- Raspberry Pi
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hobby elektronika
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- ZIDOO médialejátszók
- Gaming notebook topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
norbyte™
csendes tag
válasz
numera007 #59 üzenetére
Az áramvédő-kapcsoló ( mn: életvédelmi-relé )működési elve az egy áramváltón átfűzött vezetők egymást kioltó mágneses hatásán alapul. Ha az áramváltón a befolyó és a kifolyó áramok eredője nem nulla, a szekunder tekercsében indukálódó feszültség hatására az áramvédő-kapcsoló kiold, és az áramkört megszakítja. A védőkészülék természetesen csak akkor működik, ha különös figyelmet fordítunk arra, hogy a védővezetőt semmilyen körülmények között sem szabad az áram-védőkapcsolón átvezetni. Magyarul, a belépő és a kilépő áramnak egyformának kell lennie. Ha ez felborul és eléri az FI-relé névleges kioldási áramát, akkor ez eldiferál, azaz leold. Én legszívesebben kötelezővé tenném, mint szabvány mindenhol. Még valami. Itt-ott beleolvasva a topikba látván, hogy egy-két önjelölt ''villanyszerelő'' féligazságokat állít, nead jisten még szereli is. És féligazság min tudjuk félig-gazság. Különösen itt ahol nincs helye a találgatásoknak. És ez bizony nem játék. É. V /EBF etc. az egy külön speciális szakma. Még villamos mérnökként sem végezhető, hanem több komoly tanfolyamot kell kijárni. Szal nemárt odafigyelni
-
numera007
tag
válasz
Csaba_20_ #58 üzenetére
Csak egyet nem értek
. Ha a srác (Saycz) állítás szerint kötött már be FI relét, akkor hogy nem vette észre
, hogy a földet semmilyen formában NEM kell belekötni
. Ez alapján meg a hülye is kikövetkeztethetné, hogy a földhöz ebben a formában semmi köze. Az igaz, hogy ha szökik a körből az áram, akkor az valamerre el kell hogy menjen, és ez a föld lesz (valakin keresztül rossz esetben)
. Szerintem a FI relé meg a szomszéd csajt figyeli.
-
Hikvision
senior tag
válasz
Csaba_20_ #50 üzenetére
Szép estét, Én az utolsó hozzászólásomban megpróbáltam a magam szavai által kifelyteni,hogy a Fi-relé nem csak a földélést figyeli hanem a ''szökő áramot tehát a fázis és a 0 különbségét. Én azt írtam Kleptónak, hogy ha a ház acélszerkezete megfelel a földelési szabványoknak akkor miért ne? És ha nem akarnak sokat költeni a dologra csak jobb lehet mint volt,szerintem.Az APC-ben énis nagyot csalódtam amikor 2,5 hónapig gariban volt a cucc és aztán nyögték ki hogy javíthatatlan.Abban meg teljesen egyet értünk,hogy a megfelelő villámvédelemhez nem elegendó egy ilyen kis APC. majd este ha haza jön faterom megkérdem , hogy milyen villámvédelmi cuccokat szoktak beépíteni,mert ez engem is kezd lassan érdekelni. És mostmár maximálisan elismerem a szakmai tudásod
-
Csaba_20_
őstag
Szerintem a villámok ellen legjobban úgy védekezhetünk, ha fémdobozba rakjuk a védendő egységeket.(Hmm...mintha már ezt jóval előttem mondta volna valaki...
)
Ha kihúzod a hálózatból, akkor még mindig ott vannak a villám közvetett hatásai, mint az induktív és kapacitív csatolások, bár utóbbiaknak nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, mert ritkábban okoznak bajt. -
zLegolas
őstag
Még valami motoszkál bennem egy ideje, csak valahogy mindíg kifelejtődött a billentyűzésből...
Ha valamit otthon biztonságban akarsz tudni a villámlástól, akor egyetlen megoldásod van: kihúzod a falból, amikor dörögni kezd.
És ne legyen senkinek illúzuiója, valóban csakis ez a megoldás! Az ilyen-olyan villámvédelmi csodaeszközök, hosszabbítók stb... max arra jók, hogy a falu túloldalán, vagy a szomszéd lakótelepen bevágó villám hálózatra gyakorolt tranziens meg ilyesmi hatását csökkentse. Az a pár millió volt, amit egy villámba tölt Zeusz csak röhög rajtuk. Ha a Te házad villámhárítója, netán a villanyderót vagy a trafóház kapja a ménkűt, hát minden esély megvan arra, hogy még a falban lévő vezetékek is kiolvadnak, nemhogy a beledugott TV-rádió-számítógép.
Szvsz a villámhárító legnagyobb értelme az egyszerű felhasználó/lakó számára az, hogy nem lobban lángra riccre a tető, mint a cowboyos filmkben. Attól a hűtőd-tévéd még úgy bekrepál, hogy öröm nézni. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Hikvision #48 üzenetére
A FI relé nem a földelést nézi. A fázison és a nullavezetőn átfolyó áramok különbségét vizsgálja. Egy komparátor található benne, ami megfelelő szintnél átbillen és ennek hatására egy-egy kapcsoló megszakítja a fázist és a nulla vezetőt. Szivárgó áram nem csak a védőföldelés felé jöhet létre.
Klepto egy teljesen új villamos hálozatot szándékozik kiépíteni. Van lehetősége átalakítani a dolgokat, a ház acélszerkezete pedig biztosan nem teljesíti a védőföldelés létesítésére vonatkozó szabványban leírt követelményeket. Én nem ajánlom, hogy kövesse az általad leírtakat.
Annak külön örülök, hogy szántál időt arra, hogy utánakérdezz a témának, de gondolom te magad is látod, hogy még rengeteg dolgot meg kell tanulnod ahhoz, hogy másoknak tanácsokat adhass a témában. Bevallom őszintén az összes ide vonatkozó MSZ szabványt én magam se ismerem, mivel javarészt nem villamos hálózat építésével foglalkozom, inkább megbízok valakit, aki nagyobb gyakorlattal rendelkezik a témában nálam.
Ha hivatalos szakvéleményt szeretnél kérni az APC-től a túlfeszültségvédőikkel kapcsolatban, akkor szerintem e-mailben teheted meg a legegyszerűbben. A kapcsolásban valóban nem kondenzátort alkalmaznak, de az is etetés, hogy amennyiben az ő villámvédőiket használod, akkor biztonságban vannak az elektromos berendezéseid. Pontosabban egy reklámfogás részükről. Sajnos már nem lehet jelentkezni rá, de november 8-án villámvédelmi konferenciát tartanak a Kossúth tér közelében, ahol a legújabb villámvédelmi megoldásokat és egyéb dolgokat is tárgyalják(egyébként belépős a rendezvény, melynek 10e Ft+áfa a díja). Bizonyára nem azért oktatják a BME-n is két féléven keresztül (de legalább egy félévig) a villámvédelmet, mert egy egyszerű APC-s surge arrest-tel el lehet intézni. Valamint tuti nem rendeznének konferenciát se vele kapcsolatban, ha ennyiről lenne szó. -
Csaba_20_
őstag
De az nem elegendő, hogy egyenpotenciálra hozod. Életvédelmi szempontok miatt le is kell földeni. Képzeld el, ha egyenpotenciálra hoztad, majd rákerül valahol a fázis és valaki megérinti mondjuk a kádat. Ha minden igaz, akkor az MSZ 172-1 szabvány 3.1.2.1-es bekezdése írja elő, idézem:
''Az EPH-hálózatba be kell kötni a következõket:
- a védõvezetõ gerincvezetékét (az MSZ 447 szerinti felszálló fõvezeték védõvezetõje), nullázás (TN-rendszer) esetén ez az összekötés elkészíthetõ a hálózat nullavezetõjének a nullázóvezetõ leágaztatása elõtti szakaszán (PEN-vezetõ) is;
- minden olyan földelés csatlakozó- vagy gyûjtõkapcsát, amelynek összekötése a rá vonatkozó szabványban vagy gyári utasításban nincs kifejezetten tiltva;
- minden, a 3.2.4.1. szakaszban felsorolt fémszerkezetet.''
Jaj, de ennyire nem szeretnék belemenni, ehhez már nekem is bogarásznom kellett a szabványon belül. -
Hikvision
senior tag
Kedves egybegyültek, ma volt szerencsém egy kis időt szánni a dologra és megkérdeztem az egyik villanyreszelőnket a témáról, Tehát amit eddig is mondtam,ha az vesszük a Fi-relé Gyakorlatilag ténylegesen a földelést nézi,hogy mikor szökik áram, a nullához annyi köze van hogy a fázis és a 0 közti különbséget figyeli, ebböl tudja ''kiszámolni'' ha veszteség van tehát szökik az áram és oldja magát. Ha azt nézzül, és nem kötekedni akarok, walahol volt értelme a dolognak amit írtam.Ha nemis kellőképpen fogalmaztam meg.Klepto prblémájára is gyakorlatilag helyes választ adtam, mivel ha eddig nemvolt a házban fi-relé és a mérő után volt összekötve a nulla a földel akkor tényleg jobban járt hogy a ház acélszerkezetéhez vezeti ki a földet,persze csak abban az esetben ha az megfelel a földelési szabványoknak,és kb 2-Ohm-nál nem nagyobb az ellenálása.Az meg bizony igaz,hogy ahol Fi-relé van ott általában a Relé elött összevan kötve a földelés a nullával.mert ha aztán lenne összekötve akkor gyakorlatilag a firelé nem működne.Kedves Varga Csaba bocs, hogy nemírom el a nevedet mert nemvagyok 2osztályos értelmiségü
Numera007, Apám cége valószinüleg nemfog foglalkozni a kis villanyszreléseddel miwel már kb 7 éve csak külföldi és multinacionális megrendeléssel foglalkozik.De ez megint nem ide tartozik csak olyan kedvesen felhoztad a témát. Az Apc-s dolgot meg nem a kisújjamból szoptam ki,hanem amikor az irodába az egyiknek szétment a túlfeszvédő része és kijött az APC-töl a csávó az magyarázta ezt a szöveget.Namost lehet,hogy csak ''haggyammárbékénvanelégproblémája'' szöveget mondott de Józan paraszti ésszel végigondolva ami ugye nekem nincs
ez logikusnak tünt. És mégegyszer elnézést szeretnék kérni akit esetleg félrevezettem,megbántottam,lelkébetiportam,megkérdőjeleztem a szakmai tudását....etc.
Ez főleg Csaba 20 ra vonatkozik mert úgylátom,hogy ő tényleg ért a témához és sajnálom,hogyha valamiben megbántottam. -
zLegolas
őstag
válasz
Csaba_20_ #44 üzenetére
Az az NEFH. Az EPH valóban a fémizék egymáshoz derótozását jelenti. A célja az, hogy közöttük ne alakulhasson ki potenciálkülömbség. Manapság inkább fokozott ESD igények esetén meg pl. veszélyes-durrogós anyagokkal foglalkozó helyeken szeretik. Átlag lakásokban meg munkahelyeken nem divat egymáshoz drótozni pl. a fémszekrényeket.
[Szerkesztve] -
numera007
tag
válasz
Csaba_20_ #40 üzenetére
A lakáson belül minden nagyobb fémtárgyra rá kell kötni a védőföldet. Így a fürdőszobában a kádra, a csapokra is. A védőföldelésnek nem felel meg a ház acélszerkezete, ami az idő folyamán korrodál és nem úgy van létesítve, ahogy egy védőföldelést kell kialakítani.
Csak jelezném, hogy a védőföldet és az EPH-t nem kellene keverni!
A nagyobb fémtárgyakat amiket Te emlegetsz tényleg össz kell kötni, de nem a védőföldel!!!!!!
Hanem egy külön vezetékkel, ami ugynevezetett egyenpotenciálra hozza őket. Ezt a vezetéket kell utána a nulla-védőföld-re rákötni.
Így alapvetően hivatalosan, és szabályosan ''két védőföld'' van, de ebből az egyik az EPH.
Más kérdés, hogy a ''kontárok'' fogják azt összekötik a védőföldet a zuhanytálcával. -
zLegolas
őstag
Kiegészítésül még annyit földelés témában, hogy alapvető, hogy földelésnek csak kimondottan erre a célra létesített vezető tekinthető. Erre nézve vannak komoly alapszabályok, amire céloztam volt korábban. Ilyen pl. hogy a vezetőnek folyamatosnak kell lennie, a láncolt földelés tilos, és egy földelt gép, berendezés vagy egyéb tárgy nem tekinthető azonosnak a földvezetővel. Ja, és ugye az ilyen vezető létesítését illik érintésvédelmi méréssel jóváhagyatni, amit csak erre feljogosított delikvens csinálhat (jó pénzért), aki az eredményeket jegyzőkönyvben dokumentálja.
Magyarra fordítva nem lehet azt megcsinálni, mint az elején írta valaki, hogy a fémszekrénynek vagy mittomélnminek a lemezburkolata földelve van, arra rácsavarozok egy drótot és átkötöm a szomszéd masinára. Vagyis minden masinához külön kell a (ződ-sárga) derótot kivinni! Pláne nem viszem azt tovább, mint földelő vezeték! -
Csaba_20_
őstag
Hogy az alaptémához is hozzászóljak, meg kell erősítenem And feltételezését. A FI relé adott esetben azért nem old le, amikor a túlfeszültségvédő működésbe lép, mert mint már korábban is írtam, a villámok okozta túlfeszültségek igen rövid impulzusokat eredményeznek. Míg a villám okozta túlfeszültség impulzusok ideje us(micro-secundum)-okban mérhető, addig a FI relé megszólalási ideje ms(milli-secundum)-okban. De semmi nem garantálja, hogy túlfeszültség esetén nem fog leoldani az életvédelmi relé is. Valamint az életvédelmi relék a tapasztalat szerint elég érzékenyek tudnak lenni a villámokra.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- PlayStation 5
- Raspberry Pi
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Asztalos klub
- PR-Telecom
- Ford topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- AM 5 lapok
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest