- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Everest / AIDA64 topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
Új hozzászólás Aktív témák
-
wildrain
addikt
Tegnap bekötöttem az áramkörbe csak a potmétert. Működött rendesen, nem is melegedett (igaz, sokáig nem járattam, csak kb. 10 percig). Kimértem, hogy hány ohmnál áll le (illetve még éppen bír forogni) a venti. Kb. 615 ohm körül. Tehát a 4.7 kOhm-nál jóval kisebb poti is elég. Potméterből egyébként nem azt a kicsi típusút használom, hanem a csaposat, talán emiatt sem érezhető a melegedés.
-
wildrain
addikt
válasz
steve@prhw #2 üzenetére
''Akkor minek a tranzisztor?'' - Nem tudom, benne volt a cikkben, meg egyébként is, úgy tudom, hogy a potméter jelszintű áram módosítására szolgál, nem olyanra, amiről dolgozik valami. Bár gondolom, hogy itt nincs olyan nagy teljesítmény, tehát nem fog megégni.
És kondiból hány fahrádos kellene? -
wildrain
addikt
Nem sokat értek az elektronikához. Egy ilyet: Bővebben: link akartam építeni ezen cikk után, de nem igazán akart összejönni.
Összefoglalva: megvettem a tranzisztort és a potmétert (nekem ugyanis kézzel szabályozható kellene, nem hőfokszabályzós), összeforrasztottam, de adódott egy kis probléma. Méghozzá az, hogy a potméternek túl nagy lehet az értéke, mert ha max fordulatról tekerem lefelé, akkor kb. a potméter útjának egyharmadánál már leáll a venti, és kész. Nekem úgy lenne az igazi, ha a poti útján végig lassulna a fordulat, és csak a végén állna le (vagy le se állna teljesen). Másig gondom pedig az, hogy ha már egyszer leállt, akkor majdnem maxig rá kell tekernem, hogy újrainduljon, nem tudom lassú fordulatra ösztönözni egyszerre.
Az első problémám megoldásaként egy képletet várok, amivel ki lehet számolni, hogy a venti áramfelvétele vagy mittomén mi alapján hány Ohmos potméter kellene, a második gondommal kapcsolatban pedig az a kérdésem, hogy lehet-e ezen kondenzátorral vagy valamivel segíteni.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest