Új hozzászólás Aktív témák
-
KonzolKartel
őstag
válasz
King Unique #57 üzenetére
Hali!
Xbox One-os topikból átirányítottak, hogy itt több segítséget kaphatok. Xbox One-on totál tönkrement a HDD-m. Vettem egy 1TB-s merevlemezt, amin az erre írt scriptet lefuttatva létrehoztam a kellő partíciókat, majd átmásoltam a szükséges fájlokat. Betettem a gépbe, de sajnos boot helyett fekete képernyőt kapok. Ha recovery módban indítom, és megpróbálom felrakni az Offline update toolal(OSU) recoveryből a rendszert, akkor 56%-nál megáll. Ahogy néztem 56%-nál kezdené telepíteni az új rendszert, addig csak másolja a megfelelő fájlokat. Xbox One témán felmerült, hogy lehet hiányzik az MBR, és azért nem tud bootolni. Szereztem egy működő Xbox One 500GB-s HDD-t kölcsönbe, ha esetleg az segítség...
-
King Unique
titán
válasz
Winchester95 #266 üzenetére
Erről valami konkrét screenshot, meg hogy milyen Windowst próbálsz telepíteni, milyen gépen, milyen boot mód szerint stb?
Normál esetben nyilván fel kellene ismernie a BIOS-nek és a Windows telepítőjének a HDD valós tárolókapacitását. Ha rajta van egy korábbi telepítés maradéka, vagy nem stimmel az MBR / GPT, akkor grafikus felületen és parancssorban a DiskPart használatával szokás törölni a szükséges partíciókat, vagy akár a teljes lemezt.
-
Winchester95
őstag
Sziasztok!
Telepíteném a windowsot(bármelyiket)
1db 1tb os új winchesterem van.
Lát a telepítő 1 500mb os windowsos larticiot amire nem tudok telepíteni. Az 1tb ot nem látja.
Ilyennel még nem találkoztam.
Szerintetek? -
King Unique
titán
válasz
kriszitan #264 üzenetére
Az, hogy a hardver állítólag nem kezeli rendesen az NVMe SSD-t, az már nem particionálási, illetve nem is MBR / GPT probléma... Van Asus és egyéb notebook topik, valamint Flash SSD topik is, ahol lehet fejtegetni a hardverrel és az SSD-vel kapcsolatos rejtélyeket...
A bootolási opciókat, a lemezkép kiírását pendrive-ra pedig nem összevissza kell állítgatni és próbálgatni, hanem a Legacy BIOS / UEFI boot- és telepítési módnak megfelelően! Ha állítólag sikerült feltelepíteni az SSD-re a rendszert, akkor a Windows 10 telepítője elvileg felismerte és megjelenítette közben a lemezlistában. Utána pedig normál esetben bootolnia is kellene róla. Illetve ilyenkor a boot menüben pl. UEFI-s telepítésnél a Windows Boot Manager opciót kell keresni, annak kell első helyen lenni, nem magának a háttértárnak.
-
kriszitan
csendes tag
válasz
King Unique #263 üzenetére
Na szóval, köszönöm a tippeket, habár ezt mindet megcsináltam és 2 napos fórumozás után se tudtam megoldani amit szeretnék.
A problémám az, hogy habár .m2 slotban van a PM961, annak ellenére az istenért se ismeri fel a BIOS/UEFI,
CSM OFF- SECURE BOOT ON -ban sem és legacy -csm -ben sem, legalábbs bootolni nem tudok róla.
A win 10 telepítő, USB 3.0 GPT ÉS MBR-hez küln is csináltam Rufussal, valamint dvd-re is kiírtam, ennek ellenére se tudok bootolni a PM961-ről.
Telepítésnél megcsináltam a diskpartot többször már, list disk/select/clean / format / primary partitcionálás, fel is rakja simán a windowst gond nélkül, mind MBR-ben mind GPT-ben is. de bootolásnál nem hozza fel opció ként, valamint a hozzáadható opciók között sincs, de a windows látja. (másik SSDről indítva)
Számítógép típusa ACPI x64-alapú PC (Mobile)
Operációs rendszer Microsoft Windows 10 Pro
Opr. javítócsomag -
Internet Explorer 11.125.16299.0
Edge 41.16299.15.0
DirectX DirectX 12.0
Számítógépnév DESKTOP-ASNCG5R
Felhasználó neve Krissz
Beléptető tartomány DESKTOP-ASNCG5R
Dátum / idő 2018-02-19 / 16:30Alaplap:
CPU típusa Mobile QuadCore Intel Core i7-4710HQ, 2700 MHz (27 x 100)
Alaplap neve Asus N751JK Series Notebook
Alaplapi lapkakészlet Intel Lynx Point HM86, Intel Haswell
Rendszermemória 8074 MB (DDR3 SDRAM)
BIOS típusa AMI (03/11/2015)Megjelenítés:
Videokártya Intel(R) HD Graphics 4600 (1 GB)
3D gyorsító Intel HD Graphics 4600Háttértár:
IDE vezérlő Realtek PCIE CardReader
IDE vezérlő Szabványos SATA AHCI-vezérlő
Háttértár vezérlő Microsoft tárolóhely-vezérlő
Háttértár vezérlő Samsung NVMe Controller
Lemezes meghajtó HGST HTS721010A9E630 (1 TB, 7200 RPM, SATA-III)
Lemezes meghajtó NVMe SAMSUNG MZVLW256 (238 GB)
Lemezes meghajtó Samsung SSD 840 EVO 120GB (120 GB, SATA-III)
Optikai meghajtó MATSHITA DVD-RAM UJ8E2 S
SMART merevlemezek állapota OK
DMI:
DMI BIOS gyártó American Megatrends Inc.
DMI BIOS verzió N751JK.205
DMI rendszer gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
DMI rendszer termék N751JK
DMI rendszer verzió 1.0
DMI rendszer sorozatszám EAN0BC05765144A
DMI rendszer UUID 97BE7107-AB8C46BB-81A054A0-50897C3B
DMI alaplap gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
DMI alaplap termék N751JK
DMI alaplap verzió 1.0
DMI alaplap sorozatszám BSN12345678901234567
DMI burkolat gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
DMI burkolat verzió 1.0
DMI burkolat sorozatszám EAN0BC05765144A
DMI burkolat címke No Asset Tag
DMI burkolat típus NotebookBIOS tulajdonságai:
Gyártó American Megatrends Inc.
Verzió N751JK.205
Kiadás dátuma 03/11/2015
Méret 6 MB
Rendszer BIOS verzió 4.6
Boot eszközök Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM
Képességek Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD, BBS, Smart Battery
Támogatott szabványok DMI, ACPI, UEFI
Bővítési lehetőségek PCI, USB
Virtuális gép Nem
Alaplap tulajdonságai:
Gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
Termék N751JK
Verzió 1.0
Sorozatszám BSN12345678901234567
Címke ATN12345678901234567Kb ez lenne, ha valami info kell még akkor írjátok és szerkesztem.
Szóval elsődlegesen szeretném rendszer meghajtónak használni, ha az nem jön össze sehogy, akkor viszont a következő problémám, hogy relatíve lassú az ssd egy nvme meghajóhoz képest. Papíron legalább 4x ennyit kellene tudnia, valamint a samsung magician nem is látja támogatott eszközként.
A samsungos nvme driver van fent, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy az megfelelő neki. Elvileg van hozzá olyan ami biztosan jó, de sehol se találom a letölthető változatot.Kérlek segítsetek!
-
King Unique
titán
válasz
kriszitan #262 üzenetére
Üdv!
Ha rendszermeghajtónak lesz használva az SSD, akkor az MBR / GPT Windowsnál a Legacy BIOS (MBR) / UEFI (GPT) boot mód szerinti telepítés függvénye. Tehát, ha ezek nem stimmelnek, akkor már a telepítés sem fog menni, mert pl. UEFI-nél nyilván nem lehet a Windowst MBR lemezre telepíteni. Ha nincsen rajta semmilyen fontos adat, akkor egy ilyen ütközésnél törölni kell a "lemezt" a telepítő grafikus felületén, vagy parancssorban a DiskPart használatával.
"fel is raktam az ssd-re a win10-et, de újraindítás után a bootnál mintha nem látná az egészet, a telepítő meg azt írja hogy eltérő stílus-GPT van, amire nem telepíthetek."
Ez megint nem világos, mert ha az előbb részletezett dolog nem stimmel, akkor már a telepítés sem fog menni. Aztán az sem derült ki, hogy a telepítési adathordozó (pendrive) hogyan és milyen programmal lett elkészítve. Ahogyan az sem, hogy a(z UEFI) BIOS-ban milyen bootolási opciók lettek beállítva, a megfelelő boot eszköz lett-e kiválasztva stb. Illetve a laptop ezen jellemzői sem voltak említve, de a gyártó oldala alapján viszonylag újabb típus Windows 8.1-gyel előtelepítve. Az ilyenek pedig rendszerint már mind UEFI-sek szoktak lenni.
-
kriszitan
csendes tag
Sziasztok!
Vettem ma egy Samsung PM961 M2. NVMe SSD-t.
A tervem vele a következő: rendszert tartanék rajta, meg 1-2 gyakran használt játékot.
A kérdésem az lenne, hogyan tudnám ezt megtenni ? Az MBR és GPT nekem még új , SATA III-hoz voltam szokva, annál nem is foglalkoztam ezzel.
Windows 10-es bootolható usb 3.0ás driveot csináltam már, fel is raktam az ssd-re a win10-et, de újraindítás után a bootnál mintha nem látná az egészet, a telepítő meg azt írja hogy eltérő stílus-GPT van, amire nem telepíthetek.Ha valaki el tudná nekem magyarázni, hogy mit milyen sorrendben csináljak, és mit mi után, azt nagyon megköszönném.
Egy ASUS N751JK laptopon szeretném megoldani a történetet!
-
Bavarian35D
újonc
válasz
King Unique #260 üzenetére
Koszonom valaszod, sima HDDrol tudok bootolni csak az SSDrol nem..es mar 2db SSDvel ks probaltam..felteszem a kerdest akkor mashol is. Koszi megegyszer.
Ui.: vegig zongoraztam amit a HP oldalan irnak, semmire sem jutottam vele.
-
King Unique
titán
válasz
Bavarian35D #259 üzenetére
Magát a Windows 10-et normál esetben nyilván lehet Legacy BIOS és UEFI boot mód szerint egyaránt telepíteni. Ha a boot menüben van az előbbire vonatkozó beállítási opció, valamint a telepítési adathordozó is ennek megfelelően lett elkészítve stb., akkor nyilván MBR lemez esetén is működnie kellene a telepítésnek. Viszont attól még egy UEFI-s hardvernél célszerűbb manapság inkább annak megfelelően telepíteni a 10-est, illetve a Legacy BIOS mód amúgy is inkább a 7-esnél indokolt pl. az ilyen esetek miatt.
Viszont az, hogy esetedben a telepítés után mért nem bootol a rendszer, mért van a boot eszközzel kapcsolatos hibaüzenet, az már túlmutat az MBR / GPT témán és valószínűleg egyéb probléma lehet. A HP weboldalán konkrétan van is ezzel kapcsolatos bejegyzés, illetve itt a fórumon inkább a megfelelő notebookos topikban kellene érdeklődni ez ügyben.
-
Bavarian35D
újonc
Szevasztok Urak! Van egy HP 15ay101nh laptopom, volt benne gyarilag egy 1tb hdd. Most kapott egy 250es samsung 850evo ssd-t. Na most van egy 3napja nem megoldhato (szamomra) problemam. Nagyon sokat olvasgattam mindenhol forumot, itt is...valoban mindent elolvastam es kiprobaltam a GPT-UEFI/MBR-BIOS storyban...nem is 5eve muvelem a dolgot..kivettem a HDD-t csak az SSD maradt. MBR-be semmikeppen nem megy fel az SSD-re a windows 10, ha diskparttal atkonvertalom MBR-re a vinyot stb. Akkor azt irja, hogy a windows nem tudja telepiteni, valoszinuleg a BIOSban nincs engedelyzve. (Na most a biosban kb semmi opciom nincs, ha kell lefotozom es megmutatom. Pusztan annyit tudok allitani, hogy a legacy bootot letiltom, vagy engedelyezem.) ezt az MBR-es telepitest el is engedtem, gondoltam megoldom UEFI-be ahogy mar oly sokszor masik gepen. Rufussal GPT- particios Fat32 peni letrehoz, legacy boot letilt, uefibol bootolok a penirol, hibatlanul megtudom particionalni...letrehozza az osszes (kis sajat par szaz mb-osokat is) particiot, gond nelkul telepul majd ujraindul ugye. Na innen nem jutok tovabb 3napja, barmit teszek a nem bootol. Hibauzenet: boot device not found (3f0). Olvastam nem keveset errol a 3f0-rol. Amennyiben nyomok egy biost es ott letiltom a legacyt majd ujra feloldom, kijon egy uefi alapu boot os converter (vmi hasonlo a neve) ahol egy 4szamjegyu kodot majd entert utve fel kellene alljon a win. Legacy enableden, disableden...barhogy...sehog nem mukodik. Legfrissebb BIOS, legfrissebb WIN 10, legal. Kerlek titeket segitsetek, mar kezdek belehalni. Koszonom
-
oritomi
csendes tag
válasz
King Unique #251 üzenetére
köszi a tippeket.Egy másik dokkolóra dugva sikerült.Most már egyben van
Köszönöm a segítségedet!
-
King Unique
titán
Direkt leírtam világosan az előző válaszban, hogy a Windows telepítésekor UEFI mód kell a GPT-hez. Legacy BIOS módban csak MBR lemezre lehet telepíteni a Windowst, annál viszont ott van a 2,2 TB-os korlát. A telepítési adathordozó elkészítésére, a particionálásra és a telepítésre vonatkozóan pedig pl. ebben, ebben és ebben a hozzászólásban is vannak infók.
-
memoril
aktív tag
válasz
King Unique #255 üzenetére
Köszi a választ ! Akkor a biosba Legacy-ra kel állítani ? Win cd telepítőjével simán engedi particionálni a 3tb-os lemezt ?
-
King Unique
titán
Felesleges volt üresen előparticionáltatni, mert ezt nyilván meg lehet oldani utólag is. Illetve a Windows telepítőjével is, ha azt telepítesz rá. Ez esetben viszont az MBR / GPT a Legacy BIOS / UEFI boot mód szerinti telepítés függvénye. Windowsnál a GPT pedig csak UEFI-s telepítésnél használható. Viszont ez csak a rendszermeghajtóra vonatkozik, ellenben egy másodlagos háttértáron ettől függetlenül lehet MBR / GPT is.
-
memoril
aktív tag
Sziasztok ! Most rendeltem egy gépet a netröl és kértem hogy a hdd-t particinálják meg mert 3tb -os a hdd . Kértem egy 200 gb os particiót és a maradékot megfelezve . Az lenne a kérdésem hogy a sima win10 64 bites dvd lemezzel fel tudom telepíteni a windows 10-et ? elötte formázom a lemezzel a c-t és telepítés , így menni fog ? GPT-vel particionálták az irták !
-
F1reGhosT
újonc
Sziasztok
Elég nagy gondom akadt van egy rendszerem és újítottam egy SSD-t és akartam rá win 10 et telepíteni viszont akárhogy bűvölöm a biost AHCI és MBR es paritcó ugyan azt az üzenetet kapom hogy nem lehet erre telepíteni
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #251 üzenetére
Plusz még akkor is előfordulhat probléma a teljes tárolókapacitás kezelésénél, ha korábban RAID-kötet volt a merevlemezen. De mondjuk, ha SATA-n volt beállítva, akkor az normál esetben USB-s csatlakozásnál már nem lesz érvényes. WD merevlemezeknél amúgy pl. a gyári tesztprogrammal történő törlés meg szokta oldani az ilyen problémákat.
Tehát kb. ezeket az eddig felsorolt dolgokat tudnám mondani a magam részéről. Viszont azért nem ártott volna kicsit részletesebben leírni, konkrét infókkal, akár screenhotokkal stb. szemléltetni a problémát. Ezek hiányában ugyanis többnyire csak találgatni lehet...
-
King Unique
titán
Üdv!
Az odáig OK, hogy egy 4 TB-os HDD-t GPT-re kell inicializálni a Windowsban a teljes tárterület kihasználásához. Viszont, ha USB-n van csatlakoztatva a géphez, akkor nem minden külső ház kezeli a 2 TB feletti háttértárakat. Jellemzően az USB 2.0-s típusok ilyenek, bár azoknál is előfordulhat kivétel. Ellenben az USB 3.0-s modellek már jóval nagyobb eséllyel szokták kezelni a 2 TB+ háttértárakat.
Aztán olyan is elő szokott fordulni, amikor a MaxLBA elállítódik és mindenhol a ténylegestől eltérő tárolókapacitással jelenik meg a merevlemez. Példa: [link], [link].
Továbbá egyes (nagyon) régi hardverek, illetve BIOS-verziók esetében előfordulhat olyan, hogy a drive tényleges tárolókapacitását nem ismerik fel rendesen, nem kezelik teljes egészében. Illetve az OS-nél egy nem megfelelő driver is okozhat gondokat.
-
oritomi
csendes tag
Sziasztok.
Vettem egy WD 4TB vinyót de a windows7 saját kezelője 1,6GB!-ot lát az AOMEI partíció kezelő meg csak egy darab 1,6TB akarna csinálni a maradékot nem látja.A youtubeon néztem pár videót ott mindenkinek felismeri a rendes méretet sőt a windows saját kezelője is.Nem tudom mi lehet a gond.GPT módban akartam létrehozni a partíciót.A laptophoz egy külső házban kötöttem rá.Hogyan tudnám a 4tb-ot megcsinálni? Köszönöm a választ -
KaYaK
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnek kérni mert azt gondoltam nem vagyok egy láma de utólag be kell vallanom most mar úgy gondolom hogy nagyon az vagyok!
Nem tudom mik ezek a MBR GPT UEFI vagy Legacy beállítások még...
Vettem/ kaptam egy Samsung 960 PRO M.2 PCI 512GB os adattárolót!
Eredeti Windowst akartam ra feltelepíteni tegnap este de nem sikerült mert amikor ki kell választani melyik meghajtóra akarom telepíteni nem jeleníti meg a listában sehogy sem... Pedig a BIOS bán néha láttam a meghajtót csak aztán eltekertem a beallitasokat a sok YouTube-os videó alapján....Úgy próbálkoztam hogy le lett húzva minden más meghajtó csakis a 960 PRO csatlakozott a géphez!
Csak egy 16MB os MSR meghajtót jelenít meg néha amire nem lehet windowst telepíteni...
Sajnos nem tudtam esetleg drivert adni neki mikor felajánlja mert a CD ROM nem volt benne a listában ahonnan lehetett volna választani...
Rendszer Windows 10 Home USB
Alaplap asus maximus x heroEsetleg valaki tud segíteni?
Előre is nagyon köszönöm!
-
King Unique
titán
Akkor ott egyéb probléma lehetett, mert a telepítésnek és a particionálásnak normál esetben úgy kell mennie, ahogyan a korábbi válaszokban le volt írva. Illetve, ha rendesen törölve volt a lemez, akkor simán létre kellene tudni hozni a telepítő grafikus felületén is a partíciókat. Aktív partíciót pedig nem kell külön beállítani, mert azt majd beállítja a telepítő, ha szükséges. Ez a pendrive tartalmának átmásolása pedig megint extrémen hangzik, illetve nem teljesen világos, hogy pontosan hogyan is értendő.
-
kkf
aktív tag
válasz
King Unique #246 üzenetére
miután megcsináltam az MBR táblát és a partíciókat gparted alatt, és nem működött a dolog, az volt az első, hogy a win telepítővel leszedettem minden létező partíciót, pontosan abban a reményben, hogy akkor majd a telepítő megoldja. nem oldotta meg, hanem ezt kaptam:
"nem sikerült sem új rendszerpartíciót létrehozni, sem meglévőt találni. további információt a telepítő naplófájljaiban talál."
és bármi mást csináltam még, ugyanezt kaptam.
és amit nem értek, hogy igazából diskpart-tal is hiába mókoltam (összes partition eltávolít -> create partition primary -> clean -> active -> assign egészen addig, amíg xcopyval át nem toltam e/h/k kapcsolókkal az installos pendrive komplett tartalmát.
na utána volt reboot, és utána már engedett továbbot és elkezdődött a fájlmásolás. mondjuk ezt a részét nem értem, hogy miért ettől értem el a kívánt hatást. -
King Unique
titán
Az, hogy Legacy módban nem enged a Windows GPT lemezre telepíteni, az evidens. De, ha UEFI van beállítva, akkor márpedig működnie kellene. Viszont az nem derült ki, hogy hány partíció volt a lemezen, melyiket jelölted ki a rendszer számára, azon milyen fájlrendszer volt, mi volt a hibaüzenet stb.
Egyébként a korábbi válaszban említett manuális törléssel is akár teljesen letakarítható a lemez és a telepítővel is létre lehet a hozni a partíciókat. Ráadásul az is említve volt, hogy ha nincsen igény külön adatpartíciók létrehozására stb., akkor a kijelölt szabad területnél elég csak szimplán továbblépni a telepítőben. Szóval az MBR partíciós táblát és az NTFS partíciót külön létrehozni, ráadásul másik OS alatt, totál felesleges művelet volt... Nem beszélve arról, hogy kellenek a rendszer megfelelő működéséhez Legacy és UEFI telepítésnél egyaránt más partíciók is. Ezeket Linux alatt pl. a GParted nem fogja létrehozni, ellenben a Windows-telepítő már igen. Ez történhet automatikusan, vagy manuálisan is az "Új" opcióra kattintva.
-
kkf
aktív tag
válasz
King Unique #242 üzenetére
akkor veled az még nem fordult elő, különben ilyeneket nem írnál
volt legacy és uefi mód is biosból állítva, nem engedte az SSD-re felrakni egyik móddal sem, mert GPT volt a partíciós tábla.
amikor leszedtem róla minden partíciót, megcsináltam rá még biztonság kedvéért Linux alatt az MBR táblát, mert ugye a GPT-t kifogásolta, megkreáltam rá és aktiváltam egy primary NTFS partíciót bootnak, majd bementem a telepítőbe, hogy na akkor most, SEM engedte feltelepíteni az SSD-re a windows-t -
Drone86
tag
válasz
King Unique #243 üzenetére
Windows 10-ről volt szó, köszönöm az infót, holnap kipróbálom
-
King Unique
titán
Ha Windows 10-ről van szó, akkor annál a 1703-as verzió óta natívan rendelkezésre áll az MBR2GPT, ami a Legacy BIOS telepítést adatvesztés nélkül átkonvertálja UEFI-s telepítésre. Sőt, ezen leírás és screenshot alapján még a rendszer működéshez szükséges partíciókat is létrehozza. Plusz íme egy másik topikból egy példa a sikeres működésre.
Windows 7/8.1 rendszereknél viszont hivatalosan nem támogatott az előbbi megoldás. Azoknál esetleg max. ilyen-olyan tákolásos módszereket találni a neten. Vagy másik opció a tiszta telepítés UEFI boot módban.
-
King Unique
titán
Ezen topik témája alapján Legacy BIOS módban MBR, míg UEFI-ben GPT partíciós tábla kell a Windows telepítésekor. Aztán, hogy te pontosan mit csináltál, milyen boot mód volt beállítva, milyen boot eszköz kiválasztva, mi volt a hibakód stb., az a korábbi kérdésnél sem volt teljesen világos. Egyébként meg nem feltétlen kötelező a DiskPart használata, mert akár manuálisan is lehet törölni a partíciókat a telepítő grafikus felületén. De azért egy parancssort nyitni sem annyira megerőltető. Amúgy még partíciós táblát és partíciót sem muszáj manuálisan létrehozni, mert a szabad terület kijelölése + továbblépés után azt is megcsinálja automatikusan a telepítő. Ha valaki külön adatpartíciót akar stb., akkor célszerű még a telepítővel elvégezni a particionálást.
Egy Windows, vagy más desktop OS-ek telepítése pedig azért nyilván igényel némi hozzáértést a felhasználótól. De egy átlagos user mondjuk nem nagyon szokott ilyenbe belevágni, az meg a másik. Egyébként meg ott az internet, tele van leírásokkal (magyar is akad), videókkal stb., szóval némi utánajárás után akár még egy átlagos felhasználó is meg tudná oldani.
-
kkf
aktív tag
nah közben youtube lett a barátom
azért azt szeretném tudni, hogy a 512GB-s SSD-m mikor lett GPT partíciótáblássá alakítva, mert amikor beépítést követően először ment fel rá a Win 10, az csont nélkült ment.
továbbá botrányos, hogy kb. a Vista megjelenésével egyidejűleg már bőven dívott a GPT, az SSD-k is kaphatók voltak már, és 2017-ben a Win 10 telepítő nem támogatja felhasználó barát módon a hétköznapi adattárolók Windows install késszé tételét, és nekem diskpart-tal kell mókolnom.
az bőven kevés volt, hogy csinálok egy MBR-es partíciótáblát, és egy primer NTFS partíciót az SSD-n. aki legalábbis nem haladó user, és/vagy nem tud angolul, az hogy old meg egy ilyen problémát? -
Drone86
tag
Sziasztok!
Sajnos elhalálozott a kisebbik merevlemezem, ezen volt a Windows is, így csak egy 3 és egy 4 TB-os HDD maradt. A rendszer-partícióról van biztonsági mentésem. Jó lenne innen folytatni, viszont a régi lemez MBR volt, és most nem tudok új meghajtót venni, ezért a 3Tb-osra szeretném visszatenni. Ezután lehetséges MBR lemezt GPT-vé alakítani, úgy hogy az adatok megmaradjanak,és a rendszer se omoljon össze tőle? Mert gondolom, így csak 2TB-ot tudnék használni
Előre is köszönöm a segítséget! -
kkf
aktív tag
sziasztok!
olyan problémám volna, hogy újra akartam húzni a win 10-et egy toshiba xg4 nvme ssd-re, de amikor a Windows telepítésének a helyét kell megadni, ott nem hajlandó az SSD-re települni.
töröltem minden partíciót a diskről, majd visszakonvertáltam GPT-ről MBR-re, de a telepítés helyének kiválasztásakor így is azt az üzenetet kapom, hogy "nem sikerült sem új rendszerpartíciót létrehozni, sem meglévőt találni. további információt a telepítő naplófájljaiban talál." - na ezek vajon hol vannak....
bios-ban storage-ot legacy és UEFI módra is próbáltam állítani.
ja és próbáltam eszközillesztővel (OCZ RD400 64bit) és anélkül is.minden tippet köszönök elrőre is.
-
siko5
csendes tag
Az SSD-t nem akarom otthon megbuherálni, csak a garanciajegy érvényesítéséhez le kellett töltenem egy jegyzőkönyv szerű dokumentumot, melyen van egy olyan rész, hogy cserélni szeretném a terméket, vagy javíttatni. Ezért kérdeztem, hogy egyáltalán SSD-t lehet-e javítani, vagy sem, mert akkor célszerű cseréltetnem.
-
King Unique
titán
Ha már a BIOS sem ismeri fel az SSD-t és a Windowst sem lehet rá telepíteni, valamint más gépeknél is ez a helyzet, akkor nem érdemes vele szórakozni... Otthoni SSD-barkácsolással meg pláne nem, mert a szétszerelés stb. miatt a garancia is ugorhat. Szóval, ha még van 2 év garancia az SSD-re, akkor nyilván vissza kell vinni a vásárlás helyére és kérni egy cserét.
Ha visszaolvasol pár hozzászólást, akkor nemrég a GPT-re történő konvertálásról is volt szó. Vagyis, mivel a DiskPart csak destruktív módon képes átkonvertálni lemezt, ezért sikeresen letörölted róla a másik partíciót és az azon lévő adatokat... Olyan pedig nyilván nincsen, hogy a lemez egyik fele GPT, a másik meg MBR. Ugyanis az MBR / GPT partíciós tábla nyilván a teljes lemezre vonatkozik, illetve 1 lemezen egyszerre csak az egyik lehet.
Egyébként az SSD-ket érintő általános / speciális kérdések (nem vásárlás) megtárgyalásához a Flash SSD topik a legalkalmasabb. A HDD-ket érintő problémákat pedig elsősorban a HDD probléma (nem adatmentés) topikban célszerű feltenni, ami látogatottabb és pörgősebb is a jelen topiknál.
-
siko5
csendes tag
Sziasztok!
Látom, ez aktívabb fórum, leírok ide pár problémát, hátha tudtok segíteni benne.
A gépemben volt egy 120GB-os SSD, melyre Win10 volt telepítve, és volt mellette egy 320GB-os HDD, melyet régen egyedül használtam, és 2 partícióra van osztva. Az egyik partíción volt régen az op.rendszer, a másikon az adataim. Ahogy az SSD bekerült a gépembe, az adatokat a HDD-n tároltam, többnyire azon a partíción, amelyiken eddig is az adatok voltak.
Térjünk a lényegre. Az SSD-m egy hete kb felmondta a szolgálatot. Egyik pillanatról a másikra feladta. Annyit láttam az egészből, hogy a gépházamon a HDD munkáját jelző fény folyamatosan világított, majd a Win10 megpróbálta megjavítani a lemezhibát, sikertelenül. Újraindítás után a Bios-ban találtam magam, és az a kép fogadott, hogy a HDD okés, viszont az SSD helyén egy PS3111 elnevezésű, 0.0GB-os cuccot ismer fel a SATA porton. Van rá még 2 év garancia, egyenlőre azon gondolkodom, hogy cserélem-e, vagy ezt egyáltalán lehet-e javítani? Ez az egyik dolog, amiben várnék ötleteket, hogy esetleg javítható-e az SSD, vagy csere?
A másik dolog.
Tehát megmaradt az ezer éves Hitachi 320GB-os HDD-m, amire gondoltam feltolom a Win10-et, természetesen arra a partícióra, amit eddig is operációs rendszernek tartottam fent, szóval az adataim megmaradnak a másik partíción. Természetesen én is belefutottam az MBR/GPT partíciós séma okozta problémába, de ezt parancssorral megoldottam, és fel is települt szépen a Win10. Viszont azzal a meglepő dologgal találkoztam, hogy a HDD másik fele ( kb. 50-50%-ra volt partícionálva a HDD ) nem mutatkozik meg nekem a rendszerben. azaz a rendszernek GPT-re váltott része frankó, viszont a másik partíció MBR, így azt nem látom a Windowsban. Arra lennék egyenlőre kíváncsi, hogy hogy a bánatba jeleníthetem meg a tartalmát? Van rajta pár fontos dolog, amit használni szeretnék. Egyenlőre ez az elsődleges, mert a tárhelyem is elég szűkös így.
Pár info: Alaplap : MSI B250 PC MATE, minden SATA porton kipróbáltam az SSD-t, egyiken sem megy. -
StormMan
tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni.
Korábban vásároltam 2db WD blue merevlemezt 4TB-os méretben backup célra amiket a windows lemezkezelővel formáztam meg GPT partíciósra. Volt mellé egy Sharkoon Sata QuickPort XT USB 3.0 dokkolóm. Használtam is rendesen a fenti két merevlemezt probléma nélkül külön külön. Most az a helyzet állt elő, hogy mind a két merevlemezt rá kellene kötnöm USB 3.0-keresztül a gépre, ezért vettem még egy dokkolót, egy ugyan olyan Sharkoon-t.
A probléma csak az, hogy a korábban használt dokkoló esetén a merevlemezeken lévő adatokat látom, addig az új dokkolóba csak egy 16 TB-os és egy 830 MB-os partíciót látok, ezeket is csak a lemez kezelőben.
Találkozott már valaki hasonló hibával? A fórumon visszaolvasva nem találtam ilyen problémát.
ASUS M5A99X-EVO R2.0 alaplap és Win10 prof 64bit.
Segítségeteket köszönöm.
ST -
MikaVejneGI
aktív tag
válasz
King Unique #232 üzenetére
500 GB , adatnak , GPT-re partiztam.. Azért köszi a választ.
-
King Unique
titán
válasz
MikaVejneGI #231 üzenetére
Arról nemrég volt szó, hogy pl. Windowsnál a boot módhoz köthetően a kötelező MBR / GPT csak a rendszerlemezre vonatkozik. Ellenben egy másodlagos háttértáron lehet attól eltérő partíciós tábla is. Illetve, hogy a másik SSD-n milyen legyen, az már függ attól is, hogy mire lesz használva (rendszer / adattár), valamint mekkora a tárolókapacitása.
-
MikaVejneGI
aktív tag
Sziasztok.
A meglévő rendszer ssd mellé tennék be egy nagyobb ssd-t , azt mire érdemes particionálni? -
King Unique
titán
válasz
Tappancs2001 #229 üzenetére
Van az UEFI-s telepítésről a neten számos angol, illetve akár magyar nyelvű leírás és videó is. A rendszer topikjában nemrég volt szó pl. az utóbbiakról. Ahogyan a telepítő letöltéséről és telepítési adathordozó elkészítéséről szintén. Az MCT egyébként az innen letölthető program, illetve az alábbi kép jobban szemlélteti.
-
Tappancs2001
senior tag
Sziasztok! A következő lenne a kérdésem: a meglévő SSD-m (Samsung 850 pro 128 GB) kinövése miatt egy újonnan beszerzendő Samsung 960 EVO 250 GB SSD M2 csatlakozós meghajtóra szeretnék telepíteni egy teljesen legális Windows 10 pro 64 bit op. rendszert UEFI módban. Az alaplapom GA-H170 D3HP. Ha valaki leírná ennek a módját nagyon röviden, azt előre is nagyon szépen köszönöm.
-
Jolly87
tag
válasz
King Unique #225 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod!
Nem tudom mi kavart be, de végül win10 pendrive, javítás funkció helyrehozta a rendszert. -
King Unique
titán
Üdv!
A 2 TB még általánosan OK MBR-nél is, de afelett már szükséges a GPT. Ha klónoztad a 500 GB-os lemezt a 2 TB-osra, akkor a fennmaradó rész nem lefoglalt (unallocated) lesz. Normál esetben ott létre lehet hozni újabb partíciót, vagy kiterjeszteni a már meglévővel. Viszont MBR-nél max. 4 db elsődleges partíció lehet, vagy 3 db elsődleges + 1 kiterjesztett partíción belül több logikai. Tehát, ha ez a limit már ki van használva, akkor azért nem engedi a lemezkezelő a fennmaradó területet particionálni.
A kérdésre a válasz, hogy technikailag megoldható a MBR
—►
GPT átkonvertálás adatvesztés nélkül. Viszont egy rendszerlemeznél az lesz a helyzet, amiről nemrég egy másik válaszban volt szó. Vagyis az adatok ugyan elvileg megmaradnak, de a Windows jó eséllyel már nem fog bebootolni... -
k_petya
tag
Sziasztok.
van nekem egy müködő, belakott windows 7-m amit nem szeretnék újra telepíteni. A windows most egy 500gb vinyon van 4 másik partició társaságában (C:, D:, E:, F:ez a Win7 particióm, és H:, ). Alaplapot szeretnék cserélni és ha már lúd legyen kövér alapon vinyót is 2Tb-re. Odáig már eljutottam, hogy Acronis universal restorral feláll az új gép tökéletesen, de az MBR particionálás miatt nem tudom a 1.5TB allokálatlan területet használatba venni. A fizikailag utolsó F: windows particiót nem tudtam a lemez végére tolni (bár ez lehet hardver hiba miatt)
A kérdés az, megoldható-e ennek a vinyonak a GPT-re való alakítása, úgy hogy a windows erről bootoljon? -
King Unique
titán
Üdv!
Az addig OK, hogy a 4 TB-os HDD-t GPT-re inicializáltad. Sőt, kötelező is, ha egyben akarod használni a teljes tárolókapacitást! Viszont arról már volt szó több helyütt, hogy a Legacy boot MBR és UEFI GPT párosítás csak a rendszerlemezre vonatkozik, annál kötelező. Legalábbis Windows esetében így van. Ellenben egy másodlagos háttértáron lehet ettől eltérő partíciós tábla is. Tehát, ha esetedben Legacy módban és MBR alapon lett telepítve a Windows 10, attól még egy adattár HDD-n lehet GPT partíciós tábla is.
Szóval ennek normál esetben nem kellene gondot okoznia. Viszont, hogy most nálad mért nem bootol a rendszer, mért nem található boot eszköz, az jó kérdés. A BIOS-ban a boot sorrend és egyéb ezzel kapcsolatos beállítások, valamint a fizikai csatlakozások biztosan rendben vannak? A Windows telepítőjével a rendszerindítás javítását próbáltad már?
"parancssorba átállítom GPT-re?"
A diskpart csak destruktív módon képes erre, vagyis a lemezen lévő összes adat törlésre kerül! Adatvesztés nélkül csak külső programok tudják megoldani, mint pl. az AOMEI, EaseUS, MiniTool stb. De azoknak is a pendrve-ról bootolható WinPE változatát célszerű ilyenkor használni. Vagy olyan komplett WinPE-alapú rendszereket, amelyekről pl. ezen hozzászólás végén volt szó.
Viszont egy rendszerlemez MBR
—►
GPT átkonvertálása eleve kockázatos! Valamint attól még nem fognak maguktól létrejönni a rendszer számára, illetve annak megfelelő működéséhez szükséges Legacy / UEFI módban létrehozott kisebb partíciók. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy ugyan az adatok megmaradnak a lemezen, de maga a rendszer már nem fog elindulni. Illetve még akkor sem, ha a BIOS-ban át van állítva a boot mód. Vagyis az ilyen átalakítást max. végszükség esetén szabad csak próbálgatni (rendszermentés után), de egyébként nem igazán / feltétlen érdemes szórakozni vele. Ha van rá lehetőség, akkor célszerűbb inkább rendesen újratelepíteni a rendszert vagy egyik, vagy másik boot mód szerint. -
Jolly87
tag
Sziasztok!
Az alábbi kérdésem lenne:
Tegnap vásároltam egy 4 terrás vinyót. Partition magic-el GPT-re formáztam.
Viszont az SSD amin 2 éve win 10 van telepítve MBR-be van, ezt nem is bántottam.
Ma reggel, mikor bekapcsoltam a gépet, azt írta, hogy nem talál bootolható lemezt.
Kábel okkés, biosba látja, bootolás elsődlegesre állítva. Kiszedtem a 4 TB-t, ugyanez a hiba.
Gondolom a GPT-MBR párosítás nem volt szerencsés. Lehet, hogy a rendszer vinyót is átállította GPT-re?
Vagy épp a baj, hogy MBR-en van?
Eddig rendben működött..
Biosba mindent próbáltam, nem jártam sikerrel.Az megoldás lehet, hogy bootolható pendrive-win10, és parancssorba átállítom GPT-re?
Videó alapján erre látok esélyt, hogy működhetne?!
Ilyen esetben elveszhetnek az adatok?
Van esély hogy megússzam a reinstallt?Köszönöm!
-
Szabi2121
tag
válasz
King Unique #222 üzenetére
Köszönöm a választ, igen uefi módban is telepítettem de úgy sem. Viszont csak azért aktuális a win7 mert az van legálisba és onnan akartam volna upgradelni. De mostmár mindegy is mert úgy néz ki hogy a benne lévő m2-s ssd megfőtt a nagy melegben. És mint találtam róla teszteket ki is emelték, hogy gázos a melegedése. Már be is adtam a szervízbe. Majd meglátjuk! Azért köszönöm mégegyszer.
-
King Unique
titán
válasz
Szabi2121 #220 üzenetére
Ez egy viszonylag újabb típusú laptop, amelynél Windowsból is az újabb rendszerek támogatottak. Tehát erre nem feltétlen W7-et kellene telepíteni, amelynek ráadásul nem is teljes az UEFI támogatása. Nemrég egy hasonló esetnél szintén a tieddel megegyező hibaüzenetet kapott egy illető UEFI-s telepítésnél.
Erre a gépre W7-et max. Legacy (CSM) boot módban lehetne telepíteni, már ha tényleg van benne ilyen opció. De akkor még ott vannak a driverek is, amelyek terén rendszerint szintén az újabb Windows-verziókhoz szokott lenni támogatás. Szóval erre a gépre legtisztább lenne inkább pl. egy W10-et telepíteni, illetve elvileg gyárilag előtelepített formában is már azzal árulják (példa).
Egyébként ez a kérdés nem feltétlen ebbe a topikba való. Célszerűbb lett volna az Acer notebook topic / Windows 7 topikok valamelyikében feltenni, de most már mindegy. De esetleg az előbbiben lehetne tovább érdeklődni, ha van még valami speciális kérdés.
-
Szabi2121
tag
Sziasztok
Volna egy Acer Aspire F15 notim. Fel tettem rá a win7 et. Majd miután újra indul a telepités során azonnal secure boot fail lakatos képet dob fel. Na most a secure boot ki van kapcsolva. Akár mit állitok ezek után nem hajlandó elindulni az átkozott gép! Adtam neki jelszót is. Semmi! Csináltam legacy ban meg UEFI ben is. Mindig ugyan az!
Valami gondolat esetleg?
Előre is köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
elperroloco #218 üzenetére
Az tiszta, hogy ha a HDD-ről legyalultad az OS-t, akkor az nem fog bootolni, mert nincsen mit. Hogy a pendrive-val mit csináltál, illetve mi a helyzet, azt nem tudom. De, ha megfelelően van rá kiírva az ISO, boot mód megfelelően van beállítva, pendrive ok stb., akkor annak márpedig bootolnia kell.
Egyébként Linux alatt sem feltétlen kell külső program, mert elég csak csatolni az ISO-t, majd a tartalmát rámásolni egy FAT32 fájlrendszerű pendrive-ra.
-
elperroloco
csendes tag
válasz
King Unique #217 üzenetére
Nincs semmi fontos adat.
Meg hát már annak is örülnék, ha életre kelne...
Bocs, de össze vagyok már zavarodva a sok uefi/legacy/hpt/mbr miatt.
Még egyszer leirom, most mi a helyzet:
-a gép nem hajlandó bootolni se pendriveról, se hdd-ről; a lista ugrik fel egy ablakban, a (bootolható) eszközökkel
-így csak annyit tehetek, hogy kikapcs, majd novo gombbal vissza biosba;
-hdd-ről nyilván azért nem akar bootolni, mert ahogy te is mondtad, hülye fejjel azt is gyalultam diskpartban clean parancssal; de már azon se lepődnék meg, ha ha ugyanezt tettem volna a pendrive-al is😬😬😬 ( ha jól emlékszem, a clean parancsot kaidtam a fisk 1-nek is , disk2-nek is;
- a pendrivot beraktam egy másik gépbe, ami linuxos, de az fel sem ismeri;
tervem az volt, hogy újra formázom és unetbootin-al újra ráflashelem a windows .iso fájlt (mondjuk nem tudom igy hirtelen, linux formáz e fat32-re, ha tényleg az kellene; ill unetbootin vagy hasonló képes e úgy megoldani mint a rufus);
-lehet hogy ez a megoldás, hogy szerzek/veszek új pendrive-ot, linuxban rárakom az iso-tBocs ha körülményes vagyok; de be vagyok szarva, feléled e még a gépem
-
King Unique
titán
válasz
elperroloco #216 üzenetére
A sikeres telepítéshez nyilván nem árt, ha maga a boot eszköz (pendrive) is rendben van. Viszont azt már neked kell tudnod, hogy jó-e az a pendrive, illetve működik-e rendesen a bootolás azon a laptopon stb.
Egyébként volt valami fontos adat a HDD-n? Mert, ha igen, akkor előtte azokat kellene lementeni! Ugyanis, ha újratelepíted a Windowst, akkor a korábbi tartalom (egy része) felülíródik és utána már adatmentő programokkal sem nagyon lehet helyreállítani a fájlokat. Ha nincsen rajta semmi fontos, akkor nyilván nem kell foglalkozni ezzel.
-
elperroloco
csendes tag
válasz
King Unique #215 üzenetére
Szóval ha újra felrakom egy normális pendriv-ra (mert ezt a jelenlegit a másik, linuxos gépem nem is érzékeli), gpt+ fat32; aztán biosban uefi mód;
Akkor van esélyem ?? -
King Unique
titán
válasz
elperroloco #214 üzenetére
Ha UEFI boot mód szerint akarod telepíteni, akkor igen. De arról az OS topikjában is volt szó, hogy Win8.1/10 ISO-k esetén akár a manuális fájlmásolásos módszer is elegendő.
-
elperroloco
csendes tag
válasz
King Unique #213 üzenetére
Tehát ha jól értem, rufusban gpt sémát kell választanom, ha uefi módban akarok usb-ről nootolni??
Köszi -
King Unique
titán
válasz
elperroloco #212 üzenetére
A diskpart csak destruktív módon, vagyis törlés után tudja átkonvertálni a lemezt MBR-re. A
clean
parancs pedig eleve törli a teljes lemezt! Tehát, ha azon korábban volt egy másik Windows, akkor az ment a levesbe...Ez esetben a teendő nyilván a Windows újratelepítése lenne Legacy / UEFI módban. Viszont, ha nálad nem bootol a pendrive, ellenben a boot módnak megfelelően írtad ki az ISO-t, a boot beállítások stb. is rendben vannak, akkor lehet másik topikban kellene érdeklődni. Illetve a telepítéssel kapcsolatos spéci beállítások, az esetleges hardveres gondok amúgy sem feltétlen ezen topik témája.
-
elperroloco
csendes tag
válasz
King Unique #211 üzenetére
Bocs ha esetleg rossz helyen érdeklődöm! Keresgélésem vezetett ide...
Amúgy akkor mi a teendő ha úgy van ahogy mondod: ha a diskpart a hdd -t is legyalulta??
Lehet tenni valamit??
Köszönöm -
King Unique
titán
válasz
elperroloco #210 üzenetére
Amúgy van valami konkrét oka annak, hogy mért Legacy módban akarod telepíteni UEFI helyett? F12-vel sem lehet boot eszközt választani, a boot menü beállításai biztosan rendben vannak? Egyébként, ha a HDD-t a diskpart teljesen törölte a konvertálás során, akkor nem meglepő, hogy nem indul el róla a korábbi OS...
Aztán, hogy most mért bökött le a gép, az már nem feltétlen ezen topik témája. Ha valami speciális gond, akkor az ügyben már a Notebookok téma megfelelő topikjában kellene érdeklődni!
-
elperroloco
csendes tag
Szaisztok
Nagy problémába ütköztem, segítségért kiáltok...
Megpróbálom leírni nagyvonalakban:
Lenovo z50-75re akartam win10-et feltenni;
Az iso fájlt rufussal kiirtam pendrivra (ha jól emlékszem, mbr séma szerint, ntfs-ben);
Biosban az uefi módot legacy-ra állítottam, majd bootsorrend állítás után elindítottam a telepítést;
Particionálás résznél elakadva (windows nem telepíthető gpt lemezre) parancssorban diskpart-al átkonvertáltam mbr-re;
Újraindítás, ekkor a start px ipv4 hibaüzenet fogad;
Bootsorrend visszaállítása, hogy merevlemezről induljon: semmi!
Biosban azóta bármit állítok, már nem hajlandó bootolni semmiről, csak a bootlista ablak jelenik meg, tovább nem megy....
Mi lehet a baj?? Ugye nem szállt el az alaplap??
Annyira nem értek hozzá azért...
Nem akarom kukázni a gépet😬😬😬
Ha valakinek van vmi ötlete, nagyon megköszönném! -
n.gab
aktív tag
válasz
King Unique #208 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors választ.
Akkor megpróbálom ott megkérdezni. -
King Unique
titán
Hát sok beállítási lehetőség nincsen, de mondjuk laptopoknál eleve ilyen lebutított menü szokott lenni, ellenben az asztali gépekkel. A Legacy Support be van kapcsolva, látszanak mindkét boot mód szerinti opciók stb. A Legacy / UEFI telepítéssel kapcsolatban pedig továbbra is az előbbi válaszban említett dolgokat tudom mondani. Aztán, hogy ezen laptopnál kell-e még valami egyébbel trükközni, azt majd a topikjában megmondják.
-
n.gab
aktív tag
válasz
King Unique #206 üzenetére
-
King Unique
titán
Üdv!
Az a baj, hogy a lemezen MBR partíciós tábla van, te pedig vsz UEFI boot mód szerint akarod telepíteni a Win10-et, amihez nyilván GPT kell.
Tehát egyik opció, hogy lehetőség szerint a boot módot teljesen átállítod Legacy-ra, a telepítőt a megfelelő módszerrel írod ki a pendrive-ra, illetve az annak megfelelő boot eszközt választod ki stb. Majd ennek megfelelően telepíted a rendszert.
A másik megoldás az, ha az ablakban manuálisan törölsz minden partíciót, vagy a diskpart parancssori eszközzel törlöd a lemezt. Illetve utóbbiban lehet GPT-re is konvertálni. Viszont ezen módszerek destruktívak, vagyis minden adatot törölnek a lemezről! Tehát azokat előtte le kellene menteni! De, ha szükséged van az OEM partícióra, akkor ez a második megoldás nyilván nem opció.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
King Unique #203 üzenetére
Köszi! Én az UEFI/GPT módban telepített rendszerlemez mentésére gondoltam. Hangkártya csak azzal a Daniel_K által módosított programmal megy.
-
King Unique
titán
válasz
pinnacle #202 üzenetére
A(z) Legacy / UEFI, illetve az MBR / GPT a rendszerlemezre vonatkozik. Viszont attól még egy másodlagos, adattárnak használt SATA / USB háttértár lehet akármilyen és egy újabb Windows nyilván kezelni fogja.
Nem tudom milyen programot akarsz telepíteni, de ha nincs digitális aláírása, az eleve problémás. Bár elvileg ki lehet kapcsolni. Illetve korábban én is szórakoztam egy ilyennel, de az még lehet Legacy módban volt.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
King Unique #201 üzenetére
Köszi! Nekem is az Acer laptopnál, Windows 10 volt a megoldás, igaz ment Legacyban. Lehet akkor kipróbálom az UEFI, GPT-t. Ha a gép elromlana, a merevlemezt, külső házba rakva, le tudom menteni, MBR-el telepített géppel? Illetve UEFI-nél, olyan programot, amit nem írta alá a Microsoft, lehet telepíteni? Audigy2 ZS, már csak ezzel működik, Win10-nél.
-
King Unique
titán
válasz
pinnacle #200 üzenetére
Helló!
A kollégának abban igaza van, hogy a Legacy telepítés kiforrottabb és általában mondhatni talán egyszerűbb és kevesebb lehet vele a szívás. Viszont azért az UEFI sem feltétlen problémás, nálam is több gépen ilyen telepítés van SSD-nél (nyilván < 2 TB) és jelenleg minden ok. Valamint a legújabb vasaknál már eleve UEFI van, sőt akadnak pl. olyan laptopok, amelyeknél már a Legacy boot mód sem nagyon opció.
Egyébként a Windows 8.1/10-nek már mondhatni jobban fekszik inkább az UEFI-s telepítés, ellenben a 7-esnél lehetnek pl. ilyen esetek. Illetve nem is támogatja teljes körűen. Szóval utóbbinál nem feltétlen kell minden esetben erőltetni az ilyen telepítést! Továbbá ami még bizonyos esetekben kicsit problémás lehet UEFI-ben, az pl. a Linux & Windows dual-boot megoldás. Viszont ezzel is egyre inkább bővülnek a tapasztalatok és vannak hozzá jó leírások. Illetve normál esetben nyilván megoldható ez is és működik rendesen. Persze Legacy módban általában valamivel egyszerűbb a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nők, nőügyek (18+)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Formula-1
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- NVME ADATA 128Gb ASX800NP-128GM-C, hibátlan, irodai gépből
- Eladó 2db TOSHIBA PC P300 3,5" 3TB SATA HDD 100/100%
- IDE HDD-k eladók
- Western Digital WD Blue 3.5 2TB 7200rpm 256MB SATA3 merevlemez,hibátlan állapotban,HD Sentinel!
- 1TB-os hibátlan merevlemezek,WD Purple,WD Black,Toshiba P300,hibátlan állapotban,HD Sentinel!
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest