Hirdetés
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Házimozi haladó szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- eGPU tapasztalatok
- Egérpad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Microsoft Flight Simulator (MSFS vagy FS) és Prepar3D (vagyP3D) összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném. A DCS- hez helikopter vezetéshez szeretnék venni egy pedált. Az alábbit néztem ki:
https://www.fspilotshop.com/rudder-flight-sim-rudder-pedals-p-6335.html
Nekem nagyon fontosa, hogy a pedál precíz legyen, finoman menyjen, ne akadjon. Akinek van ilyen pedálja, kérjem írja meg tapasztalatát, véleményét.
Estleg ha valakinek van, és lenne ideje szívesen kipróbálnám.Köszi
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, több kérdésben?
1. Kiszeretném probálni a PREPAR3D V4 verziót, melyik licenszet érdemes megvásárolni, ahhoz, hogy tudjam használni a korábban megvásárolt helikopter, illetve ORBX kiegészítőket?
2. Mennyivel jobb teljesítményileg a PREPAR3D V4 mint az FSX, KB. mennyivel kapok nagyobb FPS -t?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Segítségetek kérném az alábbiakban:
Több olyan Scenery van ahol az időjárási opciót is beállítja a készítő, gondolok itt a Turbulenciára. Repülés közben mondjuk a hegyekbe, illetve folyóknál dobálja a gépet különböző erővel. A kérdésem ebből következően az lenne, hogy egy adott területnek mondjuk egy hegységnek, hogyan tudom a turbulenciáját beállítani, illetve annak az erősségét, mert nekem még normál esetbe sem sikerül beállítani, ha valaki leírná részletesen megköszönném.
Köszönöm előre is!
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Véletlenül a Microsoft Flight Simulator X: Steam Edition oldalára barangoltam, ahol látom, hogy próbálkoznak a szim felélesztésével, illetve a javításokkal. Ma olvastam, hogy az ORBX is együttműködési megállapodást kötöttek. Sőt tervbe van egy új szimulátor fejlesztése is 64 bit követelményeknek megfelelően.
Mi a véleményetek? Megéri megvenni, a frissítések miatt az FSX Steam Edition-t?
Udv Zoli,
-
hhelikopter
tag
válasz
miresz
üzenetére
Hali,
Véleményem az, tesztelve mindkét gyártó utóbb piacra dobott termékeiket, illetve olvasva a külföldi hozzászólásokat, hogy mindegy melyik gyártó - ATI, NVIDIA- VGA válassztod.
Javaslatom:
- R9 280 / elegendő / A maradék pénzből kijön a legjobb léghűtő simán, vagy érdemes lenne egy komoly vízhűtőt építeni a procinak. 50-70 e Ft - ból megvan.
A legfontosabb viszont a processzor húzása, amihez vegyétek a legjobb léghűtőt - NOCTUA NH-D14- Én is ezt használom. Én az I7-2600K 3,5 GHZ - ről 4,9 GHZ húztam ami 15-20 FPS hozott. Azt hiszem ez Önmagáért beszél.
Udv,
-
hhelikopter
tag
Sziasztok,
Korábbi hozzászólásom kiegészítése:
Amint az kiderült a fent leírt hozzászólásból ((#12586)), nagyon elkeserített a komoly beruházás után kapott eredmény, és nem is hagyott nyugodni a dolog.
Vártam három napot, megpihentem, és nekiláttam az elejéről. Azaz friss operációs rendszer telepítésétől, stb..
Mi volt a hiba, amiért a katasztrofális FPS eredményt kaptam:
1. FSX telepítése, aktiválás, load default flight, kilépés, számítógép újra indítása.
2. SP1, load default, reboot, majd SP2, VAGY(!) Acceleration pack telepítése, regisztrálás, load default flight, kilépés, számítógép újra indítása.
3. Töredezettség mentesítés a meghajtón. /SSD esetében nem kell
4. Minden addon-t külön-külön telepítünk, telepítés után load default flight (ez azért kell hogy újra tudja építeni a program a scanery library-t) majd gép újra indítása.
Na Én ezt mulasztottam el, minden feltelepítettem egybe, és egyszer indítottam. Erdmény katasztrofális volt!
Eredmény amire jutottam a következő fejlesztést követően, illetve betartva a telepítési útmutatásokat:
- ASUS Radeon R9 290X R9290X-DC2OC-4GD5 4GB GDDR5 PCIExpress
- SAMSUNG 256GB SATA3 2,5" 840 Pro MZ-7PD256BWA mérések alapján 6-15 FPS jelentett a fejlesztés (SSD, videókártya) ami várakozásaimnak megfelel. Szeretnék segítséget nyújtani azoknak akik gépvásárlás előtt állnak, vagy gyűjtenek és terveznek komoly fejlesztést hobbijuk érdekében, mire számíthatnak.
Jelenlegi konfiguráció:
-ASROCK P67 Extreme4 Gen3,
-INTEL Core i7-2600K @ 4,9GHz
-CORSAIR 8192MB DDR3 1600MHz CL9 KIT
-NOCTUA NH-D14
- ASUS Radeon R9 290X R9290X-DC2OC-4GD5 4GB GDDR5 PCIExpress
- SAMSUNG 256GB SATA3 2,5" 840 Pro MZ-7PD256BWHelikopterekkel repülők földközelbe, kisebb repülőtereket használom a következő kiegészítőkkel:
- REX Essential Plus with Overdrive
- Orbx FTX NA BLUE Pacific Northwest
- Orbx - FTX: NA 11S Sekiu Airport
- Orbx - FTX: NA 1S2 Darrington Municipal Airport
- Orbx - FTX: NA 2WA1 Diamond Point
- Orbx - FTX: NA 3W5 Concrete Municipal Airport
- Orbx - FTX: NA KORS Orcas Island- Milviz, Alabeo, Nemeth Design helikopterek
Ezekkel a kiegészítőkkel Minimum 30 FPS, Átlag 45 FPS, MAX: 70 FPS /stabil
Beállítás:
Az élmény csodálatos, akit érdekel vagy vásárlás előtt áll, szívesen megmutatom mire számíthat ezzel a PC konfigurációkkal, beállításokkal, kiegészítőkkel.
Néhány kép: /Klikk a nagyításhoz
-
hhelikopter
tag
Egy kis mese estére. Idáig is egy igencsak brutál PC- én futattam az FSX- et és nem is panaszkodtam, panaszkodhatok. A légi forgalom és a felhőzet kivételével minden csúszka fullon van, és megvan a 40 FPS átlag. Legkisebb 30 FPS, legnagyobb 60 FPS. Kiegészítők: ORBX, REX, különböző változatai…
Gondoltam, hogy beruházok, amit meg is tettem. Vettem egy SSD –t 48.000 Ft ért, valamint egy „csúcs” videókártyát ASUS R9 290X 135.000 Ft. Mindezt azért tettem, mert régóta terveztem a fejlesztést, és nehezen kiköhögtem rá a pénzt.
Nem voltam naiv, és nem is vártam azt, hogy 100 FPS hasítok majd, na de amit tapasztaltam az siralmas. -10 FPS pluszt vártam egyébként-.
SSD, videó kártya – be a gépbe telepítés, full új rendszer, majd FSX, utána a kiegészítők. CFG a már korábban módosított és jól beválttal felülírva a friss telepített cfg, és teszt.
Átlag FPS 30, legkisebb 15 FPS, legnagyobb 40 FPS. Minden beállítás ugyanúgy, mint fenti felállásnál. Azt gondoltam kiba..om az egész gépet az ablakon, és pusztuljon a földgolyóról, aki ezt a szenny programot megírta. Állítgattam, de semmi változás.
Visszatértem a jog öreg HDD –re és most ott nyomom tovább ugyanazon FPS értékekkel, ami volt korábban. 40 FPS átlag. Legkisebb 30 FPS, legnagyobb 60 FPS.
Tanulság:
- Két egyforma telepítés nincs, hiába állítod be ugyanúgy, mint korábban nem azokat az értékeket, élményt fogod tapasztalni
- Hiába veszel csúcs videokártyát nem lesz változás az FPS értékbe
- Kibaszott szar program volt, és az is maradPersze ami a tanulság, azt már más is megírta. Kilapátoltam 200.000 Ft a kukába, ahelyett, hogy elutaztam volna a tengerpartra. Megtanultam a leckét.
Azért arra, kíváncsi lennék, a nagy FSX mágusoktól itt a fórumon, hogy full cuccokkal miért ilyen csapni való FPS értékeket kaptam, és hol kezdjek turkálni a CFG- be, a javulás érdekében.
Akinek ilyen cucca van, mint nekem, megköszönném ha elküldené az FSX. cfg kíváncsi vagyok rá.Ui.: Nvida kártya sem jobb, mert próbáltam...
Köszi előre is!
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem FSX CFG beállítással kapcsolatba. Minek, és milyen értéket kell állítani annak érdekében, hogy a távolban lévő hegyek textúrája megfelelő legyen, ne egy paca, illetve, hogy a textúrák a lehető legélesebbek legyenek nagy magasság esetén is. ORBX repterek esetébe.
Köszönöm
-
hhelikopter
tag
válasz
Freiherr
üzenetére
Kedves Barátaim!
Én is tisztában vagyok a CPU igénnyel, és ezzel nincs is problémám. Kicsit úgy érzem, hogy magammal beszélgetek, feltettem egy kérdést, érdemi választ, segítséget nem kaptam. Tudjuk, hogy az FSX - be 3-6 FPS nyerés is igen fontos. Még véletlenül se gondoltam, hogy egy másik GPU – tól + 60 FPS-t kapok.
Amennyiben valakinek van konkrét, tényeken, számokon alapuló tapasztalata, használja fent említett kártyák közük valamelyiket kérem az ossza meg velem tapasztalatait, általánosságokat Én is tudok írni, és nem ma kezdtem a szimulátorozást...Hála mindenkinek az eddigi válaszokért, és segítségért...
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Visszatértem hozzátok egy kis segítséget kérni. Mi a véleményetek a Nvidia GeForce GTX 780 valamint GIGABYTE R9 290 4GB GDDR5 kártyákról? Milyen FPS növelést érhetek el vele? Van valaki aki ezeket próbálta tesztelte ?
A jelenlegi kártyám SAPPHIRE HD6950 2GB nem mai gyerek már, de nem panaszkodom azért…
Köszi
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Nálam is eljött a Joystick csere ideje. A kérdésem az lenne, hogy a kettő közt mi a különbség?
Saitek - X-52
Saitek - X-52 PRORemélem nincs erő visszacsatolás egyiknél sem, mert egy idő után tönkreteszi a Joystick- ot?
Köszi
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, a mellékelt képen látható sárgaval jelölt felíratot, hogyan tudom eltávolítani, hogy soha ne jelenjen meg? (fsx.cfg, vagy camera.cfg?) Ha igen valaki tudja melyik pontosan amit ki kell szedni, vagy kapcsolni?
Köszi
-
hhelikopter
tag
Ismét sziasztok!
Remélem csak erre jár valaki...
Videót szeretnék készíteni, és lenne pár kérdésem a csatolt videóval kapcsolatban:
Hogyan lehet olyan nézetek, kameraállásokat beállítani mint a videón? Milyen kiegészítők kellenek? A videó leírásában egyedül az EZDOK van megemlítve, de Én ilyen funkciókat ami a videón látható nem találtam benne még véletlenül sem...
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Ezdok kamera kiegészítővel szívók. A problémám a külső nézet beállításánál van, Mikor változtatni akarok a külső pozíciók közt akkor a föld jelenik meg, különböző távolságokból. Mi lehet probléma?
-
hhelikopter
tag
válasz
Cypresss
üzenetére
Szia!
Köszi, természetesen a gyűjtemény részét képezi a Milford Sound is.
Még azt akarom Tőled kérdezni Cypresss, hogyha lecserélem a jelenlegi SAPPHIRE HD6950 kártyámat a HD 7970- re akkor ez jelent kb 3-6 FPS növekedést is?Korcsii wolruf
Szerintem az FSX -el I 7-920 processzor alatt, tuning nélkül nem érdemes foglalkozni. Az Én gépem 360.000 Ft volt 2 éve, és egyet len forintját sem bántam meg, mert azt az élményt amit nap mint nap kapok...
Persze hozzáteszem ez nem más mint pénz kérdés, ki mennyit tud a mai szaros helyzetbe áldozni PC-re.
-
hhelikopter
tag
Sokkal többet vártam volna a 3770K procitól. Akkor még azt is érdemes megfontolnom, hogy a I7 2600 K procimra veszek egy vízhűtést és tovább megyek 5 GHZ. Nagyon szép eredményeket láttam 5 GHZ -en.
HT: hyper threading-et hol találom? - Biosban? Jár valami hátránnyal ha kikapcsolom?
Köszi
-
hhelikopter
tag
Asbee köszönöm a gyors választ! I7 2600 K 4,7 -en szépen megy az FSX, Én kizárólag az ORBX termékeit használom, mert az maga az álom, mással nem foglalkozom. Helikopterekkel repülő alacsony magasságon viszonylag, tehát fontos, hogy rengeteg fa, fű, ház legyen. Konkrétumokkal akkor:
- Orbx - FTX: NA Blue USA/Canada Northern Rocky Mountains + repterek
- Orbx - FTX: NA Blue USA/Canada Pacific Fjords + repterek
- Orbx - FTX: NA Blue Southern Alaska + repterek
stbMin: 27 FPS / Max:60 FPS
30-40 FPS -re álltam be ami szépen tartható is, erősebb repülőtereken a fű mennyiségét kell csökkentenem, mert akkor 30 alá megyek.
Lenne még pár kérdésem:
"Ivy i7-et kukap mod nélkül nem fogsz tudni hűteni 4,5-4,6 felett." Ez mit jelent?
A HT mit jelent?
Mi a véleményed a két videókártyáról amit írtam, Te melyiket javaslod? -
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Eljött az idő ismét fejleszteni kell úgy érzem, talán már ez a folyamat kicsit beteges is ... A külföldi fórumokat sokat olvastam, ki mit ajánl, teszteket, stb... Kíváncsi vagyok mi a véleményetek, és használ -e a lent felsorolt cuccok közül valaki valamit, és arról mi a tapasztalata.
Jelenleg egy I7 2600K 4,7 GHZ procim van ami helyett ezt néztem ki: Intel Core i7-3770K
Mi a véleményetek? , - persze ez is húzva lenne 4,4-4,8 tartományig
Na a videó kártya fejlesztés már érdekesebb kérdés. Az FSX használok jó része esküszik az Nvidia-ra mások azt mondják nagyszerű kártyák az Ati-k is. Nekem most Ati kártya van a gépben is nem panaszkodom.
Mégis e kettő közt variálok, kinek mi a tapasztalata?
HD 7970 3 GB vagy GTX 680 2 GB
Köszi, udv nektek!
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Kérdezni szeretnék Tőletek tapasztalt szimulátorosoktól. Jelenleg egy 22’ LCD monitorom van amin csodás az FSX. (1920x1080 felbontás, panaszra nincs okom)
Kíváncsiságból a gépet azaz a videó kártyát HDMI kábellel rákötöttem a 80 cm –es képátlójú LCD TV-re. 1920x1080 felbontásban minőségromlást vettem észre. Megmondom őszintén mivel maximalista vagyok roppant mód idegesített az, hogy nem kellő tisztaságúak a műszerek, kicsi fűrészfog, stb. Ez minden esetben ilyen, vagy a nagyképernyőn okozza, vagy beállítás kérdése?
Köszi a válaszokat előre is!
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. A Virtual Cockpitbe beállítottam egy nézetet amibe repülők, és azt szeretném ha minden egyes alkalommal alapból azt a nézetet töltené be a program a gép betöltésekor. Ehhez azonban átkell írnom a z adott típus kamera nézetét. Ezt hol tehetem meg? (Aircraft.cfg, vagy Panel.cfg) Illetve hogyan tudom meg azokat az értékeket amit épp beállítottam?
Köszönöm
-
hhelikopter
tag
válasz
Cypresss
üzenetére
Szia Cypresss!
Nekem jelenleg egy SAPPHIRE HD6950 2GB GDDR5 TOXIC van a gépben, a kérdésem az lenne mennyi FPS növekedésre lehet számítani ha cserélném ATi Radeon HD7970 3Gb-ra? Én kb( 5-6) FPS re gondoltam, nem tudom ez reális-e? Te miről mire cserélted, és mit vettél észre az előzőhöz képest?
Köszi
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Szeretnék videó kártyát fejleszteni az lenne a kérdésem, hogy van itt valaki a fórumon, aki a lent felsorolt videókártyák valamelyikével rendelkezik, milyen tapasztalatai vannak?
- ATi Radeon HD7970 3Gb
- nVidia GTX680 2GbElőre is köszönöm a választ!
-
hhelikopter
tag
Szia RCH663!
Lenne egy kérdésem FSX.cfg kalibrálásával kapcsolatban. Az utóbbi hónapokban egy érdekes dologra lettem figyelmes, szerintem valamit cfg- be elállítottam azért lehet. ORBX kiegészítőről beszélek ahol a talaj fotó realisztikus. Mikor föld közelben repülők helikopterrel 50 m -en akkor a talaj full éles, csodás, ahogy elkezdek emelkedni homályos lesz a föld textúrája. Korábban ilyen nem volt, ez mitől lehet?
Köszi a választ!
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Scenery szerkesztésben vagyok, kéne egy kis segítség. Kisebb heliportokat, helibázisokat építek, amivel minden rendbe lenne, csak hát mindig van valami apróság.
A problémám a talaj egyenetlensége, tehát adódik a kérdés, hogy melyik Scenery szerkesztőbe van mondjuk olyan funkció ahol beállíthatom, hogy a helikopterbázis területén a talaj szintje egyenes azaz sík legyen , egy megadott területre mondjuk 100x 100 m -es kockára tudjak egy 40-50 cm-es kiemelést csinálni, ahová lehet építkezni.
Előre is köszönöm a választ!
-
hhelikopter
tag
válasz
Korcsii
üzenetére
Szia!
Sajnos nem oldotta meg a Registry Repair Tool sem a problémát. Most a változatosság kedvéért az asztalra akar telepíteni mindent, és az istenért sem lehet a telepítés során kiválasztani a kívánt helyet. Valóban a registry-ben van a probléma. Azt nem lehet átírni, vagy az, hogy működik?
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Kérdés a következő, telepíteni akartam az egyik ORBX által készített sceneryt azonban, nem tudom a telepítés helyét kiválasztani. A telepítő automatikusan a C maghatóra akarja tenni, ami nekem nem jó, mivel egy másik partíción van az FSX telepítve. ilyen problémám eddig nem volt az ORBX tekintetében, mert e telepítő lehetőséget adott a választásra. Most mindegyik ORBX sceneryt a C maghajtóra akarja pakolni, választani nem tudok. Ötlet?

-
hhelikopter
tag
Szia RCH663!

Gép átfestésbe vagyok. A festés során az ablak – üveg – színét is tudom festeni, viszont nem találom azt a színt, amivel olyan eredményt érthetnék el, mintha a szimulátorba a táját a gépen kívül nézném. Azaz vagy sötét lesz az üveg, illetve ha haladok a világosabb színek felé akkor kezd az egész” fehéresedni” amin nagyon zavaró a kilátás. Az FSX az üvegnél mit kezel abszolút 0 – nak, az az mintha nem is lenne üveg, vagy kristálytiszta kilátást? Esetleg valamilyen beállítással lehet ezzel manipulálni?
Köszi
-
hhelikopter
tag
válasz
Geryson
üzenetére
Nem tudom, azért kérdezek nálam okosabb FSX gurukat. A gyári kalibráló is jó, de állítólag az UIPC pontosabb, nem tudok nyilatkozni azért szeretném kipróbálni.
Még van problémám
, kéne egy kis segítség, a virtual cockpit kamera nézetét állítottam korábban 0 , tehát semmi mozgás nem volt repülés közben a kabinban. Most minimálisan vissza kartam állítani, semmit nem reagál. Ilyenkor mi van, mitől lehet? Próbáltam már minden értékkel de semmi... Annyit kell tudni, hogy feltelepítettem korábban az EZDOK kiegészítőt is, ami bekavart szerintem. Ugyan ezt töröltem a gépről, de akkor sem áll vissza, gondolom valamit felülírt, csak kérdés hogy hol és mit? Tipp van valakinek?[DynamicHeadMovement]
LonAccelOnHeadLon=-0.020000
LonAccelOnHeadPitch=-0.010000
RollAccelOnHeadLat=0.010000
YawAccelOnHeadLat=-0.100000
RollAccelOnHeadRoll=0.100000
MaxHeadAngle=5.000000
MaxHeadOffset=0.300000
HeadMoveTimeConstant=1.000000 -
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Segítségetek kérném! A szimulátorban a játékvezérlő használat opciót letiltottam, az UIPC be akarom bekalibrálni a Joy-t, de nem megy. Van valami tutorial? Szíveskedjetek segíteni mi a menete, mert egyszerűen nem boldogulok vele. Olyan problémám is van, hogy joy gombjaira rászeretnék programozni nézeteket, de ez sem megy.
Köszönöm előre is!
-
hhelikopter
tag
válasz
RCH663
üzenetére
Köszönöm a segítséget, most már minden ok! Lenne egy kérdésem repülési dinamikával kapcsolatban.
Van mondjuk egy : A gép, illetve egy: B gép. Mind a két típusnak megvan a saját aircraft.cfg- je, illetve air file. Ha azt szeretném, hogy mondjuk B gép ugyanolyan repülési tulajdonságokkal bírjon, mint A gép akkor elméletileg átmásolom az air file, illetve az aircraft .cfg irányítással kapcsolatos részét átírom az A gépének megfelelően. Ezt megtettem mégsem azonos a repülési dinamika, illetve a gép viselkedése. A kérdésem az, hogy miért? , illetve meglehet azt csinálni amire gondolok, úgy, hogy B gép dinamikája "viselkedése" 100 % azonos legyen A gép rep dinamikájával, "viselkedésével"? Ha igen akkor hogyan?
Köszönöm
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Mindig rájövők, hogy fejleszthet informatikai téren az ember, kiszórhat 400.000 Ft az FSX soha nem lesz az aminek lenni kellene. Magyarul egy szartalicska az egész.
A játékvezérlőt legyen szó egyszerű botkormányról vagy komolyabb szettről (pedál, gázkar, botkormány) bekalibrálom FSX alatt minden oké, ugye ezzel már semmi dolga nem szabadna, hogy legyen a felhasználónak amíg nincs új telepítés.
Egy hete figyelem és rádöbbentem arra - Pl: ugyanokat csinált a gép, hogy minden átmenet nélkül felnyomta az orrát, pedig a botkormányt meg sem mozdítottam, normál időjárás, stb,- , hogy a kalibrációs beállításokat simán elfelejti a program. Tehát minden nap az FSX indítását követően kalibrálni kell a pontos precíz irányítás érdekében.
Nem tudom ennek mi az oka, ti találkoztatok ezzel? - Ha nem, akkor azért erre érdemes odafigyelni, mert a különbség és föld - Van esetleg a normális kalibrációhoz valami kiegészítő program, amivel a tengelyeket lehet beállítani ? -
Szartalicska, tegnap már majdnem kivágtam az egész gépet mire rájöttem a hibára hajnali 1 óra volt.

-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy videót készíteni a repülésemről, a kérdésem az lenne milyen videó felvevő programot tudtok ajánlani? A FRAPS nem a legjobb mert eszi az FPS-t alapból, az nem érdekel! Várom a válaszokat!
Köszi
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Kéne egy kis segítség, a virtual cockpit kamera nézetét állítottam korábban 0 , tehát semmi mozgás nem volt repülés közben a kabinban. Most minimálisan vissza kartam állítani, semmit nem reagál. Ilyenkor mi van, mitől lehet? Próbáltam már minden értékkel de semmi...
[DynamicHeadMovement]
LonAccelOnHeadLon=-0.020000
LonAccelOnHeadPitch=-0.010000
RollAccelOnHeadLat=0.010000
YawAccelOnHeadLat=-0.100000
RollAccelOnHeadRoll=0.100000
MaxHeadAngle=5.000000
MaxHeadOffset=0.300000
HeadMoveTimeConstant=1.000000 -
hhelikopter
tag
Szia RCH663!
Légyszíves küldd át az FSX.CFG mailbe, megszeretném nézni, hogy van neked beállítva!
Köszi
-
hhelikopter
tag
válasz
RCH663
üzenetére
Németh Design FSX AS 350 B1 B3 Ecureuil helikopter.
Az igazság az, hogy az aircraft. cfg már beállítom, kiteszteltem. 10 óra munka után csodás eredményeket értem el, elégedett vagyok. Egyedül a sebességgel nem tudtam, tudok mit kezdeni.
Az aircraft. cfg -be a következő értékeken állítom:
elevator = 100, 180
aileron = 200, 1000
rudder = 200, 1000Helikopter esetén ajánlott az első értékeket 100-450 közt próbálgatni, a második értékek esetén pedig 1000-8000 közt. Persze ez egy türelem játék, de a cél érdekében mint..
empty_weight_pitch_MOI = 6000
empty_weight_roll_MOI = 4000
empty_weight_yaw_MOI = 10000
empty_weight_coupled_MOI = 0Helikopter esetén 5000-12000 közti értékekkel érdemes próbálkozni.
-
hhelikopter
tag
Szia RCH 663!
Repülési dinamikával kapcsolatba kérném a segítséged. Korábban már küldtél számtalan hasznos anyagot mely segítségével a repülési dinamika módosítható, persze megjegyezted az is nem egyszerű feladat. Na ezt megerősítem, olvasgattam, de hozzá se tudtam nyúlni, kínai az egész.
A kérdésem az lenne, ha egy adott helikopter air. file-t átküldöm annyit megtudnál tenni, hogy a sebességet 10 kts - csökkented az adott gépnél? Vagy megtudnád mutatni mivel kell játszani annak érdekében, hogy elérjem ezt a változást? A több repülési paraméter egyezik, egyedül plusz sebességgel ruházták fel a gépet.

Köszi előre is!
-
hhelikopter
tag
Igazad van a tekintetben, hogy tesztelés kérdése mit bír a proci. Bár az i7 2600 k széria 4,5 ghz-re simán húzható. Nyilván az alaplap is számít, de illő lett volna akkor komplett konfigurációnak leírása, mert csak úgy tudunk ötletelni.
Szerintem igen is van különbség a 4,2 ghz és a 4,8 ghz közt, nem is kicsi. Nagyon sok külföldi fórumot böngésztem át, mondhatni komoly teszteket nézegettem, mert Én a témában egy kis pont vagyok, igyekszek tanulni mit hogyan fejlesszen az ember. Viszont vannak olyanok személyek akik annak érdekében, hogy minden FPS-t kinyerjenek akár 500.000-600.000 Ft is áldoznak egy gépre.
Az utolsó mondatom igen általános. Tudomásul veszem, hogy te baromságnak tituláltad, de tartom továbbra is. 10 éve szenvedek az FS szériával, korábban egyszerűbb, tuning nélküli gépeken, mert ugye minden pénz kérdése. A korábbi pénztelenséget követően most megengedhettem magamnak egy komolyabb technikát. Mi különbség? Ég és föld.

-
hhelikopter
tag
válasz
atys25
üzenetére
Szia!
Komoly proci tuning nélkül ne is számíts jobbra addon reptereken. Ahogy mondtam már i7 2600k 4,5 GHZ minimum de ha több mondjuk 4,8 GHZ az csak jó. Ezt többször írtam már, ezért többször nem mondom, mert kurva unalmas. Mindenki vegye tudomásul, hogy processzort, videókártyát, ramot húzni kell, mert különben egy nagy szar az egész.
Udv,
-
hhelikopter
tag
válasz
RCH663
üzenetére
Szia!
Köszönöm, hogy kifejtetted!
A héten megcsinálom a teszteket a 4 maggal. Ami segítséget kaptam idáig tőled azzal már így rengeteg FPS-t nyertem, bízom benne ez is hoz a konyhára pár kósza FPS-t.Egyébként jelenlegi konfigurációmmal meg vagyok elégedve, nagyon jó FPS eredményeim vannak, tele vagyok izmos kiegészítőkkel, csak hát mindig több kell...
A héten a procin, illetve a memórián ismét húzva lesz. Feltehetően a nyáron lesz új videó kártya - HD7970 3Gb vagy GTX670 2Gb, majd megírom az eredményeket.
Köszi a segítséget!
-
hhelikopter
tag
válasz
atys25
üzenetére
Ugyan nem Én lettem megszólítva de azért reagálok.
Nálam is 30 C fok van a lakásban, erre a megoldás le a ház borítását ennyi, mert ugye az FSX- nek menni ha kell ha hó vagy 40 C fokos meleg van. A hűtésed kevés lesz egy komoly tuninghoz , a legjobb léghűtést ajánlom ami nekem is van ez nem más mint a NOCTUA NH-D14, ez 20.000 Ft amennyire emlékszem.
Ahogy írtam a proci tuningolása nélkül nem lehet komolyan használni az FSX-et, Én mikor kezdtem soha nem értettem a külföldi fórumokon miért magyarázták a proci tuningot, most már tudom. Ég és a föld különbség, és véleményem tapasztalatom szerint minden GHZ számít, ezért akarom felhúzni a 4,6 GHZ 4,8-4,9 GHZ re a procit, most ezzel foglalkozom. Azt is megszoktam már az évek alatt, hogy komoly beruházás után is nagyon csekély javulás várható (2-6 FPS) de ugye próbálunk minél több FPS-t összekukázni....Van egy ismerősöm aki komolyan beállítja illetve teszteli a processzort pár ezer forintért lakásra megy ha érdekel tuningol, szerel.
andorra
Igazad van, bár soha nem fogom megérteni, hogy a fenébe lehet használni, élvezni gyengébb gépen tuning nélkül a szimulációt... Persze sokaknak nincs rá pénze, ezzel korábban én is így voltam. Ma már egy olyan gép amivel azért lehet szépen szimulátorozni az 350.000 Ft, a mai Magyarországon ez kisebb vagyon...
Sokat agyalok az FSX témán arra is rájöttem, hogy már nem is az FSX -et használja az ember jóformán, hanem kiegészítőkből álló "valamit". Jelenleg nekem fent van az ORBX, REX, új gépek, egyéb kis programok... Múltkor mikor új telepítés volt megnéztem a "nyers" FSX-et ha komolyan mondom hánytam annyira gagyi.
-
hhelikopter
tag
De nagyon jó, hogy ez szóba került. Nekem is I7-2600 K 4,6 GHZ húzva és mind a 8 mag használatban van. RCH663 a te instrukciódnak, segítségednek köszönhetően sikerült úgy beállítani az FSX emet, hogy nyertem +10 FPS-t és álom lett a szimuláció a leghúzósabb kiegészítőkkel, de megmondom őszintén amit leírtál a magokról kapisgálom, de mégegyszer én is megkérdezem ha visszavesszük 4 magra akkor milyen eredménye lesz, amit mi is tapasztalunk a szimuláció során?
Komolyan mondom azt sem értem, hogy az FSX –nek miért nem nyúlt eddig hozzá valaki a motorjához, annak érdekében, hogy kihasználja az adott felhasználó technikáját maximálisan a program. Minden szar van az FSX –hez de a lényeghez nem nyúl senki, érthetetlen…. Lehet tudni arról, hogy az FSX –t valaki fejleszteni fogja vagy kap egy új motort?
Most gondolkozom bővítésen Intel Core i7-3770K proci illetve nVidia GTX670 2Gb VGA ez kb 200.000 Ft –os fejlesztés, de attól tartok csoda ettől sem fog történi tekintettel arra, hogy nem használja ki az FSX. Ami probléma, hogy Magyarországon nem igazán tudok senkiről aki jelenleg ilyen technikán futatja az fsx –et. Jó lenne egy két vélemény, tapasztalat, teszt eredmény, a helyzet az, hogy nem merek beruházni.
Atys25
" Felhúztam a procimat 3.8 GHz-re"
kevés a tuning, legalább 4,5 GHZ húzd fel, az a minimum. Az FSX proci tuning nélkül halott ügy! Én most tervezem 5 GHZ való húzást.
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Jelenleg a következő PC konfiguráción futtatom az FSX + REX + ORBX kiegészítőket:
ASROCK P67 Extreme4 Gen3, INTEL Core i7-2600K 4,6GHz, CORSAIR 8192MB DDR3 1600MHz CL9 KIT, SAPPHIRE HD6950 2GB, NOCTUA NH-D14
Elégedett vagyok az eredményekkel, viszont a fejlesztés soha nem árt, most néztem az nVidia GTX670 2Gb legújabb kártyáját, a kérdésem az lenne, hogy használja-e valaki itt a fórumon, ha igen milyen tapasztalata van?
Valamint lenne még egy olyan kérdésem is, hogy valaki próbálta-e az Intel Core i7-3930K 5 GHZ húzva?
Nekem ahogy fent is írtam INTEL Core i7-2600K procim van 4,6GHz húzva, a kérdésem az lenne, hogy ezt a procit 5 GHZ használja-e valaki vízhűtéssel és milyen különbség van a 4,5 illetve az 5Ghz történő hajtás közt?
Olvastam külföldi fórumokat is, ahol azt mondják az FSX inkább proci igényes mint videókártya , erről kinek mi a véleménye? Tudom, hogy nem két forintos termékekről kérdezek, de remélem valaki úgy tud hozzászólni a témához , hogy tapasztalata is van.
Okoskodók, fontoskodók kerüljenek, köszönöm.

-
hhelikopter
tag
Szia RCH663!
Sajnos mégis bele kell ásni magam a repülési dinamika szerkesztésébe. A kérésem az lenne, hogy szíveskedj megadni azt a programot amit te használsz, illetve ha van hozzá valami tutorial. Gondolom meglévő air filekat is lehet módosítani.
Köszi előre is!
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek:
Az Instant Scenery 2 programmal kiraktam több hegyoldalra heliportot, amit azonban nem találok meg, mivel nincs a GPS -en jelölve, erre nem ad lehetőséget a program. Hogyan tudnám jelölni, hogy a GPS is befogja a heliportokat. Van valami segédprogram erre?
Köszönöm
-
hhelikopter
tag
Szia RCH663!
A fények cseréje sikeresen működik az általad leírtak szerint, viszont az egyik gépnél egy olyan hibába ütköztem amin nem tudom lehet-e segíteni. Kicseréltem a fényeket ami eddig oké, viszont az új fények bevilágítanak a gép ablakán ami iszonyat idegesítő. A gyári fényeffektnél nem volt ilyen probléma. Ezzel lehet valamit tenni?
Köszi
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az fsx.cfg - be lehet -e állítani a "strobe, nav" fények intenzitását?
Köszönöm
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy egy meglévő modellnek legyen az helikopter, vagy repülő, hogy lehet a repülési dinamikáján szerkeszteni, van ehhez valami segédprogram? Jelenleg repülők egy AS 350 helikopterrel, aminek a sebessége a szimulátorban nagyobb, mint a valóságban, ezt szeretném vissza venni 30 km-rel.
-
hhelikopter
tag
Szia RCH663!
A kérdésem az lenne, hogy az FSX. cfg -be mit kell átírom, hogy helikopternél a földhöz közeledve a "por" effekt ne legyen intenzív vagy egyáltalán ne legyen.
Köszönöm előre is a segítséget!
-
hhelikopter
tag
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Feltelepítettem az FSX UIPC nevű kiegészítő progit. A telepítést követően néhány gépnél olyan problémám van, hogy a textúrák ugrálnak, a gép ablakán nem lehet kilátni, a gép oldalából "kinőtt" a botkormány, stb.
Valaki járt már így, mi lehet a gond?
Köszi
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! A joy becserélem másikra ezzel nem fogok szenvedni. Egy kérdésem lenne SAITEK X-52 Hotas típusnál lehet a bot "keménységét" állítani testreszabni egyéni szokásnak megfelelően?
Köszönöm
-
hhelikopter
tag
Helikopterrel repülők kizárólag, tehát csak a bot jó. Nem lehet vele semmit tenni? Kibaszo. az ablakon ezt a szart.

Melyik joystick lehet a bot keménységét állítani? (- ami nem 40-100 e ft)
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Vettem egy Logitec Extrem 3D Pro Joystick -ot, van egy nagy problémám, ami miatt az agyvérzés kerülget, remélem Ti tudtuk valamit mondani a problémámra.
A Joystick bot része tetű nehezen megy , nem tudom állítani a keménységét. Én úgy szoktam repülni, hogy szinte kisujjammal irányítom a gépet, ennél a Joystick nál viszont "hatalmas" erőt kell kifejtenem. Van valami segédprogram, vagy kód amit ha átírok akkor lehet a "keménységet" szabályozni?
Várom a válaszokat, S.O.S! Köszönöm
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. A problémám az, hogy bekalibrálom a játékvezérlőt amivel minden ok, majd másnap mikor indítom a szimulátort semmi látszata, újra kezdhetem az egészet előröl.
A kérdés az, hogy létezik valami segédprogram amivel normálisan bekalibrálhatóm a játékvezérlőt, és megtartja a beállításokat?
Köszönöm
-
hhelikopter
tag
Szia Korcsii !
Prepar 3D tesztelésével hogy állsz?
Köszi
-
hhelikopter
tag
válasz
Korcsii
üzenetére
Szia Korcsii!
Köszönöm a választ, így már érthetőbb! Tehát ha letöltöm a Prepar3D és telepítem akkor az FSX -hez hasonló felépítésű szimulátort kapok ha jól értem, ami kompatibilis az FS X bizonyos kiegészítőivel- gondolok itt a gépekre- . Neked mi volt a véleményed, mit vettél észre miután tesztelted?
köszi
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, de megkérek mindenkit, hogy olyan személy reagáljon rá, aki érdemi információval tud szolgálni, és nem két mondatba válaszol.
Kizárólag az ORBX által készített repülőtereken, illetve környékeken repülők, mivel jelenleg ez a legjobb, illetve legszebb ilyen témájú kiegészítő. Az elmúlt időszakban az ORBX bejelentette hogy együttműködik Lockheed Martin csapatával Prepar 3D tekintetében mivel ez a jövő véleményük szerint.
Én mint felhasználó akinek van egy FSX valamint megvásároltam több ORBX által készített terméket mivel lesz nekem jobb ha megveszem a Prepar 3D fejlesztést? Olvastam olyan információkat, hogy D11 támogatás illetve szebb effektek, több fps.
Van aki vásárolt illetve tesztelte a Prepar 3D ? -érdemes megvenni?
Előre is köszönöm a válaszokat
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Általában az Orbx - FTX: NA Blue USA/Canada Pacific Northwest készített területe felett repülők, természetesen több reptér megvan, amit részletesen elkészítettek hozzá (1s2, 2wa1 stb.)
Az elmúlt hetekben kidobtak egy olyan kiegészítőt ezekre a területekre aminek a neve PREPAR 3D. Ez most mire jó, mit tud? - nekem ez egyértelműen nem derült ki-
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Az repülésemről szeretnék csinálni egy videó klippet, melyik programmal lehet ezt megtenni, ami nem zabál sok FPS-t?
köszi
-
hhelikopter
tag
válasz
Cypresss
üzenetére
Sziasztok!
Látom ez átment személyeskedésbe, részemről Én RCH663 kollegának adok igazat több szempontból, az Ő segítse instrukció Nekem többet adtak mint bárki hozzászólása, érdemi információ volt, nem okosodás, és kioktatás!, ezért mégegyszer köszönet RCH663! Továbbra is kérem a problémákat itt tárgyalni, és nem privátba, mivel ezzel sokan 1 értettünk itt fórumon, végül is ez volt a vita kirobbantó!: ) Még egy gondolat, milyen közösségről beszélsz, ha azt javasoltad, hogy privát hozzászólásba beszéljenek a beállításokról, problémákról? Szerintem ha közösségről beszélünk annak az lényege, hogy az egész közösség tanuljon belőle, segítsen mindenkinek.... Azt meg szerintem ne boncolgassuk, hogy ki mit tett, ki kinek az ismerőse. Én személy szerint a Németh testvérekkel dolgoztam együtt, és teremtettük meg az FS -be a professzionális helikopteres repülést, na de ez kit érdekel?, ettől Én még ugyanolyan senki vagyok mint itt bárki a fórumon...
Ja, és leszedtem a víz beállításokra vonatkozó segédprogramot, aminek létezéséről nem is tudtam, nagyon jó! köszönet érte!
Milyen videó felvevőt ajánltok, amivel tudok rögzíteni az FSX- ből?
Udv
-
hhelikopter
tag
válasz
Cypresss
üzenetére
Hello Cypresss!
Nem értek egyet veled, Én korábban nem tudtam a shader3.0 létezéséről, azonban RCH663 köszönhetően telepítettem és csoda történt. Azt hiszem 10-15 FPS ajándék nem semmi, amit úgy gondolom senki nem tud nélkülözni. Hogy a fejlesztők foglalkoznak-e vele?, mondhatnám a kutyát nem érdekli, a fejlesztők készítettek volna egy normálisan optimalizált programot, amit nem kell barkácsolni. A lényeg, hogy Nekem nagyon bevált, majdnem minden csuszka maxon és legkevesebb FPS az ORBX által készített tájakon nálam 30 FPS. Átlag 40 FPS, azt hiszem az eredmények önmagukért beszélnek. Az amiről tárgyalnak a kollégák nem privát üzenetbe való, mivel mindenki tanulhat belőle.
Udv
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a Virtual Cockpitbe hogyan tudom fixálni a nézetet, mert minimális mozgás van repülés közben mikor emelkedek, fordulok? Remélem érthető volt a kérdés

-
hhelikopter
tag
Szia RCH663!
KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM!
A bojote shader 3.0 telepítést elvégeztem manuálisan, majd barkácsoltam az fsx.cfg - be, ajánlásaidnak megfelelően. És mi történt?, csoda, + 15 FPS -t kaptam, komolyan mondom ez hihetetlen, mintha álmodnék. Azon ORBX által készített tájakon, kisebb - közepes repülőtereken full beállításoknál ahol repülők + 15 FPS! A méréseim alapján átlag 45 FPS min 30 FPS MAX 70 FPS több ORBX repülőtéren.
Egy dolog biztos, nem lesz GTX 580 kártya vétel, mert a shader 3.0 , illetve az FSX.CFG beállításával 15 FPS pluszra tettem szert! Természetesen a finomítást tovább folytatom!ui: bojote shader 3.0 azthiszem jobban kéne reklámozni a kiegészítőkkel foglalkozó oldalaknak, mert azért egy pillantás alatt + 15 FPS elérése nem mindegy!
Mégegyszer köszönöm RCH663 segítségét, igazi karácsonyi ajándékot adtál nekem ezzel a segítséggel!
-
hhelikopter
tag
Szia RCH663 !
Már féltem, hogy senki nem reagál érdemben a kérdésemre, kérésemre. Ennek a videókártya témának nem jártam utána rendesen sajnos... Először is köszönöm a segítséged, türelmed!, a kezdetek óta használom az FS -t, de még nem hallottam az FSX.cfg konfigurálásának fontosságáról. Most végig csinálom amiket írtál.
Persze, hogy ne legyen olyan egyszerű a telepítésnél win 7 alatt a bojote féle shader 3.0 ezt írja ki, és megszakítja a telepítést:
"There is a problem with this windows installer package. A script required for this install to complete could not be run. Contact your support personnel or package vendor."
Erre esetleg valami ötlet?
-
hhelikopter
tag
válasz
Geryson
üzenetére
Szia Geryson!
Köszönöm a gyors reagálást! A helyzet az, hogy pár hónapja építettem egy frankó gépet:ASROCK P67 Extreme4 Gen3
CORSAIR 8192MB Vengeance DDR3 1600MHz CL9 KIT CMZ8GX3M2A1600C9
INTEL Core i7-2600K 4.6 GHz 1155 BOX
HD6950 2GB GDDR5 TOXICFrankó minden, viszont úgy érzem, hogy a videókártya a gyenge pontja lehet a gépnek, sokan azt mondják, hogy az FSX az Nvidia-t jobban szereti. Nem tudom erről mi a véleményed?
Én helikopteres repülésbe nyomulok, és az ORBX által készített összes kiegészítő megvan, tegnap megvettem a Orbx - FTX: NA 0S9 Jefferson County International kiegészítőt. Itt koppantam egy elég nagyot, mivel a Minimum FPS 20 -ra lepottyant a pálya megközelítésékor, ami nagyon gáz, 30 FPS alá nem szeretek menni, sőt nem is megyek. A kérésem az lenne, hogy ha nem okoz nagy problémát akkor szíveskedj Nekem egy FPS tesztet csinálni a környék berepülésével, illetve a repülőtér különböző irányokból történő megközelítésével, úgy, hogy fel van telepítve az Orbx - FTX: NA 2WA1 Diamond Point kiegészítője is, a következő beállításokkal. (lásd lent) Igazából kíváncsi vagyok, hogy a GTX 580 mit tud, érdemes-e beruháznom. Előre is köszönöm a segítséged.
-
hhelikopter
tag
Sziasztok!
Aki FSX hez GTX 580 videókártyát használ az dobjon egy privát üzenetet, szeretnék beszélni vele.
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Autós topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Router gondok
- One mobilszolgáltatások
- Vicces képek
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Energiaital topic
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100 % Akksi, MS4047
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%-3hó gari!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4011
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 550W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, kéne egy kis segítség, a virtual cockpit kamera nézetét állítottam korábban 0 , tehát semmi mozgás nem volt repülés közben a kabinban. Most minimálisan vissza kartam állítani, semmit nem reagál. Ilyenkor mi van, mitől lehet? Próbáltam már minden értékkel de semmi... Annyit kell tudni, hogy feltelepítettem korábban az EZDOK kiegészítőt is, ami bekavart szerintem. Ugyan ezt töröltem a gépről, de akkor sem áll vissza, gondolom valamit felülírt, csak kérdés hogy hol és mit? Tipp van valakinek?

. Te, honnan szerezted ezeket a professzionális ismereteidet a beállítás témában?