Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
ha 12Vból 5V-ot szeretnél stabilan, és ellenállást teszel be, jó nagy .......... vagy.
5V-ról TTL és CMOS logikák működnek abban a szarban, ha ezekre 5.6V felett jut, b..tod
és akkor számoljunk, okoskám.
átlagosan 13V Ube (ami lehet 12-14.5V, de mindegy, higgyük el hogy mindegy, 4.0-V vagy 6V lesz a vége), tehát 8V kell essen rajta, 5V-on maximálisan 1A-t vesz fel papír szerint, de legyünk urasak, 800mA legyen elég neki...
P = U*I = 8*0.8 = 6.4W eldisszipálása kell, minimum 10W-os ellenállás kell hozzá.
R = U/I = 8/0.8 = 10ohm
eddig okés, csak egyet ne felejts el, elektroból meg buktasd meg magad.
A feszültség esés egy ellenálláson az azon átfolyó áram függvénye. tehát ha leállítd a cuccot, és nem vesz fel, csak 50mA-t, mert stand by állapotba kerül, akkor a 10ohmos ellenálláson mekkora fesz esik?
Ue = I*R = 0.05*10 = 0.5V
gratulálok, ön a leállítással együtt ki is dobhatja a cdromot.
ez az egyszer használatos cdrom.
És ha leterhelem induláskor 1A-el, mert töltene egy kondi?
Ue = I*R = 1*10 = 10V
ergó 3V marad, le is áll, és fel is ugrik a tápfesz, és meg is hal, első bekapcsolásra
szerintem a 60huf nem sok a stabil tápért, kedves mbit...
ha valamit nem tudsz, kérdezz, akkor okosodsz... -
OddMan
őstag
A 12V csak a motort hajtja az 5V pedig a cdrom logikai vezérléséhez kell.
Tegnap megépítettem, és működött is. Na mivel ok volt kerestem egy műanyagdobozt és beleszereltem a kész panelt. Utána gondoltam még 1x ellenőrizzük.
Itt jöttek a gondok. Véletlenségből fordítva dugtam a vezetékeket az akksira és persze a 7812 némi villámlás és füst kíséretében menybe szállt. A kérdésem, hogyha arra a vezetékre, amelyik az akksi 12 Voltjáról jön tennék egy 12V 1A biztosítékot, akkor az kivédené az ilyen hibákat?
Persze most már ráforrasztom a vezetékekre egy szivargyújtó dugót és azzal elvileg ilyenek, már nem fordulhatnak elő. A cdrom-ra egyébként az van ráírva, hogy 12V 1.3A, de szerintem ez sima zenelejátszásnál nem fog felvenni ennyit, mivel a motorja alig forog. Szal gondolom 32X sebesség mellett, van az 1.3A.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali médialejátszót?
- Ukrajnai háború
- Gyúrósok ide!
- Milyen videókártyát?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Xbox Series X|S
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Projektor topic
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Beszámítás! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest