Aktív témák
-
bitfarkas
őstag
A vezeték nélküli (cordless) telefonok frekije az európai szabvány szerint a 900 MHz-es sávban van. Az amerikai illetve japán szabvány ezt az 50 MHz-es sávban is engedi, így ezek a készülékek még a TV 1-2 csatorna vételét is zavarhatják, OIRT szabványú rádióvevővel esetleg a direkt jel is, míg CCIR szabványúval a jel első felharmonikusa tisztán vehető.
-
bitfarkas
őstag
A rádió, kétféle módon képes venni a mobil jelét.
Az egyik a telefon impulzus üzeméből fakadó lüktető hangok, ami származhat a vevő térerő miatti automatikus erősítés leszabályzásból, majd a szabályzás megszűnéséből, illetve a mobil frekijének tényleges vételéből.
A rádióvevők a vett jelet lekevert sávon, un. középfrekvenciás erősítőkben erősítik. A keverőoszcillátor soha sem tiszta színuszos jelet állít elő, annak sokadik felharmonikusa is megjelenhet. Így előfordulhat, hogy a beállított frevenciánál ténylegesen magasabb frekijű bejövő jelet is a vevő a kf frekvenciára transzponál. Az analóg mobiloknál ez érhető vételt is adhat, a gsm-nél viszont nem. -
MaTT
aktív tag
Nálunk is volt ilyesmi, amikor a felettünk lakók vezeték nélküli telefonját tudtuk fogni a rádiónkon :)
-
BEE
addikt
Ma már sok készüléket gyárilag védenek a mobilok zavaraitól.
Persze nem véletlenül írják ki sokhelyen, hogy a mobilokat
kéretik kikapcsolni.
Én az első széria KARC autóriasztó adójának gyártasakor tapasztaltam hogy
amikor tesztelték, akkor szépen lehetett fogni a rádiómon.
Mérnökurak meg esküdöztek hogy az lehetetlen.
BEE -
renegade
aktív tag
Ja, a 450-es még analóg, azért lehet fogni közönséges rádióval. A 900-as és attól fölfele már digitális, ráadásul kódolt, úgyhogy azt csöppet ''nehezebb'' lehallgatni... amennyire tudom, így közvetlenül nem is lehet, csak elképesztően drága pluszberendezéssel (saját átjátszót kell iktatni a készülék és a torony közé lényegében, megfelelő dekóderrel)
A topic eredeti felvetésére válaszolva szerintem is egyszerűen a rádió elektronikáját zavarja a telkó. Az hogy a régi orosz rádióra jobban bezavar, de a modern, jobban árnyékolt walkmant nehezebb megfogni vele, csak ezt valószínűsíti tovább. -
petakpa1
őstag
Ilyet én is tapasztaltam, de csak 450 MHz-es analóg telefonnal. Annak a jeleit, a szomszédom Kossuth rádió középhullámára (540 kHz) hangolt ősrégi rádiója fogta be, és az adással szinkronban ki is hangosította:(
Kicsit meglepődtem, mikor megyek át a szomszédhoz, és előre tudta, hogy mit akarok -
[Kovi]
tag
Igazából nem csak neked szól a válasz hanem az előtted szólónak is csak lusta vagyok kettőt írni, szóval: Én is hallottam arról hogy le lehet hallgatni telefonokat rádióval csakhogy itt nem effektíve lehallgatásról van szó (bár igaz hogy adatcsomagok mennek, ezért lehet hogy beszélgetést lehetne hallani de nem tartom valószínűnek), hanem arról, hogy azt a jellegzetes hangot hallom mint amit a téma indító üzenetben is leírtam, szóval azt mint amikor lerakod a telefon a bekapcsolt erősítő mellé és az gerjeszti. A másik dolog pedig, nekem is eszembe jutott hogy az alkatrészeket gerjeszti, de aztán rájöttem hogy akkor nem csak egy adott nagyon keskeny frekvencia sávban lenne ez tapasztalható, és nem csak FM -en. Szóval nem hiszem hogy erőől lenne szó, főleg hogy a távolság is meglehetősen nagy a telefon és a rádió között sőt, másik szobában is van, de ha a falakat nem számítjuk akkor is van vagy 10 méter a távolság, ha nem több.
-
Sidaries
őstag
Nekem még gimiben (lassan 10 éve :) ), a mobiltelefonok elterjedése előtt volt egy jó élményem. Az alany egy szintén háborúelőtti keleti blokkos rádió és a lehalgatott telefon.
Bekapcsoltuk a rádiót és lehetett hallani valszeg a 60-as telefonokat. Hogy mekkora baromságokról tudnak beszélni emberek! Esti mókázásról, disznóherélésről, meg még egy kupac dologról amire már nem emlékszem. :D
Durva volt. -
[Kovi]
tag
Up!
Nem nagyon érkezik válasz a felvetésemre, de azóta tovább viszgálódtam, és rájöttem másra is. A walkman-emben van rádió és annak az lcd kijelzője kiírja a frekvenciót. 0.05 Mhz-enként lehet léptetni, és kb egy órát szarakodtam vele de nem tudtam befogni ugyan azt a mobil hangot amit a 10 éves orosz gyártmányú rádiónkkal igen, úgyhogy nem tudtam végülis pontosan megállapítani hogy hány Mhz-en jön a jel, tény hogy nagyon nehéz megtalálni mert keskeny sáv, de Fm 90 Mhz környékén kell hogy legyen. -
[Kovi]
tag
Érdekes jelenségre lettem ma figyelmes ahogy állítgattam a rádióm sávkeresőjét. FM 90 Mhz környékén (sima kézi állítós rádió úgyhogy pontosan nem láttam a tizedeket), tisztán hallom a mobilomból jövő jeleket, pont olyanokat amiket akkor lehet hallani ha az ember erősítő mellé teszi a telefont és az bezavarja. De itt nem gerjedésről van szó mert a rádió a másik szobában van kb 10 méterre a telefontól. Én mobiltelefonon keresztül netezek, úgyhogy szinte egyfolytában sugároz a telefonom. Átkapcsoltam a rádiót FM-ről más módba de ott nem volt semmi ilyesmi, és ha elcsavartam a kersőt, máshol nem találtam meg a jelet 90 MHz-en viszont tisztán jött. Mikor a letöltést megállítottam akkor megszűnt, mikor újrakezdtem megint hallottam szóval biztosan attól van. Az egészben azt nem értem, hogy a telefon tudtommal 900/1800 Mhz-en üzemel, akkor miért lehet fogni a jeleit egy sima rádióval FM 90Mhz-en??
Aktív témák
- Xbox tulajok OFF topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- LEGO klub
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- iPhone topik
- Gyúrósok ide!
- Azonnali fotós kérdések órája
- Monitor hiba topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB FSP CMT240 Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- 150db - 24600Ft/szett - DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest