- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
parandroid
félisten
válasz
Sidorovich #198 üzenetére
Én már nem tudom, hogy itt most ki mit gondol komolyan.
Főleg, hogy közben verseny lett, hogy minél gyorsabban is kell azt a szobát felfűteni. Na az ezzel az 5060-nal azért eltart majd wgy darabig.Ha valakinek kedve van, számolgathat, hogy mondjuk egy zotac-kal, vagy egy tuf-fal lesz-e meg előbb a 20 fok, ha mondjuk 12-ről indulunk, és a szoba szigetelését tökéletesnek tekintjük, valamint az ajtót/ablakot sem nyitogatja senki.
Bónusz pontért kiszámolható, hogy milyen felbontáson, és a képernyő egészén átlagosan milyen gyors mozgásokkal számol a GPU, mert az is 1-2 watt lusz fogyasztás. Illetve hogy a gamer mennyire éli bele magát a játékba, mert a felgyorsult pulzus is fokozott hőtermelést eredmenyezhet. Ha már az egyéb PC rendszerkomponensekről elegánsan megfeledkeztünk.
p
-
paljani
aktív tag
A példám tökéletesen analóg, mert azt hivatta bemutatni, hogy a hőtermelőről ventillációval elvezetett hő gyorsabban melegítí fel a környezetét (vs. konvekció). Ez szépen rímel azon korábbi állításomra, hogy a hatékonyabb hűtési VGA hamarabb melegíti fel a szobát mint a hitványabb hűtésű. Ez valójában kicsit off, mert az eredeti agyhalál az az volt, hogy a hitványabb hűtésű kártya “jobban” felmelegíti a szobát… pedig nem. Azonos fogyasztás azonos hőtermelés. Ilyen egyszerű.
-
Sidorovich
senior tag
+1, én is ezt próbáltam részletesebben elmagyarázni #172-nél.
Engem nem is az zavar, hogy mennyire nincs képben a termodinamika legalapvetőbb összefüggéseivel, hanem a hozzá társuló arrogancia. Egyesek azt hiszik, hogy ha tudnak legózni (értsd: PC-t összerakni, ugye, a nagy tapasztalat), akkor ők már valami zsenik és ilyen stílusban ki kell oktatni a világot. Tévedni vagy rosszul emlékezni emberi dolog, de nagy pofával magabiztosan terjeszteni a hülyeséget, na az gáz!#197 parandroid: pontosan egy véleményen vagytok/vagyunk, rossz embernek címzed a választ. BerserkGuts véleménye az a PC építés tapasztalatai alapján, hogy a minőségi videokártya hűtés nem a környezetét fűti, hanem valahogy eltünteti a hőmennyiséget az éterbe.
-
parandroid
félisten
Tök mindegy, milyen hűtés van ugyanazon a VGA-n, ugyanazzal a fogyasztással ugyanannyi hőt fog leadni, azaz ugyanannyira ‘melegíti fel’ a szobát (már ha ez mérhető, többnyire nem az). Az, hogy milyen gyorsan, az nem volt kérdés, bár ebben is olyan kis eltérés van, ami elhanyagolható. Hogy közben a VGA hotspot 100, vagy 90 fok terhelés alatt, az a szoba felmelegítése szempontjábol nem tényező. Az a hő le lesz adva a környezetnek, előbb, vagy utóbb. Legkésőbb akkor, amikor a VGA megsül, és leáll az egész rendszer.
p
-
paljani
aktív tag
Világos.
Azon akadtam le, hogy az egyik itteni atomfizikus kolléga közölte, hogy a szarabb hűtésű VGA “jobban” felmelegítî a szobát, mint a jobb minőségű hűtéssel ellátott… hát nem. Azonos fogyasztás mellett ugyanannyi hőt termel mind a kettő továbbá minél hatékonyabb a hűtés annál gyorsabban vezeti el a hőt a hőtermelőről a környezetébe (jelen esetben a szobába és hamarabb is lesz “meleg”). Ezért tud maga a GPU hűvösebb lenni…
(Nekem) Nem az a szomorú, hogy felnőtt emberek ilyen alapdolgokkal sincsenek tisztában, hanem az, hogy még leállnak vitatkozni meg felsíró fizikatanárokat emlegetnek… -
BigBear
senior tag
Hát nem, azaz nem csak ezek. Most trollkodok, totál rossz példát írt paljani.
Ugyanis a radiátor konvekció révén melegít, passzív, egyszerű eszköz, lényegében a hőmérséklet-különbség miatt kialakuló áramlással adja le a hőt és fűt.
A szép nagy képen bemutatott eszköz nem. Mivel gyakorlatilag egy ventilátor van benne, előbb és egyenletesebben fogja befűteni a szobát (azonos elvi hőteljesítményt feltételezve), mert a venti segíti egyrészt a hőleadást, másrészt a levegő áramlását. Értem mire akart utalni, csak rossz a példa.(Gondolj bele, ha egy radiátort nulláról kezdesz fűteni egy fürdőszobában, vagy egy fűtőventit izzítasz be, a fűtőventivel pillanatok alatt meleget csinálsz, a radiátornak kell az idő, amíg beindul a konvekció.)
Viszont ahogy mondod, ha ugyanazon elvű hűtő/fűtőtesteket veszünk alapul, akkor már igen, a felület nagysága, a ventilátor mérete stb. lesz a meghatározó. Csak ő körtét hasonlított almával. Én meg egy rohadék troll vagyok.
(Ilyen az, amikor valaki nem akar megérteni valamit, az ember meg már mérges és csak azért is próbál megmagyarázni valamit. Nem érdemes, sokszor félremegy.)
-
Hunwar
csendes tag
+1
A hűtésnél,fűtésnél,mindig a felület nagysága határozza meg a leadott/felvett hőt,ezzel arányosan gyorsabban távozik is.
Másik egyszerű példa,egy kis szobába sem kell 200-as radiátor,elég egy 120-as is.Lehet tenni 200-ast csak,szauna lesz egy 80c-s vízzel,le kell venni a vízhőmérsékletet,lassítani a keringetést.(Légköbméter)Egy kis hűtővel tervezett vga-nál csak bent ragad a meleg,se ki se be,nincs légáramlat így a környezetét sem melegíti fel úgy,és személy szerint ezt nem látom jónak.
Bocsánat,nem akartam tolakodó lenni,de a téma az jó,hasonlóan érdekes lehet a vízhűtés-léghűtés.
-
hokuszla
senior tag
Az energia-megmaradás törvénye értelmében a befektetett villamos energia megegyezik a melegített test által felvett hőenergiával
-
paljani
aktív tag
válasz
parandroid #179 üzenetére
Pasztmek…
Tényleg ennyire fizikai analfabéta vagy? Akkor megpróbálom leegyszerűsíteni a szintedre: szerinted ez vagy egy azonos teljesítményű radiátor melegítí fel hamarabb a szobát? És vajon miért?
-
válasz
BerserkGuts #187 üzenetére
Továbbra is félreérted amit te írtál le.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Juhaszatti #189 üzenetére
Hát, sztem ez ár függő..
ezért is lesz izgi h hová fog érkezni a a 9060(xt). Ha valaki újat vesz es jo az ár akkor valszeg hamarabb vesz aktualis generaciot, mint korabbit.. fokent ugy h a korabbi sem nagyon erheto mar el.
-
BerserkGuts
addikt
Te beszélsz félre léghűtőnél mi is számítana, nem is értem mi a problémád.
Most te ezzel azt állítod vegyen egy rossz hűtésű kártyát mert az nem baj mert az ugyanolyan=egyenlő, egyforma, egyenértékű, ugyanannyi, megegyező, azonos, ugyanaz, ekvivalens mint a jobb hűtésűnem fogja jobban melegíteni a szobát pfff vicc az egész.
Alapvető hogy ha leszeded a ház oldalát már nyersz pár fokot aztán nem mindegy hogy egy rossz szellőzésű házban izzítod a kártyát amitől jobban melegedik még több hőt fog termelni.
Nem hiszed járj utána ragaszd le a ventiket vga-n ne tudjanak levegőhöz jutni aztán meglátod jobban melegedik-e. Ha már ennyire nem sikerül megérteni akkor ki lehet próbálni.
Meg ezeket a teszteket max: 2perc benchmarkkal nézik még át se melegedtek rendesen mint amikor több órát játszol de már látszik a különbség a rossz hűtésű kártyáknál ez a nem mindegy ezt nehéz felfogni akkor komoly probléma van.
Az alkatrészek minőségéről meg nem is beszéltünk még de a sok okosnak minden egyforma hát akkor lehet venni a szart is nyugodtan de én szóltam nem az én problémám lesz ha tönkre ment.
-
válasz
huskydog17 #185 üzenetére
jogos a pont az Intellel őket egyelőre én még nem veszem komoly alternatívaként szóba, bár ez az én megítélésem, szóval igazad vamn. de a többivel nem értek egyet.
Engem nem kell meggyőznöd arról hogy kellene több vram. persze hogy jó lenne ha lenne,de nincs. De aVram nem pótolja a GPU powert.Mindeki eldöntheti hogy neki jobb egy 250-280 euros kártya 10- 12 GB vrammal, Driver problémákkal és CPU overhead problémákkal vagy egy 10-30 % kal gyorsabb kártya 8 GB vrammal.280 Euros áron. [link] Az intellel gondok vannak még mindíg, nem konstans a teljesítménye, egyszer 4060 Ti egyszer nem éri el a 4060 kártyákat sem, összeségében pl FHD ban lasabb mint a 4060 aB580 is az 570 ről ne is beszéljünk. a 4060 Ti től pedig még jobban elmaradnak. .talán majd az új generáció.
Én az 5060/ 9060XT kártyát választanám 300 euros áron továbbra is. -
huskydog17
addikt
"2025-ben egy 5060 szintű, 8GB-os kártya legfeljebb 200 USD-be szabadna kerüljön, és 5050-nek kéne hívni. Bármi más hatalmas fail."
Ezzel maximálisan egyet értek, bár mondjuk annyit korrigálnék, hogy üzleti szempontból nem fail, hanem egyszerűen nem szabad azokat megvenni és kész. Tény, hogy 200 USD felett a 8GB túl kevés.
"Ezen a szinten egy kalap fost nem érnek az NV által nagyon marketingelt "fícsörök"... a nyers erőt semmi sem pótolja."
Ezzel viszont a legkisebb mértékben sem értek egyet. Ebben a kategóriában pont, hogy még jobban számít a jó felskálázás és a többi aktuális gen feature pedig hab a tortán, nincsenek útban, sőt nagyon i s jól jöhetnek bármikor.
#177 b.: "Ha valakinek 300 dollárja van új kártyára akkor annyi van és kész.
Annyiért nincs 12 GB vrammal videókártya boltból garanciával ennyi a sztori."Intel Arc B570: $219 -> 10 GB VRAM
Intel Arc B580: $249 -> 12 GB VRAMVan ennyiért boltban, kaphatóak, tehát valós árak. Az Intel egyértelműen megmutatta, hogy 300 dollár alatt is lehet 8 GB-nál többet adni, sőt kell is. Ha 230 dolcsiért lehet 10 GB-s kártyákat kapni az Intelnél, akkor nyilván a 300 dolláros 8 GB-os kártyákat nem mindenki fogja elfogadhatónak tartani, köztük én sem. Ahogy a PCGH és CB is nagyon jól, hatalmas betűkkel, többször leírta: "El a kezekkel a 8GB-os kártyáktól!" és ezzel maximálisan egyet is értek, nyilván 200 dollár alatt teljesen rendben lennének, csak akkor nem 5060-nak kéne hívni, hanem 5050-nek.
Az Intel megmutatta, hogy 200 felett a 8GB-nak nincs létjogosultsága. (Üzleti szempontból nyilván van, de most nem arról van szó.) -
-
válasz
Alogonomus #182 üzenetére
jaj...
Geforce kátyák kapcsán a tervezett elavultatás a cél a PCIE csatlakozonál,ezért léptek a zöldek PCI5.0 ra.
az AMD nél természetesen nem hisz azért csinálták a kiherélt 7500 -at és a 7600 és az XT-t -at PCIE 4.0 8x -en.. nem gondolod komolyan hogy ha az AMD csinálja akkor ez jobb dolog mint ha az Nvidia.
A második felét pedig szintén remélem valami viccnek szántad. -
Alogonomus
őstag
Van logika abban, amit mondasz, de továbbra is vannak bennem kételyek, mert a tervezett avultatás főleg a Geforce kártyák esetén lehet valós cél, míg az AMD az AM4 kapcsán is pont a hosszú idejű használhatóság miatt (is) ért el komoly piaci felívelést.
Amennyiben egy kártya csak a csatlakozók felének nem bekötöttsége miatt működik 5.0 x8 üzemmódben az azonos sebességet nyújtó 4.0 x16 helyett, akkor valamelyik gyártó valamikor, valamelyik olcsó kártyája esetén már meglépte volna azt, hogy a kimaradt 8 csatlakozót is beköti a kártya chipjébe nagyjából 1 dollárnyi rézt még a nyáklapra tervezve, viszont eggyel korábbi PCIe generációban üzemeltetve a kártyát a konkurencia hasonló kategóriájú kártyájához képest. Sebességben ugyanaz lenne, hiszen a dupla annyi csatornán mozogna fele olyan sebességgel az adat. -
S_x96x_S
addikt
> Bullshit.
A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a <=8GB VRAM veszélyeire.
aztán mindenki úgy dönt, ahogy dönt.A figyelmeztetés hasznos.
És az üzenet: Aki teheti az ne ezen spóroljon!
"""
A ComputerBase régóta nem ajánlja a friss, mindössze 8 GB VRAM-mal szerelt kártyákat, és a mostani teszt ezt a véleményt erősíti meg.
Ha új gamer-GPU-t választunk, legalább 12 GB VRAM az elvárás. Ez minden árkategóriára igaz; különösen akkor, ha a kártya – mint az RTX 5060 Ti – 399 €-ért nem is olcsó.
...
Mindegy, hogy FHD-n vagy WQHD-n játszunk, az RTX 5060 Ti tempója elegendő WQHD-ra is (erre épít az Nvidia marketingje), ám a 8 GB-os modell túl gyakran fut bele memóriakorlátba.
Full HD-n is komoly minőségromlás látható: kevésbé drasztikus, de mégis zavaró.
8 GB VRAM-mal semmilyen szinten nincs szó jövőbiztosságról.
"""" -
parandroid
félisten
“pont azok a kártyák melegítik jobban a környezetüket, amik hűvösebbek maradnak azonos fogyasztás mellett, mert a hűvösebb kártya hűtése hatékonyabban adja át a hőt a környezetnek.”
Valahol most felsírt az általános iskolai fizikatanárod. Ja, bocs, most látom, hogy sarcasm. Good job. Akkor nem a tiéd, hanem az előtted íróé.
p
-
Sok mindennek nem ennyibe kellene hogy kerüljön 2025 ben pl egy 50 nm2 panelnek 50 millióba vagy egy kiló kenyérnek 1000+ forintba Vagy egy 5070Ti-nek vagy olcsónak kikiáltott 9070XT nek 3-400 ezer foritnba.
Ez van, a gaming ez egy hobbi és legkevésbé kifizetödő jelenleg az összes hardvergyártónak arról ne is beszéljünk, hogy olyan félkész-bughalmaz játékok tömege jött a piacra az utóbbi években amiken nem segít semmi , nem érdemlik meg azt hogy vegyél alájuk 1000 dolláros hardvereket. -
válasz
S_x96x_S #171 üzenetére
Bullshit. Az 5060 300 dolláros MSRP-vel jön, szerintem a 9060 is itt valahol.
Ha valakinek 300 dollárja van új kártyára akkor annyi van és kész.
Annyiért nincs 12 GB vrammal videókártya boltból garanciával ennyi a sztori. sok embernek meg pénze arra hogy PCIE5.0 ban nyomuljanak.
Azok akik ennyiért vesznek kompromisszumra kényszerűlnek pár játékban.
Mindíg is így volt és így is lesz.
Ne csináljunk úgy mint ha mindíg el kellett volna vinnie egy 60 as krátyának minden játékot kompomisszumok nélkül. Az 5060 / 9060 8 GB kártyáknak van létjogosultsága sőt fontos szegmens a piacnak. Persze mindenki örülne ha 12 GB lenne rajtuk, de nem lesz. -
Hunwar
csendes tag
válasz
Dilikutya #170 üzenetére
PCIE 5.0 használok.Személyes tapasztalatom annyi,hogy magas grafikai beállításoknál,kevésbé telítődik a Vram,fps-ben nem tapasztaltam túlzott előnyt.Legalább is nekem a számadatok ezt mutatják,játékfüggő.
Ahol eddig használtam 7500+ mb-t,ott most 6800+mb-t vettem észre.(Tűpontosan nem számoltam ki,és nem teszteltem,ez csak egy átlag.) Inkább van GPU-limitem mintsem Vram. -
pengwin
addikt
válasz
BerserkGuts #157 üzenetére
a környezet meg fontos milyen házban lesz minél jobban megfojtod annál jobban melegszik=ergo annál jobban fogja melegíteni a szobát=környezetét
Ha belegondolsz... pont azok a kártyák melegítik jobban a környezetüket, amik hűvösebbek maradnak azonos fogyasztás mellett, mert a hűvösebb kártya hűtése hatékonyabban adja át a hőt a környezetnek.#167 b.
2025-ben egy 5060 szintű, 8GB-os kártya legfeljebb 200 USD-be szabadna kerüljön, és 5050-nek kéne hívni. Bármi más hatalmas fail. Ezen a szinten egy kalap fost nem érnek az NV által nagyon marketingelt "fícsörök"... a nyers erőt semmi sem pótolja. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Dilikutya #170 üzenetére
> mit tud a PCIE 5.0, ami 8GB Vramnál előny ...
gépi fordítással a Computerbase -es cikkből.
"""
PCIe 4.0 vs. PCIe 5.0
A GeForce RTX 5000-, illetve Radeon RX 9000-széria az első olyan grafikus kártyacsalád, amely már támogatja a PCIe 5.0-t. Általánosságban azonban az új szabvány nem kínál előnyt a PCIe 4.0-hoz képest – ezt a cikk rögtön a GeForce RTX 5060 Ti példáján mutatja be. Teljesítményben teljesen mindegy, hogy a GPU PCIe 4.0-n vagy PCIe 5.0-n kommunikál.Más a helyzet, ha elfogy a VRAM. Ilyenkor a hiányzó grafikus memóriát a rendszermemória pótolja, a kommunikáció pedig a PCIe-buszon keresztül zajlik.
A PCIe 5.0 kétszer gyorsabb adatátvitelt biztosít, mint a PCIe 4.0, így ilyenkor komoly előnyt jelenthet. Ennél a konkrét kártyánál még nagyobb a különbség, mert az Nvidia az RTX 5060 Ti-nél 16 helyett csak 8 PCIe-sávot engedélyezett, azaz a szükséges sávszélesség eleve felére csökken.
A PCIe 5.0 így bőven hagy tartalékot.
A benchmarkok egyértelműek: a GeForce RTX 5060 Ti 8 GB átlagban 14 %-kal (AVG-FPS), illetve 17 %-kal (perzentilis FPS) gyorsabb PCIe 5.0-n, mint PCIe 4.0-n. Egyes címekben a különbség ennél is nagyobb. Ha viszont a kártya már PCIe 5.0-n is játszhatatlan, akkor PCIe 4.0-n sem lesz jobb: a játszhatatlan marad játszhatatlan.
Más kép rajzolódik ki például az F1 24 és a Final Fantasy XVI alatt. Mindkét játékban az RTX 5060 Ti 8 GB már PCIe 5.0 mellett is küszködik, PCIe 4.0-n viszont még súlyosabban: a Final Fantasy XVI teljesen játszhatatlan, az F1 24 pedig kifejezetten problémás. Ugyanez látható a Monster Hunter Wilds és a The Last of Us Part II esetében is: PCIe 5.0-n nehezen, PCIe 4.0-n sehogy sem futnak élvezhetően.
....
""" -
pengwin
addikt
válasz
Alogonomus #152 üzenetére
A Blackwell támogatja a korábbi PCIe generációkat - egyébként nem tudna 4.0-ás alaplapokban működni.
Ez szín tisztán tervezett elavulás. Én megértem, hogy erre a kártyára nem kell 5.0 x16 csatlakozás - tényleg felesleges és az nagyban felnyomná a gyártási költségeket mert sokkal komolyabb NYÁK lap kell hozzá, hogy a jelintegritás ne sérüljön. Viszont az, hogy hogyan olcsósítanak már problémás. Gyanítom még olcsóbb is lett volna a kártya oldalán visszább venni a PCIe generációt és behúzni az x16 vezetékezést, mert a 4.0-hoz még közel sem kellett olyan árnyékolás az alacsonyabb átviteli ráta miatt.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
BerserkGuts #161 üzenetére
Túlnagyképűsködöd és túlságosan leegyszerűsíted a kérdést, paljani fórumtársnak van igaza. A hőmennyiség és egyes pontok pillanatnyi hőmérséklete két külön dolog.
Csak elméleti példa kedvéért: egy szobát (vagy egy gépház belsejét) kevésbé fogja melegíteni egy 100 fokos, de 1 mm2-es kiterjedésű felület, mintha mondjuk egy videokártya egész hűtőbordája és backplate-je mindenhol 80 fokos. Alacsonyabb hőmérséklet, mégis nagyobb hőmennyiség, jobban fűt. Az anyag mennyisége is számít, nem csak a hőmérséklete!
A jó videokártya hűtésnek pont ez a feladata, hogy a GPU, VRM, stb. hőjét elvezesse, nagy felületen szétterítse és átadja a környezetének, azaz a gépház belsejének, ahonnan egy jó házszellőztetés meg viszi tovább ki a szobába. Hogy mennyire fűt, az a kártya fogyasztásától függ, ahogy paljani írja. Azt a megtermelt hőmennyiséget semmilyen videokártya hűtés nem fogja eltűntetni a 4. dimenzióba, csak átadni a környezetének. Mert ez a dolga. A hőmérsékleti pontok csak azt jelzik, hogy egy bizonyos szempontból mennyire jól végzi a feladatát a hűtés. De egy szar és egy jó hűtéssel rendelkező, de ugyanúgy 300W-ot fogyasztó kártya ugyanannyi hőmennyiséget fog előállítani. Pont, hogy a minőségű hűtés fog jobban "fűteni", hiszen nem hagyja forrón a kártyát, hanem hatékonyan átadja a hőmennyiséget a környezetének.
-
S_x96x_S
addikt
> Szerinted a világon hány tízezren játszanak 8 GB
> vagy az alatti kártyákkal PCIE 4 vagy 3 konfigurációkkal?Az üzenet egyszerű.
Akik ebbe a csoportba tartoznak, azok okosabban teszik,
ha egy upgrade esetén már minimum egy 12GB VRAM GPU szereznek be.Mert mi értelme van ugyanarra upgradelni ?
> A kártya problémája az árazása, nem az hogy kompomisszumot kell kötni néha...
A jövőbiztonság - pénzbe kerül;
és nem mindenki engedheti meg magának ezt a luxust.
( Computerbase: "8 GB VRAM-mal semmilyen szinten nincs szó jövőbiztosságról." ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
parandroid #166 üzenetére
> Mi lesz itt a sima 5060-nal...
Nem árt a régi bölcsesség alapján eljárni.
- vásárlás ( és házasság ) előtt jól nyisd ki a szemed és utána csukd be.a Computerbase -es cikkből ( gépi fordítással )
""""
Mindegy, hogy FHD-n vagy WQHD-n játszunk, az RTX 5060 Ti tempója elegendő WQHD-ra is (erre épít az Nvidia marketingje), ám a 8 GB-os modell túl gyakran fut bele memóriakorlátba.
Full HD-n is komoly minőségromlás látható: kevésbé drasztikus, de mégis zavaró.
8 GB VRAM-mal semmilyen szinten nincs szó jövőbiztosságról.
"""" -
válasz
parandroid #166 üzenetére
Mi lesz sima 5060-nal?
Szerinted a világon hány tízezren játszanak 8 GB vagy az alatti kártyákkal PCIE 4 vagy 3 konfigurációkkal? Biztos vagyok benne hogy sokkal többen mint PCIE 5.0 és minimum 12 GB tal..
A kártya problémája az árazása, nem az hogy kompomisszumot kell kötni néha...
Az 5060 - 9060 XT 8 GB 300 dollár alatt jön, régebben is előfordult már olcsóbb kártyákkal hogy nem vitt mindent 100 FPS -sel 1440P ben... -
S_x96x_S
addikt
PCI 4.0 + 8GB VRAM ---> szívás !
( amúgy manapság 12GB VRAM a minimum )Német teszt:
"GeForce RTX 5060 Ti 8 GB im Test: Die Zeiten von 8 GB VRAM sind so was von vorbei"
https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/nvidia-geforce-rtx-5060-ti-8-gb-test.92401/
-
válasz
BerserkGuts #161 üzenetére
Felre beszelsz, ezt irtad: kapsz egy 75fokos fűtést a szobádba kinek hiányzik ez nyáron
Azaz a szoba futeserol beszeltel, nem arrol hogy ez jo vagy sem a karytanak.
-
tegbashar
tag
Hiányolom a VIC-II-eredményeket a tesztek közül. Nekem ez az ilyen volt-ilyen lett.
ps: remélem nem jár ezért a kommentért szabadságvesztés, mert az asszony kinyír. Így is kevés ez a 32 nap.
-
BerserkGuts
addikt
alap fizikai ismeretek hiányát?
Hát igen ha nincs egyforma levegő mennyiség amivel hűtenéd a kártyát az igencsak fizikai probléma lesz most ezt akarod meg magyarázni ennyi logikával teljesen mindegy hogy 2000rpm-el megy van 0rpm-el nyugodtan ki is kapcsolhatod ugye? Nem fog jobban melegedni az egész kártya.Ez meg igen csak probléma de vicces hogy egy képet is el kell magyarázni amin a hőfok is szerepel igen 105fok probléma de aki nem hiszi járjon utána saját kárán
nem nekem lesz probléma én csak segítenék de kis ökrök még jól megis OC-zák a kártyákat 10fps-ért
-
paljani
aktív tag
válasz
BerserkGuts #157 üzenetére
Te miről beszélsz kolléga? Tapasztalattal próbálod magyarázni az alap fizikai ismeretek hiányát?
Akkor leírom mégegyszer egy 300 Wattot fogyasztó kártya 300W hőenergiával terheli a környezetét (a te példádban a szobát). A chipek (és a többi komponens) fogyasztása egy az egyben hőenergiává alakul esetleg a ventillátorok mozgási energiáját lehet(ne) levenni belőle.Teljesen mindegy, hogy a kis házba bezsúfolt komponensek milyen hőfokra melegednek: a szobát akkor is a teljes fogyasztásnak (minusz veszteségek) megfelelől hőterhelés fogja érni… És mégegyszer: két ugyanolyan (fogyasztású) kártya közül aminek csak a hűtése tér el az fogja gyorsabban felmelegíteni a szobát amelyik alacsonyabb GPU hőmérsékletű, mert az hatékonyabban (értsd gyorsabban) vezeti el a hőt a GPU-ról.
Pont.
-
Sinesol
veterán
válasz
BerserkGuts #158 üzenetére
N+1edik clickbait tartalomgyártásra biztosan jó, de nem biztos, hogy különösebben sokat számit, érdemes lenne tudni, hogy mi az a max hőfok, amit ezek a vrm-ek elbirnak. Mert mondjuk cpu esetén is megy a sirás, hogy 70-80 fok, közben meg 90-100 fokot is elbirnak...
-
BerserkGuts
addikt
igen emlékszem pl: jöttek a több magos buldózerek de a 2magos intel egy szálon erősebb volt és ahol csak max 2magot vagy szálat tudott használni a program ott teljesen pazarlásba ment az egész nagy új csúcstechnika. Sokáig csak 1-2 játék pl: battlefield volt ami kihasználta több magos procit.
Amúgy lehet nem összeesküvés elmélet hanem szándékos elévülési terv de ez mind2 gyártónál észrevehető olyan hőfokokat produkálnak.
-
BerserkGuts
addikt
kártyák között nem mindegy milyen minőségben lesz mert nem mind egyformán melegedik
a környezet meg fontos milyen házban lesz minél jobban megfojtod annál jobban melegszik=ergo annál jobban fogja melegíteni a szobát=környezetét
ehhez hogy felfogja az ember kell tapasztalat meg készség is rá meg akarás
én se akartam sok mindent felfogni fiatalon aztán jött a tapasztalat megsült 1-2 kártya túlzsúfolt ház rossz hűtés stb... de tanultam belőle
Mondjuk vicces a mostani helyzet hogy egy 5070-es kártya jobban melegszik mint egy 5080 na ez ami érdekes mert általában az ilyen gtx285 gtx580ti stb áramzabáló típusok voltak veszélyesek nem a 60-as 70-es középkategória de a pcb méret csökkentés miatt ezek lettek a veszélyesek.
-
paljani
aktív tag
válasz
BerserkGuts #144 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy milyen hűtés van rajta egy 300W-ot fogyasztó kártya 300W-a fogja fűteni a szobát nyáron. Pont, hogy minél jobb a hűtés a kártyán (gyorsabb légcsere) annál gyorsabban melegítí fel a környezetét.
-
borg25
senior tag
válasz
BerserkGuts #151 üzenetére
Hát, az ezredfordulón, egész szerintem 2010 környékéig ment az, hogy a következő generációs CPU-t, videokártyát megérte megvenni, mert nagyobb órajelen üzemelt, esetleg a hatékonysága is nőt. (Riva 128 vs RIVA TNT/TNT 2 volt különbség)
Utána jött, hogy a CPU-k beálltak 3-4GHz környékére, onnan nem tudtak nőni, csak a magszámot tudták növelni. Ami szép és jó, de nem tudta ugyanazt a felhasználható teljesítménynövekedést hozni. Mert oké, hogy elvben ott volt a 4x3Ghz, de ha az Excel csak egy szálon futott, a böngésző egy szálon futott, akkor nem sokat ért. Szóval bőven ráér 3-4 generációt kivárni.
GPU-k esetén most hasonlót látok, az órajel tovább nem megy, a hatásfokban sincs akkora előrelépés, bár ok AI tekintetében 5000 és 4000 közt van különbség, de inkább csak a magszám az ami változott, és azzal az áramfelvétel, ami már így is combos, és azt megduplázni, megtriplázni nem kellene. Mármint nem tudom, hogy lenne-e rá piac? Bár oké AI most mindent elbír, de ott úgy tudom a 300W erős határ, abból nem lehet olyan könnyen 2kw_ot csinálni.
Szóval a jövőre megjelenő videokártyát azért mert magasabb az órajele, nem valószínű, hogy érdemes lesz megvenni. Előbb-utóbb azért se, mert több mag van benne, mert ott is vannak limitek.
Tudom összeesküvéselmélet, és tervezett élettartalom, de ha mondjuk a tápáramkörök miatt két év múlva meghal, akkor nem olyan gond, hogy két év múlva mondjuk csak plusz 10%-ot sikerül felmutatni. -
tibaimp
nagyúr
válasz
BerserkGuts #151 üzenetére
Ez az 5000-es sorozat engem egyre inkább a régi 8800GTX sorozatra emlékeztet. Volt olyan VGA-m annó, 3 év, és konkrétan pár nap után, lefőzte magáról a RAM-okat. Ekkor döntöttem az AMD VGA-k mellett és több generációig azok is voltak, csak most az RT miatt tértem vissza az RTX-ekhez.
-
Alogonomus
őstag
-
BerserkGuts
addikt
+ez is elég rossz hír az rtx 5000-nél:
TÚL FORRÓK A GEFORCE RTX 50-ES SZÉRIA TÁPÁRAMKÖREI – EZ AZ ÉLETTARTAMRA IS NEGATÍVAN HATHAT
Az Nvidia Blackwell architektúrája köré épülő GeForce RTX 50-es sorozatú videokártyák tápáramköre körül nincs minden rendben.
Az Igor’s Lab tulajdonosa, Igor Wallossek az elmúlt napokban egy meglehetősen hosszú írásban hívta fel a figyelmet arra, hogy az Nvidia Blackwell architektúrája köré épülő GeForce RTX 50-es sorozatú videokártyák tápáramköre körül nincs minden rendben. Mérései szerint a tápáramkör kialakítása nem teljesen megfelelő, túlságosan zsúfolt a dizájn, illetve a VRM egyes komponenseinek hűtése sem kielégítő, ami azt eredményezi, hogy egészen forró pontok alakulhatnak ki, ami idővel az egyes komponensek működőképességét veszélyezteti, ezáltal a teljes videokártya élettartamára is negatívan hathat.
A vizsgálat alapján a probléma gyökere az – legalábbis az Igor’s Lab szerint –, hogy a tápáramkör egyes komponenseit túlságosan közel helyezték el egymáshoz, így a FET-ek, a vezérlők, a tekercsek, illetve az őket összekötő nyomtatott áramköri vezetékelés is túlságosan sűrű, ami miatt sokkal jobban melegedhetnek a komponensek, mint egy szellősebb dizájn esetében, ez pedig nem hat pozitívan a videokártya élettartamára, főleg, ha folyamatosan nagy terhelést kap – akár néhány év alatt bekövetkezhet a meghibásodás.
A nagy hősűrűség annak köszönhető, hogy a szellős kivitelt feláldozták a kompaktság oltárán, ám a jelek szerint ezúttal túlságosan sűrű lett a dizájn.
5070:
Persze milyen okosak voltak hogy kihagyták azokat a hőszenzorokat amiknek a neve hot spot volt.
-
válasz
BerserkGuts #149 üzenetére
Ismeri a frász, csak általánosságban írtam.
-
BerserkGuts
addikt
Ventust ismered szerinted az jó hűtés hogy ennyire véded.
A teszt körülmények biztosan nem ugyan azok mint amikor átlag felhasználó belerakja a házba és normális körülmények között szobában használja klíma nélkül.
Ezeket a teszteket érdemes fenntartással kezelni mert biztosan nem így néz ki nálad a pc:
Meg mindenki tud szép alacsony hőfokú eredményeket elérni nyitott ablaknál télen
-
pengwin
addikt
A probléma nem az, hogy nem elég neki a PCIe 5.0 x8, hanem az, hogy mondjuk lekorlátozódik PCIe 4.0 x8-ra ha régebbi vagy olcsóbb (de még használható) lapba rakod.
Jobb lett volna, ha PCIe 4.0 x16-os a kártya - ugyanaz a sávszélesség, mint az 5.0 x8, de jobb lenne a visszafelé kompatibilitás szempontjából.
#10 AxBattler
Kár, hogy UV / OC nem lett tesztelve, pedig ez a hűtés bírná!
Szerintem azt kár lenne tesztelni, mert nagy mértékben az adott kártya képességeitől függ, sokkal jobban mint az OC (amit úgyse nagyon érdemes csinálni manapság). Szerintem félrevezető lenne sok embernek.
#14 Sinesol
Lehetett volna x16os a pci expressz, de egyreszt biztos olcsobb igy
Nekik olcsóbb gyártani - mi ettől még nem kapjuk meg olcsóbban, szóval ez minket ne is érdekljen.masreszt meg azert nem epp mai már a Pci express 4.0, lassan itt a 6-os szabvany is, talan elvarhato, hogy aki szazezreket költ kartyara, annak valoszinuleg van egy legalabb pci express 4-et tamogato lapja.
Semmi sem elvárható ha van olyan konfiguráció, amiben ki tudná ezt szolgálni a CPU és csak 3.0-át támogat. Ez a kártya egy 10. gen i7-i9 mellé simán mehetne, ha 4.0 x16-os lenne a csatlakozója. -
válasz
BerserkGuts #144 üzenetére
Ha huvosebben tartja a 200wattot, akkor tobb ho tavozik belole, biztos hogy lesz kulonbseg a szobaban a hutestol?
-
wolfman
veterán
A 3080 kártyámat minden nap puszilgatom, szeretgetem, takarítgatom és imádkozom, hogy nem döglik meg még sokáig, mert úgy látom itt 2 éven belül nem lesz még VGA csere. Még ha az árat másodlagosként is veszem.
-
BerserkGuts
addikt
+dula fun ventus-t 160-200W-ra nem ajánlom az a hűtés még elmegy 110W-ig egy Gtx1660-nál de ott se a legjobb mert 70fokos gpu 80fokos memória
gányvárdot nézték az is hasonló 70fokos csak ugye a tesztben nem egy zárt házban nézik és nem valós az a 20fokos szoba amiben tesztelik szóval legalább rá lehet számolni +5fokot is és máris kapsz egy 75fokos fűtést a szobádba kinek hiányzik ez nyáron?
-
Jinxb1rd
addikt
válasz
BerserkGuts #138 üzenetére
Imádom, amikor valaki offba képeket linkel.
I mean, cmon, nem kell ezt offba rakni, ha informatív cucc
-
BerserkGuts
addikt
vga limites akkor lesz ha ultra beállítások vannak meg nem
1080p
itt is ugye gpu 100% a 4k miatt így kiesik a cpu a játékból aztán már nem annyira számít a x3d csoda de eléggé játék függő meg beállítás
De dióhéjban ha visszaveszed high/medium+ RTFF azzal már csúnyán járhatsz.
(persze ezt még bonyolítja hogy milyen gpu-ról beszélünk 60-as kártyák nem igazán ez a kategória az is igaz)
-
Sinesol
veterán
válasz
BerserkGuts #98 üzenetére
Nem igazan van, mivel elfelejti, hogy ez egy nagyon erösen vga limites szituacio, szinte mindegy, hogy milyen cpu van ott, akkkor is ennyi lesz az fps.
antikomcsi: Elèg jelentös arkülönbseg van a ket kartya közt, nem epp ugyanott mozognak…
Az árakon meg lehet rinyalni, de ideje lenne mar eszrevenni, hogy 2025 van, sose fog visszajönni 2015 vagy hasonlo korszak, amikor joval olcsobb volt minden. Egyszerüen minden eleme jelentösen dragult a tech cuccoknak, a fejlesztes, a gyartastechnologia, a logisztika, munkaerǒ, stb.
-
Trailblazer
veterán
Dehát a második link szerint a gpu ugyanaz, csak a ram több, a professzionális felhasználást célozva. (Kérdés, miben tud harcolni ez az NV-vel és a kvázi standard CUDA-val?) A cancelled gpu-t ne vegyük ide, annak nincs esélye a gépemben landolni vga formájában. Kell várni a C-betűs (Celestial?) utódra?
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Trailblazer #134 üzenetére
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Trailblazer #125 üzenetére
Olvastam valahol, hogy talán tervben van egy 24GB-os szörny is a B szériához.
-
Hunwar
csendes tag
Ebből biztos nem lesz népkártya,amennyiben figyelembe vesszük a nettó bérminimumot kishazánkban...
Azért egy 256-bites bust faraghattak volna rá ennyiért...Legyen csak 8GB-vram de az akkor tényleg legyen izmos,és akkor népkártya lesz,mert a nép nem hiszem mindenki megengedhet magának 2K-4K 120-144+ monitort,és akkor még a CPU-t mellé az egyebet hozzá sem számoltuk..
Minden vérkisgyerek a Fortnite-al tud majd fix 60FPS-en játszani,maximum majd új egeret és billentyűzetet kell venni minden hónapba a szülőknek...
A felnőttek meg majd eldöntik igény szerint,mire van szükségük és mit enged meg a buksza...
Én egy Core Ultra 5 mellé tervezek valami új kártyát,de az Ár/Teljesítmény arányokat nézve nem kedvező a helyzet,nem is biztos hogy benevezek erre az 5000-es szériára,a használt piac meg maga a közröhely,vicc kategória... -
Lokii
aktív tag
Inkább 9060-70-80 XT non XT , vag B580-70 . Laptopban igen sajnos meg kell elégedni évvel. Egyébként kár hogy 30-40 series droppolva lett, 5060 ti kb 5050 ti
-
antikomcsi
veterán
Valahogy annyira nem győzött meg. Annak aki 200-300 ezer között keres kártyát, 16 giga ide, vagy oda még mindig inkább ajánlanám a 12 gigás sima 5070-et. QHD felbontásig szerintem jobban megéri. Ki lehet fogni jobb ajánlatokat is ha szemfüles az ember.
-
Héraklész
aktív tag
válasz
envagyok #122 üzenetére
Röhöghetsz, de eladja. Nincs olyan kifejezés (nincs értelme), hogy reális ár. De ha már alkotunk egy ilyen szót, akkor az azt takarná, amennyiért eladható/megveszik.
Te azt gondolod hogy 110 ezer Ft-ra kellene árazni. Más meg mást gondol a szükséges árról. Piacgazdaság, kapitalizmus, kvázi monopolhelyzet, profitmaximalizálás, pontos számítások, piaci biztonság... Ezeket a fogalmakat lesöpörve a hasadra ütsz, és mondod hogy 110 ezer. :-) -
Trailblazer
veterán
válasz
HUN_Sector #116 üzenetére
Kár, hogy az Intel nem feküdt rá a még erősebb gpu-kra, mert simán leváltanám a 4060-at gyorsabb valamire tőlük. Már csak kíváncsiságból is.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
envagyok #122 üzenetére
Ő.. azért sztem kicsit más h mi mit gondolunk reálisnak, és mit gondol reálisnak a piac..
az a baj h szép a több évvel ezelőtti kategóriákban, és azok áraiban gondolkozni, csak sajnos azóta átalakult a piac, több szolgáltatás jár a kártyákjoz, pl dlss, fsr, stb, illetve bizonyos előállítási, szállítási költségek is másképp alakulnak..
Ha ezzel az árral gondolkodnánk akkor a 9060-nak bruttó 100k alatt kellene nyitnia
-
envagyok
veterán
válasz
parandroid #114 üzenetére
Röhögtem is, hogy aprón a használt 4070-eket többért adják, mint az új 16gb-os 5060ti-t a boltban.
Pedig eleve túlárazott kártya az 5060ti is, a reális ára valahol 100-120k között lenne.
GTX960-ast még 50k korul vettem újan, 1060-as is 60k körül volt a bányászláz előtt, aztán az RTX2060-nál az nvidiánál elgurult a gyógyszer, meg a gyenge forint is rásegített, 125k körül volt az új, szerencsére jutott nekem egy jó vétel 75k-ért. -
bikau
csendes tag
-
bikau
csendes tag
Hát nekem ugyan van jó monitorom ( samsung odyssey g7 27 coll ) , de 3070-es kártya gyenge hozzá szerintem vagyis erősen játék és játék-beálítás függő . Hogwarts legacy pl.: High-Ultra beállításon 60Hz-en tökéletesen játszható (Persze Ray Tracing OFF ) . 120Hz-már vissza kell venni a grafikát erőteljesen, nem beszélve a 240Hz-ról amit a monitor tud ami elérhetetlen ilyen játékoknál ... Az 5060-al is igy lenne szerintem ...
Egyébként nekem is 11-es CPU-m van , Csak ez 11700K-s . -
HUN_Sector
őstag
A b580 keresletét nem tudta az intel kielégíteni. Az Alzánál hónapos szakaszos hiányok váltogatták egymást, más webshopokba meg a limited edition fel se került - vagy ha igen, rövid időre és hatalmas felárral.
Nálam kifogástalanul üzemel. Remek, csendes kis kártya és a fogyasztására sincs panaszom. A 4060-as kátyám meg megkapta a gyerek a gépébe.Simán betehették volna a tesztbe, mert a 4060-nak biza ez volt az ellenfele és fej-fej mellett versenyeztek az eredményekben. Helyette egy ARC 'A' szériás kártyát betenni a listába nem túl életszerű.
-
ricsip
addikt
A 2024 decemberben népkártyának beharangozott intel arc b580 meg az elmúlt 4 hónapban úgy eltűnt az összes internetes lefizetett influenszer meg teszter meg reviewer palettájáról, mintha minden legyártott kártyát visszahívott volna az intel bezúzatni
-
Jinxb1rd
addikt
Az egyetlen dolog, ami érdekelne, hogy teljesít AI képgenerálásban, mert több memóriája van, ami miatt lehet megérné váltanom, de hát azt megintcsak nem sikerült tesztelni.
-
Alogonomus
őstag
.
-
Dilikutya
félisten
Teljesítménytől nem estem hanyatt. Mondjuk a teszttől se, friss játék egy sincs benne.
-
ddaydome
senior tag
Ezek a mostani jàtékok olyan jók, hogy tegnap felraktam az open transport tycoon deluxeot. Cirka 30 éves....😂
A kàrtyàról:
Jó lesz ez, csak a használt piacon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Trollok komolyan
- Nők, nőügyek (18+)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Bestbuy játékok
- Samsung LCD és LED TV-k
- Külpolitika
- Milyen egeret válasszak?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Powercolor Red Devil 6700XT
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ASUS Radeon RX 7600 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest