Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Akciókamerák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bigya
őstag
A legegyszerűbb megoldás, ha aktív széles sávú hangfalakat veszel. Sub-ot majd eldöntöd, hogy kell-e hozzá.
Az aktív cucc jobb megoldás lehet olyan célra ami neked kell.
Igaz én csak találgatok, hogy mire szeretnéd használni, de passzív több utas rendszerre nem érdemes beruháznod szerintem.
Ha fixen szeretnél telepíteni hangosítást, akkor jó a több úton hajtott passzív cucc, de bulikra haverokkal, Aktívot javasolok.Gondolj bele:
Lementek valahova bulizni, sátrazni, kirándulni, akármi...
Ha csak egy darab aktív ládát elviszel és arra rákötsz valami médialejátszót, jelentősen emeli a hangulatot.Sokoldalúbb megoldás.
-
Bigya
őstag
válasz
PapaMaci #1091 üzenetére
Szia!
Röviden: költözés, házasság, munkakör váltás.
Egyik percről a másikra otthagytam a rendezvényezést, hangosítást...De jól tettem, a pop szakmát nem tudtam összeegyeztetni a kapcsolatteremtéssel és a terveimmel.
Köszönöm kérdésed, jól vagyok, minden OK.
Remélem Veled is minden rendben!ÜDV!
-
Bigya
őstag
Szia! Én személy szerint a maximálisan felvett teljesítmény értékből is kétlem, hogy a Skytec nagyobb teljesítményű lenne
Ibiza:
RMS @ 2 Ohms (W) N/A
MAX @ 2 Ohms (W) N/A
RMS @ 4 Ohms (W) 2 x 120
MAX @ 4 Ohms (W) 2 x 240
RMS @ 8 Ohms (W) 2 x 80
MAX @ 8 Ohms (W) 2 x 160Skytec:
RMS @ 2 Ohms (W) N/A
MAX @ 2 Ohms (W) N/A
RMS @ 4 Ohms (W) 2 x 100
MAX @ 4 Ohms (W) 2 x 200
RMS @ 8 Ohms (W) 2 x 50
MAX @ 8 Ohms (W) 2 x 100Talán nem számít sokat a 20W, de ha a kategóriában ez a két versenyző, akkor +1 pont az Ibizának.
-
Bigya
őstag
válasz
szabifotos #1035 üzenetére
Ezek az erősítők nem érdemlik meg, hogy a jó kis hangfalaidat rákösd...
Ezek külső 12V tápegységről működnek, és az ami rá van írva teljesítmény az nagyon nem hihető el!
Igen, jobban jársz egy használt 4ohm-on 2x40W vagy 2x50W-ot tudó erősítővel!
-
Bigya
őstag
válasz
kislevelibek #942 üzenetére
Heló!
AFL/PFL kapcsolók jól vannak kiválasztva?
Mikrofon jelet monoban fogsz tudni rögzíteni és hallgati is egyaránt.
Két csatornán, de monóban.
Panorámával el tudod helyezni a két oldal között, ahogy akarod.
Ez normális!A keverőre csatlakoztatott sztereó jelet tudod sztereóban rögzíteni és hallgatni.
A sztereó jelet a balansz segítségével tudod kvázi térben elhelyezni. -
Bigya
őstag
válasz
Recon666 #854 üzenetére
Érdemes mielőbb megnézetni, mielőtt nagyobb kár éri a felszerelésedet!
A Protect led nem világít?
Jobb esetben csak a védelem munkapontja csúszott el. Rosszabb esetben a végfok munkapontja, ami miatt bekapcsoláskor egyenáramú feszültség kerül a kimenetre.
Amikor bekapcsolod és világítani kezd a led, akkor egyáltalán meg tud szóllalni az erősítő?
Vagy csak az után hallod kattani a relét és megszóllal az erősítő, miután kialszik a led? -
Bigya
őstag
Az az igazság, hogy egyszerű házimozi, vagy aktív 2.1 - 5.1 cuccokhoz mi sem értünk sajna...
-
Bigya
őstag
válasz
szabifotos #820 üzenetére
Igy van!
A különböző frekvenciájú hangokat nem egy hangsugárzóval, hanem kettő vagy többel állítják elő.
Alap esetben beszélünk magas, közép és mély tartományú hangokról.A mély hangora, annak hullámhossza miatt nagyobb, öblös, nagy membrán-úttal rendelkező hangszórót használnak. (alacson frekvencia, nagy hullámhossz, nagy méretek)
A közép tartományra nem kell nagyon speciális hangsugárzó, de álltalában ezek kisebbek a mély hangokért felelősnél. (mert nem kell olyan nagy hullámhosszú hangokat előállítani vele)
A magas tartomány már érdekesebb. Ennek a lesugárzása a többihez nem hasonlítható hangsugárzóval oldható meg. Ezek kisebbek, álltalában van valami tölcsér vagy más alakú terelő elem is elötte. (pici a hang előállításához használt un. hangrés, magas frekvencia, kicsi hullámhosz, kis méretek)
Azokban a hangszórókban ahol több hangsugárzót látsz azokban van egy hangváltó.
Azt csinálja, hogy az erősítőből kijövő felerősített hangfrekvenciás jelet szétszedi kettő vagy három sávra. A mély hangokat minden esetben külön kezelik, utána 2 utasnál a közép és a magas egy hangsugárzóra jut, 3 utasnál külön közép, külön magas.Mit veszsel ebből észre? A 3 utas hangfalak sokkal jobban "csillingelnek" azaz szélesebb, de főleg kifinomultabb a közép/magas tartományuk.
-
Bigya
őstag
válasz
Mustármag #807 üzenetére
Szia!
Házimozival nem igazán foglalkozunk itt.
Én mondjuk kicsit igen, de nem igazán értettem elsőre, hogy mi a problémád.Megfelelő driver, hardware, lejátszó program, encoder és beállítás megléte után a házimozi erősítőd nem fogadja a DD5.1 vagy DTS jelet optikai formában az furcsa, úgy gondolom, hogy kellene neki! Vagy beállítás gondod van akár az erősítőn akár a pc-n.
Próbálj ki több összeállítást / beállítást, mittomén haver erősítője a Te gépeddel, vagy fordítva.
Kössél rá egy dvd playa-t üvegszállal, tegyél be egy dts/dd5.1 anyagot és nyomkodd az erősítőt, hátha... -
Bigya
őstag
válasz
szabifotos #803 üzenetére
Nézzél szét hangtechnikai shop-okban.
Pako
ZajAz erősítő ajánlott terhelő ellenállása (4 vagy 8ohm) mellett meghatározott csúcsteljesítménye
nem lehet nagyobb az adott impedanciájú (4/8ohm) hangfalad maximális teljesítményénél.például, ha azt látod hogy egy erősítő:
2x150W/8Ohm,
2x200W/4Ohmakkor a hangfalad legyen lehetőleg:
200W zenei, 300W csúcs teljesetményű és 4ohm-os. -
Bigya
őstag
válasz
szabifotos #789 üzenetére
A keverőd egy sztereó keverő. Nem fogsz tudni átpaszírozni rajta 2-nél több csatornát.
Nem értelmezhető a kérdésed. 6-csatornát nem tudod rákötni a keverőre. Ha fizikailag is meg tudod oldani, akkor is csak azt éred el vele, hogy a 6 csatornádat kettőre redukálod (down mix to 2.0), tehát megszünteted a lényegét. -
Bigya
őstag
válasz
PapaMaci #773 üzenetére
Hm... Én PA-t, mikrofont, pultot akartam venni. A múlt héten nagyon elkapott a gépszíj. Bejött két ismerősnek mutyi hangosítás. Egyikre nem volt elég pénzük, mivel nekem is bérelnem kellett a cuccot. A másikra egy jóval kisebb motyót kaptam ingyen (2 láda, powermixer, URH, CD). Aztán reálisan átgondoltam és arra jutottam, hogy kis ember vagyok ahhoz, hogy beruházzak és látható időn belül kitermeljem. Inkább gyűjtök a jövőmre.
Gyüjteménybe vásároltál, vagy saját melóra felszerelést?
Nem mindegy, mert egyik verzió nem termel... -
Bigya
őstag
válasz
PapaMaci #769 üzenetére
Bocs, igaz... Írta Solt, hogy 12V.
Idén nem sok nagy meló volt még, talán 3-4.
2-4 aktív láda / max 4 mikrofon / háttérzene szolgáltatás / projektor / plazma install, meg ilyenek vannak álltalában.
Nyugatinál U26 nevű dídzsúsz helyen csináltunk egy nyitóbulit színpaddal, fedéssel május elején, azóta kis MTV felfedezett zenekarokat hangosítunk azzal amit a legegyszerűbben oda tudunk vinni.
Helyi Elektrovoice PA instalációval, ami tipikusan tucc-tucc zenére lett hangolva.
Amik voltak nagyobbak, Nők Lapja családi nap Pecsa mögött, Etyek stb. azokat elmosta az időjárás.Állást keresek, közben két cégnél technikuskodok, mellette személytszállítok...
Mindezt tetőzi egy komolyra fordult kapcsolat, jövő megalapozása, család alapítás gondolatok.Röviden ennyi, semmi bíztató, de az biztos!
Veled mi a helyzet? Abba akartad hagyni, ha jól emlékszem?
-
Bigya
őstag
Szia!
A héten nem sok időm lesz, de ha összejön körbenézek mik vannak...
Tölthetővel az a baj, hogy az akksik az első töltésik műkszik jól, utána folyamatosan veszít tartósságából. Süti a vap a szélvédő mögött, melegszik, ki/be kapcsolgatják...
Hangosítás-technikában nem vállnak be az akkuk.
-
Bigya
őstag
Szia!
Ezeket a mikrofonokal én nagyon nem ajánlom.
Inkább olyat keress, aminek bizalomgerjesztő vevője van.
Ehhez hasonlót, vagy pont ezt!
A vevő tápellátástEgy háttulűtője lehet. Ezek az olcsó VHF sávban működő mikrofonok elég zavarérzékenyek, szóval felveheti a gyujtászajt vagy a taxis beszélgetéseket...
Amiket Te linkeltél azok tuti, hogy minden szir-szart összeszednek a városban!!!UHF sávban működő miksi lenne a legjobbak.
A buszodban van inverter? TV-nek / porszívónak...
Vagy esetlek gyári (monjuk blaupunkt) szórakoztató elektronika van benne?Családi buszos vállalkozásból eredően áttérzem a gondodad!
-
Bigya
őstag
Csak tipp:
Nem értek a Midihez, de egy ezköszt én is próbáltam midizni. Nekem egy usb-midi átalakítóm volt. Ehhez kellett egy driver, ha ez megvolt, akkor kellett még valami midi-sysex nevű dolog ami a midi parancsokat kezelte. Ez az OP rendszerhez kellett, nem volt elég a usb-midi driver. Ezen kívül volt egy program amivel a midi-s ezköszt vezérelte.
(ha jól emlékszem)
-
Bigya
őstag
válasz
commanDOS #748 üzenetére
Helló!
Igen, jól gondolod!
A nagy koncerteken is az a megszokott, hogy a gitár alap elé, mondjuk egy SM57-es mikrofont tesznek a megfelelő helyre.Így a gityós saját maga tudja a hangzást beállítani a színpadon, Te pedig azt kapod a nézőtéren amit a tag saját maga effektez, torzít, stb...
Basszus gitárt nem szokás így, hiába van mögötte is saját kombó/alap. Azt vonalból szokás a keverőbe juttatni, vagy a pick-upról, vagy az alap erősítőjének a kimenetéről.
-
Bigya
őstag
Sima 3,5mm hosszabító kábelt tudsz venni media-ban vagy saturnban. Ezek hamma és egyebek, de erre azt mondtad, hogy gagyi. Ajánlottam egy linket egy üzlethez, ha gondolod, PapaMaci és én is tudunk neked csinálni kábelt.
Online nem tudom, hol lehet venni, de nincs sok értelme szvsz.
-
Bigya
őstag
Jó, akkor várjunk.
.
.
.3,5mm Jack kábelt tudsz venni a az említett márkától, illetve társaitól.
Vagy keresel egy hangtechnikát forgalmazó céget, és azt mondod nekik, hogy aranyozott Neutrik Csatlakozóval, a legdrágább Klotz kábellel csináljanak neked egy ilyen kábelt. Aztán felköhögik az árát, Te meg boldog vagy!
[link]
A professzinális technikában ritkán használnak ilyen csatit.Ha csak egy másik kábel kell akkor vedd meg az olcsót.
-
Bigya
őstag
válasz
Adamka3kerék #716 üzenetére
Hali! Konkrét tervet nem tudok mutatni, de gúglival nagyon sokat találni.
Keresd, hogy:
diy speaker
peaker project diysatöbbi
-
Bigya
őstag
Szia!
Az erősítődnek van mikrofon bemenete és vonal szintű bemenete is?
Ha igen, akkor egy kis keverő lehet jó megoldás neked, ahogy azt Papamaci kollége írta. Be kell iktatni a mikrofon és az erősítő közé.
Új pici keverőt kapsz 25ért. Ezen két mikronon és két vonal bemenet van. Mindegyiken hangszínszabályozással.
[link] -
Bigya
őstag
válasz
PapaMaci #703 üzenetére
[OFF]Belvárosi színházban T. Gabi Yamaha PM5-D keverővel csinált ilyesmit.
Kondi pulpitus mikrofon vett fel csúnya membrános levegőztető pumpának hangját.
Hátulról tehát a pulpitussal ellentétes oldalra tett a földre egy mikrofont amivel felvette a pumpa hangját. (ellentétes oldal - ellenfázisu jelet vett)
Bevitte egy csatornára, megnézte a csúcsokat meg felharmónikusokat. Beleemelt az EQ-n ahol kell és viszakeverte a pulpit miksi csatornáira.Akkor még hihetetlen volt...[/OFF]
-
-
Bigya
őstag
válasz
Porcupain #685 üzenetére
Így érthetőbb.
Ami jön jel a laptopból, az bemegy a mélynyomó dobozába, ahol van egy erősítő, és némi hangszín szabályozó elektronika (aminek a segítségével több magast vagy mélyet tehetsz a hangképre).
Tehát gyakorlatilag ugyan azt a jelet kapja, amit a fülesed, amikor a hangfalszetted helyett simán a laptop kimenetére dugod. Jelen esetben egy plusz csatlakozó semmit nem segítene a helyzeteden. Arról nemis beszélve, hogy a fülest kb. 0,5W teljesítménnyel hajtod, egy olyan erősítővel ami a fülesek impedanciájára lett tervezve (kb. 80-600ohm).
A hangszórókat egy nagyságrendekkel nagyobb teljesítményű erősítő hajtja ami 4-8ohm impedanciára lett tervezve.Több megoldás is van, olcsóbb/egyszerűbb és drágább/bonyolultabb:
1- ha füleseden halgatsz zenét a laptopról, akkor a laptop saját szoftveres hangszínszabályozóján (EQ) addig tekergetsz amíg nem tetszik a hangzás. Ha visszadugod a hangfalat, akkor meg vissza kell állítani, mert a hangfalakon hallgatva nagyon mélytónusú lenne.
2- Veszel egy komoly fülest aminek lineáris a frekvencia menete, lemegy ~40Hz-ig és eléggé érzékegy, azaz viszonylag kicsi az elleneállása.
3- veszel/csinálsz egy füles erősítőt amin van hangszínszabályozó. Egy osztóval meg tudod csinálni, hogy egyszerre szólhasson a hangfal és a füles. Mindkettő a saját hangszínével.
A 2.pont minden esetben előnyt jelent.
A hangfaladban lévő elektronikára is rá lehet berhelni egy füles erősítőt hangszínnel, de jelen esetben lehet, hogy ez a legbonyolultabb.
-
Bigya
őstag
válasz
Porcupain #681 üzenetére
SZia!
Elég homályos...
Hova tennél kimenetet? Most nem a 2.1-en halgatod a zenét, de ha teszel rá egy kimenetet (gondolom, így rá a tetejére...), akkor már azon keresztül hallgatnád? miva'
Hogy jön ide a mélynyomó?
Kicsit írd jobban körül a témát légy szíves, vagy próbáld meg a hobby elektronika topikban!
ÜDV!
-
Bigya
őstag
Helló!
Nem tudok pontos megoldást, de sztem próbáld lecserélni a lejátszó programot. DVD meghajtóba tett DTS film/hang lemezt nem tudod játszani, vagy egy tömörített, kódolt DTS anyagot?
Ha *.dts kiterjesztésű hangról lenne szó, akkor arra tudok megoldást.
Próbáld a Media Player Classic-ot. Ehhez is vannak plug-in-ek.
-
Bigya
őstag
Szia!
Ez jópofa amit linkeltél, csakhogy ennek a belsejében ugyan úgy össze vannak kötögetve a csatlakozók mint a mostani kábeles megoldásod esetén.
Impedancia illesztésre is van szükséged ha ezt "szépen" meg akarod csinálni.
Meg lehetne próbálni ilyesmit
[link], bár nem biztos, hogy megoldódik vele... Szerintem mindenféle képen valami ilyesmivel próbálkozz!A linkelt motyóhoz tartozó leírást érdemes elolvasni... beszarás...
-
Bigya
őstag
Jah, és egy félig off, egy kis érdekesség...
Idén kevésbé a party témára álltunk fel a sziget fesztiválon.
HD minőségben műholdról, élő olimpia közvetítést adtunk éjjel 2:30-tól.
Nyílván csak beltéri egységig volt HD minőség, mivel 24nm LED falra volt kilőve a műsor, de ez más kérdés. (jól hangzott) napközben zene/pia/összefoglalókNem is ez a lényeg, hanem, hogy az utolsó előtti éjjel a szél és a hangfalak elé kifeszített dekor anyag (molinó, amit eladtak hang és lég-áteresztőnek, de nem az) megtették a hatásukat. Egymásra pakolt 2 sub és 2 top láda, amik össze voltak spanifferel húzva, gondolt egyet és hátrabukfencezett. Szerencséra a backstage mögött álló céges autótól és a fényhídból összerakott keret talp támasztói (outrigger) ektől centikel bukott el.
Végeredmény:
külsérelmi nyomok, valamint:
Az egyik sub ládában az egyik membrán tekercs bevezető szála elszakadt.
Az egyik top ládában a driver tölcsérje letört tőben.
A másik top-ban az egyik közép valószínűleg a zuhanástól lekoppant, a csévetestről az utolsó ~10 menet leugrott, rövidre zárt, és elfüstölt a tekercs.
A hátlapon a csatlakozó paneleken 2 pseakon aljzatot cserélni kellett, ugyan ez a helyzet azokkal a kábelekkel illetve csatlakozókkal amik bele voltak dugva. A Speakon dugókból, most lógnak ki az érintkezők.na csak ennyi...
A sziget alatt ráadásul egy másik techn. cégnek konkrétan kigyulladt egy hangfalla... Na, jó, megállapította a szakvélemény, hogy valószínűleg cigicsikktől kapot lángra az előlapi szivacsozás. Mindezt egy romániai techno party-n.
-
Bigya
őstag
Inkább tekercset tegyél a mély elé...
Jófajta hangváltók pont úgy vannak összerakva RLC tagokból, hogy ne nagyon forgassák a fázist.
Ha már mindenképpen több útban akarod hajtani a cájgot, akkor javaslok egy aktív hangváltót, amivel keresztezési frekiket is be tudsz állítani. Ez után már csak az lenne a lényeg, hogy a magas és a mély tartományt lehetőleg ugyan olyan fajta erősítővel hajtsad meg. (meg ugyan akkora teljesítménnyel.)
Ennek az a pozitív előnye, hogy ha normális hangváltót csinálsz vagy veszel, akkor tuti, hogy a kimenetek fázishelyesek. Egymáshoz képest biztosan. És mivel ideális esetben ugyan olyan felépítésű erősítőkkel hajtod, akkor ott ez szintén fent áll. Normális végfokoknál a bemenet általában invertáló (többségben így használják a bemeneteknél a műveleti erősítőket), maximum a végtranzisztorok környékén forgatják vissza.
Te úgy választod szét a két tartományt, hogy megkapja a bemenő jelet mindkét végfok kettő csatornája, aztán szimplán ki ekuzod?
Akkor inkább küld a teljes spektrumot ki az egyik ládára (gondolom ez több utas hangfal) állítsd be a hangszínt ahogy Te jónak hallod, az alja frekvenciákat mondjuk kivághatod utána.
A másik erősítőt hagyd lineárba, szerezz be vagy csinálj egy jobb fajta hangváltót és szimplán kösd rá a mélyládát. Vagy vegyél egy sub-ot amiben van hangváltó és azt kösd rá. Anno vaterán marha olcsón hozzájutottam egy ilyenhez. -
Bigya
őstag
Jól hangzik!
Az a furcsa az egészben, hogy pl. egy 100W-os erősítőhöz 120W körüli hangszóró dukál.
Tuti, hogy jó az az erősítő? Azt mondtad, hogy csöves. A végfok is, nem csak az előfok? Csöves erősítők kimenetén többnyire egy trafó van. Ebben az esetben szokot lenni rajta több féle kimenet is. Neked csak egy féle van?
-
Bigya
őstag
Hali!
2 dolog lehet, hogy nem stimmelt. A hangszóró és az erősítő impedanciája nem volt összhangban. Tehát lehet hogy az erősítőd csak 8 ohm-os hangszórókat szeret, Te pedig 4 ohmos hangszóróból teszel rá kettőt párhuzamosan. ez azt jelenti, hogy az erősítőnek való terhelés helyett Te 4-szer nagyobb súlyt akasztasz rá. A megnövekedett terhelés miatt olykor akár egyenárammal is táplálhatta az erősítő. Ez nem jó.
Vagy egész egyszerűen nem megfelelő a hangszóró és/vagy az erősítő teljesítménye.Tudni kellene, hogy mekkora az erősítő kimeneti teljesítménye (hogy mekkorát vesz fel a hálózatról az nem jelent semmit) és hogy hány ohm-mal lehet terhelni.
Elképzelhető, hogy jók ezek a hangszórók, csak nem párhuzamosan, hanem sorba kell őket kötni. Hogy volt eddig?
-
Bigya
őstag
válasz
commanDOS #625 üzenetére
Szia! Én rendezvényszervező cégnél vagyok technikus, illtve "irodista".
20-án (többek között) az Erzsébet téren csináltük az Európa Túra megnevezésű rendezvénysorozat első állomását, neves fellépőkkel két oldalt ledfallal, line-array (10db nagy Vertec Sub) analóg/robot/led fénytechnika, taposó kordon, aggregátor, front keverés, monitor keverés, személyzet, kiegészítő programok áram ellátása, laptopk, plazma monitorok, 2 millió FT körüli összeg volt.
Ma épült ugyan ez két helyen, Balatonfüreden és Győrben.
Csak a hang és fény 1 millió felett van helyszínenként, Ledfal, aggregátor, szállítás, szállás, ellátás nélkül! Csak a motyó 2 napra, de úgy hogy az első nap a setup, amire kedvezmény jár.Ha konkrétam kíváncsi vagy az álltalad leírt szollgáltatás árára, akkor küldj egy privit!
-
Bigya
őstag
Sziasztok eladom az EQ-mat, itt a linkje: [link]
Jó-jó tudom, hogy Behringer, de teljesen jó, meglepően!
-
Bigya
őstag
Hm... Nézd, csináld azt, hogy az lézer egységen keress mini trimmer potit. Ezek a dióda kollimátor áramát állítja. Ha ezt finoman, minimálisan elmozdítod és próbálgatod a lejátszást jó eséllyel megoldódik. Ne tekergess nagyot rajta! Nem mondom, hogy nem parás, de én már javítottam így autós fejegységet. A dióda sajnos fáradó alkatrész! Sok sikert!
-
Bigya
őstag
válasz
hangember #607 üzenetére
ÜDV!
Igen gyakorlatilak haldoklik a topik, de legalább kitartóan!
Részemről az a gond, hogy ha nem rendezvényt csinálok, akkor irodában ülök és rendezvényeket lapátolok össze...Ilyenkor van időm és "energiám" leülni a nem céges dolgok elé, de sajnos ez a minimálisra csökkentett alvás időmből vesz el.
Mindenki osszon meg valami élményt, gondolatot, tapasztalatot!
-
-
Bigya
őstag
HI!
Keverőt azért hagyjuk, mert egy otthoni házimozi erősítőt fejelnék meg nagyobb végfokkal.
Keverőt nem említettem.Nem létfentartásnak szántam a hozzászólásomat, hanem - mint írtam - vélemény gyűjtésnek.Nem okfejtés, hanem kérdés!
Azt a bizonyos aktív sub-ot azért említettem, mert egy lábdobnak pl, elég nagy dinamikája van. Igaz nem túl széles spektrumú, de az egy "gyors" jel és, ha sub-ládáknál használnak ilyen megoldást, elképzeltem, hogy én miért ne használnám.
-
Bigya
őstag
Kedces Slicmor!
1. dBu megjegyzésedet, nem értem pontosan ebben a kérdésfelvetésben... Azt, hogy mekkora bármi is, azt egyszerűen meg lehet állapítani, meg kell mérni. (ellenállás létrával lehet ossztani)
2. Keverőt ne "keverjük" ide semmi köze hozzá. Egyrészt ott is van műszer, de igazából elég meghallgatni az arányokat.
3. Lineáris torzításom jelentkezhet abból, ha az impedancia illesztés nem megfelelő.
Ez nem kitalálás volt, hanem vélemény gyűjtés. Hozzászólásomhoz egy csepnyi választ vélek ugyan felfedezni az utolsó pontban. Nem fizika, inkább elektrotechnika, vagy híradástechnika.
-
Bigya
őstag
Rejtett up:
Sziasztok!
Mi a véleményetek arról, amikor hangszórók meghajtásához szükséges nagy szintű jelet leosztják megközelítőleg vonal szintű jelre, és azzal hajtanak más erősítőket?
Sok máson kívül a JBL jRX100 400W-os aktív sub is táplálható így jellel.Dinamika nagyon romlik? Torzítás nő? Háztáji megoldásokban érdemes használni?
Nincs kedvem szétszedni a jelenlegi erősítőmet, de variálnék egy kicsit...Én azon vagyok, hogy ha minőségi ellenállásokból készül a létra, akkor nem lehet abból baj, hiszen csak ohmos, lineáris alkatrészről van szó. Impedancia illesztésre kel egyedül figyelni.
-
Bigya
őstag
Hali!
Hangfoglaláson ki volt? Hogy tetszett? (nem egy music-messe az biztos)
Valószínű kimegyek ma is, mert valamit meg szeretnék próbálni. Csinálok egy pár képet.
Mondjuk a Midas színes, csilivili pultjáról és a Soundcraft Vi6 pultjáról, amit barátaim kóstolgatnak, és tudnak mondani róla meglepetéseket, érdekességeket... -
Bigya
őstag
Egyre jobban tetszik ez az AutoEQ téma.
Jó, lehet hogy a hallásom nem elég kifinomult, hogy egy analóg EQ-n kihúzzam vagy emeljem az ezt kívánó frekvenciákat, de ez kényelmesebb!Sőt kitaláltam, hogy veszek egy Béringer DEQ2492-t, és aztat használom jól.
Olvasgattam fórumokat, és nem olyan rossz állítólag.Már egy rack-et vettem is. 2 egység magas, terveim szerint a maradék egy egységben lesz egy vinyó, a fentebb említett "hangkártya", a csatlakozók, meg egy USB Hub.
A rack-re rá egy laptop, és van felvételi lehetőségem, komplett zenetár lossless hanganyaggal és mérő program.
-
Bigya
őstag
Illetve, most jut eszembe, hogy egy külföldi fórumban olvastam a Behringernek egy olyan próbálkozása, hogy kicsi pult beépített hangkártyával.
Állítólag borzalmas minőségű.Lehet hogy keverem egy másik gyártmánnyal, bocs, tényleg csak rémlik.
érdemes mindenesetre külföldi fórumokat is átnézni...
-
Bigya
őstag
Ha van pénzed, inkább nézz valami komolyabbat.
Szimetrikus bemenet hiánya talán nem olyan nagy baj.Gondolom, megtaláltad ezeket: [link] [link]
Nem tudjuk persze, hogy mennyit szánsz rá maximum.
Csak külső jöhet szóba?Én vettem egy 7500.-ba kerülő intefészt, amin van 1-1 pár RCA ki/bemenet.
Kicsi, USB, driverless. Elegem volt a kisJack laptophangokból, ezt meg hordom magammal rendezvényekre.Sztem hibátlan és próbát megér (occó)!
Ő az: [link]
-
Bigya
őstag
Hali!
Nincs semmi megoldani való, ezért irogatok véleményeket, tapasztalatokat.
Íme:Van egy DBX DriveRack PA rendszervezérlő proci [link] , RTA bemenettel, és autó EQ funkcióval.
Nagyon foglalkoztatott a téma, így vettem egy (talán a legolcsóbb) mérőmikrofont.
Ez egy Behringer ECM8000 típusú 15 000.-os miksi. [link]Kétszer használtam.
Első alkalommal egy kiállítási stand instalációnál, ahol 4 db JBL Control28 típusú kicsi műanyag hangdoboz volt meghajtva Crown XLS202 erősítőkkel, egyessével. (1 láda egy végfok csat.)
Ezek a ládák méretüknél fogva [L:http://www.audiopormenos.com/images/product_images/jbl_control_23total115238701444b007c61f9ec.jpg][link][/L] nem rendelkeznek túl jó átvitellel. Mélyláda, pedig hely szűke miatt kimaradt az installbol.
Ott volt azonban a proci és a miksi.
Nosza rá is eresztettem, menüből kell indítani az Auto EQ funkciót. Rózsazajt generál, amit addig hangosítunk nagyjából amíg szeretnénk hogy szóljon majd a cájg. Ha megvan akkor indítható a művelet. 3 féle pontossággot kérhetünk tőle, low/mid/pro.
A pro-t próbáltam a raktárban, JRX [link] sub és M-Pro [link] (színpadi monitor alapesetben) párossal, de 2 perc sistergetés után kiírta, hogy nem tudja megcsinálni...
Meg lehet adni átviteli görgéket, ami szerint állítja az EQ-t. Ez jól jöhet olyan rendszereknél ahol valami miatt az egész mély szekciót egy proci hajt, a közép/magasakat egy másik.
Én nyílván a lineárt kértem tőle medium pontosággal.Ezt ~40mp alatt megcsinálta, meghökkentő különbséget eredményezett az első megszóllaláshoz képest.
Hozzáteszem, mivel a C28 hangfal mély tartománya gyenge, így azokat az EQ nagyon megemelte ezért 80-90% hangerőnél a láda megadta magát. Egy kiállítási standra azonban nem kell nagy hangerő, így teljesen bevállt a módszer. Sokkal kevesebb idő alatt létrejött egy jó hangkép, mint egy analóg EQ-val, illetve sztem szebb is lett annál mint amikor a pultot fésüli az ember.
Második alkalom egy hosszúkás terem, esküvő.
A fent említett JRX + M-pro párosítás és szép hangképet produkált a rendszer, a terem adottságaihoz képest. A sub láda is jobban megélt, nem kívánatos hangok megjelenése nélkül tudtam jócskán felfele gainezni. -
Bigya
őstag
Nem offoljátok szét a topicot, epedezve ''hallgatom'' a tényleg HiFi-s beírásokat! Nagyon vágyom egy faja HiFi/HighEnd motyóra, de jelenlegi (és tartósnak tunô) helyzetemben csak kósza vágyam marad!
Marad a road élet... -
Bigya
őstag
Igen ez így van, az ezköz csak egy dolog, engem is elkeserít amior a 20-on milliós cuccból nem tudok olyat csinálni ami hűbazzeg! Ez sokszor nem rajtam múlik. Rendezvényen bejátszik az időhiány, kapkodás, értetlenkedés, kollégák és az a baromságok sora a mit a felső vezetés kitalál. A Technikai berendezéseket is dekor elemnek kezeli és látvány elemet próbálnak csinálni mindenből. Hangfal, kábelek, statív...... nem a technikus dönti el hova és mi kerüljön
-
Bigya
őstag
Ha jó a hallása, azt meghallja mindenhonnan.
Beraktam egy JBL EON hangfalat lehalgatónak, és toltam neki ezerrel.
Nem volt semmi gond, jól sikerült! Danubius Best Of -ék nagyon hülyék, jó hangulatot teremtettek. Nem voltak nagy igényűek. Rider szerint ledugtam a pultot, 4 gate / 4 kompresszor / 3 effekt és csak az efektet adtam be nekik, dehogy azt sem kérték külön!
Monitor EQ-kat is szinte lineárban használtam, bántó láda hangokat húztam ki egyedül, és egyáltalán nem gerjedt. -
Bigya
őstag
Sziasztok!
Örülök, hogy van valami mozgás!
Vége a Szigetnek, nagyon jók voltunk! NEm kicsi tömeget kaptunk nagykoncert után.
Igaz én szinte minden éjjel műszak után MA fénypultot hegesztettem, de jó volt!
Aztán a kövi meló Abdrássy úti banzáj, én a Retro színpadot kaptam... ha gondoljátok...
Jah meg hogy vettem egy Behringer (nemröhögni) mérő mikrofont, meg egy American Audio USB Genie (2be/2ki RCA) Audió interfészt, és egész jó benyomást keltet. Mérő/analizátor program, notebook-kal, jó hasznát lehet venni!
Mic: ~ 14K
USB: 7,5K
Rejim: Nekem Senheiser EH2270 zárt fülesem van. Élő mókánál kevésnek bizonyult, főleg oldalról keverésnél... -
Bigya
őstag
Szevasztok! Jó régen jártam itt!
Van egy kis keverő meg egy pár láda, amivel megbíztak, hogy passzoljam le:
[link]
köszi
[Szerkesztve] -
Bigya
őstag
Helló!
Mi a véleményetek erről a kütyüről?
Roland / UA-1EX interface [link]
Rögzítésre és álltalános audió hallgatásra használnám.
Optikai kimenete is van, amit a most is használt optikai/koaxiális átalakítóval használnám, erősítőre kötném.
Tudom, hogy vannak sokkal több mindere használható dolgok, de nem szeretnék csak ilyen 25e.- körül áldozni rá, a Terratec hangkártyám pedig xarakodott a héten.
Meg mobil is! -
Bigya
őstag
Csáó!
SM57 baró kis miksi, nemrég vettünk párat, és megszerettem.
Pengetős, fúvósra tök jó.
A billentyűk fölött, a szekrényben vannak a sípok. Elvileg valamilyen szövet alatt.
Fölé lógatva két PG81-et vagy SM57-et (overhead jelleggel) biztos jó.
Nem tudom, hogy mik a körülmények, de különben akusztikusan is szól szépen...
Sok sikert! Majd számolj be! -
Bigya
őstag
Sziasztok!
Hétfőn hangosítottam egy zenekart Tatán.
Jobb módú szülők gyermekei alakítottak egy bandát, A.W.S. névvel (Ants With Slips), Kőkemény metált pengettek! (Fender gitár/Pearl dob/csöves alapok...)
Nagyon kemény volt a koncert, a tizenévesek pogóztak mint a barom, egymást csapkodták a színpadhoz, hangfalakhoz, alig bírtuk elhesegetni őket a kollegámmal, mondván nem kellene ledönteni a cájgot... (System Of A Dawn, Metalica, Nirvana, meg sajátok)
Kicsit nehezen indult, mert az öt pólusú erősáram igazából csak négy volt, föld és nulla közösítve, enyhén brummolt amikor a zene még nem nyomta el. Az áram kergetés miatt nem maradt idő előre telepedni, meg beállni szóval oldalról kellet csinálni. Ráadásul a kedves pedagógusok beterelték az összes embert a csarnokba, ahol még össze-vissza feküdtek a jel/áram kábelek, próbáltuk kikerülni a villany gondot.
Összeségében nekem nagyon bejött! Nagyon jó fejek voltak, és nekünk szinte csak mondani kellet mit hova tegyenek beszerelésnél. Ami még szempont, hogy d.u. kezdőtött, 23-kor vége... -
Bigya
őstag
Nah ki mennyire áztatta el a cájgot 20.-án?
-
Bigya
őstag
Figyelj.
Komolyan mondom hogy ez tisztán lehet érzéki csalódás!
Amit csak behalgatsz (nem szól kint) az halkabban szól fülesben mint az ami már szól kint? Ügye?
És van egy olyan potid is amivel a fülesedben is tudsz keverni? Ügyi?
Gondolom úgy próbáltad is , hogy kint nem szólt semmi? -
Bigya
őstag
Pre Fade Listening
Féder elötti behallgatás.
Azaz tudod vele úgy hallgatni a csatornát, hogy az éppen nem szól kint.
Dizsiben tudod próbálgatni? Azért mondtam, hogy valamit rá kellene kötni a master kimenetre otthon is. Így kiderülne, hogy pontosan mi a gond!
(Én azt is megkockáztatom, hogy mono a pfl szekció.) -
Bigya
őstag
Helló!
Szoktam dolgozni sajnos elég gyakran behringer pultokkal (nem diszkóssal), és az a tapasztalatom, egész egyszerűen fos a PFL-jük.
Érdemes lenne felkötni egy erősítőre, és meghallgatni úgy!
Egy homogén jellel lehetne ezt szépen megvizsgálni. (teszt lemez, hanggenerátor, számítógépes hang-program) -
Bigya
őstag
Nah HELLÓ!
Kellene egy kis segítség!
Egy fitness/bodybuilding terembe instalálok, és kicsit el vagyok csúszva idővel...
Szóval kerestem (de sikertelenül), olyan erősítőt amiben van hangszín, esetleg egy alap forrásválasztó és min 2x120-150W a kimenő teljesítménye 4 ohm-on.
Ilyet nem találtam, vagy amit láttam az túl drága, nagyon sok funkciója van amit ki kell fizetnem, de soha nem használnák!
Maradt a végfokos megoldás. (erre gondoltam legelősször is)
Itt egy gond van. Végfokból csillió féle van, lehet válogatni, csakhogy ezekben ü.bár nincs hangszín, 2 bemenet, és a hangerő is két potin van.
Gondoltam, hogy sebaj, ott a behringer tenyér méretű ''keverő''-je.
Ezek viszont olyanok, hogy hangszín csak az 1 db mikrofon csatornán van. A kettő sztereo jelet csak panorámázni lehet!
Találtam egy ilyet: [link]
Ez megfelelne az egyik helységbe, teljesítménye is elég lenne oda.
A nagyobb helyre egy ugyan ilyen, de egy végfokkal kiegészítve.
Csak ez aggaszt:
Készlet információk:
Korlátozott számban
Holnap sírok nekik egyet de ha valakinek van ötlete, kérem ossza meg azt velem!
thx
[Szerkesztve] -
Bigya
őstag
Hali!
Voltam a belvárosi színházban. Nexo ládák vannak függesztve, ilyen line-array szerű téma.
Dumálgattam a hangos-sal. Valami 21kW van a ládák mögött a falba beépítve egy kis helységbe. Egy ajtó az előlapokhoz, mögötte másik ajtó, a hátlapokhoz.
Vagyon durva motyó van beépítve, csak pislogtunk amikor megláttuk a Yamaha digitpult I/O egységének a kifejtését...
Az illető elég jól vágta a témát! (állítása szerint Yamaha R01V pultokat javít, tehát az elekronikához is konyít.)
Volt a színpadon egy ilyen buborékoló fal. Persze membrános levegőztetővel. Elötte ~2 méterre pedig pulpitus, két puskamikrofonnal. Ezek csodálatosan vették ennek a falnak az 50Hz-es zaját.
Úgy gondolta a tag, hogy nem kezdi el fésülni a pulton az EQ-t mert nagyon ki lesz herélve a mikrofon hangja. Inkább fogott egy másik puska mikit, beálította a bubifal mögé 50cm-re, feldugta a box-ra, visszament a pulthoz, és pár perc múlva nem lehetett hallani a búgást, csak kicsit amit már a bubifal felülete adott akusztikusan.
Kérdeztem, hogy mit csinált.
Elmondta többször is, a lényeg megmaradt:
A hátsó puskamiki jelében az 50Hz és annak második felharmonikusánál (150Hz ?) csinált egy jó kis emelést. Utána rakott rá egy késleltetést, gondolom az első pulpitus mikrofonokhoz képest. Aztán megforgatta a jelet és hozzáadta mindkét pulpitus mikrofon jeléhez. Aszongya: ''és nézd meg:'' kinyomta a mute-ot a fordított jel csatiján, és naaagyon zavaró lett a búgás, mint egy izmos földhurok.
Hozzátette, hogy olvasott az aktív hang(hullám) kioltásról, de most legalább kipróbálta. -
Bigya
őstag
Valaki keni a fénytechnikát is?
-
Bigya
őstag
Nah ki volt a DM koncerten? KRVA jó volt szvsz...
-
Bigya
őstag
válasz
hummerdikk #468 üzenetére
ezt nem is hallottam...
-
Bigya
őstag
Klipsch
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony FE 24mm 1.4 GM
- iPad 2025 (11. Gen) 11" 128 GB / 256 GB WiFi meg Cell - Minden szín - bontatlan - 1év garancia
- Samsung Galaxy Tab A9 Plus 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Új HP Victus 15-fa Gamer Tervező Laptop 15,6" -30% i5-12500H 16/512 RTX 4050 6GB 144Hz
- Thermaltake Toughpower 1200W Gold Hibátlan Gamer Tápegység 6 hó garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Xbox Ultimate előfizetések
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Lenovo Thinkpad T480 8-32GB 256GB-2TB
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest