Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chibass
tag
Sziasztok!
Nekem is jelzőfényes kapcsolóim vannak (Legrand Valena Allure), és a legtöbb lámpával nem volt semmi bajom (pedig volt köztünk LEDes is, igen), azonban vettünk a lépcsőházba egy nem cserélhető LED lámpát (EGLO), amely igencsak villogott. Márkára se lehet fogni, mert másik termékük meg nem villog.
Új vezetéket behúzni a jelzőfényhez nyilván nem volt kedvem, és nem is azért vettem ilyen kapcsolót, hogy a végén kivegyem belőle a jelzőfényt...Végül rábukkantam egy termékre, ami lényegében egy sima kondenzátor (AC300V, 0,1 nF), és ezt sorosan bekötve a lámpához teljesen megszüntette a problémát.
Gondoltam hasznos lehet, ha beszámolok a sikerről, mert az rendszeresen elmarad és a többiek nem tudják, hogy hasznos volt-e valami tanács vagy sem.
Szóval én ezt tudom ajánlani:
-
redgold
tag
Sziasztok!
Nos... Nekem van 2 féle led izzóm, és élvilágítós kapcsolóval kapcsolom őket!
Az egyik izzó nagyon halványan világít lekapcsolt kapcsolónál, a másik pedig villog!
Azt szeretném, hogy a villogó is halványan világítson a villogás helyett.Mit kellene átalakítani rajta? (az izzón)
-
Ajvenhu
újonc
Hali !
Feljebb már írták, igen a két vezetéket kell összekötni. Mintha egy nem világító , csak 3 W-ot fogyasztó
izzót kötnél be.. Amin keresztül fog folyni az eltévedt áram. Nem a villogó energiatakarékoson. Nekem is ez a
gondom , villognak a ledes izzóim. Annak ellenére , hogy nem irányfényes a kapcsolóm . Sima régi gagyi
mechanikus kapcsolóval. A szoba csillár 5 égős , így a ledes izzók közé beraktam egy 40 W-os sima izzót.
Így kikapcsolva ezen keresztül folyik az áram, amitől nem villognak a ledes izzók. De fáj , hogy a 3 db ledes
izzó az 36 watt , aminél szinte napozni lehet. De a melléjük kényszerűségből becsavart izzószálas 40 wattos
izzó , lerontja az élvezetet. + még többet eszik mint a 3 ledes ! Így én is megpróbálom a 3-4 Wattos
ellenállást betenni. Mégsem 40 watt, és még nem is látszik ahogy pocsékolja az eltévedt áramomat
-
KAZJ
újonc
Hali!
Ledes izzónál mekkora ellenállást kell betenni a vezetékbe?
És még ami nem tiszta, hogy a lámpához bemenő két vezetékbe külön-külön kell egy ellenállás, vagy a két vezetéket össze kell kötni az ellenállással?
-
Montana17
csendes tag
Ez nem épp témába vágó, de nem tudtam hova írjam! A mai nap folyamán a házamban egymás után halt meg 3 különböző izzó! Valakinek volt már hasonló, vagy valami ötlet?
-
sagvary
aktív tag
Nekem a fényerőszabályzós kapcsoló okozta, hogy villogott a csillánál.
-
themebuilder
senior tag
Van egy másik topic is:
[link] -
TomZoy
csendes tag
Hát mint az ahogy már írták előbb, nem tuti hogy nem befolyásolja.
Másrészről ahhoz hogy villogjon kell valamennyi áram, az más kérdés hogy ha normál izzód van az a mennyiségű áram azon is átfolyik, csak azt a normál izzó nem érzi meg. Szóval véleményem szerint a visszajelzős kapcsoló mint olyan badarság kicsit.
(kicsit elkalandozva: )
nem is értem hogy az ilyen visszajelzéses dologhoz miért nem használnak váltókapcsolót, ami egyszer a lámpa ágát kapcsolná, másszor a visszajelző lámpácskáját. Ennyivel el lehetne intézni ... -
Nimrod
addikt
utolsó feltűnés
2009-04-20 06:14Nekem meg ezt a témát kellett volna előbb megtalálnom, nem a másikat.
Ez a villogás befolyásolja az égő élettartamát? Mert ha csak egyszerűen villog, amivel nem fogyaszt és nem is csökken az élettartama (és nem ég le tőle a ház), akkor inkább hagyom.
-
Batman2
őstag
Igen , eltaláltad, az ízzóval párhozamosan.
Az ellenállás melegedhet (így hirtelen nem tudom, mennyire) amikor fel van kapcsolva az lámpa, ha elkészítetted a kapcsolást, akkor előbb etszteld, mielőtt véglegesíted. Üzemeltesd egy rövid ideig, mondgyuk egy percig és ha látható változás (füstölés, sötétedés az ellenállás közepe felé), akkor az egy perc után !!!áramtalaníts !!! teljesen a főbiztosítékkal és CSAK utána nézd meg kézzel, hogy mennyire meleg. Ezt a fázis miatt kell megtenni, a saját védelmedben !!!
Ha probléma lenne az ellenállással, vagyis nem bírná a dolgot, akkor nagyobbat kell betenni, mondjuk 60-100Kohm-osat, de számításaim szerint a 2W-os, 33Kohm-os kell bírja. Ha még ezek után is lenne villogás, rendellenes lámpaműködés, akkor kisebb ellenállást kell betenni, de akkor lényegesen nagyobb teljesítményű kell legyen (pl. 15Kohm és minimum 3.5W, persze ilyen teljesítményűt valszeg nem lehet kapni, csak nagyobbat).
Sok sikert és vigyázz a 220V-tal !!!!!!!
Üdv.: -
apóka
aktív tag
Na, most már figyelmesebben olvastam!
A két vezeték közé,ha jól értelmezem -
apóka
aktív tag
Batman2 leborulok előtted
Végre használhatnám egyszerre az irányfényes kapcsolót az energiatakarékos égővel!
Ezt az ellenállás dolgot azért nem pontosan értem.Két vezeték van bekötve: a fázis (ami ráz is)és a 0-la. Az ellenállást melyikbe kell bekötni (remélem csak két vége van) -
Batman2
őstag
Ja,
és ami jobban kapcolódik a témához:
Ezeket a kompakt fénycsöveket valóban nem lehet, vagy nem ajánlatos szabályozni fényerejeileg. Ugyan egy szintig (amig ki nem kapcsol) lehet szabályozni a fényerejét a hagyományos ízzókhoz kitalált fázishasításos szabályzókkal, de az biztos, hogy jelentősen rontja mind a cső, mind a szerkezet élettartamát. Tehtát ha ilyen kpacsoló van beépítve a lakásban, akkor azt vagy cserélni kell, vagy ha van külön be- és ki-kapcsolási lehetősége (rendszerint nincs), akkor csak azt kell használni.
Azt nem tudom, hogy az irányfényes kapcsolók mennyi áramot engednek át, amikor kikapcsolt állásban vannak (igencsak keveset), de elképzelhető, hogy ez már zavarja az energiatakarékos lámpát, különösen, ha éppen üzemelt hoszabban, akkor úgyanis könnyebben kapcsol.
De ha valaki mindeképpen irányfényt is szeretne ezek mellett a kapcsolójában müködtetni, akkor pl. meg lehet azt tenni, hogy a k. fénycsővel párhuzamosan köt egy ellneállást (a lámpafoglalatba bemenő két vezeték közé kell az ellenállást bekötni, kb. 33 Kohm 2W, !!! az ellenállás testéhez vezetékek ne érjenek, maradjon szabadon !!! mert meleg lehet), akkor az áram az ellenálláson fog folyni kikapcsolt állapotban és az energiatakarékos nem fog villogni.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Sziasztok !
Az energiatakarékos lámpák használata mindenképpen jó dolog, mindenképpen mi is kevesebbet fizetünk, másrészt a környezetkíméléshez is legalább egy ici-pici szelettel hozzájárulunk. És ugye köztudott: sok kicsi sokra megy !
Az kb igaz, hogy ezek a negyedét fogysztják egy normál ízzóénak. Az is igaz, hogy a többség tovább bírja, mint egy normál ízzó, általában sokszorosan. Nekünk már volt a kezdet kezdetén egy ilyen, azt még anno kb. 2500Ft-os áron vettük (amikor még a pénz sem ennyit ért mint ma), de megérte, mert kb 8 évig ment úgy a konyhában (ahol azért hosszabban szoktuk általában égetni a lámpát), hogy kifogástalan volt. Utána még két évig ment úgy, hogy nehány percenként egy pillanatra elaludt. De még most is megy, igaz már nyugdíjba van küldve. Ez egy 20W-os, @ungsram márkájú példány. Valszeg az elektrolit pufferkondenzátora száradt már ki, ha azt kicserélném, akkor megint kifogástalan lenne.
A minőségi csövek élettartama legalább vagy 15 ezer óra, de ez csak akkor érvényesül, ha egy minőségi szerkezettel (elektronikus előtét) párosul. Az előtéten nagyon sok múlik ! Eygesek alapban hamar elhasználják a csövet, mert túlhajtják, ill. túlfűtik, ez a fűtőszál idő előtti elpárolgásához, majd szakadásához vezet. A jobbak csak a bekapcsoláskor fűtik a kelleténél kicsit vadabban a csövet, így ezek a gyakori bakapcsoláskor mennek hamar szét, de ha hosszan működnek, ritkább kapcsolásokkal, akkor hosszabb az élettartamuk is. A legjobbak áramköre a bekapcsoláskori előfűtést is kíméletesen végzi és nem is hajtja túl a csövet, így valóban hosszan működhet az egész lámpa.
Az előnyei mellett szóljak néhány hátrányáról: Az valóban igaz, hogy olvasáshoz asztali lámpának nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, mivel a fénypor azért nem tökéletes így némi UV is átjöhet, ami káros a szemre, bár mivel nem kvarcüvegből készül az átlag lámpáknak a csöve (ami átengedi nagymértékben az UVt), így ez azért nem olyan nagy mértékű. Ettől függetlenül érdemes megnézni, hogy milyen példányt veszünk, mert az egyes csövek fényporai közt jelentős az eltérés és egyes (különösen olcsóbb) csövek fénypora igen vacak, mind felvitel, mind pedig összetétel szempontjából. Így vacak fényt adnak, ezek valóban kerülendők. De a jobbakkal nem igazán van probléma. Ráadásul a hagyományos fénycsövekkel szemben ezek nem 50 Hertzen villódznak (ami azok nagy hátránya), hanem jóval magasabb frekvencián, ami szintén sokkal kíméletesebb a szemnek
Moddolás: Ezen lámpák szerkezeteinek a legnagyobb ellensége a nagy hőmérséklet, ami fenn áll a műanyag tok belsejében, mikor hosszan üzemelnek, pláne egy bezárt búrában, illetve a csövel lefelé fordítva.
Ezeket a problémákat lehet csökkenteni azzal, ha nehány 2-3mm-es lyukat fúrunk a műanyag tok külsején, ügyelve arra, hogy a fúrószerszám ne hatoljon mélyen a tok belsejébe, nehogy valamit megsértsen. Ez a dolog működik, már több esetben csináltam, az összes lámpák ilyen, mivel többnyire egyiken sincs gyárilag nyílás.
Ezeke a gyakorlati tapasztalataim, mivel már sok ilyen lámpát szedtem szét és tapasztaltam, hogy a nyák meg volt égve és a forrsztások elváltak, ezért ment tönkre a lámpa, pedig a csőnek még mindkét fűtőszála ép volt.
Engem ez az energiatakarékos világítás és nenoncső téma régóta vonz, már alkottam több kisfeszültségű, egyneáramú ilyen lámpát is használt 220V-osból, meg hagyományos hosszú csövel is.
Üdv.: -
Andie
őstag
Igazad van!! Apám! Ilyen piros csikok jelzik a kapcsolón hogy hol van! (ki az a hüje, aki nem talál meg egy lakásban egy kapcsolót 1-2 hónap után sötétben?)
Na frankó.. dobjam kukába az izzót?
Vagy cseréljem a kapcsolót? (ezt tán olcsóbb)
PaladiN! Miért ne legyen neon a lakásban? (az akvárium felett is az világit) -
apóka
aktív tag
Ha fényerőszabályzós vagy jelzőfényes kapcsolóval ellátott rendszerbe kötik, sajna ezt csinálja.
Miután beszereltem a visszajelzős (nem gagyi) kapcsolókat és bevásároltam energiatakarékos égőből (@hilips), szembesültem a problémával. A ''fázisáruházban'' (utólag) közölték: ezt minden hülye tudja
Tehát én okos vagyok! -
LukE
veterán
Igen, az egyik kompakt csoda nekunk is ezt csinalja, de az csak akkor latszik/veheto eszre, ha arra koncentral az ember.
ok, megoldas? passz...
(ja, eloszor azt hittem uzem kozben, aztan elolvastam mit irtal)
volt mar vibralo energiatakarekos izzom, de az egy kb 2 eve mukodo tungsram volt. A regi, meg nehany ezer Ft-ba kerulo kompaktok egesz jol birtak, ~1000-ert vettem nemreg talan philips-eket, egyik rovid idon belul elhalalozott, masik birja. a meg olcsobb csovekkel nem probalkoztam. -
Andie
őstag
Gondoltam beruházunk erre a hires takarékos izzóra, hamár sikeresen leütöttem a régi 100 wattos körtét. Szépen be is szereztük ezt: Bővebben: link
Becsavartam, felkapcs, és lön világosság. Kiráj.
Aztán este a tv kikapcsolása után, elnyugodván furcsa X-aktás feelingem lett. Hirtelen nem tudtam miaz, de felültem a sötét szobában, és körbenéztem : a fejem felöl jött a furcsa, másodpercenként pulzáló fény! Tisztára mint egy UFO! Ez a dög lámpa villog, 1-2mpenként 1 pillanatra. Kb 1/10ed mp-re villan fel. És ezt nyomja folyamatosan. Ha nem a fal felé fordulok, akkor még a szemhéjamon keresztül is látom, szóval kib..zavaró!
Most megfigyeltem, a 3 csö közül az egyik villog.
De mi a fenéért? Járt már valaki igy? Vigyem vissza? Vagy majd abbahagyja?
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Fotók, videók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Részletfizetés elérhető -noblechairs ICON Series Real Leather Gaming Chair - Midnight Blue/Graphite
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest