- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Philips LCD és LED TV-k
- Apple MacBook
- iPad topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Aktív témák
-
Skót
aktív tag
nyíregyen van modellbolt amiben lehet mindenféléket kapni(szervo 3k-tól felfele ha jól emléxem)
majd bekérdezek oda is hogy milyenek vannak és mit tudnak
Úgynézki hogy a mechanikai része eddig megoldódik de mondjuk eddig se ez alkotta a probléma gyökerét hanem a driver/vezérlőelektronika:))
[Szerkesztve] -
Be kellene szerezni valami DC szervót, azzal meg lehetne oldani a tekerést (1-2 Nm nyomatékkal már vannak nem túl nagy motorok). Azt vezérelni nem nagy ügy, csak nem tudom, hol lehet beszerelni.
-
_Volkovy_
nagyúr
Megéri ezzel szenvedni?
Megépíteni,drivert csinálni hozzá,huhh. -
mozso
senior tag
Ha a driver reszet tervezitek mindenkeppen egy jo PC-s szimulatorral tegyetek. Ezek ugyanis eleg szabvanyos feluleten adjak ki az utasitasokat, leven minden FFBs kormannyal hasonlo kell hogy legyen a jatekelmeny. Ezeket az utasitasokat kellene sniffelni (elcsipni), majd megnezni, hogy milyen aktualis mozgast produkal a kormany hatasukra.
Erre a legmegfelelobb az EASports F1 Challenge '99-02 vagy az F1 2002. Ezekben 40-50 darab kulon parameterrel lehet allitani az FFB milyenseget, raadasul egy sima textfile segitsegevel. Ezen felul minden jatek kozul (beleertve Papy fele Nascar 03 is) ebben a jatekban a legjobb az FFB.
Ha kell ilyen teren segitseg, akkor irjatok mail-t, tobb eve ismerem ezeket a programokat. (lasd alairas). -
Skót
aktív tag
Hely, idő(nyár) van a pénzt meg megoldom valahogy (egy kis nyárimunka:)) )
off
KVautomata project?:))
Ez miről szól pontosan ha szabad tudni?:D
on
delphi, VB--->programnyelvek, egyszerűek
ha nagyon egyszerűek lehet hogy veszek valami könyvet ezzel kapcsolatban és elkezdem tanulni:D
KöszI!! Az ilyen magyarázatot megértem:))
Az hogy vegyünk roszat azért nem jó szvsz mert ha egy ilyen elromlik az általában még vissza tudják vinni gariba:(
De ha van valakinek ilyen használ rossz force feedbackos kormánya szívesen várom azt is:D
[Szerkesztve] -
hezso
aktív tag
delphi, VB--->programnyelvek, egyszerűek :)
delphis, VB-s prog--->ezekben írt progi
Ez szimulálná a gépnek az USB-n érkező jelet, mivel USB-t microkontrollerrel vezérelni bonyolult lenne, telljes drivert írni meg megint bonyolult lenne.
Hamarabb lesz ember aki megírja a fenti progit mint egy új drivert. -
Den
veterán
szerintem ha mimdenáron építeni akartok, vegyetek egy mrechanikahibás ffv kormányt akkor az elektronika adott, driver adott, már csak a mrechanikát kell házilag reprodukálni. Tekitve hogy egy új logitech ffb is 15k max egy ilyenrossz használt párezerből megvan
-
Skót
aktív tag
Sajna nekem kicsit egyszerűbben kell elmondanod ezeket e driveres mahinációkat, mert a kellő ismerettel eddig szinte bármit összeszereltem, de a szoftverekben/programozásban nagyon hülye vagyok :B
delphis prog, VB-s prog-->ezek mik?
Az elméleti részét úgy hellyel-közel kapizsgálom (mm hogy hogy menne) csak a megvalósítani én sajna nem tom :( -
Ha már csak az lesz a szűk keresztmetszet, szabályozásban elvileg tudnék segíteni. :) (nyomatékszámítás, stb.).
-
hezso
aktív tag
Közben kitaláltam egy egyszerű megoldást(ideáig a legegyszerűbb):
USB-s kormány driverát felrakod, megszerzed milyen módon kommunikál, és egy egyszerű delphis, VB-s progival felszeded a joy jeleit, az USB jelét is, és a progi szimulálja az USB jeleket, ill leadja ha rezgés/fordulat van. Jobbat egyelőre nem tudok... -
hezso
aktív tag
Hát komoly egy project lenne...
Ha hangból(kocsimotor) meg tudjuk állapítani, hogy mekkora sebességgel megy az autó(eggyáltalán megy-e), akkor a kormány dőlésszögéből kiszámítható hogy mekkora centrifugális erő nyom kifele--->mekkora szöggel kell dönteni az ülésedet. Egyszerű változatot úgy érzem nem is lenne túl nehéz csinálni(gondok azért vannak: pl. egyhelyben pörgeted a motrot, váltások számolása/eggyáltalán van e bent sebesség, de sztem lehetséges) -
Skót
aktív tag
Lehet hogy egyszerűbb lesz letölteni egy drivert valamilyen forcos kormányhoz és azt megbuherálva feltenni, de ahhoz sajnos én nem értek:(
-
karib
addikt
Az igazi kérdés csupán az, hogy a platform különféle mozgásaihoz új API-t kell-e csinálni, azaz a programoknak támogatniuk kell-e, vagy valamilyen trükkök alapján a meglevő jelekből (hang, FF) ki lehet-e hozni valamit? Pl. az Immersionnek van olyan szoftvere, amivel bármilyen program FF-esíthető, asszem pusztán a hangeffekteket figyeli, és valamilyen algoritmus alapján rezeg-mozog (főleg egér és joystick, kormánynál szerintem azért nem ilyen egyszerű a helyzet).
Ha csak a hely a probléma, akkor megoldjuk :) Még a finanszírozás sem kilátástalan - nekem csupán tudásom és időm nincs a projektre. -
Skót
aktív tag
Hát igen de 17. életévemben kicsit macerás lenne a szobámba gyártani egy ilyen kabint:D
Míg egy force feedback talán kicsit ''könnyebb'' feladat :))
De tudod mit?
A köv projectem az lesz :DDD
Majd régi kiszuperált hűtők motorjaival fogom megoldani a hidraulikát:DDD:DD:D:C
Mod:
Akkor a moderátor bácsikat kérem szépen arra hogy a címbe valahogy építsék be azt hogy drivert írni tudó embereket is várunk ide
Mondjuk valahogy így: Force feedback-hoz kapcsolási rajz/driver kéne
Vagy valami hasonló!
A moderátor bácsikra bízom hátha van jobb ötletük egy frappáns címre:)
[Szerkesztve] -
hezso
aktív tag
Nem lehet túl nagy dolog, biztos erre is vannak jó/egyszerű környezetek. Középszinten tudok programozni(mondjuk úgy inkább hogy félközép :) ), de nem ismerem a driverírás módját. Valami környezetet kéne rá keresni, vagy megkérni a moderátor urat, hogy tessen átírni a topic címét drivert írni tudót keresek-ra...
-
karib
addikt
Hát de komolyan - ha valaki kapható ilyesmire, én támogatom :) FF kormány annyi van, mint a nyű, és igazából egyik sem tud nagyon túltenni a másikon, ráadásul nem is olyan drágák. Egy fokon túl már más dolgok hiányoznak a játékélményből, mint hogy ellentart és rángatózik a kormány.
-
karib
addikt
Szerintem ff kormányt inkább venni kellene, és a barkácsenergiákat valami hidraulikus platform építésébe fektetni, ami némi dőlést stb. tudna csempészni a játékélménybe... :)
-
hezso
aktív tag
usb kezelése nehéz, serial/paralell egyszerű, de ez csak részletérdés.
De az egész a driveron fog sikerülni/megbukni. Mindenképp kell a winnek driver. Le lehet másolni egy ilyen ff-es kormányt, és annak a driverével, de nagyon egyszerű lenne, ha valaki tudna drivert csinálni. Enélkül nagyon bonyolult lesz, szal kell driveríró... -
hezso
aktív tag
Én sehol sem találok leírást/adatokat erről a force feedback-ról, és ha nem találunk sehol semmien kormány-leírást akkor lehetetlen. Van egy olyan érzésem, hogy itt már driver-függő, hogy milyen jelet küld a cucc az usb-n keresztül. Ha valaki tud drivert írni, akkor egyszerű, mert joy-porton mehet a kormány, serialon meg a force-feedback vezérlés. Az utóbbi a megvalóíthatóbb, az előbbi nehéz lesz.
Sőt, biztos vagyok, hogy a játékok már nem direktbe kezelika a kormányokat, hanem a driveron keresztül, szal driverírót kell keresni, és akkor könnyen megoldható. -
Skót
aktív tag
Én azért nem voltam biztos abban hogy a gameport nem ad ilyen jelet mert azt hittem hogy a cikkíró csak az éppen akkor szükséges jeleket írta le!
Akkor viszont valóban gond az hogy USB-re kell kötni és akkor valóban kéne keresni egy másik kapcsolási rajzot:(
A rángatózás--> ha kap egy jelet ami megrántja a kormányt akkor elméletileg a kocsi már eleve ütközött/rángatózik tehát ha sikeresen megfogod a motort és ezzel a potmétert talán nem lesz öngerjesztő a folyamat, de ennek még majd kicsit utána gondolokdok:)
Találtam egy pdf cuccot ami nekem már kicsit magas mert nem ilyen egyszerű léptetőmotoros dologról van benne szó hanem processzoros vezérlésről, ha jól vettem ki belőle de nem biztos hogy az mert csak belelapozgattam és félretettem hogy majd egyszer elolvasom...:))
[Szerkesztve] -
hezso
aktív tag
Nem tűnik túl bonyolultnak ez a kormány, de a joystick-port nem ad ilyen jelet, mivel az útmutatóban le volt írva az összes kivezetés. Tehát akkor joy-portot nem használhatsz, viszont akkor ha USB-re mész, akkor meg a kormány-elektronika lesz bonyolult.
Másik probléma:
A léptetőmotrot bele kéne ''tenni'' a rúdba(tehát a léptetőmotor-tengelyén átvezeted a kormányrúd erelyét). Elég erős egy léptetőmotor, nem kell áttétel, pl. ha sima feszt adsz 1 tekercsre bele, akkor azt jó nehéz továbbtekerni, tehát ezzel nincs gond. De ha rángatja a kormányrudot akkor a rángatást átveszi a potméter is, tehát a kocsi is elkezd ''rángatózni'' a játékban. Ezzel viszont házilag nem tudsz mit kezdeni. Félő, hogy a rángatózás miatt a játék újabb rángató-jelet adna ki, és a rángatódzás nem állna le. -
Den
veterán
http://www.edoceramic.com/PEMot.htm#anchor720098
-
Den
veterán
esetleg ultrahangos motor, azok nagy nyomatékot tudnak kifejteni alacsony fordulaton, és nem is ég le.
-
Skót
aktív tag
http://mode.uw.hu/
Itt a mod menü/ csináld magad kormány
Én ebbe a konstrukcióba szeretnék valami force feedback szerüt kreálni!
Elm. a az effekt úgy néz ki hogy h csak rövid ideig ütközöl akkor ránt amerre kell és nehezíti is az adott irányba tekerést de sztem az úgy van megoldva hogy a motor teker az adott írányba(mármint amerre húz a kocsi a játékban) és neked azellen kell dolgoznod.
Tehát mindkettőt tudja!:))
Ez a léptetőmotoros megoldás jónak tűnik, mégha kicsiben is de lehet hogy ezt a kis erőt kicsit fel lehet erősíteni 1-2 áttétellel (vagy most nagy hülyeséget mondtam?:D )
Én valami olyasmire gondoltam 2 motoro lenne benne és akkor nem egy motornak kell mind 2 irányba tekernie hanem egynek csak egy irányba!
Ennek az elosztását meg talán egy kis elektronikával meg lehet oldani:)) -
hezso
aktív tag
Ilyet lehet csinálni egy léptetőmotorral is. Ha azon 2szomszédos tekercsen váltogatod a feszt ugyan kicsiben, de ugyan ilyen rezgést végez. Jó hűtéssel meg meg se gyullad :DD
A topicindítónak:
Tetszik az ötleted, utánanézek milyen adat vezérli a ''vibrálást'', de nem lesz egyszerű megcsinálni. Microkontroller minimum kell hozzá a léptetőmotor-vezérlés miatt, meg a szignál figyelése-dekódolása miatt. Ha találok valamit jelentem :DD
De most hogy is van ez pontosan? Ez a force-feedback csak vibráltatja a kormányt, vagy olyat is tud, hogy valamelyik irányba nehezíti a mozgást? Vagy miket is tud pontosan? -
mozso
senior tag
Legnehezebb a megfelelo elektromotor beszerzese lesz. Ugyanis ezek speci, hetkoznapi forgalomban nem nagyon kaphato darabok. A lenyeg bennuk, hogy ''stallable'' tulajdonsaggal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy kepes ''lefulladni'', tehat nagyon hirtelen megallni es ellenkezo iranyban elindulni anelkul, hogy a tekercselese leegne. Mindezt masodpercenkent 5-10x es nagy erovel.
En most probalok egyet szerezni eppen az egyik Logitech-es ismerosomon keresztul. De lehet meg o sem tud majd. -
karib
addikt
FF kormányból létezett game portos (Interact V4), soros és USB-s, tehát van választék.
A működési elvre talán a szabadalmi leírások között lehetne rábukkanni, mivel a PC-s kormányok technológiáját mind az Immersion cég adja. www.immersion.com
Amerikai szabadalmi hivatal: www.uspto.com - és a kereső Immersion bejelentőre tényleg egy rakás szabadalmat dobál ki... -
Skót
aktív tag
Kimondta hogy olyan nagyon könnyű lehet?
Különösen hogy nem mindenkinek áll otthon rendelkezésre egy-két alapanyag!
Az ötletem már megvan hogy hogyan lehetne a szerkezetet megoldani, csak azt kéne tudnom hogy a game port melyik tűiből és milyen jelet kap!
De mondom ha nem tudja senki akkor nem gond mert nem életbevágóan fontos hogy megoldhassam a force feedbackot de ha már van rá lehetőség akkor miért ne próbálnám meg?:)):)):))
Tehát az ''új'' kérdés: A gameport melyik tűiből kapja a force feedback a jelet? -
Mazka05
őstag
Hát házilag nem hiszem hogy lehet... a szétszedést meg már nem garanciás cuccra javaslom.. Ezt kitlem mert he ilyen egyszerü lenne akkor mindenki házilag kormányt csinálna :DDD:DDD:DDD
-
Skót
aktív tag
No itt egy reggeli ÁP hátha még tud valaki segíteni :)
Hameg nem akkor nyugodtan törölhető :( -
Skót
aktív tag
Üdv újra mindenkinek!
Nem feltétlenül akarok ilyet csinálni csak mivel én ilyen ''úgyis meg tudom csinálni'' alkat vagyok érdekelt hogyan lehetne megoldani!
Van is ötletem és ezért már csak azt kéne kideríteni hogy mi adja a jelet
annak a motornak ami mozgatja a force feedbackot:D
Ezért érdekelt volna egykpcsolási rajz!
A vételről annyit hogy akkor ha nagyon akarnék úgyis arra spórolnék és vennék egy normálisat, de ha van rá lehetőség hogy a barkács/modder szenvedélyem kiéljem itthon is (hasznosan) akkor miért ne? :))
Azért köszönöm a válaszokat és ha valaki tud kapcsa rajzot akkor azt még mindíg örömmel látom:D -
Sotho
őstag
SzVSz a legjobban úgy jársz ha megveszed a force feedbackes kormányt oszt jóvan. Házilag megbarkácsolni az ilyet nem eccerü :)
-
Skót
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Olvastam a jómultkorában egy cikket Zero mod oldalán Csináld magad kormány címmel és megfogant bennem akérdés hogy nem lehetne-e valahogy megoldani a force feedbackot eg yilyne házibarkács cuccban :))
Nos tehát a kérdés adott : Nem tudná-e valaki elmesélni nekem hogy hogyan működik a force feedback a kormányokban?
Honnan jön a jel és mi rángatja a korományt?
Ha valaki esetleg tud linket/kapcsolási rajzokat mutatni annak külön örülnék
Ha van ilyen téma akkor elnézést kérek!
Nos hajrá!! :D
Aktív témák
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB SSD / 650W
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch Series 7 45mm Silver Stainless Steel
- Samsung 27" LED, PLS, Full HD, 4ms, 60 Hz, HDMI, VGA, Freesync, kis hibás
- AMD ryzen 3800x 2x8 Gb ddr4 3200Mh alaplap b450 -f Gaming samsung odyssey g7 amd radeon rx 6600 xt
- samsung odyssey g7 28 4k 144hz
- Choetech T581-F MagSafe Vezetéknélküli Töltő 15W
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Bomba ár! HP ZBook Fury 15 G7 - i9-10885H I 32GB I 1TBSSD I 15,6" 4KDreamColor I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest