Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Jim-Y

veterán

válasz Bici #4516 üzenetére

Szia.

Sajnos még mindig nem értek a canvas-hoz, így megint csak a kódodról fogok beszélni.

> Remélem, nem "csúnya" nagyon a kódom.

Nem fogok kertelni, szerintem nem fogod magadra venni, nem is azért írom, de... igen az, sajnos elég csúnya :(
    Na persze ez nem gond! Tényleg nem. Egyrészt mert mindenki kezdi valahol, másrészt meg az látszik, hogy más múltad van. Szépen nem így irunk JavaScript kódot.

Ezekkel van probléma benne:

var betolt = function(i,b,a)
    {
    imageObj[i].onload = function ()
    {
    ctx.drawImage(imageObj[i], b, 0, d, a);
    };
    };

i, b, a -> ezek a formális változónevek egész egyszerűen rosszak, sosem adunk egybetűs váltzóneveket!
    Nem tudni, hogy mit jelölnek. i az vajon index, a b meg a, na erre még tippe sincs az embernek. Nincs overhead akkor sem, ha 1 betű helyett 20 hosszú változó neveket használsz, cserébe értelmes lesz a kód. Ennek azért van jelentősége, mert
    1: egy cégnél nem csak te fogod a kódodat olvasni, hanem előbb utóbb más is. És kontextus nélkül ezek a nevek konkrétan hátráltatják más munkáját, az idő pénz, tehát az ilyen nevek használatával pénz deficit keletkezik (lol ;] ). Komolyra fordítva a szót, tényleg más is akarja még olvasni a kódod, ne adj isten módosítani, olyankor jól jön ha "self-descriptive" a kódod.
    2: JS-ben gyakran végzünk minifikálást, ami az egyik állomása a buildelésnek, így nem kell figyelni arra, hogy minél tömörebb legyen a kód, a végtermék úgyis tömör lesz.
    Példa: még ennél a minimalista példánál is látszik, bár mondanom sem kell, hogy értelmesebb kódnál jobban kijön a minifikálás "előnye"

Before (tordeltem):
    var myOwnImageObject = [];
    function imageLoading(indexVar, someOtherVarWhichHasADescriptiveName, anotherFormalParam) {
    myOwnImageObject[indexVar].onload = function() {
    context.drawImage(
    myOwnImageObject[indexVar],
    someOtherVarWhichHasADescriptiveName,
    0,
    wut,
    anotherFormalParam
    );
    };
    }

After:
    function imageLoading(n,a,e){myOwnImageObject[n].onload=function(){context.drawImage(myOwnImageObject[n],a,0,wut,e)}}var myOwnImageObject=[];

Tehát nincs igazán érv az egybetűs változónevek mellett.

3:
    Nem túl jó kódod stílusa. Gondolom C++-ból jöttél át, legalábbis én úgy tudom, hogy ott szoktak K&R style -t használni. Ez az automatikus pontosvessző , áhh inkább írom angolul úgyis úgy tudsz rákeresni: automatic semicolon insertion miatt nem ajánlott így kódolni JavaScriptben. Nagyon sok verzió létezik, én leginkább az airbnb-hez tartom magam. Számomra ez eredményezi a leginkább olvasható, karbantartható kódot. Tehát ha az airbnb szerint írjuk a kódodat, akkor valahogy így nézne ki (ha én írnám akkor is):

var c = document.getElementById("myCanvas"),
    ctx = c.getContext("2d"),
    files = document.getElementById("files-upload").files,
    imageObj = [],
    a = (1920 - (files.length - 1)) / (files.length);

function betolt(i, b, a) {
    imageObj[i].onload = function() {
    ctx.drawImage(imageObj[i], b, 0, d, a);
    };
    }

for (var i = 0, len = files.length; i < len; ++i) {
    b = (a + 1) * i;
    imageObj[i] = new Image();
    imageObj[i].src = "útvonal" + files[i].name;
    betolt(i, b, a);
    }

4:
    Az a változót tudatosan, vagy sem, de globális scope-ba helyezted, ez rossz szokás, abszolút kerülendő.

5:
    ez inkább jó tanács: JSHint vagy egyéb linter toolok használata javallott. Szinte minden Editorhoz, IDE-hez létezik már plugin.

Üdv

Új hozzászólás Aktív témák