- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
torcipepe
csendes tag
általában leveszem a gép oldalát, kiállok az ablakba és kifújom.
egy másfél évente darabokra szedem a gépet, kiállok az ablakba, minden darabról lefújom a port. ami rajta marad, azt egy régi pamut pólóval letörlöm. erre rendszeresítettem egy pólót, amit kettévágtam. egyik fél száraz, a másik nedves (nem csöpög) rongy. nedvessel lehet a házat kívül, belül, vinyó tetejét, kábeleket, rácsokat, ventik lapátjait. szárazzal utána mindet áttörlöm még 1*. lapról, tápból, résekből ecsettel ugyancsak az ablakban állva és rendszeresen lefújva a meglazított port. a proci bordájáról zsepivel leszedem a pasztát, aztán megy a csap alá, majd szárítás hajszárítóval, száraz ronggyal letörlés, új paszta és összerakás. -
Shodan
őstag
válasz
hejesírásó #91 üzenetére
miért nem jó az ecset?
-
moha21
veterán
Legegyszerűbb kinyomni sűrített levegővel! DE az ESD miatt nem nagy nyomáson. Valamint az ecset kerülhet mellett még szóba.
-
hejesírásó
senior tag
a porszürőket átfujatom, utána meg porszívóra fel a szőrös toldó elem, h ne karcoljon, és maximumra feltolom a szívóerőt.
a ventiket ecsettel megsimogatom.
az alaplapnak, stb-nek meg sürjtett levegő.
a megelőzés fontosságát mindenképpen meg kell említeni! be se menjen a por!
mindig megy agépem, több levegő megy be kicsivel mint ki. ahol meg bemegy ott filter van.
a videókártyán ha fedett cooler megoldás van, mint a gyári 4870-eken, meg sok gtx-en, akkor annak a kifujatása, mindkét irányból kritikus lehet, mert ott nagyon könnyen megáll a por!
ecsettel meg elektronikus alkatrészt nem baszkurálnék, régen még a celeron 500-as időkben egy asus alaplapot nyirtunk ki az ecsettel!
-
plexi
tag
Utolsó hozzászólás : 2005-02-18 08:06:22 . Azért az komoly.. Legegyszerűbb kompresszorral kinyomatni. Arra kell figyelni, hogy a ventiket ne pörgessük fel 100.000 es fordulatra .
Téma kivesézve
-
Thulcandra
senior tag
Hát, neked a gép csak a deszkából áll ? Mindenestre azon sem 1-2 van Bővebben: link A srác mindenhonnan leszedte, hangkari, videókari, a deszkán nem emlékszem mennyi volt... De 20on v.hány ic volt összesen ha jól emlékszem
-
Perjel
tag
válasz
Thulcandra #82 üzenetére
Hát, olyan sok foglalatos IC nem volt azokon a lapokon azért
1 v. 2 db BIOS IC volt rajtuk emlékeim szerint. A régi XT meg 286 lapokon viszont még IC foglalatba voltak bedugva a nemtudomhány lábú memória IC-k.
[Szerkesztve] -
-
kBagyula
senior tag
válasz
TudorVigyor #78 üzenetére
A flakon a drága, nem a levegő.
Részemről a sorrend:
Porszívó, porecset, sűrített levegő ''külsőleg'' komolyabb szétszedés nélkül, néha (gép)menet közben is. Ezt havonta megejtem.
A komplett gép-szétborítás ~3-4 havonta esedékes általában.
Billentyűzetet meg a bnő takaríccsa, ráér szöszmötölni vele, ha meg nincs épp aktuális bnő, akkor veszek egy zsír új bill-t.
Üdv,
kBagyula
[Szerkesztve] -
Thulcandra
senior tag
Jut eszembe, még annó 486os korszakban, haver épp takarítja a gépét, szét van szedve okosan. Befut egy másik haver, hát itt meg mi történik? Jahogy ilyet is kell?! Hát akkor most őis hazamegy, kitakarítja... Jön vissza 3 óra múlva hogy ugyanmár menjünk át segíteni összerakni mert az már nemmegy. Hátjó. Átmegyünk, szobában a gép asztalra, fotelra, ágyra szétterítve, minden egyes slotos IC is leszedve a gépről ahol csak volt! 2 kávé, egy feles pálesz, meg 3 cigi után bőgve nekiálltunk összerakni, csakhát 2 IC megrepedt, mert ami szorult, azt ollóval feszegette le. Na szerencsére még időben leléptünk, este nemkicsit verte agyon a kölköt a faterja
De egy jóidejig mi is kerültük a bácsit, merthogy mi buzdítottuk a hülyegyereket a hülyeségre...
-
popey37
addikt
akkor olvassátok egy electronikai müszerész véleményét:
A gépet szépen alkatrészeire szeded, sűrített levegővel a csatlakozásokat, slotokat kifújod, a ház belsejét nedves ruhával kitörlöd, ha már szétszedted, akkor a ventikbe a tangelyhez egy csepp müszerolaj/nem egy liter!!/,procik átpasztázása/CPU-VGA/ aztán összeszereled, a házkülsőről a pizza- és colanyomok letakarítása, majd gyönyörködés munkád gyümölcsében.
Nálam ez a menet kb. fél évente, és nincs a gépben porkandúr -
LeG3Nd
tag
Hali, lehet ismeritek, az egyszerű júzer esetét a géptakarítással. Valahogy így:
-Jó napot, vevőszolgálat? Nagy gondom lenne, nem indul a gépem!
-Csinált valamit a géppel, ami okozhatja ezt a problémát??
-Nem hiszem, csak egy kicsit kitakarítottam.
-???
-Darabokra szedtem és alaposan portalanítottam...
-Nem hinném hogy ez a probléma forrása
-...ezután minden egyes darabot jó alaposan megmostam, majd megszárítottam....
Nem is rossz ötlet, a csili-vili gép titka -
Mr.Skyline
senior tag
én a sűrített levegő+porszívó kombinációt szoktam alkalmazni!
miközben nyomatom a sűrítettlevegőt a cuccra melette ott van a porszívó és aktívan szívja a port magába amit a sűrített levegő lenyom.
szerintem ez az egyik legjobb megoldás! -
Thulcandra
senior tag
Én mindíg szépen kiviszem a barkácsbunkerba a gépet, és kinyomatom kompresszorral... Épp multkor takarítottam, már 1 éve nem volt, szétszedem a tápot, majd kislányosan sikítottam egy nagyot, mert mintha vattával lett volna kitömve a táp, csak nem pamut volt, hanem por, meg lehet hogy pókháló is
A procin lévő borda bordái között már nem voltak rések, ide meglehetősen nagy nyomású levegő kelett hogy kivigye a cuccost... De meghálálta, azóta 8 °C -al alacsonyabb hőmérsékleten üzemel
Topiknyitó kérdésére konkrétan válaszolva: A Számítógépházadat kívülről takarítsad enyhén nedves ronggyal, belsejét kiporszivózhatod... A gép többi alkatrészét, magát a gépet... a kisebb réseket csak sürített levegővel lehet hatékonyan portalanítani. -
Gabró
tag
Mennyi egy flakon sűrített levegő, és hol lehet kapni?
-
Flashy
veterán
enyém is működik tökéletesen még most is, pedig előéletével együtt már szép kort érhetett meg. (Bővebben: link igen ez gyárilag ilyen) azért nem használom most, mert túl széles, nem fér el a monitor meg a bill előtt egy tányér
-
Max6
tag
A hiba a viz .
Amikor a bill már nagyon tré volt fogtam egy ecsetet egy poharat és 1dl clin ablak tisztitót.
És agyneki ahol értem , mikor elfogyott a clin mindent lerázogattam majd összeraktam.
5perc mulva még néha duplázott de 10 perc után müködött tökéletesen és csilli-villi.
És még most is müködik tökéletesen -
aton-hawk
tag
De azóta van új bill.-ed
Én lehet, hogy túl lusta vagyok, de max fél évente szoktam takarítani a gépet, akkor is azért, mert már zavar a ventik búgása a sok por miatt.
Idáig semmi problémám nem volt a géppel, pedig már mellette élek kb. 3 éve.
Igaz azóta jó hangosak a ventik
Ezért is tervezem lecserélni a házat -
aton-hawk
tag
Vagy csak egyszerűen slaggal....utána pedig megvárod, míg megszárad
-
idna9
csendes tag
Veszel egy nagyobb méretű ecsetet, amit még nem használtál, modjuk 10-est, és ''lesöprögeted az egészet. Kis helyekre is beférsz vele, de mondjuk allergiásoknak nem ajánlott.
-
Flashy
veterán
ezt a témát már megbeszéltük
ha a porszívó leszív bármit is, akkor a sürített levegő, amiben ugye az a lényeg hogy sokkal erősebb mint a porszívó, simán lefújja... meg ha smd ellenállást le lehet szívni porszívóval akkor az magától is leeshetett volna bármikor
na mindegy, a szívás vagy nemszívás dolgot már megbeszéltük
-
ReJim
őstag
szgép üzletbe, és szervizbe is kifujják...
porszívozni igaz én is porszívóztam.... de inkább a fujás...
ja és hogy inhalálod port??? kiviszed az udvarra, erkélyre....
én fújást javaslom... a spray egy ezres kb., de ha a porszívót fujásra is lehet kapcsolni az is megteszi, vagy kompresszor..
elég ciki ha mondjuk a porszívó egy kondit, vagy egy smd ellenállást lesszippant a lapról -
Flashy
veterán
válasz
aton-hawk #63 üzenetére
szerintem a legtöbben nem puszta tisztaságmániából takarítjuk a gépünket
egyrészt ugye a kitárgyalt vezető vagy szigetelő tulajdonság lehet gond (ha poros slotba raksz memóriát, előfordul hogy nem érintkezik), másrészt ugyancsak szigetelő, csak hőszigetelő hatás, proci és videokártya hőmérsékleten már felületes porszívózás is meglátszik néha. ha meg nagyon poros, akkor 4-5 fokot is jelenthet csak simán kifújni vagy szívni a port (még konzervlevegő meg fültisztító pálca nélkül is).
-
aton-hawk
tag
Ti szoktátok takarítani a gépet???
-
El-Greco
csendes tag
Azaz Süritettlevegöt a Bestiának.
Nincs alku vesszen a POR. -
gozso
őstag
ötletek végetértek
-
gozso
őstag
én igy takarítom: szétszedem darabokra, ecset, lehetőleg nem műanyag szálas, és minden alkatrészt külön-külön leporolok.
mondjuk nekem könnyű dolgom van, nincs a cucc házba téve, itt fekszik kiterítve minden az asztalon -
bandi20
aktív tag
Üdv mindenkinek
Olvasom a topicot és leesett az állam hogy valakik még vitatkoznak ezen hogy homok meg sár!!!
Amikor minden általános iskolás tudja hogy nem csak a homokból lesz sár hanem minden a földön található dologból /agrármérnök vagyok hagy ne részletezzem a szemcseméretet és a talajösszetevőket/
ráadásul ott ahol a géptisztításról van szó na mindegy nekem a sűrített levegő jön be mert uis régebben porszívóval estem neki a gépemnek és nem volt kellő a hatásfok a ráragat port =/apró szilard részecsék összeálnak/ nem szívta ki de a konzerv hegyilevegő ezt is megoldotta.
Üdv mindenkinek -
-
Perjel
tag
Én mindig porszívóztam, persze gyengére állítva, és sosem ment még tönkre tőle a lap... lehet hogy hülye vagyok, de az hogy a porszívó szívja maga felé a levegőt, a sűrített levegő meg fúj, nem tudom miért lenne olyan lényeges... A porszívó csővel természetesen nem érek hozzá lehetőleg a cuccokhoz, végül is lehet hogy statikus töltés gyűlik fel benne a súrlódó levegőtől, pontosabban a benne lévő porszemcséktől. A ventiket fültisztítő pálcikával szoktam pucolni, de ecset persze még jobb ötlet.
-
bored
tag
Én ecsettel szoktam a port lazitani, közben porszívó csöve a másik kezemben. Nincs asztma, jó a hatásfoka. Mindenféle villanyos kütyünél bevált eddig.
-
LKW
aktív tag
Nekem van egy ''kis'' Thelmaltake kunyhóm. Van benne 7 db porvédővel ellátott venti. Minden második héten a filtereket kipucolom. Olyan a házikó belül, mintha most raktam volna össze.
-
Flashy
veterán
a segítő szándékot mindig tiszteljük, annyi a kérés, hogy mivel nem tudhatod hogy ki fogja olvasni a hozzászólást, legyen mindig precíz és pontos a fogalmazás. ha profival kerülsz szembe akkor azért fog belekötni (pedig annyit kellett volna csak írni az elején hogy a levegőtől párás por okoz zárlatot), ha kezdővel akkor meg nem fogja megérteni vagy félreérti (és terjed a legenda hogy a por áramot vezet).
-
nemtommi
senior tag
Szerintem beszéljetek meg egy időpontot holnapra lenn a téren.
Hagy szóljon az adrenalin! -
drhalasz
csendes tag
-
kirkri
addikt
válasz
Drótszamár #48 üzenetére
Rakétánk nekünk is volt, de az csak akkora erővel tudna fújni, amit a száddal is elő tudsz állítani.
Szerk: off
[Szerkesztve] -
Drótszamár
őstag
válasz
Dreamcaster #34 üzenetére
LOL!
Ilyen porszívónk nekünk is volt. A márkája: Rakéta -
GEIL
addikt
Szasztok !
Porszívó + sűrített levegős ''spray''.( Évente 2-szer.....)
-
kirkri
addikt
Részemről én úgy takarítom a gépet, hogy hazaviszem apámhoz és levegőkomresszorral kifújatom belőle a port. Szó se róla olyan porfelhőt csinál, hogy asztmásoknak nem ajánlott.
-
-
twollah
nagyúr
Akkor fussunk neki.
A homok az ugyebar szar szokott lenni.
A sar az igen csak nedves homok.
Ha azt mondod vkinek, hogy homok akkor neki vmi homokszinu kisszemcses anyag ugrik be.
Ha azt mondod neki, hogy sar akkor egy nedves anyag ugrik be amit ha behord a lakasba minden csupa kosz lesz tole.
Ha azt mondod a sarra, hogy ez homok akkor kisse hulyen nez rad mert fogalomzarban szenvedsz azzal kapcsolatban, hogy mi a homok, es mi a sar.
Ennyi erovel az iszap is lehetne homok. -
Flashy
veterán
szerintem hagyjuk a témát. mennem kell gépet porszívózni.
-
twollah
nagyúr
-
drhalasz
csendes tag
Itt most nyilván nem egy fémcsiszoló vállalkozás gépéről van szó, mert úgy nyilván sikerülne levezetnem neked a fémport mint elektromos vezetőt.
De ha ez esetleg nem nyugtatott volna meg, itt egy szituációs gyakorlat:
Hozod a gépedet hazafelé ideális esetben autóval. Az utcán a hőmérséklet hidegebb mint a szobádban...beviszed a gépedet és mivel okos kisfiú vagy, ezért tudod azt, hogy nem szabad azonnal bekapcsolnod, mert a pára lecsapódott belül és ha bekapcsolnád(pára=víz=elektromosan vezet) elszállna az egész cucc.
Mivel okos kisfiú vagy vársz mondjuk 30 percet vagy 1 órát és utána kapcsolod be..Tehát megnyomod a POWER gombot és csak büdöset érzel..mi lehetett?
A por úgy működik mint egy apró szivacs...magyarul a nedvesség tovább megmaradhat benne. Az is világos remélem, hogy egy szivacs nehezebben szárad meg mint egy sík felület! Ugye?
Tehát: a gépedben felhalmozódott por zárlatot okozhat!
[Szerkesztve] -
-Jackson-
őstag
válasz
Dreamcaster #34 üzenetére
kirby?
-
Dreamcaster
senior tag
Én a következőképpen csináltam. Van jo kis porszívónk, van vagy 10 éves de akkor valami horror összeg volt mert kinyírja az atkákat meg minden lofax van hozzá. Namost ha a másik oldalába dugom a csövet a gépnek akkor nem sziv, hanem fuj. Ez eddig jo. Van rá ilyen applikálható dolog (tartozék), aminek viztartálya van, és iszonyat pici lyukból iszonyat erősen fujja a cuccost. Megnéztem, viz nélkül esetleg nedvesit e valamit, de nagy örömömre semmit, csak a levegöt fujja ezerrel.
Na ezt rászabadítottam a gépre, meg a leszedett tetejű tápra, hát olyan lett mint ujkorában!!
Én kicsit szürkén láttam pár percig (mindenem telement) ha nem a szobámban csináltam volna és nem érdeklődve figyeltem volna, hogy mi törénik, akkor nincs ez.
Szal annyi a meoldás, hogy a porszívód tudjon fujni (sztem a mai daradok majdnem mindegyike tudhat), ha nem elég a nyomás, akkor valamivel kisebb lyukat applikálsz a végére azt jovan.
Ja, pormaszk és szemüveg. (1K alatt van a 2 együtt kb.)
[Szerkesztve] -
ESP
őstag
És végül...
Volt a munkahelyemen egy idős, de annál lelkesebb takarítónéni, aki egyszer megelégelte a koszos billentyűzeteket és attól fogva minden(!) héten meg(nem le)mosta őket...
Nem mondom a típust, de mire beértünk a munkahelyre már mind működött... -
ESP
őstag
Halász Dokinak igaza van!!!
Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok...
Szerintem meg ez tényleg nem más, mint egy ''hozzászólás-növelő'' kurzus, mert teljesen demagóg dolgokról folyik a ''vita'', s ha minden igaz már mindegyikőnk háza ki lett tisztítva...
Vagy így, vagy úgy...
Aki nem hiszi járjon utána...
A lényeg pedig, hogy ne találkozzunk a zárlatos-leégett, stb. cuccok topikjában... -
drhalasz
csendes tag
Az én megoldásom a következő:
Kiviszem a házat az erkélyre, ott először tüdőből kifújom, aztán jön egy finom kis ecset, ami pedig megmaradt, azt úgyis csak a sűrített levegővellehet elintézni... Szerintem még mindig olcsóbb a sűrített levegő, amiből 2 évente használsz el egyet mint egy por okozta zárlat miatt kukábadobni a gépedet. A zárlat mellett pl. a hűtőbordák hatásfokát is erősen csökkenti a porosodás... -
Ugyanmár. Portakarítással bárki találkozhat. Ha diplomám van elektronikából jobb leszek portakarításban, mint az elektrotechnikai műszerésze?. Ennek semmi köze a szakmához, csak a tapasztalathoz.
Jumpert leporszívózni nem lehet, szobában én sem levegőspréznék.
Amúgy a legjobb megoldás tényleg a zárt ház szűrővel. -
Flashy
veterán
válasz
Jim Tonic #15 üzenetére
hát az évek alatt megkövesedett port nem szedi ki, de amúgy egész jó. lehet azzal próbálkozni hogy a porszívó outputjához csatlakoztatni a csövet, az se rossz, bár persze ahogy mondtad közel sem olyan erős mint a konzervlevegő. a lényeg hogy nekem túl drága a levegőspré, én maradok az rgb-t idéző ''tisztítsunk gépet házilag!!'' módszernél
ha nagyon szar a helyzet akkor közel kell hajolni, szemet becsukni és nagyonerős kilégzés. kis kimeneti nyílást használva egész jó eredmények elérhetők. ez a módszer legalább nem szívás
-
ESP
őstag
Régen voltak olyan hangok, hogy a jumpereket leszedi...de ez szerintem túlzás, illetve nem olyan jellemző...
-
Jó porszívód van. Az enyém nem szedi ki. Egyszerűen nem lehet akkora vákuumot előállítani a porszívómmal, mint amekkora nyomást sűrített levegővel.
Tápok takarításánál sem sokra megyek porszívóval. Én.
Jah, az előbb rosszul fogalmaztam. Szóval ki lehet proszívózni, csak nem elég hatásos néha.
[Szerkesztve] -
-Jackson-
őstag
igazából a kettő kombinációja az ideális, kis résekből kifújod, ami pedig már a házban kering azt a port meg bele a porszívóba
-
Flashy
veterán
de nem mindegy hogy a por milyen irányú levegőáramlatra és melyik irányba távozik? alapvetően nekem megfelelő megoldás ha a port a porszívó összegyűjti, különben muszáj lesz nekem inhalálnom ha eloszlatom a levegőben
mitől jobb a sürített levegő mint a porszívó? mitől jobb a fújás?
-
ESP
őstag
De ha mondhatok valamit:
1. vegyél egy jó minőségű házat (amiben van porszűrő betét)
2. legyen mindíg ''zárt'' a rendszer'' -
ESP
őstag
A porszívó egy megletehősen radikális megoldás...
Egy téveszmén alapul...miszerint a port poszívóval kell eltávolítani...ez persze alapvetően logikus, de nem helyes...
Aki teheti fújja az alkatrészeit...
Van az üzletekben ún. ''áramkör-tisztító'' készítmény, ami nem más, mint sűrített levegő...
Ez a legjobb és a legbiztosabb!!!! -
SworD!
tag
sziasztok,
volna egy kerdesem. ti hogyan szoktatok portalanitani a szamitogep hazatokat, vgy hogy ajanlott?
udv.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Óvodások homokozója
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e/9070XT 340e/4070Ti S 405e/5060Ti 210e/5070 280e/5070Ti 400e/5080 540e
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E756 - i5-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" HD I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest