- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anonymus23
veterán
válasz csubuka #32185 üzenetére
Én ilyen tekintetben nem nagyon adok a HDS-re, mert eléggé függ adott esetben az éppen telepített win drivertől vagy frissítéstől is. HDD esetében tökéletes, de SSD-nél nekem a CrystalDiskInfo jött be a legjobban, ez még az én OEM SSD-ből is ki tud olvasni minden szükséges adatot.
Sokkal esélyesebb, hogy az SSD majd valamikor hirtelen vezérlő elhalálozás miatt egyszer csak tényleg kuka lesz, de onnantól kezdve azt már semmi sem hozza vissza.
Én csak rendszert és telepített játékokat tárolok rajta, fontos adat nincs rajta ami ne lenne folyamatosan mentve máshova is. Nekem 1,5 évesen kb 6TB írt, és 30TB olvasott adattal is 99%-os...
Szóval jól haladsz;) - The Power of the Light Side
-
Frawly
veterán
válasz csubuka #32183 üzenetére
Az szörnyű csökkenés. Ilyen ütemben már csak 396 éve lenne hátra. Persze nem lesz annyi, mivel hivatalosan 72 TBW-t adnak meg rá, de még azzal számolva is 236 év jönne ki. Igazából ennek a vesztét is a vezérlő fogja okozni úgy kb. 10 év alatt, amiből elment 4, de még így bírni fogja hosszú évekig, valószínű előbb fogod lecserélni, mert túl kicsi lesz, de utána is be lehet fogni még régebbi gépekben vagy pendrive-nak.
Persze az is igaz, hogy ez hihetetlenül alacsony írási statisztikával van számolva, a 4 év alatt 1,2 TB az mindössze 861 mega(!)bájt per nap, ezzel szerintem te vagy a negatív rekorder a topik történetében, a második a múltkori kolléga napi 3,8 GB írással. Ez a 861 MB windowsos felhasználásnál nem reális napi használat mellett, max. csak Linuxon, ha nem nagyon használod semmire a gépre, csak az OS fut rajta.
Ha lenne rajta valami kímélő beállítás (átrakott swap, cache, kikapcsolt prefetch) azt kapcsold ki, tedd vissza default beállításra, minden legyen bekapcsolva, minden írás az SSD-re menjen. A vezérlő élettartama úgyis fix, így arra érdemes gyúrni, hogy mire eléri ezt, addigra minél több írást vegyél ki belőle, ne maradjon a cellákban túl sok bent hagyott írási lehetőség potyára.
-
Frawly
veterán
válasz csubuka #32219 üzenetére
Én is vettem SU650-et, 240 gigásat, de még nem jött meg. Beszámolok majd róla, hogy azon mennyi írás volt. Előtte MX300-aim voltak, azok 0 írással jöttek.
Az 500 GB nem olyan sok ám. Azt értem, hogy neked fél éves írásmennyiséged (nekem 4 hónapnyi), de valami spéci tesztelőprogrammal felírható kb. 15-17 perc alatt. Valószínű a gyárban megjáratják kb. 15 percig valami automata tesztelővel, ami visszaolvassa a tesztadatokat, meg megnézi a SMART-ot, aztán hibajelzést ad, ha valami nem kerek, egyébként meg zöld lámpa, és megy a termék a csomagolóba. Tippre. Aztán lehet mégis a bolt csomagolta újra, ezt utólag lehetetlen kideríteni.
-
Frawly
veterán
válasz csubuka #32222 üzenetére
Na, jelentem az enyém is megjött, mint a havivérzés, ééééés
van ezen is 447,63 GB írás és ugyanennyi olvasás, pedig angol kereskedőtől van. Bontatlanul jött, és ahogy néztem, a doboz olyan vékony, és annyira erősen le van ragasztva, hogy ha megbontják, nem tudják nyom nélkül visszacsomagolni.Meg onnan is látszik, hogy nem magánember írta rá, hogy 0 óra üzemidő látszik benne, de a Power Cycle Count 5-ről indult az első bekapcsolásnál. Szóval bejött az a tippem, hogy gyári teszt eredménye ez a megjáratás, így szűrik ki ezek szerint a selejteket.
Mindjárt megnézem hogy lehet az Adatánál garit regisztrálni.
Eddig gyorsaságra ugyanolyan gyors, mint az eddigi SSD-im (MX300, PM800), viszont hangja nincs, de még nem teszteltem eléggé (nincs rajta semmi, plusz Linux alá nincsenek tesztek, Windows alatt meg az USB3 port beleszólhat a mérési eredményekbe). Plusz mintha hűvösebb lenne, a PM800 nem regisztrál hőmérsékletet (lehet az USB-átalakító miatt), de az MX300 34 fokról indul (igaz beszerelve a gépbe), ez az SU650 meg 22-23 fokról.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz csubuka #32224 üzenetére
Tudom, ezek ilyenek, szándékosan el akarják rontani felesleges írásokkal a negatív írási rekorderes statisztikáidat
Beregeltem az Adatánál, kiírta, hogy az EAN kód érvényes, a regisztráció sikeres. Akkor ezzel indul a 3 év gyártói gari? Mert az eBayen nem kaptam rá garit.
-
herdsman12
őstag
válasz csubuka #34623 üzenetére
Most nem tudom már honnan szedtem, de vásárlás előtt olvastam, részben ezért is vettem Adata SSD-ket.
Bizonyos tipusokra 3 év boltban intézhető + 2 év gyártói gari van, ezért kell regizni.
Milyen gari papirod van az alzától, mert látom, most trükköznek vmi + 3 év 4500 Ft-al.
Itt vannak a gari infók. -
herdsman12
őstag
válasz csubuka #34626 üzenetére
Most látom megkevertem az előbb a dolgokat.
Nem vesztesz semmit a regisztrációval, most, hogy beszéltünk róla ránéztem és látom, hogy elmaradtam. Gyorsan regiztem egy márciusi SSD-t.
Kell egy scannelt számla, pár perc az egész és kapsz egy migrációs szoftvert ingyen.
[link] -
Frawly
veterán
válasz csubuka #34626 üzenetére
Azért jobb regisztrálni. Ha a bolt megszűnne vagy ilyesmi, akkor tudod hol gariztatni. Bár elvileg a visszaküldési költség több lenne talán, mint amennyit az SSD ér. Nem biztos, hogy tönkre fog menni. Nekem is van SU650-em, semmi baja, igaz nem nyúzom napi szinten, külső meghajtónak van használva. Nem megy mind tönkre, szerintem csak egyes kései szériák voltak belőle selejtesek.
-
Doky586
nagyúr
válasz csubuka #34884 üzenetére
A másolás előtt kell a Macrium advanced settinsben beállítani az SSD alignálást.
Semmi mást nem kell win 7-8-10 ben állítgatni
(legfeljebb helyspórolásból <64GB v kisebb lemezeknél a hibernálás kikapcsolható és a swapfile mérete lecsökkenthető ha sok ram sok lemezterüketet fogyasztana)[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz csubuka #34884 üzenetére
Ha Windows 7-tel lett particionálva a telepítésnél a HDD, akkor normál esetben az alignálásnak is eleve jónak kell lennie, ami ilyenkor a klónozás után is az lesz. De célszerű azért még a klónozás előtt lecsekkolni. Valamint szükség esetén a Macrium Reflect programban is beállítható, sőt alapértelmezetten rendszerint az 1 MB-os partícióeltolás használata van bejelölve. Erről (alignálás), illetve az egyéb dolgokról a Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is? cikkben le van írva a lényeg. Vagyis, hogy normál esetben nincsen szükség semmilyen erőltetett felhasználói közbeavatkozásra, azaz letiltásra, kikapcsolásra, áthelyezésre stb. csak azért, mert SSD van az újabb Windows alatt. De ezt már anno Sinofsky is kb. leírta egy 2009-es cikkben. A lapozófájl méretének kisebbre állítása és a hibernálás kikapcsolása pedig megint csak opcionális, nem kötelező. Illetve leginkább csak a tárhelyspórolás végett szokás, nem azért mert olyan hú de sokat írna az SSD-re, meg akkora gondot okozna.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz csubuka #37463 üzenetére
Nézd meg a Feladatkezelőben a Részletek fülön az I/O írt bájtok oszlop bekapcsolásával. Ne kapcsold ki a gépet lehetőleg min. 2 napig, minden folyamatosan menjen, ezt leszámítva használd úgy a gépet, ahogy szoktad, időnként nézz rá, hogy melyik folyamat írja a legtöbbet, az oszlopnál csökkenő sorrendre kattintással.
A havi 1 TB egyébként még mindig nem vészes, napi 34 giga, ez még mindig ott van a Win10-es felhasználói átlag felső határán. De még a napi 50-100 giga sem abnormális, de az már nem átlagos felhasználás szintje.
Ha tényleg a Chrome, és zavar, kapcsold ki a cache-elést benne, ilyenkor is cache-el, de csak a memóriába.
A prefetchhez nem érdemes nyúlni, mert minimális írást okoz csak.
Nagyban függ ki mit használ. Nálam is fut a Firefox mellett a Chromium is, de a memóriába cache-el (nem az SSD kímélése miatt, hanem állandóan sok ki nem használt RAM-om van), és Linux alatt, ami meg nem ír sokat, így nálam napi 12 órás használattal is csak 3,8 giga írás van naponta, ez viszont windowsos szemmel nézve irreálisan karcsú. Ez a hosszútávú átlag, mert van, hogy egy nap alatt 30 giga felett is vagyok, ha torrentezek, de aztán vannak olyan napok, hogy alig vagyok a gépnél, vagy a játékos gépemet használom.
De már pl. Win7 is sokkal kevesebbet ír, mint a Win10. Függ a vírusirtótól is, meg hogy még milyen progikat használsz.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
válasz csubuka #39075 üzenetére
Szétkaptam a gépet, mert már nem emlékeztem biztosan.
A 3,5"-os HDD-k Withworth menetesek, a 2,5"-os meghajtók viszont metrikusak.
És találtam olyan 3,5>2.5"-os keretet is, ami oldalt metrikus, és olyat is, ami Withworth menetes. Szóval óvatosnak kell lenni.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Bittorrent topik
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- iOS alkalmazások
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kerékpárosok, bringások ide!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Elektromos autók - motorok
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs