Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sztyui2

    őstag

    válasz Chapel #5138 üzenetére

    m3ss: melyik konyvtarba jarsz?
    Szegeden a TIK-be.

    "profi sminkes ennyire fontos? sokat szamit?"
    Hallgassátok a Tripodcast-et! Csomó kérdés felmerült itt csak az utóbbi pár napban, amire mind-mind simán választ kaphattatok már régesrég, ha hallgatnátok :) Volt egy külön adásunk, ahol sminkes volt a vendégünk, és elég jól kiveséztük a témát.
    Modellekről, és fotóalanyokról szintén sok adásunk volt, itt egy, amiben az Art Models bookerével beszélgettünk. Esküvős témában is jöttek kérdések a legutóbbi esküvős képek kapcsán, amiket ide kiraktam, és esküvős adásunk is volt már legalább három...

    Na mindegy, leírok pár dolgot, de próbálom rövidre fogni. Sminkes annyi féle van, mint amennyi fotós. Az árak is hasonló képpen változnak, ahhoz képest, hogy ki mennyire tapasztalt, és esetleg mennyire van neve a szakmában. A sminkeseknél is van felszerelés, ami fogy, tehát ott is van "expószám", és ott is ha drágább a cucc, akkor annak az amortizációja ugyanúgy beleszámít az árba, mint a fotósoknál.
    Stílusra ugyanez van, ezer közül lehet válogatni, más tipusú smink kell fashion-höz, beauty-hoz, glamour-hoz, más tipusú smink kell vakufényhez, és természetes fényhez is. Fotós legyen a talpán, aki tudja pontosan, hogy mit akar. Én általában a natúr sminket részesítem előnyben, a képeim stílusa is ilyesmi, nem a sminken(beauty), vagy a ruhán(fashion), vagy a modell testén(akt-glamour) van a hangsúly, hanem magán az alanyon. Tehát én csak egy tök egyszerű, natúr sminket szoktam kérni, egy kis szájfénnyel, kicsit a szemeket kiemelve, és az arccsontot kihúzva.
    A trükk az alapozónál jön be, ott már nagyon számít, hogy milyen a sminkes, mert nagyon meg tudja könnyíteni a dolgod a retusnál, és nagyon meg is tudja nehezíteni. Sajnos én végigjártam pár sminkest, és voltak nagyon rossz tapasztalataim is. Órákat adhat hozzá vagy vehet el az életedből a rossz vagy jó sminkes, ráadásul ha béna vagy PS-ben, akkor a képed is sokkal gagyibb lesz, mert PS-ben próbálkozol azt összehozni, ami egy jó sminkessel simán meglett volna már az alapképen.

    Egész napos rendelkezésre állás:
    Én nem szoktam egész nap fotózni, általában a modell és én is kifáradunk kb 4 óra után. Onnantól már csak a szenvedés van. Persze ha nagyobb a projekt, vagy több modell van, akkor simán elhúzódhat a dolog egy egész napra is. Én viszont ezeknél a 3-4 órás fotózásoknál mindig úgy csinálom, hogy elküldöm a sminkest. Kisminkeli az elején, aztán hellószia! Nem kell hogy ott maradjon és zavarjon. Ezért nem dolgozok asszisztenssel sem, és ezért szüntek meg a blogomon a werkfotók is, mert egyszerűen sokkal jobb kettesben maradni a modellel, sokkal jobban érzem én is magam, és a modell is. Így hamarabb megnyílik, és akár olyan dolgokat is bevállal, amit ha sokan ott vannak, akkor nem biztos hogy megcsinálna. A sminkes pont jó az elején, egy kis női jelenlét, hogy nincs egyedül szegény modell, de mikor elkészült a smink, akkor már mehet is. Nem kell tovább rabolni az idejét a sminkesnek sem, mert nincs értelme, neki is jobb, ha hamarabb elhúzhatja a csíkot. A kisebb hibákat, amik a fotózás során létrejöhetnek, azt pedig általában már a lányok tudják korrigálni. Mert hiszen nőből vannak ők is, valószínű már csináltak ilyet, általában fel tudják vinni újra a szájfényt, ha megkopik például, vagy ha nem, akkor az ilyen kisebb hibákat már lehet korrigálni PS-ben is.

    Egyébként a jó smink nem csak ápol és eltakar, hanem ki is emeli szépen a lány előnyös részeit, és elfedi a kevésbé előnyöseket. Egy jól eltalált smink akár teljesen átformálhatja(előnyére) a modellt, még akkor is, ha egy natúr sminkről beszélünk.

    Végül pedig még annyit lehet még ide hozzáfűzni, hogy mindig a fotós a főnök! Ha undorító smink van a lányon, akkor itt a fórumon téged fognak lecseszni, hogy miért engedted ezt meg, és miért raksz ki ilyen képet, vagy egyáltalán miért fotóztad le? Én személy szerint utálom a csilivili, pillangós-virágos testfestéses, csillámokkal és gyöngyökkel teleszórt, műhajjal feltuningolt, irreális színnel rúzsozott, műszempillás sminket, amit a sminkesek sokszor emlegetnek "fantázia sminkként", és sokszor is próbálják ráerőltetni az emberre, mert úgy érzik, hogy az szép, és azt szeretnék, hogy a smink legyen a lényeg a képen. Olyan sminkest érdemes keresni, aki nem szeretne a központban lenni, és megelégszik, hogy a neve rajta a "stáblistán", de nem ő a főszereplő. Persze ízlések és pofonok, lehet valakinek bejönnek a csilivili sminkek :D

    Chapel: Az a medencés fotózás volt?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák