- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Projektor topic
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Először kombinálja a Full HD-t az 1000 Hz-cel egy monitor
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chris_T
tag
ez az, kösz a tippet

ilyesmire gondoltam én is csak nemtudtam hogy lehetne megoldani (nem dolgoztam még ilyen módon obj. referenciákkal)az első ötlet az volt hogy lenne egy folyamatosan futó ciklus a táblában ami figyeli pl a bábúk selected adattagjának változását, de ez talán felesleges erőforrás-pazarlás lett volna
remélem így jo lesz mostmár, de a lényeg hogy egyelőre működik

((Babu)e.getSource()).getOwner().mezoModosit((Babu)e.getSource());
így tulajdonképp vissza lesz küldve módosításra az adott mező (ami az eredeti célt meg is valósítja) -
Chris_T
tag
Igen magat az objektumot adja vissza. De Object is, hiszen javaban minden osztaly az Object osztalybol szarmazik. Ugy latom az objektumorientalt programozas alapjai hianyoznak egy kicsit.
persze hogy mukodtek. Mert a getSource azt az objektumot adja vissza amit te szeretnel. Ennek a toString metodusa kerul meghivasra stb. (De attol hogy ennek a tipusa Babu, attol az meg Object is, hiszen abbol szarmazik. A toStringre nem szol be a fordito, mert olyanja van az Objectnek is)
DE ez mind futasi idoben tortenik. Forditasnal viszont a fordito nem tud semmit errol az objektumrol, neked kell megmondanod, hogy mi az.
ja, mostmár valamennyire értem
mostmár nagyjából megvan az alapja az egész programnak, csak azt nem tudom hogy oldjam meg a kommunikációt két olyan objektum közt amikor egyik számára nem ismert a másik obj.példány neve, mégis meg kéne hívni a metódusát
konkrétan arról van szó hogy a bábuk tömbjét (class Babu extends JPanel) adatelemként tartalmazó objektum (class Tabla) tartalmazza a tömböt módosító metódusokat is , ezeket kellene meghívni az egyes bábúkra aggatott eseménykezelőkből (MouseListener), csak hát a az eseménykezelő nem tudja a nevét a táblának ami egy másik osztályban, az ablakban kerül példányosításra (Ablak extends JFrame)
ami leegyszerűsítené a dolgokat hogy a Tabla class implementálná a MouseListentenert is egyben, és így abból egyszerűen meg lehetne hívni a 'Tabla' metódusait
azonban ez ellentmondana a terveimnek (külön classok) illetve az újrafelhasználhatóságnak[link]
itt találtam megoldásokat, csak ebben az esetben nem olyan egyszerű mert nem az eseményt kiváltó objektum metódusát kell meghívni hanem annak az objektumnak (tábla) a metódusát ami az eseményt kiváltó objektumok tömbjét tartalmazza adattagként ( Babu[][] mezok = new Babu[5][5]; ) -
Chris_T
tag
"úgytünikcastolással se müködik, "
Ezt kifejtened? marmint hogyan castoltal? mert pont az a megoldas.
ugyanis ez: "mikor konkrétan lehet tudni hogy az egy 'JPanel'-ból származtatott 'Babu' osztályú objektum" hulyeseg. nem lehet tudni. Legalabbis a kodod nem tudja. az Event getSource() methodusa Object-et ad vissza. Neked kell megmondanod, hogy ott eppen ez az Object mi is valojaban, ezert kell castolni.
"az Event getSource() methodusa Object-et ad vissza."
na, kösz ezt nem tudtam (gondoltam magát a konkrét objektumot adja vissza mert az összehasonlítás egy ugyanolyan tipusú objektummal és az instanceof, toString működött eddig is, de akkor ezekszerint nem ezért )Na, megvan a probléma: rossz volt a zárójelezés és ezért nem fogadta el a cast-olást

-
Chris_T
tag
Helló, ismét lenne egy kérdésem, ezúttal eseménykezeléssel kapcsolatban:
Habár már dolgoztam MouseListener-el, és jól is müködött
most hogy elkezdtem újrairni a programomat különálló osztályokban (egy táblajáték) egyre több a probléma, az egyik hogy az eseménykezelő e.getSource() metódusa elvileg az 'e' eseményt kiváltó objektumot adja vissza
ennek az egyik metodusát hivnám meg ( getBackground() , mivelhogy egy JPanel példányról van szó)
de nem hajlandó leforditani se, arra hivatkozva hogy a getBackground()-ot nem találja az ősosztályban (Object) , amit nem értek, hiszen be van importálva az az osztály amiböl a kérdéses objektum van példányositva (JPanel), illetve ugyanez müködött amig egyben volt az egész programa fordítási hiba:
.\elements\EsemenyKezelo.java:13: cannot find symbol
symbol : method getBackground()
if( e.getSource().getBackground().equals(Color.GREEN) )Azt nem értem, hogy miért simán Object-ként kezeli, miért ott keresi a getBackground()-ot, mikor konkrétan lehet tudni hogy az egy 'JPanel'-ból származtatott 'Babu' osztályú objektum, és abban benne van ez a metodus
u.i: úgytünik castolással se müködik, illetve akkor se ha az obejektum csak simán JPanel
-
Chris_T
tag
Na, kösz mégegyszer , az első megoldás már hatással van rá, és közben a html tageket is lehet használni
egy Ablak classban lévő label beállításának átvételével , sikerült megoldani azt is hogy ne kelljen külön beállítgatni
statusz.setFont(valami.getFont()); -
Chris_T
tag
kösz, holnap ha lesz időm kipróbálom (ezt a fajta módszert nem ismertem, html kódokkal szoktam előreformázni a szöveget)
-
Chris_T
tag
Üdv.
Egy olyan problémám van ami már rettentő idegesítö, mert teljesen érthetetlen és nem találok rá semmi megoldást
GUI-val kapcsolatosVan egy Ablak osztály ami a JFrame-t örökli
Ha ebben hozok létre egy JLabel-t és adom hozzá, akkor a szöveg egyszerü formázatlan szövegként fog megjelenni az ablakban ( UIManager-el átállítottam a kinézetet, ezért itt nem hat az hogy a swing alapesetben félkövérre állítja a szövegeket)De ha ezt a JLabelt egy előre létehozott külső osztályból importálom akkor minden beállítás ellenére félkövérre állítja
Itt viszont arra gyanakodtam hogy erre már nem terjed ki a Ablak osztály UIManager beállítása - de hiába állítottam itt is be külön a kinézetet, nem működik)
Ha van valakinek valami ötlete, írjon, elöre is kösznéhány kódrészlet:
Az ablak osztály egyes részei:
public class Ablak extends JFrame {
Status statusz;
JLabel valami;
[...]
public Ablak() {
statusz = new Status();
valami = new JLabel("nem félkövér, egyszerű szöveg");
[...]
add(statusz);
add(valami);
}
}A teljes Status osztály:
import javax.swing.*;
import java.awt.*;
public class Status extends JLabel {
String text;
public Status() {
text = new String("ez nem kellene hogy félkövér legyen");
setText(text);
}
} -
Chris_T
tag
szte/hálózatok 2010 kötprog esetleg?

sajnos ebben nem vagyok otthon (nekem is lenne elvileg, de nem vettem fel most ezt a tárgyat), de lehet hogy ezt még egyszerűbb lenne konzolosan elkészíteni
mindenesetre ami kész van azt még ma este felrakom, hátha segít valamit (aztán csinálom a java kötprogot hátha lesz belöe valami
)Na, kész is van
viszont nagyon alap (csak egész számokkal dolgozik)
nemhinném hogy sokat segít abban a program, de felteszem ide, hátha: [link]
-
Chris_T
tag
Igen érdekelne
Egy olyan infót kifelejtettem belőle hogy server kliens módon kell megcsinálni
Ez lenne az am:
A szervernek el kell végeznie a kliens által küldött float típusú számokon a kért számításokat. (összeadás,kivonás,osztás,szorzás,gyökvonás,pozitív egész kitevőjű hatványozás) Tetszőleges számra is működnie kell. (példa input: 5.1 + 2.9 * 3.4 gyök hatv 3 = ) Ekkor a szervernek a következő számítást kell elvégeznie: ( gyök((5.1 + 2.9) * 3.4) )^3 . Tehát nem kell a műveletek precedenciájával foglalkozni, mindig az utolsó részéredmény és az új szám lesz a művelet két operandusa. Az = műveletre küldjük vissza a kliensnek a végeredményt, ő pedig írja ki a képernyőre. A szerver párhuzamosan több klienst is tudjon kiszolgálni. Tegyük fel, hogy a felhasználó helyes inputot küld. Ellenőrizzük az input helyességét, és írjuk ki, hogy mi a hiba.(+) Az inputban az operandusok és a műveleti jelek között tetszőleges számú és mennyiségű whitespace (space,TAB,újsor) szerepelhet.(+)A baj hogy én c-t tanultam eddig és a java halozat szinten sok:S Egy multiecho szerverből gondoltam kiindulni mert hogy több clienset kell kezelni.
szte/hálózatok 2010 kötprog esetleg?

sajnos ebben nem vagyok otthon (nekem is lenne elvileg, de nem vettem fel most ezt a tárgyat), de lehet hogy ezt még egyszerűbb lenne konzolosan elkészíteni
mindenesetre ami kész van azt még ma este felrakom, hátha segít valamit (aztán csinálom a java kötprogot hátha lesz belöe valami
) -
Chris_T
tag
Helló
Én úgy csinálnám (ha GUI-val ellátott számológépröl van szó):
Ablak osztály mely a JFrame-t örökli:
-ezen belül a gombváltozók(tömb), egy JLabel az eredmények kijelzésére, és a számváltozók (a, b, c)
-konsruktor mely létrehozza az Ablakot (beállítja az ablak tulajdonságait, az elrendezést, létrehozza a gombokat, feltölti vele az ablakot)
-egy eseménykezelő metódus
-egy számoló metódusProgram föosztály
-ezen belül a main metódus, ebben csak példányosítani kell az Ablak-ot, és láthatóvá tenni (bár azt a konstruktorában is lehetne)Közben el is kezdtem csinálni, én is már régóta akartam egyet írni

(ha érdekel késöbb beposztolom a kódot)szerk.: +megoldani a számok bevitelét műveleti gomb megnyomásáig, na ez lehet hogy nem is lesz olyan egyszerü mint gondoltam elsőre
-
Chris_T
tag
Üdv újra
ha valaki tapasztalt a paintComponent() használatában, le tudná irni hogy lehet az alább is látható "felület"-et többféle alakzat kirajzolására használni, anélkül hogy újabb rajzfelületeket kelljen létrehozni minden alakzatnakclass Felulet extends JPanel {
Felulet() {
setPreferredSize(new Dimension(600,290));
setOpaque(true);
}
protected void paintComponent(Graphics g) {
g.setColor(Color.RED);
g.fillRect(x0, y0, x1, y1);
}
} -
Chris_T
tag
e.getSource().equals(gomb1)
Az eseményt kiváltó, ill azon komponens referenciáját adja vissza a getSource, amelyen az esemény történik, ezt hasonlítja a paraméterként adott objektum-referenciával.
Pl. ha több komponensnek is ugyanazt az eseménykezelőt adod meg, akkor így tudod meghatározni, hogy melyik komponensedről van szó éppen a konkrét esemény feldolgozása közben.
Kösz,
közben rá is jöttem hogy müködik pontosanIgazából azt nem értettem hogy a getSource metódust hogyhogy lehetséges ponttal elválasztva összekötni az equals metódussal
Aztán leesett hogy mikor a getSource visszaadja obj. referenciáját -> annak hívja meg az equals metódusát (mivelhogy minden objektumnak megvan ez a metódus) -
Chris_T
tag
Üdv.
Az esemény kezeléssel kapcsolatban lenne egy kérdésem, azon belül pedig az aktivált elem alapján történő vizsgálat:
e.getSource().equals(gomb1)
nem egészen értem hogy itt hogy az e esemény getSource metódusának meghivásakor hogy hogy is müködik a .equals
az action command alapján történő vizsgálatot még értem
e.getActionCommand() == "egyes"
mert itt a visszaadott érték egy string, és ezt hasonlitja össze egy másikkal
( itt találtam egy jó tutorialt, csak ebben pont az nincs részletezve)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox tulajok OFF topicja
- Elemlámpa, zseblámpa
- Konzol Screenshot
- Battlefield 6
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Projektor topic
- Milyen videókártyát?
- Vicces képek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- 24 magos AMD Threadripper alapú munkára kiváló félgép, 128GB RAM-mal
- HP ZBook Fury 15 G7 i7-10850H 32GB 512GB SSD Quadro T2000 4GB FHD HUN bill, szép állapotban eladó
- Eladó MacBook Pro 16,1 2019 CTO
- új 0 km es garanciás lenovo loq rtx 5050 8gb
- Eladó teljesen újszerű karcmentes Samsung Galaxy Watch Ultra
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- HP Omen 17 QHD 240Hz / RTX 4090 / i7-13700HX / 32GB DDR5 / 1TB SSD! BeszámíTOK
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 8700F 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 Ti 16GB Lian LI LANCOOL207 ADATA 850W
- iPhone 17 256 GB Sage - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
- Corsair iCUE ELITE CPU Cooler LCD Display Upgrade Kit
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest