Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
Nade pont azt mondom, hogy ugyanazon teljesítmény kijön kevesebb fogyasztással, így kevesebb hő is termelődik, ha a proci 2x-ese a régi által produkált teszteredményeknek, akkor az egzakt összehasonlítás érdekében egy ilyen CPU-t bármikor vissza lehet venni oda, hogy az előzővel azonos teljesítményt nyújtson, és akkor ugyanazt a teljesítményt hozza, miközben az eredeti 60%-ának a felét fogja enni!
Vagyis ha alapból simán elmegy egy 5x5 centis bordával, egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a kiindulási kérdés, miszerint elmegy-e hűtő nélkül, egy igen válasz kapjon.
Régen esélytelen volt, ma már esélyes.
Nyilván kellene egy ilyen N100-as lap, aztán lehetne próbálgatni, de ha most nem, az irány mindenféleképp arrafelé halad, hogy egyszer mindez megtörténik... -
Rick4
félisten
Ha irónia lett volna, azt érdem, de se szmájli, se idézőjel nem volt, a hanglejtés meg az írásből nem jön át.
Ellenben szerintem a csíkszélesség csökkentése a növekvő sebesség mellett arányosan is kevesebb teljesítmény felvételét eredményezi, azaz amennyivel gyorsabb, nem hogy annyival nem fogyaszt többet, hanem épp ellenkezőleg, kevesebbet fogyasztanak a mai cuccok. Épp ezért nem generál többlet hőt, ma egy négymagos J4125-ös proci elmegy egy kis passzív bordával, miközben erősebb egy régebbi G4400-nál, sőt, egy még régebbi i7-920-nál is. Az új intel N100 majdnem +80%-ot hoz a J4125-ön, és mégis ugyanakkora borda elég, és 60%-nyi fogyasztással is megelégszik, sőt, teljesítményben 15%-ot ráver egy nem is olyan régi i3-7100-ra, szóval nem látom, hogy azonos szinten több hő lenne, 20 évvel ezelőtt az Abit NT-7es lapnál az északi híd aktív hűtős volt, ha megállt a venti, meg is sült a híd, manapság nem sok aktív hűtéses lapot látsz abban a kategóriában, amelyik bármikor lelépi azt a szintet, csak a csúcsa lapoknál, de azt értelmetlen összehasonlítani, mert 10 éve nem volt semmi, ami azonos képességekkel rendelkezett volna.....
Azaz ha ugyanazt a kategóriát nézzük, jobbak lettek a dolgok, kevesebb a hőtermelés, töredéke a fogyasztás, passzívban elmegy már szinte minden, ami használható netre- videora, miközben már rég nem kell aktív hűtés, kis NUC, meg akár pendrive méretű mini pc- k akadás nélkül játszanak 4K videokat... -
4gen ~10 éves kb, a szerver verziók újabbak. Konkrétan x99-es platformon nem használtam hűtőt legutóbb. 2620v3 még használható is alap netezésre hűtés nélkül.
Nem hiszem hogy negatív irányban válltozott volna valami tekintve a mai procik (nem a csúcsok) kevesebbet esznek alapon, és nyilván ha túlmelegedett akkor esze ágában sem lesz boostolni és bekajálni 100+w-ot. -
Rick4
félisten
Hogyne lenne, mind bekapcsol... Kontron lapról lehúzott ventivel melegítettem le a gyárilag felragasztott bordát, mikor már 100°C-on volt, lejött szépen, csomó más procit raktam lapba, és kapcsoltam be hűtő nélkül, tehát nem csak hogy rádugva se volt semmi, borda, paszta se volt rajta, 1-2 percet kibír...
-
belekötök kicsit
Én elég gyakran teszteltem hűtő nélkül a kissebbik procikat régebben. Gond nélkül működnek biosig (775-1-2-3-4 gen) de windows alatt már belassulnak. Egyik cégnél a mai napig megy egy raktárnyilvántartós gép aminek szétörött a hűtő rögízője lga775-ös celeron XP fut rajta, azt várják hogy dögöljön már be és lehessen venni másikat...na 6-7 éve nem ér hozzá a borda csak lóg rajta...de még ha menne a hűtő akkor sem érne sokat mert nem lehet rajta átlátni a sok fekete zsíros zsduva miatt (marógépek mellett van).
A lekapcsolgatós történet valamikor a s370-socketA időkben volt, az után már throthling van, illetve gyártóra van bízva hogy mit csináljon túlmelegedésnél pluszban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Okos Otthon / Smart Home
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen autót vegyek?
- Akciókamerák
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Honor Magic 6 Pro - White - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged