- A Solidigm elhagyja a végfelhasználókat célzó SSD-k piacát
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- CL 30 alá mennek a G.Skill hamarosan debütáló RAM-jai
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz ViiiiktorOC #4599 üzenetére
meg kenjétek be zsírral az alját amikor ráteszitek a segédasztalra, az is segít pluszba hogy ne lebegjen
rabolás - nagy anyagmennyiség eltávolítása kevés idő alatt, sztem erre gondol
ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
ViiiiktorOC
senior tag
(#4597) *iguana* + (#4598) zolikaDB
Köszönöm!
Hát nagyobb plexibe lenne csinálva. (kb.500*500*5 mm, hogy hogy le lerögzítve a gép asztalára azt még nem tudom, mert nagyon nem kéne megnyomni, se megkarcolgatni)
6000 ford/perc és kb mekkora előtolás? Csak egy kb. értéket mondtok?
Vagy számolni kellene fordulatszámhoz és anyaghoz?
Akkor ez nem fogja "elégetni"?
Fogásmélység meg 1-2 mm lenne. 8-as keményfém maró 6 éllel?
Alakzat egy pálya marás lenne, kb. 100*100mm-es lenne. Mint minta.
Rabolni? Ezt hogy érted?LamboLVR - CSR2 Lambo T. Hungary
-
zolikaDB
veterán
válasz ViiiiktorOC #4596 üzenetére
Ahogy iguana mondja, inkább borotva keményfém maró, bevonat nélküli, mi polírozottat használunk hozzá, de az aluhoz való is simán jó. Itt is sok minden függ a megmunkálandó alakzattól. Sebesség: amit bír a gép, tolással óvatosabban, mert törhet, kikaphatja a satuból, gondolom, nem rabolni kell.
-
-igu-
addikt
válasz ViiiiktorOC #4596 üzenetére
Nagy fordulat, nagy előtolás, fogásmélység/szélesség annyi, hogy ne pattogjanak le az élek, a szerszám éles legyen, mint a háborodás, víz bőven mehet.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
ViiiiktorOC
senior tag
Üdvözletem!
Információt szeretnék kérni plexi maráshoz. Főleg előtolás és sebesség érdekelne hogy a plexi ne égjen meg és szép legyen a minősége...stb.
Szerszáma lehet keményfém vagy hss, simító vagy nagyoló.
cégemnél nem foglalkoznak ilyennel, így a nagy "öregektől" akik kenik vágják a fémszakmát így nem tudok meg ilyeneket.
Gép: DMG Dmc 1035V
Minden infó jöhet róla!
Válaszotokat előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
LamboLVR - CSR2 Lambo T. Hungary
-
SirTom
tag
válasz zolikaDB #4589 üzenetére
oroszokkal még nem dolgoztam, de az ukrán nőkrő nekem is csak jó véleményem van, tudják mitől döglik a légy, és soha sem volt egy unalmas perc velük az utobbi hat hetet véve Mondják is mindig hogy az orosz meg az ukrán nők a legjobbak, én meg udvariasan helyeslek a vodkától sem ilyednek meg az is biztos,hívtak, menjek el Ukrajniába, és megmutatják hogy kell élni kollegák mosolyognak is rajtam, hogy vodka redbullra költöm a pízt, mikor az utóbbi az ingyenes nekünk, de ez van, hát nem vihetem magammal vagy mi. szal nekem is kellemes a benyomásom, és sokan vannak olaszban, briteknél nem találkoztam oroszokkal, az már messzi van..
Nincs más hátra mint előre
-
zolikaDB
veterán
Nem vagyok vicces kedvemben, de próbálok épelméjűen válaszolni: igazából kazah születésű, de orosz, meg német gyökerű oroszok voltak, nem ittak egyáltalán, jómagam pedig szintén nem iszok. Az tény, h kollegám, aki Göppingenben húzta az igát, jópár Szását látott vodkát vedelni a csarnokban, meg a Baustellén, meg ott szívták hátul a gandzsát, jó világuk volt na
Arthur kollegám pl. amikor tudott, elvitt melóba, hazahozott, stb, jófej volt na. -
zolikaDB
veterán
válasz Danivagyok #4586 üzenetére
Figyelj, nekem ez így jó, szóval nem mondtam, h milyen jófejek a németek.
1995-ben, amikor először kint voltam, NRW-ban, azt hittem, az a Mekka, milyen szép és jó, milyen rendesek a németek.
Pedig már akkor is sok f.sszopó magyar volt kint, de ők bíztak a vendégmunkásokban.
Tavaly, 2011-ben, látszott, h olyan a mosdó, mint a törölköző. A német kollegák olyan bunkók voltak, mint a f.szom. Kivétel az a magyar, aki benyalta magát csontig, vagy kicsit jobban, a nulla tudás mellé kellett is.
A legjobban az oroszokkal jöttem ki.
Amúgymeg, nekem így jó. -
Danivagyok
csendes tag
válasz zolikaDB #4585 üzenetére
Kissé összevissza beszélsz.
Ez:
"Nie mehr arbeiten mit Ungarischen!!!!"
Messze nem ugyanaz mint ez:
"Nem bízok senkiben, nem is esek pofára, mert aki szar, az az is marad, aki meg nem, azzal nyertem egy valamirevaló kontaktot. Túl jó embernek tartanak, és engem találnak meg először a kéréssel/kérdéssel az emberek, ez jó iskola volt arra, h kezelni tudjam őket, úgy, h ne én szopjak.
Érdekes, de van olyan, aki annyira csodálatos képességekkel rendelkezik, h éveken keresztül azt hiszed, "hű, ő aztán fasza gyerek". Majd ezt 2 perc alatt lerombolja."
És bizony pofára fogsz esni, ha azt hiszed tőlünk nyugatabbra csakis rendes melósgyerekek születnek.Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
zolikaDB
veterán
válasz Danivagyok #4584 üzenetére
Pofáraesés? Nem bízok senkiben, nem is esek pofára, mert aki szar, az az is marad, aki meg nem, azzal nyertem egy valamirevaló kontaktot. Túl jó embernek tartanak, és engem találnak meg először a kéréssel/kérdéssel az emberek, ez jó iskola volt arra, h kezelni tudjam őket, úgy, h ne én szopjak.
Érdekes, de van olyan, aki annyira csodálatos képességekkel rendelkezik, h éveken keresztül azt hiszed, "hű, ő aztán fasza gyerek". Majd ezt 2 perc alatt lerombolja. Na, ettől óvom magam. Szerintem, sok külföldön dolgozó szembesül ezzel napi szinten, anno én, Tomi, Szabi...
Akinek nem inge, ne vegye magára, bumm. -
Danivagyok
csendes tag
Köszi neked is, meg a többieknek is, kedden indulok vele lényegében ebben a metódusban.
A köszörűs témáról jutott eszembe, hogy néhány éve cnc fogaskerékköszörűhöz farigcsáltunk kőlehúzókart. Ez gyakorlatilag folyamatosan profilozta a követ köszörülés közben. Ez a gép (edzett) teliből kb 10h alatt végzett egy jó másfél méteres ferdefogazású kerékkel. Aminek igencsak örvendeztek, mert állítólag a fellows gépen majd a duplája lett volna, és azt még meg is kell köszörülni, ugye.
Ja, még valami:
ZolikaDb: Bizonyára unatkozó, szar alakokkal voltál, de az általánosításnak pofáraesés a vége.Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #4579 üzenetére
Nincs erre valami szabály, hogy mennyi időn belül kell érvényesíteniük az igényt? Gondolom, csak nem tologathatják évekig, hogy azután rád verjenek akármennyi büntetőkamatot. Kellene igazolniuk valami értesítési vagy behajtási próbálkozást, nem? Ráadásul a sikertelen tranzakcióról is kellene értesítenie a banknak.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
zolikaDB
veterán
-
nchelp
tag
válasz Danivagyok #4535 üzenetére
Hali, visszaértem. 10 nap magyar földön, forgács nélkül... És közben nem volt egy nyugodt napom...
A C45 annyira nem veszélyes, még az oldalankénti 6.5 mm ráhagyással sem.
Lapkát kontúrozásban felejtsd el ilyen darabszámnál. Aranyárban lesz. Kell síkolni, első oldalról lecsapatni 5-6 millát, és ennyi. Aztán 12-es takarmánnyal egy fogásból körbe lehet sétálni a 26X126-on monnyuk 18 mélyen, majd ugyanezt megismételheted egy simítóval is. 200 db-ot reszelgetni elég ganaj dolog, én javasolnék egy élletörő szerszámot is körbefuttatni. Hátulról csak a maradékot vissza kell marni 17 vastagságig, meg még egyszer az élletörő, és csóóóókulom...
nchelp
-
jamielee
újonc
válasz BÁ Nutrition #4572 üzenetére
Inkább elősimításról lehet szó...
-
zolikaDB
veterán
Konzervdoboz gyártásakor is van olyan betolószegmens vagy mi a szar, aminek a komplett profilját köszörülik. Azért mert. Mert maróval 0.5 gömbig le kellene menni, mi próbáltuk is, befuccsolt. Mert kell a felület, és köszörűvel gyorsabb, csak kell egy profilkorong.
MOD -> blasko92: nem vagyok köszörűs, meg nem is ugatok bele, de mint olyan, létezik termelékeny köszörű: szegmensköszörű-gép. Az ugyancsak bombázza az anyagot a revés vasról.[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
Az eltartana egy kis ideig, és nincs semmi értelme.
Szerintem is előbb marják, aztán köszörülik.
-
BÁ Nutrition
addikt
[link]
ezt úgy kell értelmezni hogy a teljes fogaskerékprofilt úgy köszörülik ki?
csak mert nagyolásról beszél.
azt hittem inkább marják és csak a végén köszörűvel rámennek a kis tűrés miatt
vagy nem?youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
jamielee
újonc
Nem tudom , mennyire megoldható a szerszám csere, de feltételezve, hogy tgöbb szerszám befogására képes CNC gép, érdemes lenne kipróbálni a 2.8-as fúró, 3-as KFmaró, 3-as dörzsár kombinációt.A 3-as marót nem kell teljes hosszban beengedni.A maró optimális esetben 2,98-2,99 körüli likat csinál, jó felülettel, ezen már csak pontosít a dörzsár.Tegyük hozzá, hogy én marós vagyok, ott ez beválik, esztergán kérdéses a pozicionálás pontossága...
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz mitulabattyi #4568 üzenetére
köszönöm
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
mitulabattyi
aktív tag
válasz BÁ Nutrition #4566 üzenetére
Nekem van valahol egy hagyományos köszörűs tankönyvem pdf-ben, ha gondolod megkeresem...
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4566 üzenetére
Akkor félreértettük egymást.
Azt sem tudtam, hogy ilyen gyorsan kell a tudás.
Igen, anyag/szerszám kombinációról biztos vannak érdembeli dolgok. Viszont akkor is előbb hagyományos köszörűn kell tudni dolgozni.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz blasko92 #4565 üzenetére
igaz hogy nem fejtettem ki rendesen:
olyasmi anyagot kerestem amit kicsit rendszerezi a témát, felsorolja milyen anyagokra milyen esetekben milyen szerszámanyagokat javasolnak, megmunkálási fajtákat összeszedi
mittudom én, hol és hogy szokták bemérni őket stba háttere a sztorinak hogy pénteken voltam egy interjún külföldiában és hétfőn megyek próbamunkára(ahol persze lehet simán elvérzek.. remélem nem )
alapvetően egy cnc köszörűn kéne majd melóznom, nekem csak esztergás tapasztalataim vannak.
és bár hétfőn majd cnc esztergán kellek bizonyítani-> ami nem tudom hogy zajlik majd mivel tök más vezérléseket használnak ha sikerül jól szerepelnem és maradhatok akkor biztos nem nézik rossz szemmel hogy igyekezek önszorgalomból utánnajárni minél több infónak a témáról..
persze lehet fel se vesznek.. csak keresgélek hátha van bármi gépkönyv, kézikönyv, szakkönyv valakinek itt.
de ha nincs akkor nincs
pl nekem van egy olyan könyvem pdf-ben ami csak menetekről szól és majd 300 oldalas, szal elég részletes. ha nem is ilyet, de bármi segítség jól jött volna, ill eztán isyoutu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4564 üzenetére
1: Kérdeztem, véleményeztem.
2: Te is tudod nagyon jól, hogy könyvekből a forgácsolást nem lehet megtanulni. Ti is a legtöbbször itt azt hangoztatjátok, hogy amit az iskolában tanítanak a szakmáról az kevés, kint az üzemben lehet igazán megtanulni.
3: Nem lekezelően írtam, amit írtam.
[ Szerkesztve ]
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz blasko92 #4563 üzenetére
ennyi erővel esztergálni meg marni se lehet megtanulni, mégis tele van a net mindenféle szakmai anyagokkal..
azért köszi a segítséget de nem kellett volna ennyire megfeszülniyoutu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
_BM_
senior tag
válasz BÁ Nutrition #4561 üzenetére
Az engem is érdekelne.
-
BÁ Nutrition
addikt
cnc köszörűkről nincs valakinek valami anyaga amiből tanulhatnék?
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz zolikaDB #4558 üzenetére
Konkrétan a plexi elemet kéne megcsinálni. Ha minden jól megy, hamarosan lesz egy mintapéldányom, arról tudok majd konkrét képeket és talán műszaki rajzot is csinálni.
Itt található két nagyobb kép felszerelt állapotban, illetve a termékinfó alatt megtalálható a blokk brosúrája is.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
zolikaDB
veterán
válasz TESCO-Zsömle #4555 üzenetére
Melyik részt kell megmarni konkrétan? Kicsi a kép.
-
szonizoli
csendes tag
Üdv.
A támasztó patron [nem a szorító] milyen,van több típus,ami alatt azt érem milyen hosszan fogja az anyagot?
Van ami csak 10-15 mm en ,és van ami teljes kúp hosszban, ami akár 3x is lehet.Nálunk-ide csak részidőben termelek- voltak gondok,bár más téren,de mikor ezt a tippet kaptuk ,utána csak néztük mekkora javulás történt!
Nem biztos hogy ez az orvosság,de ez is egy lehetőség.[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
A Star az egyik legjobb gép. Sajnos az olcsóbb kivitelűek csak egyetlen keresztszánnal rendelkeznek, ezért azokon nem lehet egyidejűleg két különböző műveletet végezni (holott pont ez lenne a lényege a hosszesztergálásnak). Valami egyélű fúrós megoldáson érdemes elgondolkodni. Ki kell hívni szerszámügynököt, és megoldást kérni tőle (például Iscar).
A gépet pedig úgy kell beállítani, hogy a nyersanyagot szorító patron minél közelebb legyen a vezetőperselyhez. Leszúráskor majdnem + végállásban legyen a patron.
Más ötletem nincs. -
zolikaDB
veterán
válasz TESCO-Zsömle #4551 üzenetére
Be tudod jelölni a képen, h konkrétan mit kell marni?
-
szokes
csendes tag
válasz TESCO-Zsömle #4547 üzenetére
elvileg kivitelezhető a dolog, de szerintem egy darabnál nem biztos hogy olcsóbb mintha megveszed az eredetit, habár ha van cad file akkor lehet. 8mm-e plexink van éppen
-
zolikaDB
veterán
válasz TESCO-Zsömle #4547 üzenetére
Nem tudom, h olcsóbban kijön-e, mintha boltban vennéd...
-
TESCO-Zsömle
félisten
Ahoy!
Budapest és környékén keresnék CNC-st, aki el tudná vállalni egy ilyen blokknak a műanyag elemét. (Acetal-t kaptam, plexi kéne)
Alapanyagot és mintadarabot biztosítanék, ha nagyon kell, talán még CAD is összejöhet.
Lehetőleg minél olcsóbban szeretnék kijönni.
Előre is köszönöm.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
_BM_
senior tag
Hosszesztergán nem lehet tökéletesen megszorítani a nyersanyagot, mert ideális esetben is pár mikront kóvályog a perselyben (különben megszorulna), a tényleges szorítás meg 300-400 mm-rel hátrébb történik. Ennek megfelelően nehéz tűrt furatot csinálni rajta. A hagyományos csigafúró minden irányban dobálja az anyagot, a dörzsár meg követi azt.
Megoldás lehet egy olyan ágyúfúró, amely kifelé (X-irányba) tolja az anyagot, vagy fúrás közben átmérőt esztergálni az anyagon (esetleg majdnem leszúrni). Persze ez a gép felépítésétől függ.Miyen gép, fostalicska Diamond?
[ Szerkesztve ]
-
Spawn
csendes tag
Hosszautomata cnc.Hát dörzsáral nálunk is jó volt de eszi nagyon őket.furoval is tudnánk tartani a 0,01 ot de most még a köralakot is kell tartani igy plusz azzal is csökkent a türés
-
SirTom
tag
válasz zolikaDB #4541 üzenetére
sztem a nyolcszög lapka nem rossz választás a profilhoz sem, mivel van kb 13mm extra anyag vastagságban, az épp elég, hogy mélyebbre menjen a profilozo program olyan 3-4 mm-el, és még mindig marad 6-7mm megfogásra, ilyen síkmarók nagyon jól teljesítenek profilozásnál, erősek, lehet tolni nekik, és nagy fogásokat is bírják.
Nem tudjuk milyen szerszámok vannak még, ilyen 25-ös három lapkás marófejek is jók lehetnek profilt nagyolni, de azok meg a a kis átmérőjük miatt közel sem olyan erősek mint az az 50-es fej, így lehet csak 1 v 1.5mm-ert bírnak fogásmélységben.Mondjuk ez az én "szokásom", hogy 50-es váltólapkás marófejjel néha profilozok is, bírják a fogást, bírják az előtolást, nem remeg be. satu legyen ami megfogja a darabot. Valamivel nagyolni kell a darabot, és ha már benn van a főorsóba, és forog is, hát miért ne
-
zolikaDB
veterán
Jav: korbeutni nagyoloval, azt a nyolcszoglapkast csak sikolni max. Nem mondanam, h olyan brutalisan vetmedik. Ezert kell a nagyjat lesikolni, korbeutni, es ha 47-esen martad, akkor olyan 3.5mm marad alul, es azt megint lesikolod. Jo ez a forgatasos modszer, csak szaporatlan.
-
SirTom
tag
válasz Danivagyok #4539 üzenetére
csatlakozom Zolihoz,
első felfogás:
-síkmarás
-profil nagyolása (0.1mm ráhagyással) a nyolcszög lapkással.
-12-es keményfém ujjmaró 26x126 kontur besimításamásodik felfogás: -
megfordítod satuban, és vastagságot készremarod mondjuk 19mm-re,és megnézed mennyire vetemedett el, ha szerencséd van nem vetemedett, de erre kicsi az esély. Nem vagyok ellenséged, nem javaslom az oldalankénti síkmarást,de próbáld ki azzal a módszerrel is, hátha. Sztem akkor a vetemedés miatt, egy darabot vagy 6-7-8 szor kellene forgatnod mire elfogadható lesz.....[ Szerkesztve ]
-
Danivagyok
csendes tag
válasz zolikaDB #4537 üzenetére
Hát nem is tudom. Nem gyorsabb, meg szebb a négy hosszú oldalon síkolni? Körbeütni a rövid oldalon még oké, de a hosszún csak a satuig tudom ugye. Átfordítva, másik nullpontból újraoldalazva meg tutira csíkos lesz nem?
Iguana* Ez meg a másik. Lehet kipróbálom, hogy állítva felszabom 20-ra a szalagfűrésszel.
Elvégre az ollós osztályú hulladék jobban fizet mint a forgács[ Szerkesztve ]
Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
zolikaDB
veterán
válasz Danivagyok #4535 üzenetére
"Gondolom a leggyorsabb, ha ledarabolva oldalanként engedem át az összeset, nem?" -> ???
Levágod 128-ra, be a satuba, síkmarás, körbeütöd, saroktör, majd fordít, síkol, kész. -
kpityu2
őstag
válasz BÁ Nutrition #4530 üzenetére
Bocs, én a józsefvárosi angolt nyomom.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Danivagyok
csendes tag
De hamár knowhow:
Nekem viszont nincs elég időm, de muszályból meg kell csináljak egy 200db-os sorozatot, és már most a hideg kiráz tőle. Nem szoktam ilyen darabolós melót csinálni, nem is tudom hogy kell ezt gazdaságosan megoldani. A feladat eccerű mint a szeg, 17x26x126 (derékszögű!!) kocekákat kell marni 30x30 C45 szálanyagból. Gondolom a leggyorsabb, ha ledarabolva oldalanként engedem át az összeset, nem?
Ja, csak egy satum van, és egy 50-es nyolcszöglapkás jongen a legdurvább amit neki tudok ereszteni.
Gyártósok, ezt hogy szoktátok?Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
Spawn
csendes tag
11smnpb be
-
Spawn
csendes tag
Sziasztok van egy 3 átmérőjű furat 14.0mm hosszan átmérőben +/-0.01 türés hogy csináltátok h ebbe még benne legyen a köralakban is h ne legyen ovális a furat
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #4526 üzenetére
know-how
" A know-how angol kifejezés, magyarul annyit jelent: tudni hogyan.
Olyan gazdasági, műszaki és szervezési ismeret, tapasztalat, amely a gyakorlatban felhasználható, hozzáférése korlátozott."Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
_BM_
senior tag
válasz Danivagyok #4527 üzenetére
Csak noha-bor van ingyé
-
kpityu2
őstag
Óccsóé kéne a nohau.
-
blasko92
őstag
Érdekes. Én is gondoltam már erre a kiegyensúlyozatlan problémára.
Viszont a revfej csapágyazásam amúgy sem kis terhelésnek van kitéve, és annyira nem is forog gyorsan, hogy nagy legyen a centrifugális erő.
Nálunk is elég egyenlőtlenül vannak elosztva a szerszámok.
(#4520) Spawn ahogy BÁ Nutrition is mondja, nyugodtan oszd meg itt Nekem is hasznomra lehetne pár dolog.
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz BÁ Nutrition #4521 üzenetére
Ez a kérdés a revolverfej kiegyensúlyozására vonatkozik?
Nem vagyok szakértő, de egy szaftos karambol biztosan rongál annyit a revolveren, mint három év folyamatos működés kiegyensúlyozatlanul. Ha hónapokon keresztül ugyanaz a munka megy, akkor érdemes elosztani a terhelést (akár a darabidő rovására). Ha minden nap másra kell átállni, akkor nem éri meg.[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz BÁ Nutrition #4521 üzenetére
miért nem osztod meg őket itt? akkor másnak is hasznára lehetne
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
BÁ Nutrition
addikt
miért nem osztod meg őket itt? akkor másnak is hasznára lehetne
BM: na még egy kis plusz info a tegnapi kérdéshez
egy műszakban ~1000 db megy le, napi 3 műszak, 5 nap alatt 15000
1 hónap alatt 60-70000x csinálja ezt meg a gép. ráadásul 3 is folyamatosan tolja
mert k*rva sok a megrendelés a darabból[ Szerkesztve ]
-
Spawn
csendes tag
Sziasztok!Olyan embereket keresek akik már legalább 10 éve benne vannak a ESZTERGÁLYOS szakmában igazi vén rókák több fajta megmunkálású gépen dolgoztak technológusok vagy programozok tényleg rutinból tudják a dolgokat ismerik a szerszámokat és az anyagokat megmunkálási technológiákat.Hajlandók lennének néha tanácsukkal segiteni felmerülő problémámra tanácsot adni tapasztalataikat megosztani velem.Email cimem: spawn@invitel.hu
Köszönöm előre is aki ir. -
_BM_
senior tag
válasz BÁ Nutrition #4518 üzenetére
Nézd, ha mindegyik szerszámhelyre azonos tömegű befogó van szerelve, akkor a szerszámváltás pillanatában jóval kisebb erőnek van kitéve a reteszelő mechanika. Ezáltal később jelentkezik kopás és elállítódás az alkatrészekben. Hogy ez a gyakorlatban mikor nyilvánul meg félreváltásban, "kiakadásban", az gépfüggő. Ha saját tulajdonomban lenne esztergagép, akkor tutira figyelnék rá. Ha másé a gép, és heti gyakorisággal karamboloznak a géppel, akkor tökmindegy.
[ Szerkesztve ]
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz zolikaDB #4516 üzenetére
nincs hát, azt mindig be kell mérni. sőt ha hülyén van a revfej és kifelé állnak a tartók akkor a fúrókat is órázni kell minden szereléskor.
BM: egyenlőre jól működnek, de nem régi gépek és az érdekelne hogy lehet-e bajuk. gépkönyv csak írja vmiért
-
_BM_
senior tag
válasz BÁ Nutrition #4515 üzenetére
Ha frankón működik a revolver féloldalas terheléssel, akkor valóban nem kell vele foglalkozni.
-
zolikaDB
veterán
válasz BÁ Nutrition #4515 üzenetére
Nálunk az esztergán amúgy sincs központban a revolver, a kollega úgy irosgatja fel, h mennyivel kell tologatni.
De én marógépről beszéltem. Ott fűrésztárcsa van, tárcsamaró van, de leszúró nincs[ Szerkesztve ]
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz zolikaDB #4514 üzenetére
szerintem jóval nehezebb befogóval együtt mint egy leszúró.
a gépkönyvben ajánlják hogy kiegyensúlyozott legyen a revfej, csak kíváncsi voltam van-e valami idevágó tapasztalat esetleg.
a cégnél "baxnak" rá. legalábbis azt mondták ilyenről még nem hallottak
mondtam nekik azért megpróbálok utánnakérdezniyoutu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
zolikaDB
veterán
válasz BÁ Nutrition #4512 üzenetére
Az nem nagy szerszám, eleve pl. marógépeknél fel van írva a tárra, h max hány mm hosszú és hány kg súlyú szerszámokat lehet betenni. A Hurconál ki lehet választani, h 80-nál kisebbek vagy nagyobb szerszámot is akarsz a tárba tenni. Ha igen, akkor felezi a kapacitást és minden másodikba enged tenni. És mivel random elven működik a váltója, nem is tudod kijátszani.
-
_BM_
senior tag
válasz zolikaDB #4510 üzenetére
Szerintem nem az "ütés" miatt ajánlják a kiegyensúlyozott terhelést, hanem a pontos reteszelés érdekében. A mai korszerű revolverek sem forognak többet 300 /percnél. de még lehet, hogy sokat mondtam.
Félreválthat a revolver, ha extrém egyenlőtlenül van felszerszámozva, különösen akkor, amikor már "kivan" a szerkezet. Ha mondjuk csak két szerszám van használva, és egymás mellé van szerelve (a mellékidő csökkentése miatt), akkor az átellenes oldalra is ajánlott szerelni két hasonló súlyú befogót. Vagy ha egy 12 férőhelyes revolveren hat szerszámot használnak, akkor minden másodikba érdemes szerelni őket. De mindez függ a revolver méretétől is. Pilicka revolvereknél és relatíve nehéz szerszámoknál fokozódhat a jelentősége a kiegyensúlyozásnak.[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz zolikaDB #4510 üzenetére
Én anno dolgoztam olyan szecskán (horizontál maró), ami nagy átmérőn forgatta a szerszámtárat, és bizony ha vmelyik nagyobb szerszámmal szemben nem volt súlyozva, letiltott a getszibe. Elég koros gép volt, de ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy nem tesz jót a kiegyensúlyozatlan szerszámelosztás.
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
válasz BÁ Nutrition #4509 üzenetére
Egy kiegyensúlyozatlan, nagy tömegű marószerszám is okozhat kárt, ha forog. Ha forgástesten egyenőtlenül osztasz el súlyokat, és az forog, akkor a tengelyt sem egyforma mértékben éri terhelés. Más dolog, hogy ezt egy gépgyártó hogyan kompenzálja/oldja meg. Nem dolgoztam soha esztergán, de mivel a revolverfej szerepe fontos, gondolom nem fog emiatt 2 hét alatt széthullani.
-
BÁ Nutrition
addikt
az egyik gépkönyvben olvastam hogy a revfejeken lehetőleg minél jobban osszuk el a szerszámokat kiegyensúlyozottság szempontjából, különben károsodhatnak.
melóhelyen viszont több gép is úgy megy hetek óta hogy 1-4ig fel van töltve a tár és csapatják orrbaszájba.. van valós esélye hogy ettől osszebaxódik valami?
a gépkönyv még azt említi hogyha termelékenységi okokból mégis egymás mellé szeretnénk rakni a kevés számú szerszámot akkor az ellenkező oldalra helyezzünk be pl üresverkcajgtartókat
-
Ghandi
aktív tag
Ismeri valaki az MCad és a WinCam programokat?
Eég régi programok,talán még win 2000- re irták.A hozzá való LTP portos hardverkulcshoz keklene nekem olyan driver amivel megy XP SP3 alatt.Ez igy most csak SP2-ig müködik,SP3 feltelepitésénél már nen használható a gyári driver és sehol sem találok olyat amivel müködne.HASP a kulcs,Aladdin driver-t kér.Elmélet és gyakorlat közt nincs különbség elméletben
-
pumesz83
csendes tag
hi!nekem olyan prog kellene pc-re, hgy mazaCam, és hurco ultimax for pc
privbe vki írjon valami okosat,hogy honnan lehet beszerezni
thx"minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat!" a Witcher kupon már elment.... sorry!
-
Kutyauto
csendes tag
Köszi a hozzászólásokat... Közben olvasgattam visszafelé is a topicból, persze csak úgy kivonatosan. Elgondolkozom még a dolgokon, mindennap 8-10 órán át határidőre csinálni ezt, lehet hogy nem ugyanaz a feeling, mint amit a hobbyzás nyújtott...
Azt már látom, hogy ezek az iskolák is nagyjából pont olyanok mint a többi... ad egy papírt, aztán majd a műhelyben 1-2 év alatt megtanulod a lényeget. Mondjuk a garázsban 8-10 eurós szerszámokat törtem, iparban meg gondolom magasabb a kezdők kártékonysági rátája :-)
Egyelőre úgy érzem hosszabb távon inkább feküdne nekem a tervezés, talán legérdemesebb volna valamelyik komolyabb tervező szoftverben elmélyedni... bár ezen a területen gondolom sokkal több nyelvtudás is kell, mint "végrehajtóként". -
mitulabattyi
aktív tag
Üdv!
Kifutásmentes menetet kellene vágonom egy heidenhain manualplus 4110-vezérlésű esztergával. Sehol nem találok infót ezzel kapcsolatban, megoldható-e egyáltalán?! -
kpityu2
őstag
válasz Kutyauto #4499 üzenetére
Vigyázz, mert az Artcam egy speciális részére koncentrál a CNC megmunkálásnak. A reliefmarás közelebb van a nyomtatáshoz, mint az ipari CNC megmunkáláshoz. Az iparban, hacsak nem szerszámkészítő céghez kerülsz, inkább egyszerűbb dolgokat kell csinálni. Úgy értem, hogy a geometria egyszerűbb, de a megvalósítás bonyolultabb.
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Lightyear - befektetési app
- One mobilszolgáltatások
- Autós kamerák
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Ukrajnai háború
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest