Hirdetés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen TV-t vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- CES 2026: nagyon szeretné kézikonzolokban látni a Panther Lake-et az Intel
- Valami baja van a tápomnak
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ragnar_
addikt
Háát a LP - ra bármit lehet mondani , de hogy szögletes
(a youtubeon van egy video is a Gibson LP gyártásról) Még annyit találtam , hogy a stúdió modeleken nincsenek látványos cuccok , viszont ugyanúgy szólnak , mint a performance modellek. Nem biztos , hogy mindkét pickupot érdemes cserélni , én pl. a nyaki pickupot szinte nem is használom , csak a bridge pickupot cserélném. -
M@trixfan
addikt
válasz
Ragnar_
üzenetére
Érezhető a különbség, jobban szólnak a modellezők is. Ezeket próbáltam: Guitar Rig 3, Amplitube 2, Waves GTR Solo, Revalver III. Főleg a felhasználói patch-eknél lehet nagyon érezni, hogy ha gyengébb pick up akkor az effektekkel próbálják megadni a hangkaraktert és a hangkitartást. Előző gitáromat leváltva Ibanez INF1-esről váltottam Dimarzio Fred és Joe párosításra. Lehet felezni őket és olyan Stratocaster hang jön belőlük mintha két gitárom lenne.
Apropó most 1 évre ingyenens a Waves GTR solo plugin! Nekem a Revalver mellett ez tűnik a legérzékenyebbnek a dinamikára. Érdemes megnézni. Amúgy a GR3-nak m eg negyon tetszik a Marshall modellje.
Modellezőkhöz erősen ajánlott regisztrálni a guitarampmodeling oldalra is. Többek közt baromi jó AC/DC patch-et találtam.
-
cucka
addikt
válasz
Ragnar_
üzenetére
LP-ből gitárboltban nézegettem Epiphone-okat. Igazából nem játszottam rajta, mert áruk miatt úgysem lett volna lehetőségem megvenni bármelyik normális modellt, meg nem utolsó sorban, nem igazán tudok gitározni, nemrég kezdtem tanulni, szóval még nagyon kezdő vagyok. A gitárboltba is elsősorban azért mentem, hogy megnézzem élőben a neten kiszemelt Cort gitárt, ami amúgy szintén LP formájúnak tűnik, de csak messziről, mert sokkal modernebb és tetszetősebb számomra (értsd: könnyű, vékony nyakú, van rajta hely a pengető kéznek, fix húrlábas, normális fából van, és még olcsó is).
Ami nem tetszett az LP-kben, hogy nagyon vastag a testük és nehezek, ezen kívül az egész olyan szögletes, nincsenek rajta letörések. Kinézetre persze szépek, azzal nincs baj
Amúgy utánanéztem és van könnyített testű LP és teljesen tömör is
.
A tömör testű gitár amúgy azt jelenti, hogy nem üreges (úgy értsd, mint ahogy az akusztikus gitár üreges). Pl. a jazz gitárok számítanak nem tömör testűnek.Pickupból meg egy jobb fajta 25 ezerbe kerül, csak hogy egy gitáron általában 2 pickup van. Mivel most nagyon sok fontosabb dologra tudnék elkölteni 50 ezret, mint a pickupok cseréjére, ezért szerintem várjunk meg valami hozzáértőt, aki megmondja a tutit

-
Ragnar_
addikt
Az LP-vel kapcsolatban, utánaolvastam , és elvileg tömör testűnek számít , de azt én is olvastam , hogy elég nehéz. A pickupcserénél persze én sem egy 50e FTos pickupot értettem , de kb. 20-25 e Ft-ért is lehet a gyárinál jobb pickupokat kapni. Pl. Seymour Duncan , Dimarzio, EMG , azt lenne jó tudni , hogy egyáltalán lényeges - e a különbség a gyári és mondjuk egy Seymour Duncan pickup között egy PCs modellező szoftvert használva. Lehet , hogy csak erősítőn érezhető igazán a különbség.
-
Ragnar_
addikt
Amit írtam nem teljesen igaz,
a LP is teljesen tömör , csak a test vastagabb , mint általában a lapgitároké, és van még egy faragott juhar réteg a mahagóni rétegen általában a legtöbb modelnél. De a hangszín az igaz , teltebben szól egy LP pl. egy SG - hez képest. Te milyen gyártmányt láttál vagy próbáltál ? -
cucka
addikt
válasz
Ragnar_
üzenetére
Azért nem teljesen tömör, hogy elbírd a nyakadban, így is baromi nehezek tudnak lenni. Gondolom a jellegzetes hangjuk a súlynak is köszönhető.
A pickup csere meg szerintem egy bizonyos tudásszintig nem életbevágó. Nyilván, sokkal jobban szólnak a drága pickupok, mint az olcsók, de alapkategóriás 30-50 ezres gitárba kicsit erős lenne 50 ezerért pickupokat venni. -
gyikhus
tag
Teljesen egyetértek, meggondolom, csak az anyagiak...

-
cucka
addikt
válasz
gyikhus
üzenetére
Annyit érdemes még tudni, hogy elektromos gitárral nagyobb a sikerélmény az elején, ugyanis könnyebb lefogni a húrokat és széttorzítva akkor is jól szól, ha szarul gitározol

Amúgy én kb. 48 ezerből oldottam meg a kezdő felszerelést, szóval annyira nem gáz.
Használt gitár 35k, használt erősítő 10k (mindegy, csak szóljon), egy csomag húr 3500, plusz a tanárom, aki felrakta a húrokat + beálíltotta a nyakat.
Totál off, de azért leírom, hogy érdekes, de amennyire tetszettek régebben a Les Paul gitárok, annyira nagy csalódás volt élőben, nem értem, miért lett ennyire népszerű az a forma. -
gyikhus
tag
Hát első karikában akkor sztem maradok az általatok ajánlott akusztikusnál. Igazából az asszony mindkettőt élvezné (akár a "tüzelős" dolgokat, akár a villanygitáros reszeléseket
) de egyelőre a készséget, alapokat megtanulandó úgy tűnik gazdaságosabb egy akusztikussal nekiindulni, aztán ha jól megy átnyergelni az elektromosra.
Jelenleg ez tűnik a legjobb megoldásnak. -
cucka
addikt
válasz
M@trixfan
üzenetére
Az okos emberek mindenféle fórumokon dicsérik a drágább Schecter-eket, csak ugye azok bőven 100 ezer felett vannak. Az olcsóbb modelljeikről sok jót nem hallottam.
Amúgy nekem is nagyon tetszenek, majd ha nagy leszek és gazdag, veszek egy Schecter Tempest-et, az valami elképesztően jól néz ki. (arra gondolok, amelyiknek le van vágva az alsó "szarva") -
cucka
addikt
válasz
gyikhus
üzenetére
Nézd, ha a feleséged szereti az akusztikus zenét, a tábortűz melletti gitározás/éneklés hangulatát, akkor akusztikus. Engem ezek nem hatnak meg, szinte kizárólag olyan zenéket hallgatok/szeretek, amiben torzított villanygitár van, szóval úgy érzem, nem jártam volna jól, ha az akusztikus gitárt erőltetem.
Elektromos gitárból azt tudom mondani, amit itt a fórumon olvastam, illetve amit a gitártanárom mondott: gitár 40-50k, erősítő ízlés szerint ~15k-tól. Ebben az árkategóriában nekem mindenki a Squier vagy a Cort gitárokat ajánlotta.
-
gyikhus
tag
Ok, kösz, szett kilőve, amúgy sem tűnt jó ötletnek.
Viszont jelenleg 1:1 az akusztikus vs. elektromos meccs. Valaki esetleg nem akarja eldönteni a meccset?
Mondjuk fontos kérdésnek tűnik hogy gyakorló elektromos szettet (erősítő+gitár gondolom ez alapfeltétel) mennyiért lehet kapni, ami használható is. Erről valakinek tipp, vélemény?
Ja, és kösz!

-
cucka
addikt
válasz
gyikhus
üzenetére
Gitár szetteket soha senki nem ajánlja. Monjduk jobbfajta vékonytokok mennek 6-7-8 ezerért, szóval nem hiszem, hogy 15-ért a gitár mellé valami használhatót adnának. Pengető meg 100-200 forintos tétel, tehát szintén nem nagy extra.
Amúgy nemrég kezdtem gitározni tanulni és nekem is sokan ajánlották, hogy kezdjek akusztikussal, nagy szerencse, hogy nem hallgattam rájuk és vettem egy elektromost

-
Ragnar_
addikt
válasz
gyikhus
üzenetére
Hi , szerintem a legcélszerűbb megoldás egy egyszerű akusztikus gitár. Azon meg tudja tanulni az alapokat , akkordokat , a hangokat stb. Amennyire tudom akusztikus gitárnál nincs jobbkezes , vagy balkezes , egyszerűen az aktuális használathoz kell fölhúrozni. (Mondjuk , lehet , hogy ha vásárlásnál megemlíted áthúrozzák balkezesre.) Kb. 10e ft ért már lehet kapni gitárt , ami első gitárnak szerintem megfelelő. [link]
-
gyikhus
tag
Szevasztok!
Volna egy olyan (kb. ezredik
) kérdésem, hogy az abszolúte kezdő nejemnek szeretnék gitárra beruházni. Elszántság van, csak idő nincs, így az otthon tanulgatós módszert részesítené előnyben. Kérdesem, hogy pénztárcabarát megoldásban mit javasoltok (ide értendő természetesen a klasszikus "elektromost-vagy-akusztikust" kérdés is). Ja, és a vásárlást mennyiben befolyásolja, hogy balkezes?Előre is kösz a hsz-eket!
-
cucka
addikt
-
M@trixfan
addikt
válasz
Ragnar_
üzenetére
Az a baj, hogy még nincs rendes hangkártyám, csak a mac alaplapi hangkártyája. A kombó egy Peavey JSX 212. Alaplapit nem merem kikötni, igazából még utána kell néznem a jelszinteknek. Nem akarok semmit sem tönkretenni valami illesztetlenség miatt. Csöves cuccokban jó nagy feszültségek és áramok vannak, úgyhogy óvatosan próbálkoznék. Kötöttél már össze gépet erősítővel így?
-
Ragnar_
addikt
válasz
M@trixfan
üzenetére
Elvileg ki tudod próbálni , ha jól tudom általában ezekben a progikban ki lehet kapcsolni a hangfalszimulációt , a balancet beállítot mondjuk az egyik hangfalra és a hangkártya kimenetét a kombóra kötöd , csak egy jack-jack átalakító kell hozzá. Milyen kombót használsz egyébként ?
-
Ragnar_
addikt
Van még pl. a Peveynek is egy ilyen progija a revalver , amelyikben elég sokféle erősítőmodell van, sőt saját erősítőt is össze lehet állítani benne , úgy , hogy te határozhatod meg , hogy milyen elektroncsövek legyenek benne stb. Általában ezeket a progikat, mint plugineket lehet használni a zeneszerkesztő programokhoz , míg az effekt+kombót általában csak a hangkártya vonal bemenetén tudod rögzíteni. Mondjuk jónéhány kombón van már stúdiókimenet is.
-
M@trixfan
addikt
-
cucka
addikt
válasz
M@trixfan
üzenetére
Egyébként pont azon filózom mostanában, hogy gyors megoldásnak milyen jó lenne egy IK StealthPedal+Notebook amikor nem lehet cipelni a kombót meg a kisvasutat. Kisvasút sajnos még csak tervben van.
Multieffekt miért nem jó? Sokkal olcsóbb, mint egy notebook és sokkal strapabíróbb is. -
M@trixfan
addikt
SB kártyák csak játékra valók, de ha elég kicsi a késés (rendes asio driver vagy asio 4all) akkor elvileg nem a hangkártyákkal volt a baj hanem pont a hangszórókkal. Sajnos nem jók a sub/sat megoldások ilyen kicsiben ahol a sub kénytelen nagyon magasra menni. Kellene venni egy pár stúdiómonitort. Mondjuk ha zenére szereted a Z5500-at akkor marhára nem fog tetszeni egy száraz monitor ami viszont optimális a modellezőknek.
Poén lenne kipróbálni mit szól a szoftveres előfok kabinet szimuláció nélkül a kombón. Egyébként pont azon filózom mostanában, hogy gyors megoldásnak milyen jó lenne egy IK StealthPedal+Notebook amikor nem lehet cipelni a kombót meg a kisvasutat. Kisvasút sajnos még csak tervben van.
-
Spirit
őstag
válasz
Ragnar_
üzenetére
Én a számítógépes dolgoktól már félek. Próbáltam Sblive-al, sb live24-bittel, X-fi-vel, hozzá Amplitube, guitar rig, a drágább progikkal, de egy nagy nulla volt a kombóhoz+effektprocihoz képest. Egyedül a hangszóróimra nem lehet panasz, Logitech Z-5500, zenét hallgatva nagyszerű, de normális gitárhangot mégsem tudtam belőle kihozni, holott az audio cd gyönyörűen szól.
-
Ragnar_
addikt
Én használtam driveos erősítővel is , van benne egy effekt , a booster , amelyik megemeli a beállított frekvencia jelszintjét , elég jó kis pluszt ad a hangzáshoz , bekapcsolt drive-val. Arról nem is beszélve , hogy mondjuk egy mesa , vagy peavey drive soundot küldesz az erősítőre, és azt torzítod a kombó drivesoundjával.
-
Ragnar_
addikt
Ha meghallgatod a honlapon a hangmintákat , jó beállítással , és gitárral kb. hozza azt a minőséget amit a samplekben hallasz szerintem. Én már letöltöttem hozzá néhány addont is , metalshop , collector's classic , fxjunkie. Annyi hátránya van , hogy csak PC-vel működik.
-
cucka
addikt
Sikerült megvennem életem első villanygitárját, méghozzá egy Cort Z42-est. (Korábban már linkeltem ezt a gitárt, mert kezdettől fogva tetszett, ezért külön öröm, hogy sikerült hozzájutni használtan)
És a kérdés - Line6 gitáros hangkártyákkal van valakinek tapasztalata? Erősen gondolkozom, hogy multieffekt meg pedálok helyett ilyet vegyek. Konkrétan a legegyszerűbb, Pod Studio GX-et néztem ki, mert már ebben is van tizenvalahány erősítő meg huszonvalahány effekt, ami szerintem sokkal több, mint amire valaha szükségem lehet
. Szóval papíron jónak tűnik a cucc, kérdés, hogy a valóságban milyen? -
Spirit
őstag
válasz
Ragnar_
üzenetére
Látom eladósorba került a Zoom G2-esed. Ha valaki még számítógépen tököl, esetleg kombón pötyörészik clean sávon, mindenképpen ajánlom, 15-ért szerintem ajándék. 3 nap alatt annyit gyakoroltam, hogy már nem tudok fogni, a centi bőrkeményedésemet sikerült "eljátszanom", egyszerűen nem tudom megunni a játékot, annyira brutálul szól

-
Ragnar_
addikt
Ezek a multieffektek egynémelyike tényleg elég jó , és igazából , ha stompboxokból szeretnél összerakni egy effektsort az a többszörösébe kerülne. Én kb. 1 évig használtam a Zoom G2-t és elléggé meg voltam vele elégedve. Az árát mindenképp megéri egy ilyen kategóriájú multieffekt.
-
Ragnar_
addikt
Ha gondolod nekem van egy Zoom G2-m eladó kb. 15e Ft-ért. Elég sok jól használható erősítőmodell/drive van benne , EQ , hangfal/mikrofon szimuláció, és effektek mint chorus , flanger stb.. és dobgép aminek állítható a bpm - e. A gyári beállítások között van külön live és recording patch az egyes beállításokhoz , amelyekből az egyiket erősítővel célszerű használni , a másikat felvételhez. A használati útmutatója is megvan , magyarnyelvű nincs hozzá , csak angol , német stb. [link]
-
Spirit
őstag
Sziasztok! Meguntam,hogy a számítógéppel kell szenvedni, alapzaja van, késés, ha csak minimális is, így beruháztam egy Korg AX3G multieffektbe. Most próbálgatom, és azt kell hogy mondjam,hogy jó pár év, mire kinövöm ezt a szettet, már ha kinövöm egyszer, mert ez csak hobbi nálam. Szóval 100e ft alatt (93k) kijött az egész cumó, és tényleg egy élvezhető cucc lett belőle, backing track-re rájátszva, néha borsódzik a hátam, annyira "élethű", és egyben szól minden, analóghoz egész közeli a hangzása, alappal együtt én már ki sem hallom. Egyébként egy Fender Squier Affinity-m(40K) van, egy Roland Cube 15X-el(36k) és hozzá a fent említett Korg ax3g.(17k) Tudom,hogy nem egy színpadi kombó, de itthonra szerintem bármelyik kezdőnek megfelel.
-
kem
addikt
Sziasztok!
Van egy kiadatlan kaukázus szám jutubon, amit szeretnék megtanulni. Az akkordok megvannak kb-ra, csak nem tudom kitalálni,h hogyan bontja, nagyon elszokott tőle a fülem, 2-3évig nem gitároztam pár hónappal ez előttig.
Valaki segítene?
A dal ebben a kisfilmben van, de egyébként dualizmus a címe. -
Konflikt
addikt
válasz
lakisoft
üzenetére
Igen, bar meg nemteljesen meg: ) Azokrol a kompakt pedalokrol tudok nyilatkozni, amit hasznalok. Amire jutottam hogy pl. a CH-1 kompakt pedal-t egy az egyben visszaadja. Az MT-2-t ugy hasznalom hogy sajnos azt a hangzast nem tudja visszaadni az ME-50, azt ezert megtartom, nem adom el. (mivel az ME-50-en az overdrive/distortion reszhez nem tartozik 4 poti az EQ-hoz, mint a kompakt MT-2-n.) A kompakt OS/2 hangzasa szinten eleg jol megvan az ME-50-en, ezert az is eladosorba kerult. A CH-1-re mar le is csaptak, tegnap elvittek: ) Mar csak az OS/2 van meg.
Egeszen jol hasznalhato amugy rajt a delay, es az expression pedal (jol szol a wah-wah is) rajt. A reverb szinten jol szol. Jokis cucc: ) -
Konflikt
addikt
használ valaki BOSS ME-50-et? most tervezek beruházni rá
kiváncsi lennek mennyire pontosan adja vissza a kompakt BOSS pedalok hangzasat. Bar meghallgattam par youtube demot, de hátha itt is van vkinek. -
M@trixfan
addikt
Minden mennyiségben jöhet! Egy Ibanez JS100 gitáron játszik a srác, ennek a nagytesóját szeretném beszerezni a JS1200-at. Élőben valmi fantasztikus a "Candy Apple Red Finish" és ultrakényelmes.
-
Inv1sus
addikt
Tudtok valami jó szállítási módot a gitároknak? Kerekegyházáról kéne egy gitárt eljuttatni Tatabányára. Az a baj, hogy a gitár kartondoboza már például nincs meg.

-
Reaper
őstag
Ki szereti a Duke Nukem theme-et?
[link]Szerintem jól összerakta a srác

-
bogyó73
tag
üdv.
nekem egy digitech rp80 van és sztem otthonra tökéletes. (de kissebb összejöveteleken is megállja a helyét) van rajta dobgép is 30 féle ritmussal. nem is nagyon drága ,sztem 10-12e kapsz használtan
fejhallgató kimenet is van rajta
kifejezetten jó otthonra ,mert a család nálam is örül amikor már 100x hallja ugyan azt
de azért nézz utánna mit tud
-
Reaper
őstag
Hali mindenkinek!
Azt kérdezném, hogy milyen multieffektet tudnátok ajánlani szigorúan otthoni pengetésre, olyan 10 és 20 ezer magyar valuta között? Egy Diamantot kötnék rá, meg egy 10w-os AriaPro 2-t. Egy ismerősömnek van egy Korg AX30g-je az tetszene, csak alig találni, ami meg van az 20 fölött.
Köszi!

-
bogyó73
tag
sziasztok.
szerintetek egy Stagg L300 bk 30e -ért jó ? elvileg új

-
Eastman
addikt
1-2. blokk: Just do it!

3. Csinálok 3 gigát és jöhet!
4. ...és igen!Stones. Többször említettem a blues-rock rajongóknak, hogy a Stones nótákra akkordozgatni nem rossz alap-rock tudást okozhat. Maga az akkordváltások gyakorlása magabiztosságot ad a gitárnyakon. Tessék kicsit ritmusgitáros füllel hallgatni a dalokat. Nem kell rögtön Slash, vagy Kirk Hammett témákra "vágyni".
Vagy pl.: ZZ Top. [link] ...villanygitáron nyers sounddal elég nagyot szól.

-
Spirit
őstag
válasz
Eastman
üzenetére
Nah egész nap ezzel szenvedtem, Amplitube-ból sikerült a legjobb hangokat kicsalni, asszem ennél jobb csak akkor lenne, ha nem 40e ft-os gitárt fognék, és nem én fognám

Eleve úgy érzem,hogy nincs túl nagy tehetségem a dologhoz(fülem van, csak kézügyességem nem nagyon), bár gitáros ismerősöm nincsen,így nem tudom mi lene az elvárható szint, és csak napi átlag fél órát ha gyakorlok, azt is egy éve csak, és tanár nélkül, szal csoda, hogy néha egész élvezhető hangok jönnek ki
Most,hogy meglett 2 hónapja a Z-5500-as hangfalszett, olyan brutálisan szól itthon minden, hogy megnézek egy Floyd koncertet, és fél évre elmegy a kedvem a gitározástól 
Egyébként kérdeztem úgy jó fél éve,hogy hogy tudnék zenei alapra rájátszani. Léteznek úgynevezett backing track-ek a neten, némelyik egész jó minségű, élő hangszeres feljátszás gitár nélkül. Na azokra jól lehet gyakorolni. Ha van valakinek tárhelye, úgy 3gb, 600 számot fel tudnék tölteni valahova.
és igen, Floyd

-
Eastman
addikt
Strat + csövesMarshall túlhajtva. Kb ennyi elég a blues-rockhoz.

Pink Floyd?

...há' vagy egy Gibson...--> [link] <--
-
Spirit
őstag
Sziasztok! Egyre jobban megy a tanulgatás, de mostanság olyan dolgokat szeretnék tanulni, amihez effektezett hangok kellenének. Régebben gondolkoztam effektprocesszoron, de X-fi hanygkártyám van egy Z-5500-a Logitech hangfallal, így semmi szükségem nincs rá itthoni gyakorlásra. Ellenben "nincs fülem" ahhoz,hogy Amplitube-ban, Guitar Rig-ben vagy Revalverben összepakoljam a saját hangzásomat, mert az eredeti számokat hallgatva nem tudom miket használnak. Sok próbálkozás után egész pofás hangzások jöttek össze, "de valami mindig hiányzik". Nem tudnátok valami segédletet adni,ahonnan meg lehetne tanulni egyenként az ilyen dolgokat?(erősítőmodellezés, overdrive,compressor, delay,reverb,stb-stb, tudjátok miről beszélek.)
Most a Pink Floydtól a Coming back to life szólóit tanulom, az első kettő már egész jól megy, csak éppen a hangzás nem megfelelő. Az intro egész szépen szól, de ugyanazzal a hangzással valami szörnyű a 2. szóló. -
cucka
addikt
Ha már felhozták a témát, nekem is ajánlhattok jó gitártanárt Budapesten. Előnyös lenne, ha nem a város szélén lakna. (Tehát sem Cinkota, sem Aquincum nem túl nyerő
) -
Tsumaas
senior tag
Üdvözletem mindenkinek!
Nem vagyok egészen biztos abban, hogy jó helyen járok, de azért megpróbálom( ha esetleg nem, akkor valami útbaigazítást elfogadnék). Szóval elkezdtem kacsingatni a gitár/gitározás felé. Hozzátenném, eddig gitár sem volt a kezemben. Valamilyen fajta oktatásban szeretnék részt venni, de nem tudom, hogyan kezdjem. Gondolom gitár tanárt kéne "szerezni". Nem tudtok valakit ajánlani? Nyíregyházi vagyok, köszönöm!
-
Konflikt
addikt
Esetleg hatha erdekel valakit, itt megiscsak relevans.
Eladó lett egy BOSS MT-2, gondolom nem kell bemutatni: )
Ketto lett a kicsikebol, enis csak azert adom el, nemkell roszra gondolni: D
Azert egy kepet betuzok, a szemleltetes kedveert:
-
M@trixfan
addikt
válasz
Inv1sus
üzenetére
Esetleg le lehetne csiszolni valamennyit abból a bundból. De ezzel már tényleg hangszerészhez kell menni! Elvileg megoldható probléma.
Magyar boltokat ismerve érdekes lehet a visszavételi kísérlet. Elég nagy részük szélhámos valamilyen szinten. Lehet, hogy a Te gitárodat is kedvezményesen vették hibásként és itthon pedig szépen eladják teljes áron mint új gitárt.
Ha már abban biztos vagy, hogy fogsz gitározni akkor minél jobb gitárt kell venni még ha teljesen kezdő is lennél akkor is. Les Paul irányzat jó mert nincs rajta tremolo. Rendes bolti áron számolva kb 250-300 ezer Ft-tól indulnak az igazán jó tremolós gitárok.
-
Inv1sus
addikt
Jobban megvizsgáltam és úgy tűnik, hogy a 13 bund túl magasan van. Ez azt okozza, hogy ha leveszem 1.5 mm-re a e6-os string magasságát, akkor a 12-esen lefogott hang megegyezik a 13-on lefogott hangéval
.
Most felraktam 2.0-ra a magásságát, így már egész jónak tűnik, de erős pengetésnél betud zörögni. A kérdés a következő:
Ez a gitár akkor most használható vagy sem?
Vigyem vissza a boltba? Öszintén szólva inkább gyűjtenék akkor már többet és vennék valami márkásabbat.alien_, neked las paul van, nekem las paul utánzat
a te e6-osod mien magasan van? 
-
pc-user
senior tag
Sziasztok!
Ingyenesen letölthető gitár-tabokat keresnék, lehetőleg pontosakat (eredeti kottákat követőket).
Tud valaki valamilyen link-et ajánlani?
-
Eastman
addikt
Ez nem ilyen egyszerű srácok! Ne állítgassátok otthon a gitárnyakat, mer' hámis lesz a hángszer!
Az oktávot is figyelembe kell venni ám! Vagyis a 12 bundnál (a húr felénél) lefogott hang pontosan az üresen pengetett húr egy oktávval magasabb hangja kell, hogy legyen. Nem véletlenül van az alsó húrlábon az a sok csavar "horizontálisan" meg "vertikálisan". (Húr típus / méret váltásnál is rá kell állítani az új húrra a húrlábat / oktávot!)
Magyarul: icipicitállít - kicsitpenget - hangológépet néz - icipicitállít - kicsitpenget - hangológépet néz. ...a hangszerész!!! Különben csinálsz magadnak fél óra alatt egy igazán hamis hangszert ami aztán úgyis a szakembernél köt ki.

Jóvan, jóvan már itt sem vagyok, úgyis csak magamnak beszélek megint...
-
Inv1sus
addikt
hát nem tudom. Abszolút nem lehet az én gitáromat 2.0-1.5mm -re belőni. Most a legmagasabb húrnál a magasság már 2.25mm és még mindig probléma van a 12-es hanggal.
Íme
Egyébként az összes 12-es hanggal ez van. El nem tudom képzelni miért... -
M@trixfan
addikt
A nyakmerevítő pálcát én hangszerészre bíznám, mert azér az már kényes téma. Szerintem emelj valamennyit a húrmagasságon azon a részen ahol csörög. Aggasztó, hogy előtte és utána nem csinálja. Ha csavar van a nyakban azzal sajnos nem lehet utólag már semmit sem csinálni. Érdemes lenne elvinni hangszerészhez mert szakszerűen beállítaná az adott húrkészlethez való pontos intonációt és a nyak merevségét.
-
alien_
őstag
válasz
Inv1sus
üzenetére
Ha tükörsimán feküdnének fel a húrok, ha az első és a 17. fret le van fogva, akkor nem tudna hangot adni, ha megpengeted a köztes részt, pedig kell, hogy adjon, mivel van hely, kb. 0.25mm.
A fától van 0.2mm-re a húrod alja? Szerintem az 2mm-lesz
Kb negyed miliméter hely kell hogy legyen a fém teteje és a húr alja között a 7-9. fret körül. -
alien_
őstag
válasz
Inv1sus
üzenetére
Húrmagasságot próbáld megpiszkálni (SETTING THE ACTION/STRING HEIGHT):
Fogsz egy vonalzót, mély E legyen kb 2mm -re, a magas E pedig 1,5mm-re a nyaktól (12. fretnél mérj). Kb legyenek a húrok egy vonalban, amikor megvan, ellenőrizz minden hangot, hogy nem zörög -e. Ha igen, akkor picit állíts rajta, kísérletezgess, de csak finoman. Remélem a truss rod-ot nem piszkáltad
Ha pedig azért zörög, mert a nyak ferde, akkor tényleg inkább szakértővel csináltasd meg. -
Inv1sus
addikt
válasz
Printszkrín
üzenetére
ja, lehet le kéne fűrészeltetnem ezt a hosszú bigyót ami kilóg belőle, mert még a ruháim se tudom rájuk akasztani

Viccet félretéve: Én név alapján nem ítélkeznék.
Más az, ha valaki nem biztos abban, hogy jól állította-e be egyáltalán a gitárt és más az, aki tudja, hogy beállította és mégse jó. -
Inv1sus
addikt
na igen, ez alapján állítottam be nemrég, azóta zörög :I. Nem vagyok nagy angolos és a képek se túl részletesek, úgyhogy ez alapján nem nagyon megy az állítgatás. Pl rögtön az első:
a kép alapján arra a fémbigyóra kell rakni, bundra, de sztem nem úgy gondolja, hanem a két csík között kell mérni nem? továbbá ha az első bundra capo-t rakunk és a 17. bundnál lefogjuk, akkor a húrnak végig tükörsimán feküdnie kéne a bundokon nem? Elvégre az egyenes a két pont közötti legrövidebb távolság. Na és ha most nem ér hozzá akkor nem lehet egyenes.
itt meg azt írja, hogy 0.25mm legyen a 7.-9. bundnál. Nekem a húr teteje van 0.2mm-nél, hogyha nem a fémre teszem a mérőszalagot. -
Inv1sus
addikt
Mi okozhatja azt, hogy az e6-os húr a 12. hangnál rezeg? 11-nél meg 13-nál jó O.o fentebb kellene állítanom a hidat? asszem így nevezik
-
(Darkwood)
őstag
Nem valószínű, de azért rákérdezek: Valaki vásárolt már itt account-ot? [guitarmasterclass] Jónak látszik az oldal és gondolkozok rajta, hogy én is vásárlok, de ez sajnos paypal-os és az egy kicsit hátráltat!
-
cucka
addikt
Köszi a választ, egyelőre még fogalmam sincs, milyen erősítőre lesz pénzem. Remélhetőleg összejön annyi, hogy vegyek valami normálisat (pl. amit linkeltél az nagyon jónak tűnik a beépített effektek miatt). Ugyanakkor első körben arra szeretnék figyelni, hogy a lehetőségekhez képest minél jobb minőségű gitárt vegyek.
Egyébként ha az elején zsebkombóval indítanék, az sem kerülne később a kukába. Ha hazautazom Budapestről 1-2 hétre, akkor szerintem jól jönne, hogy otthon is van mibe bedugni a gitárt. Szóval már csak ezért is szimpatikus
-
Eastman
addikt
Csinos darab a Cort amit kinéztél.
Reméljük, hogy jó is! ...anyag, az van benne, az biztos!Monnnyuk az árak miatt érdemes kicsit guglizni...
Pl. Squier Strat: Hangszerdiszkont <-- ! --> Coda
...ja, és gitárossal menj gitárt venni! A gitár hangszer, fából van, lelke van. Még akkor is, ha atomra torzítva használjuk. Mindegyik gitár más. Nincs két egyforma darab, még akkor sem, ha tömeggyártásban készül. 10 egymás mellett lévő hangszerből egy jókezű / fülü gitáros ki tudja választani, hogy melyik kettővel érdemes foglalkozni. ...meg aztán a Smoke On The Watert gyakorolgatni a gitárboltban a sok gitáros / eladó között kicsit ciki.
-
alien_
őstag
Egy Epiphone Les Paul-om van, engem abszolút nem zavar a súlya, csak azért írtam, hogy majd ne lepődj meg, mert a mahagóni testű gitárok nehezebbek, mint a nagy átlag.
Egy 10eFt-os minierősítőből nem valószínű, hogy normális effektet ki tudsz csikarni* (már ha van benne, nem tudom, konkrétan mit néztél ki), hiába van ráírva hogy Marshall, egy tök alap BOSS pedál is dupla ennyibe kerül, ez nem véletlen.. Szerintem a legolcsóbbat, legkisebb kategóriát semmiből sem érdemes megvenni, mert hamar megtalálod a cucc korlátait. Én egy Roland Cube 15X-et vennék (25 000 Ft), ha pici erősítő kéne olcsón, mert hosszabb távon ki fog szolgálni. -
cucka
addikt
Természetesen tapasztaltabb emberrel fogok vásárolni, rendes gitárboltban, miután egyáltalán összegyűlt a pénzem a motyóra.
A gitár súlya az miért komoly tényező? Azt értem, hogy színpadon nem mindegy, hány kiló lóg a nyakadban, de ez gyakorlásnál is kényelmetlenséget jelent?Nekem sajnos nincs a hangkártyámban ASIO támogatás, egy normális kártyát meg nem kapok 30 ezer alatt, tehát ezzel sem tudok az elején túl sokat spórolni.
A zseberősítőkbe beépített effekt az mit jelent? Én úgy láttam, simán csak tud tiszta hangot és túlvezéreltet, semmi bónusz effektet nem írtak. Azért szimpatikusak egyébként, mert kezdésnek ez a legolcsóbb megoldás, aztán 2-3 hónapnyi pötyögés után sikerül majd összegyűjteni annyi pénzt, hogy jó minőségű motyót vegyek. Plusz ott lesz a tapasztalat, mert így látatlanban még azt is nehéz eldönteni, hogy egyáltalán milyen eszközökre van szükségem. Ja, és ami tetszik még ebben a zsebkombóban, hogy mégiscsak azt írja rajta, hogy Marshall
-
alien_
őstag
Legjobb lenne egy tapasztaltabb emberrel nyakadba venni a várost gitárvadászni. Sry, elsiklottam az felett, hogy metal-t akarsz nyomni, a kettő dupla zajszűrős pickup tényleg jobb a súlyos riffekhez. A linkelt gitár teljesen jónak tűnik, máshol is szépeket írnak róla, de ha lehet, próbáld ki élőben, bár 3 napon belül vissza is küldheted, ha valamiért mégsem jönne be. Kényelem szempontjából sok múlik a hídon, és a jobb kezed alatti bevágáson, a nyakvastagságon, de erre nincs recept, csak a próba =) Viszont azt tartsd szem előtt, hogy a mahagóni gitár sokkal nehezebb, mint például egy Strat. Az összes Les Paul is dög nehéz (mahagóni mind), bár abban némileg több az anyag.
Erősítő: Szerintem a 15watt-os kategória simán jó otthoni gyakorlásra, ennél kissebb (még normális) erősítők 10watt körül vannak még. Ezek biztos jók, de nem próbáltam őket, utána kéne járni.. Ezekkel a zseberősítőkkel kapcs eléggé szkeptikus vagyok, már csak a beépített effekt miatt is akkor már inkább +10-15k-ért egy normálisat, azokat sem kötelező maxon üvöltetni
Egy Cube 15 -öt próbáltam múlt héten, az nagyon rendben van, viszonylag normális belső torzítással, de előbb utóbb úgyis kell pedál/multieffekt, de nagyon az elején szvsz még felesleges erre költeni, ez olyan, hogy majd kialakul.. Esetleg hosszab távra egy ilyenre érdemes beinvesztálni, ha már jobban megy a dolog.Becsületesen bevallom, én perpill sajnáltam a pénzt erősítőre, effektre.. Fogtam a gitárt, és rádugtam a PC-mre.. Hangkártyámban van ASIO 2 támogatás, szóval nem késik, pl. Amplitube2-vel elég jó effekteket össze lehet hozni, bár néha kell vele szöszmötölni, de én teljesen elégedett vagyok vele. Szomszédok egyébként sem értékelnének egy csöves Marshall-t

-
cucka
addikt
Köszi a választ.
Gitárválasztásnál nem tudom, mennyire tudom egyáltalán eldönteni, hogy kényelmes-e az adott gitár, mivel ugye nem tudok egyáltalán gitározni. Mire kell odafigyelni?
Lehet, hogy most hülyeséget mondok, de metálhoz nem jobb a dupla hangszedő? Stratocaster-en ha jól láttam 3 sima hangszedő van, az mennyire tud metálul megszólalni?
Erősítőben megint tanácstalan vagyok. A probléma, hogy nálaunk elég vékonyak a falak, és a szomszéd szobában nem feltétlenül tartanák jó ötletnek, hogy gitározok
. Láttam, vannak ilyen zsebpiszok méretű, cserébe igen márkás 1-2W-os kombók (pl. marshall és fender gyártanak ilyeneket), érdemes ilyesmiben gondolkozni? Természetesen később vennék majd valami combosabbat, de az első lépésekhez hangerőben nekem bőven elég, ha én hallom, mit játszok. (Főleg, hogy nagyon sokszor fejhallgatóval nyomnám amúgy is). Aggodalmam oka, hogy hallottam már 15W-os kombót panelszobában és annak a hangerőnek a negyede is túl sok lenne a szomszédoknak/lakótársaknak. Ráadásul ezeket a zebkombókat 10 ezer körül árulják, tehát az elején több pénz jutna gitárra.Az árkategóriát egyébként teljesen jól lőtted be. Eddig a Squier mellett a Cort gitárokról olvastam jókat ebben az árkategóriában, ezekről esetleg valami tapasztalat/vélemény? Pl. ez itt leírás alapján tetszetős, mert mégiscsak mahagóniból van, 2 dupla pickup-al amelyek tudnak simaként is működni, ráadásul kinézetre is tetszetős. Persze ettől még lehet, hogy egy nagy szar, de hátha tud valaki valami kézzelfoghatóbbat erről a hangszerről.
Tudom, a legjobb lenne kipróbálni/meghallgatni, de mivel semmilyen tapasztalatom nincs ezen a téren, szeretném kiokosítani kicsit magam vásárlás előtt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- PlayStation 5
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- ASUS routerek
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Ultra Gamer PC - AMD RYZEN 7 9800X3D/RTX 5090 32GB/32GB DDR5/2TB NVMe/1000W
- Legion Pro 5 16ARX8 16" QHD+ IPS Ryzen 7 7745HX RTX 4070 (140W) 32GB 1TB NVMe gar
- GAMER PC - AMD RYZEN 7 7800X3D/RTX 5070 Ti 16GB/32GB DDR5/1TB NVMe/850W
- Panasonic Lumix G DC-G97 kit (14-140mm f/3.5-5.6 ASPH Power OIS) + G 25mm f/1.7 obi
- G15 5530 15.6" FHD IPS i7-13650HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe új akku gar
- 164 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új, Aktiválatlan iPhone 16 Pro (256 GB) (rendelhető)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
(a youtubeon van egy video is a Gibson LP gyártásról) Még annyit találtam , hogy a stúdió modeleken nincsenek látványos cuccok , viszont ugyanúgy szólnak , mint a performance modellek. Nem biztos , hogy mindkét pickupot érdemes cserélni , én pl. a nyaki pickupot szinte nem is használom , csak a bridge pickupot cserélném.
Amúgy utánanéztem és van könnyített testű LP és teljesen tömör is

) de egyelőre a készséget, alapokat megtanulandó úgy tűnik gazdaságosabb egy akusztikussal nekiindulni, aztán ha jól megy átnyergelni az elektromosra.

Mér' adod el?![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

.