-
PROHARDVER!
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
devil-k
nagyúr
válasz
Tibiajax #44899 üzenetére
Igen, lehet integrálni. A pontos menetét már nem tudom, de biztos jön mindjárt valaki egy leírással.
Minden megmarad, csak amikor a filmet indítod, akkor jön be a másik lejátszó (ami egyébként nekem nem jön be).
"ha kap a gép egy komolyabb radeon-kártyát, azzal fogok egyáltalán előrébb lépni a KODI képe terén?"
Véleményem szerint, nem.
-
Tibiajax
nagyúr
válasz
devil-k #44898 üzenetére
tehát akkor Kodi-val kb ez a max, amit most látok..
de ha meg mpc-zek, akkor hol lesz a jukeboxom, meg a kényelem?
régebben volt szó arról, h integrálni lehet az xbmc-be a mpc-t, vagy rosszul rémlik már nekem ez?
annak idején, az első htpc-s nekifutásomnál még nem ástam jobban magam bele (nem láttam akkor még oppo meg a vxp-s sigmák képét..), most jobban érdekelne
ha kap a gép egy komolyabb radeon-kártyát, azzal fogok egyáltalán előrébb lépni a KODI képe terén?
-
Tibiajax
nagyúr
átfutogattam az első hszt-t, mégis felteszem a kérdést, hátha kapok konkrétabb választ. mi jelen pillanatban a módja a lehető legjobb képminőség elérésére KODI-val és asztali géppel?
tudom, h kissé banális a kérdés, de komolyan kérdezném.. adott tehát a gép (i3 skylake, vga nélkül, egyelőre), win 10 pro, legutolsó KODI (Jarvis).
Mit kellene tennem/felraknom/állítanom/stb win-en, drivereken belül, esetleg a mpc-vel kellene valamit bütykölnöm hozzá?
köszi! -
bajnokpityu
félisten
ott bukott ki a htpc téma, amikor NASsal kapcsolatos kérdések jöttek.
akkor legyen az , h jöhet akármilyen PC-s kérdés, de film és zenelejátszással kapcsolatban.
igy már megfelel mindkét oldalnak?Gabo: nézegetem a százalékokat, és próbálok keresni olyan régi DX9..11 játékot, amiben hasonlóan veri meg a 480 a 970et, és hasonló mértékben kap ni a 480 a 1070től. DE egyelőre nem nagyon találok.
Elég valószinű, hogy ez azért van, mert driverszinten játékokra optimalizálják jó ideje a gyártók a termékeket. Látja, milyen exe indult el, és annak megfelelő "üzemmódban" fut. Szóval tele van trükközve már a játékkérdés.
Anno, amikor érdekels a difi az R9 290 és 390 között( ugye annyi a difi, h a ram 20%al gyorsabban fut, de ebből nem profitál a madVR 10%nál többet, ahogy az várható. mig a játékoknál akár ettől nagyobb difi is tud lenni.Talán a CompuBench
-
sb
veterán
válasz
MasterMark #44891 üzenetére
Végre valaki...
Épp ez a példa jutott eszembe nekem is, hogy mi köze a torrenthez egy routernek. Ilyennel meg a router topicból hajtanák el az embert.Egyszerűen nem bírom felfogni, hogy miért kell kizáró módon kezelni a témákat, miért nem lehet additív módon: ez is+az is. Ha vki a "HTPC-je" SMB megosztásával jön akkor nyilván át kell irányítani máshova de ha pl. ugyanazon a gépen madvr-t nyom és arról kérdez miért ne lenne itt a helye? Mégis hol máshol kapna választ ilyen kérdésre?
Ennyi erővel egyébként ha felmerül, hogy kell-e 4k decode-hoz dual channel ram, vagy madvr-hez milyen vga... ezeket is lehetne más topicokba irányítani. Sőt, egy HTPC-nek biosa se kéne legyen, mer' az nem vág a mozizás témakörébe.
Max a címkézésen lehet vitatkozni, mert ha vki játszik vele és havonta 1 filmet néz akkor nem HTPC. Ettől függetlenül még arra az egy filmre is belőhet HTPC jellegű funkciókat (nyilván nem mindent, mert bizonyos célokra lehet, hogy a másik feladat már alkalmatlanná teszi) amiknek itt a helye, infója.
-
gabo01
őstag
Hátha valakit érdekel! Ezt a táblázatot találtam az RX480 és a GTX1070 valamint a GTX970 madvr teljesítményével kapcsolatban!
MadVRSajnos az RX470 és 460-ról semmit sem találok!
-
Patice
Topikgazda
válasz
adodaniel #44883 üzenetére
Volt Dune HD-TV301-em, amibe lehetett rakni 2,5-es HDD-t. Ez még a NAS beszerzése előtt volt. Raktam is bele. Aztán kipróbáltam, hogy mennyivel tudok rá adatot másolni (max. 11-12 MB/s) - nekem ez lassú volt, használhatatlan erre a célra NEKEM. Aztán egyszer kipróbáltam hogy tud letölteni, k**a lassan számomra - szintén csak egy fícsör, amivel el lehet adni jobban.
Aztán megoldottam USB3-as HDD dokkolóval a filmek másolását és így raktam bele a Dune-be. Mivel állandóan benne volt, mindig pörgött az 5400-as HDD eléggé melegítette a gépet mert eléggé tré a szellőzése és random fagyásokat okozott a Dune-n. Miután nem raktam bele a HDD-t (ekkor már megvolt a NAS) ezek a random fagyások megszűntek. Megint egy tök felesleges dolog a MP-ben.
Szvsz. adattárolás jelenleg nagy HDD-ken ajánlott, ezeknek viszont KELL az aktív hűtés, ami mindig valamennyi zajjal fog járni. A NAS erre tökéletes, mert ezt erre találták ki.
A routeremet is csak arra használom, ami a fő célja. Ossza a netet és legyen DHPC szerver. Ezt csinálja úgy is a legjobban. Torrentre, médiaszervernek is használhatnám, de minek, ha van mellette egy erősebb procis NAS.
De a NAS is be van korlátozva, hogy ne ölje meg a letöltés. Állandóan megy így bőven van ideje mindent letölteni és visszatölteni is. Egyszer beállítottam és azóta töretlenül és stabilan teszi a dolgát, immáron 4 éve.
Mióta megvan a NAS nem teszek HDD-t a gépeimbe, csak külső dokkolóba rakom őket, OP rendszer(ek) SSD-n vannak. Így van aktív pörgő lemezes rendszer központi eléréssel, és van off-line backup.
A két lemezes NAS lassan szűkös lett, mert nem akartam 4-5-6-8-10 TB-os HDD-t venni, mert már lett/van otthon jó pár 2-3 TB HDD, így inkább építeni kezdtem egy többlemezes PC-t szervernek. Jelenleg azon agyalok, hogy hogyan tudnám megcsinálni azt, hogy a HTPC-be ne kelljen SSD-t se rakni, hanem közvetlenül a szerverről töltse be a memóriájába a gép az egész OP rendszert bootoláskor (PXE boot).
Mert így csak annyi lenne a dolgom, hogy ha ki akarok próbálni egy újabb rendszert, akkor csak ki tudjam választani a listából melyiket akarom indítani és ne kelljen nagyobb SSD-t sem vennem, mert a 64GB-ost kezdem kinőni (jelenleg 3 rendszer van rajta).Olyan mértékű a fejlődés audio- és video lejátszói fronton, hogy a gyári MP-ek szerintem a fasorban sincsenek már. Vagy ha lépést akarnak/tudnak is tartani, akkor ugyan azt a szoftvert fogják rárakni, amit PC-n használnak az emberek (Kodi, androidos Kodi boxok), mert a szoftverezésre nincs idejük és pénzük, ezért egy meglévő rendszert fognak használni.
A hardver és szoftver fejlesztés is szétvált már. Régen egy cég próbálta meg egymaga ezt megcsinálni, ma már kb. lehetetlen. És ez talán jobb is, mert mindenki azt csinálja amihez ért. Egyik célgépet épít, másik célszoftvert ír hozzá. --> Ez a jövő...
SZVSZ.
-
MasterMark
titán
válasz
dunkel #44889 üzenetére
Egyébként ha már itt tartunk, az otthoni router sem router, hanem csomó minden mást is csinál egyszerre. Switch + access point + DHCP szerver, stb. És adott esetben NAS meg nyomtatószerverfunkciót is elláthat igen.
És a HTPC is elláthat olyan funkciókat ami nem az eredeti feladata, attól még HTPC marad, ha az a fő feladata, csak minden egyéb másban kompromisszumos lesz. Vagy épp pont a fő HTPC feladatában lesz ettől komprumisszumosabb.
-
devil-k
nagyúr
-
dunkel
őstag
válasz
adodaniel #44886 üzenetére
NAS = hálózati adattároló. Dune hogy komálja ha hálózaton keresztül többen használják a beledugott lemezt? Megy közben a film, bírja egyáltalán?
Előző routeremre is lehetett USB drive-ot kötni és ő meg tudta osztani hálón. Ja, csak nem volt erős hozzá a vas, nem bírt el 1 klienst sem normálisan. Most akkor a routerem egyben nas is volt? Papíron rendelkezett ilyen funkcióval, de a valóságban alkalmatlan a feladatra.
-
adodaniel
őstag
-
sixer66
senior tag
Végül így fog kinézni a HTPC-m.
Chieftec IX-01B-85W mini ITX ház
ASRock J3160-ITX
Kingston 2x2GB (első körben) DDR3 ram kit
Kingston HyperX Savage 240GB SSDGondolom ez ilyen átlagosnak mondható, de nekem csak Win10/LibreELEC kombóval lesz filmnézés és zenehallgatás a gépen, másra nem lesz használva.
Továbbá van egy mondhatni új Dell Optiplex XE SFF gépem, amit tudnék használni ideiglenesen NAS-nak (bár a fogyasztása elég magas) egy 3TB-os RED winchesterrel vagy a másik opció, hogy eladom és az árából 30 körül már elég jó NAS-okat lehet kapni.
-
atika88
senior tag
-
róland
veterán
válasz
Sanchez997 #44868 üzenetére
Megoldható, de érdemes külön céleszközöket használni. (Ma már vannak olyan routerek, amelyekkel lehet torrentezni is. Így ideig-óráig kiváltható egy NAS.)
Ha belemélyedsz a HTPC-s világba, előbb-utóbb rájössz, hogy külön kell választani a tv-re kötött HTPC-t és az azt kiszolgáló szerver(eke)t. De minek valamit letölteni, ha szinte bármi elérhető on-line, akár VOD-hoz is.
-
cinemazealot
addikt
Srácok, nem értem, mi bajotok a HTTPC (Home Theater & Torrent PC) kategória megteremtésével.
-
windlord
őstag
válasz
Patice #44870 üzenetére
Nálam is céleszköz.
Az a cél vele, hogy filmeket nézzek és torrentezzek, amíg megy a film.
Eddig tök jól bevált.
Mondjuk jobb lenne, ha nem lenne benne vinyó az ssd mellett és építenék egy nas-t a célra.
Csak hát: pénz és hely kérdése.
Nekem is ez a keresztemdevil-k: #44874: Részemről az! Hiába állítotok mást. Az én értékrendembe simán elfér.
-
canniball
nagyúr
válasz
bajnokpityu #44866 üzenetére
A csak "torrentes adattároló" gépet nyilván nem, az természetesen nem ide való. De az a gép ami a hátépécézés mellett torrentezik és adattárol az szvsz belefér, nem mindenki tud/akar emiatt két eszközt építeni vagy venni.
(#44871)
Te ezt észrevetted és zavar, sokaknak meg valószínűleg fel sem tűnik.Sanchez997!
Nem tudom mi az a "sok más egyéb" de nyugodtan kérdezz itt, aztán ha nem ide való majd szólunk. -
bajnokpityu
félisten
válasz
Patice #44870 üzenetére
nekem az a gondom ezekkel a HDD-s htpckkel, hogy rontanak a képen,hangon a HDDk. Talán koszolják a tápot, de a legjobb megoldás szerintem, ha külön vannak.
nekem ez az elsődleges bajom a mindenes PCvel. ha nem vettem volna észre ilyen problémát, én se épitettem volna külön gépet a célra.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Egy HTPC attól lesz HTPC, mert speciális feladatra szánt CÉLESZKÖZ. Egy céleszköznek pedig nem lehet - definitíve - más funkciója, mint az, amire szánták.
Innentől kezdve ha már másra is használod a HTPC-nek szánt gépet, akkor onnantól kezdve nem illik bele a definícióba.
Általában csak ennyi a "gondunk" az ilyen gépekkel. Amit te szeretnél az már inkább HTPC + NAS lesz, azaz már több célú eszköz.
-
devil-k
nagyúr
válasz
Összepakolsz egy jó erős PC-t és adjad neki. Mindenes lesz és kész.
-
Sanchez997
csendes tag
válasz
Tehát ha egy olyan pct szeretnék építeni ami közvetlen a tvmre van kötve és filmeket akarok róla nézni, de közben torrent kliensként is akarom használni 24/7, akkor ne itt érdeklődjek? Vagy itt is meg a NAS-os topikban is? Mert én ilyet szeretnék a jövőben, Kodi is kellene hogy fusson rajta, meg sok más egyéb is.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Azért egy fekvő ATX házba rakott 2-3 vinyó még nem nevezhető adattároló gépnek. Ha valaki nem akar külön NAS-t, akkor ez a megoldás. Ettől még szerintem maradhat HTPC, ha az elsődleges célja a filmnézés.
-
Patice
Topikgazda
válasz
#48613632 #44864 üzenetére
De az, legalábbis nekem. Egy éjszaka alatt nem volt gond ezek lecsorgása. Éjszakára meg nincs korlátozva a NAS, birkózzon csak vele pár órát, aztán reggel vissza.
De amúgy sem ajánlott a torentezés ugyan azon a gépen, amin pl. zenelejátszás megy.
De nem akarok flémelni.
Erős szervert csináltam második NAS-nak, azzal nem kell majd limitálnom semmit, de nem az lesz médialejátszónak berakva.
-
törölt tag
dunkel, Patice
Azért túlélem, nem tragédia, csak nem kompromisszum mentes.A múlt hétvégén egyszerre jött ki az Amerika Kapitány, az X-Men, meg a TMNT, az 100-120 giga együtt, plusz az mkv remuxok, az eredeti nyelvű filmeknél, aztán meg jön a sorozat idény is megint
-
Patice
Topikgazda
válasz
#48613632 #44861 üzenetére
És egy 24/7 NAS-nak miért rossz, ha korlátozva a letöltést nem max.-on fog pörögni, pont azért, hogy más folymatot érezhetően ne zavarjon? Nincs elég ideje? Tartalmat nem akkor szedünk, amikor nézni akarjuk - általában.
100/50-es DIGI-s netem van, és a NAS nap közben 5 MB/s-re van korlátozva. Soha semmi gondom nem volt ebből. Éjszakára időzítem a letöltéseket...
-
törölt tag
válasz
canniball #44859 üzenetére
Hát igen. nem ártana bele pl optikai meghajtó, mivel a legális tartalmak jórészt azon jelennek meg.
Ezzel szemben, már a házak sem úgy vannak kialakítva (többnyire) hogy ez megoldható legyen.(#44852) Patice
Azért a NAS-os megoldás sem teljesen kompromisszum mentes, legalábbis, a saját példámból kiindulva.
Egy 325v2 2x 2TB WD RE4-gyel (sárga enterprise storage) 6-8MB/s letöltésnél a százat rezegteti a proci, de 12MB/s fölé nemigen megy. 200mbites netem van, a feltöltés le van korlátozva (arra van seed serverem) és pár
hónapja húztam újra a kábeleket (cat6)
(Steam-ról, az asztali PC-re, simán ír 25-26MB/s-t)
Ráadásul, ha több szálon töltök, akkor akasztja is a bd.iso-t rendesen, Kodi alatt, lejátszáskor.
Szóval, ha van torrent a kjúban, akkor limitálnom kell kb max 6MB-re a letöltést, ha filmet is akarok nézni közben. -
róland
veterán
válasz
dunkel #44854 üzenetére
Kapcsolódó anyag: Mi is az a HTPC.
-
Patice
Topikgazda
válasz
MasterMark #44857 üzenetére
Hát, nem venném biztosra, hogy az új lapok már újabb BIOS-szal jönnek automatikusan.
De mindegy is, csak oda kell majd erre figyelni, ha esetleg aktuális lesz.
-
Patice
Topikgazda
válasz
MasterMark #44855 üzenetére
Igen, de ahogy a Haswell --> Haswell Refresh prociknál volt 8X --> 9X chipset (1150 foglalat), úgy lesz itt is SkyLake --> Kaby Lake esetében 1XX --> 2XX chipset (1151 foglalat). BIOS/UEFI frissítést kell majd csinálni, csak a példánál maradva, ha 110-es lapba beleraksz egy Kaby Lake procit, akkor szerencsésebb esetben UEFI-ig jutsz, vagy még addig sem.
Jártam így Asus H87-es lappal + Pentium G3450 (Haswell-refresh) procival. Bekapcsolt a gép, de se kép se hang, se semmi. Még az UEFI-t sem adta be. Megoldás az volt, hogy régi proci vissza, UEFI frissít gyártói honlapról, aztán új proci csere és onnantól OK.
-
dunkel
őstag
válasz
bajnokpityu #44853 üzenetére
Kéne írni egy jó topik összefoglalót, kezdve azzal mit értünk HTPC alatt. Már itt elbukna 4-ből 3 ember.
-
-
Patice
Topikgazda
válasz
atika88 #44851 üzenetére
A körítés jó, csak HTPC vonalon nincs még igazán jó megoldás a 4K-ra, vagyis de, az Intel Kaby Lake, ha ilyen mini-PC-ben gondolkozol. Viszont a Kaby Lake még csak most fog kijönni, így én lehet 1-2 hónapot még várnék a vásárlással. Le is írom miért:
Asrock DeskMini --> alapnak jó. Van hozzá táp, és ház. ~ 45k
Procinak én inkább egy "T"-s, azaz alacsonyabb TDP-jű asztalit választanék, pl. INTEL Core i3-6300T, minimálisan drágább csak, de 51W helyett csak 35W TDP. Kevesebb zaj a gyári hűtővel, nem melegszik annyira. Bár a sima 6300 sem lenne forró fejű szvsz. ~ 44k
RAM: Mivel prociba integrált IGP-t használnál, ezért kell a dual-channel, mivel a proci tudja kezelni az integrált memória-vezérlőjével, ami 2133 MHz-ig "viszi" felette már tuningnak számít, azaz neked kell belőnöd a RAM frekit. Asrock DeskMini-be DDR4 notebook memória (SO-DIMM) kell, így inkább ezt választanám:
HyperX 8GB Impact Notebook DDR4 2133MHz CL13 KIT HX421S13IBK2/8 ~ 15kSSD: szerintem tök felesleges a 240GB, ha csak a rendszer és pár program lesz rajta, akkor egy 120-128GB-os is bőven elég, ami így kb. 55k helyett 30k. Pl. SAMSUNG 128GB SM951 M.2 PCIe 2260 MZVPV128HDGL
A laptop HDD-t kihagynám belőle, így marad még a keretből 50k + SSD-nél spórólt kb. 20k (mert fentiek pár ezresel többe kerülnek).
Szóval 70k-ból kellene megoldani a torrentezést és fájltárolást. Ha van már routered, akkor egy NAS-sal is meglépheted, aminek nem kell a HTPC közelében lennie, hanem LAN kábellel kötöd össze ezeket a routeren keresztül.
Zyxel 326-os, két fiókos NAS ~ 30k (vagy alatta)
+ WD RED 3TB HDD ~ 33kMarad még pár ezres a szállítási díjakra.
Intel Kaby Lake Októberben jön elvileg. Nem tudom, hogy pl. egy fenti 110-es chipsetes lapba UEFI frissítéssel belerakható lesz-e (talán igen, de most még lutri).
Kaby Lake + 200-as sorozató chipset fog jönni elméletileg HDMI 2.0-val, ami kell a 4K/HEVC/10bit/HDR kompatibilitáshoz.
Szóval, ha tudsz még 1-2 hónapot várni a géppel, akkor már okosabbak leszünk.
-
atika88
senior tag
Sziasztok!
Jópár évre építgetnék ki egy HTPC-t egy Denon X4100 erősítőt + 5.1 Dali/SVS + LG 55" 4K LED TV-t. A keret kb 200 rá. A tervem pedig a következő:
ASROCK DeskMini 110 Barebone az alapgépezet...
+ HyperX 240GB Predator M.2 PCIe 2280 SHPM2280P2/240G (OS menne rá plusz a nélkülözhetetlen progik, a némi Torrent a HHD-re menne)
+ SEAGATE Laptop 3TB 5400 rpm 128 MB SATA3 ST3000LM016 (HD, FULL HD, 4K filmek tárolása, méretben egyelőre elég, később még bővíthető akár plusz egy 2.5" slottal kompletten a rendszer)
+ HyperX 8GB Impact DDR4 2400MHz CL14 HX424S14IB/8
+ INTEL Core i3-6300 3.80GHz 1151 BOX (később szintén cserélhető, ha kevésnek bizonyulna majd)Vélemenyetek szerint megállja a helyét?
Szívesen fogadok javaslatokat, ötleteket módosítás ügyben.Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Bluetooth hangszórók
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen videókártyát?
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Google Pixel topik
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- LEGO klub
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest