- A Solidigm elhagyja a végfelhasználókat célzó SSD-k piacát
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- CL 30 alá mennek a G.Skill hamarosan debütáló RAM-jai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Danivagyok
csendes tag
válasz BÁ Nutrition #5499 üzenetére
Nmtom, Fanuchoz nem értek. Csak mellékes megjegyzés volt, hogy lásd más világokban is létezik a probléma. Egyébként már el is vesztettem a fonalat, pontosan mit akarnál furkálni.
A G54 (55, 56 mikor mi) viszont nálam mindig befigyel az elejére biztos ami sicher alapon.Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz Danivagyok #5498 üzenetére
a g54 be van téve a progi elejére, de igazából azért is kérdeztem hogy akkor jobb ha minden esetben beteszem, akkor is ha nem felt. szükséges, vagy ott meg megint vmi gubancot csinálna csak?
normális gépkönyvet nem találtam hozzá, van egy ami a manyuál gájdot írja de ott csak az ilyen rajzolgatós, kitöltögetős programozásról van szó(azt se értem ) ami a gépkezelőknek van kiadva azon csak az Mkódok a hibakódok, a gép felépítése karbantartása stb van tisztába rakvaszal pl a kitöltögetős részen ha akarok csinálni egy olyan fúrást ami a palást felületéről indul akkor azt ő majd magától tudni fogja hogy hogy kell csinálni? pl mi ugye mindent kódosan csinálunk, így ott programozunk egy c tengelyes értéket, és szorítást a főorsóra, majd fúrás aztán szorítás oldása és mehet tovább.
ezt külön még bele kell varázsolni vhogy vagy tudni fogja a vezérlő? (elméletileg kéne, de itt semmi se biztos)youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
Danivagyok
csendes tag
válasz BÁ Nutrition #5497 üzenetére
Csak érdekességként mondom, mivel a Prototraknak a Fanuchoz sok köze nincs, de a proturn esztergavezérlőn is így van: ha nincs meghatározva a programon kívül, külön menüpontban megadható programstartpont koordináta, akkor a programfutás a gépi nullpontból kezdődik és végződik (!!!fizikailag is!!!)
Bár ha jobban meggondolom valami közös csak van bennük, mert a prototrak is iso alapra építkezik.Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
BÁ Nutrition
addikt
-
nchelp
tag
válasz BÁ Nutrition #5495 üzenetére
Alapvetően Fanuc egy befejezett ciklus után arra a Z magassági pontra emel vissza, amelyiken a ciklus definiálásakor tartózkodott. Ezt programban lehet változtatni, hogy csak R értékig tegye, de esztergán lövésem nincs, hogyan.
nchelp
-
BÁ Nutrition
addikt
fanucon g84el lehet menetet fúrni többek között(esztergáról beszélek most csak)
nálunk a cégnél a 32es verzióban nem kell R megközelítési pontot programozni, a swansoft-os fanuc18 vezérlőnél meg ha nem írom be akkor elmegy a gépi nullpontig.
ez azért van mert ott valamit rosszul állítottam be vagy ez ott kötelezően megadandó pont? a 32i-n mint mondtam nálunk nincs használva, de beírható?youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
Danivagyok
csendes tag
Ez itt egy naggggggyon precíziós DMG főorsó FAG csapágyakkal 6400 üzemóránál:
A hiba oka alighanem a belső távtartócső, idővel a csapágy belsőgyűrűk szorítása megszűnt.
A kiszerelés előtt a főorsó lógás radiálisan: 0,004, axiálisan 0,008 volt
Csak a hangja terhelésváltáskor, az nem volt evilági.Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
blasko92
őstag
válasz Philauita #5492 üzenetére
Na ez a jó hozzáállás, hogy nincs "röghöz kötés". Ha hajlandó vagy utazni, akkor sokkal könnyebben fogsz munkát találni.
Addig kell menni, amíg fiatal vagy. Sokat ott cseszik el, hogy abban reménykednek, hogy a szülővárosukban találnak melóhelyet, még ha nincs is lehetőség a városban, de mégis várnak, mert csak jobb a szülőkkel maradni.
-
Philauita
csendes tag
Nem kerestem még fel ilyen reklámmal egy céget sem, és nem is szivesen tenném, ezért voltam kiváncsi a véleményetekre, belátom igazatok van, csupán kezdem feltérképezni miféle lehetőségek vannak a kezdetekkor.
A lényeg, hogy a tudást megszerzem, mert az országon belül nem jelent akadályt, hogy mégis melyik városban indulok el a pályán.
üdv -
Aske
aktív tag
Sziasztok
Sajnos nekem is van ilyen példám. Egy egyetemet végzett hallgatótársam nem volt rest közölni velünk, hogy ő bizony úgy ment oda a céghez, hogy akár ingyen is dolgozik, mert a tapasztalatszerzés meg a kapcsolatok meg a kutyafüle.
Ez az egész egy nagy hülyeség. Ahogy írták, nemcsak a többi munkavállaló helyzetét rontja, hanem saját magát is lejáratja. Úgy gondolom, aki tanult 3-4 évig, ilyen könnyelműséget nem engedhet meg magának. De igazából senki sem, mert nem az ókorban vagyunk.
Az elvégzett munkának ára van, és nem az embernek. De ez az ár nem lehet minden időben arányos a munkavállaló által megtermelt javakkal. Hiszen amikor fölveszik az embert, akkor vélhetően csak kevés hasznot termel, ha egyáltalán termel. És akkor most ne kapjon pénzt?
De utána, ha belejött, beilleszkedett, akkor adott esetben a rendes fizetés sokszorosával is emelheti a bevételt, ha mondjuk a termelés közelében dolgozik. Akkor sem fogják ennyire megemelni a bért.
Szóval vicc az egész úgy ahogy van.
-
BÁ Nutrition
addikt
ez kettős, egyrészt kezdőként kevés helyre akarják felvenni, másrészt ha így veszik fel akkor hót bizti hogy amint lehet már tovább is áll, akkor is ha mondjuk 3 hó után fizetnének neki.
de szerencsére ez törvénytelen is
nincs ingyenmunka. szakmai minimálbért kötelező megadni..
mondjuk az is kb pont ingyenmunkaaz is érdekes hogy vannak ilyen emberek akik ezt is vállalnák a fejlődésért, hozzánk meg csak olyanok jöttek az utsó 1 évben akik telibe x@rják a céget is, a szakmát is, a munkájukat is.. mert ennyi pénzért nem kap jobb embert a cég.. nyilván ha adnának dupla ennyit akkor elkezdhetnének válogatni, de nálunk inkább felvesznek belőle kettő embert, aztán csak nem csinálnak olyan sok selejtet, pedig de
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
nchelp
tag
válasz Philauita #5484 üzenetére
"...hogy 3 vagy x hónapig ingyen dolgozok nekik..."
Nem hiszem, hogy innen még van lejjebb... Az elmúlt hónapokban már több ilyent is láttam (még privátban is jött hasonló), és nem értem.
Először is, ilyent le sem volna szabad írni nyílt fórumokon, mert visszaél(het)nek vele, másodszor ennyi önbizalommal mit várnak emberek az élettől?
Ha valamibe belevágtál, és időt és/vagy pénzt fektettél bele, a képzés semmitérő volta nem a te hibád. Ha úgy érzed, hogy amit lehetett, megtanultál, akkor ne kurvulj el! Kezdj el rá építkezni inkább! De ne rontsd tovább az otthoni álláspiacot! Arra ott vannak a multik, meg a munkaközvetítők. Ők úgyis valóban szinte ingyen akarnak majd dolgoztatni.
Ha megszokják tőlünk/tőletek, hogy "akár ingyen is", ha ez elharapózik, az olyan lavinát indít el, amiből nem lesz kiszállás. Utána elvárás lesz. Ez pedig főleg marógépen olyan luxus, amit egyik fél sem engedhet meg magának.
Ne építsetek újabb Nigériát, mert nektek fog hosszabb távon fájni Remélem, ezzel a "reklámmal" cégeket még nem kerestél meg.nchelp
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #5486 üzenetére
Ja, a második opció elvétve, de megtalálható
Szerintem kisebb cégek előbb vesznek fel kezdőket, mint nagyobb, nevesebb vállalatok. És itt nem a zöldgombra betanított munkára gondolok.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz blasko92 #5485 üzenetére
"Egyébként vannak cégek, akik előszeretettel alkalmaznak kezdőket, vagy azért, mert alacsonyan bérezhetik őket, vagy azért, hogy saját szájízük szerint formálhassák a "jövő munkásait"."
az első
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
blasko92
őstag
válasz Philauita #5484 üzenetére
"(ér az valamit?)"
Igen ér. A gépkezelői, mint a nevében is benne van, fő profilja a gépkezelés, megmunkálás, sok gyakorlati órával.
Én se tanultam tovább 10 hónapnál, ráadásul középiskolai keretek között.Egyébként vannak cégek, akik előszeretettel alkalmaznak kezdőket, vagy azért, mert alacsonyan bérezhetik őket, vagy azért, hogy saját szájízük szerint formálhassák a "jövő munkásait".
Engem 0 szakmai tapasztalattal vettek fel teljes értékű munkásnak. Én ilyen ingyen dolgozásról még nem hallottam, max kevesebb bérért próbaidő.
Az a lényeg, hogy nem kell megijedni, és próbálkozni kell minél több cégnél, előbb utóbb az egyik úgyis bejön, és felvesznek
-
Philauita
csendes tag
sziasztok, bocsi ha beoffolok.
Első számú legfőbb célomként tűztem ki, hogy a termelésben dolgozzak CNC gépekkel, elsősorban marógépen, nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot, sok értéket közvetít.
Májusban fogok végezni egy 2éves CAD/CAM technikus képzéssel, ahol sok alap dolgot tanítottak plussz: nct90t nct104t/m nct201m programozást, habár csak a szimulációt.
Nem igazán van 250ezrem elvégezni egy 10 hónapos cnc gépkezelői képzést(ér az valamit?), viszont Ti mit gondoltok arról, hogyan viszonyulhatnak a cégek egy olyan ajánlathoz, hogy 3 vagy x hónapig ingyen dolgozok nekik, még be nem tanítanak. Ilyet el lehet képzelni a mai világban? Tanácsot szeretnék, hogy szerezzek egy alap rutint, mert tényleg erre szánom a jövőmet.
üdv és helló! -
forestia
tag
Köszi, valóban szép, dizájnos kis masina (DMU65). Szerintem a tudásával sem lesz gond. HDH 530-as vezérlővel, ütközés felügyelettel, infra tapintóval, 3D quickset-tel rendelkezik. Hűtött X,Z szervó, belső hűtésű X golyósórsó, illetve hűtött főorsó (S=18k/35kW/HSK63A). Orsón keresztül tud levegőt, meg 40 bar emúlziót.
(#5479) DarthRoni : A macerásabb formabetéteket tuti, elektródázáshoz vannak új EROWA felfogók. Volt arról is szó, hogy szivattyúházat szériában, évi 60k darabot. Ez kilőve, mert két gép kellett volna hozzá. Egyelőre ennyit tudok.
(#5482) nchelp : Ne úgy legyen!
[ Szerkesztve ]
-
DarthRoni
tag
válasz forestia #5475 üzenetére
egyébként rengetek DMG gépet értékesítenek kishazánkban mostanság, volt szerencsém kijutni Bécsbe a tavalyi vienna-tec-re, és beszélgettünk ott a DMG magyarországi értékesítőivel, és mondták hogy nagyon jó év nekik a 2012, mert rengeteg gépet vettek tőlük. És nem mellesleg hozzánk is került egy DMU 50 a tavalyi év során, nagyon egyszerű könnyen kezelhető praktikus gép
De ez jóval nagyobb gép már Mit fogtok rajta gyártani? Tudom forgácsot, de a kész darabra vagyok kíváncsi
-
blasko92
őstag
válasz TripleB #5470 üzenetére
Ahol melóztam, ott az Amada stancoló volt vagy 100nm alapterületű. Két palettatára volt, egyiken a nyers lemezek, vagy 10 polcon, a másikon meg a megmunkált lemezek, vagy 5-6 polcon. Utáltam amikor a 3-as lemezt szaggatták vele, olyan volt, mint egy DNB koncert
A másik csarnokban Trumaticok, és Trulaserek voltak, meg ott többEgyébként most, hogy <Magura> kolléga belinkelte az új gépüket, azt véltem felfedezni, hogy ennek a géptípusnak mi csináltuk a burkolatait (meg még több másiknak is, pl NEF600-as váza gyártásába is segédkeztem, meg a NEF400-aséba is). Rohadt jó volt ketten hajlítani a kb. 100 kilós hengerelt lemezeket egész nap, én meg voltam vagy 60 kiló
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz Batistuta7 #5474 üzenetére
trutops-ot lehet letölteni torrentről, de ha jól tudom ezt így nem lehet ajánlgatni
meg kéne nézni van-e esetleg próbaverzió belőle, vagy priviben súghatok
-
Batistuta7
tag
sziasztok
a cégemnél ezzel a programmal dolgozunk :[link], és csak egy hardverkulcs van hozzá.a lényeg hogy állandóan azzal kell foglalkoznom odabent hogy programokat tervezek,illetve segítek megtervezni mert nem én csinálom .de ha már nincs bent aki ezt csinálja akkor már nekem kell és nem is nagyon vágom a programot ,meg nem is nagyon lenne rá időm.jó lenne itthonra egy ingyenes program amivel meg tudnám itthon csinálni az apróbb dolgokat, vagy épp csak jobban belejönnék.
Igazából nincs semmilyen ilyen végzettségem de azért valamennyire értem.rengeteget kerestem a gugliban de igazából semmi jót nem találtam,nagyon megköszönném ha valaki segítene ebben . -
-
Spawn
csendes tag
sziasztok!Cnchelp a cncbank az élmég? Mert nem enged regisztrálni.
-
-
kpityu2
őstag
-
SirTom
tag
Szép napom volt, 3 óra alvás után 12 órában betanítás olasz munkatársnak, aki mint kiderült sose dolgozott Heidenhainen, és az ok-t a képernyőn felugrok ablakon, mint valami érintő képernyőn akarta megnyomni, na ezen a ponton elmult a félelmem, hogy talán lecserélnek a közeljövőben
Holnap se lesz nagy élmény a meló, át vagyok állva éjszakára, és 4 óra mulva ismét mehetek melóba...Nincs más hátra mint előre
-
blasko92
őstag
válasz TripleB #5459 üzenetére
Ahol nyári gyakszin voltam, ott is Amada gépeg voltak. Stancoló (asszem Vipros? 1...), meg élhajlítók. A stancolósnak párszor be kellett segítenem "kitörni" a kivágott alkatrészeket. A legjobb volt, amikor a 3mm-es 2 négyzetméteres munkadarabbol volt vagy 60db.
[ Szerkesztve ]
-
TripleB
senior tag
válasz BÁ Nutrition #5458 üzenetére
Én Amada stancgépen(Zollner) dolgozok most, eléggé megterhelő fizikailag. Van pár kombilézer is, igazi indusztriál metál.630 Ft br órabér
[ Szerkesztve ]
"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"
-
BÁ Nutrition
addikt
ma voltam labanciában egy zöldgombos internyún erre mikor jövök hazafelé felhív hogy érdekelne programozói munka Lézer/Stanc masínra, mondom persze, de azért küldje el a kíírást ímélben
sehr gute Kentnisse in der Programmierung von Laser/Stanc Maschinen
persze mégjobb ha pont azt a típust/márkát ismerem ami nekik vanha közelebb lenne azt mondanám próbáljuk meg, legalább élőben is megnézhetnék egy ilyet remélhetőleg mielőtt hazaküldenek
-
SirTom
tag
Nyugat-Európa általam bevándorolt területein nem sok szerszámkészítő céget láttam,ami fröccsöntő szerszámokat készít viszont van repülőgépgyártás, orvosi implantátumok gyártása vagy forma1, vagy olaj és gázipari beszállító cégek, és ezeknél jobbak a fizetések.
Szakmailag tetszik, teli van kihívással edzett anyagok, elektródák meg mikor kész van elég szép is Én csak egy évet dolgoztam szerszámos cégnél nem volt rossz az sem. Bár ha jobban belegondolok most is azt csinálom, csak nem fémből, hanem műanyagból, és nem fröccsöntő szerszámot, hanem karbon-fiber anyaghoz, úgyhogy vissza is kell vonjam amit mondtam!!!!
most hétvégén lesz az első naptári nap az idei évben, mikor nem kell dolgozni mennem.. happiness meg minden )[ Szerkesztve ]
Nincs más hátra mint előre
-
nchelp
tag
Ez a szerszámkészítős dolog ebben a formában nagyon nem igaz, lényegében csak az utolsó 20 évben nincs (nekünk) benne pénz, amióta minden fröccsöntő tevékenység felett a Távol-Keletre kezdett összpontosulni a monopólium. De még amikor a szakmát kezdtem, akkor is sokkal jobb üzlet volt, mint most. Valamint a maradék piszokul fel van hígulva (mármint a tulajdonosi kör), amikor mindenféle link senkiházi megszagolta, milyen árért készülnek a fröccsszerszámok, boldog-boldogtalan elkezdett ilyent venni/alapítani. Szépen tönkre is ment a java, de előbb hazavágták az árakat.
nchelp
-
SirTom
tag
válasz zolikaDB #5449 üzenetére
hmm, de a srácnak ez az első melója, és kérdezte, hogy mennyit kérhet, tapasztalatlanként még nem lehet nagy számokat kérnie. Én egyelőre nem nagyon tervezek elköltözést Olaszból, jó a pénz, jó az idő, meg a kaják is. Ausztria nem vonz, entsuldigung. Amugy Osztrák a góré nálunk, ugye redbull is onnan jön, szal osztrákoknál dolgozom Olaszban. szerszámkészítés nem vonz, nincs benne pénz
-
blasko92
őstag
válasz Danivagyok #5452 üzenetére
Nekünk most köszörülésre nem volt lehetőségünk, és valszeg többet már nem is lesz rá szükség, ezért kellett csiszolnom. Ez csak egy mintadarab volt a nagyfőnöknek, hogy így nem lehet megcsinálni
Gyártatnak méretre húzott anyagot, és azt csak leszúrni kell.
-
blasko92
őstag
Ma űber szopás volt. 231 hosszú tengely, 9.5-ös tűrt átmérővel, csúccsal megtámasztva, báb nincs... 0.08 hordósságot harmadik nekifutásra sikerült lecsökkentenem 0.04-re. Utánna jöhetett a csiszolás hagyományos gèpen mivel az én jó kis gépem elvan látva minden földi jo biztonsági védelemmel. De a végére század pontosra csiszoltam . Összeszereltük a mintadarabot, és a nagyfőnök meg gyönyörködött benne. Szerencsére letettek arról, hogy egybe esztergáljuk a tengelyt a 3 görgővel. Tegnap meg azzal szívtam normális kèsek hiányában.
-
DarthRoni
tag
Igen, én olyan 1500-2000 közt gondoltam zsebbe óránként, főleg mivel ha jól sikerülne ez a dolog, akkor talán máskor is hozzám fordulnának segítségért, ezért nem akarok túl sokat kérni még, pláne hogy én sem régóta csinálom a szakmát De kezdésnek nagyon jó lenne, láthatok más céget is, hogy ott hogyan folyik a munka, másféle gépeket, és ezzel is tanulhatom a szakmát, és persze bér-kiegészítésnek sem lenne utolsó.
És ha valaki szeretne elmozdulni a CAD/CAM programozás irányába, tudtok valami képzést amivel erről papírt tudna szerezni? És egy ilyen képesítéssel lehet feljebb lépni esetleg?
-
-igu-
addikt
válasz scope2007 #5445 üzenetére
A labancokat nyelvtudás nélkül nem érdekli, mennyire jó szaki vagy. Az A2 szint a minimum (zöldgombosnak), de inkább a B1-2, amikor már lehetőséget adnak bizonyítani. Elvétve találni ugyan nemzetközi cégeket, ahová jó az angol, de ez nem az iparra jellemző, inkább az informatikai szegmens sajátossága. Ha csak magyarul beszélsz, akkor főleg értelmetlen Ausztria felé kacsingatni.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
SirTom
tag
válasz DarthRoni #5440 üzenetére
sztem nem függ attól, hogy mennyi profitot hoz a vállalkozónak, vagy hogy mennyire nagy értékü a munka, sokkal inkább attól, hogy mennyire tartod magad. kitalálod, hogy mennyiért vagy hajlandó ilyet megcsinálni, aztán azért a pénzért megcsinálod, vedd figyelembe azt is, hogy ha jól csinálod, kapsz majd máskor is tőlük munkát. sztem 2000/3000 közt óránként alvállalkozóként beszámlázhatsz, ha ennyit nem ér meg nekik, rossz helyen vagy
-
scope2007
addikt
üdv.
belekezdtem egy cnc forgacsolo tanfolyamba, ennek végeztével ki milyen gyorsan talált melót?
hátha van itt olyan, aki hasonlóan kezdte.CUBE AIM SLX 29" + SEAT LEON 1P 2.0 PD-TDiiiiiiiiiiiiiiiiii
-
DarthRoni
tag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni.
A minap megkeresett egy ismerősöm, hogy egy ismerősének a maszek cégénél szeretnének sorozatgyártásra beállni egy adott alkatrészre, csak nincs ott olyan ember aki ezt le tudná programozni, és engem akarnak megkérni hogy állítsak össze megmunkálási tervet programokkal együtt, egyből hozzá téve hogy nem ingyé csinálnám.Túl sok konkrétumot még nem tudok írni, és nem is a pénz motivál első sorban, hanem a kihívás, de manapság minden pénzszerzési lehetőséget meg kell ragadni, így hát az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen kérésért mennyit nem pofátlan elkérni? Persze tudom hogy sokmindentől függ ez, hogy mennyi profitot hozna a vállalkozónak, mennyire nagy értékű munka, stb. De még nem volt ilyen lehetőségem, szóval támpontot szeretnék kérni tőletek sacc/kb
-
-igu-
addikt
válasz Danivagyok #5435 üzenetére
A jó válasz: gyere vissza jövő héten.
Az időt mindig plusszosra kell szabni...A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
SkyZetor
csendes tag
válasz Danivagyok #5431 üzenetére
Köszönöm szépen!
Apám mondta: nem az a jó nő, aki olyat tud, hogy belepirul a Káma-szutra, hanem aki a gatyádat, meg a zoknidat kimossa, és nem veri szét a fejedet, ha részegen mész haza!!!
-
nchelp
tag
-
Danivagyok
csendes tag
válasz SkyZetor #5430 üzenetére
Huzalszikra előlolásra nincsenek egzakt számok,de pl.:
Egy egyszerűbb fazonban úgy 12-15 mm/min 0.25 madzaggal
Ha viszont a fazonban sok a sarok vagy vékony pengék vannak akkor 6-8 mm/min.
Ja, ha meg nem lehet eléggé a lemezt feltámasztani, mert mondjuk nagy a felület és beremeg, akkor 2mm/minMindenki végezzen adatmentést MOST!
-
SkyZetor
csendes tag
Üdv Urak!
Információt szeretnék kérni huzalszikra forgácsolásban jártas szakemberektől!
1,5mm vastag rozsdamentes acéllemezt egy rétegben mekkora előtolással lehet vágni?Apám mondta: nem az a jó nő, aki olyat tud, hogy belepirul a Káma-szutra, hanem aki a gatyádat, meg a zoknidat kimossa, és nem veri szét a fejedet, ha részegen mész haza!!!
-
-igu-
addikt
Uraim, köszönöm a szótáras tanácsokat és tippeket. Ezért (is) szeretek ide járni.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
blasko92
őstag
Ma kb. egy világ félig összedőlt bennem.
Reggel jöttek, szereljek át patronos befogóra, mert teszt meló következik. Pici, csap szerű alátét féleség, 17-es külső átmérő, és 6-os, illesztett furat.
Átszerel, szerszámoz, program megír, dolgozik.
Utána jött a nyamvadt tengelye, 9-es átmérővel, rajta gyűrűkkel, amiket egybe esztergálunk.
Mindent faszám megcsináltam,
Közölték, ha bejön, ez fog menni a gépemen elég nagy tételben
Már kezdtem megörülni, hogy egy ideje viszonylag nagyobb vasakat apríthatok (D80-110)
-
konwktor
tag
Próbáltam vissza olvasni,de nem találtam a köv kérdésemre választ úgy hogy ne csesszetek le nagyon
Tehát adott egy ember,kb 10 éves főként egyedi gyártásban szerzet tapasztalattal (eszterga,maró),több vezérlő típus ismerettel nevezzük őt Bélának
Béla főként morális,anyagi,és talán szakmai okokból is a munkahely váltás mellett kezdi letenni a voksát,és ha már munkahelyet vált elgondolkodott hogy mi lenne ha az uj munkahelye nem Magyarországon lenne hanem valahol nyugateuróapában a fent említett okokból a morális ,és az anyagi ok meg is oldódna talán de a szakmai ok sincs kizárva.
Béla kivülálók szerint jó szakember vagy is sokan veregetik a vállát ha olyan munkára beszélik rá amit más nem vállal viszont,ha Bélához egy nyugat európai technológus oda megy és azt mondja hogy,ezt H7-es tűrést szedd alá 0.01mm-el mert mondjuk krómozzák vagy valamilyen bevonatot fog kapni
szóval ha ezt nem magyarul mondaná neki akkor csak lesne Béla mint hal a szatyorban és nem értene semmit.A fent említett ok miatt Bélának én nem ajánlanám az ilyen jellegű külföldi munkát de,azt nem tudnám megmondani hogy olyan helyre érdemes e kimenni ahol csak zöld-gombot nyomkod sokkal kevesebb pénzért,és egyáltalán létezik e ilyen munka kint .
Szóval mit tanácsolnátok Bélának??
[ Szerkesztve ]
-
Danivagyok
csendes tag
Van egy 92-es akadémiai kiadós német-magyar műszaki szótáram, de csak ritkán találok benne frappáns megfogalmazást.
Viszont vannak klassz deutsche fórumok, én szeretem böngészni pl ezt: http://www.cnczone.com/forums/german_cnczone/, vagy ezt: http://www.cnc-arena.com/de/forum/cnc-in-eigenbau-als-hobby--159Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
BÁ Nutrition
addikt
-
-igu-
addikt
Ha már benne vagyunk a dajcsban: tudnátok ajánlani valami igen kellemes német-magyar műszaki szótárt? A szaknyelvre is rá kellene gyúrnom, az "ich habe" már megy, de nem passzol mindenhova.
[ Szerkesztve ]
-
nchelp
tag
válasz BÁ Nutrition #5417 üzenetére
Na, azok jöttek a hegyek közül, a bajor határról. Ők már nem tudják a kojzerdojcs spráhét
nchelp
-
zolikaDB
veterán
-
SirTom
tag
Az, hogy minden gépnél kaliberkészlet van, és a munkások átlagéletkora nem haladja meg a gépekét ) Valószínünek tartom, hogy a kaliberkészlet használatát már becsukott szemmel tudják a sok ütközés miatt
Az én tapasztalataim lehet, hogy nem érnének fel az elvárásokhoz, mert két éve vagyok itt(5 tengelyesen), és még sajnos odáig nem jutottam, hogy kalibrálásra lett volna szükség az ütközés miatt, bár román kollega a héten produkált valami furcsa dolgot a géppel, de annyira nem tudott érdekelni, hogy vegyem a fáradtságot, és odamenjek megnézni.Nincs más hátra mint előre
-
SirTom
tag
Hmmmmm csak pislogok, ezt így elképzeltem magam előtt, és valamit nagyon jól csinálhatnak, ha ilyen amatőr bagázzsal eddig eljutottak ebben a szakmában... többi priviben.
Én két éve vagyok ennél a cégnél, erről hallod rosszat nem nagyon tudok mondani, itt is van minden szem szájnak ingere... Viszont ami nincs, amit hiányolok, az hogy rámásszak a CAM programozásra...Említettem két háromszor managernek, de semmi, viszont szívesen látnak itt, és hosszútávra. Pedig egyszer úgyis ott landolok, ha belefáradok a céjencébe..
Jan 2-án visszazökkentem "termelési mód"-ba,előtte ugye 7 hétig pihentem bokatörés miatt azóta mindennap dolgoztam, és ma is megyek reggel hétre. Ilyen a forma1 nekünkNincs más hátra mint előre
-
nchelp
tag
válasz blasko92 #5407 üzenetére
Mondjuk úgy, elfarigcsálnak rajta komótosan, kényelmesen. A költséghatékonyságot most nem részletezném, az szerintem tisztán lejön, hogy miért is vannak ilyen nevetséges bérek. Mert valahol profitot kell előállítani Csak az életben nem fognak tudni rendesen programozni/dolgozni, mert nincs senki, aki megtanítsa nekik. Ha egyszer egy vírus ott hazavágja a pc-ket, az a műhely behal, amíg valahogy meg nem oldják...
Igazából a szakértelem hiánya alapvetően Németországban igen erősen mutatkozik. Minél többet látok a műhelyeikből, annál kevésbé értem, hogy jutottak el a Mercedes S600-ig, vagy a BMW 535-ig. Ez a cég is ipari robotokat gyárt. Totóztunk már ezen kollégákkal... és nem értjük.
[ Szerkesztve ]
nchelp
-
blasko92
őstag
13,50, nevetséges. Mármint a többiekéhez képest eléggé.
És itt a 17-20 évesek értenek is a géphez? Nálunk leginkább 25-30 évesek melóznak, de ők már régóta, szóval nem cserélgetik az embereket. Én vagyok a legfiatalabb a magam 20 évével De vannak idősebbek is, akik készséggel segítenek, ha kell, szóval tanulni tudok. Ráadásul ugye egyedi gyártásban dolgozunk.
-
Aske
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan cégeket, ahol végzős gépgyártástechnológus hallgatót szívesen alkalmaznának jelenleg heti 3 napban?
Egyedi, vagy kissorozatú alkatrészgyártás, esetleg szerszámgyártás érdekel, CNC-vel. CAD-CAM is szóbajöhet, esetleg reverse-engineering.
Helyileg Budapest - Tatabánya - Székesfehérvár - Győr, Budapestről járnék naponta.
Üdv
András
-
nchelp
tag
Nem az a baj.
Álljon itt a példa, talán ez megmutatja kicsit, hol a hiba, tegnap mivel forralták el az agyam...
Helyszín: Neunburg vorm Wald, Regensburgtól keletre, félúton a cseh határ felé.
Feladat, egyedi és kisszériás gyártás, 3, 4, 5 tengelyes gépek programozása, szerelése, kezelése. Géppark: DMG, DMU, a legidősebb gép sem régebbi 5 évnél. Döbbenetesen jól felszerelt műhely, MINDEN GÉPNÉL: kaliberkészlet!, számítógép terminállal csatlakoztatva (figyelem, szintén minden géphez külön PC Catiával), döbbenetes mennyiségű Gühring keményfém maró és fúró, zsugorbefogók, hidró, lapkás fejek, amit csak akarsz... ismétlem, ezek minden gépre külön le vannak szekrénybe, munkaasztalba pakolva.
Az elvárás: önálló munka rajzról. A PC főleg azoknak van ott, akik nem tudnak rajzról önállóan programozni...
Megyek tesztmunkára, elém tesznek két rajzot, majdnem felsírtam. Hasáb, 40X25X30, húzott anyag méreten, hossz méretre vágva. Kell bele 2 db csavarfurat fejsüllyesztéssel... Másik: Hasáb 25X20X40, méretre vágva, a 25-ből kell 22-re marni, + 2db 8-as menet bele... Ezeket kellett tesztmunka gyanánt 2-2 db-ot legyártanom.
Mivel a kérdésre, hogy tudok-e paraméteresen is programozni, igennel feleltem, adtak egy rajzot, amin egy lap van, középen tűrt furat, négy sarkán 4 lik, 9-es csavarfuratok, meg körben 60°-os letörés, külső kész méret 220X120X12. Erre elég volt csak a programot megírnom, majd jön a Meister, aztán megnézi...
Hát, jött... nézte... Bólogatott erősen, hogy "schőőőőn", és tisztán látszott az arcán, hogy fingja nincs, mi áll ott előtte a programban, csak tetszik neki a grafikán a darab. Bizonyára részt vettem valami "schulungon". Mondtam neki, hogy olyant életemben nem láttam.
Aztán elkezdtünk beszélgetni a számokról, hogy mégis, azért, amit ők kérnek/elvárnak, mégis, mi a "vergütung", mit villantanak. Az már eleve gyanús volt, hogy a dolgozók átlagéletkora nem nagyon haladta meg a gépekét... És igen, kiderült, hogy főként 17-20 éves ifjoncokat zavartak el külsős képzésre, és most ők "dolgoznak" ott tömegével óránként 11-13 bruttó órabérért. A gyakorlatlanságuknak köszönhetően pedig a termelés hatásfoka eléggé alacsony, mivel pedig SENKI nincs köztük 25 év felett, és egyikük sem dolgozott még máshol ebben a szakmában, nem is nagyon van fejlődési lehetőségük, nincs kitől kérdezzenek... Eleve a gyártási folyamat letervezése fent folyik az emeleten, két ifjú hölgy foglalkozik vele, fent az irodán, akik elvégeztek valamilyen "technische ausbildungot", aztán most "értenek hozzá".
És akkor engem kínálnak az elején irodán keresztül 11,25-ös órabérrel, átvétel után 13,50-nel (mert jajj, mi lesz azzal, aki már két éve itt dolgozik 12,50-ért, nekem újként nem adhatnak 15-öt. Csesszék meg, utoljára 17 volt, én is engedtem az árból, nem is keveset, havi szinten közel egy 500-ast!). Most pedig úgy tűnik, meg vannak sértődve, hogy nem csaptam le azonnal, csillogó szemekkel, farokfelvágva a szerződésre. Pedig ők milyen f@sza angebotot összeállítottak nekem. Csak azt felejtették el, hogy én utaztam tegnap a nagy büdös semmiért 1400 km-t.
Természetesen az én kedves mamámat, már megint.
És a legnagyobb ludas a háttérben röhögő német munkaügyi minisztérium a szakszervezetekkel együtt, mert nemhogy betiltaná a gombamódra szaporodó (ezáltal egyre mélyebben egymás alá ígérő) kölcsönző irodákat, maximalizálva a számukat, még legalizálja őket egy direkt nekik létrehozott bértáblával. Amin az induló javadalmazások közel 40%-kal alacsonyabbak egy közvetlen foglalkoztatáshoz képest, de gyakran még többel.
De ez így javítja a munkanélküliségi statisztikákat. Apropó, munkanélküliség: Merkel kormánya azzal veri a mellét, hogy soha még Németországban ilyen alacsony munkanélküliség nem volt. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy a statisztikák készítésekor az 55 év felettieket kihagyják a számításból.
nchelp
-
SirTom
tag
válasz Danivagyok #5395 üzenetére
Ha harminc euro lenne oránként arra se lenne jelentkezés. kevesen vagyunk na
-
aram01
nagyúr
sziasztok
ilyennel tanulok mérni,ismeritek?Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Gaming notebook topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- PLC programozás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.