Hirdetés

Zalman CNPS9500 processzorhűtő

Szemrevételezés

Amikor a Computexen megláttuk ezt a különös felépítésű hűtőt, megnyugodtunk, a Zalmant továbbra sem kell félteni, ha fejlesztésről van szó. A forma ismét valami egészen egyedi, mellesleg a legkomolyabb KGST-s merülőforralók is elbújhatnak mögötte.

Talán mosolyunk nem volt elég csábító, de a többi nyálcsorgató kollégához hasonlóan mi sem kaptuk meg a kiállítási darabokat egy alaposabb barátkozásra, így várni kellett még pár hónapot, hogy ez állhasson boncasztalunkon:

„Ultra Quiet CPU Cooler” - olvastuk a kék dobozon, mely sokkal elegánsabb, mint a korábbi hétezresek plasztik borítása, csak a Cooler Master Hyper 6+ burkolata tudja felvenni vele a versenyt, de az is alulmarad - csomagolásból jeles.

Hirdetés

No de lássunk neki a vetkőztetésnek! A formát már ismertük az előzetesekből; lenyűgöző, ahogyan a Zalman ismét fittyet hányt a megszokott tervezési és kialakítási szokásokra, és valami olyat csináltak, ami egyediségével feltűnően kiemelkedik a konkurensek hadából. Külön dicséretes, hogy mindehhez nem használtak látványfokozó műanyagokat vagy más haszontalan elemeket - a CNPS9500 minden porcikája dolgozik.

Az emberi elme úgy működik, hogy az új dolgokat valami korábban tapasztalthoz próbálja hasonlítani; nos, ezt a terméket körbejárva nekünk a korábbi hétezres család, a Csillagkapu sorozatból ismert multidimenziós átjáró, valamint egy merülőforraló bestiális keveréke jutott eszünkbe, de ennek ellenére inkább létrehoztunk egy újabb fakkot a szürkeállományunkban, amire a CNPS9500 címke került.


CNPS7000 + csillagkapu + merülőforraló = CNPS9500

A cooler anyaga réz, tömege pedig meghaladja a fél kilót. A kilencven darab 0,2 mm vastag rézlamella összfelülete 3689 cm2, ezeket három darab heatpipe-spirál tartja egyben. Elképzelésünk sincs, hogyan kerültek a rézlemezek a csövekre; talán valami távol-keleti varázslat van a dolog hátterében, netán végigbújtatták őket az íves hővezetőkön.


90 lamella, több mint 0,36 négyzetméternyi felület

A CNPS9500 közepébe egy 95 milliméteres ventilátor került, melyhez hasonlót a CNPS7000-eseken láttunk. Vajon lesz belőle a CNPS7700-akhoz hasonlóan 12 centiméteres szélmalommal ellátott verzió is? A ventilátor dupla golyós csapágyazást kapott, fordulatszáma percenkénti 1350 és 2600 között állítható, a gyártó szerint eközben 18-27,5 dBA hangot produkál, meglátjuk - vagyis meghallgatjuk.

A levegőszállító a rézborda előtt egy magas tartóelemen kapott helyet, melyet csavarok fognak az alaphoz, de ennek ellenére sem tapasztaltunk zavaró rezonanciát. A borda viszont a hosszú merev hőcsöveknek köszönhetően minden kisebb ütődésre hangos kongó hangot adott, valószínűleg ezért kapott a ventilátor külön állványt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés