- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Machado
tag
Sziasztok!
Vettem egy ilyen hifit a kocsiba. Tudom, nem egy nagy valami, de nekem megfelel. Ajánlanátok egy pár hangfalat hozzá olyan 5-6 ezer Ft értékben? Igazából semennyire sem értek hozzájuk, Media Marktban néztem SAL-t, de elvesztem a wattokban, decibelekben, utasokban, stb. Erősítő nélkül lesz a rendszer természetesen.
A másik kérdésem az lenne, hogy milyen csatlakozó az, ami a hifikbe megy bele az autóban? Mert konkrétan egy 25 éves Toyotám van és valami 25 éves fura, ma nem használatos csatlakozó van benne, szóval ezt is ki kéne cserélnem. :SKöszönöm a segítséget.
-
Robika37
csendes tag
Hali, jókat írtok csak kell még egykét apróság
legalább 1000 mikrós 25voltos kondenzátor a betápra meg egy 100 nanofarados
a nagy puferreli, a kicsi meg zavarszűrő, hütés kell böven mert az ic-k kb 1A-rel
terhelhetőek, esetleg egy dióda a tápfeszbe, akkor ha fordítva dugod rája max nem
megy, asszem létezik adapter kazetta, csak rá kell kötni+bele a magnóba oszt.
hadd menjen, a cd-rom meg lejátszógombos legyen hamár lehet válogatni
PC-bontóban adják fillérekért.
Na Csőváz -
TOM!K@
tag
Engem az érdekelne hogy egy 52Xes LGnek mennyi A kell??
Mert nemigazán láttam az enyémen ilyen kiírást, csak annyi van rajta hogy 5V meg 12V
Ha vki tudja pliz segitsen -
OddMan
őstag
Én megépítettem és nekem teljesen jól működik. Már egy hónapja használom, még a Badacsonyi hegyen is felszaggatunk meg vissza, de a régi sony lejátszó nem akadt meg sehol. Az 5Watt-os ellenállás meg nálam azért 5, mert ilyet tudtam szerezni egy tévéből. Mondjuk a mérete az elég hatalmas, szal jól bírja, bár egy 6 Wattos ellenállás jobb lenne.
Az viszont igaz, hogyha nem megy a motor, akkor kb. 1 perc után, már akadozik a lejátszás, bár engem ez nem zavar, mert álló motornál úgysem hallgatok zenét.
Jó építgetést mindenkinek. -
biker
nagyúr
ha 12Vból 5V-ot szeretnél stabilan, és ellenállást teszel be, jó nagy .......... vagy.
5V-ról TTL és CMOS logikák működnek abban a szarban, ha ezekre 5.6V felett jut, b..tod
és akkor számoljunk, okoskám.
átlagosan 13V Ube (ami lehet 12-14.5V, de mindegy, higgyük el hogy mindegy, 4.0-V vagy 6V lesz a vége), tehát 8V kell essen rajta, 5V-on maximálisan 1A-t vesz fel papír szerint, de legyünk urasak, 800mA legyen elég neki...
P = U*I = 8*0.8 = 6.4W eldisszipálása kell, minimum 10W-os ellenállás kell hozzá.
R = U/I = 8/0.8 = 10ohm
eddig okés, csak egyet ne felejts el, elektroból meg buktasd meg magad.
A feszültség esés egy ellenálláson az azon átfolyó áram függvénye. tehát ha leállítd a cuccot, és nem vesz fel, csak 50mA-t, mert stand by állapotba kerül, akkor a 10ohmos ellenálláson mekkora fesz esik?
Ue = I*R = 0.05*10 = 0.5V
gratulálok, ön a leállítással együtt ki is dobhatja a cdromot.
ez az egyszer használatos cdrom.
És ha leterhelem induláskor 1A-el, mert töltene egy kondi?
Ue = I*R = 1*10 = 10V
ergó 3V marad, le is áll, és fel is ugrik a tápfesz, és meg is hal, első bekapcsolásra
szerintem a 60huf nem sok a stabil tápért, kedves mbit...
ha valamit nem tudsz, kérdezz, akkor okosodsz... -
mbit
tag
cd lejátszához elég egy régi playgombos párszoros cd lejátszó is 500 ft-ért használtan. a 12V ott van készen, a 5v-hoz meg egy elenállás és kész. Minek stabilizátor? egy kis fesz ingadozás nem árt neki, ha leégne mégis, akkr se kárt a cdért, hisz nagy olcsón lehet kapni használt régieket szinte ingyen!
-
cortez25
senior tag
okok hülye kérdés, csak audió....
-
cortez25
senior tag
na ezt kipróbálom.....mp3-at le lehet játszani, vagy csak audio cd-t?
-
tibyke3
csendes tag
Sziasztok
Nekem egy régi 8X-os Lg cd író van így beépítve, és nagyon korrektül állja a rázkódást. Szerintem ha v.ki így akar fejegységet szerelni a kocsiba, érdemes beszerezni egy ilyen meghajtót. -
Batman2
őstag
Szevasztok
Biker, vagy aki már megalkotott ilyen autós CD-t!
Az 5V-os stabilizálás rendben van. De a 12V-os stabilizálás a legfeljebb 12.5V-ból elég érdekes dolog, mivel a félvezetőkön van legalább vagy 0.5V fesz.esés a nyitófeszültség miatt. Ez akkor problémás különösen, ha nem jár az autó motorja és nincs töltés. Ha van, akkor van vagy 13.5V, ugyhogy akkor nem probléma, bár a rendesen jelen levő zavarások csodálom, ha nem kergitik meg a CD-ROM-ot.
Na, szóval mia a gyakorlat, aki már megcsiált ilyet? Működik e?
Üdv.: -
OddMan
őstag
Többetek kérésére itt a leírás, amit nekem is úgy küldött ESP.
Én még egy jó nagy 5Watt-os előtét ellenállást is raktam a 7805 IC elé, mert rohadtul melegedett.
No meg én kazetta adaptert használok, szal nem kötöttem a rádió erősítő részére semmit. A kazetta adapter olyan 1300 Huf körül van.
Itt a kép, amit kaptam és bemásoltam lejjebb a leírást is.
Tehát:
A tápcsati (a CD-rom hátoldalán):
Szemből: 5 V ;test;test;12V
5V-ra 7805 (fesz.stabilizátor ic)
12V-ra: 7812 (fesz.stabilizátor ic)
a test egyértelmű
A hangot pedig lehozod az analóg audio kivezetésről lekötöd a rádió -erősítő- bemenetére!!!
Az IC-k: kb. 100Ft (a kettő), meg pár méter vezeték és kész!!!
Segítségül küldök egy rajzot (az IC-k elölnézetben vannak)...
Sok sikert : Tomi
OddMan
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
A 12V csak a motort hajtja az 5V pedig a cdrom logikai vezérléséhez kell.
Tegnap megépítettem, és működött is. Na mivel ok volt kerestem egy műanyagdobozt és beleszereltem a kész panelt. Utána gondoltam még 1x ellenőrizzük.
Itt jöttek a gondok. Véletlenségből fordítva dugtam a vezetékeket az akksira és persze a 7812 némi villámlás és füst kíséretében menybe szállt. A kérdésem, hogyha arra a vezetékre, amelyik az akksi 12 Voltjáról jön tennék egy 12V 1A biztosítékot, akkor az kivédené az ilyen hibákat?
Persze most már ráforrasztom a vezetékekre egy szivargyújtó dugót és azzal elvileg ilyenek, már nem fordulhatnak elő. A cdrom-ra egyébként az van ráírva, hogy 12V 1.3A, de szerintem ez sima zenelejátszásnál nem fog felvenni ennyit, mivel a motorja alig forog. Szal gondolom 32X sebesség mellett, van az 1.3A.
[Szerkesztve] -
mbit
tag
A cdrom 5V-os részét be kell kötni, hogy menjen a lejátszás?
Csak azért mert a floppy meghajtó gond nélkül megy 5V nékül is, igaz most cd driverről van szó.
Tudom, próbáljam ki, de ha tudtok segíteni, akkor köszi! -
Sick Boy
őstag
egy régebbi Chip magazinban részletes leírás volt erről, kapcsolási rajzzal!
Aki elővarázsolja, az megérdemel egy sört!!! -
tsu
tag
válasz
Cardinella #57 üzenetére
Az atx-csatin a zöld vezetéket valamelyik feketével összekötöd, bekapcsol a táp.
-
Cardinella
aktív tag
Kicsit off a téma; de látom, itt sok a témában profi ember megfordul.
Alaphelyzet: van egy szabványos ATX-es sz.gép tápom és egy CD-ROM-om, amit a tápról közvetlenül önmagában szeretnék működtetni. A gondom az, hogy mivel a táp nincs alaplapra dugva, így jelenleg meg sem nyikkan. Mit kössek-forrasszak össze, hogy működjön magában a rendszer?? Ha valaki tud használható tippet adni-linkelni, köszönöm. -
ESP
őstag
A kollégám már számos autóba beszerelte e világ legolcsóbb autóhifijét...
tutti működés és semmi de semmi ugrálás...
Ha gondolod hétfőn elküldöm mail-ben a hozzávalókat, illetve egy kis segítséget...
Az egész kijön 500Ft.-ból, persze +a cd-rom -
SAMYka
senior tag
Pontosan nem tudom hogy mi a neve. A srácét sem tom megnézni mert most Pesten van. Volt nekem is ilyen megoldás + láttam már egy-két embernél. Az a dolog garantált hogy sokkal szebben szól mint a kazetta, ha mégsem akkor a magnó fején kell állítani. Aki meg igazi minőséget akar az vegyen egy normális cd lejátszót autóba.
-
OddMan
őstag
De ennél a kazettás dolognál már elveszik a cd minőség vagy nem?
Szal ha a magnó feje szedi az adatokat, akkor az már nem cd minőség nem?
Egyébként mi ennek a kazinak a pontos neve? Utána szeretnék nézni a neten.
tsu: ezt egy kicsit le tudnád írni bővebben:
''Szétszedtem, a rádó tuner (egy fém doboz a panel valamelyik szélén) jobb és bal kimenetét megkerestem (rá volt írva a nyákra) megszakítottam, és egy kétáramkörös kapcsolóra kötöttem, ha rádióra volt kapcsolva a fejegység, ezzel a kapcsolóval tudtam váltani, hogy a rádió vagy a külső bemenet szóljon.'' -
SAMYka
senior tag
Nagyon egyszerű: Tesco metro meg ilyen helyen lehet kapni un. átjátszó kazettát, 1500-2500ft között van. Veszel egy ilyet berakod a magnóba van rajta egy kábel aminek a végén van egy kis jack csaktlakozó ezt pedig bedugod a cdbe előre a fülhalgató helyére és már kész is. Az áramellátáshoz meg ott a rajz. Nekem is van valami hasonló rajz amit megépítettem és a haver kocsijában már egy fél éve tökéletesen üzemel.
[Szerkesztve] -
tsu
tag
Én egy sony kazettás autórádióba csináltam ''line bemenetet''.
Szétszedtem, a rádó tuner (egy fém doboz a panel valamelyik szélén) jobb és bal kimenetét megkerestem (rá volt írva a nyákra) megszakítottam, és egy kétáramkörös kapcsolóra kötöttem, ha rádióra volt kapcsolva a fejegység, ezzel a kapcsolóval tudtam váltani, hogy a rádió vagy a külső bemenet szóljon. Tökéletesen működött, a hangerő és a hangszín szabályzás is. A kapcsolót meg felszereltem a műszerfalra. -
OddMan
őstag
Valaki?
-
OddMan
őstag
Na találtam egy lejátszót play gombbal.
Az autómban van egy rádiósmagnó 4db hangfallal. Hogyan tudom ehhez hozzákötni a cd-romot? Azt már tudom, hogy a cd-rom hátulján lévő analóg audio kimenetről fogom leszedni a hangot, de ezt hogyan kössem rá a rádióra?
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
Nekem is van egy sony cdrom-om, amit szeretnék beépíteni kocsiba.
A kérdésem, hogyha nincsen rajta ''play'' gomb, akkor megszívtam?
Ezt a régi olvasót már régóta nem használom pc-ben, ezért gondoltam, hogy jó lenne a kocsiba a rádiós magnó mellé.
[Szerkesztve] -
Apol77
tag
UP ! Jobbra fel
-
Shape
aktív tag
Up!
hogy meg legyen nekem is jobb oldalt ez a topik -
Tul
aktív tag
Akármilyen 7505-ös cucc jó hozzá, ezt többnyire tv-kben találsz leghamarabb, mert a vezértlés ott is 5v-ról megy. Szóval kiszanált régi tv-ben tuti lesz
Asszem a rajz bár primití és óvodás, de érthető
A kondik 100 mikrofarádosak legyenek és mindenképpen 12v felett. A két negatívot kösd a középső lábhoz, ide jön egyben minden negatív tyúkbél. A jobb láb a bemenő 12v, a bal a kimenő 5. Persze a pozitív
Ne felejtsd el hűteni, bár nekem nem melegedett, de a redukálás miatt keletkeznie kéne hőnek, biztos, ami biztos
-
biker
nagyúr
gyárilag nincs ilyen
veszekl alkatrészeket, azt összerakod.
vagy van az, amit ajánlok.
az uj autómban a régi technika nem működne sajnos, mert nem beszerelhető a magnó mellé.
2k-ért (erősen anyagár alatt) megkapod, ez egy tápátalakító és egy 2x25W-os végfok egyben, csak a hangszóró kell hozzá, még rádió sem, semmi.
ventillátoros bordával -
kecske18
csendes tag
re!
vágom a témát! de honnan szüljek én egy átalakítót a kocsiba, ami szivargyújtóról alakítja át a nekem a feszültséget? ne mondjátok hogy csináljak, mert inkább veszek egyetjó lenne ha ajánlanátok valami site szerűséget ahonnan vásárolni egy átalakítót...
köszi, csoki -
salazol
őstag
14-ért odaadom a majdnem új mp3 diskmanem, ha kell.
Az autómban akartam használni, de aztán megvettem Casoli cd-tárát, azt nem kell folyton elpakolni, ha leparkolok.
A 12 V-os stabkockával gond lehet, mert ha a bemenő feszültsége leesik a kimenő fesz + 2,5 V alá, tehát 14,5 V alá, akkor nem garantált a kimeneti stabil 12V. -
panizzi
aktív tag
szerintem alapból rossz a felvetés
CD-ROM helyett kell venni használtan mp3 diskmant
ezekhez elvileg kapható is szivargyújtóról töltő (nembeszélve arról, ha akkuval használod, nincs lópikula 7805 meg hasonló gányolás)
rázkódásvédelem meg szerintem köröket ver a pc-s cédére (nembeszélve az mp3-ról ...) -
biker
nagyúr
a stabilokat magad felé fordítod, írás feléd, fem felül.
ekkor a lábak:
1. bemenet
2. test
3. kimenet (12V)
vehetsz elvileg 1A-osat, elbírja, bár a névlegese több, ha 2A-est veszel, ami 100.-al több, tutti elbírja
Tehát 1.-re a tápfesz
2.-re a negatív
3-ról jön ki a 12V
ugyanez az 5V-nál is igaz
1000mikro kell mindenképp a 2-3 lábak közé, de tehetsz az 1-2 közé is, ekkor kell 4db
velük párhuzamosan 1-2 és 2-3 közé 1-1db 10n kerámia kondi
CD-rom bekötése meg érthető, rá van írva a cdrom hátuljára hogy 5-G-G-12
5V-test-test-12V -
kecske18
csendes tag
CSoki!
Szal a szitu a következő: az alábbiakat meg fogom venni a villamosági szaküzletben, DE utána mit fogok majd csinálni?
Hogy forrasszam a dolgokat össze-vissza? kapcsolási, vagy bekötési rajzot, vagy valami NYÁK tervet tudnál adni? mert ezt nem olyan egyszerű számomra megcsinálni, de mivel túltengek itthon cd-romokból (6 darab) ezért valamit le akarok vinni a kocsiba,hogy prüttyögjön ott is.... ehhez kéne help...
Ja, még valami: ha megvagyok a forrasztásokkal, akkor hova kössem be az egész szerkentyűt? mármint a cd-rom-omnál, mert nem akarom hogy rom legyen belőle, amúgy szerinted mit érdemes venni egy olyan cd-romhoz, ami 12 volton 1 amperes? 78s05? 1000 u 25V kondi is jó lesz? a célnak megfelel majd? lécci segíts ,mert nem igazán akarok kidobni az ablakon 25 ropit, mikor olcsóbban is megúzhatom, várom a választ....mielőbb, mert zene nélkül nem élet az élet
pá -
biker
nagyúr
7805 = 5V 1A stabil
78s05 = 5V 2A stabil
ami vicces, azért kell a 7805 elé, hogy ne 1.2A follyon át a stabilon, ami kinyírja, hanme csak 0.8A, mert a stabil IC lényegében egy nagy belső ellenállású tag, ennek az ellenállásást növeled meg az 5ohmal, ami által kevesebb fesz esik a stabilon, és nem termel annyi hőt, amitől elszállna.
a 78s05 elé term. nem kell ilyen
elé-utána én 1-1 db 1000u25V kondit tettem, meg 1-1 asszem 100n kerámiát.
összesen legalább 300ft volt minden hozzá, ja meg egy p1 hűtőborda kell még! -
Szagyu
csendes tag
köszönöm a segítséget!
-
BaLinux
tag
Nem tudok róla hogy lenne ilyen táp készen, mert amint említettem, attól függ milyen CDROM. Nem bonyi megépíteni, az alkatrészlista kb. ennyi:
-2x valamilyen IC
-2x 10-100 uF/16V kondi
-megfelelő hűtőborda amihez hozzá lehet csavarozni az ICket, és mögéjük hővezető szigetelés (csillám)
-vezeték
...és az egészet összeforrasztani megfelelően, ennyi. -
Szagyu
csendes tag
Esetleg a boltban tudják is, hogy milyen táp kell? mert ha igen akkor nekem nem kell vacakolnom vele. persze ha van készen ilyen
-
micro
addikt
válasz
Warlock_42 #11 üzenetére
Én zenére használtam, de lehet, hogy csak az volt egy leharcolt darab.
-
Szagyu
csendes tag
Mint mondottam nem vagyok egy vérprofi elektronikai műszerész. mi az a 78s05?
-
BaLinux
tag
Ööhh... alapvetően az 5 meg a 12 V-ot az aksiból kellene stabilizálni (normálisan azér 14 körül van), 7805-ös és 7812-es v hasonló IC-kkel. Mindkettő 3lábú: bemenet, föld, kimenet. Az nagyon nem mind1, mennyi ampert vesz fel üzem közben! Annak megfelelő IC kell hozzá. Olvasd el mi van a meghajtóra írva 5V DC meg 12V DC mellett, hány amper?
Nézem épp néhány CDromomat, és elég vicces.
egyik, mitsumi, 32x: 5v 0.6A, 12v 2a
másik, panasonic, 8x: 5v 1A, 12v 0.8A -
biker
nagyúr
nekem be van ragasztva a műszerfalba, és símán bírja.
persze macskakövön kifekszik
sokkal jobban bírják a rázkódást mint a hifi tornyok cd-i
5v-nak 78s05, ez 2A-t tud, elvileg 7805 is elég, de akkor egy 5ohm6W-os ellenállás is kell eléje. -
Szagyu
csendes tag
Az igen! Mutatós technika.
-
micro
addikt
válasz
Warlock_42 #6 üzenetére
Én otthon használtam egy Cyberdrive-ot a gépen kívül. És nagyon érzékeny volt minden kis mozdulatra.
-
Warlock_42
senior tag
Haverom egy Skoda 100-asba szerelt egy 24x-es noname CDRom-ot és semmi különösebb gond nincs vele. Egyedül erdei utakon ugrál. Szal vagy a PC-s CD-kben van jó rázkódásvédelem, vagy ez az egész rázkódás téma túl van marketingelve. A műszaki részhez sajnos nem tudok segíteni, kb. annyit értek hozzá mint te. De kivitelezhető. -
Szagyu
csendes tag
A rázkódáscsillapításon már agyalok. Majd megoldom. Kísérletező ember vagyok.
-
Szagyu
csendes tag
köszi
-
Szagyu
csendes tag
Nem vagyok egy nagy fizikus.
Autóba szeretnék berakni egy cd-t. Ennek kell 12V és 5V. Az 5V-ot, hogy tudom elővarázsolni az autóban. Előre is köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Megújult a PROHARDVER!
- Spotify
- Milyen asztali médialejátszót?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Vírusirtó topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- Acer Aspire 3 - Netezős laptop (i3 + 256GB SSD + Win 11 + HD)
- Eladó Apple 10.9-inch iPad Air5 Cellular 64GB - Space Grey model - 2023.09-es vásárlás
- Eladó Konfig I7-10700 32GB DDR4 512GB M2 SSD RTX5700XT 8GB K7!
- Félkonfigom eladó! (MSI GTX 1660 Super Gaming X, i3-10100F, HyperX Predator 16GB DDR4, FSP 500W)
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- AKCIÓ! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest