Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Mister_X #396 üzenetére
"That's not how it works."
Naszóval:
A GIMP-ben, asszem a 2.8-óta (?) kétféleképpen lehet "menteni":
a) Mentés: A GIMP saját formátumába tudsz menteni, ami nevezetesen az .xcf.
b) Exportálás: "Külső" formátumba tudod vele exportálni a képeket, kb. tetszőleges formátumba. (akár ASCII-be is!
)
Ennek az a lényege, hogy amíg dolgozol egy képen, addig mented a saját formátumba, hogy mindig pontosan úgy kapd vissza a képet, ahogy az félbehagytad valamikor, majd ha elkészültél, tudod exportálni tetszőleges formátumba.
Illetve célszerű az xcf-et is megőrizni a későbbi módosításokhoz.
-
Mister_X
nagyúr
Új kérdés, miért csak .xcf-be enged menteni?
-
-
Mister_X
nagyúr
Üdv nép!
Van egy kép (rétegként), ahol a fehér hátteret szeretném alfává tenni, ezt hogy tudom?
-
Hogyan lehet úgy átlátszóvá tenni egy képet, hogy nem x szín v. árnyalat legyen átlátszó a teljes képből, hanem hogy az egész kép x %-ban legyen átlátszó?
-
Gyb001
senior tag
Üdv.
Hogyan lehet egy fényképen kijavítani vagy legalább kicsit semlegesíteni a lámpa fényét, csillanását?
Tehát van egy képem amit egy 5 mp es telefonnal csináltak. Ezen kellene valahogyan csökkenteni a lámpa körüli fehér területet -
Akkor igen, egy dologra gondoltunk.
Amit linkeltem, az konkrétan az, hogy ily módon csak a piros és a kék szín van meghagyva; a többi része a képnek szürkeárnyalatos.Külön ilyen funkció szerintem nincs a GIMP-ben. Azt viszont megpróbálhatod, hogy a színből alfa hoz-e valami eredményt.
-
gyulank
addikt
Ez nem tudom mi, de szó szerint arra gondolok amit írok. Nem érthető félre. De példánál maradva van a haj, van a háttér, mintát veszek a háttérszínről, és csak azt radírozza, ha a hajba belehúzom, azt nem radírozza ki. Vagy fordítva, a hajról veszek mintát, és a többit törli. Árnyalatnyi különbségek vannak, meg a haj, meg a háttér is változik, ezért globálisan nem lehet kijelölgetni. De ez szerintem megkönnyítené, gyorsítaná a radírozást. Én a radír eszközről vagy olyanról beszélek ami ugyanazt tudja, csak ezzel a plusz tudással.
-
gyulank
addikt
Lehet színt radírozni?
-
gyulank
addikt
Nem, mert én az elsőhöz hasonlóan szeretném.
Szóval, hogy ami ilyen fehér háttéren, az fekete háttéren olyan legyen, hogy a fekete fekete maradjon, viszont a szürke, ilyen átlátszós szürke lenne. Mert így a szürke nem változik semmit.
A színből α használatával a háttér változtatja a szürkét, ha fehér akkor ugyanolyan, ha zöld, akkor zöld, ha sötétebb sötétebb. De ha fekete, minden az. Úgy kéne, hogy ha fekete a háttér, akkor sötétebb legyen a szürke, de ne legyen fekete, és fekete legyen a fehér.Az is érdekelne, hogy hogy lehet átalakítani egy színűre, hogy pontok mérete, és sűrűsége adja meg a fényerőt, de egyforma színű, és fényerejű pontok. Bár színesben is érdekel, de most épp főként így.
-
akkor értelemszerűen fekete lesz a kép, hiszen a részben átlátszó fekete + full fekete az nem lehet más, mint fekete.
DE!
Ha az előbb mutatott képet berakom fehér háttér elé, majd a korábban leírt módszert használom, azaz a varázspálcát, akkor ez lesz az eredmény:Ez már gondolom közelebb áll ahhoz, amit te szeretnél elérni.
-
gyulank
addikt
Jó, de én egy fekete fehér képet csinálok. Ha a szürkéből, meg mindenből kivonná a fehéret akkor minden fekete lenne. Csak a fehér lesz átlátszó. Az attól sötétebb árnyalatok megmaradnak, ha lila lenne az is megmaradna. De fekete háttéren nem látszódik. Ha meg a réteg átlátszóságán változtatok, a fehérből nem lesz teljesen átlátszó, úgyhogy az sem az igazi.
-
-
gyulank
addikt
De ez fénykép, szóval foltokba van fehér, meg hogy érted azt, hogy a szürkének a fehér része, meg ha kijelölném, és törölném, az ugyanaz lenne, mint amit amúgy is csinál, csak nem tudom olyan jól kijelölni.
Szóval most ahogy csináltam, megmarad a fekete, és a többi kockás, de látszik, hogy itt sötétebb szürke, ott világosabb szürke, vagyis látszik a szürke. A lényeg az lenne, hogy ezt a képet így átlátszóvá tevés után rátegye a háttérre, mintha ezt kinyomtatnám egy fóliára, azt látnám minden háttér előtt. Bár nem is ezt akarom, hanem azt, hogy a kész képet beágyazva az oldal színétől függetlenül látni lehessen. De gondolom, ha itt látszódna a feketén, meg fehéren, akkor jó eséllyel máshol is. Ha itt nem, akkor máshol sem. -
Ezzel én is sokat szívtam.
A lényeg a következő: ha egy színt akarsz átlátszóvá tenni, akkor a GIMP gyakorlatilag az összes színből kivonja az adott színt, így elérve azt, hogy ha mondjuk a fehér van kiválasztva, akkor a fehér dolgok átlátszóak lesznek; de ennek a hátulütője az, hogy pl. a szürkének a fehér "része" is átlátszó lesz, így fekete képbe beillesztve fekete lesz.Megoldás (bár nem minden esetben működik), hogy csinálsz egy alfa réteget a képhez, ha nincs, majd az eszköztárban kiválasztod a varázspálcát, és azzal kijelölöd a fehér dolgokat, majd nyomsz egy delete-et.
-
gyulank
addikt
Ha van egy kép, amin van fekete, fehér, és szürke, és színből affával a fehéret átlátszóvá teszem, a szürke miért nem látszik, ha fekete a háttér? Azt akarom, hogy a szürke, és fekete olyan maradjon akkor is, ha fekete a háttér, és akkor is, ha fehér a háttér.
-
A DPI-t a nyomtatásnál, a PPI-t pedig a kijelzőknél szokták használni.
"Ha ugyanaz, és csinálok egy 1200dpi-s képet amit 15*7cm-re állítok, akkor a felbontása olyan lesz, hogy 1200dpi-n 15*7cm, tehát, ha ezt a képet 1200dpi-be nyomtatják ki, 15*7cm-nek kell lennie."
Ez pontosan így van.
Viszont ezzel ugyanúgy átméreteződik a kép, mintha fognád, 15*7 cm-re méreteznéd, és úgy nyomtatnád ki.
Csak utóbbi egyszerűbb szerintem. -
gyulank
addikt
Nem mondtad meg, hogy a DPI és a PPI ugyanaz-e. Ha ugyanaz, és csinálok egy 1200dpi-s képet amit 15*7cm-re állítok, akkor a felbontása olyan lesz, hogy 1200dpi-n 15*7cm, tehát, ha ezt a képet 1200dpi-be nyomtatják ki, 15*7cm-nek kell lennie. Ha csak 600dpi-be tudják, akkor is tudni lehet, hogy ha 1200dpi-s a kép, akkor 15*7cm-hez felezni kell. Vagyis tudni lehet mennyivel kell nagyítani, vagy kicsinyíteni ebből az egy számból.
-
gyulank
addikt
Ha nyomtatásnál beállítom valamekkorára nyilván akkora lesz, ez nem kérdés. De ezek szerint nem érted, hogy én nem akarom beállítani nyomtatáskor a méretet. Én a képfájl méretét akarom beállítani, és eredeti méretben, felbontásban kinyomtatni. De a nyomtató, ha 300DPI-re van beállítva, akkor nem fog 20000DPI-t kinyomtatni, csak 300-at. Én úgy akarom kinyomtatni, hogy a felbontás ne változzon, ha a felbontás nem változik, akkor a kép mérete, és minősége se. És ha több különböző méretű kép van, és nyomdába viszem, akkor is egyszerűbb egy DPI-t mondani, mint méreteket.
-
Ha a nyomtatásnál a kívánt méretben nyomtatod a képet, akkor az lehet 20*20 px felbontású és lehet 20000*20000 is, attól még akkora lesz, amekkorában kinyomtatod.
Ami fix, az a tényleges, fizikai nyomtatási méret. A PPI/DPI annak függvénye, hogy ehhez a mérethez hány pixel társul.Vagyis nem kell itt semmi PPI-t meg DPI-t számolni. Berakod egy üres dokumentumba a képet, megadod neki a méretét, (ügyelve a helyes képarányra), majd kinyomtatod, és kész. Az, hogy a végeredmény hány DPI, azt maximum érdekességkép lehet kiszámolni.
Szóval a lényeg, hogy a nyomtató nem fix PPI-vel, hanem beállított méretekkel dolgozik.
-
gyulank
addikt
De ha van 75 pont 1 négyzet In-en a fájlban, akkor 91,79 pont/négyzet In-es monitoron 91,97/75=1,2 1/1,2~0,8In lesz az 1 In, és 300 DPI-ben kinyomtatva 300/75=4 0,25In az 1 In. Így marad meg minden képpont. Vagy ha nem, miért nem? Nehogy már ne lehessen beállítani egy fix méretet úgy, hogy ne kelljen állítgatni többször! Akkor 1200 DPI a tuti. Pedig már 300 DPI-n is 33,3% nagyításon van kb. jó méretben, vagy ez pont akkora? Magától állítódott be így.
-
gyulank
addikt
De nem akarom átméretezgetni, mert azzal romlik a minőség. Kezdjük azzal, hogy a PPI=DPI?(pix-dot)
Akkor is, ha a 75 DPI-n a 15cm kisebb a 91,790 DPI monitoron, akkor, a 91,79 DPI-n a 15cm kisebb lesz a 300 DPI-s nyomtatón? 600DPI-ben nyomtatva meg még annak is a fele lesz? Vagyis vagy a monitoron lesz mérethelyes, vagy a nyomtatón? Vagyis, ha nyomdába akarom kinyomtatni, akkor alapból 300DPI-s képet kell csinálnom, ha azt akarom, hogy 15cm legyen, és közölnöm kell, hogy 300DPI-be nyomtassák ki?
És tényleg jó lenne tudni ezt a rétegsorrendet, mert most is beillesztettem valamit, és csak a kijelölés vonala látszik, sehogy se tudom előre hozni. Törölni se tudom. -
Az, hogy mekkora lesz a végeredmény, csak azon múlik, hogy mekkorába nyomtatod.
A DPI érték meg azt mutatja, hogy egy adott terület hány pixelből áll, azaz mennyire lesz szép a kinyomtatott kép.
Vagyis a DPI-nek célszerűen magasnak kell lennie, hogy a képminőség ne ezen múljon.
Mondjuk legyen 300.
És majd a nyomtatásnál kell megadni, hogy mekkorába szeretnéd nyomtatni.
Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy csinálok egy üres dokumentumot, mondjuk LibreOffice-szal, abba beszúrom a képet, és ott megfelelő méretűre beállítom. -
gyulank
addikt
Sziasztok! Ha van egy mondjuk 15*7cm-es felület amire akarok csinálni valamit, az hogy lesz akkora?
Szóval, beállítom, hogy 15*7cm, az kisebb lesz a 24"-os 16:9-es HD monitoron.
Akkor rámentem a részletes beállításokra, alapból 75ppi van beállítva.
Ez azt mondja, 91,79PPI.
Ha beállítok annyit, akkor nem mértem le, de jobban hasonlít. Most akkor ahhoz, hogy mérethű legyen, pont ennyit kell beállítani? És ha kész, akkor hogy kell méretarányosan kinyomtatni, vagy kinyomtattatni, vagy gravíroztatni? Egyéb: Hogy lehet változtatni a rétegek sorrendjét? -
Brutforsz
senior tag
Csak tippelek:
Szerintem ez azért lehet, mert valószínűleg az svg formátum egyszerűen nem ismeri azt a fogalmat, hogy háttérkitöltés.
Erre utal az, hogy ha "Inkscape svg"-ként mented el a rajzot, akkor újbóli megnyitáskor a beállított háttérrel jelenik meg, de ha "sima svg"-ként, akkor ez az információ elvész.
Más programok pedig az "Inkscape svg"-ben szereplő plusz adatokat (ilyen pl. a háttér mellett a legutóbbi mentés útvonala is pl.) - mivel azok nem szabványosak - figyelmen kívül hagyják. -
C. s.
addikt
Mert az a háttér nem AZ a háttér.
A dokumentum-beállításoknál megadható szín csak a program felületén változtat, félreérthető nevet adtak ennek az opciónak sajnos. Nincs köze a rajzhoz, csak a szemedet pihenteti, ha nem citromsárgára állítod.
Mondhatni: kényelmi funkció.
Szerk.:
Több szabadságot ad, ha nincs azonnal kőbevésve. -
Ez tőlem annyira idegen, hogy csak na.
Na mindegy, megpróbálok megbarátkozni a gondolattal. Azt viszont nem teljesen értem, hogy mi szükségem lenne arra, hogy a háttér kiszínezését tudjam méretezni? Miért nem elég az, hogy adva van a háttér színe, és onnantól az úgy maradjon, bármi is történik. -
C. s.
addikt
Viszont akkor utólag macerás volna kezelni. Nem egy rendes objektum lenne, hanem csak egy "paca". Nehézkes átméretezni, arrébb rakni, átszínezni, ha az ember menet közben gondol egyet. Ez a téglalap olyan, mint amikor a Gimpben kitöltöd egy bizonyos színnel a lapot. Itt meg nem a "vödör" eszközt használod, hanem a téglalapot. Ami később is épp annyira rugalmasan kezelhető, mint bármelyik másik eleme a rajznak. A Gimpben a rajzlapot kell méretezni, az Inkscape-ben pedig a hátteret (ha van). Viszont az Inkscape-ben bármikor könnyedén átméretezheted, anélkül, hogy a rajzod veszítene a minőségéből. Ha a Gimpben jössz rá, hogy szűkre szabtad, jó eséllyel kezdheted elölről vagy legalábbis sok munkád megy veszendőbe. Évek óta kerülgettem már az Inkscape-et, épp emiatt, mert annyira más, mint a természetes rajzolás. Szokni kellett, de már nagyon tetszik, kifejezetten megszerettem.
Értem már, hogy hogy érted!U.i.: Megjött a válasz a másik topikban, belinkelem.
-
válasz
Brutforsz #353 üzenetére
Nekem magyar a GUI.
Legjobb angol tudásomat bevetve arra a következtetésre jutottam, hogy az általad felvázolt módszer pontosan az, amit én is demonstráltam az előbb, és ami szépen kifesti a hátteret, de csak az Inscape vesz róla tudomást, a többi program simán átlátszóként jeleníti meg a hátteret.de szép hosszú mondat lett.
-
Nem tudom, az én felfogásom szerint jóval egyszerűbb és ésszerűbb megoldás szimplán egy színkódot megadni, hogy na most akkor ilyen színű a háttér, és a progi legyen szíves tudomásul venni, minthogy most itt téglalapok méretezésével és színezgetésével töltsem el az időt. Ezt valahogy nem tudom elfogadni rendes megoldásként.
Szóval ez nem valós megoldása a problémának, csak egy „elnagyolt” kikerülése. szerintem.
-
C. s.
addikt
Miért "tákolós" úgy?
Amennyire én tudom, ezt így szokták. Persze nincs nagy rutinom nekem sem a vektorgrafikában. Más módszerrel még nem találkoztam. Jópár videót megnéztem, sok oktató és tájékoztató írást elolvastam, de más megoldás eddig nem tűnt föl, ez viszont sokszor előjött. Nekem eszembe sem jutott, hogy ez így rossz lehet. Ezt a módszert betudtam annak, hogy a vektorgrafikus programok más elven működnek, mint a pixelgrafikusak. Megpróbálok utánajárni, aztán beszámolok!
-
-
C. s.
addikt
Háromféle svg-ben tud menteni, de eps-ben is. Úgy tudom, a lapon belüli részt mindegyik formátum kezeli, de a rajta kívül esőket biztonsággal csak a saját svg-je. Nem volt alkalmam kipróbálni más szoftverral.
Korábban a 3. bekezdés végén leírtam a lap átméretezését. (Dokumentumbeállítások)
-
-
C. s.
addikt
Nem lesz fehér keret, az csupán a miheztartás végett van ott, hogy tudd, meddig nyújtózkodhatsz. Kvázi "látványelem", csak a programon belüli tájékozódáshoz.
Focipálya ellen:
méretezd át a hátteret akkorára, hogy megfelelően arányuljon a szöveghez.Tényleg csak ennyi, hidd el!
Az meg tök mindegy, mekkora mögötte a fehér, mert a png-n úgysem jelenik meg, még átlátszó formában sem, ha exportálásnál a RAJZ gombot választod! Próbáld ki és magad is meglátod!
Ha nem hagytál fehérre színezett cuccot a képen, amit most nem is látsz, hanem csak az van ott, amit akartál, akkor minden szép és jó lesz!
-
„-nem látom, mivel kell teljes képernyőre húzni
Ezt nem igazán értem.Átméretezni kijelölt objektumot tudsz. Ha nincs kijelölve, egyet kattints rajta, megjelenik körülötte 8 kis nyilacska, azokat húzgálhatod. Ctrl+húzással pedig megtartja az arányokat. Ha véletlenül kétszer kattintottál rajta, megváltoznak a nyilak. Ekkor elforgathatod vagy a párhuzamos oldalait elcsúsztathatod (paralelogramma). Ha erre nincs szükség, csak katt rajta harmadszor is és helyreáll a rend.
Vagy mellékattintasz és újra kijelölöd.”
Azt akarom, hogy ne legyen ott a fehér keret a kép körül.
Meg az sem lenne rossz, hogyha nem lenne 1-1 focipálya méretű üres hely a szöveg felett és alatt. -
C. s.
addikt
#337:
Ezt akkor írtam, amikor még azt hittem, csak a szöveget csinálod az Inkscape-ben, a többi majd Gimpezni fog. Ha csak a fele van meg, az tényleg nem jó.Ha túl nagy a szöveg, kijelölés után kisebbre állíthatod a körülötte megjelenő nyilakkal, hogy ne lógjon ki. Arra én sem biztatlak, hogy tákolj!
#338:
-van kerete
Kijelölöd a hátteret egy balos kattal, aztán Shift+Ctrl+F vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal... A Körvonalrajzolat nevű fül első sorában az X-re katt. Először kicsit nehezen vettem észre, ezért rakok be egy képet.-eltakarja a feliratot
Az előző hozzászólásom utolsó előtti bekezdése vonatkozik ide is. (Ha a "Jajj nekem, de hosszú lett!"-et nem vesszük bekezdésnek. Mer azzal együtt hátulról a 3. a befutó)
-nem látom, mivel kell teljes képernyőre húzni
Ezt nem igazán értem.Átméretezni kijelölt objektumot tudsz. Ha nincs kijelölve, egyet kattints rajta, megjelenik körülötte 8 kis nyilacska, azokat húzgálhatod. Ctrl+húzással pedig megtartja az arányokat. Ha véletlenül kétszer kattintottál rajta, megváltoznak a nyilak. Ekkor elforgathatod vagy a párhuzamos oldalait elcsúsztathatod (paralelogramma). Ha erre nincs szükség, csak katt rajta harmadszor is és helyreáll a rend.
Vagy mellékattintasz és újra kijelölöd.
nem lehet simán csak egy színt beállítani háttérnek?
De, be lehet. Miután kijelölted a téglalapot a paletta tetszőleges színén katt és kész.
Csak akkor kell a "Shift+Ctrl+F vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal...", ha nem találsz a palettán kedvedre való árnyalatot. De most a Kitöltés fülön állítgass.
Akkor áll csak 1 db színből a háttér, ha közvetlenül az X utáni gombot választod, mert az azt követőek színátmenetet csinálnak (meg egyebet). De én egyszínűnek látom a képen. Vagy addigra javult a helyzet?Hamarosan abba kell hagynom, csak este leszek megint. Nem tudom, mennyire szorít az idő, ha nem várhat estig a válasz, Prím András oldalán sok hasznos tanács van. De nem lerázni akarlak, amiben tudok, tényleg nagyon szívesen segítek ezután is!
-
-
„ Kizárólag az szerepel a képen, amit az ember rárak. A Gimp kockásnak mutatja az áttetsző részeket, de ez nem. Bocsi.
Ebből adódóan nem kell középre helyezni sem, mert úgyis a Gimppel adsz neki hátteret, ott fogod helyrerakni. A háttérre beillesztve automatikusan középre tájolja.”
Na ehhez képest nekem a szöveg kb. 1/3-a jól lelóg a képről, ami aztán emiatt meg se jelenik.
Na meg én ennél szebben szeretném megcsinálni.
-
C. s.
addikt
Arra gondoltam, hogy csak a szöveget csinálnád meg ott, aminek png-be mentve áttetsző háttere volna, a png fájl kizárólag a szöveget tartalmazza és persze a fekete körvonalat (a Te képedből kiindulva), semmi mást. Ja, most kapcsolok! Nem írtam le és talán ez tévesztett meg. Az Inkscape-ben úgy néz ki, mintha fehér háttere volna, pedig nincs. Kizárólag az szerepel a képen, amit az ember rárak. A Gimp kockásnak mutatja az áttetsző részeket, de ez nem. Bocsi.
Ebből adódóan nem kell középre helyezni sem, mert úgyis a Gimppel adsz neki hátteret, ott fogod helyrerakni. A háttérre beillesztve automatikusan középre tájolja.
Mivel ez vektorgrafika, a méret nem játszik fontos szerepet. Inkább az arányok. Olyanra csináld, ahogy ránézésre tetszik, a végén, amikor png-t csinálsz belőle, pedig megadhatod a kép méretét, ahogy az előzőekben (a végén) leírtam. Ha zavaró azon a picike lapon dolgozni, a billentyűzet "+" gombjával nagyíthatod. De ha ennél is többre vágysz: Fájl --> Dokumentumbeállítások. Itt tájolhatod (alapból álló), és egyéni méretet is megadhatsz. De ez tényleg nem számít. A vektorgrafikát akkorára nagyítod, amekkorára csak akarod. Akár óriásplakátot is készíthetsz egy akkora lapból, amit alapból megnyit.
Látom, közben lett mégegy kérdésed.
Ha az egészet az Inkscape-pel akarod elkészíteni, az is könnyű. Fontos tudni, hogy a vektorgrafikában semmi sem végleges, hacsak nem azt akarod. Olyan nincs, hogy elrontottam, kezdhetem elölről. Ha kicsi, ha nagy, ha keskeny, széles, kijelölöm és átméretezem
. Kész. Szerintem olyan, mint a gyurmázás, más is hasonlította már ahhoz. A radír fölösleges. Csak akkor hasznos, ha téglalap helyett pl. kört rajzolsz
. Bár én akkor is sokszor a visszavonást választom, de az ízlés dolga, mindegy. A kijelölt objektumot a Delete megnyomásával is törölheted.
Háttér:
A szokásos baloldali ikonoszlopból ezúttal az 5. kell (Téglalapok és négyzetek rajzolása), katt az egérrel valahol és húzod, ha kb. jó, elengeded. A bal oszlop első ikonjára (nyíl) kattintva megjelennek az átméretezéshez szükséges nyilak a téglalap körül. Ha egészen precízen akarod méretre szabni, akkor a menüsor alatti részen megteheted. Van 4 beviteli mező, a két utolsó kell neked. A mértékegységét is kiválaszthatod a sor végefelé, a mezők után. (Szerk.)Ha véletlenül nem látszik a téglalap, akkor Shift+Ctrl+f vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal... Itt teheted láthatóvá, vagy az átlátszóság a ludas vagy az is lehet, hogy csupa fehér, ezért nem látszik. A téglalapnál is a korábban leírt módon állítsd be a kitöltés és a körvonal színét. Ha nem akarsz neki körvonalat adni, kattints az X jelen legfölül. A méretezésnél ügyelj arra, hogy a rajzlapon belül maradj, mert nem minden program és formátum kezeli egyformán a külső részeket. Persze akkor, ha mással úgysem kell megnyitni, nem gond, csak válaszd az Inkscape alapértelmezett svg-jét a sok más közül. Azt viszont én sem tudom, mit csinál a png-vel, ha egy része kilóg a képből. Inkább maradj a vonalakon belül, hacsak nem vagy kísérletezős kedvedben
.
Ha a téglalap lekerekített, akkor a jobb fölső sarka felé látsz 1 vagy 2 KEREK izét, aminél megfoghatod. Ez csak akkor látszik, amikor az 5. gomb (Téglalapok és négyzetek rajzolása) aktív és a téglalap ki van jelölve. Húzd őket oda, ahol a saroknak elvileg lennie kellene. Ezzel kész a háttér.
Mostmár rárakhatod a szöveget úgy, ahogy az előbb leírtam. Ha nem látszik rögtön, lehet, hogy terepszínű. Nem muszáj egyből a háttéren megcsinálnod, utólag a progi ráigazítja.
Több objektum kijelölésse:
Bekerítéssel (ügyelve, hogy az utolsó morzsája is belekerüljön, kölönben nem lesz kjelölve az az objektum, aminek kilóg a széle vagy a csücske).
A másik lehetőség a Shift+katt sorban mindegyiken.Igazítás:
Shift+Ctrl+a vagy menüből: Objektum --> Igazítás és elrendezés...
A mi konkrét sestünkben több lehetőség is kínálkozik a megoldásra, ez nem ritka. Legfölül rögtön beállíthatod, hogy mit mihez: pl. a laphoz, a rajzhoz vagy a legnagyobb objektumhoz. Alatta van 2 sor ákom-bákomos ikon. Mindkét sorból a 3.-at válaszd.Ha nem a háttérrel kezted a munkát, hanem a szöveggel, akkor valószínűleg eltűnt. Semmi gond, kijelölöd a hátteret és menü: Objektum --> Lejjebb helyezés vagy Alulra helyezés. (Ez nem egyenlő a Gimpből ismert réteggel, de olyat is tud a program.)
Végül mentés és exportálás. Itt dől el, mekkora lesz a png-d. Amekkorát csak akarsz. Ki is próbálhatsz több méretet, meglátod, bármilyen nagyra csinálja az Inkscape, éles lesz a kép, nem úgy, mint amikor bitképet nagyítasz. Mert az siralmas.
Jajj nekem, de hosszú lett!
-
C. s.
addikt
Szia!
Olyan megoldást, ami 100%-osan Gimpes, sajnos nem tudok. De ha sürgős és megfelel, akkor az Inkscape-pel pár másodperc alatt megcsinálhatod a betűt, amin aztán kedvedre dolgozhatsz a Gimppel tovább. Én csak ilyen megoldást ismerek. Az Inkscape is ingyenes, nyílt forráskódú, mint a Gimp.
Így leírva elég hosszú lett, de az csak a hozzáfűzött magyarázat miatt van. Tényleg egyszerű!
Tehát, ha szóbajöhet: Megnyitod az Inkscape-et, a billentyűzet "+" billentyűjével kinagyítod a rajzlapot tetszőleges méretűre, a bal oldali ikonok közül kiválasztod a Gimpből is ismert A rajzosat (Szövegobjektumok létrehozása és szerkesztése). Katt a lapon, és beírod a szöveget, kijelölöd és a menüben barangolsz: Szöveg --> Szöveg és betűtípus... (Shift+Ctrl+t). Ezt gondolom, nem kell magyarázni, látni fogod, semmi extra. A betűméretről csak annyit, hogy teljesen mindegy, mit adsz meg, mert a vektorgrafikánál bármekkorára kinagyíthatod később, akkor is szép lesz. Ha itt végeztél, katt az Apply-n, majd bezárod, ha útban van, mert magátől nem csinálja. Ezután a baloldali ikonoszlop legtetején lévő sima fekete nyílra katt, a kijelölés megváltozik, 8 kis nyíl lesz az írás körül. Ezekkel kedvedre méretzheted, nyújthatod. Ctrl+húzással nem változnak az arányok, nem nyúlik vagy lapul meg. A színét most is beállíthatod, az ablak alján van a paletta saját gördítősávval, később finomíthatsz rajta, de várhatsz is 1-2 mondatot.Ha valamiért megszűnt a kijelölés, kattints a szövegen.
Shift+Ctrl+f vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal... Az első fülön (Kitöltés) állíthtod a betű színét, színátmenet, áttetszőséget. Legfölül van egy X és négyzetek. Az X utáni a normál kitöltés. Ha azt akarod, hogy ne legyen áttetsző, az alsó sávot, ami előtt A betű van, állítsd 255-re.
A körvonal: Ez a 2. fül. Válaszd ki ugyanazt a négyzetet, mint az előbb, és beállíthatod a színt. Ismét figyelj az áttetszőségre.
A 3. fülön állíthatod be, milyen legyen a körvonal. Az első "kutricában" a vastagságát (akár 3 tizedesjegy pontossággal az ínyencek kedvéért), kiválaszthatod a mértékegységet is, a Vonalmintánál (gondolom, már sejted), azt, hogy folyamatos vagy szaggatott legyen. A többi most nem túl érdekes. Illetve kipróbálhatod a Sarok és Vonalvég variációit. Alapból az elsőn áll mindkettő. Bár azt hiszem, itt a Sarok nem játszik. Ha végeztél, mentés a fölkínált formátumban, csak a biztonság kedvéért, ha később mégy szeretnél változtatni valamit.
PNG: Fájl --> Exportálás bitképbe... Az első sorban a "Rajz" gombt válaszd, az ablak közepe felé tudod megadni, mekkora képet csináljon és milyen fölbontásban. Elég csak az egyik méretet megadni, a másikat kitölit magától, amint egy másik mezőbe kattintasz. Tallózás, mappaválasztás, névadás, mentés ÉS kattintanod kell még az Exportáláson is, hogy kép legyen belőle. Mostmár mehet a Gimpbe.
Persze az Iknscape-pel is lehet hátteret csinálni neki, de másképp, mint ahogy a Gimpnél megszoktuk. Ha érdekel, szívesen leírom, egyszerű elkészíteni. -
-
Készítettem egy felvételt mobillal, de mivel elég gyenge fényviszonyok mellett készült, emiatt a fekete részek erősen szemcsések. (de csak ennyi a gond, maga a kép ettől eltekintve teljesen jó, de ez eléggé belerondít)
A kérdés az lenne, hogy ezeket hogy tudnám eltüntetni?
Fontos, hogy csak a fekete részről kell eltüntetni, és a fekete tárgyak körvonalai ne „sérüljenek”!
Előre is köszönöm! -
C. s.
addikt
-
Hogy lehet képről szöveget szépen eltüntetni?
erről a képről van szó:
-
persze, hiszen 100 PPI-s* monitoron naná, hogy nagy a 300 DPI-s kép
*csak feltételezés; nem tudom milyen monitorod van, viszont a 100 ppi magasan a legelterjedtebb.
De ez úgy működik, hogy a monitor az nem DPI szerint, hanem felbontás szerint méretezi a képet.
Hiszen ha adott a felbontás, és változtatjuk a DPI-t, akkor változik a méret is.
Namost a 100%-os nézettel azt a DPI-t kapod, amilyen a monitor pixelsűrűsége, de az, hogy pl. kinyomtatva mekkora lesz, az már azon múlik, hogy mit állítasz be nyomtatásnál.
vagyis nagyobb DPI = egy adott területen több pixel (ami monitor esetében nagyobb méret a fix. ppi miatt) = szebb kép.
-
Elber09
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék.
Van egy jó nagy felbontású képem.
A4 szabványra szeretném átméretezni.
Gimp-el próbálom de nem sikerül.
A4 210 x 297 ez a méret mm-ben.
Az átméretezés menüpontban beírom az adatokat, úgy hogy a méretarányt ne tartsa, de az eredmény közek sem A4.
Tud valaki segíteni?Amikor megnyitom Gimpel a képet jön egy hibaüzenet, mi szerint a kép a gimp tartományán kívül esik ezért máshogy kezeli. Talán ez lenne a baj?
Előre is köszi.
Dani
-
VitaD5
tag
Ha ezen nem fog elindulni a GIMP, akkor adok egy puszit annak a póknak, ami itt mászkál valahol.
Vagy nem...
Dell Inspiron 3537 157808
- Intel Core i5-4200U (1,6-2,6 GHz, 3 MB, 2 mag (4 szál))
- 4 GB DDR3 RAM (Ez később talán 8 lesz.)
- AMD Radeon HD8670M (1 GB)
- 500 GB HDD, 5.400 rpm
- 15,6", 1.366x768p, LED TN
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Akció! Gigabyte Vision Z590 D Wi-Fi Alaplap! LGA 1200!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest