- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
beeboy
addikt
köszi, egyébként átnyálazva a könyvet otthon magam is rájöttem
de nem lenne elég ha 1e8f-et írnál?
eleve float, nem kell típuskényszerítés -
beeboy
addikt
Elég rossz kérdés...

Mit jelent itt az, hogy ''hamarabb''? Ha utasításciklusokban mérjük, akkor attól függ milyen gépen fut, ha meg időben mérjük, akkor még az ütemezés is számít.
Válasz: ki tudja. Ja, azt esetleg ki lehetne számítani, hogy adott kezdőfeltételek mellett mennyi valószínűséggel fut le egyik hamarabb mint a másik
Amúgy olyasmire akar kilyukadni, hogy a float és double kivonás között milyen különbség van? Reflexből mondhatnám, hogy a virtuális gép utasítások szintjén a floatos gyorsabb, mert csak 32 bit, kevesebb művelet. Aztán lehet persze, hogy a mai FPU-k ugyanannyi idő alatt végeznek egy float és egy double kivonással.
mod: áá rájöttem hogy mi akar ez lenni: a floatos végtelen ciklus, a double-os nem, ugye?
[Szerkesztve]és mitől végtelen?
csak hogy értsem a mechanizmust
ui: pölö a floatba nem fér bele - nem hiszem
vagy a típuskényszerítésnél van valami - bocs de láma vagyok
[Szerkesztve] -
beeboy
addikt
-
beeboy
addikt
Köszi, én is begyűjtöttem egy csomó netes cuccot, de ez nem oldja meg a problémámat.
Részt veszek egy online tanfolyamon és tök égés, de egy feladatot nem tudok megcsinálni. Bekopizom ide:
''egy kepernyon egymas ala kell tenni 5 db kek-feher keretes ablakot
minden ablakra jellemzo egy szoveg, amit inicializalaskor adunk meg
az ablakokba a szoveg egy karakter rahagyassal pont belefer
(szelessege: szoveg hossza + 3, magassaga: 3)
ablakok inicializalasa
Init(X,YSzoveg), ahol X es Y az ablak bal felso sarkanak koordinatai
Mindig van egy aktualis ablak, amelyben a szoveg lathato, a tobbi
ablak ures
Az ablakok kozott a TAB billentyuvel valthatunk. Az ablakok bejarasa a
szovegek ABC rendjeben tortenik, kezdetben a nevsorban elso legyen
az aktualis
ESC-re tuntesse el az ablakokat es legyen vege a programnak''
Hát ez van. Ehhez kértem volna némi segítséget, mert állítólag hozzáértőnek 5 perc a leírása, nekem meg 1 hete nem megy
Alfonline tanfolyam..
már akartam kérdezni, az ilyen fizetős? -
beeboy
addikt
-
beeboy
addikt
na ez már nem a legújabb, de ez megvan itt, és már működik:
public void bevisz(){
Tkonyv sz1;
sz1 = new Tkonyv();
sz1.szerzobe();
konyvek.add(sz1.toString());
}
public void keres(){
Tkonyv sz2;
sz2 = new Tkonyv();
sz2.szerzobe();
int temp=konyvek.indexOf(sz2.toString());
if (temp>=0)
System.out.println (''A könyv: ''+konyvek.get(temp)+ '' létezik!'');
else System.out.println (''A könyv nem létezik!'');
***************és persze a Tkonyv osztály része:
public void szerzoki(){
System.out.println (szerzo);
}
public void szerzobe(){
szerzo = Console.readLine(''Kérem a szerzőt: '');
}UI:
már megy a ToString metódus nélkül is, stb.
azért mondtam, hogy nem a legújabb
UI: de szívesen veszek ötleteket...
[Szerkesztve] -
beeboy
addikt
Megkérdezhetem, hogyan? Gondolom rájöttél hol hibás a gondolat.
Másrészt viszont ilyen kulcsra való keresést (itt egy String a kulcs) ne Vector-ban, hanem HashMap/HashSet-tel vagy TreeMap/TreeSet-tel csinálj, mert a vector nem erre való. Ugye Vector esetén O(n) az elérési idő, Hash*-nél átlagosan O(1), Tree*-nél garantált O(log n).na ez már nem a legújabb, de ez megvan itt, és már működik:
public void bevisz(){
Tkonyv sz1;
sz1 = new Tkonyv();
sz1.szerzobe();
konyvek.add(sz1.toString());
}
public void keres(){
Tkonyv sz2;
sz2 = new Tkonyv();
sz2.szerzobe();
int temp=konyvek.indexOf(sz2.toString());
if (temp>=0)
System.out.println (''A könyv: ''+konyvek.get(temp)+ '' létezik!'');
else System.out.println (''A könyv nem létezik!'');
***************és persze a Tkonyv osztály része:
public void szerzoki(){
System.out.println (szerzo);
}
public void szerzobe(){
szerzo = Console.readLine(''Kérem a szerzőt: '');
} -
beeboy
addikt
Megkérdezhetem, hogyan? Gondolom rájöttél hol hibás a gondolat.
Másrészt viszont ilyen kulcsra való keresést (itt egy String a kulcs) ne Vector-ban, hanem HashMap/HashSet-tel vagy TreeMap/TreeSet-tel csinálj, mert a vector nem erre való. Ugye Vector esetén O(n) az elérési idő, Hash*-nél átlagosan O(1), Tree*-nél garantált O(log n).ööö ez nekem még magas, a második java óra után
mondjuk engem érdekel, szóval tanulgatom
a vektor egyébként amolyan házi feladat volt, ezért csinálom ezt.
mindjárt keresek valami fájlt, amúgy otthon van a cuccos, most meg melózok -
beeboy
addikt
ha ebben segítenél, megpróbálom röviden:
van egy vektor osztályom, ebben adatok.
ebben akarok keresni, úgy csináltam, hogy létrehoztam még egy vektor osztályt, és ebbe vittem be az adatot (hogy egyforma objektumúak legyenek)
de nem adja vissza a találatot, pölö:
tárolóvektor - ebben vannak az adatok, közte ''qqq'' srting
keresővektor értéke: 1 hosszú vektor, értéke ''qqq''
int melyiksor=tárolóvektor.indexOf(keresővektor.get(0));
tehát ''qqq'' értékű vektorelemet hasonlítok ''qqq'' értékhez, de nem jó, mindig -1 -el jön vissza.
próbáltam már sima stringel hasonlítani, de nem megy.
ötleted? köszina közben összejött...
-
beeboy
addikt
ha ebben segítenél, megpróbálom röviden:
van egy vektor osztályom, ebben adatok.
ebben akarok keresni, úgy csináltam, hogy létrehoztam még egy vektor osztályt, és ebbe vittem be az adatot (hogy egyforma objektumúak legyenek)
de nem adja vissza a találatot, pölö:
tárolóvektor - ebben vannak az adatok, közte ''qqq'' srting
keresővektor értéke: 1 hosszú vektor, értéke ''qqq''
int melyiksor=tárolóvektor.indexOf(keresővektor.get(0));
tehát ''qqq'' értékű vektorelemet hasonlítok ''qqq'' értékhez, de nem jó, mindig -1 -el jön vissza.
próbáltam már sima stringel hasonlítani, de nem megy.
ötleted? köszi -
beeboy
addikt
Nyugodtan

Bár úgy látom, hogy a kérdéseidre kifejtettem már a választ, csak nem pont ezekkel a példákkal... na lássuk:
1. A hiba valóban az, hogy oda kell a static, ugyanis (ahogy már leírtam): tetszőleges osztályban definiált static függvény osztálypéldány nélkül hívható. Ez azt jelenti, hogy nem tud hozzáférni (nem ''látható'' a függvény törzséből) semmilyen nem-static osztályváltozó. A nem-static belső osztályokra ez a szabály azért vonatkozik (tehát nem tud létrehozni olyan belső osztály típusú objektumot), mert a nem-static belső osztályok példányainak alapból rendelkezniük kell referenciával a külső osztályuk (amiben definiáltad a belső osztályt) egy példányára. Méghozzá pontosan arra, amely teremtette őket.
A belső osztály példány referenciája a külsőre úgy néz ki, hogy A.this (ha A a külső osztály neve). Remélem összeállt...
2. két lehetőség: nem kell static a B osztály elé, vagy éppen static kell az int a elé.
A szabály ugyanaz, mint az előbb: mivel a belső osztály statikus, nem kötődik külső oszályhoz, így a belső példány nem is rendelkezik információval (referenciával) az ő bennfoglaló objektumáról, ami ha a staticot eltöröljük, az A osztály egy példánya lenne.
Így a
a = aa;
sorban nem tud hozzáférni az 'a' változóhoz, ugyanis a szimbólumtáblázat látható részében (hogymondják szépen magyarul azt, hogy scope?
) nincs ilyen változó!
Ugye amikor azt írod hogy 'a', ebben az esetben prioritási sorrendben így tud feloldódni a jelentése:
1) lokális blokkban ({ } közötti utasítások) lévő változók
2) szülő blokkban lévők
3) rekurzívan a függvény fejlécig, itt a fgv paraméterek jönnek be
4) osztályváltozók (ez az ami ilyen bonyi szabályokkal írható le, ahogy eddig tettem)
Az utóbbinál az 'a' szimbólum ekvivalens a 'this.a'-val, amennyiben a belső rendelkezik nem-static 'a' nevű változóval; továbbá ekvivalens 'Belsoosztaly.a'-val, ha rendelkezik static 'a' nevű változóval.
Van egy ''5.'' szint, amennyiben egy belső osztályban használt változóról van szó. Ilyenkor az 1-es ponttól oldjuk fel ismét rekurzívan attól a helytől kezdve, ahol az osztályt definiáltad... így lesz az 'a'-ból 'Kulsoosztaly.this.a', ha a belső osztály nem static és a a Kulsoosztaly rendelkezik nem static 'a' változóval, a static szintaxis meg egyenlő a fentivel, tehát a 'Kulsoosztaly.a' static(!) változó mindenhonnan hozzáférhető, akár static, akár nem a belső osztály.
Hmmm... remélem érthető
[Szerkesztve]randommal kapcsolatban:
néhány java óra után, no meg egy kis tanulást követően látom micsoda sületlenségeket hordtam össze!

-
beeboy
addikt
-
beeboy
addikt
Az ilyen törtekkel mindig az a baj, hogy a ''valós'' számokat csak akkor tárolja pontosan a gép, ha a legnagyobb és legkisebb nem nulla számjeggyel kitöltött helyiérték (negatív, azaz tört kitevőjű helyiértékeket beleértve) között elég kicsi a különbség. Mondhatnám azt is, hogy kettes számrendszerben _véges_ törtként ábrázolható törteket.
Azaz csak a 1/2 1/4 1/8 1/16 ... stb és ezekből véges darab, egymáshoz közel állók összege lesz pontos. Próbáld kirakni az 1/9-et.
Ezt még szorzod egy hasonló pontos számmal, kerekíted, meg se bírom becsülni ebből mi sülhet ki
jogos, bár ha 6 tizedesjegyig tud számolni akkor már jó.
(még alatta is, csak mondtam valamit)
egyébként a Te megoldásod tényleg elegáns, csak az a baj hogy lehetséges kimenet a 10.000 is -
beeboy
addikt
-
beeboy
addikt
ha csak megszorzod 9999-el?
mármint a 0 és 1 közötti számot, és kerekíted egészre -
beeboy
addikt
NA akkor leírom neked a legegyszerűbb megoldást: mivel egy java doksit akarsz class-sá alakítani, ezért 2 klikk az egérrel, kiválasztod a javac alkalmazást és beteszed a pipát, hogy mindig azzal nyissa meg. Gondolom utána pedig a java xy-nal le is akarod futtatni. Na ehhez azt kell, hogy sajátgép jobb klikk,speciális,alul környezeti változók, alul klikk path az ablakba majd szerkesztés és egy pontos vesszővel elválaszrva az eddigiektőlk beírod a helyét. A te esetedbe: c:\ Program Files\Java\jdk1.5.0_01\bin
És restart. Köv indításnál bárhol állsz csak java xy és futni fog a classén a SendTo-ba raktam egy kis .bat fájlt, fordít és futtat egyből
-
beeboy
addikt
-
beeboy
addikt
-
beeboy
addikt
Az appletek eléggé speciális kis java osztályok, tehát általában még nem is az applet-írás a Java fő profilja. Kétségtelenül praktikus, viszont spec. én eddig 1 appletet se írtam, de számos standalone applikációt.
Átlaguser valóban nem úgy indítja, hogy kikeresi a main osztályodat, és java -cp classpath bla.bla.bla.osztaly
A .jar fileok arra valók, hogy abba becsomagolva a lefordított class-aidat és egy kis meta-információt (mit kell indítani benne pl), egyszerűen el lehessen indítani, leginkább duplakatt .jar-ra, ami azt csinálja hogy: java -jar jarfile
A legjobb megoldás mégiscsak valami script (.bat), ami - ha bonyolult classpath és egyéb beállításaid vannak - megkíméli a usert mindentől. Akár írhatsz is egy kis c(++) progit ami egyszerűen elindítja a java progit.bocs, mégvalami:
ezen a gépen nincs semmi telepítve különösebben, nem tudok kísérletezgetni, nincs is ilyen jar fájl kéznél csak kérdezem:
a .jar-ra nálam (otthon) a winrar indul el, mutatja is a tartalmát.
na most ebből hogy lesz egy duplaklikkre induló alkalmazás, akár egy exe?
szóval, ha a társítás a winzip, és az mutatja is a tartalmát, akkor az átlaguser is azt látja. hogy futassa?
kösz a türelmet -
beeboy
addikt
kösz
hogy minek? csak elméleti kérdés volt, tényleg most ismerkedek vele, hogy egyáltalán mi ez, és mit tud.
tudom, hogy ez is láma de:
általában egy htm fájlba ágyazzák be, és a böngésző futtatja, már ha van JVM?
gondolom az átlaguser nem parancssorból fogja a java.exe-vel futtatni a .class-t -
beeboy
addikt
-
beeboy
addikt
-
beeboy
addikt
-
beeboy
addikt
A JBuildert semmilyen körülmények között nem használom!
Szóval elég egy szövegszerkesztő a többi pedig adott. Ajánlhatom a JCreator nevezetű alkalmazást, ez freeware. Van belőle Professional verzió is de az fizetős.
Én eddig mindent ezzel csináltam, a Builder telegányolja a forráskódot egy csomó XML-es megy egyébb szeméttel.
[Szerkesztve]ez a JCreator exe-re is fordít vagy csak class-ra?
-
beeboy
addikt
mivel lehet .exe-t csinálni?
pl. .class-ból, vagy .java-ból?
bocsi, de most kezdtem el csak nézegetni a javat
(még csak most jön a java!) -
beeboy
addikt
amúgy meg lehet szokni a java-t?
most kéne elkezdenem, de delphi után iszonyat, első látásra -
beeboy
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Apple Mac Mini M2 8/256GB eladó! Patika állapot, 12 hó garancia
- ASUS SimPro Dock 2 (90NX0460-P00030), bontatlanul, 1 év garival eladó!
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB eladó! 100% akku, megkímélt állapot, 12 hó garancia
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB eladó! 100% akku, megkímélt állapot, 12 hó gar
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB eladó! 100% akksi, szép állapot, 12 hó garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Silver - 2 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4916, 100% AKKSI
- Apple Watch series 10 46mm / Bluetooth / 64GB / Akku: 92 %
- Apple MacBook Pro 14 M3 Pro (2023) 18GB/512GB SSD karcmentes állapotban 98% akku 94 ciklus
- VADIÚJ HP 17 Ryzen 5 7520U 16GB 512GB 5500Mhz 17" FHD 2026.11.12 gar
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)