Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
no, két dolgot hadd tárjak fel.
- kedves kolléga nagyon jól indult el, hogy egy izzóval lehet tesztelni a FI relét, csak épp nem tud számolni, vagy szar a FI reléje, ha leold, mert 230V-os hálózaton nálam 30mA-hez 6.9W-os izzó kell
én mellesleg 25--ös izzóval tesztelek kényszerből
- másik, bár itt ha jól látom van pár villanyszerelő illetve EBF kolléga, mégsem válaszolt senki FI relé vs ÉV relé témában
ha jól tudom 89-ben tiltották be az ÉV reléket, amik életvédelmi relé néven futottak, és hasonlóan a FI reléhez működtek, csak nem a hibaáramot, hanem a hibafeszültséget mérték. ti. ha a föld felé 20V -nál nagyobb feszültséget érzékelt, leoldott.
hátránya a mindenféle segédföldek meg földek rendszerének hibájában volt, betiltották, azóta már a FI relét is ÉV relének nevezik.
ha van nálam öregebb itt, kakor biztos ki tud javítani.
mellesleg FI relé tök jó, mindenki tegyen fel bátran, de nem védi meg a gépedet semmitől
és nem old le egy túlfesz impulzus levezetésétől, azok ahhoz kicsik.
(azt azonban nem tudom, hogy a szomszéd házban hogy tudta egy lakó a biztosítóval elintézni a fél lakás elektromos berendezéseit cserére villámcsapás miatt, mikor
- nincs kábeltévéje, és tetőantennája sem, szobaantenna volt csak
- nincs telefon és internetje
- elmondása szerint a hálózaton jött be
a többi 17 lakónak a társasházban 0.0 hibája van
és a biztosítónak nem tűnt fel, hogy sértetlen a betáp szekrényben a 25kA-es túlfeszültség levezető ami szabályosan 3P+N+E csillagban be van kötve
biztos az ablakon jött be a villám) -
Csaba_20_
őstag
Kíváncsi vagyok, hogy ma még hány ember fog csak azért regisztrálni, hogy elmondja a már elmondottakat.
Na jó, azért hallunk újat is és legalább szakemberekkel bővül a fórum, de remélhetőleg nem eme topic erejéig. -
Szenya
csendes tag
válasz
Hikvision #30 üzenetére
Kicsit pontosítanék.
1. A FI relé (Hibaáram transzformátor) a hálózaton be és kifolyó áramok összegét ''nézi''. A földelés nincs bekötve, az megkerüli az eszközt hiszen azon fog folyni az az áram, ami hiányzik az eszköznek és ezt érzékelve lekapcsol.
2. Ha nincs földelés akkor is kifejt bizonyos mértékű védelmet. NE PRÓBÁLD KI, de hidd el, ha egy földeletlen dugóval (kettős szigetelés) ellátott hajszárítót belejtesz egy vízzel teli kádba ami teljesen szabálytalanul nincs leföldelve (előírás de tesznek rá) az eszköz ekkor is működni fog.
3. A túlfeszültségvédő a földelővezetéket használja fel a túlfeszültség levezetésére. Aki kötött már be a főelosztóba sorolható túlfeszültségvédőt az tudja, hogy annyi darabot kell venni ahány fázisod van plusz egyet a nullának!!!!! (vagy veszel többpólusút). A védőbe bekötöd az adott fázist vagy nullát és a földelést. Ilyen esetben a nullába is be kell iktatni egy biztosítékot!!!! Ha a főelosztóba nem építesz ilyet egy komolyabb villámcsapásnál APC ide vagy oda nem sok esélyed van. (Az ELMŰ a trafóházba kötelezően beépíti a durva túlfeszvédőt). Ilyenkor, ha van FI-relé az is lemegy ezzel is segítve a túlfeszvédő dolgát.
4. NEFH (Nullával Egyesített Földelő Hálózat) hálózat nem régi nem új...van ahol engedélyezi a szolgáltató van ahol nem. Mostanában ez az általánosan elfogadott. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell földelés, bejön az oszlopról a nulla és azt kettéágaztatjuk, az egyik a földelés lesz a másik a nulla!! Így Tilos!! A betápnál komoly földelést kell készíteni és a FI-relé előtt össze kell kötni a nullával. Ha nem készítenénk földelést a hálózaton folyó áramok komoly feszültséget ejtenek a kábel ellenállásán és a készülékek fémháza feszültség alá kerül (természetesen a hálózat terhelésének függvényében).
Fontos ha a nullavezető az egyesítési pont előtt megszakad az összes földelt készülék fémháza feszültség alá kerül, ezért nem lehet szerszám nélkül bontható kötést készíteni a nullába ezen pont előtt.
Valamint ezen pont az EGYETLEN ahol a nulla földelve lehet !!!!
Kb. ennyi.
Zoli
PS.: A tudásnak tényeken kellene alapulnia és nem szóbeszéd alapján életveszélybe sodorni másokat !!! Másrészt mindent egyeztessünk szakemberrel ami életveszélyt okozhat!!! -
numera007
tag
válasz
Csaba_20_ #89 üzenetére
Amíg a lámpával próbálkozott, addig a lámpa egyik fele a levegőben lógott. De lehet, hogy azt vártad, hogy levegőbe tűnjön el az áram és amiatt lépjen működésbe a FI relé.
Lehet hogy hüle vagyok, de ezt nem értem.
Ha tudom, hogy a konnektor melyik részében van a fázis, akkor egy mozdulattal ki lehet próbálni. Ha nem tudod, mert nincs jelölve, akkor csak próbálgathatod. Két eset ugye:
a föld és fázis közé (ekkor kellene leoldania a relének)
föld és nulla közé (ekkor nem történik semmi)
Ha az első esetnél sem történik semmi, akkor a konnektorban vagy nincs föld, vagy megszakadt valahol. -
<kicsi>
csendes tag
Hali!
Egy kis segítség:
1.
A földelés nem keverendő a M.O.-on alkalmazott védelmi móddal a nullázással(TN-C-S rendszer)(Földelés: valamely testnek, vezetőanyagú tárgynak vagy vezetőnek a földdel való közvetlen vagy
közvetett összeköttetése.
A földelés magában foglalja a földelőket vagy azok rendszerét és a földelővezetőt, illetve a
földelővezetőket. Védőföldelés: a villamos szerkezetek testének érintésvédelmi célú földelése.)
2.
''a nulla és a védőföld közösítése szigorúan csak a FI relé előtt megengedett''
Ha a PEN vezetőt egy kötéspontnál kettéágazik PE és N vezetőre,azt mégegyszer a rendszerben öszekötni tilos!!
Egy kisit érthetőbben:Az 1 fázisú rendszerben a szimetriát kiegyenlítő áram nem a nulla vezetőben folyik akkor a relé lekapcsol.
Ha a 3 fázisú rendszerben felbomlik a szimetria,és szimetriát felbontó áram nem a nulla vezetőn keresztül folyik hanem a védővezetőn akkor a relé lekapcsol -
Csaba_20_
őstag
válasz
numera007 #85 üzenetére
Amíg a lámpával próbálkozott, addig a lámpa egyik fele a levegőben lógott. De lehet, hogy azt vártad, hogy levegőbe tűnjön el az áram és amiatt lépjen működésbe a FI relé.
Ha a mosógép testzárlatos is lesz és valaki/valami ''leföldeli'', abban a pillanatban leold a FI relé. Gondold csak végig.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Igazából én nem látom a problémát. Adott egy hálózat, amin a nullavezető és a védőföld össze van kötve egy sinen. Ezek mögé(fogyasztó felőli oldalra) vannak felszerelve a kismegszakítók. Neked csak annyi a dolgod, hogy a FI relét a nullavezető és a védőföld összekötése után kötöd(fogyasztói oldal felé), de még a kismegszakítók elé.
-
numera007
tag
Az a helyzet, hogy ezek szerint a nulla vezeték az elektromos művek által lett földelve. Vagyis valahol van a házban (vagy kívül) egy hely ahol a földre kötötték. Ha relét akarsz bekötni, akkor szerintem először is kérdezd meg egy szamitól, akinek papírja van, és jól is dolgozik.
De szerintem a következő lesz: (nem vagyok vill. szerelő, de logikusan csak így lehet)
Ahol a föld és a nulla össze van kötve (az órában, körülötte) oda kell a relét felrakni. A relé előtti részen össze kell kötni a nullát és az általad behúzásra szánt ''védőföldet'', amit - mármint a védőföldet beráncigálod a lakásba a konnektorokba. A nullát belekötöd a relébe, onnan mehet a lakásba a konnektorokba. A fázist bekötöd a relébe, onnan megy a kismegszaggatóba, aztán az is mehet a lakásba a konnektorokba..
Ha hülyeséget írtam volna szedjetek szét, de ezért tűzbe merem tenni a kezem (logikailag). -
numera007
tag
válasz
Csaba_20_ #83 üzenetére
Igazad van!
Tényleg van egy teszt gomb.
Volt olyan aki a tesztgommbal tesztelte a rendszert, minden f@sza volt. Vagyis a relé megszakított. Aztán gondolt egyet, és kiszámolta, hogy mekkora izzó kell ahhoz, hogy a 30 mA-es értéket ellenőrizze, vagyis, hogy a relé ténylegéletvédelmi-e. Megalkotta a szerkezetet, amit írtam, majd elkezdte a konnentorokat ''tesztelni'' vele.
Az első konnektorban (ami földelt volt) a lámpára ami a fázis és a föld közé lett berakva, a relé nem vert le, és a lámpa sem világított.
Konnektor leszerel, kiderült, hogy a földkábel eltört, és a konnektorban nem volt föld.
Mi lett volna, ha ebben a konnektorban mondjuk egy mosógép üzemel?
Ami testzárlatos lesz egy idő után.
Azért az a teszt gomb nem a legmeggyőzőbb számomra. -
Jengo
csendes tag
Nos tisztelt nagyérdemű. Nem szeretném szítani az indulatokat, inkább úgy fogalmazok, Tanácsot, megvalósítható megoldást szeretnék kapni a következő probélmára ami a többi eddigi hozzászóló egy részének is tanulság lehetne, talán hasonló cipőben járnak:
- Házgyári panel lakás (IX.em)
- A lakásba védőföldelés nincs bevezetve
- Az áramszolgálatató kérdésemre (miért nincs a kismegszakítóknál bejövő védőföld vezeték) azt felelte, 'Mindenhol nullázott a hálózatunk'. Ezekszerint akkor ez vonatkozik rá: #25 numera007: ''... Manapság mindenhol a földet nullapontra helyezik, vagyis a védőföld és a nulla ÖSSZE van kötve. DE csak a FI relé előtt. Utána már SZIGORÚAN tilos. ...''
-Nálam mégis az 'életvédelmi relé' ( hogy pontosan fogalmazzak) bekötése előtt a nulla és a védőföld sínek össze voltak kötve. S mivel ez az 'életvédelmi relé' (későbbiekben nekem FI-relé) után van a hálózatban, így eme kapcsolatot megszüntettem. DE így a védőföldelés ''lógott a levegőben''! (mivel még mindig nincs a lakásba behozva a védőföld vezeték)
Nos, ezek után. (#8) elismerem a téma komolyságához mérten túl humorosra sikerült hozzászólást írtam. zLegolas szerint ez ''Időzített bomba'', mégis más megoldást nem találtam. Azzal tisztában vagyok hogy a fűtéscsőre, fürdőkádra vagy vízvetetékre nem szabad a lakás földelését kötni. Éppen ezért kerest(ünk)em olyan pontot ami nem veszélyezteti a háztatást, mégis ''biztos földelést'' ad. (Ha már a fém villanyóra szekrény nincs leföldelve, akkor itt a világ vége azthiszem.)
Kérem tehát aki ehhez hozzászól, az legyen szíves egy lehetséges, megvalósítható megoldást javasoljon a problémára. Ő ebben a helyzetben hogyan járna/járt volna el. A hivatalos szbaványok szabályozók azthiszem fentebb már ismertetésre kerültek.
Azt hiszem problémamegoldást elősegítő dolgokra miden téren vevő voltam/vagyok.
A hozzászólásokat tisztelettel várom!
Köszönöm!
- egy nem villanyszerelő - -
Csaba_20_
őstag
Szerintem meg a FI relén található egy teszt gomb, amivel minden hónapban egyszer ellenőrizni kell. Ha azzal nem old le, elképzelhető, hogy a teszt gomb a rossz, de a FI relét ekkor is hibásnak kell tekinteni és szükséges a cseréje.
-
numera007
tag
válasz
Hikvision #79 üzenetére
Bár nemavgyok még Villanyszerelő de egy kicsit járatasabb vagyok a témában. Tehát ahogy eddig volt a Földelés (összekötve a nullával) ez bizony tényleg veszélyes volt(az ieneket régen alkalmazták). De most, hogy szétlett bontva a nullától és rálett kötve a ház acélszerkezetére a földelés ami ugye nagy valószinüséggel érentkezik a talajjal gyakorlatilag tökéletes földelést hoztatok létre
Ez szerinted mi?????????????????????????????????? -
numera007
tag
Sőt volt hogy csak egy pillanatra értem a nullához kézzel és máris leoldott mikor szereltem a konnektort , hiába volt kismegszakítóval a fázis áramtalanítva .
Már bocs, de azért innentől fogva kétségeim vannak, hogy mi és hova van bekötve.
A másik:
Ugye úgy kell kipróbálni hogy a nullát és a védőföldet összeérinted egy pillanatra és lám leold a relé .
Igen de mekkora áramnál? Honnan tudod, hogy jó a relé? És ha 5 A-nál old le?
Ez se a legszabályosabb, gondolj bele, hogy a gyereked, ha van, vagy anyuci éppen nyitja ki a hűtőt, hozzáér a vízcsaphoz,Te meg a fázist egyszerüen ráviszed a földre. És ha nem műkszik valami? Akkor kin keresztül záródik az áramkör?
Ha pontos akarok lenni a próba úgy történik, hogy fogsz egy égőt (5W 220V), - mivel 30 mA-s az ÉV (FI) reléd - ezt az égőt egy foglalatba téve a vezetéket úgy bekötve, hogy egyik része a dugó földjébe, a masik a dugó egyik ágába van téve. Ezt bedugod a konnektorba, ha nem old le, akkor megfordítod, így is bedugod. Ha így leold, akkor jó, ha így sem akkor valami sz@r. DE MÉG EKKOR IS A CSALÁD lehetőleg NE legyen otthon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest