Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
Látom, hogy régi hozzászólás, de nem nagyon értem, miből találtok ki ilyeneket? Hány ilyen esetet vizsgáltál ki személyesen? Mert akkor ezt nem írhattad volna le, szerintem.
Meg ez a szöveg is tele van marhaságokkal, nézzétek már meg, valami angol szöveg gépi fordítása:
https://ledezz.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek-a-led-rol-111
Annyi intelligenciája nem volt az oldal szerkesztőjének, hogy legalább kijavította a volna a magyartalanságokat.
Az előtted lévő hozzászólásra kerestem rá, így találtam a linket, mert persze az sem adta meg a forrást, ahogy illett volna.
-
flash-
veterán
okosizzóból melyiket vegyem?(androidról üzemeltetném)
hálóba lenne de nem árt ha jó a fényereje -
Babetta-X
senior tag
Sziaszto! Tud valaki ajánlani G9-es izzóból ledes, meleg fehér fényűt ami bitang erős?
-
Alex91
félisten
13. A LED-rendszer jellemzően melyik alkotóeleme hibásodik meg
Szinte mindig a meghajtó. Ezért fontos tudni, hogy ki hozza a meghajtót a megvásárolt LED-es lámpatestbe vagy utólagos felszerelésbe. A márkanevek, mint például a Meanwell, az Inventronics és a Philips nagyszerűek. Az 1 vagy 2 év garanciájú LED-es termék azt jelzi, hogy a meghajtó vagy a termék mennyire jó. A jó meghajtó általában több mint 50 000 órát kell tartania.
14. Mi a leggyakoribb oka a LED-ek meghibásodásának?
Heat. A hő az elektronika ellensége, minél melegebb, annál rövidebb a fény. Jó kialakítás esetén azonban világítótestet vagy szerelvényt hozhat létre, amely ellenáll néhány magas hőviszonyú környezetben. Általában egy külső meghajtóval rendelkező lámpatest vagy izzó hosszabb ideig tart, mint egy olyan integrált lámpatest, amelyben a LED-ek és a meghajtó egy egységben vannak. -
flash-
veterán
az hogy lehet hogy egy Tungsram 800lumenes led izzó Tungsram LED Filament A60 2 év után tönkremegy?(mondjuk napi 8 órát égett csak) mikor felkapcsolom csak baromi halvány sárgán mintha izzana de ennyi..
konkrétan [link]
nem az van hogy a led izzók 10 évig világítanak?leglaábbis ez kevés nem? hát ennél többet még a philips halogénizzóim is bírtak! azok kb 2x ennyit ua fényerővel... -
topinter
újonc
Sziasztok!
Megbízható, garanciális égőket én innen szoktam rendelni: https://www.ledcenter.hu/
Még sosem csalódtam! -
svedmalac
tag
Sziasztok!
Jelenleg van 15db Tungsram GU10 MR16 50W (600cd, 340lm, 2800K) izzóm.
Nagyon szeretem a fényét, de sajnos már pár darab kezd meghalni (350Ft körül kapható), ezért gondoltam arra, hogy átváltanék led-re (500-600Ft körül kapható).
A paraméterek tekintetében nem szeretnék nagyon eltérni, szóval kompatibilis izzót szeretnék.
Ha lehet, akkor maradnék a GE/Tungsram vonalon.
Valakinek esetleg lenne valami jó ár/érték javaslata?üdv
-
válasz
Apollo17hu #229 üzenetére
a hálózat elbírná
azért nincs nagyobb mert olyan kicsi méretben nem tudják megoldani a hűtést költséghatékonyan -
-
válasz
Apollo17hu #227 üzenetére
cseréld le a csillárt és máris kapsz 10W-os E27-es LED izzót 500Ft-ért
-
válasz
Apollo17hu #225 üzenetére
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Szüleimnél 3 szobában energiatakarékosra cserélném a mennyezeti csillárok égőit (3x3 db).
E14 foglalatról van szó. Van valahol mostanában akció, hol érné meg Bp.-n venni/rendelni?
Első körben 3 db-ot vennék: egy fehér, egy sárga és egy "átmeneti" fényűt, hogy szüleim eldönthessék, milyen színű világítást szeretnének a szobákba.
Még az lenne a kérdésem, hogyha most 60W-os hagyományos égőket használnak, akkor hány wattos LED-es megoldásra érdemes váltani? Érdemes-e nagyobb fényerejű LED-re váltani?
Előre is köszönöm!
-
Tujmos
tag
sziasztok! próbáltam már keresni az interneten, voltam a mixvillben is, de nem tudtak segíteni. ez milyen foglalat? beépített spot lámpából vettem ki, nincs semmi írás rajta. köszi előre is! -
válasz
csatacsita #221 üzenetére
Halogén izzok mind sárgásak
-
csatacsita
tag
Sziasztok!
Szeretnék energiatakarékos izzóra váltani.
Egy kis asztali lámpába kellene, E14es foglalata van és max 40W-os lehet, ez van ráirva a lámpára.
Eddig még sima ügy is lenne. Létezhet vajon olyan lámpa, aminek szép narancsos fénye van és ha mondjuk a fal felé forditom még látok olvasni vele? Ugye az a bajom, hogy nem szeretem, ha a szemembe világit. Elég hülyén fogalmaztam meg, de gyakorlatilag egy állólámpa fényét szeretném helyettesiteni vele átmenetileg. -
svedmalac
tag
Hát nem tudom, de egyelőre én csak a konyhapulthoz használok Led-et.
Máshol mind halogén van...A lépcsőházunkban keverve van a sima izzó és a kompakt fénycsövek. Havonta behal a világítás, a fele néha működik, a kompaktok meg mint a stroboszkóp. Halál...
Egyszerűbb lenne mindenhol 40W halogén vagy sima izzó. Elvégre nem a pók vacsoráját akarom elemezni a sarokban -
ariel96
aktív tag
Sziasztok!
Nekem a borsos áron vett 30W-os LED reflektorom nagyon gyorsan kipukkant, a fénye sem volt jó. Én még várok a LED-re való áttéréssel.
Ötsávos - teljes spektrumú fénycsöveket (6500K), és kompakt fénycsőket - 2D 38W (3500 K) használok világításra.
A halogén fényt szeretem a legjobban, de ezek nagyon melegítenek.
-
-
Travelos
őstag
Mint a legelső hozzászólásomban említettem, már van lámpám. Mindössze egy fényforrásra lett volna szükségem, pontosabban infóra.
Ne haragudj meg rám, de jobb lett volna ha nem is válaszolsz a kérdésemre, hanem megvártuk volna, amíg egy hozzáértő válaszol, ugyanis totálisan összefüggéstelen, logikátlan az, ahogy írsz. Nem tudom eldönteni, hogy vagy nagyon értesz a témához, de nem tudod kifejezni magad, vagy pedig azt próblod leplezni, hogy tulajdonképpen fogalmad sincs a témához, csak ezt az egy lámpát ajánlgatod mindenkinek.
Mindenesetre egy olyan választ vártam volna hogy pl: LED 5W 4000K 400lm 60 fok, esetleg egy márka vagy link stb. Sajnos még azt sem sikerült tisztázni, hogy egyáltalán LED legyen vagy halogén, melyik jobb olvasáshoz, itt tartunk jelenleg. Azonban már nem is fogunk továbblépni, mert én itt befejeztem, majd megkérdem az eladót, aki valószínűleg majd mond valamit, de legalább mond valamit.
Üdv.
-
Travelos
őstag
Mostmár totál nem értem, azt mondtad a sárga nem jó olvasáshoz. Ennek ellenére spotot ajánlasz, ami ugye 2700K körül van. Az ajánlott lámpa leírásában, egy kisfiú látható a képen, aki 2700K-ben (sőt a felett) alszik.
Amúgy olvasáshoz, ahogy a képen a kislány teszi, 6200K-t ajánlanak.
Ezek után mi legyen? Már nem értek semmit.
-
Travelos
őstag
Köszönöm, akkor egy 4500K-s LED-et veszek. Szerinted hány lumenesre van szükségem, ha az olvasólámpa fejét elég közel tudom hajtani a könyvhöz? A sugárzási szög olvasáshoz fontos paraméter?
Tudsz esetleg egy bármilyen linket küldeni bármilyen bolt v. webshop oldaláról, ami egy számomra megfelelő fényforrásra mutat?
Nagyon hálás vagyok.
-
-
Travelos
őstag
Ennek 5500K a színhőmérséklete, ráadásul LED, de szerinted a halogén is jó, ami ugye jóval sárgább. Akkor ezek szerint teljesen mindegy, hogy olvasáshoz mit használok?
Sok dolgot elolvastam, írnak olyanokat, hogy a LED nem az igazi, mert nem ad teljes spektrumot, idővel káros a szemnek, de lehet hogy ez nem igaz. A halogén talán jobb.
Tudja valaki, hogy mi kell olvasáshoz? Pontos paraméterekkel lehetőleg. Köszönöm!
-
Travelos
őstag
Valaki tudja, hogy a tudomány mai állása szerint milyen fajta fényforrást kellene tennem az olvasólámpámba, ha viszonylag sokat olvasok? A cél az lenne, hogy ne menjen tönkre a szemem, a fogyasztás másodlagos.
-
válasz
Peetey91 #199 üzenetére
Lement az óránál lévő kismegszakító is, de 1év után csak rájöttél.
Jó lenne ha a topic felkelne, biztosa sokan használnak már LED fényforrásokat. Megoszthatnátok a tapasztalatokat. Osram LED STAR CLASSIC A 75 E27 4000K, 13W, 1055 Lumens van a konyhában, én is ilyet fogok venni a sajátomba.
Nekem az a fő gondom, hogy nem látom a fényét, a leírás nem mond semmit ilyen téren. -
Peetey91
senior tag
Sziasztok, nem találtam jobb témát ennek a kérdésnek, remélem ide befér:
Felkapcsoltam egy szobában a lámpát, majd durranás-villanás kiséretében meghalt. Viszont most sehol máshol nem tudok villanyt kapcsolni. A biztosítékokat megnéztem, mindent lekapcsoltam majd vissza, de egyik szobában sem működik a "villanykapcsolós" lámpa. A konnektorból működtetett dolgok jók. Mit tudnék esetleg tenni, vagy mindenképpen szerelő lesz?
Köszi -
ShinjiNo
tag
válasz
Babszivacs #197 üzenetére
Köszönöm
-
Babszivacs
csendes tag
F40bx/830as 4 din-es kompakt fénycsövek
F18w/840 Polylux neon
CMH 70w reflektorízzó
GU10 LED wharm white 4w~20w
GX10 MR16 35w
UVC 20w 3000k cmh SUPERMINI
G38 1000w
és egy LED driverMindez persze GE és természetesen olcsón!
-
ShinjiNo
tag
válasz
Babszivacs #193 üzenetére
Halál laikusként
(már kidobtam) de megegyezik a szénszálas natúr izzó foglalattal is ....
-
ShinjiNo
tag
válasz
Babszivacs #190 üzenetére
Szia!
pár év használat után kiéget az irodámban használt KUNPENG 50W égő.
Szeretnék, egy hasonló minőségűt.
Milyen ajánlatod volna? -
orion1025
őstag
Nekem van egy GE Light spirál energiatakarékosom amit nem használtam még, csak az üzletben lett kipróbálva, ahol vettem.
Foglalat: E27
Teljesítmény: 20W (88W-nak megfelelő)
Kelvin: 6500
Lumen: 1200
Méretek: 108mm (magasság a foglalat hegyétől, az izzó tetejéig) x 55mm (átmérő)Ha érdekel akkor postázni tudom, meg mondasz rá egy árat
-
Babszivacs
csendes tag
Üdv!
GE energitakarékos izzók széles választéka,bolti ár töredékéért eladók!
GU10-GX10-E17-kompakt fénycsövek,LED-esek...stb
Kérdezzetek bátran! -
batagy
őstag
Sziasztok!
Kis visszajelzés!
2013.11.23-án vettem Osram Halogen Eco Pro Classic (64543) 46W-os E27-es halogént.
A fürdőszobában használtam, gyakori kapcsolgatás, egy búra védte.Mai nap 2014.04.11-én égett ki, azaz 4 és fél hónapot bírt.
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
Most milyen izzókat ajánlotok? Illetve hol lenne érdemes beszerezni őket? Az elmúlt napokban kiégett 3 db izzóm, mind a normál foglalatú, és energiatakarékosokkal pótolnám őket.
Köszönöm előre is a segítséget!
-
St3ven
addikt
Ezek alapján nekem leginkább a halogén a jó választás, a LED-től amúgy is ódzkodom, (kompakt) fénycsövet pedig csak olyan helyre teszek, ahol sokáig van égve hagyva, de a fényerősség nem annyira lényeges (pl. konyha).
De már ott tartok, hogy a fürdőbe is halogént tettem, hogy ne csak egy sötét luk legyen a lakásban.
-
Halogén kell mindenképp: fotózás, olvasás, ráadásul itt a fényerővel sohasem szabad spórolni, a szemüveg és a rossz látás többe kerül.
ha sokat van kapcsolgatva akkor jobb választás a halogén
ledet oda érdemes rakni ahol irányfény elég és égve maradhat véletlenül (pl pince)
A fénycsövek főleg az újabb T5 (olyan armatúra és elektronika is kell) veri a LED technológiát minden szempontból a méretet kivéve.
A LED korlátai a világítástechnikában
A led inkább ámítás és önbecsapás, hamar romló teljesítménye és rossz színvisszaadása miatt.
Kompromisszum a kompakt fénycső, nem olyan hatékony, mint a rendes fénycső, de sokkal kisebb.
-
írtam egy hosszú szöveget de újratöltött a böngésző, így még egyszer nem írom le
lényeg:
OSRAM DULUX INTELLIGENT FACILITY (Végtelenszer kapcsolhat be és ki a teljes élettartam során. 3 perc be-, 1 perc kikapcsolás.)OSRAM DULUX INTELLIGENT DIM STICK (1000000 kapcsolhat be és ki a teljes élettartam során. 3 perc be-, 1 perc kikapcsolás, fényerőszabályzós és világítós kapcsolóhoz)
-
Nem olcsóbbak mindig, van amikor a kompakt fénycsövet megkapod 400 Ft-ért
De azonos minőség fénycső drágább mint a halogén.
A halogén izzónak a legjobb a fénye, ez nem vitás.
Az élettartama a halogének a 60-70%-a a kompakthoz képest, de kacsolgatást a halogén 100× jobban bírja.
A halogén 2,5× többet fogyaszt, mint a kompakt. -
St3ven
addikt
Tényleg igaz, hogy szemben a kompakt fénycsövekkel a halogén izzók olcsóbbak, szebb (természetesebb) a fényük, cserébe viszont rövidebb az élettartamuk és többet fogyasztanak?
-
TibChee
tag
Üdv!
Remélem jó topikba írok. A következő lenne a problémám. Van egy lámpám (vagyis nem az enyém, hanem a tulajé, ugyanis egy albérletben lakom) amibe 3db G9-es foglalatú izzót lehet rakni. Jelenleg 40W-os izzók vannak benne (hogy pontosan milyenek, azt nem tudom, én olyan 400-500Lm-re saccolom a fényerejüket, legalábbis ilyesmi értékeket láttam a neten). Azon kívül, hogy elég sokat fogyaszt (3x40 = 120W-ot) a fényereje sem túl kielégítő. Találtam nagyobb, 60W-os illetve 75W-os izzókat is, valószínűleg nagyobb fényerővel, de még hatalmasabb fogyasztással.
Találtam azonban ilyeneket: [KLIKK] (9W-os, energiatakarékos, 410Lm fényerővel)
Illetve: [KLIKK] (4,5W-os, LED-es, 360Lm fényerővel).Kb ezek lennének, amik egy 40-50W-os hagyományos izzó fényerejét tudják. Viszont a megadott Lm értéke alacsonyabb, mint amiket a halogén izzóknál láttam. Kérdés, hogy valóban gyengébben világítanak, mint egy 40W-os halogén?
Illetve létezik olyan (G9-es foglalatú) izzó, ami jobban világít (mint a mostani 40W-osak), de mégsem fogyaszt ezzel arányosan sokszorosan annyit? -
psg5
veterán
Csillárba keresek E27-es foglalatú, energiatakarékos (ledes is lehet) izzót, melynek a fényszórása ha nem is megegyezik a hagyományos égőjével, de megközelíti azt, és lead a régi 60W-nak megfelelő fényt és méretre sem nagyobb a régi körteizzónál.
3000.-ig/db
Tudnátok linket, nevet? -
-
batagy
őstag
Ok, köszi az infókat.
Most kicsit meginogtam, tegnap este úgy éreztem, hogy a halogén mekkora királyság a hagyományos helyett, de most megkérdőjeleződik bennem, hogy igazából miért is nem jó tulajdonképpen a hagyományos izzó az olyan helyekre, ahol csak rövid időre van felkapcsolva a villany? Pl WC , fürdőszoba. Mert a fogyasztása ugyan valóban kevesebb kb 25%-kal, de az élettartama és a hőtermelése miatt már nem biztos hogy megéri vele szórakozni... Mit gondoltok erről?
Nekem van itthon betárazva sok darab 60W-os normál hagyományos izzó.
Amúgy Osram Dulux-ból csak kompakt fénycsöveket látok, halogént nem.
SZERK: most látom hogy svedmalac GE halogént ajánlott.
-
osram eco kb pont olyan mint a tesco halogén izzó, hamar kiég
kb 2-4 hónapot bírtak nálam
a pro jelölést sehol sem látom a dobozon
az eco az osramnál az olcsó kategóriát jelenti, pont mint a tesco gazdaságos
osramnál nálam csak a Dulux kategóriájú termékek teljesítettek jól
ha megjött és kipróbáltad, akkor írd meg a tapasztalataidat, lehet hogy csak kifogtam egy rossz szériát, és valójában sokkal jobbak, mint amit én tapasztaltam
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Kis tapasztalatot írok.
- Régebben, pár éve Philips "Economy" egyenes kompakt fénycsövek (E27, 2700K), amik bejöttek nekem, nem villognak és nem sípolnak.
- Viszont a Philips "Genie" típusú egyenes kompakt fénycsővel (E27, 2700K) rossz a tapasztalatom, nagyon villódzik.
- Tungsram-mal kapcsolatban vegyesek a tapasztalataim, korábban nem volt gondom. De ma vettem a Praktikerben egy 23W-os egyenes kialakításút (E27, 2700K), iszonyúan sípol. Vissza kellene vinnem.
- Vettem egy Osram 23W-os 2500K-es E27-es Dulux Superstar-t is, szintén egyenes, ez elég jó minőségűnek tűnik, nem villog, nem sípol. Viszont a 2500K miatt nagyon sárga a fénye. De tény hogy ez a sárga lehet kellemes is, attól függően hol használjuk.Most rendeltem Osram Duluxstar Mini Twist 23W E27, 2700K csavart fénycsőt , kíváncsi leszek milyen lesz. Illetve svedmalac infóinak köszönhetően fölfedeztem a halogén izzókat, amelyek eddig tökéletesen elkerülték a figyelmemet, köszönet az infókért svedmalac-nak
.Osram Halogen Eco Pro-kból E27-es rendeltem 42W-ost (nagyon akciós itt), 46W-ost, és próbaképpen egy 57W-ost. Konyhába, WC-be, fürdőszobába rakok majd belőle. Majd beszámolok róluk, ha megérkeztek.
-
Codiac
csendes tag
Tungsram cuccai tényleg tartósa, de az IKEA izzók befuccsoltak nálam, 1 hét alatt 3db-ot kellett kiszórnom
-
svedmalac
tag
Tungsram ennyiért tényleg jó vétel volt...
1.) Én halogént javaslok, évekig használtam tükrökhöz a fürdőben. A forma miatt kell csak körülnézned, hogy valahogy passzoljon.
2.) Búra alá is tehetsz halogént, szép erős fény kapsz. Az izzó hűl a búrán keresztül. Jelenleg is így használom, semmi gond vele. A kompaktok érzékenyebbek a hőre.
3.) Sötét szobába is a halogént javaslom, egy 100W-os izzó 150W-nak felel meg 2900K és 1800 lumennel.
Ha ez sem elég, akkor több lámpatest kell! Vagy olyan pl. csillár, amibe 2-3 izzót tehetsz, pl. 2x70W (ami egyenlő 200W hagyományosnak) vagy 3x70W (300W), a csúcs 3x100W (450W) lenne.Ilyen izzókat a teszkóban találsz GE-t...
Pl. info:
http://www.anrodiszlec.hu/index.php/cPath/154_123
-
Köszi a válaszokat mindkettőtöknek!
Végus midnenhova Tungsram csavart fénycsövet vettem, mert le volt árazva az Auchan-ban.
400Ft-ért szerintem megérte, főleg, hogy úgyis kellett venni több helyre is új izzókat.
Viszont maradt kivétel:1.)
Fürdőszobába kell 2db E14 foglalatú izzó a tükör fölé. Milyet ajánlotok, ami bírja a párát? Ablak nélküli a fürdő. Ide hideg vagy meleg fényűt javasoltok?
2.)
Szintén a fürdőszobába kell egy E27-es izzó, de olyan búrába, ami teljesen zárt, ráadásul éppen csak belefér az izzó. Azt írják az összes létező kompakt fénycsőre, hogy zárt helyen rövid az élettartama. A búra színe miatt legalább 15-18W-os kell bele. Itt is fontos lenne a páraállóság.
3.)
16nm-es szobába viszonylag sötét, türkizkék falhoz. Ide vettem egy 32w-os Icon márkájút, ami 2700K hőmérségletű, és elvileg 160W-nak felel meg (2015 lumen). Nem vagyok lenyűgözve tőle... Viszont az az érzésem, hogy a fal színe miatt, mivel a sima 100W-os izzó még rosszabb volt, pedig ekkora szobába elégnek kellene lennie. Ha veszek helyette egy hideg fényűt, akkor jobb lehet?Melyik típusoknak nagyobb a fény-spektruma?
Utolsó kérdés: A legtöbb kompakt fénycső zizeg (Auchan leárazás...). Ezzel lehet kezdeni valamit?
Köszi!
-
-
Az OSRAM DULUXSTAR prémium minőségűek, de az áruk is magas.
Elsősorban MM-be (hülye vagyok) vagy Praktikerben kapható.
Az OSRAM ECO a legrosszabb viszont a fénycsövek között, a névtelen sz@rokkal van egy kategóriában.
A stick formájúak a legtartósabbak és a leghatékonyabbak.
A csavartaknak és a gömböknek rövidebb az élettartamuk.
Mindig eggyel nagyobb teljesítményűt vegyél mint a mi szükséges, érdemes 20-23W választani.A WC-be és spájzba és minden olyan helyre ahol nem világít minimum 10 percet egyfolytában sima halogén izzót érdemes venni, és a rövid időtartam miatt nyugodtan lehet nagyobb fogyasztásút venni.
-
Sziasztok!
Az egész lakásban ki szeretném cserélni az izzókat energiatakarékosra.
Két multi polcait fésültem át eddig, és 95%-ban ilyen-olyan Philips-eket tartanak. Az egyikben volt pár Tungsram is, de határozottan rosszabb specifikációval és formával.
Szívem szerint inkább Tungsram-ot vennék, de még a tungsram webáruházban is főleg Osram izzókat látok.
Hol lehet beszerezni modern jóféle Tungsram-okat? Megéri egyáltalán?
Kellemes fényűt szeretnék, ami hamar eléri a maximális fényerejét, és sokáig bírja.Kösszi!
-
nyunyu
félisten
Sparban 500-ert vett delux spiralnak nem tetszik a tul sarga fenye.
Meg a rahazudott 10k orat is nyugodtan lehet osztani kettovel, 2 evet sem birt az estenkent ego fenycso.
Mondjuk annyi penzert meg igy is megerte -
brekes
tag
Valaki tud ajánlani valami fényes led izzót?
-
rotkiv1
csendes tag
válasz
themebuilder #107 üzenetére
Én pont az ellenkezőjét mondanám saját tapasztalat alapján. A led izzók nem csak hideg fehér fényűek, hanem a legtöbb olyan színű, mint amilyen a hagyományos világítás. Szerintem lehet bennük csalódni, de az inkább pozitív, mint az én esetemben. Ez már a modernebb kategóriához tartozik, amit én vettem, de szerintem a legolcsóbbat itt sem érdemes megvenni, mert akkor biztos csalódik az ember. Én nagyon elégedett vagyok az e27 led izzó fényerejével és fényszínével. Innen fogom venni a következőt is.
-
djculture
félisten
nekem meg a coopban kapható 20w melegfehér 2700k vált be.Pedig kínai,de eddig jól bírják.Fényük se kicsi 60w os krypton izzó körül van bemelegedés után.
-
nyunyu
félisten
válasz
SirRasor #143 üzenetére
-Kompakt fénycsövek hamar kiégnek és drágák
Nalam osszesen 2 Tungsram egett ki a 98 ota hasznalt 15-bol, meg egyet elejtettem.
Cserebe ezek egyre lassabban gyujtanak be, plusz a mai kompakt fenycsovekhez kepest baromira hideg, kek fenyuk van.
Sparban 500-ert vett delux spiralnak nem tetszik a tul sarga fenye.
-
w.miki
veterán
Péntektől akciós a Tesco-s GL spirál (480FT/db)
A 23W-os szerintem jó a szobába. bár itt persze GE-t ajánlgatnak... -
svedmalac
tag
válasz
SirRasor #143 üzenetére
A feltett kérdésed filozófiai
Olcsó, alig fogyasztót soha nem fogsz kapni...
Én úgy optimalizáltam a dolgot, hogy a nappaliban és a konyhán halogén van, ami erős és természetes fényt ad és kb 20-25%-kal kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos izzó. Nekem a régi 100W-os égő helyett 75-ös halogén van most.
A többi helyen pedig kompaktok vannak (GE-t találtam a legkellemesebb fényűnek és az is) és évek óta mennek. A kompaktnál csak arra kell figyelni, hogy sűrű kapcsolgatásnak ne legyen kitéve.
LED még korai, drága és nincs elég fénye.Más lehetőséged nincs...
-
SirRasor
addikt
Lassan 2012.
Milyen energiatakarékos izzót érdemes venni?-Kompakt fénycsövek hamar kiégnek és drágák, ellenben nem fogyasztanak sokat.
-Hagyományosak nagyon olcsók, de nagyon sokat fogyasztanak, a fényük jó, csak nagyon hamar kiégnek.
-LED-esek drágák, vagy nagyon hamar kiégnek, ellenben alig fogyasztanak, de alig világítanak.
-Halogének sokat fogyasztanak, de jó a fényük, viszont hamar kiégnek.Összefoglalásképpen mindegyik nagyon hamar tönkremegy. Milyen olyan alternatíva van, ami nem drága, de sokáig bírja és nem fogyaszt sokat? Biztos létezik ilyen. Léteznie kell ilyennek.
Ja és egy kis néznivaló arról, hogy miért is égnek ki ilyen hamar a körték.
-
TooN
aktív tag
válasz
svedmalac #139 üzenetére
Uhhhh!
Végig olvastam és durva!
Miről is van ott szó:
Hogy tegyek be egy mit és hova? T meg R1 és zavarszűrő kondi (100n/275Vac) meg nem irányfényes kapcsoló.
Akkor most ki kivel van? És így akkor mennyit fogyaszt, vagy nem fogyaszt, csak zavar, de annyra nem is zavar, ha nem fogyaszt!
-
TooN
aktív tag
válasz
svedmalac #137 üzenetére
Hi!
Nappaliba beruháztam a LED verzióra. Mondjuk csak egyszerű akciós történet, 900 pénz volt darabja, így vettem 5 db-t.
Tök jó a fénye és jól terít. Szinte erős szúró fénye van. TV nézéshez sok és nagyon éles.
A kérdésem viszont, hogy normális, hogy lekapcsolt állapotban is nagyon halványan világítanak? Mintha valami "kóbor" áramot szereznének és azzal csak éppen hogy, de világítanak. Mind az 5!
Láttatok már ilyet?
-
svedmalac
tag
Lehet, hogy van ilyen, de nagyon drágák és a fényük is elég gyatra egyenlőre szerintem. Főleg szobába, ahol azért tér is van.
Szerintem szobába használj halogént (az is kevesebbet fogyaszt a sima izzóknál, 100-as sima helyett tökéletes a 75W halogén), ahol pedig kevesebbet vagy (előszoba, fürdő, konyha), oda tegyél kompaktot. -
svedmalac
tag
"Szóval energiatakarékos izzónál mondjuk egy 15W-os az kb 75W-os normál izzónak felel meg. És azt mondták, hogy mivel az 75W-nak felel meg az nagyobb, mint a 40 és ki fog sülni..."
Igen, 75W-osnak felel meg. A fényereje!!! Attól a teljesítménye csak 15W, tehát nyugodtan beleteheted az E14/40W-ba, semmi baja nem lehet. Én cseréltem jópár 60W-os sima izzót 11-15W kompakt-ra, semmi gond nincs velük értelemszerűen. A boltban jó nagy hülyeséget mondtak neked! Amúgy élettartamra és színhőmérsékletre a GE-vel vagyok leginkább megelégedve (by teszkó).
Ettől függetlenül én a nappaliba halogéneket vettem, mert erős a fényük és szabályozhatóak is. Bár ott tényleg termelődik hő is... -
Qadron
tag
Hello mindenki!
Olyan kérdésem lenne, hogy e14-es foglalatba amire az van írva, hogy hagyományos izzó max 40W-os mehet bele. ( a kérdés lehet lámának fog tűnni, de egy boltban ahol ezzel foglalkoznak azt mondták ne próbáljam meg amit kérdezni akarok..)
Szóval energiatakarékos izzónál mondjuk egy 15W-os az kb 75W-os normál izzónak felel meg. És azt mondták, hogy mivel az 75W-nak felel meg az nagyobb, mint a 40 és ki fog sülni... Arra hivatkoztak, hogy máshogy működik, trafó van benne más a hőteljesítmény, meg gáz van benne stb stb stb felét se értettem.
Szóval a kérdés röviden tömören: egy e14-es foglalatba bele merjek-e rakni egy 15W-os (vagy több) energiatakarékos izzót, vagy ne próbáljam meg? Annyira azért utánanéztem, hogy ilyen foglalatba a nevesebb gyártók nem gyártanak 11W-osnál erősebbet.. Ebből gondoltam, hogy lehet ebben valami, de azért gondoltam megkérdezem, mert az egész csillárt nem akarom lecserélni a szobában csak ezért, viszont látni se ártana..
Help PLS!
-
TooN
aktív tag
Igen ebben a témában azért van bőven érv és ellenérv!
Nem lesz egyszerű a dolog!
Én inkább arra tippelnék, hogy egy ugrással a LEDek felé kellene nyomni a dolgot és kihagyni a csöveket, mert meg van a hátránya is sajnos. És nálunk Mo. nem nagyon van meg a kultúra arra hogy a környezettel foglalkozzunk. Még saját magunk körül sem!
Sajnos, de ez a helyzet!
-
FF23
senior tag
Valamelyik reggel a királyin megszólalt két szakértő a 60W-os izzó betiltása apropóján, miszerint:
-A kompakt fénycsövek előállításához 8x annyi energia szükséges mint a sima izzóéhoz és, ha valós a 8-10 ezer óra élettartam, akkor kb. a felénél kezd el takarékoskodni.......Viszont, mivel veszélyes anyagokat tartalmaz, ezért kötelező (lenne) a szakszerű megsemmisítése -ami megint nem kis energia- így valójában a létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető. -
TooN
aktív tag
válasz
themebuilder #131 üzenetére
Hello
Én korábban linkeltem rá, akkor még működött.
Lehet bezárt a bazár
-
TooN
aktív tag
Hű de szépen beállt a fórum!
Már nem akar senki energiát megtakarítani?
De azért egy próba.
Tudtok olyan LED_es lámpáról E14 méretben,ami nem csak spot szerűen adja a fényt, hanem terít is. Szobába kellene és oda ez lenne a praktikus.
(A féláras Philips nem csinál ilyet?)
Köszi
-
solamen
csendes tag
Philips energiatakarékos izzók a bolti ár feléért: http://energiatakarekosizzo.t15.org/philips-energiatakarekos-izzo-2/
-
svedmalac
tag
Ha bármi kérdés van, akkor jöhet, mert elég jól beleástam már magam.
Épp a pc-met mérem, érdekes dolgokat fedezek fel most is. Sima netezős P4, ami alapon 100W-ot, maxon pedig 200-at szedett ki a konnektorból. A tápom 80+ -os és 400W-os. Tehát max. 160-170W-ot fogyaszt a gépem, így elég lenne egy 300W-os is.
Lassan már betegesen költségcsökkentek -
svedmalac
tag
A halogén eleve 25%-kal kevesebbet fogyaszt, mint a sima. E27-esből két fajtát fogsz találni, több nincs. Ezek konyhába és nagyszobába iszonyatosan jók, szabályozhatók és másfélszer erősebben égnek, mint a hagyományos. Megnéztem a dobozát:
Az egyik az Obiból van. Ez Osram Halogen ECO, 53W-os, de 70W-nak megfelelő erős fénye van, 840 lumen, 2800K. Én ezt tettem a konyhába, ami kb. 3x5m-es. Ez előtt egy sima 60W-os volt benne, ég és föld a különbség.
A másikat a teszkóban vettem, GE. Ez 75W-os, de 100W-nak megfelelő fényt ad. Ennek a dobozán rajta is van a 25% Energy Saving. Ez 1340 lumen, és "made in hungary". Ez van a nagyszobában, itt is egy sima 60W-ost váltottam fel vele. Így ugyan 15W-ot növeltem a fogyasztáson, de olyan fényár lett, mint az állat. Így már többször tudom használni leszabályozva is, mert nem mindig kell nagy fény.
Az 500W-os fényszóróhoz:
Én a fényelosztást javítanám a kertben. Tehát nem 500W-tal nyomnám egy helyről, hanem pl. 150W-tal három helyről. Így kapásból spóroltál 50W-ot. Persze az igazi odavaló megoldáshoz látni kellene a helyet, de valami ilyen irányba próbálkoznék. Talán jó lenne a 100W halogén is 4 helyre. Így már 100W-ot fogsz meg.
Ezzel a megoldással a hely fényeloszlását javítod (lm/m2), ezért lehet, hogy kisebb teljesítményből jobb világítást tudsz kihozni. -
samu60
csendes tag
válasz
svedmalac #124 üzenetére
Köszönöm a válaszodat, valószínűleg- mert nálunk szinte ugyanez a helyzet -. ezt fogom csinálni.
Csak annyit, hogy mindenütt az energia takarékos megnevezések vannak. A halogénnál ez rá van írva?
Bocs a naív kérdésért.
Még egy dolgot szeretnék. A bejárati ajtó fölött egy 500W-os fényszóró van. Kell az oda, a kertes házban, esténként szükség van rá.
Mire lenne érdemes lecserélni, hogy a fényerő maradna.
Üdv.
samu60 -
svedmalac
tag
Háttérfénynek gondolkodhatsz 5-10W-os halogénben is...
Én pl. erre a célra a falon lévő festményeket világítom meg 3 kis halogénnel és még egy is teljesen tökéletes erre a célra.
Ne csak a nagy teljesítmény leszabályzásában gondolkodj. Csillárba tegyél vagy halogén izzót (amit szabályozhatsz kedvedre, de mégis -25% a fogyasztása a sima izzóhoz képest), vagy dimmerelhető takarékost, de az elég húzós árban. Az éllettartamról nem is bezélve...
Nekem a csillárban halogén van. Ha az asszony kezeli, akkor 100%-on, ha én, akkor minimumon, mert pl. tv-hez nem szeretem az erős fényt. És ha már csak én vagyok a porondon, mert pl. az asszony alszik vagy bármi mást csinál, akkor a csillár leoltva és a 3 festmény-világításból az egyik feloltva.Oszt jónapot
-
samu60
csendes tag
Köszi a válaszodat!
Nekem 2 helyiségben fontos a fényerő szabályozó, mert sokszor csak gyenge háttérfénynek kell, de időnként kell a 300W is(régi), 5 ágú csillárba. Megfogadva a tanácsod, ahol nem kell szabályozni, ilyet veszek.A két csillárba viszont a gyertyaizzók helyett fontos lenne a fényerő szabályozás.
Érdeklődnék még, hogy,melyik lenne ajánlatos normál foglalatba, ami jelentős fogyasztáscsökkenést jelentene, és a fénye is kellemes lenne. Azt tapasztalom, hogy az üzletekben sok eladó nem igazán ért hozzá.
Olyan izzókat szeretnék aminél a bekapcsolás után nincs sötét szünet.
Nagyon köszönöm a segítőkészségeteket.
Tisztelettel:
samu60 -
svedmalac
tag
Én több hónapot olvasgattam utána ennek a kérdéskörnek és a legolcsóbb/legtartósabb megoldásnak a teszkóban vásárolt GE jött ki.
Ebből a GE a fontosabb értelemszerűen. Én azt csináltam, hogy a sokat használt nagyszobai és konyhai lámpába sima E27 halogént vettem (kb. -25% fogyasztás a simához izzóhoz képest , de nagyobb és hagyományos fény), de pl. a konyhai elszívóból a sima 40W-ost lecseréltem E14 5W-ra, ami elég sokszor működik már azóta és ami arra bőven elég, hogy nem kell minden hűtőhöz menetelnél a "nagylámpát" felkapcsolgatni.
Cseréltem még az előszobai régi 60W-okat is 11W-ra.
Háromszor mentem vissza a boltba kicseréltetni az izzókat (mind GE volt) és azt tartottam meg, amelyiknek a fénye a legjobban tetszett.Megtettem továbbá, hogy a számítógép sarkomat (gép, monitor, scanner, két nyomtató, modem, router) éjszakára teljesen áramtalanítom. Ez kb. havi 350Ft(!).
Így együttesen a villanyszámla kb. egy ezressel lett kevesebb úgy, hogy 3 energiatakarékost és 2 halogént vettem az 5 hagyományos helyett. Ez év 12eFt emberek!Mértem külön a hűtőt, pc-t, most fogom a mosógépet és a tévét. Az biztos, hogy ha valaki értelmesen elkezdi átnézni a lakását, biztosan fog találni legalább ennyi spórolnivalót, mint én.
-
nyunyu
félisten
Teljesen jo, ezekre csereltem a meregdraga, de hasznalhatatlan Osram minigyertyakat.
Ez azonnal ad fenyt, nem kell varni 10mp-t, mint az Osramnal. -
samu60
csendes tag
Sziasztok!
Kiscserkész vagyok itt.Örülök, hogy rátaláltam a fórumotokra.Kezdeném én is lecserélgetni az izzóimat, de gondoltam előtte jobb körülnézni. Kérnék egy kis segítséget-tanácsot.
Egy csillárban 5X60W-os gyertya izzók vannak, a kis foglalattal. Fényerő szabályozóval működik.Eddig csak a nagy foglalatúban találtam elfogadható árú izzót. -
Magnum_
nagyúr
hol tudok bivaly (max 40W fogyasztás) E14es fogalalatú ill E27-es foglalatú (max 60 ill 100W foyagsztás) naaagy fényerejű energiatakrékos izzot venni? sehol nem találok durvát.
-
Magnum_
nagyúr
van olyan táblázat, ami mutatja, hogy az energiatakarékos izzók különbőz fogyasztással hány W-nyi fényt adnak? szeretnék valami überdurvát.
-
lapa
veterán
válasz
tudom, hogy off, de nem tudom megállni, hogy ne szedjek ide össze pár dolgot a ledekről, mert ahogy olvasgatom az itteni tapasztalatokat semmivel sem rosszabbak már most sem, mint a kompakt fénycső.
nyilvánvalóan melegfehéret érdemes vásárolni, valamint elsősorban a lument és az árat kell nézni. úgyértve nem azt, amit megadnak "x w helyett" feliratként. mondjuk 900 lumen egy 60w izzó, ennek megfelelően lehet hasonlítani.
nagyjából 10-25 huf / lumen körül van most az ár (erősen termékfüggő), a melegfehérek nagyságrendileg 80 lm / w-ot csinálnak. megfelelő teljesítménnyel nincs észrevehető különbség a halogénhez képest, az élettartam pedig nem "1-2 év". mindemellett azonnal bekapcsol.
pláne most az izzók betiltásával kezd felfutni az r&d lóvé, szerintem 1-2 éven belül elárasztják a piacot a 150-200 lm / w megoldások is (működő példányoknál tartanak). innentől kezdve sakk-matt, mert én már most is azt mondanám, hogy senki ne költsön fénycsőre, inkább nézzen alaposan körül a ledek között. viszont a most megvásárolt ledek még vígan működni fognak, mikor már sokkal komolyabbak lesznek fillérekért. szóval jó, ha kitalál az ember valami "életutat" nekik, ha vesz.
én mindenkit csak bátorítani tudok a ledek nézegetésére, és a (megfelelően megfontolt) vásárlására. ha valakiben kis barkácsösztön is van, akkor szinte bármilyen kialakítás megoldható velük.
-
nyunyu
félisten
válasz
Tungsram (magyar) izzók nagyon vacakok és nem tartósak
Jelentem, most megyeget tonkre a masodik Tungsram fenycsovem a 98 ora hasznalt 12-bol.
Elsot par eve leejtettem...Most tonkremenovel az a problema, hogy egyre lassabban gyujt be, regen par masodperc utan adott fenyt, most mar 10-15 masodperc is eltelik.
Sebaj, atcsereltem az egyik ritkabban hasznalt csillaromba.Ami nekem nem valt be: Osram Dulux SuperStar (E14 gyerta, 9W)
Ujonnan is lassan gyujtott be, es gyenge fenye van, ehhez kepest iszonyat penzt kertek erte, 2500 volt darabja.
Sparban egyszer 1000-rol 500-ra learazott "deLux" markaju kinai spiralnak sokkal jobb fenye van. -
lapa
veterán
a szállításhoz használt energiát és a termelésnél használt energiát ugyanúgy nem fizetjük meg. innentől kezdve oly mindegy minek nevezed.
egyébként a tengeri szállítás fajlagosan a legolcsóbb, nem csodálkoznék, ha olcsóbb lenne, mint Hamburgból vagy Rotterdamból idegurítani.
az meg megint más kérdés, hogy a nyersanyagot sem helyben bányásszák, azt ugyanúgy kell szállítani. persze jellemzően jóval olcsóbb, mint levegővel teli csomagolást.
egyébként szerinted melyik a takarékosabb gép? a két tál rizzsel működő, nem-sztrájkoló, nem-baj-ha-beledöglik-a-veszélyesanyagba típusú vagy a plazmatévés-kétautós-légkondizós típusú?
amíg az energiaárak nincsenek felnyomva az egekbe (ahol a helyük lenne), addig ez az optimum.
-
FF23
senior tag
Nem költségről, hanem energiáról van szó. Tudtommal nem vitorlással hajózzák be mondjuk Hamburgba, majd kamionnal valahogy errefelé jut. Én sem tudok pontos számításokat, de szerintem meglepődnénk rajta.
Arról nem beszélve, hogy az előállításához is nagyságrendekkel több energia kellhet (anyag, beszállítók) mint a faék egyszerűségű izzókéhoz, valamint a megsemmisítéséhez is -ha nem csak egyszerűen elássák.Nem olyan elhanyagolható ez, ugye ment most ez a propaganda, hogy 1800km-t tesz meg a paradicsom, mire a tányérra kerül....
Hogy hogy is megy az energiapazarlás? Most biztos változott, de de a '90-es évek elején pl. így nézett ki a kinder tojás:
olaszoknál valahol kiöntötték a figurákat, Ercsiben a kapszulát, kamionnal irány Nagyvárad, ott egy üzemben összerakták, majd az egész vissza Olaszba, ahol ráöntötték a csokit ezután irány vissza a célországba a fogyasztókhoz... -
lapa
veterán
kicsit vicces amit mondasz, hacsak nem indokolod számokkal. az össz logisztikai költség 5% alatt van jellemzően. sajnos azt a konténert átúsztatni a nagy vízen a legkisebb gondunk.
egyébként meg a kompakt fénycső monnyon le.
szerintem egyébként a topic címe sem helytálló, de ezen lehet vitatkozni.
-
FF23
senior tag
Kicsit vicces energiatakarékosnak nevezni valamit, amit Kínából tizenezer kilómétert utaztatnak és készülhetne akár mind helyben is.
-
Zeratul
addikt
válasz
GE lightning = Tungsram. GE a teljes K+F központját a Tungsram pesti központjába tették át már évek óta. Ami GE made in EU az mind vagy magyar vagy lengyel. Ami meg kínai az meg Magyarországról kivitt gépsoron készül.
-
themebuilder
senior tag
Szerintem a LED izzókban csalódni fogsz, mert hideg fehér általában a fényük ami sokak számára zavaró lehet. A modernebbekről nincs tapasztalatom, de szerintem elképzelhető, hogy 3-10 év múlva kiforrja magát a technika.
Nekünk is Philips-ek vannak. Ez a legjobb szerintem a márkásak közt. (rengetegfélét teszteltem)
1-2 évig elműködnek. Valamikor le lehet őket gariztatni 1 év után is, a hely válogatja.
A dobozukra 6-8 év élettartam van ráírva, de ez csak mese sajnos. Ha nincs rá gari akkor venni kell egy ugyanolyat és 3 napon belül visszavinni a rosszat.
Általában mindig az elektronikájuk megy tönkre alul méretezés miatt, direkt van így megcsinálva.Tungsram (magyar) izzók nagyon vacakok és nem tartósak
A General Electric vált be még nagyon, olcsó és bírja a sok ki meg bekapcsolást.
A gagyi izzókat kerüljétek el, még ha olcsó akkor is tiszta pénzkidobás!
-
hunbalu
csendes tag
Sziasztok!
Vettem korábban egy csomó E14-es izzót (25 és 40W-osnak megfelelő, 5 és 8W-os Philips-eket, melyből nekem még egy sem ment tönkre 4-5 év alatt, nagyobb teljesítményűből sem), de mostanság azon gondolkodom, hogy inkább LED-re váltanék, hogy még takarékosabb legyek, és hogy elkerüljem az energiatakarékos izzók keltette fura érzést, és a szórt fényt.
Szóval elajándékozni készülök a takarékos izzókat, de szerintem nem sok helyen van E14-es foglalat, ezért olyan átalakítót keresek, ami az E27-es foglalatot leszűkíti E14-re, hogy a kisebb izzót be lehessen tekerni a normál izzó helyére.
A probléma, hogy sehol nem találok ilyen átalakítót!Előre is köszi a segítséget, remélem valaki tud egyszerű megoldást.
(Ha nem muszáj, akkor nem szerelném át az E27-es foglalatokat kisebbre idegen helyen, és másnak sem adnék ilyen feladatot. Ha már ajándékot viszek, ne legyen gond a használatával.) -
Alex123
senior tag
Megoldva, nem olcsón de már mind1... csak bírja vagy 3-4 évig....
-
Alex123
senior tag
-
Alex123
senior tag
Sziasztok'
Szükségem lenne 12db E14-es foglalatú 7W-os gyertya forma kompakt ízzóra.
Tudtok valahol "olcsón" ?
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB NZXT H7 Elite GIGABYTE AORUS 850W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest