- ZIDOO médialejátszók
- SSD kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
MUŁĐER
addikt
Én olvastam egy régi öreg róka fotós írását,ahol írta,hogy rawot az használja, aki nem biztos magában, mert a RAW-nál a viszonylag eléggé elrontott képet is elfogadható szintere lehet hozni...persze ez egyéni ízlés kérdése is...sosem fotóztam rawban,néha próbáltam,de nem éreztem semmi pozitívumát,negatívumot viszont igen...
JPEG is alkalmas tökéletesen utómunkára,ha meg annyi utómunka kéne egy képnél ahol a RAW kéne,az a kép úgysem lesz már jó,maximum elfogadható..(nagyon alul illetve fölülexpózott képek, pl..)
Utómunkával úgysis sok idő elmegy, erre még pluszban a RAW feloldogzás, nem, ez nekem nem kell. -
delta9
senior tag
éppen ezért linkeltem egy profi fotós évtizedes tapasztalataira alapuló írást, hogy ne érje szó a ház elejét. ha csináltatok egy viszonylag nagyobb, mondjuk 1000×700-as plakátot egy neves debreceni nyomdában, akkor eléggé valószínű, hogy nem fogod megmondani, hogy az azon szereplő kép alapja jpeg vagy raw formátum volt (ez már saját tapasztalat).
és hátrányként pedig ne felejtsd el, hogy a gépeddel készített raw-okat csak mindaddig fogod tudni olvasni, amíg a géped gyártója ezt támogatja. ez az elkövetkezendő pár évben nyilván nem okoz problémát, de mi a garancia arra, hogy 10-15 év múlva is fogod tudni? nagyjából semmi. (ld. előző linken kifejtve)
és nem mondom, hogy nem kell megismerni a raw-ot, hanem azt mondom, hogy nem igaz az, hogy mindig mindent raw-ban kell fotózni, mert az úgy a jó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest