributed Task Framework, native verbal and written Chinese language skills, etc.
végül nem jelentkeztem mert az Actors Programming Model hiányzik, és tuti, h sose tudnám megtanulni. a többi pipa -
Domonkos
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Kedvenc:

-
Madwe
nagyúr
válasz
CyberPunk666
üzenetére
"Van bárki, aki bármennyi energiát is beleöl úgy, hogy még azt se tudja miről van szó?"
Megtudod a megbízót, böngésző megnyit, megbizo.com/jobs oldal megnyit, s gyk minden infot megtudtál, amit a fejvadász tud. Ok, egy céges mottót, kis háttérinfot még lehet h gyűjtened kell mellé, de az is hamar megvan...Egyszerűen ilyen a piac, az maga az értékes info, h ki s mit keres, ezért azt h ki nem szokás elárulni?
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
a megbízót sosem árulják el, mert igen, attól tartanak, h megkerülöd őket. úgyhogy sajnos kénytelen vagy energiát beleölni, ha kell a munka
a UK piac nehéz kenyér, erős az ellenszél az inkompetens, kikerülhetetlen ügynökök, meg a kamupozícióik miatt. nézz szét redditen vagy szakmai fórumokon, az a savazás, amit kapnak, leírhatatlan
és teljesen jogos is... -
GeeForGolf
junior tag
válasz
instantwater
üzenetére
szóról szóra ugyanez megy nálam is

szomorú, h emberek ebből a "munkából" meg tudnak élni
-
CyberPunk666
senior tag
Nekem az a kedvencem, amikor nem árulja el a megbízót.
Gondolom attól fél, hogy közvetlenül jelentkezem, de most cég nélkül mégis hogyan tudnánk folytatni a beszélgetést? Van bárki, aki bármennyi energiát is beleöl úgy, hogy még azt se tudja miről van szó?
Meg amikor embedded C/C++ fejlesztős linkedin profilnak elküldi, hogy tapasztalt C# fejlesztőt keres. Még ha stackváltásra is akarna rábírni (vanazapénz), az látszik a profilomból, hogy sose C#-oztam. Vagy a C az neki C, ami utána van azt már nem is érti? Advanced level ugyanez java állásokkal, ahol már a betű is más.
-
válasz
instantwater
üzenetére
Azért az én esetemet véve elég jó business. Felhívott a HR-es hölgy, ugyan érdekel-e? Mondom igen. Küldjek CV-t. Onnantól kezdve nem is beszéltem vele.
Két óta melóval azért sokszor keresel egy zsák pénzt.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
instantwater
üzenetére
Ezek a megkeresések linkedin profilra érkeznek, vagy be vagy regisztrálva valamelyik recruiter oldalra?
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Amikor jönnek, hogy C++ és C# fejlesztőt keresnek, az egyből megy a kukába, ezek egyike sem szerepel a CVmben.
Amikor jönnek, hogy frontendest keresnek, azoknak vissza szoktam írni, hogy nem vagyok frontendes. De ez is kiderülne a CVmből.
PHP-t is legtöbbször küldöm a kukába.
A kedvencem még az indiai tömegspam.
Amikor random indiai arcok küldik a spamet emailben, ahol megjelölik, hogy Londonban keresnek 4 fejlesztőt X nyelv ismeretével.
Majd alatta beírandó, hogy mennyit kérek, mennyi a felmondási idő, stb. Természetesen általában teljesen irreleváns pozíciókkal keresnek az ilyenek.Hol érdekel engem az, hogy 4 darab fejlesztőt keresnek?
Ez a "mennyit kérsz, sávot sem mondunk, és pontos leírást sem adunk" taktikával nem tudok azonosulni, úgyhogy ezek repülnek a kulába, és az egész céges domainjük a spamfilterbe
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
instantwater
üzenetére
"Megkaptam a job descriptiont 4 különböző embertől ugyanattól az ügynökségtől. Ez számomra óriási szervezetlenségre vall."
heti 3X megtörténik velem, különböző ügynökökkel

szoktam nekik mondogatni, h john/mike/bill megkeresett már ezzel a role-lal.
(kár érte. kiváló ügynök volt...)amúgy nekem a 2. legnagyobb bajom az ügynökökkel az, h szó szerint fogalmuk sincs, mire keresnek embert, meg olyan apróságokról sem, mint pl h dolgozhatok-e a UK-ben vagy kell-e vízum (CV 2. sora). nyilvánvaló, h el sem olvassák az életrajzodat, volt már nem egy, nem kettő, akit megkértem a harmadik kérdés után, amelyre az életrajzom első 5 sorából választ kapott volna, h akkor most játsszuk azt, h letesszük a telefont, ő elolvassa, és ha van még kérdése, vagy vmi nem világos, akkor visszahív, és azokat megkérdezi. volt, aki megsértődött és többet nem jelentkezett, más vette a lapot, és visszahívott felkészülten.
-
válasz
Ursache
üzenetére
Pontosan. Úgy. Ahogy. Mondod.

Arra fizetsz ki ennyi pénzt, hogy küldi a spamet, emailezik, telefonál egész nap, és ha küld egy olyan pofát, aki megfelel, és felveszed, akkor tartja a markát.Bár a legutóbbi helyemen a főnök rafinált volt, és közölte a recruiterrel, hogy ő nem hajlandó kifizetni ennyi pénzt azért, hogy elküldte neki a CV-met.
Próbált érvelni a recruiter, hogy mennyi munkája van benne, leszervezett csomó mindent.
Ekkor a volt főnököm visszakérdezett, hogy pontosan mit is csinált, azon kívül, hogy egy CV-t továbbküldött emailben?
A srác csak hebegett-habogott.
Végül megállapodtak abban, hogy érje be 10%-kal, vagy nem vesz fel engem, és nincs jutalék.
Jó érzés az, amikor az ember árucikként van kezelve.
-
Azért valljuk be, nem véletlenül megy a recruitment business.
Te mint cégtulajdonos nem ülsz ne lapi 8 órában hetekig vadászni a jelölteket, hanem inkább kifizeted a sikerdíjat.Nagyobb cégeknél van internal recruiter, ami azért éri meg a cégnek, mert ő mondja meg, hogy ki, kit, és hogyan keressen, és nem random indiai mókusoknak kell elmagyaráznia, hogy pontosan milyen embert akar, és nem is rombolják az imidzsét azzal, hogy szó szerint spammelnek.
Van most egy cég itt a környéken, aki egy zsák pénzzel akarja megoldani a toborzási problémáját, de rossz ügynökséget választott. A fizetés az az itteni átlag duplája, viszont a recruitment agency annyira maszek, hogy házon belül nem tudják, hogy ki melyik jelöltet kereste már meg. Megkaptam a job descriptiont 4 különböző embertől ugyanattól az ügynökségtől. Ez számomra óriási szervezetlenségre vall.
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
Strezi
üzenetére
őrület egyszerűen
tiszta szívemből utálom a recruitereket, itt csak "bottom feeder" néven mennek az IT közegben, aminek a magyar megfelelője kb az lenne, h "parazita, élősködő"
nincs tapasztalatom a hazai piacon velük, de itt már lehetetlen megkerülni őket, és inkább akadályok, mint segítségek -
Strezi
őstag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Cimbi most épít céget UK-ban contract munkára. Sac / kb. £30,000 egy ember recrutiment budzséje

Más, mindig meg lehet keresni a kiszemelt cégeket direktben is

-
szakika11
csendes újonc
válasz
instantwater
üzenetére
Hat akkor azert az nem keves osszeg :D azt hittem kevesebb ennel, 1-2 havi bere a fejlesztonek max + afa
-
Ursache
senior tag
válasz
instantwater
üzenetére
mivan
ez kabaré, mire? casual ingatlanközvetítői lehúzás -
válasz
szakika11
üzenetére
Az éves béred 30-50%-a+Áfa mifelénk. És ezt egy összegben rövid határidőn belül szokták kérni. Néha van olyan kitétel, hogyha lelépsz X hónapon belül, akkor valamennyi pénz visszajár.
Persze ez az az összeg amit a fejvadász cég kiszámláz. Amit végén jutalékként megkap a fejvadász az nem ennyi. -
szakika11
csendes újonc
Szerintetek egy fejvadasz mennyit kaszalhat egy fejleszto utan ha sikeresen kikozvetit egy fejlesztot egy ceghez? Szazalekot kapnak egy fejleszto utan v fix osszeget? Persze gondolom van kulonbseg hogy multihoz vagy kkv-hoz kozvetit, illetve juniort vagy seniort.. csak erdekelne a dolog. Valaki tud errol vmit? :D
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
köszi
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
Drizzt
üzenetére
"Nyilván nagyon. De senki nem tart vissza, hogy megkérdezd az elején, hogy hány kör lesz és azt mondják 4, akkor eldöntsd, hogy:
- Így is érdekel-e a munka, vagy nem."hát ez egy romantikus elképzelés, de azon a piacon, ahol a hirdetések 95%-a ennyi körből áll (vagy mondjuk "csak" háromból), relatíve elég kis játéktered van önérzeteskedni. ha nem tetszik ez a piac/ország, nem muszáj itt próbálkozni, lesz a helyedre húszezer másik jelentkező a következő fél órában.
""én most épp az angoloknál próbálkozom": pont ez a lényegi különbség. Én nem próbálkozom sehol. Nálam próbálkoznak. Valahogy fel kellene kelteniük az érdeklődésem tehát, főleg ha interjú körökre akarnak vinni. Ez pedig nagyon nem szokott menni. Írnak egy levelet, leírják a pozíciót, tech stacket, meg mostanában a fizetési sávot."
jaaa, ez nem próbálkozás, no offense
ilyenből én körülbelül 15-öt kapok naponta. ez marha messze van attól, h be is hívjanak, és át is menj minden szűrön.nem tartozik szorosan a történethez, de én egyébként éppen most írtam alá egy rövid projektre, ők kerestek meg, csak 2 kör volt (ráadásul a második elég laza). ugyanakkor teljesen világos, h ez csak egy néhány hónapig tartó meló aztán szélnek eresztenek, és ráadásul nem is fizetnek jól. ilyet is ki lehet fogni, és akkor megspórolod a sok kört, de tisztában kell lenni vele, h rövid időn belül ismét munka után kell nézni. h miért vállaltam el? egyrészt dolgozhatok számomra új dolgokkal, amikre most elég nagy érdeklődést látok a piacon, és eddig nem volt alkalmam dolgozni velük, másrészt meg pár hete véget ért az utolsó munkám, és nem akarok tovább tartalékokból élni.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
"- egyrészt még 3-4 körből sem derül ki az, ami 6-12 hónap alatt igen"
Ez teljesen egyértelmű, de azért több derül ki, mint egy félórás beszélgetésből. Viszont akkor meg ebből nyilván az következne, hogy egy állásinterjúnak 6-12 hónapnak kellene lennie, hiszen annyi idő alatt már kiderül. Annyi időt már szívesen rászánnál?
"- másrészt képzeld bele magad a jelentkező helyébe, akinek mondjuk 5 hellyel kell letolnia 3-4 kört (tehát összesen 15-20 kört) mondjuk 3 hét alatt, szted ez mennyire fárasztja az embert?"
Nyilván nagyon. De senki nem tart vissza, hogy megkérdezd az elején, hogy hány kör lesz és azt mondják 4, akkor eldöntsd, hogy:
- Így is érdekel-e a munka, vagy nem.
- Ráérsz-e éppen erre, vagy megmondod, hogy a következő két hétben nem lesz időd belekezdeni egy ilyen procedúrába, később lehetne-e kezdeni.
Mert annak van aztán végképp a legkevesebb értelme, hogy elmenj több helyre, s mindegyiket elrontsd."én most épp az angoloknál próbálkozom": pont ez a lényegi különbség. Én nem próbálkozom sehol. Nálam próbálkoznak. Valahogy fel kellene kelteniük az érdeklődésem tehát, főleg ha interjú körökre akarnak vinni. Ez pedig nagyon nem szokott menni. Írnak egy levelet, leírják a pozíciót, tech stacket, meg mostanában a fizetési sávot. Ez nyilván csak akkor tudja felkelteni az érdeklődésedet, ha a fizetési sáv teteje jelentősen a jelenlegi fizetésed felett van. Még esetleg ha olyan cégről van szó, aminél valamiért nagy szó lenne dolgozni(ilyen nekem most nincs). Vagy olyan technológiát lehet használni, amit valamiért a jelen helyeden éppen nem lehet(mondjuk security+bankszektor). De ilyen korlát sincs nálam éppen. Persze ez szituáció függő. Van amikor a pénz a prioritás, van amikor a fejlődés, van amikor a respect, van amikor simán a stabilitás.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Én is valami ilyesmit olvastam.
De erre nem megoldás az LTD alapítás, es akkor még áfát is vissza tudnak igényelni?Ez hasonló lehet mint otthon a bújtatott alkalmazotti viszony vizsgálata a KATA-s vállalkozóknál.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Hát pont ezért nem vagyok még contractor, mert most a HMRC próbálja fejni ezt a réteget.
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
OPiiPO
üzenetére
én csak ismerősöktől értesültem a változásokról, és mivel jómagam sosem contractor-kodtam, ezért talán nem én vagyok a leghitelesebb forrás, de én kb annyit értek a sztoriból, h mostantól durvábban lesznek adóztatva, úgy, mintha alkalmazottak lennének, és így már nem nagyon éri meg. most gyorsan utánanéztem, itt le vannak írva szépen a változások, ha érdekel.
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
Drizzt
üzenetére
"Viszont ha valaki megkeres egy munkara, akkor mar eleg nehezen viselem a sok kort, hiszen eleg fura, hogy valaki engem akar felvenni allitolag, akkor utana miert nekem kene bizonygatnom neki, hogy fel kene engem venni."
én most épp az angoloknál próbálkozom, itt simán megy az, h ők találnak meg (cv-t feltöltötted vhova, vagy mondjuk más, specifikus oldalon vagy jelen), és még így is elkerülhetetlen a több kör. egyszerűen ez a procedúra, ehhez vannak hozzászokva. és persze, tök érthető, h nem akarnak akárkire rengeteg pénzt költeni, de:
- egyrészt még 3-4 körből sem derül ki az, ami 6-12 hónap alatt igen
- másrészt képzeld bele magad a jelentkező helyébe, akinek mondjuk 5 hellyel kell letolnia 3-4 kört (tehát összesen 15-20 kört) mondjuk 3 hét alatt, szted ez mennyire fárasztja az embert?"Btw. Ha azt mondod a 20-30 fo feletti cegekre jellemzo, az pont iszonyat messze van meg a multi merettol. Sajat szohasznalatomban 20k+ fo alatt nem igazan van multi."
hát nem tudom, én dolgoztam egy pl ~4 ezer fős cégnek, akiknek a világon mindenhol volt irodájuk (pattogtattak is rendesen engem európa-szerte, találkozni más kollegákkal, megismerni az ottani irodákat), én őket simán multinak nevezném, de ezek szerint nálad ők még pistike bt

-
Drizzt
nagyúr
válasz
Jhonny06
üzenetére
"Azért kerestek meg, mert a CV-d alapján _elvileg_ megfelelő szakmai kvalitásokkal rendelkezel a munka betöltéséhez. De ezt egyrészt attól még tesztelni kell, másrészt emberi oldalról ugyanúgy nem ismernek. Ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy te jelentkezel-e az adott pozira vagy téged keresnek meg."
Szerintem egyáltalán nem, mert egyik esetben én vagyok az aki keres valamit, másik esetben a fejvadász/hr-es/hiring manager. Nem azt írtam, hogy ne legyen egyáltalán interjú, de ilyen esetben azért sokkal több szabadságod van befolyásolni a dolgokat. Egyszerűen azért, mert te vagy a kereslet tárgya, nem pedig a munka, amire megy az interjú. Mert racionálisan nézve a te oldaladról nincsen különösebb tétje ennek az interjúnak. Kirúgni téged a jelenlegi helyedről nem fognak azért, mert részt vettél rajta. Ha nem akarod te magad, hogy tudjanak róla, nem is fognak tudni róla. A legrosszabb ami történhet, hogy nem kapsz ajánlatot. Vagy hogy sokat húzzák az idődet. De efelett van kontrollod, legfeljebb nem veszed észre.
Persze ha kimondottan én akarok bejutni valahova, s valamiért fontos oda bejutni, akkor nyilván más a mentális oldala a dolognak, de ma már ilyen nem nagyon van. Nem tudnék olyan munkahelyet mondani, ahova nagyon szeretnék bejutni, vagy nagy tiszteletet adna ott dolgozni, vagy jelentősen érdekesebb munkát tudna adni.
De persze a piac, meg az ember aktuális értékelése nem mindig ilyen.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
IR35?
Aki képben van, röviden összefoglalná a lényegét légyszi? -
válasz
Drizzt
üzenetére
"Viszont ha valaki megkeres egy munkara, akkor mar eleg nehezen viselem a sok kort, hiszen eleg fura, hogy valaki engem akar felvenni allitolag, akkor utana miert nekem kene bizonygatnom neki, hogy fel kene engem venni. "
??
Azért kerestek meg, mert a CV-d alapján _elvileg_ megfelelő szakmai kvalitásokkal rendelkezel a munka betöltéséhez. De ezt egyrészt attól még tesztelni kell, másrészt emberi oldalról ugyanúgy nem ismernek. Ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy te jelentkezel-e az adott pozira vagy téged keresnek meg.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Igen. Es persze itt is van sok sokkoros multi, meg sok sokkoros kkv, mint ahogy keves koros is mindkettobol. De csak azert, mert volt mar rossz tapasztalat valamelyikkel, szerintem nem erdemes kizarni. Ha tetszik egy ceg, meg a munka amit kinalnak, akkor jelentkezzen az ember, aztan ha megkeresik, kerdezzen ra az interju menetere es ha valamiert nem elfogadhato, akkor mondjon nemet. Ami foleg veszelyes, az a messzemeno kovetkeztetesek levonasa egy munkahelytipusrol ugy, hogy sose volt benne az ember.
Meetingek pl. Elozo helyen eleg sok meeting volt, jelentos resze ugyan agile reszekent. Jelenlegin meg elore tervezett meeting gyakorlatilag nincs. Ebbol most mit kellene altalanositanom? Foleg azert mondom ezt, mert a mutiknal is gyakran szabad keze van az egyes caapatoknak abban, hogy mi a felveteli eljarasuk, igy siman lehet ugyanahhoz a ceghez 8 korrel, meg egy fel oras beszelgetessel is bejutni, mas-mas csapatokba.
En szemely szerint meg tudom erteni a sok interjukort. En is erosen megfontolnam, hogy kire fogom a penzemet, vagy a munkahelyem penzet locsolni. Szvsz az 1-2 kor elegge rizikos munkaadoi szempontbol.
Viszont ha valaki megkeres egy munkara, akkor mar eleg nehezen viselem a sok kort, hiszen eleg fura, hogy valaki engem akar felvenni allitolag, akkor utana miert nekem kene bizonygatnom neki, hogy fel kene engem venni.
Btw. Ha azt mondod a 20-30 fo feletti cegekre jellemzo, az pont iszonyat messze van meg a multi merettol. Sajat szohasznalatomban 20k+ fo alatt nem igazan van multi.
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
Drizzt
üzenetére
"Erősen általánosítasz. Előző multi munkahelyemen egy körös interjú volt. Mostanin három körös, amiből az első rövid hr egyeztetés, hogy egyáltalán elérhető-e megegyezés a folyamat végére."
ez magyar környezet? az angoloknál, ahol instantwater is dolgozik, teljesen reális procedúra az, amit leírt. itt bizony sok kör van egy-egy fejlesztői munkára, 3-4 kör az alap bármelyik helyen, ahol mondjuk már 20-30 embernél több dolgozik. első kézből szerzett tapasztalatok.
-
GeeForGolf
junior tag
válasz
instantwater
üzenetére
"Persze, felmerül a kérdés, hogy miért nem megyek el contractornak és miért alkalmazottként szenvedek."
ha jól értem a tervezett változásokat, akkor mostantól az sem fogja annyira megérni...
-
válasz
Sempronius89
üzenetére
Az interjúprocedúrák alapján fogalmaztam meg az érvelésem ellenük.
-
-
thomasthomas
tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Mi érdekel?
Esetleg dobj egy privit hogy ne off-oljuk szet a topicot. -
buherton
őstag
válasz
Retekegér
üzenetére
Kb a második mondatában van, hogy agile-ról van szó. Tudtommal a scrum és a kanban is része az agile-nak de mégis külön dolognak említi.
Irigylésre méltó, hogy mennyi helyük van. No, meg a szeparált környezet.
Mi kb 50-en ülünk egy landscape-ben és mindent elkövetnek, hogy akadályozzák a hatékony munkát.Hellyel-közzel mi is így dolgozunk az irodát leszámítva.
-
válasz
Retekegér
üzenetére
Ez már nagyon távol van attól, amit a legtöbb vállalatnál agile-nak csúfolnak. Csak a 40. másodpercig kellett nézni, hogy pl. opcionális planning. Ha egy ilyet bejátszol egy áltag helyen, akkor a következő beszélgetésed a feletteseddel nem a konyhában lesz, egy kávé mellett..

-
Sempronius89
tag
válasz
instantwater
üzenetére
Látod, ha nem is volt multi munkahelyed akkor talán az a sok száz karakter és az erre szánt idő amíg érveltél ellene talán hasznosabb is eltölthető lett volna.
-
válasz
instantwater
üzenetére
Én most multinál vagyok ahol Spotify Engineering culture -van implementálva és nem öl meg az unalom. Lenne lehetőségem rotálódni is.
-
-
Drizzt
nagyúr
válasz
instantwater
üzenetére
Erősen általánosítasz. Előző multi munkahelyemen egy körös interjú volt. Mostanin három körös, amiből az első rövid hr egyeztetés, hogy egyáltalán elérhető-e megegyezés a folyamat végére. A másik két kör meg 2*1 óra szakmai elbeszélgetés helyi, meg amerikai főnökkel. A munka közben is azt érzem, hogy gyakorlatilag végtelen szabadság van, csak el tudd mondani, hogy miért is van szükség arra, hogy úgy csinálj meg egy adott dolgot, ahogy szeretnéd, ha az kilép a megszokott mederből. Néha még egyszerűbb és célravezetőbb megcsinálni és megmutatni, a legrosszabb ami történhet, hogy azt mondják az eddig úton maradunk mégis, racionális indoklással.
Munkát meg akit érdekel a szakmája érdekel, úgyis talál nyugisabb időszakokban is. Nincs az a kód, amit ne lehetne refaktorálni, teszt érdemi lefedettséget növelni.Vagy simán lehet tanulni új technológiákat. Jobb cégeknél végtelen tananyagból válogathatsz a nyugisabb órák elütésére.
Egyébként multi munkahelyed volt már? A leírásaidból az érződik, hogy nem, de nem volt teljesen explicit a leírásod ilyen szempontból a korábbi felsorolásodban.
-
sss
őstag
Én pl multinál vagyok már pár éve, de valahogy sosincs idő unatkozni...
Magyar kkv után sokkal (de tényleg sokkal) jobban érzem magam itt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Horgász topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Le Mans Ultimate
- EAFC 26
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- OpenWRT topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 12 64GB 100% (1év Garancia)
- Xiaomi Redmi Pad 2 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3633
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

), és tessék, lehet menni jutalékért spammelni.

a UK piac nehéz kenyér, erős az ellenszél az inkompetens, kikerülhetetlen ügynökök, meg a kamupozícióik miatt. nézz szét redditen vagy szakmai fórumokon, az a savazás, amit kapnak, leírhatatlan