-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
Kalacskepu #6591 üzenetére
Az a baj, hogy elkínálhatta a víz a socket és a DIMM-ek közötti kapcsolatot is (vezetékezést), az meg a javíthatatlan kategória.
Berakhatod sütőbe egy kis hőlégkeverésre, hátha. -
jokeph
nagyúr
válasz
Kalacskepu #6589 üzenetére
A ramok konfigurációjához a manualt érdemes fellapozni. -
jokeph
nagyúr
válasz
Kalacskepu #6584 üzenetére
Aztaaa durva mindenit.
Remélem, túlélte.E5-1620v2-őt cimbáltam utoljára, nem igényelte a lötyihűtést, 1650v2 sem igazán.
BQ DRP 3 elég volt nekik, igaz nem volt maximumra tolva (4,6 és 4,4 GHZ). -
jokeph
nagyúr
válasz
Kalacskepu #6581 üzenetére
Jujjjj, mi lőtte ?
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6550 üzenetére
Hopszi, a reg ecc-ről megfeledkeztem, neked van teljesen igazad.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6548 üzenetére
-
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
5leteseN #6521 üzenetére
"Az alaplap elején van kimondottan VGA-nak tápcsatlakozó, kettő oldalanként, de nem találom, hogy mi a kiosztás" - ezt nem igazán értem.
Képet dobhatnál róla.
Moley to pci-e: igen, ez járható út.
A GTX 1070 belefér a 300W-ba vidáman, ha nincs piszkálva.Ventik: gondolom a HP féle 5 pines csapás van benne...
Kiválthatóak, ha olyan ventiket teszel be, aminek saját vezérlőjük van, azt oda állítod ahová kell/szeretnéd, kérdés hogy áldozol e rá pénzt és időt, meg persze szeretsz e barkácsolni, minden megoldható...
-
jokeph
nagyúr
Azért beledobom majd a 1650v2-őt.
Ha nem megy, nem fogom a BIOS-át mókolni, sima i7-4xxx is van már értelmes áron.
Az ebben lévő 3820-at meg az Asrock X79 Extreme 9-be, mert most tudom hogy van egy patika CPU-m is, azt ha ezzel is háklizik, akkor megy dísznek kiakasztva. -
jokeph
nagyúr
Egy kis újdonság nálam:
Ezzel meg vagyok elégedve, végre van egy normális X79-es lapom, aminek mindene működik is rendesen ahogy kell, a ramokat is elég volt csak XMP-ből betölteni, semmi bűvészkedés.És relatív occsó' is volt, lap+cpu+cpu hűtő egyben 40k, a hűtő egy Noctua C14.
Elméletben a lap a XEON procikat nem támogatja. -
jokeph
nagyúr
válasz
kicsipapucs #6439 üzenetére
Azt a bitang mindenit !
-
jokeph
nagyúr
válasz
kicsipapucs #6436 üzenetére
Szép Asus ROG Rampage VI Extreme Encore.
Köntösét hol hagyta, nem ám elforr szegyénke. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6428 üzenetére
Enyémnél (Shenzen Tech E5 3.2s1) pl. tudom a szorzót állítani magonként az unlocked 1620/1650-nél, de 1620-nál 4 GHZ, 1650-nél 3,9 GHZ a max all-core amikor hibátlanul működik a CPU (és nem a CPU gyenge egyik esetben sem, rendes lapban menek 4,4-4,5 GHZ-er csuklóból), véleményem szerint elfogy a VRM alóla.Valamit-valamiért.
-
jokeph
nagyúr
A "nemhajcsaki/kihajcsa" történet soktényezős történet azért, nem szabad leegyszerűsíteni és mindig a kívánt játékhoz kell nézni.
SC2 multihoz pl. a végtelen +1 IPC CPU is kevés tud lenni, ugyanakkor egy Farming Szimulátor 2018/Doom 2016 röhögve elvan egy FX8320e-vel (alapon, semmi overclock) és maximálisan kitiporja a mellérakott GTX 1660-at. És hát az FX8320e-nél bármelyik értelmes 4/8-as Xeon/i7 combosabb alapon is. -
jokeph
nagyúr
válasz
Czmorek #6384 üzenetére
Jó kérdés.
Ez az első lap, ahol ilyet látok, az összes lapomon a tekercseken nincs direct hűtőborda.
Ettől függetlenül persze a légáramlat azoknak sem árt meg ha van.
Direktben bordával hűteni a mögöttük lévő mosfet-eket/driver IC-ket szokták az izmosabb lapokon, belépőszinten még azt se (a terhelés nem indokolja).Nem s2011, de combos a VRM (van ilyen lapom):
Vasárnap megnézem az X79 Extreme 9-nél mi hogyan néz ki VRM ügyben.
-
jokeph
nagyúr
Nekem nem régóta van, anno 45-50k-s lap lehetett amikor megjelent, nem beszélve az s939-es Athlonok durva árazásáról...
W11 engem sem hoz lázba.
Igazából, amíg nem lesz egy W98-XP, XP-W7 szintű ugrás, addig nem is fog.
Nyaggatom a tesóját is, NF4 Ultra Lanparty.
Nem pontosan ez, nálam pl. a front header tüskepárjai színkódoltak. -
jokeph
nagyúr
válasz
Czmorek #6377 üzenetére
Én jelenleg is az egyik retro tesztkonfigról írok.
DFI Lanparty LP UT NF3 ULTRA-D + AMD Athlon 64 3500+ (s939, 1c/1t!) + 2*1 GB DDR1 400 + HIS Radeon 7500 64 MB 128 bit AGP! + MAXTOR DiamondMax Plus 9 80 GB IDE HDD.
Monitor - ez kilóg a sorból, Samsung Syncmaster 205 BW - 22"-on 1680*1050 natív felbontással.
Kisebb felbontáson persze virgoncabb, de így szép a kép.
Netkapcsolat USB 2.0-ás TPLink wifi stickkel (54 Mbit)
Böngésző: MyPalNyilván más a felhasználói "élmény", de működik.
Ebből is világos, hogy az volt/van/lesz, szoftveresen lehetetlenítik el a népet.
Bármely átlagos s775-ös dual-core rendszer 2/3/4 GB rammal sikítva megy ehhez képest XP SP 3 alatt.Az s2011v1 meg ezekhez képest is űrrakéta (amúgy, van XP/XP64 supportjuk is).
Ami játék eddig ment (és nem full online), az ezután is menni fog.
Szóval, na.
-
jokeph
nagyúr
Átnyálaztam a kérdéses C2-es DIMM-et, volt benne egy pici szösz, kifujtam, modul bele elindult...
De hamar örültem, alig csináltam valamit már jöttek is a WHEA errorok (IMC-re, ahogy eddig is), és le is oldott a gép.C2-ből ram kivesz, azóta is megy hibátlanul.
-
jokeph
nagyúr
Újabb fejlemények....
A másik 4 modul behelyezése után rögtön 67-es hibakód...
A ramok biztosan nem rosszak, a kínai lapban megy mind (ott csak 4 slot van).Visszaálltam az 1-es DIMM-ekre, ismét hibátlan.
Elkezdtem feltölteni a 2-es DIMM-eket, és úgy néz ki a C2-es lesz a hunyó... vagy a DIMM vacakol, vagy a socket vagy a vezetékezés a kettő között.
Határesetes...
A 67-es kód (még van pár, 64,65 és 66) CPU DXE initialization hibát takar, gondolom ez a 4 csatornának felelhet meg.
Amit még el tudok követni, hogy CPU ki, socket átnyálaz, másik CPU be.#6373Czmorek: nem a 32 GB a lényeg, hanem hogy tele legyen az összes ramslot.
Ezek a Micron 1600-as REG ECC ramok bagóért voltak, a 8 db került postával 14k-ba. -
jokeph
nagyúr
Fejlemény van... beüzemeltem újra az Asrock X79 Extreme 9-et, elsőre nem indult meg, kivettem az összes ramot (8 db 4 GB -os 1600-as REG ECC), majd 1 db-ot raktam vissza a C1-es slotba és már indult is... P35-ös gépen telepített W7x64 felállt simán, feldivereztem, jelenleg 4 db modul van bent A1-B1-C1-D1 slotokban (manual szerint), és kopp-kopp.... nem hibázik, nem fagy, HWINFO64 sem dob WHEA errorokat.
Jelenleg E5-1620v1 a CPU, a VGA meg a retros gépből átemelt Sapphire Radeon HD3870 512 MB GDDR4 256 bit.
Félve picit, de magkapja a másik 4 modult is hamarosan.#6370envagyok: a hűtő pedig egy Zalman CNPS 9500, kékesen világító ventivel (saját gyári ventije).
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #6368 üzenetére
Ez már igaz, én is tudom, alapfeszes használathoz elég is bőven.
Mindegyik kék ledes amúgy, vagy ami tőlem van az extrás ?Közbe sikerült bezsákolnommég egy Zalman CNPS9700NT nVidia Edition-t, igaz csak az AMD-s kallantyúja van meg, de sebaj, majd megkapja a 9500-ét, és az megy az AMD-s gépbe.
AIO: aztaa, ez tényleg bitang, tudnak az Intelnél, ha akarnak.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #6345 üzenetére
Abszolút mértékben az.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Tzoltan21 #6341 üzenetére
4930k-val jól jársz...vagy egy Xeon E5-1650v2-vel, ez mellé mehet a REG ECC ram is, a 4930k nem biztos hogy viszi...
4 GHZ magasságában elé volt neki egy Wraith Prism RGB AMD top-flow hűtő is, 4,3-4,4 GHZ esetén inkább már kell egy Dark Rock Pro 2/3/4 kaliberű hűtő... nekem megfogta a CM Nepton 140XL AIO is, de et esetben célszerű aktív légáramlást biztosítani a CPU socket körül ekkora OC-nál. -
jokeph
nagyúr
i5-7600k 3,8@4,9 GHZ.
Ez egyben a vége is, közepes toronyhűtéssel, teszt közbe 85 fok volt a peak. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6309 üzenetére
Ez esetben, csak hogy HEDT maradjon, irány a TR4, min. 2xxx procival.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Kovács86 #6296 üzenetére
Nemrég kitömtem az X79-es deszkát 8*4 GB 1600-as REG ECC ramokkal, megvolt 14k-ból.
pci-e sáv/gen:
sok tesztet láttam, magam is tudok hozzá tenni:
R9 380-as VGA-m jelenleg egy 4 sávval bekötött x16-os slotban teszi a dolgát, és megmaradt az FPS.
igaz, nálam gen 3.0-ás a 4 sáv, matematikailag ez 8 gen 2.0-ás sáv áteresztőképességével egyezik.
4db x16-os slotom van, x8/x4/x4/x4-es a maximális konfiguráció (mind 3.0-ás), a neten fellelhető mérések alapján a 3.0-ás x4-es megoldás számottevően egy GTX 1080 ti-t sem fog vissza. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6284 üzenetére
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6279 üzenetére
féltem, hogy a lap lehetséges, mint fő hibaforrás.
Mivel a CPU nem dob hibát a Q67-es lapban, valszeg jó (quad-channelben működik).
+ rá van kötve a lapra egy M2-es x2 3.0-ás Kingston A1000 NVMe SSD is, erről fut az OS. -
jokeph
nagyúr
Üdv ismét mindenkinek !
Még a múltkorában szembesültem azzal a dolgoggal, hogy az Asrock x79 Extreme 9 lapban az E5-1650v2 és az E5-1650v1 CPU -val is töméntelem WHEA hibám volt, IMC problémaként megjelölve.
Nemrég sikeresen kijavítottam a Q67-es kínai X79-es lapomban a 3 elbénázott lábikót a CPU socketben, beledobtam az E5-1650v2-őt, indult is elsőre, és voálá, nincs WHEA.Mi lehet rossz az Extreme 9-ben ?
CPU socket ?Ram slotokat végigraktam anno, ugyanaz volt mindig.
sima rammal már a WIN se mindig töltött be, REG ECC ramokkal még a játék is ment, de egy fél óra game után 300-400 közötti WHEA fogadott.A lapon csak az 1. számú CPU segédtáp volt bekötve, a 2. nem, nem tudom ez számíthat e valamit.
A 2. csatihoz tartozó VRM rész kb. hüvős volt, mintha nem is csinált volna semmit, az 1. része langyosra melegedett. -
jokeph
nagyúr
Ha kell a több ram, és nem az AIDA-t lesed, akkor az 1600-as ram ideális partner.
Mivel ezt natívan viszik az s2011v1-es CPU-k.
Szóval, átlag felhasználáshoz, ahol a ram freki kb. nem sokat nyom a latba, de kell a sok ram, igen.
16 GB fölé akkor szoktam menni, ha nem zárom be a böngészőt játék közben.
Ez alól talán egyedül amivel találkoztam, a Forza Horizon 4 volt kivétel, az szereti pocakot ramból. -
jokeph
nagyúr
válasz
Remus389 #6214 üzenetére
Persze..a kínaiak megoldották.
Sőt, még dupla M2 NVMe-s is van.Viccet félretéve, aikre te gondoltál, nem tudok róla hogy lenne.
Max. azt tudom elkézelni, hogy adott laphoz létezhet modd bios, ami a bővítővel betett NVMe SSD-t BIOS szinten felismeri és boot képessé teszi. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6194 üzenetére
Hát, remélem nem járok vele pórul. A HWINFO64 egyértelműen dobja a hibát (WHEA) a CPU IMC-re.
Ettől függetlenül, adtam egy kisebb ventit a másik oldali 4 modul ramnak is, így 50 fok alatt maradnak bőven, érintésre is langyos, a VRM melegebb fele em lépte meg az 58 fokot, úgy hogy játszottam egy órát.- közbe a HWINFO64-ben írt az IMC-re 300 hibát.
De szépen dolgozik a korrekció, mert ebből semmit se lehetett észrevenni, játék közben sem.
Előkotrom valamelyik 1620-at azt megnézem azoknál is lesz -e IMC hiba, illetve visszarakom a kínai Q67-be a 1650v2-őt azt abban is megnézem. Sajnálnám a CPU-t is, de a lap az érték igazából.
X58-as P6T Deluxe-ot amikor használtam, aktív hűtést faragtam a VRM-nek és az északi hídnak is, kifogástalanul hasított.
Ha beépítem, ennél is meg fogm oldani, de még marad legalább 2 hétig a próbalemezen.
Meg szerintem , ha tényleg beválik, megcsinálom a rögzítő szereléket a Wraith Prism hűtőhöz, ehhez a CPU-.hoz tökéletes. Idle 30 fok magassága, játék alatt meg 50-55 fok, úgy hogy csak a hűtő nincs rögzítve, csak rátettem MX4-el a CPU-ra. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6188 üzenetére
Megnéztem a 2 GB-os G.Skill ramjaimat, s775-ben nem hibáznak, nem a ram a gond.
Hibanapló és HWINFO64 alapján is az IMC hibázik, viszont a Micron REG ECC ramok szépen korrigálják, a háttértároló adatvesztése és az egyéb anomáliák meg is szüntek.Ezek a mérések már a 8*4 GB REG ECC 1600-as ramokkal készültek.
És volt még egy bosszantó hiba: random időközönként leoldott a gép, mintha valami túlterhelődne.
Az utolsó képen adtam egy ventit a hátsó VRM-nek, ugyanis az bekapcsolás után már 70-fokosnak írta a HWINFO és kézzel is égetős volt, a másik VRM rész meg langyos sem.
A BIOS ban találtam egy VRM védelem opciót, ezt kikapcsoltam egyelőre, pontosan nem írja hogy mitől véd, hő vagy más túlterheléstől.
Mivel a VRM egyik fele kb. langyos sem, olyen mintha az nem is dolgozna, 8+8+2 fázis a doku szerint.
durván gél órával ezelőtt már 2-3 percenként leoldott a gép, akkor tiltottam a BIOS-ban a VRM védelmet és bedobtam egy 140-es ventit direktbe a VRM-re.
Hát, majd meglássuk, roppant bosszantana ha a lap lenne vacak. -
jokeph
nagyúr
válasz
Nem akarom még elkiabálni, de úgy néz ki a ramok miatt nyüglődött.
Átettem a Q67-es kínai lapomból a 1866CL13-as Micron REG ECC 4*4 GB ramot, most eddig nem hibázott.... kopp-kopp-kopp... -
jokeph
nagyúr
válasz
Hát, nem is a fogyasztás miatt gondoltam.
A régi s775-ös Intel DX975X-es lapomon 8 pin EPS csati van, és érdekes módon csak 4 pinnel nem indul el a lap, 8 pinnel azonnal.
Közbe lehet - de csak lehet, hogy meg van a bibi, kivettem a 8 ramból 4-et, alig állt fel a rendszer, aztán kapufa, a másik 4 modullal meg meg se nyikkant.
Csak azt nem tudom, eddig hogyan tudott menni. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6186 üzenetére
Elképzelhető, hogy hiányzik neki a 2. 8 pin EPS bekötése ?
Közbe megjöttek a foxipostával a reg ecc ramok, azokkal is rápróbálok.
Roppant érdekes és bosszantó egyben. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6184 üzenetére
Hát, pedig ez nem kínai cuccosban van. Asrock X79 Extreme 9 a lap.
Nekem az a fura karakter piszkálja a szememet.
Meg a random hibák. pl. nem mindig jön vissza alvásból.
Illetve, ami a legfontosabb: alkalmanként el sem indul, 5 rövid füttyöt dob, elvben ez CPU/pci-e eszköz hiba a kódfejtő alapján.
Meg kellene néznem másik CPU-val is lehet.
Ha meg elindul, akkor megyen hiba nélkül.
Friss W10x64 PRO van fent.
W7 x64 alatt a linket listarész az eszközkezelőben ismeretlenként szerepelt, és semmit nem tudtam vele kezdeni.Semmi nincs tuningolva, ramok 1333-on, CPU alapon.
Amikor a ramok 1600-on mentek XMP-vel és a CPU 4 GHZ all-core, akkor is ugyanezeket a hibákat dobta.
Még valami: dobálja a hibát a háttértáron is, W7 x64 alatt adatvesztés is volt, mind HDD-n mind SSD-n.
Mi lehet ez ?
Vagy a ramok szivatnak ?
Vagy a lap ?(#6186) MasterDeeJay: mindenhol szilárd típusú kondik vannak.
BIOS: összesen 2 van hozzá, a frissebbik van fent. -
jokeph
nagyúr
válasz
Czmorek #6171 üzenetére
NIncs ezzel baj.
A G.Skill-t azért szeressem, mert (leszámítva ezt az egy esetet eddig) mindenhol tette a dolgát.DDR2/DDR3/DDR4 esetében is.
És kb. minden lapom/procim megette őket.
A 4 db 2 GB 2133CL10-es ramjaimat olyan lapba kellene kipróbálnom, ami bizton támogatja ezt az órajelet a CPU-val együtt, mert így nem egyértelmű hogy a lap karcsú (nem lehetne), a CPU IMC-je gyengélkedik - rációs lehetőség vagy a ramok vacakolnak ténylegesen.
s775-be esélytelen sajna, XMP nincs, ekkora OC-t meg nem tud egyik s775-ös lapom sem X3360-es XEON-al. Lehet, hogy inkább az E3120-as XEON-al vagy a C2D E8500-al kellene próbálkoznom.ezek mennek 4 GHZ felett is, az E8500 megfutotta stabilan a 4,4 GHZ-et is X38-as Asus P5E3 Deluxe lapban, talán kijön vele ekkora órajel, már ha bírja az IMC a lapon (1900-at még bírta).
RX 550-es VGA-t cserélem RX 480-ra, érezhetően laggol a játékom (SC2 multiplayer) coop módban (1v1-ben okés még, médium grafikával), hiába megy 40-140 FPS között, nem olyan "smooth" valahogy.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pubszon #6168 üzenetére
Ez sikersztori gyanús.
Nem nagyon marad el az Extreme 6 a 9-től, érdemben szerintem semennyire.
Nálam a VRM 2 szekcióban van, a 2. rész az I/O rész és a CPU socket között, ez igényli az extra levegőáramlatot.
Mennyi mázli kell ahhoz, hogy a ram 1600 felett is menjen ?
Egyelőre 8*2 GB van benne, ennek az egyik fele 1600CL9 a másik fele meg 2133CL10-es.
Külön sem ment a nagyobb ram XMP-ből betöltve. -
jokeph
nagyúr
Újra előszedtem az Asrock X79 Extreme 9 projektet, nem hagyott nyugodni, hogy miért szivatott pár hónapja.
Aktuális lett a garázsgép cseréje, keveseltem már a C2D E8500 + G41 GMA X4500 + 2*2 GB DDR3-1333 konfigomat (megy ismerőshöz tovább, enki jó szolgálatot tesz a döglött 10 éves laptop helyett).
2 napja pesztrálom, egyelőre úgy néz ki (kopp-kopp-kopp), hogy nem hibázik.... -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6164 üzenetére
Az jól látható, hogy a GTX 1070-hez édeskevés mindegyik.
Erősebb CPU-val több FPS lett volna (Főleg min. FPS).
pl. egy E5-1650v2-vel, ez már all-core turbo-n is jobb (és ehhez is elég egy jobb kínai lap) mint a 1620v1 4,3-on.
Az FX sajna IPC-re végtelen gyenge, kb. mintha összefoltoztak volna 4 db Core 2 Duo E8400-at.
REG ECC-t nem, de sima ECC-t az FX is viszi. Persze, ahhoz rendes lap is kell, 970/990-es chipsettel szerelt. -
jokeph
nagyúr
válasz
Czmorek #6139 üzenetére
Az első képnél gondoltam, abból hogy egy db 8 pin EPS csati van rajta. Lentebbi képeken látom a dupla 8 pin EPS-t.
(#6142) MasterDeeJay: Szerintem is inkább a lap lehetett az oka. E5-1620v1 és 1620v2-vel is ment 1866 CL13-on (gyári paraméterek) a Micron REG ECC ram a kínai Q67-es E5 3.2 s1 lapban.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6134 üzenetére
-
jokeph
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #6129 üzenetére
Erről nem is beszélve.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6104 üzenetére
Asus, Asrock-nál biztosan megy jó pár az E5-1xxx,2xxx XEON-okból, gyári BIOSból támogatottak.Érdemes megnézni a gyártói oldal CPU supportját, biztos ami biztos.
Kár, hogy NVMe nincs rajtuk.
Az Asus P9X79 PRO nagyon bitang lap.
Az én kínai lapom Q67 PCH-val bír, Quad-channel megy rajta, NVMe szintén boot képes, azzal is használtam. Viszont ahogy írod is, a VRM gyengécske és nem szabályozható. E5-1650v2 vége 3,9 GHZ all-core/thread. 1680v2 érzésem szerint 3,6-3,7-nél jobban nem menne benne stabilan.
A VRM kapott tőlem egy kis extra légáramlatot, meghálálta. -
jokeph
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #6085 üzenetére
Sajnos.... -
jokeph
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #6081 üzenetére
Kedvenc XEON-om.
Ha majd lesz időm, újra előveszem az Asrock X79 Extreme 9-es lapot és újravizsgálom benne az E5-1650V2-őt.
Jó múltkorában úgy raktam el, hogy random szórta a hibákat a konfig.
Azóta gyanúba került a SATA SSD, lehet az miatt szivatott. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6079 üzenetére
Valódi X79-es lapnál nem gond beáldozni 2 SATA portot a 8-10 db-ból.
Teszthez én se csavarozgatok, van egy testhezálló bronz pecsétgyűrűm, alá papírt rakok, tökéletesen a helyén tartja amíg tesztelek. -
jokeph
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #6077 üzenetére
Szerintem mindegyik jó út. kérdés, hogy a mostani az 1600CL9-es ?
1866-ból legalább CL10-CL11 lenne az ideális, tömegesen többnyire CL13-asok szoktak lenni. Nem mintha sokat számítana alap esetben.
REG ECC-ből már lehet érdemesebb volna 8 GB-os modulokat nézni, ha kell a 4*8 GB és occsón beszerezhető.
Mi a CPU ? E5-1650v2 ?(#6076) MasterDeeJay : mitől menne az M2 SATA.
akkor tudhatna menni, ha a B85-ös chipsetre lenne drótozva, ezek a régi CPU-k nem tartalmazzák a SATA módhoz a vezérlőt, de szerintem ha már lúd, legyen x4 3.0 pci-e NVMe, hadd szóljon. Manapság már vannak jó NVMe SSD-k, jó áron, pl. KIngston A2000 series.
Q67-es kínai lapomban A1000-es 240 GB-os Kingston NVMe SSD-t használtam, a Z170 OC Formula és a Z270m-ITX/ac lapokban szintén ez megyen. Kis pénz, "kis" teljesítmény és kicsi melegedés. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6074 üzenetére
Pöpec.
M2: meg lennék sértődve, ha nem a CPU-hoz lenne a slot drótozva 3.0x4-el. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6044 üzenetére
3 GHZ-en még a Westmere EP X56xx Xeon is hideg.
Húzott, s1366-nál és húzott Unlocked s2011/s2066-nál kell a batár toronyhűtő.
És remekül hűthetők a hatalmas magméret és IHS miatt, meg ezek ugyen nem takonnyal vannak összerakva mint a desktop volnal core i darabjai.
4/8-as XEON E5540-hez is elég volt a gyári Intel körmös hűtő, 3,2 GHZ-ig (alap 2,53 GHZ).(#6045) Czmorek : 5 fok nagy eredmény szerintem.
És nézem, stabilan tartja a hőfokot. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6042 üzenetére
A hűtés sarkalatos pont ez esetben (is).
A jól átszellőző ház pedig kulcskérdés, csakúgy mint a jól felépített belső elrendezés.
Némi túlzással, ez már az s478-as Prescott Pentium óta számít, sokan belvarták az előző korszak házaiba, ami közel 0 szellőzéssel bírtak, aztán nem értették hogy miért forr/döglik csomóra a gépük.
Én úgy vettem észre, hogy FX óta érdemes a CPU socketet is hűteni a lap hátoldaláról, sokat hoz.
R5 3600X-em jelenleg 4,2-re van belőve, tökéletesen elég neki az R7 2700X gyári Wraith Prism hűtője.
Ugyanakkor, ha AUTO OC-n van (PBO+XFR), a CM NEpton 140 XL AIO jobb volt, tehát van értelme a komolyabb hűtőknek is.
Az Intel HEDT -ban azt szeretem (s1366,s2011,s2066) hogy megteszi egy keményebb léghűtő is (DRP2/3/4, Noctua D14/15, Thermalright Silver Arrow/Le Grand Macho). -
jokeph
nagyúr
válasz
Tiszteletes #6019 üzenetére
Egész okés.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Tiszteletes #6017 üzenetére
-
jokeph
nagyúr
válasz
Tiszteletes #6015 üzenetére
Üdv !
Meggyőző.
Ramok lesznek még piszkálva ?
Nem mintha nem lenne elég jó így is.Atomstabil a cucc így belőve ?
Egy LinX-et is kibírna ?
Érdekelne egy CPU-Z mérés. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #5998 üzenetére
VRM-et csekkold le kézzel, mennyire fűt, ha égetősen akkor adj neki egy kis légáramlatot.
Én jelen helyzetben a 10+éves HKC tápra szavaznék mint gyenge láncszemre. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #5978 üzenetére
A 80W az egész konfigra értendő (monitor kivételével), bekapcsolt energiagazdálkodással, R9 380 volt a VGA benne. 1 SSD, 1 HDD és a kedvenc kínai lapom, az E5 3.2 s1. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #5957 üzenetére
A sima RyZen-ek nem mennek REG ECC ramokkal, csak a PRO jelűek.
Az elérési idő a XEON-nál DDR3 1866 CL13-nál QC-ben kb 70ns, a Ryzen 3xxx-nél is 70 ns körül van DDR4 3600CL17-en DC-ben, azaz ilyen szinten egál.
RyZenekenél az a szép, hogy:
kivétel nélkül mind unclocked, oda állítod ahová akarod, ugyanakkor nem nagyon érdemes vele vacakolni, a CPU felépítése és belső mechanizmusa annyira kifinomult, hogy a PBO+XFR megoldásokkal saját magát maxra képes tekerni, és ezt nagyon gyorsan tudja váltani, függően a terheléstől/melegedéstől.Relatíve az AIDA mem benchmarkban a 3xxx széria gyengébb mint a 2xxx és a XEON-ok, a való felhasználásban viszont tényleg nagyon odaver...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lost Records: Bloom & Rage – Tape 2 teszt
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Formula-1
- Politika
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Lexus, Toyota topik
- World of Tanks - MMO
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- ELADÒ: Intel i5-11400F Processzor
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 7 5800X3D AM4 processzor (garanciális: Alza, 2025.11.11-ig)
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Egyedi ékszerdobozka
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest