Hirdetés
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Milyen processzort vegyek?
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
olvass, ne csak nézz
''Sem a kétpólusú sem a négypólusú változat nem tartalmaz beépített zárlat- és túllterhelésvédelmi eszközt, így arról külön kell gondoskodni
Különböz? névleges áramok esetén az áram-véd?kapcsoló elé kötend? zárlat- és
túlterhelésvédelmi eszközök: ''
Szerinted ez a mondat nem azt jelenti, hogy KELL ELÉ ZÁRLAT ÉS TÚLTERHELÉS VÉDELMI ESZKÖZ?????
következő oldal: bekötési rajz, világosan ott a biztosíték előtte
adattábla: maximális zárlati áram 10.000A
A gL (általános vezetékvédő kivitel) típusú betétek pedig 63A-ig ''00'' méretben készülnek, 50-70kA (kivitelfüggő) zárlati megszakító képességgel, tehát megfelelő a gyártó által javasolt biztosító, mert nem több mint 2x osztálynövekedés tapasztalható
egy ''0''-s vagy nagyobb betét szinte csak 120kA-es kivitelben készül, ez már nem felel meg!
''Ezt a lakások kismegszakítója amit az óra alá szerelnek túlteljesíti.''
Igen, és mivel az kismegszakító, nincs miről beszélni, mert ugyanabba az osztályba tartozik zárlatvédelem szempontjából
biztosítéknál van gond, mint láthatod, csak nem érted...
sok sikert... -
Szenya
csendes tag
Ne vedd kötekedésnek
http://www.ganzkk.hu/magyar/idvedm.pdf
Itt találtam az első konkrétumot, mely szerint a legkisebb 16A - es FI elé beépítendő biztosíték max. 63 A kell, hogy legyen. Ezt a lakások kismegszakítója amit az óra alá szerelnek túlteljesíti. ( mármint messze alul)
Tényleg ne haragudj a kötekedésért, de mostanában mindenkit kiakasztva benéztem mindenki villanyórájába és nem találtam a FI előtt sehol biztosítékot ( Az órát alattit kivéve).
Írtam a Ganz KK termékfelelősének vázolva a kérdést. Bemásolom a választ ha megjön.
Zoli -
biker
nagyúr
''Még az jutott az eszembe, hogy a FI nélkül kiépített hálózat is tökéletesen működik rövidzárlat szempontjából, ráadásul ebben az esetben NEM old a FI relé!! Tehát neki nem kell megszakítania a zárlati áramot ''csak'' elviselnie. . Ha ebbe belerakod a FI relét az óra biztosítéka után vess meg de nem látok semmi kivetni valót ''
Igen, a FI relé nem old zárlatra, mármint fázis-zárlatra, ellenben elsőnek durran le testzárlatrasajnos
Ahol meg nagyobb megszakítók is vannak, sokszor kötnek be segédreléként FI relét, amivel a nagy 2-3-500 vagy 1000A-es megszakítók vezérlő reléjét durrantják le vele, és oldva ezzel a kört (ilyen volt a régi melóhelyemen párszor) -
biker
nagyúr
''Az óra alatti biztosító után kötött FI relé nem szabályos, ha közvetlenül a relé elé nem raksz kismegszakítót csak utánna az áramkörök kialakításának megfelelő számút?''
elvileg csak az óra előtt van biztosíték, mely neve: első túláramvédelmi pont, ez védi az órát is, és a vezetéket is.
''A vele egy dobozban de utánna kötött értelem szerűen kisebb értékű megaszakító(k) esete problémás?''
ja, mert nem így kell bekötni, ezt írtam egyel odább
''Alapvetően egy lakásra vonatkozott a kérdés és ott szerintem nemigen van 25-50A -nál nagyobb késes. (igaz?)''
épp egy lakásnál van gond, mert itt az oszlopról jön 10-16mm2-en a betáp, semmi biztosíték a 3-5kmre lévő trafóig sokszor
társasházban meg sínrendszeren lóg minden, és sokszor 120-150A nol van betéve, pl nálunk is -
biker
nagyúr
nagyjából látod a helyzetet, csak nem fogtad fel, mi van ''előtt'' mi ''után'', és kissé kevered.
a FI relének el kell viselje a zárlati áramot, jól mondod, azonban rá van írva, mekkora zárlati áramot képes elviselni
a helyes bekötést meg írtam lejjebb:
méretlen fővezeték - első túláramvédelmi pont - mérőóra - mért fővezeték - lakáselosztó áramkörökre osztva, és áramkörönként FI relé, tehát a megszakító mindíg megelőzi a FI relét. -
Szenya
csendes tag
Még az jutott az eszembe, hogy a FI nélkül kiépített hálózat is tökéletesen működik rövidzárlat szempontjából, ráadásul ebben az esetben NEM old a FI relé!! Tehát neki nem kell megszakítania a zárlati áramot ''csak'' elviselnie. . Ha ebbe belerakod a FI relét az óra biztosítéka után vess meg de nem látok semmi kivetni valót
A többi ha megtalálom a konkrét eszköz bekötésére vonatkozó előírásokat
Jó pihenést
Zoli -
Szenya
csendes tag
Köszi az infókat. Nem vettem kötekedésnek
Összefoglalva:
Az óra alatti biztosító után kötött FI relé nem szabályos, ha közvetlenül a relé elé nem raksz kismegszakítót csak utánna az áramkörök kialakításának megfelelő számút?
A vele egy dobozban de utánna kötött értelem szerűen kisebb értékű megaszakító(k) esete problémás?
Alapvetően egy lakásra vonatkozott a kérdés és ott szerintem nemigen van 25-50A -nál nagyobb késes. (igaz?)
Keresem a tankönyvemet ami pontosan erre az estre vonatkozik, mert abban amit leírtál nincs vita közöttünk
Üdv.: Zoli -
biker
nagyúr
nem kötekedni akartam, csak láttam pár hasonló okból történt tűzesetet
pl szegeden egy villamos így égett ki, a rendszert rosszul biztosították, az első villamos hajnalban kiment, egymaga volt a rendszeren, mikor a majdnem legtávolabbi ponton eltört a szedőtartó porcelán, a zárlati áram alatta maradt a kioldó értéknek, és a kocsi lángolt, addig nyomta az ívet, míg telefonon a vezető el nem érte a diszpécsert, kb 1percig,
az összes fém mint egy cseppkőbarlangban, úgy lógott a mennyezetről -
biker
nagyúr
és hogy egész pontos legyek, épp a rövid leágazó vezeték a baj, mivel itt a leágazó vezeték ''0''-nak tekinthető, így számításnál a zárlati áramot egyenlőnek kell venni az előtte található rendszer maximális zárlati áramával
ennek kell megfeleljen a másik védelmi egység is. -
biker
nagyúr
nem, ezt nem találod meg a jelzett adatlapokon.
ezt megtalálod az EBF tankönyvben, annál a résznél, ahol a hálózat maximális zárlati teljesítményét számítjuk ki, és ebben a részben van leírva, hogy mekkora zárlati megszakító képességű rendszerről leágaztatott vezetéket mivel lehet védeni.
Ugyanis ha egy 2 osztállyal magasabb zárlati áramú készülékkel védesz valamit, akkor az zárlat esetén nem fog tudni oldani, hanem kigyullad, míg a zárlati teljesítmény esetleg nem lesz elegendő időben oldani a nagyobbat, és tűz keletkezik.
Ezt elég komolyan nézik, mert sok helyen van pl kis késes biztiről leágaztatva egy kismegszakító (120kA késes, 3-6kA kismegszakító)
ez nem túláramvédelem, mint említettem, zárlatvédelem.
túláram esetén semmi gond nem lesz
a 6kA pediglen azt jelenti, hogy az ívoltó közeg ekkora áram hőteljesítményét képes elviselni, és kioltani az ívet, és semmi köze ahhoz, hogy utána 35A-es biztosíték van, mert itt ezredmásodpercekről van szó...
én erről beszéltem volna... -
Szenya
csendes tag
Kedves biker
Túrom órák óta a Bakony művek az ABB a Schneider és a GE katalógusait, de sehol nem említik, hogy elé kellene tenni a kismegszakítót. Az a pár centis kábel vagy sínrendszer ami a védő és a megszakító között van nem hiszem, hogy számít, hiszen túláram esetén az utánna kötött megszakító biztosan kiold a két eszköz között meg nincsen fogyasztó.
Megjegyzem egyre több gyártónál találok olyan eszközt (RCBO->Residual Current Braker with Overcurrent protection) ami egy egységben tartalmaz egy kismegszakítót egy FI relével és közös ''nyelv'' működteti őket. Érdekes logikus döntés.
Az áram mindegyik eddig átnyálazottnál több mint 1,5 KA a legtöbbnél 6KA amit elvisel rövid ideig. Szerintem itt már füstöl minden és az oszlopon a szakaszhatáron nálunk 500A - es biztosíték van ami ennyinél biztosan kiolvad az utcában lakók nagy örömére a késes biztosíték az első kötési ponton 50 A - es az óra alatti 35A -s ről nem is beszélve. Azt még meg kell néznem, hogy ezt az áramot mennyi ideig viseli el és ez idő alatt kiold-e a kismegszakító az óra alatt vagy kiolvadnak-e a nagyobbak, de ezt majd holnap
Szeretném Csaba_20_ - nak ''üzenni'', hogy megtaláltam egy új szériás FI-nek a rajzát és egy elektronikus egység is van benne a pontosabb áramérzékelés miatt, ami egy tirisztoron keresztül kapcsolja le az eszközt. (az elektromágnest ami a reteszt oldja a tirisztoron keresztül működteti)
biker
nagyúr
addig nem számít, míg mindkét elem megszakító
egyébként számít!
a FI relé 1.5-3kA-es (néha nagyobb, max 6kA) maximális zárlati áramra, és ennek megfelelően kismegszakítós kiegészítő védelemre épült.
Ennek megfelelően maximálisan kismegsazkítóval, vagy diazed d-II rendszerű biztosítékkal védhető
d-III felett már >15kA a maximális zárlati áram, így nem tehető be kismegszakító védelme nélkül.
sok helyen d-III 35A és feletti bizti van az óránál, nem tehető be ezen egység és a lakáselosztó közs FI relé!
apropó, ha most szerelnek fel éjjelit, már rég az órába integrált egység van, nem?
nincs külön relé meg óra. (96-ban a gyárunkban már ilyenek voltak, mind az éjjelik, mind a ''wattőrök'' órái) -
Szenya
csendes tag
Kedves Jeti
Az oszlopról bejön a 4 darab vezeték amit (nem biztos, hogy mindenhol de Óbudán biztosan) egy késes biztosíték dobozba vezetnek a ház falán ahonnan külön megy 4 vezeték a nappali és 4 vezeték az éjszakai órához.
Ezekhez hozzácsatlakozik a késes biztosíték házából kiinduló Zöld/Sárga földelővezeték ami a dobozban egyesítve van a nullával és még le is van földelve általában egy rúdfüldelővel. ( nálunk teljesen külön földelővezeték van a nappali és az éjszakai hálózathoz ami csak a késes biztosíték házában van közösítve.)
( Ha 1 fázisú a hálózat akkor értelemszerűen nem 4 hanem 2 vezeték van de a többi stimmel. Társasházban/lakásban láttam olyat, hogy a nappali óra csavaros kötésétől vették le a csatlakozást az éjszakai órához.)
A nappali óráról lejövő mért vezetéket továbbvezetik a biztosítéktáblára, ahová fölszerelheted a nappali hálózat FI reléjét, aminek a lejövő ágára rakhatod a kismegszakítókat.
Az éjszakai óráról lejövő mért vezetéket egy reléhez ( baromi nagy fekete doboz, ami az áramot kapcsolgatja az energiaelosztó akarata szerint) vezetik amit egy távvezérelt kapcsolókészülékkel vezérelnek, majd innen a bitosítéktáblához megy a vezeték, ahova ha akarod fel kell szerelni a FI relét és a relé lejövő ágára kell rakosgatnod a kismegszakítókat.
FONTOS: Külön nullavezetőt kell kiépítened a nappali és az éjszakai hálózathoz különben állandóan leold mindkét relé!!!
Összefoglalva kell 2 FI relé, külön nullavezető ne keverd a nappali és az éjszakai nulláját!!, és menni fog. A közös rész sajnos méretlen ahova nem rakhatsz ilyen szerkezetet.
Elvileg nem számít, hogy a FI előtt vagy mögött van a FI relé. ( Tapasztalatom szerint mögé szokták rakni)
Ugyanazt az áramot adják el csak a holtidőben olcsóbban ( csak fogyjon
biker
nagyúr
1: legjobb tudomásom szerint behoz 3 fázist, egy 3 fázisú órába, innen a lakásba 1 vagy 3 fázis megy be (kábelfüggő), valamint feltesz egy távvezérelt órát, ami kapcsolgat, és külön mér csak az éjjelire
2: nem oldható meg
szabályosan: méretlen fővezeték - biztosíték - óra - mért fővezeték - lakáselosztó/biztosítékok - áramkörönként FI relé ha kell
A FI relé nem túláramvédelmi/zárlatvédelmi egység, ezért nem teheted a főbiztosíték elé, illetve biztosítatlan vezetékre és mért fővezetékre sem
3: lásd 2.
4: lásd 2. pont: a FI relé előtt vannak biztosítékok csak (kivéve védett készülékbe épített biztosíték)
és szerintem 1db egyfázisú FI relé bőven elég egy normális háztartásba: a konyha+fürdő szabvány szerint javasolt különálló áramkörére -
Jeti
csendes tag
Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem a topikot olvasó szakemberekhez:
1. Kérdés: Fi relé bekötésével kapcsolatban érdeklene, hogy az áramszolgáltató a 3 fázisú éjszakai/kedvezményes áramot és az 1 fázisú nappali/normál tarifájú áramot hogyan szokta behozni a villanyórához?
a) Hoz 3 fázist az éjszakaihoz (amit megszakítgat a rádiós jeladóval) [+1 Nullvezetőt] és még egy fázist a nappalihoz [+ egy másik nullvezetőt].
b) Csak 3 fázist [+1 nullvezetőt] hoz és abból az egyik fázist elágaztatva megszakítás nélkül nappali tarifával ad el, az összes többit pedig a rádiós megszakítóval vezérelve hol ad olcsó áramot hol nem.
c) Egyéb konfiguráció, de szabványban/előírásban rögzített.
d) Nincs rögzítve, hogy pontosan hogy kell ilyen esetben eljárniuk kiépítéstől
függően bárhogy lehet.
(Légyszíves ne két, három betűs rövidítésekkel válaszoljatok (PEN), mert ezeket nem biztos, hogy érteni fogom.)
2. Kérdés: Vettem egy 4 pólusú Fi relét. Ez 3 fázishoz tökéletes.
Ha az 1. Kérdésre a ''b'' válasz a helyes, akkor elvileg az éjszakai és a nappali is megvédhető 1 db Fi relével ha azt a villanyórák (nappali+éjszakai) előtt szereltetem fel ott, ahol még nincs szétosztva az egyik fázisvezető? Lehet ilyet csinálni, nem tiltja valamilyen előírás/szabvány?
3. Kérdés: Ha a 2. kérdés(ek)re igen a válasz, (azaz beszereltetem a még el nem ágaztatott 3 fázisú vezetékekre a Fi relét a villanyórák elé) akkor ezt nyílván az ELMÜ szakemberei végezhetik csak el, mert plombálva van a villanyóra doboz. Többe kerül ez nekem, mintha vennék még egy Fi relét (2 pólusút) az 1 Fázis védelmére? (1 Fi relé kb. 10.000 Ft)
4. Kérdés: Ez már nem olyan lényeges, de több helyen olvastam, hogy a Fi relé után van(nak) a biztosíték(ok). Több biztosíték esetén értem, hogy miért lényeges ez, hiszen akkor nem köthetem össze párhuzamosan a biztosítékok kimenetét a Fi relé bemenetén, de ha csak 1 biztosítékom van, akkor számít-e, hogy a Fi relé van előbb vagy a biztosíték?
Segítségeteket előre is köszönöm:
András -
Szenya
csendes tag
válasz
Csaba_20_ #182 üzenetére
Egyszer Te hívtad fel a figyelmet , ha jól emlékszem, a kis mosolygós jelek fontosságára
Amúgy ha érthetetlen volt a leírás sajnálom. Tudod az aki írja mindíg érti amit mondani akarEttől még akárhányszor végigolvasom szerintem -pláne ha valaki már látott ilyet belülről - értelmes a leírás.
Részemről befejeztem a vitát, mert úgy érzem érdemben már semmit nem ad hozzá a témához. További jó fórumozgatást, remélem más témában még lesz alkalmunk vitatkozni.
PS.: A mondatomat kiragadtad a szövegösszefüggésből...volt ott holmi elektromágnes is -
Csaba_20_
őstag
Tudod a szörnyű az, hogy ha az ember visszakérdez, mert megpróbálja értelmezni, hogy miért idézték be az ő hozzászólását, akkor egyből ő a paranoiás és a sértődékeny. Az idézett mondatban pedig feltételes mód van. Értsd: Ha nem igaz az állítás, akkor a következmény se teljesül. Többször is kiemeltem, nehogy kötekedésnek vegye valaki, úgy látszik feleslegesen. Tanuljatok már meg úgy vitatkozni a másikkal, hogy nem mentek át ilyen személyeskedő ''te sértődékeny'', ''te paranoiás'' megjegyzésekkel a minősíthetetlenül alacsony szinvonalba.
Csaba_20_ írta:
A tekercs kevés a vezérléshez és a beavatkozáshoz
Szenya írta:
Miért lenne kevés ha egy helyesen méretezett mágneskör az adott hibaáramnál éppen akkora erővel húzza a reteszt, hogy kioldjon?
Ha a tekercset kéne definiálnom, akkor én biztosan nem írnék reteszről a leírásában. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Path of Exile 2
- Óra topik
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Milyen processzort vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Csere-Beszámítás! Samsung Odysseg G5! 32COL / 2560X1440P Monitor.
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- AKCIÓ! GIGABYTE X570 AORUS XTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest