Új hozzászólás Aktív témák
-
Sikoly
tag
válasz
fifi_addict #36 üzenetére
''...akkor miért nem megy a telepítés XP-vel ? Elvileg menne, leformázott vinyóra...''
Pont ebben kertem ki a segitsegeteket! -
Sikoly
tag
válasz
fifi_addict #36 üzenetére
nahhh!!
Az XP telepito CD-jerol particionalok es formazok!
Majd kivalasztom, h melyik particiora telepitse az XP-t es ekkor elkeydi masolni a fajlokat, a kivant helyre!
Ha ezzel vegzett jon egy ujrainditas, de ekkor mar HDD-rol kene bootolni, es folytatni az XP telepiteset, viszont nekem nem bootol HDD-rol, hanem a 2hsz-el fentebb levo hibauzenettel kerget a halalba a sz.gep! -
Sikoly
tag
Telepitenek en szivesen XP-t, csak nem indul a lelkem!
Akkor leirom a problemamat ujra:
Tegnapelott gondoltam felteszek az XP melle egy Linuxot (Nevszerint SUSE Linux 9.1), ediig nem is volt semmi gond!
Telepites utan a Linux boot manager-e megkerdezte, h Linux v. Windows en kivalasztottam a Linuxot, nem is volt semmi gond, majd gondoltam bejelentkezek a Windows-ra!
Na ez mar nem volt olyan zokkenmentes, mivel a topik elso hsz-ban szereplo ismeretlen particio hibauzenet fogadott, ha el akartam inditani a Windowst!
Gondoltam minden gondom megoldodik, ha csinalok egy XP reinstallt!
Nem igy lett!
Az XP-t nem is tudtam teljesen feltelepiteni, csak a CD-rol bootolni, particionani, formazni, fajlokat atmasolni, majd atalitom, h HDD-rol bootoljon es allandoan az a hibauzenet fogad, h Hiba az operacios rendszer betoltodesekor!
Tovabbi probalkozasok: XP CD - Konsol: fixmbr, fixboot, nem jutottam veluk semmire!
(Ezekhez nem kell vmi parameter? Pl: a fixmbr device_name)
fdisk /mbr - Ezzel sem jutottam sokra! De a sima fdisk.exe-vel sem, mikor particiokat lehet letrehozni! (Lehet, hogy regi verzio?)
Istenigazabol itt tartok most...
Van egy 80GB-os egybefuggo NTFS-re formazott particiom, meg rajta egy fel XP install... (+ egy Linux LiveCD a CD meghajtoban.)
Es nem tudok Windows inditani HDD-rol, ellenben Linuxot tudok (telepiteni es inditani is!) -
Sikoly
tag
Es az szerinted, jo megoldas, h letrehozok egy ilyen strukturat:
1.) WinXP 10GB prim. NTFS
2.) Linux /boot 15MB prim. ext2
3.) Linux /root 5GB log. ext2
4.) Linux swap 256MB log.
5.) Egyeb 65GB log. FAT32
Majd felrakom az XP installjat, valszeg HDD-rol nem fog engedni bootolni, mert azt eddig sem tette, ezekutan pedig felpakolom a Linuxot es megprobalok azalol ugykodni vmit!
Kerdes: Milyen programmal lenne erdemes particionalni es formazni?
(Gondolom XP telepito CD-rol annyira nem erdemes, mert nem tul sok konkretumot arul el!) -
Sikoly
tag
Az mar megtortent, h toroltem minden particiot a winchesterrol, majd szepen leformaztam az egeszet ntfs-re, de igy sem volt jo!
-
Sikoly
tag
Teljesen leformaytam az egesz winchestert (azzal a kulonbseggel, h csak 80Gb-os vinyom van )
Viszont a meg igy is csak egy olyan hibauyenet fogad, miutan az XP CD-rol atmasoltam a file-okat, h nem talalhato operacios rendszer!
(Ellenben a Linuxot meg gond nelk-l fel tudom telepiteni es inditani...)
Akkor lehet, h rejtett vagy inaktiv lett a rendszerindito particiom? -
Sikoly
tag
Naja
szoval ezert nem indul semmi!!!
A helyzet az, h egy masik gepbe be tudom kotni a vinyot es ott mukodik a kislemez meghajto! Es probaltam is mar az fdisk /mbr-t de nem vezetett semmi jora!
Linux alatt latszanak az XP/s dolgok, sot ezt meg azt meg el is tudtam inditani, pl: zeneket!
De azota mar leformaztam egy parszor az egesz winchester, es most pedig csak egy szimpla SUSE Linux 9.1 LiveCD-vel nyomulok!
Gondolom, ahhoz hogy ezt a lilo.conf-os dolgot kiprobaljam, fel kell telepitenem ujra a Linuxot, vagy ez mukodik LiveCD alatt is? -
Sikoly
tag
Na hi!
A fixboot nevezetu parancs csak kiirja a keprenyore, h uj rendszerbetolto szektort hoz letre, melynek a fajlrendszere: NTFS
Viszont, mikor atallitom, h HDD-rol bootoljon, ugyanazt a hibauzenetet irja ki: Nem talahato operacios rendszer
Kozben keresgeltem a neten, es rabukkantam erre:
Bővebben: link
Itt a fixmbr parancsot, a kovetkezo formatumban adjak meg: fixmbr [device_name]
A device name-et a rendszer automatikusan ismeri fel, vagy nekem kene tudni? -
Sikoly
tag
Tudom!
Ezert formaztam fat-ra! Majd 98 alatt ramasoltam a vinyora, a szukseges file-okat, elinditottam ms-dos uzemmodban majd mikor kiadtam neki az fdisk /mbr parancsot, akkor csak egy uj ures sort irt ki, de mas nem valtozott...
Vmint probaltam az XP telepitoje alatt kiadni, a fixmbr parancsot, erre meg kiirt vmi szoveget es az uj eleresi utvonalat: /device/hda0/... khmmm nekem nagyon ugy nez ki, hogy a linux szorakozik velem...
Kezdek mar belefaradni ebbe sok telepitesbe/formazasba/particionalasba...
Max megprobalok felrakni egy oprendszert 98 alatt az el*******tt vinyora, de mar lovesem sincs mit tudnek meg csinalni... -
Sikoly
tag
Nahh elmondoma haditervemet:
itt van a kezemben egy tokeletesen mukodo win98-al ellatott winchester!
Bekotom a 2 vinyot a gepre, de elotte torlom a linuxos winch. osszes particiojat, mivel nem vagyok benne biztos h az NTFS-t latni fogja a 98 majd szepen elinditom, a 98-at, atvaltok DOS modba, majd fdisk es megprobalok vmi szepet rarakni a gepre!
Majd megirom, h sikerult a hadmuvelet! -
Sikoly
tag
Kilatastalan 1 helyzet...
A win98-as CD-rol nem took bootolni, lehet, h annakidejen nem boot CD-kent artam meg.
De ezt nem ertem! Az XP telepitoje latja a particiokat, csak a tipusukat nem ismeri fel!
Ha torlom az osszes particiot, akkor miert nem tud normalisan feltelepulni a win?? -
Sikoly
tag
vagy varjunk csak!
Most vettem esyre, h van egy win98 telepito CD-m!!!
Ezzel hatha tobbre megyek! -
Sikoly
tag
Azert ennyire sik nem vagyok
Nem tom mi lehet a kislemez meghajtommal... A LED folyamatosan vilagit rajta...
Eddig sosem volt bekotve, tehat kell azonkivul vmit csinalnom, hogy a gephazban ''bedugom'' a 2 kabelt a megfelelo helyre, vmint a BIOS/ban beallitom, hogy 1.44-es tip-u legyen? -
Sikoly
tag
Namarmost ay a baj, h nem took kislemezrol bootolni....
Linux alol nem tudnam vhogy helyrehozni? -
Sikoly
tag
Namarmost!
Miutan atvaltok dos-os konzolra, akkor szembesulok azzal, h fdisk parancs nem letezik!
Van helyette viszont egy fixmbr parancs, de azzal nem megyek semmire!
A win-es telepito, a fajlok felmasolasa vmint az ujrainditas utan egy ''Hiba a rendszer inditasa kozben'' hibauzenettel fogad!
Ha jol vettem, ki akkor a tovabbiakban szuksegem lesz egy windows-os inditolemezre! -
Sikoly
tag
Hopp!
Most látom, h ennek a topiknak inkább az Oprendszerek témakör alatt kéne szerepelnie! -
Sikoly
tag
Hi!
Egy az egyben ugyanez a bajom! Életemben először telepítettem Linux-ot és kicsit nagyon megszívtam...
Eredetileg egy XP volt fent, majd PM-el létrehoztam egy partíciót (ext2) a Linuxnak a swap fájlnak meg hagytam, h a telepítés közben csípjen le magának egy szeletet egy másik partícióból (Nem arról, amelyikre a win volt felrakva)!
Ezután a Linux simán indult a win viszont a fent ''Filesystem type unknown'' üzenettel fogadott...
Végső elkeseredésemben, gondoltam, ha a win telepítése közben törlöm az összes partíciót és szépen leformázom az egészet NTFS-re, akkor minden megoldódik...
Tulképp semmi sem oldódott meg, mert így egy ''Hiányzó oprendszer üzenet'' fogad, mikor be akarnám fejezni az XP telepítését...
Van vkinek 5lete, h tudnám rendbehozni a dolgokat, mert ez így elég idegesítő dolog!
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Megjöttek a be quiet! Pure Loop 3 sorozatú kompakt AIO-i
- Renault, Dacia topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Notebook hibák
- Projektor topic
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Apple iPhone Xs Max 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest