Aktív témák
-
BFeco
aktív tag
A notikban lévő akkukban mindig ''okos'' akkutöltő ill. monitor elektronika van már régóta (a régebbi IBM notim is már 6 éves).
Igen az akku lehuzásakor ''elfelejti'', majd újratanulja. IBM régebbi notihoz (NiMh) le is tölthető egy program (1 lemezes DOS-os progi) amivel kalibrálni lehet. Leméri néhány feltöltés és kisütés során, hogy mit tud az akku, és nem a kezdeti (tervezet) kapacitással (mAh) számol.
A cellacsere Ni-Mh akkunál nem problémás (forrasztani nem illik a cellákat!).
Li-ionnál.
AccPlus:
Bővebben: link
Smart Battery Workshop:
How to rebuild a Li-Ion battery pack:
Bővebben: link -
VaZso
senior tag
Tehát gyakorlatilag ez afféle intelligens töltõ?
Ír valami FCC-t, amiben a legutóbbi kisülési kapacitás értéket tárolja.
Késõbb ezt veszi 100%-nak.
Ez csak bizonyos esetben, visszajelzésre érvényes, vagy a töltést is befolyásolja?
Ha jól látom, az akkuk lehúzása után ez újrandul.
Most lehet, hogy hülyeséget írtam.
Érhet meglepetés, ha kicserélem a cellákat?
(Tényleg bocs a hülyeségekérrt...) -
BFeco
aktív tag
Li-ion az akkud?
Nálam akkor csinált ilyet egy notiban az akku, amikor egy vagy két cella már halódott (1 éves ill. néhány éves akkuk).
Ha van kedved és ''bátorságod'' akku boritást szétpattintod (ragasztva vannak). Nekem már törés nélkül megy.Eztán kisütés közben (notiban) méred a cellákat egyenként. Hasonló feszültséget kell mérned az összes cellán (egyre csökkenő). A gyenge cella el fogja árulni magát.
Feltöltéskor ua. mérni kell!
-
BFeco
aktív tag
Elég komoly:
A régi IBM Thinkpad 390 notimban is BQ2040 van az akkuban. (Elterjedt IC). -
BFeco
aktív tag
Panasonic HHR210A 1,2 V / 2200mAh
Kisütési görbék 0,2 CmA (420mA) 5 óra , 1 CmA (2100mA) kb. 60 perc, 2 CmA (4200mA) 25 perc. Az akkufesz drámaian lecsökken azonnal, nagy áramú terhelésnél 1, 25 V-ról 1,1-re!
[Szerkesztve] -
BFeco
aktív tag
Nem AA, AF!
GP370A FM 1,2 V 3700 mAh
Panasonic HHR380AL 1,2 V 3800 mAh
Nekem 2 éve, itt gyártottak le egy 8 db-os pakkot (ponthegesztés):
[Szerkesztve] -
HERR Z
veterán
feltesz rá egy wint abba a driverek java benne van, utána frissít egy intel chipsetdrivert....és kb ennyi...
utána meg vírusirtó és tsai, mintha rendes asztali gépe lenne....
pár spec program van előre telepítve, ilyen az akksitöltöttségjelző stb, ezeket meg netröl le kell szedni...és kész...3 óra alatt megvagy
Amúgy HP NX61100 is hasonló mint ez a gép -sőt elvileg a 915 többet fogyaszt mégis bír 3h-s filmet és 4-4.5 óra wordot...3600mah -s akksival
még szerencse hogy nem az az LGt vettük úgylátszik -
VaZso
senior tag
Notebookomban tönkrement az akku (nagy az önkisülése), szeretném benne kicserélni a cellákat. Tudtok olyan helyet, ahol ilyen cellákat árulnak (vastagabb és kicsit hosszabb, mint a ceruza [AA] elem)? 12V, 4Ah, NiMh (10 db)
---
''Ceruza'' akkumulátor 2,8Ah-ás változatban kapható.
A Notebook fogyasztása általában 1,5A, max ~3A.
Ezek az akkumulátorok képesek üzemszerû körülmények közt ekkora áramot leadni?
Bocsi a hülye kérdésekért... -
lorus 18
csendes tag
LG GS50-55H
ilyen laptopot kapott haver de driver cde az nulla.Mi a teendö? -
MasOyama
őstag
-
chan
csendes tag
nekem is ez a parám. két 2600-as (10.8V) akkum van laptophoz, nem tudom, mennyi idősek, használtan vettem őket a géppel együtt 10 hónapja..
kb. félév után egyszercsak leesett majdnem 0-ra a töltöttség az egyiknél57%-on volt talán, aztán negyedóra múlva (ekkor 47% lett volna) hirtelen standby-ba ment a gép, mert leesett 3%-ra. namármost 10%-nál szól a windows, de már ezt sem volt időm látni (azóta egyetlenegyszer volt időm látni a 10%-nál a figyelmeztetést, különben soha). feltöltöttem és következő alkalommal már csak olyan 15%-ról esett le ilyen hirtelen
még egy feltöltés és utána pedig majdnem teljesen tökéletes volt. de azóta is az van, hogy ha nem 0-ról töltöm fel, akkor leesik hirtelen 50% alatt valahol. ha 0-ról töltöm akkor talán csak 10% alatt esik le hirtelen. és ilyenkor ugyanúgy elmegy 2-3 órát mint amikor vettem
nem esküszöm meg erre, hogy ez a szabály (ennyire nem figyeltem), de ez a tendencia határozottan.
ja és ez mindkét akkuval van, egyszerre kezdték csinálni :angry: miután egyiknél ez megtörtént először, és mikor legközelebb a másikat használtam, annál is megtörtént ugyanúgy és az is javult a full feltöltés után.
aztán, néha tök lassan töltődnek fel, legalábbis nekem úgy tűnik. nem mindig. de talán néha a leesés után az elején lassan töltődnek..
lehet ez valami elkalibrálási hiba, vagy halódnak?? és az is furcsa, hogy egyszerre kezdték -
chan
csendes tag
hát ha 4400 mAh és 6 cellás, akkor az csak 10.8 V-on megy. azt mondtad, hogy 20W kell a gépednek. ezek után sajnos teljesen reális a 2 óra.. főleg ha haverodnak nem egészen ez a típusú laptopja van.
ha viszont haverodnak totál ugyanez a gépe van, akkor azért lehet figyelemreméltó a különbség. meg két hét alatt 8% degradáció szomorú kicsit sztem. -
5xl
tag
válasz
macilaci78 #22 üzenetére
ez korrekt adat, ennyit tudnak ezek
sőt ha megfingatod, még 1 óra alá is mehet -
5xl
tag
most nem azért mondom, de nekem tök ilyen notebookom van, csak asus
nekem 4 óra fölött bír, normál ''iskolai'' használat mellett
amúgy ha nem nyúlok hozzá, és le van véve a fényerő (nem nullára!) akkor 5 óra is van
és már több mint fél éves - nem tudom mennyit számít aksinál -
karib
addikt
Valszeg az egyik cella döglött az akkuban. A felújítás rizikós, nem csak kiakpom-berakom a cellákat, van benne elektronika is, amit néha át lehet verni, néha nem. Lutri - tapasztalt szakit kell találni, és még akkor sem garantált a siker. Egyik esetben akár jobb is lehet a végeredmény, mint a gyári akku, rossz esetben pedig nem jön össze semmi, legrosszabb esetben elsőre jónak tűnik, majd egy hónap múlva totál lehal az egész. Egy felújítást sem úszol meg 10-20 ezer alatt
Én külföldön néznék utángyártott akkut. -
sasa311
veterán
Sziasztok!
Kéne egy kis segítség laptop-akku ügyben.
Az a para, hogy azt csinálja az aksi, hogy feltöltöm. Addig minden ok. Utána járatom a gépet. 61%-nál egyszercsak leesik a töltöttség 3%-ra és sípol mint atom, pedig addig gyönyörűen megy (61%-ra 1 óra alatt ment le, pedig ment a battery eater nevű progi kis elemes tesztje, szóval az aksi minősége sztem jó).
A kérdés, hogy ez szerelhető? Mert a szervízbe azt mondták (sima pc szervíz) hogy ők nem tudják ugyan megcsinálni, de elirányítottak a Tátra utcába, hogy ott talán meg tudják csinálni, mert lehet, hogy kontakthibás az egyik cella az aksiban. Ilyen van?és ha igen mennyiért szokták megcsinálni, mert egy új akku elég húzós.
-
Gazala
aktív tag
válasz
macilaci78 #22 üzenetére
Én 270.000 FT-ért vettem és 1,6-os Dothan Intel Pentium M van benne, elvileg 1,5 GHZ-es de kaptam plusz 100 MHZ-et
-
Gazala
aktív tag
Nekem ha le van véve teljesítménye de filmet stb... szépen megy akkor 4,5 - 5 óra között bírja, ha fullon van minden én olyan dolgot művelek akkor 2,5 - 3 óra.
-
macilaci78
nagyúr
Hali!
Nekem is gondom van az aksi szuflájával, de nekem azt mondták, hogy ha nem notebook-proci (specifikusan kis fogyasztású), hanem normál proci van benne (normál magas fogyasztással), akkor az viszi az energiát rendesen. Az ilyesminek egy ismertetője, hogy 300.000 ft-nál olcsóbb gépben 2 GHz-nél magasabb proci van. Nos nálam 240.000 a gép és 2,8 GHz a proci, így bírja akksi nélkül full battery saving-ben alig 2 órát.
Ez van, de nekem inkább optikai meghajtó kell, mint pótaksi.
Csá! -
karib
addikt
A 3D teszt sokkal jobban megdolgoztatja a gépet, mint a Readers Test: 3D üzemmódban mindnen maxon fut, Readers Test alatt pedig amit enged, azt visszavehet a gép. Óriási különbségek jöhetnek ki - mindenképp próbáld meg a Readers Testet is (a beállításoknál lehet kiválasztani). Mondjk Celeron M esetén kevesebb lesz az eltérés, de azért egy próbát megér.
Mielőtt nekimennél a gyártónak, hogy a te gépedben valami nem jó, az akkucserés tesztet mindenképp megpróbálnám. -
sunone
aktív tag
Szerintem szivat a haverod, én is simán mondanék 30%-kal több üzemidőt bárkinek, aki a gépem akksija felől érdeklődik.
-
mryocee
csendes tag
Centrino Hardver Controlban gyönyörűen benne van, sztem minden P4-Mes notisnak kötelező cucc
Mindent tud a progi, egészen a akku elhasználtságáig. A gyári érték meg csak akkor teljesül ha minden ideális, tehát soha
-
karib
addikt
4 óra valszeg úgy megvan, hogy mindent maximális energiatakarékosságra raksz, képernyő, HDD kikapcs, és alapjáraton ketyeg a masina
Érdemes egy tesztet csinálni, pl. Battery Eater Pro tesztprogram Readers Test funkciójával. Energiagazdálkodást is meg kell rendszabályozni, pl: LCD fényerő 50% környékére, LCD lekapcsolást letiltani (elvégre munka közben sem kapcsol le), képernyővédőt kilőni, akkuszint riasztásokat szintén kilőni, HDD lekapcsolást mondjuk 5 percre állítani, aztán teszt. A BEP a végén egy grafikont is rajzol - ha egyenetlen a merülés (nagy ugrás van benne), akkor talán bele tudsz kötni. Ha szépen egyenletesen lemerül, akkor nehezebb a helyzet, sőt praktikusan szerintem lehetetlen bármit is tenned. Persze lehet menni verni az asztalt a forgalmazóhoz, első körben azzal, hogy mutassanak bármilyen felhasználást, ahol teljesül a megadott üzemidő.
Amúgy szerintem 2h kb. reális egy Celeron M-es gépre, pláne, ha kis akkuval szerelték, ami előfordulhat, hiszen pl. ott tud spórolni a gyártó. Tévedésből lehet, hogy a Pentium M-es modell üzemidejét írták az adatlapra. -
MasOyama
őstag
válasz
kapcs-ford #2 üzenetére
Mit mutat? Mennyire jó, vagy mennyire rossz?
-
HEBI
senior tag
Mit jelent neked az, hogy rossz az aksi?
Ha szép folyamatosan megy el belüle a szufla, akkor lehet öreg, de nem rossz az aksi. Viszont már láttam olyan rossz aksit, amely feltöltődött 100 %-ról 80-ig ment rendesen, azt leesett 2%-ra és szinte azonnal és kikapcsolt a gép. Na az rossz volt.
Mennyi idős az aksi? Mennyit volt használva? -
karib
addikt
Igazán biztosra szerintem csak egy lemerítős teszttel tudod megállapítani.
-
MasOyama
őstag
Van valami progi, vagy módszer amivel meg tudom nézni, hogy szar a a notebook aksija? Ugyanis Max. 2h-át bír, és 20w-ot fogyaszt. 6 cellás 4400 aksi van benne. Haveromnak az ugyanilyen aksi elviszi 3h-át a gépet.
Aktív témák
- Acer Aspire 3 - Netezős laptop (i3 + 256GB SSD + Win 11 + HD)
- StarTech USB C Dock - 4K 60Hz Quad Monitor - DK31C4DPPDUE
- HP Elitebook 845 G10 Érintő kijelző Ryzen7 Pro 7840U 32GB DDR5, Magyar Garancia
- Kedvező ár! Lenovo E460 laptop (14/i5-G6/8GB/128SSD)
- Kedvező ár! Lenovo Thinkpad E580 laptop (15,6FHD/I5-G7/8GB/128SSD/Magyar)
- Hp Probook 645 G4/Ryzen7 Pro/8 GB Ddr4/256 GB Nvme/HD kijelző/Jó aksival.
- Hp Probook i5-ös laptopom szép, újszerű állapotban eladó
- ASUS TUF Gaming F15 FX506LU laptop eladó
- 15 2023 MacBook Air 100% akkuval eladó
- Eladó Dell 15 colos laptop, teljesen hangtalan mert ssd van benne és halk a hűtése. Királykék színű
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest