Aktív témák
-
Dalai Láma
őstag
Szerintem kapcsold ki a hűtőszekrényedet. Gondolj bele, olyan, mint egy radiátor. A hűtésből csak a hűtő belseje részesülhet, a meleget meg ontja a lakásban. A hűrő egy olyan klímaberendezés, ami a hideget ne mengedi szétáradni a lakásban, és a hőleadó felület is bent van. Sztem fölösleges. Mennyivel jobb egy jégszekrény. Jön a jeges, bepakolod a jégtáblát, és megy. :))
-
sziszegő
senior tag
Folyékony Nitrogén Rulez :C
-
csiga997
őstag
Fogni kell egy kis kézi viráglocsolót (spriccelős tartályos cucc, kapható kb mindenhol) és azzal legnagyobb porlasztáson vizet spriccelni a szobában. Az apró vízcseppek pill. alatt elpárolognak és közben a szoba levegője hűl 3-4 fokot. Persze ez még mindig nem a legjobb, mert 21 fok sose lesz, de mondjuk 27 a 31 helyett már igen.
-
Ergil
aktív tag
Ezt a vándorlást... Nem átraktak a hűtéshez...
-
Josh
tag
Mi egy kis kertes családi házban lakunk, és azt csináltuk, hogy az ablak elé csináltunkegy rácsot, és befuttattuk egy futó növénnyel. Van itthon légkondi de egyátalán nem használjuk, mert a legnagyobb melegben sem jön be a meleg, no meg a fény sem. Eléggé sötét van a házban.
Esetleg megpróbálhatod belülről, vagy az ablakpárkányról befuttattni a az ablakot. -
bcs
aktív tag
nyitott ablakot le kell takarni vastag pokróccal, azt meg folyamatosan nedvesen kell tartani.
-
Old Death
senior tag
A szoba-szökőkútnak akkor van értelme, ha elég nagy a szerkezet vagy kicsi a szoba, mert ellenkező esetben, csak az áramot fogyasztja és a vízcsobogás is egy időutéán idegesítő!
A víz nem képes elvezetni azt a hőmennyiséget...
Vagy próbálkozz több szökőkúttal...
Bár Szalma ötletére én is beneveznék!!! :DD -
Szalma
őstag
(Nem vízszegény, de meleg déli helyeken alkalmazzák a következő módszert: a napsütötte falakon végig van vezetve egy vékony cső, amin nagyon kicsi lyukak vannak. Nappalra megnyitnak egy csapot és nagyon enyhe vízpára képződik a lyukacskák miatt a fal előtt. Ez hűti a levegőt a falnál, illetve a nagyon enyhén nedves fal párologtat, hül. Kint 40 Celsius, bent 26 minimális vízmennyiséggel, ráadásul hideg víz sem kell hozzá.
Ha véletlenül találnál Mo-n olyan céget, amely ilyesmit telepít, azonnal szólj!)
Szeretettel:
Szalma -
Tithian
őstag
Errefelé olcsó és hatékony volt a klímamentes korszakban az egy nagy tálba tett jégtömb zacskóban (készült csapvízből hűtő felhasználásával) - fel egy emelvényre (szék) + mögé egy állóventilátor. Néhány fokot levitt, 2 helyiségben felhasználva nőtt a hatásfoka.
-
:DD :DD zavard el a melegeket a közeledből. :DD :DD
Ventillátor, alufólia az ablakokon, hideg sör, nyitott ablak ahova nem süt a nap -
tildy
nagyúr
Nem műszaki érzék, hanem egészségügyi kéne ide.
Én norvégiában azt tapasztaltam, hogy a száraz levegő sokkal kevésbé adja át a mínusz fokokat.De a meleget is szintén. Ráadásul az emberek nagy része nem jól viseli a meleg, párás levegőt.
Szerintem jobb ha száraz a levegő, emrt a meleg párásnál véleményem szerint nincs rosszabb!!! -
tildy
nagyúr
Hehej, most jön ki a vályogházak előnye.Elvileg valami új technológiával már tök strapabíró vályogházakat tudnak építeni.
A mechanizmusa tán a következő:hagyományos alapot készítenek, majd vas-acél rudakat engednek függőlegesen a betonba.Ezek közé rakják a vályogtéglákat (vagy ráhúzzák...) majd több helyen vízszíntesen is elhelyeznek ilyen rudakat.Ha jól emlékszem a széleken , és a falak találkozásánál betont vagy téglát használnak, egyébként (újfajta, tömörített) vályogból építik az egészet. Elvileg a legjobb, kertes házaknál..
Egyébként én is ilyen házból nyomoma netet , a hőmérséklet:
odakinn: 28 fok, idebenn: 23
[Szerkesztve] -
Ergil
aktív tag
Vizhűtéssel kapcsolatban az is megfordult a fejemben, hogy kellene egy vízfalat csinálni, hasonlót, mint amit néhény virágárus bolt kirakatában látni...
Gondolom az is párásításra készült...
Az ilyen szobaszökőkutaknak állítólag más jótékony hatása is van, mint pl.:
- megköt vmennyi port és pollent?
- párolgása hűt
Nem vagyok műszakis: hogy változik az ember hőérzete a páratartalom változásával? -
aurum
senior tag
ket modja van egy olcso es egy draga.
olcso:
fursz egy kutat :) a talaj homerseklete mo.n 1m alatt, telen nyaron 7..10C. a viz is ami ott van. a legkondik is 10C-os hutokozeggel mennek. veszel a bontoban egy auto hutot (8..20k), van rajta venti is. szepen bedobozolod szobatermosztat es kesz a oko-klima.
draga:
nem tudsz kutat furni, rakotod a vizvezetek halozatra. a csapviz is 10..15c koruli, mivel a foldben vezetik. a viznek nagy a fajlagos hotarolo kapacitasa. nagysagrendekkel nagyobb, mint a levegoe. imivel lusta vagyok szamolni, igy erosen imho napi 2..3m3 vizzel tudod huteni a lakasodat. nem tudom pestorszagban mennyi az ivoviz viz kobmetere de nem lesz ocso' biznic' az tuti.
megdragabb:
veszel a huvosvolgyben vagy nagykovacsiban egy csaladi hazat legkondival :) illetve mar ott tudsz kutat furni :))) mar ezert ismegrene :)))) -
TudorVigyor
aktív tag
Mobilklíma tudtommal hőlégkivezető csövön nyomja ki a meleg levegőt (a szabadba).
Ha a split nem jó, attól még az ablakklíma szóba jöhet.
Persze a cím szerinti követelményt így nem elégítettük ki.
Lehet kapni 30k környékén léghűtőnek nevezett, mobilklímára hasonlító egységeket (EGYÉB HARDVER:) ), amik tudtommal úgy működnek, hogy vizet ''porlasztanak'' (FÁRADTGŐZ:Y), ráfújják a bőrödre, ott elpárolog, te pedig jól érzed magad tőle. Ez persze SZVSZ pénzkidobás, de ha valaki próbált már ilyet, és a gépe is hosszútávon túlélte, az szóljon.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Ergil
aktív tag
Gondolom láttatok már vízfüggönyt? olyat amelyiket pl virégkereskedésben használnak. Egész jól hűt...
Bár gondolom azt párásításra használják, és a gépem nem nagyon szeretné... -
Wildmage
senior tag
Most jut eszembe, hogy pár éve egy helyen láttam is ilyen kis mobilklímát. Olyan volt, mint egy hősugárzó és halkan zümmögött miközben teljesen jó idő volt a szobában. Nem láttam semmi ki/bevezetését, így nem tudom hogyan is működött.
Vannak klímával foglalkozó cégek. Esetleg kérdezd meg az egyiket mit javasolnak. -
fokukac
nagyúr
hát légkondi nélkül az egyetlen megoldás, hogy egész éjjel legyen nyitva az ablak, majd hajnalban be kell zárni, hogy bent maradjon a hideg. De ez csak addig működik, amíg nem melegszenek át a falak (társasházban nem nagyon megy)
meg a belvárosban kánikula idején már éjszaka sem hűl le e levegő. :(
egyébként van olyan szerkezet, amit úgy hívnak, hogy ''mobil klíma'', 60-80-100 e Ft, a lényeg, hogy ez egy kis éjjeliszekrény méretű készülék, csak egy lukat kell neki vágni valamelyik falon, vagy ablakon, esetleg erkélyejtón, ahol kifújja a meleget.
hátránya, hogy hangos (mivel bet van a szobában az egész), de egész jól tud hűteni.
[Szerkesztve] -
Ergil
aktív tag
Akkor még nem laktál ilyen lakásban...
Egy ideig jól hűt, de utánna nincs ami kivigye a meleget... Megreked az udvarban
Mostanában lehetett olvasni erről, hogy idén is a betonrengeteg rengeteg hőt felvesz, és éjszakára sem enyhül igazán...
Már vettem egy kis locsolókannát és rendszeresen fellocsolom vele a folyosót... -
Wildmage
senior tag
Meleg van?
Mondanám, hogy hőszigetelés, de a körülményeket figyelembe véve nem kivitelezhető, pedig nálunk nagyon bejött a házunkkal. A fűtésszámlát nemtom hogy alakította, de nyáron amikor kint ezer fok van én itt bent ülök a cca 23-24-ben minden ventillátor légkondi nélkül. Csodákra képesek ezek a hungaroceldarabok.
Egyébként asszem vannak kis, mozgatható légkondik minden külső eszköz nélkül, de ne kérdezd hol lehet kapni és milyet vegyél, mert nem tudom. -
Bencom
senior tag
Szorosan a címhez:
Kinyitnám az ablakot, és kikapcsolnám a fűtést.
Mellesleg nekünk ninycs légkondink, és nagyon jól elvagyunk nélküle... -
Ergil
aktív tag
Itt a nyár...
Belváros, klasszikus körfolyosós bérház 2. em.
Légkondi kültéri egység kizárva a békeség kedvéért :(
Hogyan hűtenél egy ilyen lakást? Vagy legalább a hőérzetet csökkenteni kellene...
Mit a hatása pl egy szobaszökőkútnak? Ventillátort de milyet?
Bármi ötletet, tapasztalatot szívesen várok..
Aktív témák
- Gaming notebook topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Linux Mint
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ukrajnai háború
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mobil flotta- ajánló keresés belépéshez
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- GIGABYTE B650 UD AX WiFi AM5 DDR5 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest