Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Szia!
Ez a memória kérdés elég érdekes ügy. Ha átlagos felhasználó vagy, nem biztos, hogy megérné a drága magasórajelű ram. Egyre figyelj: a low voltage-ra, azaz max1,65v-n műküdjön névleges frekin, mert - ha jól tudom - a prociba integrált memória vezérlő miatt nem ajánlott a magasabb feszültség.
(amúgy amit kiválasztottál 1,65v-t két az 1600-hoz, 1,5-t az 1333-hoz)Csináltam pár tesztet 3dmarkban, és az alap 1333 illetve az 1600 Mhz-n használt memóriák esetében mindösszesen 1 pont különbség volt ugyanabban a konfigban.
Magam részéről csak az everest memória sebességmérés értékeiben találtam különbséget, a gyakorlatban semmit, de bizonyára léteznek olyan, általam nem használt alkalmazások, melyek kihasználják a nagyobb memória sávszélességet.
-
nickwaren
tag
2100-on futó memónak 750-essel nekem ilyenek az arányok, ha megfelel neked viszonyítási alapnak.
Memó olvasás: 17679 MB/mp
Memó írás: 15093 MB/mp
Memó másolás: 21308 MB/mp
Memó késleltetés: 40.2 nsAmikor mondták, hogy az 1600-asok is e körül vannak, akkor megnéztem, hogy mit tud úgy. A memó írás tényleg csak minimális eltérést mutatot, az olvasásnál és másolásnál csökkent olyan 2000 MB/mp -tel, de ezt valószínűleg a mindennapi életben nem igazán érzékelhető.
A bclk állítás azért jobb, mint a szorzó-é, mert ha jól tudom, akkor azzal együtt nő a memó sávszélesség is. A növekedés meg a memória szorzó és a bclk szorzata. Pl nekem most 210 x 10=2100, de ez állítható lefelé, alapértelmezetten amúgy is alacsonyabb.
Tuning esetén is van turbo boost, valamint szerintem alapon is vinnie kéne a 3.3-at.
[ Szerkesztve ]
-
XaraX
addikt
Ram kérdés tényleg elgondolkodtató...
Holott van alternatív megoldás szerintem, pl. itt van ez:[link]
Szemtelenül olcsó, és sok sokkal drágább ramra erősen rápirít szerintem.
Ha kell link, adok szívesen, de meg is található könnyedén.
14k alatt kijön 2x4 gb, és semmivel nem rosszabb, mint drágább társai. -
tkesy
őstag
Hogy teljesebb legyen a kép, itt van egy 1600-as CL6-os ram eredménye, minimális tuning mellett...
>>>> The Truth Is Out There - I Want To Believe <<<<
-
Immy
őstag
Turbo boostnál ha alapból 3,3ghz-ig gyorsulna és feltuningolom 2,8ról 3,5-re akkor turbo boost mennyire emeli meg az egyes magok frekvenciáját?
1600 cl6 és 2000 cl9 között úgy látom memória elérésnél nincs olyan nagy különbség. Viszont a megnövekedett bclk órajel (160 vs 200) jótékony hatással van a cache elérésekre.
Csak a kérdés, hogy 200as bclk órajel eléréséhez mennyivel nagyobb fogyasztás társul?Immy
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
őstag
Csináltam neked mérést kétféle memóriafrekivel. Ime:
A 860-s mellé be lehet álítani az 1600-s frekvenciát az alapórajel emelése nélkül is.
A 3,3 GHz-t alapfeszen kell, hogy bírja, habár ha HT On esetén több feszt kíván mint ha csak 4 szálon dolgozik a proci (nálam ez 4 GHz-nél ez 0,03V-t + feszültséget jelent)A TurboBoost működik tuningal is, de ez alaplapfüggő is lehet. (korábban volt róla szó, hogy az ASUS P7P55D lapoknál a legújabb bios 150-s bclk felett nem engedi a SpeedStep technológiát)
-
Recon666
Közösségépítő
Nálam engedte turbo boostal 4ghz-et is (XMP bekapcsolva), igaz itt már a feszültségeket low-ről high üzzemódba kellett állítani, nem volt valami energiatakarékos de jobb hűtő hiányán vissza raktam gyári beállításra, szerintem feljebb is ment volna, a fogyasztás meg olyan sokkal nem nő.
-
őstag
Hali!
Elején leszögezném, hogy "koca"tuningos vagyok, azaz amikor elkap az ihlet össze.vissza állítgatok mindent a biosban és vagy jó lesz vagy nem
Kérdéseidre a válaszom:
HT: bekapcsolva használom én is, de amikor a magasabb freki az előny, akkor kikapcsolom, mert így könnyebb stabilizálni a procit kevesebb feszkóval.
TurboBoost: természetesen a tuningal arányosan nő annak is az értéke. A 860-s procinál 21 a normál szorzó, 4 magnál 22, 2 magnál 25 és 1 mag esetében 26-ra változik az érték turbonál. A frekit meg a beállított bclk szorzatával megkapod. Az én alaplapom valamiért nem variál a magok számával, csak a plus szorzót használja, de ez lehet hogy beállítási probléma.
A DRram arányát 3:1-ig tudom levinni, de ilyenkor kevés a freki, mert 200-as bclk felett már macera az élet. Azért itt egy kép róla:
-
Motion_Blur
félisten
A memóriáknak vagy a memóriavezérlőnek?
Ha a memóriáknak adsz annyit, attól a procinak semmi baja nem lehet. Nekem jó 2 évet mentek az 1.5V-os Kingston ramjaim 1.9V-on (Intel és AMD rendszerben is) és még ma is működnek.
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Motion_Blur
félisten
1.15V környékén 3,5-3,6GHz-et tudnak ezek a procik stabilan (LinX).
3.8GHz-hez általában 1.2-1.25V kell, 4GHz-hez 1.25-1.3V.Az alapfesze meg minden procinak más, enyém ha jól tévedek 1.12V
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciókamerák
- Milyen TV-t vegyek?
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mini PC
- Milyen processzort vegyek?
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic