- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hátizsákot rejtett némelyik Zotac GeForce RTX 5090 doboza
- Fujifilm X
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hangszórók topicja
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- iPad topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csaba_20_
őstag
Szokták alkalmazni az ún. nullázást(ha minden igaz így hívják), amikor a védőföldet a villanyóra előtt a nullából leágaztatják. Azért a villanyóra előtt, mert ha utána történik a leágazás és testzárlat van, akkor azt is méri a mérőműszer, valamint esetleges nagy áramok esetén károsodhat.
Mindenképp azt javaslom, hogy szakember végezze a bekötést. Legyen róla papír, hogy a villamos hálózatot ki építette ki, mert a felelősség érte őt terheli onnantól. A felelősség pedig nagy, ember élet múlhat a helyes létesítésen.
A lakáson belül minden nagyobb fémtárgyra rá kell kötni a védőföldet. Így a fürdőszobában a kádra, a csapokra is. A védőföldelésnek nem felel meg a ház acélszerkezete, ami az idő folyamán korrodál és nem úgy van létesítve, ahogy egy védőföldelést kell kialakítani. Ugyanennyire nem igaz panellakások esetén, hogy a radiátor vagy egyéb csővezeték biztos földelést jelent. A lakáson kívül eső részek kialakításáról maximum csak sejtése lehet az embernek és legfeljebb feltételezheti, hogy valahol megfelelően, védőföldeléssel látták el. De biztos nem lehet benne. Ha már nincs kialakítva a védőföld, akkor a nullázást szokták alkalmazni legjobb tudomásom szerint. -
Csaba_20_
őstag
válasz
Varga Csaba #37 üzenetére
Varga Csaba írta:
Bár aki mutat nekem egy védőföldeléssel ellátott csillárt az előtt kalapot emelek!
Egy hónapja kellett felszerelnem egy világítótestet, aminek fémburkolata volt és halogénizzók világítottak rajta. Azon volt védőföldelés rákötve a burkolatra. Igaz túlzás csillárnak nevezni, dehát az illető oda szereltette fel velem, ahova mások csillárt raknak. Biztos mindenki látta már az OBI-ban és társaiban azokat a halogénizzós világítótesteket, amik egy ilyen hullámos csöre függesztett, általában 3 db halogénizzós spotból állnak. De ezt nem azért írtam, hogy kalapot emelj. -
Varga Csaba
aktív tag
Nem azért szólok, hogy a druszám véleményét helyeslők táborát erősítsem, de ha csak józan paraszi észzel elgondolkodom azon, hogy a védőföldelés annó nem volt egy elterjedt dolog (70-es években épült panelokban sem!) viszont Fi-relé már akkor is volt, ha a földelést is fogyelné a relé, akkor abszolút hatástalan lenne!
Fázis és nulla viszont minden háztartásban van!
Továbbmegyek! (még mindig csak laikus alapon)
A Fi-relé ugye engem óhajt megvédeni a halálos áramütéstől ugyi???
Most ha véletlen vagyok olyan korlátolt és belenyúlok a csillárfoglalatba égőcsere közben, akkor mi fog engem megvédeni ha a földelést figyeli a Fi-relé????
Bár aki mutat nekem egy védőföldeléssel ellátott csillárt az előtt kalapot emelek!
Szóval kedves Svajtz (bocs ha elírtam) barátom, javasolom számodra az édesapád cégénél végzett gyakorlati munka mellé a józan paraszti ész és a logikus gondolkodás gyakorlását is!
Magamból kiindulva előfordul, hogy abszolút járatlan vagyok egy témában, de a józan eszemet használva rájövök arra, hogy miért kézenfekvő az ami előzőleg tök hülyeségnek tűnt. -
Csaba_20_
őstag
Saycz írta:
''Barátom,Mielött megpróbálnál jártasnak látszani a témában egy kicsit utána olvashatnál a dolognak ha máshonnan nemtudod. A Fi-Relé a Fázis és a Földelés közötti átfolyó áramot figyeli.Namomst a Fi-Relének annyi köze van a Nullához mint neked az elektronikához''
Mégegyszer leírom, bár már numera007 is megtette. A FI relé, avagy életvédelmi relé a fázis és a nulla vezető közötti áramkülönbség hatására lép működésbe és bontja a hálózatot. Ha az említett különbség eléri a FI relé névleges megszólalási szintjét(általában 10mA, 30mA, 100mA), akkor megszakítja a fázist és a nullát egyaránt. A védőföldet nem, azt ugyanis életvédelmi szempontok miatt soha nem szabad megszakítani. Tehát elég sok köze van a nullához. Ami még fontos(numera007 is kiemelte), hogy a nulla és a védőföld közösítése szigorúan csak a FI relé előtt megengedett.
Saycz írta:
''Ebben teljesen egyet értünk,És IGEN voltmár szerencsém Fi-relét bekötni.Azt nemmondom,hogy Penge vagyok a villanyszerelői dolgokban mert elektroműszerésznek tanulok de miwel Fateromnak wan egy villanyszerelő cége, nyarranként és hétvégenként szoktam járni ''gyakorlatra'' ahol rajtam kivül van még 13 Rendes tehát Papíros villanyszerelő akiktől szoktam kérdezősködni.''
Mivel te és numera007 a FI relé működéséről szögesen ellenkezőt állítottatok, ezért totál nem vágom, hogy miben értesz te teljesen egyet vele. Te azt állítottad, hogy a fázis és a védőföld közötti áramot figyei a FI relé, numera007 pedig azt, hogy a fázis és a nullavezető köztit.
Én is jártam már étteremben szakácsok közt és bizony kérdeztem főzési tippeket, de nem állítom magamról, hogy szakács vagyok, maximum csak főzni tanulok. De nem próbálok meg beleszólni se a szakácsok dolgába.
Saycz írta:
''Tudod énmár Láttam szétszedve APC-t és az Áramtüskéből adódó túláramot egy kondiba tárolja ami azonnal kisül a földelés felé ha az a földelés rendszer működőképes.Tehát Barátom ebben nincs semmi ''fantázia'' csak egy minimális szakmai tájékozottság szükséges hozzá.''
Most akkor azonnal kisül, vagy tárolja. A kettőt egyszerre már a puszta logika se engedi meg, nemhogy elektronikailag kivitelezhetetlen.
Csak hogy tisztázzuk, a villámok okozta túlfeszültségek gyors lezajlásúak és több kV-os feszültséget is elérhetnek. Többféle villámvédelmi eszköz létezik, de egyik se a kondenzátor. Általában többlépcsős védelmet szoktak alkalmazni, a hálózat legelején szikraközt, utána varrisztort és a legvégén szuppresszort. Az se mindegy, hogy az egyes lépcsők között van-e megfelelő impedancia. Ha nincs, akkor előfordulhat, hogy pl. a varrisztor egy bizonyos szinten tartja a túlfeszültséget, ami nem éri el a szikraköz névleges megszólalási szintjét így a bejövő túlfeszültség teljes energiája a varrisztort terheli. Az így túlterhelt varrisztor adott esetben szétrobbanhat.
Nyugodtan kérd ki az APC hivatalos véleményét a dologról, a te képzelgésed ők se fogják megerősíteni. Elég nehéz lenne, amikor az általam a villámvédelemmel kapcsolatban leírt dolgok megfelelnek azzal, amit BME és a BMF villamosmérnöki karán oktatnak.
Még valami, én nem lobogtatom a papírjaimat, nem jövök se a végzettségemmel, se az apukámmal, hogy alátámasszam az állításaimat. Ha az említett helyeken (APC, BME, BMF) az elmondottakról ellenkezően nyilatkoznak, megkövetem magam, de addig kérlek téged, hogy ne akarj olyanba beleszólni, amihez nem értesz!
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
válasz
numera007 #31 üzenetére
Sajnos a felelősség nem mindíg érvényesíthető
Nekem leégett a falban vezeték, ezálltal az egész lakást át kell kábelezni. Ennyi erővel tűz is keletkezhetett volna, vagy áramütés. Szerinted van felelős? A kivitelező jogutód nélkül megszünt (ala kommunizmus). Kit lehet ilyenkor elővenni? SenkitÉn meg jó mélyen, és jó nagyokat nyelek
Egyébként én is láttam már olyan villanyszerelőt, aki annyira kontár és nemtörődöm volt, hogy én voltam kiakadva. Persze azóta már munkanélküli, és sehova nem hívják... -
zLegolas
őstag
válasz
Hikvision #30 üzenetére
ha egy egyenirányított kondi süti a földre a kraftot
Az meg milyen, tessék mondani? (Mármint az egyenirányított kondi.)
A Fi-Relé a Fázis és a Földelés közötti átfolyó áramot figyeli.Namomst a Fi-Relének annyi köze van a Nullához mint neked az elektronikához
Az NEFH kifejezés ismerős? Tudod: Nullával Egyesített Földelő Hálózat. Mellesleg Csaba20 az egyik legképzettebb fószer, akivel elektronika téren itt a fórumon találkozhatsz.
Úgy is mondhatnám, hogy ha valaha 10%-át fogod tudni, mint ő, hát nagyon örülhetsz.
DE ha a földelésen fázis folyik
Légy erős: a földelésen sosem fog fázis folyni.
Akármilyen cége is van apukának. Vissza kéne csippantani kicsit. -
zLegolas
őstag
Hát bonyek, ez akkora ostobaság volt, mint ide Kuala Lumpur! Minden elemi érintésvédelmi szabálynak szögesen ellentmond, időzített bomba, ha úgy tetszik.
Ha valakit a lakásban/sznten agyonver a villany, úgy mész a dutyiba, mint annak a rendje. És ez nem ijesztgetésből mondom. -
numera007
tag
válasz
Hikvision #30 üzenetére
OK!
Csak a villanyszerelgetés nem játék. Az egyetlen olyan terület, ahol a garancia nem évül el. Kérdezd meg Apád. Ha most elb@sztál valamit, és akár 15 év múlva meghal valaki, és a szakértő kihozza, hogy Te vagy a hunyó, akkor csücsülni fogsz.
Ne próbálja meg olyasvalaki bekötni egy lakás villanyhálózatát, akinek max szőlőkötözésre van képesítése.
Bocs de láttam már ''rendes'' papíros villanykergetőt, aki akkora kontár volt, mint ide lacháza.
Nem lebecsülendő a szakembereket, akik profik a maguk területén.
Sok helyen a villanyász azt sem tudja, hogy létezik a FI relé, ha tudja, még ott tart, hogy az NDK-ból hozzák be és nagyon drága. -
Hikvision
senior tag
válasz
numera007 #25 üzenetére
Ebben teljesen egyet értünk,És IGEN voltmár szerencsém Fi-relét bekötni.Azt nemmondom,hogy Penge vagyok a villanyszerelői dolgokban mert elektroműszerésznek tanulok de miwel Fateromnak wan egy villanyszerelő cége, nyarranként és hétvégenként szoktam járni ''gyakorlatra'' ahol rajtam kivül van még 13 Rendes tehát Papíros villanyszerelő akiktől szoktam kérdezősködni.
-
klepto
addikt
-
numera007
tag
[link]
mielőtt valaki hülyeségeket csinálna, kéretik az fenti linken elolvasni a hozzászólásokat.
ha valaki kötött már be FI (áram-védőrelét) az tudja, hogy a relé azt figyeli, hogy a fázis és a nulla között az áram megeggyezik-e, vagyis annyi megy be az áramkörbe, amennyi kijön. ha nem, akkor azt jelenti, hogy a föld felé elszivárog az áram, ami lehet zárlat, estleg egy emberi kéz érintése által. ekkor fog a relé szakítani. Magába a relébe a nulla és a fázis megy be. A FÖLD NEM!
Tehát csak ott van értelme ahol VAN védőföld.
Manapság mindenhol a földet nullapontra helyezik, vagyis a védőföld és a nulla ÖSSZE van kötve. DE csak a FI relé előtt. Utána már SZIGORÚAN tilos.
Majd még visszanézek ha van kérdés. -
Hikvision
senior tag
Bár nemavgyok még Villanyszerelő de egy kicsit járatasabb vagyok a témában. Tehát ahogy eddig volt a Földelés (összekötve a nullával) ez bizony tényleg veszélyes volt(az ieneket régen alkalmazták). De most, hogy szétlett bontva a nullától és rálett kötve a ház acélszerkezetére a földelés ami ugye nagy valószinüséggel érentkezik a talajjal
gyakorlatilag tökéletes földelést hoztatok létre.
-
klepto
addikt
válasz
Hikvision #22 üzenetére
Üdv Saycz!
Te mennyire értesz a villamosághoz? Esetleg villanyszerelő vagy?
Ha igen, lenne egy kérdésem
Nálam, egy panellakásban a kiselosztó bekötése úgy néz ki, hogy a föld vissza van kötve a nullára.
Eddig ez nem volt érdekes, mivel sehol! nem volt földelő vezeték, csak a csengőnél
Most, hogy leégett a lakás 220-as konnektorokhoz menő kábelrendszere, újra lesz/lett (még nincs teljesen kész) kábelezve a lakás. Mindenhova 3 eres dupla szigetelésű kábellel visszük a naftát. Mivel sokat kellett hozzá bontani, ezért van lehetőség átalakítani a bekötést, oly módon, hogy a földelő vezetéket levekötjük a nulláról (a kék szívókörröl), és rákötjük a ház acélszerkezetére, ami a betonpanel megerősítésért szolgálja.
Ezt megkérdeztem egy villanyszerelőtől, aki az áramszollgáltatónál dolgozik, szerinte ennek nincs jelentősége, de aki az én hálózatomat csinálja, az azt mondja, hogy életveszélyes volna a földelést rajtahagyni a kék szívókörön (ha jobban tetszik a nullán), mint ahogy most van.
Szerinted mit tegyek?
Ha te nem értesz hozzá, akkor valaki tudna erre válaszolni? -
Hikvision
senior tag
Tehát a Fi-Relé ugye úgy működik, hogy figyeli, hogy mikor kerül Fázis a Földre,Mégpedig úgy hogy amikor áram folyik a Fi-relébe akkor ugye van egy vasmag kis menetszámmal 2 vezeték egy vasmagra van tekerve és ha nincs gond a földelésben tehát nemfolyik rajta fázis akkor ez indukált mágneses tér egyforma és semlegesítik egymást.DE ha a földelésen fázis folyik, megbomlik az egyensúly és a Fi-relé old. De csak azt az áramot veszi figyelembe ami közvetlenül a Fázisrbó jön ugyanis ha egy egyenirányított kondi süti a földre a kraftot akkor ugye a mágneses mező nemváltozik ezért nemis old le. Röviden ennyi. De ha kérdésed van én szivesen elbeszélgetek veled.
[Szerkesztve] -
Hikvision
senior tag
válasz
Csaba_20_ #18 üzenetére
Barátom,Mielött megpróbálnál jártasnak látszani a témában egy kicsit utána olvashatnál a dolognak ha máshonnan nemtudod. A Fi-Relé a Fázis és a Földelés közötti átfolyó áramot figyeli.Namomst a Fi-Relének annyi köze van a Nullához mint neked az elektronikához
És ez a kapcsolás nem a ''fantáziám Szüleménye''
Tudod énmár Láttam szétszedve APC-t és az Áramtüskéből adódó túláramot egy kondiba tárolja ami azonnal kisül a földelés felé ha az a földelés rendszer működőképes.Tehát Barátom ebben nincs semmi ''fantázia'' csak egy minimális szakmai tájékozottság szükséges hozzá. Ezeket a sorokat nevedd Sértésnek csak egy kicsit lekezelőnek éreztem a stílusodat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Spórolós topik
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Eredeti játékok OFF topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Tippmix
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Új Samsung Galaxy S10e Erősebb Snapdragon modell (G970U)
- Apple MacBook Air M1 2020 13" (A2337) 8GB/256GB akku: 100% (35 ciklus) garancia: 2026/10
- Dell Latitude 5420 Új, Fóliás állapotú,i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- Panasonic SA-HE70 AV erősítő
- MacBook Air 2020 13" M1 8GB 256 GB SSD 2028/01-ig garanciával
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 / 8/128 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged