-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
dewil666 #45251 üzenetére
Van például egy üveglapos személymérlegem, aminél 2 db gombelem részére van fészek, de csak egy volt bekötve. Mivel az is hamar lemerült, beépítettem a belsejébe egy Li-ion telefonakkut, ami feltöltve 4,2 V. (Beraktam még két szál drótot is, amire majd rákötöm a töltést, 1-2 évente, remélhetőleg.)
Tehát ennél megkockáztattam (főleg a dupla fészek miatt kaptam "vérszemet"), hogy az eredeti 3 V táp felé mentem, nem is volt gond. De nem biztos, hogy minden ilyen szerkezetnél bejön.
Esetedben, ha nem akarnék kockáztatni, akkor egy Zener-diódával megfognám a tápot, ami ilyen kis áramfelvételen megfelelő megoldás, illetve a hálózati táplálás miatt is. (Akkunál nem jó, mert a Z-dióda árama folyamatosan szívná lefelé.)
3,3 V-os zener, kis árammal előfeszítve épp kb. 3 V-ra állhat be. Nem szükséges a névleges 3,3 V feszültségre felhúzni, a mérleg processzorának áramfelvétele így is elhanyagolható a Z-dióda árama mellett.
De ezt már te tudod, hogy mennyit ér meg az egész, mennyi kockázatot vállalsz be.
Felmerülhet az a kérdés is, hogy a tápegység mennyire szűrt és mennyire stabil feszültséget ad le, nem zavarja-e meg a mérleg elektronikáját? A Z-diódával párhuzamosan kötött 100-1000 mikrós kondenzátor ezen hatékonyan segíthet.
-
Batman2
őstag
válasz
dewil666 #45251 üzenetére
A konyha mérlegben, ha 3V-os, akkor eredetileg egy lítium elem van, ami friss állapotban adhat olyan 3,4V-ot, kimerülve pedig lemegy olyan 3-2,7V-ig, már ha még működik róla a szerkezet.
Mindenképpen elemes táplálás esetében azért szokott bennük lenni valami tápegység, ami stabil feszültséget szolgáltat a finom elektronikának, így szerintem nem zavarja a 4V-sem, de ha biztosra akarsz menni, akkor sorba kötsz a táppal pl. egy 100ohmos ellenállást, ami korlátozza az áramot, ha zűr lenne.Ha 6V-os névleges feszültségű rendszerbe akarsz fogyasztókat tenni, akkor 6V-tal is kell számolnod, az ízzók is mind 6V-os feszültségűek, mint ahogyan a 12V-os rendszerekben pedig 12V-osak.
Az már más kérdés, hogy a 12V-os rendszerben is olyan 13,4V-on mennek az ízzók, mikor jár a motor, mint ahogyan a 6V-os rendszerben is magasabb feszültségen, olyan 6,8V-on.
De ettől még 6V-ra kell számolni.A névleges érték azt jelenti, hogy ahhoz képest egy tolerancia tartományon belüli eltéréssel még megfelelően működik a fogyasztó, mind felfelé, mind lefelé való eltéréskor.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- iPad topik
- ASUS ROG Ally
- Pontosabb, erősebb zajszűrést hoz a Sony kényelmesebb formában
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen légkondit a lakásba?
- World of Tanks - MMO
- Telekom mobilszolgáltatások
- One UI 8: a kis fejlődés is lehet hangos
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Latitude 5510 15.6" FHD IPS i7-10810U Radeon RX 640 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Nvidia Geforce GTX Gigabyte 1660 TI 6gb eladó!
- Samsung Odyssey G8 (G85SD) 34" ívelt OLED 175Hz monitor eladó
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB // BONTATLAN // Számla // Garancia //
- Lenovo Legion 5 Pro 16ARX8 - Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 140W, 2x16GB DDR5, 1TB SSD, laptop beszámítás
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Gigabyte GV-R523D3-1GL videókártya eladó (AMD Radeon R5 230 GPU)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest