- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- OLED TV topic
- Gaming notebook topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Androidos tablet topic
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
tDr1v3r
veterán
válasz
FireKeeper #340 üzenetére
Igen, bar nem pontosan... annyira nem emlekszem uh tevedhetek, de pl. Gateron hazban a Cherry stem jo, de forditva meg mar nem annyira.
-
nyunyu
félisten
válasz
FireKeeper #340 üzenetére
Lábkiosztásuk kompatibilis, belső felépítésük/burkolatuk nem feltétlen.
Gateron alkatrészei nagyjából méretpontosak, így szabadon variálhatóak a Cherry alkatrészekkel.
(MX Brown alja+belseje, Gateron Brown rugójával, stemjével, átlátszó fedelével összeépítve)De pl. Outemu kapcsolókat nem lehet velük kombinálni, mivel ők nem egy az egyben másolták le az MXeket, más a ház formája, más a stem keresztmetszete.
Olyan kapcsolós billzetet csak komplett kapcsoló kiforraszt, új kapcsoló beforraszt módon lehet "tuningolni".Az meg nem annyira triviális, ha fém plate is van a billzetben.
-
FireKeeper
nagyúr
ezek a switchek amúgy footprint/burkolat kompatibilisek is, vagy csak a tetején a keycap a szabványos? szóval ha pl veszek egy kaihl/akármilyen switches billt, abba akár rakhatok később cherry-t vagy gateront?
-
FireKeeper
nagyúr
köszi az összefoglalót, igazából nem sietős, ha gariban kicserélik a 200k-mat egy nem defektesre, azzal elleszek egy ideig, ezt inkább nyárra gondoltam mint építgetős projekt, akkor lesz rá időm (és pénzem) remélhetőleg. a forrasztás nem gond, dolgoztam már SMD-vel, nem keveset, meg raszterpanelen is gányoltam sokat, hogy legyen tapasztalatom akár ilyen buhera-szereléssel - bár ha nem muszáj, ezt valóban hanyagolnám. gondolom ha valami újdonság van, vagy jó ajánlat, arról szokott szó esni itt a topikban, elmentem magamnak addig is.
-
nyunyu
félisten
Rossz PCBt linkeltem, mert azon egyenesen állnak a kapcsolók.
Úgy viszont a LEDek a kupak elejét világítják meg, ahogyan a beépített lock LEDek voltak régen.Helyette a B.87 R X2 PCB kell, amibe fejjel lefelé kell berakni a kapcsolókat, így lesz a kupakok teteje megvilágítva, ahol a világítós kupakszetteken a felirat van.
(Korábban látott egyedi DIY készleteknél (GH60, WhiteFox, stb) már eleve fejjel lefelé tervezték a kapcsolókat, gondolva a világítást igénylőkre...
Világítás nélküli billzeteknél amúgy tökmindegy a kapcsoló orientációja, kupak mind a négy irányban rácuppan az MXekre.) -
nyunyu
félisten
Nyilván sokkal egyszerűbb lenne, ha a Teamwolf X05-ből létezne ISO kivitel, akkor meg lehetne úszni ~55$+35$ *+15K HUFból az egészet, meg a hajad sem hullana ki a PCBre kerülő SMD alkatrészek vagy második esetben a pókháló forrasztásától.
*: Fekete hasú "sima" Gateron kapcsoló nem jó, ehhez a drágább, SMD LED kompatibilis változatokat kell venni, aminek átlátszó a hasa.
-
nyunyu
félisten
válasz
FireKeeper #335 üzenetére
Nem lesz olcsóbb, mint venni egy eleve kész TKL billzetet.
Winkeyless.kr-en széjjelnézve:
- B.87 X2 PCB 42$
- diódák 3$
- fehér LEDek 13$
- LED hajtó ellenállások 0.8$
- BBB akril ház ISO Enterre+rövid bal Shiftre konfigurálva 54$
- szállítás Koreából 20+$
- 120db Gateron Brown kapcsoló ~30$
- 4 rövid+1 hosszú plate mounted Cherry stab ~10$ (PCB mounted sem sokkal drágább.)
- magyar világítós kupakszett 15k HUFEz eddig 119$+15k HUF.
Esetleg lehet valamit faragni rajta, ha a LEDeket, diódákat, ellenállatokat itthon veszed meg valamelyik elektronikai szaküzletben, ezeknek jellemzően pár Forint darabja (1N4148 dióda ~3Ft, ellenállás * 4-5Ft? LED 20-30Ft?), de nem tudom, hogy mennyivel jönnének ki olcsóbbra, mint 17$.
(88x(3+5+30)=3300Ft, 11-12$.)Másik opció, hogy elfelejted a kész PCBt, és magadnak legózod a házat, majd kézzel pókhálózod a cuccot.
Ekkor kell:
- valami mikrokontroller agy (Teensy 2.0 18$? Arduino Pro Micro klónok ~5$)
- 1.5mm acélból/aluból kiszabatni egy ISO TKL billzet szabásmintát (korábban már linkeltem, hogyan kell legenerálni), ennek a pontos árát passzolom, anyaggal együtt párezer Ft.
- ház többi része? (szabásminta generátor meg tudja tervezni a szendvics szerkezet köztes rétegeinek szabását is, aztán kivágatod pl. akrilból.)
- csavarok, távtartók ? HUF
- 120db Gateron kapcsoló ~30$
- 4+1 plate mounted Cherry stab ~10$
- 88db dióda, LED, ellenállat ~3300 HUF
- huzalok, szalagkábelek a sorok/oszlopok bekötéséhez ? HUF
- zsugorcső ? HUF
- kupakszett 15k HUF
Ez Teensyvel 58$+18300 HUF+ ház+huzalozás ismeretlen ára.De ezt sokkal időigényesebb+macerásabb szerelni, és sok utánajárást igényel, meg egyes komponensek árait sem lehet előre megbecsülni, de valószínűleg nem lesz olcsóbb, mint a már készen kapható komponensekből legózni.
*: Ellenállatok méretezése LED függő, nem emlékszem pontosan, melyik színhez hány ohm kell, nélkülük egyből megdöglenének a LEDek az 5V-os tápfeszültségtől.
-
FireKeeper
nagyúr
sziasztok!
érdekelne, kb milyen költségekből tudnék kihozni valami ilyesmit:
-tenkeyless bill, de magyar ékezetes kiosztással (szóval gondolom vadászni kell majd a kupakot hozzá vagy csináltatni) szóval ilyen layout csak magyar billekkel
-gateron brown switchekkel
-háttérvilágítás, nem kell rbg, jó fix egyszínű is, bár ez gondolom megdrágítja a kupakokat
-ház igazából mindegy, ne legyen nyakló-nyeklő de nem kell h elpusztíthatatlan legyen.illetve valaki összefoglalhatná nekem nagyon röviden hogy mik is kellenek egy ilyen projekthez, hogy ne kelljen az egész topikot végigolvasnom (bár annyira nem is hosszú, talán majd a vizsgaidőszak után
). gondolom a switchek, kupakok, valami vezérlő (arduino vagy valami más mikro), ház, kábel, nyák és ennyi? lehet esetleg emberi árban kapni tenkeyless ISO kiosztáshoz cuccokat mondjuk, vagy valaki gyártott már ilyesmit? gondolom ez is olyan buli hogy ha magadnak kell egy példány akkor minden rohadt drága, de ha már többet is rendelsz akkor arányaiban olcsóbb, ezért is kérdezem, hogy csinált-e már valaki ilyet, van-e rá dizájn stb.
előre is köszi és bocs ha valami lámaságot kérdeztem.
-
markymango
tag
válasz
markymango #333 üzenetére
jav: mert bal oldalon van 4, a space billentyű alatt 5, mellette jobbról balról is 1-1 extra gomb.
-
markymango
tag
Sziasztok, nem tudom jó helyen keresem-e a megoldást, van egy kis billentyűzet problémám. Több rétegű probléma, indulok az elejével
Vettem egy régebbi "gamer" billentyűzetet, de csak azért, mert bal oldalon van 4, a space billentyű alatt 5, mellette jobbról balról is 1-1. Még PS/2 csatlakozója van, de USB-be dugtam átalakítóval. Mivel régebbi cucc, nem adtak mellé drivert, hanem úgy oldották meg az extra gombokat, hogy írásjelek és spec karakterek vannak rajta - ha játékhoz használnád, ezeket lehet hozzárendelni a mozgásokhoz. Gondoltam remap-elem őket, és a nekem fontos(abb) billentyűket teszek oda. Persze egyetlen remap programmal se értem célt, mert egyszerűen annak a karakternek fogják fel az extra billentyűket, amit eredetileg kiosztott rájuk a gyártó. + - * / stb. Tudtok esetleg valami drivert, ami nem márkaspecifikus, de PS/2 billentyűzetet tud konfigurálni? Mert az A4Tech csak az usb-s modelleket tudja csak.. -
bunfi
őstag
Tudnátok abban segíteni, hogy hol lehet a billentyűzet aljára ragasztható csúszásgátló talpakat kapni? Ebayen és Amazonon csak ilyen fekete/átlátszó lencsefejű "szarokat" találtam, de négyztest/csíkot egyet sem. Sajnos mocskosul primitíven van megoldva a Celeritason a szétszedés... a 10 centi hosszú gumipadok alatt vannak a csavarok és minden igyekezetem ellenére megnyúltak és így most billeg a billentyűzet.
-
F34R
nagyúr
Van mostanaban jobb fele TKL custom keyboard? alu haz stbb...
-
SaGa59
őstag
Ha a magyarul azt jelenti, hogy magyar ékezeteseket, akkor úgy nagyjából sehol. Vagy ha igen, jó kis felárért. Én egyszerűbbnek találtam átmenetileg lematricázni, aztán mikor megtanul az ember vakon gépelni, már nem érdekli, mi van a billentyűkre írva. Bár néhány nagyon ritkán használt karakteren erősen kell gondolkodni...
A legjobb talán blank készletet venni. Én most egy olyanra vadászom, emberi áron, ami blank és flat, azaz minden sorban egyformák. Amit most használok, az klasszikus cherry sapkakészlet egy régi billentyűzetről és a lentebb látható elrendezésnél kettő nem a saját sorában van, mert egyszerűen nem volt annyi belőle, hogy jusson. Az ESC és a \ gombok nem abból a sorból valók. Nem tragikus, de jobb lenne, ha illeszkedne.
A massdropon néha van ilyen készlet is, de már jó fél év egyet se láttam.
-
SaGa59
őstag
Igen, ha úgy veszed a cherry kapcsolókat, akkor többe fog kerülni a saját gyártás, mint egy pl a massdropon megvehető komplett készlet vagy darab.
Ha nem ragaszkodsz a cherryhez, hanem jó a gatheron is (és ki tudod várni a következő dropot), akkor olcsóbbra is kijöhet. A legtöbbe a kapcsolók kerülnek és kell belőle 60 db. A házat, nyákot vagy veszed, vagy legyártod, az ár ettől függ. A vezérlő, kábel és a diódák már filléres tétel, 20 dollár körül megvan az egész. A gombsapkák ára megint attól függ, hogy valamelyik gyártóét veszed, vagy a massdropon kivársz egy kedvező pillanatot és lecsapsz az adódó alkalomra. Azt ne felejtsd el, hogy a massdrop "megrendelés" csak hónapokkal később fog teljesülni.Esetleg játszhatod azt, amit én: szerzel egy használt cherry switches billentyűzetet (pl az ebay-en olcsón) és abból építed fel a magadét. Van benne kockázat, hisz nem tudhatod, valójában milyen állapotúak a switchek, de lesz benne 100 körül, van miből válogatni. Így gombsapkákat se kell venni, csak esetleg festeni és/vagy maricázni. Marad az elektronika, diódák, ház, nyák. Igazából nyák nem is kell, mert a nyákba ültethető switchek pont olyanok, mint a plate-be rakható, csak van rajtuk még egy pozícionáló "stift", de az nem zavar senkit. Az összekötés megoldható huzalokkal és a diódákkal. Az egész a plate-n múlik, amit olyat készítesz magadnak, amilyet akarsz, másfél mm-es alu vagy acél lemez a legjobb, de megfelelően merevítve műanyaglemez is jó lehett, vagy veszel egy kész lapot.
-
Nova96
őstag
Sziasztok első mechanikus billentyűzet vennék vagy csinálnék, de nagyon elveszve érzem magam sok olvasás után is.
Mennyiből lehetne megcsinálni egy ISO 60% billentyűzetet talán mx brown-al, ez tűnt a legjobbnak. Mert néztem árakat vagy rosszul néztem őket, de valahogy drágábbra jön ki mint "egybe vehető" pl. The WhiteFox Keyboard.
Nem vagyok képbe, hátha valaki felvilágosít mi mennyire . -
artiny
őstag
Mit lehetne tenni a billentyuzetemmel, a D betu nehezen veszi be?
tegnap engedtem jatszani a gepe egy kis vendeget aki nalunk volt, 4 eves hogy autozon...es a D betu most nehezen megy, pedig ott voltam mellette minidg es nem utotte vagy hasonlo....
Kivettem ezt a karaktert es alatta egy szilikon atlatszo gumi van...atoroltem vizes fullpiszkaval de meg mindig csinalja. Szoval az also reszre nehezebben reagal ha lent nyomom meg a D -t
Microsoft Sculpt Comfort Keyboard
-
SaGa59
őstag
Sziasztok. Végre elkészültem a prototípussal. A kiosztás még változhat. Egyelőre folyik a tesztelés.
Alapanyag:
72 Cherry brown kapcsoló (egy elfekvő Compaq billencsből kiforrasztva)
72 1N4148 dióda
72 gumigyűrű
1 Teensy 2.0
Gombsapkák ugyanabból a billentyűzetből (ezeket később valószínűleg cserélem majd valami egyforma profilú feliratmentesre)
1,5 mm-es alu lemez(volt itthon egy darab, ez adta meg a maximális méretet.
12-es rétegelt lemez maradék
Egy leselejtezett székből bontott műbőr és szivacs, a borítás és tenyértámasz. Ezt már kellett is igazítani, az eredetiről épp leért a csuklóm és nyomta a széle.
Öntapadós címke.Összköltség, így, hogy kapcsolót nem kellett venni, 5-7 rugó.
Munkaidő 10-12 nap, ebből 3, míg lombfűrésszel kivágtam az alulemez alapot.
A forrasztás 1 nap, rétegeltlemez „keret” és burkolás még egy, a többi a tervezés, kódolás „betanulása”, tesztelgetés, matricázás.Elsődleges cél: irodalmi szövegek gépelése (regényeket, novellákat, játékmodokat fordítok magyarra). A kiosztás emiatt lett ilyen. Az egyes karakterek előfordulása a magyar szövegekben volt a döntő. Meg az, hogy a kisujjra a lehető legkisebb terhelés jusson. De gyanítom, ez még a tapasztalatok alapján még változik majd.
-
tDr1v3r
veterán
Számomra sokkal jobb.
Hiányzik a fémház meg a plate-el is vannak bajaim (Massdrop-os, nem egy precízen kivágott valami, hajlik is a kicsit a jobb szélen), de kárpótolnak a Zealiok. Talán majd kicserélem egyszer... már ha sikerül valahogy, az összes switchbe raktam LED-et, így az kicsit vicces kör lesz.
Ami fura az az hogy hogy kell programozni... de nagyon nem kell hozzányúlnom szerencsére, átlőttem a nyilakat az ijkl-re plusz az fn-t a caps lockra 'szt kész, a többi annyira nem érdekel.
-
tDr1v3r
veterán
Na, valamennyire összeraktam, most a Poker capjeivel használom és... egész jó.
Elég komoly szinten tactile ez a 65g Zelio, elég simán fut a slider, nem rossz... bár szoknom kell, az előző hónapokban MX Blue-t használtam és ahhoz képest elég furcsa. De mindenképp jó.
A PCB nem rossz, bár szokni kell a programozását... meg a layout. Vicces a default, nagyon meredek a Pokerhez képest...
-
gregus021
tag
-
nyunyu
félisten
válasz
gregus021 #313 üzenetére
Egyedul itt talaltam Costar stabot, viszont jo dragan aruljak, 0.5+0.5+0.5=1.5$ egy 2U gombra valo, 1.75$ a szokoze.
Ez egy teljes meretu billzetre 7x1.5+1.75=12.25$ + szallitas.Cherry stabot viszont meg lehet uszni 9.2$-bol (+posta), felteve ha az elado nem keveri el a csomagot, mint az enyemet.
Neked csak a Costar stab insertje kell, gondolom a tobbi reszet nem torted el.
Ha a kupak aljan levo huvelyt torted el, az szivas, bar nemi kezugyesseggel+ragasztoval azt is meg lehet oldani.
(Osregi billzetrol bontott kupakokat faragtam a Cherry stabra.) -
gregus021
tag
Üdv! Sajnos letört a billentyűzetemben ez a stabilizáló "pöcök", és sajnos nincs lehetőségem újat rendelni, drágák a szállítási költségek. Van köztetek valaki akinek van felesleges, esetleg eladó darabja, lehetőség szerint Bp.-i átvétellel?
Előre is köszönöm a választ! -
SaGa59
őstag
OK, már csak valami olyasmi kellene, ami megszerkeszti hozzá a programot mondjuk teensy 2.0-hoz, hasonló technikával.
A mechanika kész, diódák beforrasztva, sorok, oszlopok összehuzalozva, billentyűkiosztás megtervezve, gyakorlatilag mechanikailag kész az egész, de még nem volt időm nekifeküdni, hogy megtanuljam a teensy programozását... -
nyunyu
félisten
Nem is tudtam, hogy ilyen egyszeru backplateet tervezni.
1. Itt megtervezed a gombok elrendezeset, kello pepecseles utan kapsz valami ilyesmit.
Ha kesz, akkor a Raw data fulon mindent kijelolsz, copy.2. Atmesz erre az oldalra.
Plate layout textboxba bemasolod a billzet adatait, aztan kivalasztod a kapcsolok kivagasanak alaprajzat, alkalmazando stabilizator tipusat, majd raboksz a Draw my CAD! gombra, es nemi varazslat utan kapsz egy szep abrat, amit kulonbozo formatumokban le tudsz tolteni tovabbi finomitas celjabol.Ha jol remlik, akkor az AutoCAD DXF-jet szoktak szeretni a CNC gepek, meg azt tudod pofozni a CAD progik tobbsegevel is.
-
macskajancsi
aktív tag
3M Rania-t vágott már meg itt valaki?
Mennyire szépen lehet billenytűzet-matricát utólag megvágni? (ha mondjuk nagy, és túllóg) -
dyuri
csendes tag
válasz
TESCO-Zsömle #306 üzenetére
Ilyen kis tetelben esetleg megkerdezed itt, hogy kinek van valamilyen maradek.
Nekem pl. van Cherry MX Clear es Gateron Brown, ha csak 15-20 kell.
A lenyegi kulonbsegek pedig itt szepen ki vannak fejtve: Deskthority wiki.
Roviden az elterjettebbek:
- Red es Black - linearis, nincs visszajelzes arrol, hogy mikor zar, inkabb jatekhoz ajanljak (red lagyabb, black kemenyebb)
- Brown es Clear - "taktilis", azaz van ujjal erezheto visszajelzes, vegyes felhasznalasra ajanljak (brown lagyabb, clear kemenyebb, hatarozottabb bump)
- Blue es Green - az erezheto visszajelzes mellett klikkelo hangot is ad, inkabb gepelesre ajanljak (blue lagyabb, green kemenyebb)Az ajanlasok tenyleg csak ajanlasok, sokan szeretnek kek kapcsolokkal jatszani es feketekkel gepelni. Erdemes oket kiprobalni, ha van ra lehetoseged.
Illetve mostmar egyre tobb kinai klon erheto el, sokkal baratsagosabb aron, es nem feltetlen rosszabb minosegben, ezeknek azonban mas lehet a szinkodolasa (pl. a Gateron legtobb szinkodja megegyezik a Cherry MX szinekkel, kiveve a Cleart, ami a Gateronnal egy szuperlagy linearis kapcsolo, lagyabb a pirosnal).
-
F34R
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #306 üzenetére
sokhelyrol. szerintem meg megvan a jegyzetem ott le van irva mindegyik tipus.
jo az angolod akkor innen hamarabb megvan [link]
massdrop (de innen tipikusan sokara jon meg minden.)
mechanicalkeyboards.com -
TESCO-Zsömle
titán
Halihó.
Érdekelne, hogy honnan lehet Cherry mikrokapcsolókat venni (15-20db), és hogy mik a lényegi különbségek az egyes színek között.
Előre is köszönöm.
-
SaGa59
őstag
válasz
macskajancsi #303 üzenetére
Van aceton mentes körömlakklemosó is. De ha akarsz még rá ragasztani, inkább ne használj körömlakk lemosót, mert annak van egy olajos összetevője, ami később megnehezíti a ragasztást.
Próbáld meg hajszárítóval felmelegíteni a matricát, olyan 50-60 fokra a legtöbb öntapadós cucc ettől fellazul és lehúzható. A műanyag ezen a hőfokon még nem enged, de a ragacs már talán igen. -
macskajancsi
aktív tag
Sziasztok!
Elrőre is bocsi, ha kicsit OFF leszek:
Gyári, vagy a gyárihoz meglehetősen közel álló billentyűzet matricát keresek.
Értem ezalatt, hogy nem a teljes billentyű tetejét foglalja el az adott színű/átlátszó matrica, hanem csak a betűk-jelek körvonalán lóg túl éppen 1-1.5mm-rel.
Ha valaki tudna javasolni egy helyet, ahol ilyet be tudok szerezni, azt nagyon megköszönném!Illetve van arra esetleg tipp, hogy a gyári matricát mivel lehet leszedni a billentyűkről?
Egy külföldi fórumon alkoholt és körömlakk-lemosót javasoltak, de félek, hogy az aceton nekiáll oldani a műanyagot is, ez sajnos tud ilyet...
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- Samsung Galaxy Watch 5 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest