Új hozzászólás Aktív témák
-
wildrain
addikt
Tegnap bekötöttem az áramkörbe csak a potmétert. Működött rendesen, nem is melegedett (igaz, sokáig nem járattam, csak kb. 10 percig). Kimértem, hogy hány ohmnál áll le (illetve még éppen bír forogni) a venti. Kb. 615 ohm körül. Tehát a 4.7 kOhm-nál jóval kisebb poti is elég. Potméterből egyébként nem azt a kicsi típusút használom, hanem a csaposat, talán emiatt sem érezhető a melegedés.
-
And
veterán
válasz
steve@prhw #12 üzenetére
Mondjuk igazad is van, egy kisebb ventihez én se használnék ilyen tranzisztoros kapcsolást, mert egy viszonylag kisebb potival elintézhető. Nagyobbhoz meg inkább pwm dukál, nem bipolár áteresztőtranzisztort. Az #1-ben adott kapcsolás arra jó, amire kitalálták: kisteljesítményű venti hőfüggő szabályozásához. A poti értéke meg eléggé tranzisztor- (béta) függő lehet.
-
steve@prhw
őstag
-
And
veterán
válasz
steve@prhw #10 üzenetére
Akkor meg azért, mert ott a tranzisztor fog melegedni, és nem kell 1-2W -os huzalpotmétert használni.
-
aurum
senior tag
válasz
steve@prhw #2 üzenetére
azert mert felerositi a termisztor ellenallas valtozasat.
-
iwu
addikt
legeccerübb megoldás: feszszab ic. 8V fix, semmi extra!
-
mongruz
csendes tag
Egy egyszerű megoldás:
Egy NPN tranyó, a ventillátoron feltüntetett áramfelvételt neghaladó collektorárammal, egy 1Kohm poti és egy 5,6V -os zéner dióda(zpd 5v6). Zéner anód testre, a katód a poti egyik kivezetésére, a másik kivezetés és a tranyó collektora 12V-ra, a csúszka kivezetés a tranyó bázisára.A venti tápkivezetését kösd a tranyó emitterére, a testet a 0V-ra.
Ebben az esetben a szabályzási tartomány a ventillátoron 5V - 11,4V.
Ha a venti nem indul be 5V-on akkor cseréld a zénert nagyobb értékűre (6v2 v. 6v8). Ez olyan egyszrű, hogy le sem kell rajzolni.
Kellemes bütykörészést. -
steve@prhw
őstag
Simán kibírja, csak megfelelőt kell választani. 0.12A-ral számolva P = U * I = 1.44 W...
A kondi abszolút csak próbálkozás volt, ehhez vmi szakvéleményt én is szívesen fogadnék. A PIKO modellvasút trafóját rákötöttem (eléggé bolondbiztos), de egy ilyen yuangcsün-melletti TSZ-melléküzemág produktumát nem biztos, hogy nyaggatnám vele...
(Egyébként asszem 16Volt, 200 nanos volt, egy döglött AT-s tápból forrasztottam ki próbaképp...)
[Szerkesztve] -
wildrain
addikt
válasz
steve@prhw #2 üzenetére
''Akkor minek a tranzisztor?'' - Nem tudom, benne volt a cikkben, meg egyébként is, úgy tudom, hogy a potméter jelszintű áram módosítására szolgál, nem olyanra, amiről dolgozik valami. Bár gondolom, hogy itt nincs olyan nagy teljesítmény, tehát nem fog megégni.
És kondiból hány fahrádos kellene? -
I_Am
veterán
-
steve@prhw
őstag
Akkor minek a tranzisztor? A venti elé benyomsz sorosan egy potmétert és kész.
R = U / I, ez világos. A ventira rá van biggyesztve, h mennyi a felvett árama, pl. 0.12A
Ekkor R = 100 Ohm.
A soros kapcsolás feszültségosztóként működik, az ellenállások arányában oszt, így 200 Ohm-os potival már 4V-ig leveheted a venti feszültségét.
A kondi beépítése segít (párhuzamosan a fogyasztóval), de nem vagyok biztos benne, hogy 100% nyugodtan lehet-e alkalmazni.. (Külön trafóval próbálkozva 2V-al emelkedett a venti feszültsége, nemtom, h kapcsolóüzemű tápegységet ez nem zavarja-e?)
Az, h nem indul el a venti, ha kicsivel több feszt adsz neki, természetes. Az indítófeszültsége még jó minűségű (csapágyazású) új ventinél is min 5V, avíttabb társainál 7-8V is lehet... -
wildrain
addikt
Nem sokat értek az elektronikához. Egy ilyet: Bővebben: link akartam építeni ezen cikk után, de nem igazán akart összejönni.
Összefoglalva: megvettem a tranzisztort és a potmétert (nekem ugyanis kézzel szabályozható kellene, nem hőfokszabályzós), összeforrasztottam, de adódott egy kis probléma. Méghozzá az, hogy a potméternek túl nagy lehet az értéke, mert ha max fordulatról tekerem lefelé, akkor kb. a potméter útjának egyharmadánál már leáll a venti, és kész. Nekem úgy lenne az igazi, ha a poti útján végig lassulna a fordulat, és csak a végén állna le (vagy le se állna teljesen). Másig gondom pedig az, hogy ha már egyszer leállt, akkor majdnem maxig rá kell tekernem, hogy újrainduljon, nem tudom lassú fordulatra ösztönözni egyszerre.
Az első problémám megoldásaként egy képletet várok, amivel ki lehet számolni, hogy a venti áramfelvétele vagy mittomén mi alapján hány Ohmos potméter kellene, a második gondommal kapcsolatban pedig az a kérdésem, hogy lehet-e ezen kondenzátorral vagy valamivel segíteni.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" / Intel Core i7-13650HX / 16GB / 1 TB SSD / NVIDIA
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest