Új hozzászólás Aktív témák
-
X-COM
nagyúr
de hasznos kis topic, én is megleptem karácsonyra magam egy géppel (na nem SLR)
és próbálkozgatok, lúzer vagyok még, ahogy a kézikönyvet olvasgattam, úgy vesztem el a témában, de kicsit okosított pár hozzászólás itten
tényleg, a könyv, valami ajánlás? na nem akarok full profi lenni, de hogy azért tudjam mit kell tekergetni ilyen-olyan környezetben és ezt olyan hülyegyerek módján elmagyarázva
[Szerkesztve] -
csiga997
őstag
válasz
Cpt. Zsöci #46 üzenetére
Kis állványok azért máskor is jók. Pl nekem van egy Manfrotto 209-esem, ami nagyon jó pl. templomokban ahol a nagy állványokat nem nézik szivesen viszont ezt frankón le lehet rakni bármelyik pad támlájára. Szobában asztalra téve is jó. Amúgy igen könnyű, talán 10 deka lehet az egész. Akár zsebben is elfér, és elég stabil.
Vakut csak akkor érdemes venni, ha van a gépen vakupapucs. Egyébként csak pénzpocsékolás, mert nem tudod normálisan szinkronizálni a géphez. -
levy1983
aktív tag
válasz
Cpt. Zsöci #46 üzenetére
120%, hogy ezt a gépet veszem...és azért nem tudok nagyobbat venni bele, mert a Sony ''első'' gépei csak 128Mb-ig fogadnak ilyen kártyákat...ugyanúgy, mint pl. SE P800, P900 telcsik is, csak az MS Duo...
-
Cpt. Zsöci
tag
az már biztos, hogy ezt a géped veszed? mert nem egy mai darab...
miért 2x128? miért nem 1db 256-os vagy 512-es?
előbb állványt vegyél, ne vakut....
az a kis állvány amit említelltél, arra jó, ha pl a földről akarsz fotózni, mert anotmál állványok nem nagyon mennek 40-50cm alá -
levy1983
aktív tag
válasz
Cpt. Zsöci #43 üzenetére
hálásan köszönöm segítséged, vérgre valami ''emberibb'' formájú megfogalmazás, és Zsigának is köszönöm a linket, ott is hasznos dolgok vannak...
igen, tudom, hogy a 8Mb sz*rra sem elég, ezért már berendeltem 2*128Mb-os MS-et...
az elöbb nézelődtem, és rá kellett jönnöm, hogy nem mostanában veszek ilyen szürőket, mert szomorúan tapasztaltam, hogy 25-30k-ba kerül a külső vaku a gépemhez...megér ennyit? (1m - 8m hatótávolság) -
Cpt. Zsöci
tag
hát ha ezekkel a fogalmakkal gond van, akkor még a gépvásárlással is várj, vagy legalábbis mindenképp vigyél magaddal egy hozááértőt....
ISO: fényérzékenység. A filmes gépeknél ez a film tulajdonsága (ASA), minél nagyobb a fényérzékenység annál kevesebb fény elég a fotózáshoz. A digitális gépeknél ezzel nagyon csínnyán kell bánni, mert minél nagyobb az ISO annál több zaj az elkészült képen. Sajnos ez ma még sok profi gépre is igaz, én azt javaslom, hogy ezt csak végszügségesetben állítsd 100-as fölé de ha lehet még lejjebb vedd..
fehéregyensúly: ezzel lehet bállítani a képek színhűségét. az AWB automatikusan állítja ezt, de ez persze nem mindig megbízható. a legtöbb gépben lehet ezt manuálisan is állítani, ami annyit tesz, hogy valami olyanra ''nézel a géppel'' ami szabadszemmel fehér (pl olyan fal amit fehérfényű lámpa világít meg .. nem sárga!) és a megfelelő gomb megnyomásával beállítod azt ''alapfehérnek''. Ez persze csak az adott fényviszonyok között lesz megfelelő, szóval ha jelentősen változnak a fények (más helység, kültér/beltér stb,) akkor újra kell állítani
blendeérték: minél kisebb annál több fényt enged be, de annál kisebb a mélységélesség. Ez az amit elsősorban állítani szokás, hogy megfelelően exponált képet kapjunk (nem túl sötét/világos, vagy épp a pillanatnyi igényeknenk megfelelő). Alapgépeknél általában 2,1-8,0 ig lehet állítani, de ez alapvetően az objektív tulajdonsága, vagyis speciális obiknál ''extra'' értékeket is fölvehet (pl. 22). Hozzá kell még tenni hogy a kompakt gépek objektívein a bezoomolással általában nő a minimum érték is (értsd: nem lehet pl 4,5 alá állítani). (kivétel ezalól pl a Pana DMC-FZ20 as aminek a 12X zooma mellett is lehet a 2,1-est használni -- mindnekinek ajánlom, hogy olvassa el annak az obinak a speckóit, mert nagyon komoly egy kompaktgéphez képest).
záridő: mennyi ideig exponál a gép másodpercben megadva. ezt szokás másodsorban állítani a helyes exponáláshoz. azt szokták mondani, hogy 1/60 fölött (értsd ennél tovább tartó exponálásnál pl 1/40) már nem nagyon szabad kézből fotózni, mert bemozdul a gép, de ez persze helyzet és ember függő, nekem pl viszonylag stabil a tarásom általában 1/15-nél is sikerülnek a képeim, ha meg megtámasztom akkor méginkább... Ha igazán fölviszed a záridőt akkor lehet olyan elmosódott képeket csinálni (állványról). Ez nem az objektív, hanem a gép tulajdonsága..
B záridő: addig exponál a gép amíg lenyomva tartod a gombot, vagy ameddig nem nyomod meg újra (gép függő) ez kevés kompaktgépben van meg...
Expozícó korrekció: ha nem full manuálisra állítod akkor ezzel tudod állítani, hogy mennyire legyen sötét/világos (ie. alul/fölülexponált) a képed. általában +/-2 értéket lehet lépni 1/3-os léptékben...
középpontosan súlyozott szpot fénymérés: ez a fénymérés egy fajtája a lényege hogy leginkább (nem csak) a kép közepéből méri a gép a fényt (ejj de magyarosra sikerült) Most itt nem írom le a fénymérés többi módját, mert az hosszú lenne és márka függő is, szal arra inkább keress rá google-n...
-
levy1983
aktív tag
válasz
Cpt. Zsöci #38 üzenetére
köszi Neked és mindenkinek a segítséget...a gép már megvan, illetve csak át kell vennem, mint írtam egy Sony DSC-S75-ös lesz...
amúgy csak azért gondolkodtam el ezeken az objektíveken, meg szűrőkön, mert viszonylag olcsón hozzájuthatnék, amolyan alkalmi vétel lenne...és tudom, hogy még a békasegge alatt sem vagyok a fotózásban, de most meg tudnám venni őket az eredeti ár töredékéért...de úgy nézem lebeszéltetek a dologról...így legalább marad némi kp a pénztárcámban... -
Cpt. Zsöci
tag
egyetértek
a legfontosabb minenképp az állvány
a vakut azért meg kell tanulni használni és a jobb fajta nem is túl olcsó, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb digitális gépnél nincs is hovaföltenni (nem dslr-ről beszélek), viszont sokat segíthet az tény. Viszont a legtöbb digigépben már lehet állítani a vakuerősségét, ami sokat segíthet... -
Cpt. Zsöci
tag
Szerintem, ha annyira értesz a fotózáshoz, mint amennyire az a hozzászólásaidbó látszik (nem flémként mondom, hanem tanácsként) akkor egyelőre ne foglalkozz a különböző szűrőkkkel, mert nincs rá szükséged. Több mint fél év is eltelhet, hogy igényed legyen rájuk, akkor is ha aktívan fotózgatsz, sőt rosszabb esetben az is kiderülhet, hogy nem neked való a fotózás, mert néhány hónap után megunod. Ebben az esetben csak pénz kidobás lenne az egész (és sajnos ezeke az előtétek 10rugó fölött kezdődnek...).
Viszont ha megírod nagyjából mennyi pénzed van a gépvásárlásra esetleg tudunk ajánlani egy két gépet...
és akkor mégegyszer nem nagylátókörű, hanem nagylátószögű .. merthogy ugye arról van szó, hogy mekkora szögben képes az obi a világot befogadni ... ennnek a nagyon eldúrvított változata a halszemoptika.. -
csiga997
őstag
Hát, ha te halszem optikával akarsz szobában embereket fotózni, akkor inkább azt javasolnám, hogy ne tedd. Nagylátószöggel amúgy sem célszerű embereket fotózni, hacsak nem karikatúrák készítése a cél. Amúgy elég kevés olyan eset van, amikor egy ~35mm-es nagylátószög ne lenne elég egy csoportképhez.
Szerintem vedd meg a gépet, próbálgasd, hogy mire jutsz vele, és ha nagyon korlátozottnak érzed a lehetőségeket akkor vegyél rá mindenféle előtéteket.
Amúgy szobai fotózásnál ami sokkal fontosabb:
- egy állvány
- normális vaku -
Igazából látszik csak mégse. Mivel hogy tulajdonképpen azon semmi nem látszik, csak valami tájékoztató lejjegű dolog. Még az élesség sem igazán látható rajta, egyszerűen azért, mert túl kicsi a felbontása/színmélysége stb.
A tükrön viszont tényleg azt látod, ami az obin átjön... -
csiga997
őstag
Szerintem ne vedd meg egyből, csak ha mondjuk fél év múlva is úgy látod, hogy nem tudsz nélküle élni. Sokkal olcsóbb pl. hármat hátralépni.
Esetleg nézz meg olyan modelleket ami alapból tud nagylátószöget. Pl. Nikon 8400, mondjuk ez nem ugyanaz a liga, ha az árat nézzük. -
levy1983
aktív tag
nevezetesen arról van szó, hogy Panasonic FZ10 helyett Sony DSC-S75 mellett döntöttem... úgy ítéltem meg, hogy ez egyenlőre megteszi, hogy megtanuljam a fotózás alapjait... a Pana túl sokat veszített volna értékéből pl. 1 év során, míg ez a Sony nem fog annyit, mivel jóval olcsóbb volt/illetve lesz. ~55k volt az árkülönbség... vagy ezt is rosszul láttam?
-
csiga997
őstag
A tükörreflexes gépnél egy segédtükör vetíti a képet egy pentaprizmán keresztül a keresőbe. Amikor lenyomod a gombot, a tükör felcsapódik, zár kinyit és a kép a filmre/ccd-re vetül. Ennek az előnye, hogy a felvevőobjektíven keresztüli képet látod a keresőben, ergo a szűrők stb. hatása rögtön látható.
-
zsiga667
addikt
Hosszú lenne és már mennem kell, szóval itt egy link:
Bővebben: link -
csiga997
őstag
Azért az ilyen nagylátószögú konverter+adaptergyűrű vigyázni kell, mert kitakarhatja a kép szélét (szép magyar szóval vignettál).
Optikai zoomnak természetesen működnie kell.
Digitális kameránál egyedül a polárszűrőnek lehet értelme, a többit mind meg lehet csinálni fotosoppal otthon. -
zsiga667
addikt
''úgy látom szerencsém van, és kifogtam egy egészen komoly tudású tanácsadót... ''
''amúgy gondolom Te elég sokat fotózol.''
Hobbifotós vagyok, de tervezem hogy elvégzek valami fotósiskolát. Egyetem mellett egész jól lehetne vele keresni.
''Van értelme, látható eredménye szűrőknek? (polár, UV, szín...)''
UV mindenképp kell, bár nem UV-szűrésre (azt elég jól szűrik az objektívek különféle bevonatai is), hanem mechanikai védelemnek.Inkább a párezres szűrő karcolódjon meg mint az esetleg többszázezres objektív...
A polárszűrő szintén hasznos, a vízen/üvegen/fémeken látható csillogásokat szűri ki (ami gyakran zavaró, néha viszont nagyonis fontos része lehet egy képnek...), illetve mélyíti az ég kékjét. Alapvetően szebbek lesznek tőle a kültéri képek.
Színszűrő digitgéphez nem igazán kell, megoldható a fényképezőgép beállításaival vagy Photoshoppal szvsz.
''Azért kérdem, mert úgy döntöttem, hogy inkább veszek egy olcsóbb gépet - de sok manuális beállítással, meg hogy lehessen rajta kipróbálni ezeket a szűrőket/objektíveket - és azt rendesen ''felszerelem''. (objektívek, szűrők.) minthogy vegyek valami drágát. Szóval van értelmük ezeknek?''
Én inkább vennék drágább gépet, annyit nem számítanak az ilyen extrák, és igazából a szetted legdrágábbdarabja ígyis a gép lesz. Még ha SLR-ről lenne szó, ahol egy profi szettnek csak töredéke a gépváz ára...
De ha pontosan leírnád az elképzeléseidet akkor könnyebben tudnék tanácsokat adni.
''Mennyire jók ezek az ''objektívtisztító'' ecsetek? Érdemes ilyenre is kiadni, vagy lehet sima rongyal törölgetni?''
Én szemüvegtisztító kendővel tisztítom az obijaimat. Ecsetből pumpást érdemes venni, amivel először lefújod a port, utána meg szinte mindegy hogy mivel törlöd, csak a porra kell nagyon vigyázni. -
levy1983
aktív tag
még annyit szeretnék kérni, hogy valaki magyarázza el ''mezei'' kifejezésekkel, hogy melyik kifejezés mit takar? (vagy ha megadtok egy olyan linket, ahol normálisan le vannak ezek írva, nem sok szakszóval, akkor az is jó...)
-érzékenység (iso 100/200/400)
-élességállítás módja: TTL
-fehéregyensúly
-blendeérték
-záridő
-B záridő
-expozíció korrekció
-középpontosan súlyozott szpot fénymérés
előre is köszönöm... -
levy1983
aktív tag
úgy látom szerencsém van, és kifogtam egy egészen komoly tudású tanácsadót...
amúgy gondolom Te elég sokat fotózol. Van értelme, látható eredménye szűrőknek? (polár, UV, szín...) Azért kérdem, mert úgy döntöttem, hogy inkább veszek egy olcsóbb gépet - de sok manuális beállítással, meg hogy lehessen rajta kipróbálni ezeket a szűrőket/objektíveket - és azt rendesen ''felszerelem''. (objektívek, szűrők.) minthogy vegyek valami drágát. Szóval van értelmük ezeknek?
Mennyire jók ezek az ''objektívtisztító'' ecsetek? Érdemes ilyenre is kiadni, vagy lehet sima rongyal törölgetni? -
zsiga667
addikt
Makró témában nagyon alapszintűek az ismereteim.
A különbség az, hogy egy makro lencsével közelebb mehetsz a tárgyhoz, így az apróbb részleteit is láthatod. Olyan mintha kis nagyítású mikroszkóppal néznéd.
Egy teleobjektív minimális fókusztávolsága lehet akár több méter is, 2-3 méterről meg hiába a ''10x optikai zoom''... -
zsiga667
addikt
''azért kell rá adaptertubust vennem 45ről 52re, mert még nem találkoztam 45-ös szűrőkkel, de lehet megint csak én bambultam.''
OK, értem. Így fejből nem vágom én se hogy van-e 45ös szűrő.
''de még arra mindenképp kíváncsi lennék, hogy: felteszek a gépemre egy 45-52-es adaptert és arra pl. nagylátókörű objektívet. ebben a helyzetben használható a gépem optikai zoom.ja, hiszen az is mozog ki-be...''
Igen, mozog ki-be, de elvileg arra teszed rá a konvertert, így az is mozog vele együtt. De az a legegyszerűbb ha a vásárláskor elviszed a gépet és kipróbálod.
''bocs a mezei foglamazásért, de hát nem vágom a szakkifejezéseket...
''
Amíg értjük hogy mit akar mondani a másik addig semmi probléma. -
levy1983
aktív tag
-
levy1983
aktív tag
azért kell rá adaptertubust vennem 45ről 52re, mert még nem találkoztam 45-ös szűrőkkel, de lehet megint csak én bambultam. de még arra mindenképp kíváncsi lennék, hogy: felteszek a gépemre egy 45-52-es adaptert és arra pl. nagylátókörű objektívet. ebben a helyzetben használható a gépem optikai zoom.ja, hiszen az is mozog ki-be... bocs a mezei foglamazásért, de hát nem vágom a szakkifejezéseket...
-
zsiga667
addikt
''És ha ilyeneket rakok fel a gépemre, akkor ettől függetlenül használható az optikai zoom a gépemen?''
Igen.
''Valamint vannak a lencsék/optikák átmérői (37mm,45mm,52mm...)Ezeknél van külön külső ill. belső átmérőméret? Úgy értem, hogy ha veszek gépemhez egy 45-52mm-es adaptertubust, akkor arra gond nélkül tehetek 52mm-es nagylátókörű objektívet/szűrőt... stb...ugye?
''
Nem értem pontosan a kérdést, de azért próbálok válaszolni.
Ha az objektív szűrőmenete pl. 45mm-es, akkor arra 45mm-es szűrőt vagy egyéb felcsavarható kiegészítőt kell venni. Ha ezt egy 45mm -> 52mm adapterrel megváltoztatod (bár nem igazán látom ennek értelmét), akkor meg 52mm-es kiegészítőket kell venni.
''Szürők tekintetében ''hova'' érdemes szűrőt venni: Közvetlenül az adaptertubus ''végére'', vagy pedig pl. a telekonverter, nagylátókörű objektívre?
''
A szűrő(ke)t a nagylátószögű-/tele-konverter és az obi közé lehet felrakni szerintem, bár még nem láttam ilyet élőben (filmes SLR-em van), de a képek alapján a konvertereken nincs szűrőmenet. -
DVD_2_U
senior tag
128Mb-os SM kártyát cserélnék CF, SD vagy MMC kártyákra. Nem feltétel a méretbeli egyezés, mert sürgős lenne...
Keresek Canon EF vagy EF-S objektiveket, Canon Al-koffert, markolatot EOS300D-hez. -
DVD_2_U
senior tag
SLR... tükörreflexes gép, ha ez nem mond semmit, akkor olyan gép, amiről le lehet tekerni az objektivet, és lehet másikat tenni rá. Pl.: Canon EOS 1D, 10D, 20D, 300D... Nikon D70... etc.
-
levy1983
aktív tag
válasz
Zordkaszás #5 üzenetére
ha már itt tartunk: mit jelent az SLR gép? nahon láma vagyok...
-
levy1983
aktív tag
Köszönöm kimerítő válaszod!
És ha ilyeneket rakok fel a gépemre, akkor ettől függetlenül használható az optikai zoom a gépemen?
Valamint vannak a lencsék/optikák átmérői (37mm,45mm,52mm...)Ezeknél van külön külső ill. belső átmérőméret? Úgy értem, hogy ha veszek gépemhez egy 45-52mm-es adaptertubust, akkor arra gond nélkül tehetek 52mm-es nagylátókörű objektívet/szűrőt... stb...ugye?
Szürők tekintetében ''hova'' érdemes szűrőt venni: Közvetlenül az adaptertubus ''végére'', vagy pedig pl. a telekonverter, nagylátókörű objektívre? -
levy1983
aktív tag
Köszönöm kimerítő válaszod!
És ha ilyeneket rakok fel a gépemre, akkor ettől függetlenül használható az optikai zoom a gépemen?
Valamint vannak a lencsék/optikák átmérői (37mm,45mm,52mm...)Ezeknél van külön külső ill. belső átmérőméret? Úgy értem, hogy ha veszek gépemhez egy 45-52mm-es adaptertubust, akkor arra gond nélkül tehetek 52mm-es nagylátókörű objektívet/szűrőt... stb...ugye?
Szürők tekintetében ''hova'' érdemes szűrőt venni: Közvetlenül az adaptertubus ''végére'', vagy pedig pl. a telekonverter, nagylátókörű objektívre? -
csiga997
őstag
válasz
Zordkaszás #3 üzenetére
Egészen biztosan nem, mivel SLR-hez nem létezik nagylátószögű adapter (és nem is lenne értelme igazán.)
-
csiga997
őstag
Széleslátókörű lencse egyfajta tájékozott hüvelyes növény, főzeléknek lehet fogyasztani pl.
A nagylátószögű objekvítadapter, amiről te beszélsz however arra jó, hogy - mint neve is mutatja - nagyobb látószöggel tudj fényképezni. Egyszerűbben szólva, több ''ráfér'' a képre.
A telekonverter ennek az ellenkezője, azaz a kép közepét ''kinagyítja'', kvázi közelebb hozza a témát.
A szorzószámok amiket beírtál azt jelentik, hogy az objektív-rendszered eredő gyújtótávolsága mekkora lesz az eredetihez képes. Pl egy 70mm-es objektív+2x telekonverter=140mm. Viszont ennek az ára, hogy az eredő rekesz is 2x lesz, tehát pl 5.6 helyett 11.
A szorzószámok pusztán a gyújtótávolság-változás arányát jelzik és nem pedig minőségi fokmérőt, ezért nincs ''jobb'' közülük.
A márkanév számít, de csak bizonyos határok között természetesen.
Amatőr-nem-amatőr fotózás tekintetében pedig, profik ritkán bohóckodnak kis kitt-katt digitális kamerákkal, tehát ebből a szempontból nincs jelentősége, hogy mit veszel, mivel úgyse tudod újrahasznosítani igazán. -
levy1983
aktív tag
Szóval lenne pár kérdésem:
Mire jó a széleslátókörű lencse?
Melyik a ''jobb''? (0.5x vagy 0.7x...)
Mire jó a telekonverter?
Melyik a ''jobb''? (1.5x vagy 2.0x...)
Számít ezeknél a márkanév? (Amatőr fotózáshoz lenne egyenlőre, de nem bánnám ha nem kéne lecserélni őket, ha mondjuk idővel ''egy szinttel feljebb lépek...'')
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Projektor topic
- DOOM: The Dark Ages - Megérkeztek az első értékelések
- DOOM - The Dark Ages
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Ukrajnai háború
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen monitort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Videó stream letöltése
- További aktív témák...
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest