- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fujifilm X
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kompakt vízhűtés
- Bluetooth hangszórók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bwoay
nagyúr
vagy akár mondhatjuk azt is, hogy ami Lenovo, az már nem Thinkpad!
a helyzet az, hogy akár tetszik, akár nem, a Lenovo dönti el, hogy melyik típus thinkpad, nem mi. más kérdés, hogy az Edge tényleg annyira kilóg, mint az X100, de ezek vadúj típusok, AMD-vel, meg minden "jóval", érdekesen pozícionálva. szóval lehet a kettő kakukktojás, de az SL miért? mert olcsóbb a T-knél és nem megy rajta a tpfancontrol?
-
thinkpadr500
csendes tag
Hello!
Tudna valaki kicsit bővebb (laikusnak is érthető) felvilágosítást adni arról, hogy milyen esetben érdemes használni a tpfancontrol-t. Nekem egy r500-am van p8700-es procival. 35-40 fok körül mozog a proci alapból. Az nem meleg. Viszont a venti ha nagyon halkan is de megy, már a bekapcsolástól kezdve folyamatosan. De nem zavaró.
Honnan lehet leszedni a legújabb verziót?
Előre is köszönöm a segítséget:
M.
-
Shadowfax
addikt
TPFanControl a barátod.
-
andersen10
aktív tag
válasz
metal01 #5682 üzenetére
"Érdemes a tpfancontrol-t feltenni (ha igen, hogy kell configolni)?": első körben az energiaséma beállításokat érdemes megnézni, aztán RightMark CPU-val takarékosabbra hangolni a procit. A ventit nem piszkálnám, nem lenne jó megfőzni azt a jó kis P8700-et...
"A színek elég haloványak": nézd meg az ATI vezérlőpaneljén nincs-e hasonló funkció, mint az NVIDIA digital vibrance. Nekem az segített. Másrészt ha kotábban glare panelhez szokott a szemed, azokat a csilivili színeket egy matt kijelző nem fogja visszadni. Valamit valamiért.
"A fényerő sem valami sok...": tipikus thinkpad gyengeség. A T400 high-nit és a tabletek kivételével nagyjából az összes Thinkpad elmarad az ipari átlagtól....húzd be a függönyt...
-
metal01
őstag
Hello!
Az R500-as gépemmel kapcsolatban lenne kérdésem.
P8700 (1066MHz FSB, 3M cache, 25W) 2.53GHz proci van benne. A venti a bekapcsolás pillanatától kezdve megy folyamatosan, igaz nem hangosan. Érdemes a tpfancontrol-t feltenni (ha igen, hogy kell configolni)? Vagy ez úgy normális ahogy van?
A másik a. kijelző, video:
15,4" WSXGA+, wide LCD (1680x1050, 200 nit, 500:1)
ATI Mobility Radeon HD 3470 (128MB / 128MB Hypermemory)A színek elég haloványak, lehet ezen állítani, vagy direkt ilyen? A fényerő sem valami sok...
Köszönöm a válaszokat előre is!
M.
-
TOZ
addikt
válasz
buherka #5625 üzenetére
Azert van nalam egy interval opcio beiktatva tpfancontrollal. Ezzel neha pulzal egy picit.
De szivesebben vennem, ha menne folyamatosan mondju ezeröcsin.
-
yanna
addikt
Visszaolvasva a megoldás:TPFanControl
-
evone
őstag
válasz
puhakex #4774 üzenetére
Szia!
Szerintem valami elromolhatott az alaplapodon, gondolom valami erzekelo. Ha manualba felprogetted a ventit, akkor legalabb ez jo, bar ez a legolcsobb. A smart mod azt jelenti hogy a tpfancontrol.inibe te allithatod be hogy hany foknal mennyire porogjon fel a venti. Ugye itt jonnek szoba a 0-7 szamok, ezzel tudod szbalyozni a fordulatszamot ertelemszeruen. A tpfancontrol.inibe ezt a részt keresd:
// Temp of lowest Level (commonly set to fan speed zero) of profile
// "Smart Mode 1" will switch from Celsius to Fahrenheit if set higher
// than 79 degrees. Temps of higher levels have no influence on F/C.
//
// profile "Smart Mode 1"
// change values and number of items for your needs
// Celsius: // Fahrenheit:es ezekutan jonnek szamok, azokat attudod irogatni a sajat ertekeidre.
Level=45 0 // Level=140 0
Level=55 2 // Level=150 1
Level=75 3 // Level=165 3
Level=80 5 // Level=175 7
Level=90 64 // Level=195 64én magamnak igy lőttem be. Nem tudom hogy a te gepednel eddig mivolt a normalis IDLE, gondolom nem is figyelted, de szerintem ez nem árthat a tiednek sem. Remelem tudtam segiteni.
-
yanna
addikt
-
TOZ
addikt
Asszony a kanape jobb oldalan ult, en mag a bal oldalon ;-), amikor felfigyeltem arra, hogy neki tobbszor megy a venti (ez meg lehet a tpfancontrol aldasos tevekenysege) es hangosabb is. A hangero osszehasonlitas soran mindkettot gep3000 koruli fordulattal forgatta a fan-t. (A dellen csekkoltam, hogy annyit forog, a T61-et megkertem a fancontrollal, hogy lesz szives 3000-t porgetni. A T61 a tpfancontrollal nagyon ritkan kapcsolja be folyamatos forgasra a ventijet. 50 fokos proci eseten elkezdi a szakaszos fujogatast es 1-2 perc alatt visszahul - igy allitottam be.)
D630 XP kitudja milyen service packkal (ceges gep)
T61 ubuntu 2.6.31-es PHC-s kernelA notebook amugy specifikacioban gyk. tok azonosak T7500-as C2D procik, X3100-as VGA-k es 2 giga ram.
Ja ami meg fontos, semmi extra nem futott egyik gepen sem. Netbongeszes wifin.
-
TOZ
addikt
Nalunk a haztajiban elofordul egy D630-as es egy T61 is. A D630 ventije (a mi haztajinkban) joval hangosabb. Tehat nem mondhatni altalanosnak az altalad leirtakat.
A teljes igazsag, hogy a T61en elve kevesebbszer kapcsol be (tpfancontrol), de ha bekapcsol akkor is halkabb, mint a DELL.(Tim82: self defence is not offense ... Free Satpal Ram ;-) )
-
lapa
veterán
üdv. T61 és T43p esetében van értelme újrapasztázni a cpu-t, gpu-t?
most néztem a neten a srác azt írta kvázi tervezési probléma van a T43p-nél, mert túl vastag a gpu felett a hővezető párna, egy az egyben az előző verzióból vették át. nem tudom mi igaz ebből, mert még nem érkezett meg a gépicsek. viszont a T61 jóval hangosabb, mint mondjuk a Dell Latitude. szerintem még úgy is, hogy szoftveresen gyógyítom tpfancontrol bigyóval.
valami másról is regéltek, hogy fél milivel lejjebb barkácsolni a ventiházat, meg hogy a venti tengelye felfekszik a nyákra és nem a mágnesben levitál.
szóval érdekelne, hogy ezek urbánlegendek-e, vagy érdemes valamit tenni és mit.
-
k-rock-atona
csendes tag
Köszi az információkat! Igazából hasonlóra számítottam, emlékeimben is valami ilyesmi élt, pl. ami a tpfancontrol használatát illeti. (Nekem úgy rémlik, hogy próbáltam, de nem akart működni...
) Azt megkérdezhetném még Tőled, hogy Linux alatt tudsz, illetve használsz olyan programot, amelyik az everest ultimate-hez hasonlóan egy helyen összegyűjtve látja el a felhasználót sok-sok hasznos infóval? Fordulatszám, hőmérséklet mindenképpen jól jönne benne...
Köszönettel,
k-rock
-
k-rock-atona
csendes tag
Sziasztok!
A következőkben fordulnék Hozzátok segítségért:
1.) Sajnos én is tapasztalok csattogást bizonyos billentyűknél a bal oldalon. Szeretném korrigálni, úgy rémlik, buherka írt be valamilyen jó módszert erre kétoldalas ragasztókkal... Az lenne a kérdésem, hogy mennyire szedhető szét a gép, hogy ne menjen kárba a garancia? Szívesen lecsekkolnám a ventit is, hogy mennyire poros, bár hőmérséklet és fordulatszám ügyében az újkori értékeket tapasztalom, tehát nem lehet komolyabb gond még szerintem. Egyébként mit javasoltok, milyen időközönként érdemes szétkapni a masinát (ha szét lehet garanciavesztés nélkül), és kitakarítani?
2.) A lenovo ventillátorvezérlése platformfüggetlen, vagy, ha windows alatt jó, attól még lehet érdekeseket tapasztalni linux alatt? Gondolom igen, csak ez indokolhatja a sokat olvasható linuxon sűrűbb tpfancontrol használatot... Suse LiveCD-vel forró levegő kavart kifelé, csak néztem...
Kicsit bíznék abban, hogy nem oprendzserfüggő, mert előfordulhat, hogy linuxot is tennem kell a gépre. Van valakinek tapasztalata a rosszabb vezérlésről linux alatt?
Bocsi, ha kissé láma volt valamelyik kérdés, gondoltam felteszem őket, hátha tud esetleg valaki segíteni...
Köszönettel,
k - rock
-
yanna
addikt
válasz
csiktor #4190 üzenetére
Gondom (kopp,kopp, kopp) nincs vele, inkább pont arra figyeltem föl, hogy 20-22 fokos környezetben a 38 fokos procit is hűsíti a venti 1800-2000 fordulaton.
A nagy kérdésakkor vetődött föl bennem, mikor a TPFancontrol alapbeállításait (asszem T61-hez) megláttam, mert ha jól emlékszem, ott 65 fokon indítja csak a hűtést.
Válaszod_ak_ :értelek, neked is
-
yanna
addikt
TPFancontrol használóktól -úgy tudom vagytok néhányan- kérdezem, hogy ki, milyen megfontolásból használja, miért "jó" a gyári beállításokat felülbírálni?
-
evone
őstag
Nah csinaltam egy profilt TPfancontrolba, igy 56 foknal indul el alapjaraton a venti, visszahuti 48 fokra es ott leall. Igy annyira nem fog gyakran beindulni remelem.
-
orrlyuk
aktív tag
válasz
marcitp #2898 üzenetére
Hát, nem akarok sokat offolni, de nagyon nagy mellényúlásnak tartom a t43-ast. Jó a teljesítménye, de a mai kétmagosokhoz képest már nem annyira. Jól össze van rakva, de a kijelzője nem a mezőny legjobbja. Akksit zabálja, tpfancontrol nélkül állati hangos, a merevlemez bővíthetetlenségéről regényeket írtak. És most az alaplap... Amúgy persze csodás használni, de ez azért kicsi sok a kompromisszumból, főleg, ha a vételárat meg a presztizst is tekintjük.
-
k-rock-atona
csendes tag
Sziasztok!
Tök jó ez a fórum, örülök, hogy rátaláltam! Eddig olvasgatva okosodtam nem kevés sikerrel, de most hirtelen lenne egy kérdésem, amire nem találtam választ. T500-asom van, s a venti aktuális fordulatszáma érdekelne, de nem tudom, hol nézzem meg. SIW nem látja a szenzoroknál, tpfancontrol meg azt ordítja, hogy nem lát semmit, talán szoftveres összeférhetetlenség miatt. Úgyhogy passz, pedig érdekelne a dolog. Tud esetleg valaki segíteni ebben a kérdésben?
Előre is köszi! -
cqr
aktív tag
Amennyiben ugyan azzal a programmal mérted (tpfancontrol-rmclock között könnyen lehet 7-8 fok is a különbség), és ugyanazzal az oprendszerrel (win7 rc és win7 prof telj. eltérően használta nekem a ventiket), és a környezeti hőmérséklet is hasonló akkor például lehet hogy:
- porosodik a venti.
-a több feltelepített program/futó process kevésbé engedi, hogy a proc speedsteppeljen.
Bár utóbbi 2-4 foknál nem valószínű hogy többet jelentsen, előbbinek signifikáns hatása is lehet.
Bár ettől még mindig lehet, hogy valami szoftveresen változott. Mivel méred ?Nekem a fan folyamatosan megy level1-en, így elég halk, és 20-22 fokos ambient mellett 31-34 fokos a cpu RM-clock-al, (tpf-el persze több) .
-
Tim82
félisten
válasz
FoxiestFox #2058 üzenetére
Samsung HM160HC. Néha belassul, igaz, általában nyitva egy Thunderbird, Winamp, rapidshare letöltés, Opera 8-10 füllel, háttérben TPFancontrol, vírusirtó és antispybot. Ilyenkor azért érezni, hogy csak 5400rpm.
Kb. félóránként-óránként egyszer ki is csapódik az olvasófej. Az átlaghőmérséklete 29-35 Celsius között van, 39 fölött még nem láttam. Egyszer három hétig magára hagytam a gépet (közben letöltés ment). Akkor kellett valaminek történnie, mert került rá két bad sector, de ezen lehet, hogy egy újraformázás segítene.
-
-
evone
őstag
Szerintem marhajó, nekem nagyon hianyzik, de a venti ne menjen allandoan. TPFancontrollal nem szeretek belenyulni a dolgokba, csinalja csak a bios , Vista meg Linux alatt jol teszi a dolgat kb.. Nem akarom hogy emiatt valami gond legyen.
Persze fut a TPF, de csak monitorozas miatt.
-
rage00
csendes tag
Amik a képen voltak azokat kb másfél óra internetezést követően kaptam. Amúgy ha a TPFanControl nincs bekapcsolva állandóan megy a venti 3000-3500-as rpm-en(ezt az értéket onnét mondom hogy ennyit ír ki a TPFC mikor elindítom.)
Videokártyához meg találtam megoldást, most már rendesen felismeri a win 7.
-
yodamastah
őstag
Pelda egy csendes gepre: X40 + SSD + Speedstep + agressziv undervolt (600mhz-en 0.7v-ig le lehet menni) + tpfancontrol
Az X40 igy gyakorlatilag 0 decibeles gep es az ssd miatt rohadt gyors. Semmi hangja nincs. 60 fok fole csak akkor megy a cpu ha 720p videokat nezek, igy neha bekapcsol a venti. Ha sima alap xvideket futtatok akkor marad a 0 decibel. (sorozatokat szoktam nezni neha rajta) Ugyanez igaz netezes, vagy word-ben munka, itt is marad a 0 decibel, es nem melegszik a gep.
-
mv
aktív tag
A t23-as öreglány elkényeztetett ezen a téren, szinte sosse ment a ventije, egy halk vinyóval teljesen csendes volt.
Az egyetlen ami zavar a T43-ason, az a hangos hűtése. A TPfancontrol és NHC meg összeakad, vagy alacsony fogyasztás vagy halk működés, a kettőt együtt még nem sikerült összehozni.
Ha valakinek lenne valami ötlete, szivesen venném.
Dottore : köszönöm.
-
-
Dottore
addikt
NHC helyett ott a Power Manager.
A TPfancontrolt addig használtam amíg eszembe nem jutott a BIOS-ban a ventilátor szabályozást a megfelelő opcióra állítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Call of Duty: Black Ops 6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Lenovo ThinkPad P17 Tervező Vágó Laptop -50% 17,3" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- RITKASÁG: MSI Big Bang Z77 MPOWER
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest